Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0541

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii Europene, la cea de a cincea reuniune a Conferinței părților la Convenția de la Minamata privind mercurul, referitoare la adoptarea unei decizii de stabilire a unui prag pentru deșeurile de mercur, în conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din convenția respectivă

    COM/2023/541 final

    Bruxelles, 22.9.2023

    COM(2023) 541 final

    2023/0328(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii Europene, la cea de a cincea reuniune a Conferinței părților la Convenția de la Minamata privind mercurul, referitoare la adoptarea unei decizii de stabilire a unui prag pentru deșeurile de mercur, în conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din convenția respectivă


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.OBIECTUL PROPUNERII

    Prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a poziției care urmează să fie luată în numele Uniunii, în cadrul celei de a cincea reuniuni a Conferinței părților la Convenția de la Minamata privind mercurul (COP5), referitoare la adoptarea preconizată a unei decizii de stabilire a pragurilor pentru deșeurile contaminate cu mercur sau compuși ai mercurului (denumite în continuare „deșeuri contaminate cu mercur”), astfel cum sunt definite la articolul 11 alineatul (2) litera (c) din convenția menționată.

    2.CONTEXTUL PROPUNERII

    2.1.Convenția de la Minamata privind mercurul

    Convenția de la Minamata privind mercurul (denumită în continuare „acordul”) 1 este principalul cadru juridic internațional care are ca scop protejarea sănătății umane și a mediului împotriva emisiilor și a evacuărilor antropice de mercur și de compuși de mercur în aer, apă și sol. Aceasta vizează întregul ciclu de viață al mercurului, de la extracția minieră primară a mercurului și până la eliminarea deșeurilor de mercur.

    Acordul a intrat în vigoare la 16 august 2017.

    Uniunea Europeană este parte la acord, ca și toate statele sale membre.

    Articolul 11 alineatul (2) din acord prevede că, în sensul acordului, „deșeuri de mercur” înseamnă substanțe sau obiecte: (a) care constau din mercur sau din compuși ai mercurului ori (b) care conțin mercur sau compuși ai mercurului ori (c) contaminate cu mercur sau compuși ai mercurului, într-o cantitate care depășește pragurile ce urmează să fie stabilite de Conferința părților, și care sunt eliminate sau sunt destinate să fie eliminate sau trebuie să fie eliminate în conformitate cu dispozițiile legislației naționale sau ale acordului. Dispoziția precizează că această definiție a „deșeurilor de mercur” exclude deșeurile miniere (pământul extras, deșeurile de steril și reziduurile din minerit), cu excepția celor provenite din extracția primară a mercurului, care conțin mercur sau compuși ai mercurului sub pragurile care urmează a fi stabilite de Conferința părților.

    Articolul 11 alineatul (3) din acord prevede că deșeurile care se califică drept deșeuri de mercur în temeiul articolului 11 alineatul (2) trebuie să fie gestionate în mod ecologic rațional. În cadrul celei de a treia reuniuni a COP (25-29 noiembrie 2019) 2 , aceasta a adoptat Decizia MC-3/5 3 , care prevede următoarele aspecte:

    Pe de o parte, toate deșeurile care constau din mercur sau din compuși ai mercurului sau care conțin mercur sau compuși ai mercurului sunt „deșeuri de mercur” în sensul articolului 11 alineatul (2) din acord, indiferent de conținutul lor de mercur sau de compuși ai mercurului. În ceea ce privește pământul extras și deșeurile de steril provenite din alte activități miniere decât extracția minieră primară a mercurului, nu este necesar să se stabilească praguri, ceea ce implică faptul că acestea intră în domeniul de aplicare al articolului 11 din acord.

     

    Pe de altă parte, în ceea ce privește deșeurile contaminate cu mercur sau cu compuși ai mercurului (denumite în continuare „deșeuri contaminate cu mercur”), inclusiv în ceea ce privește reziduurile din minerit altele decât cele provenite din extracția primară a mercurului (denumite în continuare „reziduuri miniere”), întrucât părțile nu au putut ajunge la niciun acord, grupul de experți tehnici, instituit în cadrul celei de a doua reuniuni a COP (19­23 noiembrie 2018) 4 , urmează să continue discuțiile privind pragurile aplicabile în perioada dintre sesiuni premergătoare celei de a cincea reuniuni a COP.

    2.2.Conferința părților

    Conferința părților la acord (denumită în continuare „COP”) exercită funcțiile care i-au fost încredințate prin acord și, în acest scop, are în vedere și întreprinde, printre altele, orice acțiuni suplimentare care ar putea fi necesare pentru îndeplinirea obiectivelor acordului, inclusiv adoptarea orientărilor relevante.

    În conformitate cu articolul 28 din acord și cu Decizia MC-1/1 privind Regulamentul de procedură 5 , adoptată de COP cu ocazia primei sale reuniuni (24-29 septembrie 2017) 6 , fiecare parte dispune de un vot. Cu toate acestea, Uniunea, în calitate de organizație de integrare economică regională, își exercită dreptul de vot, în aspectele care intră în domeniul său de competență, cu un număr de voturi egal cu numărul statelor sale membre care sunt părți la acord. Uniunea nu își exercită dreptul de vot dacă unul din statele sale membre își exercită dreptul de vot și invers.

    2.3.Actul Conferinței părților avut în vedere

     

    Grupul de experți tehnici instituit în temeiul Deciziei MC-2/2 7 , care a primit mandate extinse prin deciziile MC-3/5 și MC-4/6 8 , a discutat pragul (pragurile) pentru deșeurile de mercur care se încadrează la articolul 11 subcategoria 2 litera (c). După luarea în considerare a tuturor opiniilor exprimate de membri, grupul a convenit să recomande Conferinței părților să stabilească un prag pentru deșeurile contaminate cu mercur, prezentându-i trei valori-prag posibile asupra cărora COP să ia o decizie. Grupul a convenit asupra altor recomandări referitoare la prag (praguri).

    Activitatea dintre sesiuni a experților, menționată mai sus, a avut ca rezultat un raport specific elaborat de secretariatul convenției 9 , care include recomandări adresate COP privind pragurile pentru deșeurile de mercur, care trebuie analizate și eventual adoptate în cadrul COP5.

    Recomandările adresate COP includ stabilirea unui prag de [25] [15] [10] mg/kg concentrație totală de mercur pentru deșeurile contaminate cu mercur sau compuși ai mercurului.

    3.POZIȚIA CARE URMEAZĂ SĂ FIE LUATĂ ÎN NUMELE UNIUNII

    Poziția propusă care urmează să fie luată în numele Uniunii constă în a susține, la cea de a cincea reuniune a COP, adoptarea unui act avut în vedere care este în concordanță cu acquis­ul UE.

    De fapt, în timp ce actul avut în vedere va completa Decizia MC-3/5 prin abordarea unei alte categorii de deșeuri de mercur, și anume deșeurile contaminate cu mercur, această poziție propusă este pe deplin conformă cu poziția UE adoptată în vederea COP3, care a fost esențială pentru elaborarea prezentei decizii și a acoperit deja chestiunea pragului aplicabil acestui tip de deșeuri. Deșeurile de mercur sunt reglementate la nivelul UE, în special prin Regulamentul privind mercurul 10 , Directiva-cadru privind deșeurile 11 , Directiva privind deșeurile extractive 12 și Decizia Comisiei privind lista europeană a deșeurilor 13 .

    Legislația UE privind deșeurile are la bază obligația principală prevăzută la articolele 13 și 17 din Directiva 2008/98/CE privind deșeurile, potrivit căreia statele membre adoptă măsurile necesare pentru a garanta că gestionarea deșeurilor se face fără a pune în pericol sănătatea umană și fără a dăuna mediului. Aceste dispoziții pun în aplicare obligația privind gestionarea în mod ecologic rațional prevăzută la articolul 11 alineatul (3) din acord.

    Într-adevăr, deși UE a avut un rol esențial în ceea ce privește elaborarea acordului, inclusiv a dispozițiilor sale privind deșeurile de mercur, și deși experții UE au contribuit în mod semnificativ la discuțiile experților din perioada dintre sesiuni menționate anterior, acquis-ul UE privind deșeurile depășește prevederile articolului 11 din acord, întrucât toate deșeurile de mercur menționate în această dispoziție sunt reglementate la nivelul UE și fac obiectul gestionării în mod ecologic rațional, indiferent de conținutul lor de mercur sau de compuși ai mercurului.

    Este necesară o poziție a Uniunii, întrucât, odată adoptat, părțile la acord vor trebui să pună în aplicare actul avut în vedere. În ceea ce privește cele trei valori propuse, UE ar trebui să depună eforturi pentru a ajunge la un acord privind o valoare unică care să fie adoptată în cadrul COP5. UE poate da dovadă de flexibilitate în ceea ce privește valoarea finală.

    4.TEMEI JURIDIC

    4.1.Temeiul juridic procedural

    4.1.1.Principii

    Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

    Conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. De asemenea, în sfera conceptului intră instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii” 14 .

    4.1.2.Aplicarea la cazul în discuție

    COP este un organism creat printr-un acord, și anume Convenția de la Minamata privind mercurul.

    Actul avut în vedere, pe care COP este invitată să îl adopte, constituie un act cu efecte juridice, deoarece părțile la acord iau măsuri pentru a se asigura că acestea sunt puse în aplicare și respectate.

    Actul avut în vedere nu completează și nici nu modifică cadrul instituțional al acordului. Prin urmare, temeiul juridic procedural al propunerii de decizie este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    4.2.4.2. Temeiul juridic material

    4.2.1.Principii

    Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

    4.2.2.Aplicarea la cazul în discuție

    Obiectivul principal și conținutul actului avut în vedere se referă la mediu. Prin urmare, temeiul juridic material al deciziei propuse este articolul 192 alineatul (1) din TFUE.

    4.3.Concluzie

    Temeiul juridic al deciziei propuse ar trebui să fie articolul 192 alineatul (1) din TFUE, coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    2023/0328 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii Europene, la cea de a cincea reuniune a Conferinței părților la Convenția de la Minamata privind mercurul, referitoare la adoptarea unei decizii de stabilire a unui prag pentru deșeurile de mercur, în conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din convenția respectivă

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Convenția de la Minamata privind mercurul 15 (denumită în continuare „acordul”) a fost încheiată de Uniune prin Decizia (UE) 2017/939 a Consiliului 16 și a intrat în vigoare la 16 august 2017.

    (2)În temeiul Deciziei MC-1/1 privind Regulamentul de procedură adoptată de Conferința părților la acord (denumită în continuare „Conferința părților”) la prima sa reuniune, părțile trebuie să depună toate eforturile pentru a ajunge, prin consens, la un acord cu privire la toate aspectele materiale.

    (3)În cadrul celei de a treia reuniuni a Conferinței părților la acord din 25-29 noiembrie 2019, aceasta a adoptat Decizia MC-3/5 de stabilire a pragurilor pentru deșeurile care constau în mercur sau compuși ai mercurului ori care conțin mercur sau compuși ai mercurului, astfel cum se menționează la articolul 11 alineatul (2) din acord, și prin care se solicită grupului de experți tehnici, instituit în cadrul celei de a doua reuniuni a Conferinței părților din 19-23 noiembrie 2018, să elaboreze praguri pentru deșeurile contaminate cu mercur sau compuși ai mercurului („deșeuri contaminate cu mercur”), inclusiv pentru reziduurile din minerit, altele decât cele provenite din extracția primară a mercurului.

    (4)Conferința părților, în cadrul celui de al doilea segment al celei de a patra reuniuni din 21-25 martie 2022, nu a fost în măsură să adopte o decizie privind pragurile pentru deșeurile contaminate cu mercur, astfel cum sunt definite la articolul 11 alineatul (2) litera (c) din acord. Mai degrabă, prin Decizia MC-4/6 s-a solicitat grupului de experți tehnici să își continue activitatea în principal prin mijloace electronice și să organizeze o reuniune față în față de o durată suficientă pentru a aborda problema deșeurilor de mercur care intră sub incidența articolului 11 alineatul (2) litera (c), sub rezerva disponibilității resurselor, precum și să prezinte un raport cu privire la lucrările sale în cadrul celei de a cincea reuniuni a Conferinței părților.

    (5)Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii în cadrul Conferinței părților, întrucât prezenta propunere de decizie, dacă este aprobată, va produce efecte juridice, părțile la acord trebuind să ia măsuri pentru a o pune în aplicare la nivel național și/sau regional.

    (6)Uniunea a contribuit în mod semnificativ la elaborarea dispozițiilor privind deșeurile prevăzute în acord și la lucrările dintre sesiuni ale experților lansate prin Decizia MC3/5, iar acest lucru a condus la formularea recomandărilor; acquis-ul Uniunii prevede deja obligația ca toate deșeurile de mercur menționate la articolul 11 alineatul (2) din acord, inclusiv deșeurile contaminate cu mercur, să fie gestionate fără a pune în pericol sănătatea umană și fără a dăuna mediului, indiferent de conținutul lor de mercur.

    (7)Uniunea ar trebui să sprijine numai adoptarea de către Conferința părților a unei decizii care este în concordanță cu acquis-ul Uniunii,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii în cadrul celei de a cincea reuniuni a Conferinței părților la acord este de a sprijini adoptarea unei decizii privind pragurile pentru deșeurile contaminate cu mercur care este în concordanță cu acquis-ul Uniunii.

    Articolul 2

    Prezenta decizie se adresează Comisiei.

    Adoptată la Bruxelles,

    Pentru Consiliu,    

    Președintele

    (1)    Convenția de la Minamata privind mercurul (text și anexe), https://mercuryconvention.org/en/documents/minamata-convention-mercury-text-and-annexes
    (2)     Cea de a treia reuniune a Conferinței părților la Convenția de la Minamata privind mercurul (COP-3), Geneva, Elveția, 25-29 noiembrie 2019 , https://mercuryconvention.org/en/meetings/cop3
    (3)    Decizie adoptată de cea de a treia Conferință a părților la Convenția de la Minamata privind mercurul – MC-3/5 – Pragurile pentru deșeurile de mercur, 7 ianuarie 2020,     https://mercuryconvention.org/sites/default/files/documents/decision/UNEP-MC-COP3-Dec5-MercuryWasteThresholds.EN.pdf
    (4)    Cea de a doua reuniune a Conferinței părților la Convenția de la Minamata privind mercurul (COP-2), Geneva, Elveția, 19-23 noiembrie 2018https://mercuryconvention.org/en/meetings/cop2
    (5)    Decizie adoptată de prima Conferință a părților la Convenția de la Minamata privind mercurul – MC-1/1: Regulamentul de procedură, 22 noiembrie 2017, https://mercuryconvention.org/sites/default/files/documents/decision/UNEP-MC-COP1-Dec1-RulesProcedure.EN.pdf
    (6)    Prima reuniune a Conferinței părților la Convenția de la Minamata privind mercurul (COP-2), Geneva, Elveția, 24-29 septembrie 2017, https://mercuryconvention.org/en/meetings/cop1  
    (7)    Decizie adoptată de cea de a doua Conferință a părților la Convenția de la Minamata privind mercurul – MC-2/2: Pragurile pentru deșeurile de mercur, 6 decembrie 2018,https://mercuryconvention.org/sites/default/files/documents/decision/UNEP-MC-COP2-Dec2-MercuryWasteThresholds.EN.pdf
    (8)    Decizie adoptată de cea de a patra Conferință a părților la Convenția de la Minamata privind mercurul – MC-4/6: Pragurile pentru deșeurile de mercur, 8 aprilie 2022, https://mercuryconvention.org/en/documents/mercury-waste-thresholds-1
    (9)    UNEP/MC/WT.2/L.1 Proiect de raport al reuniunii grupului de experți tehnici privind pragul pentru deșeurile de mercur, disponibil la adresa: https://mercuryconvention.org/sites/default/files/inline-files/2_L1_meeting_report_final.pdf  
    (10)    Decizia 94/904/CE a Consiliului de stabilire a unei liste de deșeuri periculoase în temeiul articolului 1 alineatul (4) din Directiva 91/689/CEE a Consiliului privind deșeurile periculoase.
    (11)    Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile.
    (12)    Directiva 2006/21/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 martie 2006 privind gestionarea deșeurilor din industriile extractive și de modificare a Directivei 2004/35/CE.
    (13)    Decizia 2000/532/CE a Comisiei din 3 mai 2000 de înlocuire a Deciziei 94/3/CE de stabilire a unei liste de deșeuri în temeiul articolului 1 litera (a) din Directiva 75/442/CEE a Consiliului privind deșeurile și a Deciziei 94/904/CE a Consiliului de stabilire a unei liste de deșeuri periculoase în temeiul articolului 1 alineatul (4) din Directiva 91/689/CEE a Consiliului privind deșeurile periculoase.
    (14)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014, Germania/Consiliul, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61-64.
    (15)    Copia certificată a Convenției de la Minamata privind mercurul este disponibilă la adresa: https://treaties.un.org/doc/Treaties/2013/10/20131010%2011-16%20AM/CTC-XXVII-17.pdf  
    (16)    Decizia (UE) 2017/939 a Consiliului din 11 mai 2017 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Convenției de la Minamata privind mercurul (JO L 142, 2.6.2017, p. 4).
    Top