EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0327

Recomandare de DECIZIE A CONSILIULUI de autorizare a deschiderii negocierilor pentru un acord cu Statele Unite ale Americii privind consolidarea lanțurilor internaționale de aprovizionare cu minerale critice

COM/2023/327 final

Bruxelles, 14.6.2023

COM(2023) 327 final

Recomandare de

DECIZIE A CONSILIULUI

de autorizare a deschiderii negocierilor pentru un acord cu Statele Unite ale Americii privind consolidarea lanțurilor internaționale de aprovizionare cu minerale critice


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL RECOMANDĂRII

1.1.Temeiurile și obiectivele recomandării

La 16 august 2022, Statele Unite ale Americii (denumite în continuare „SUA”) au adoptat Legea privind reducerea inflației (Inflation Reduction Act – „IRA”) 1 , modificând secțiunea 30D din Codul privind veniturile interne al Statelor Unite (United States Internal Revenue Code) (denumită în continuare „creditul pentru vehicule nepoluate” - Clean Vehicle Credit). Acesta a devenit o subvenție sub forma unui credit fiscal în valoare de până la 7 500 USD per vehicul pentru achiziționarea de vehicule pe baterii sau pile de combustie care îndeplinesc anumite condiții.

Pentru a beneficia de valoarea maximă a subvenției, un vehicul trebuie, printre altele, să fie echipat cu o baterie care conține cel puțin 40 % minerale (50 % începând din 2024, 60 % începând din 2025, 70 % începând din 2026, 80 % începând din 2027) care sunt:

(1)extrase și prelucrate în SUA sau într-o țară cu care SUA are încheiat un acord de liber schimb; sau

(2)reciclate în America de Nord.

Prin urmare, creditul pentru vehicule nepoluante exclude din ce în ce mai mult din lanțurile de aprovizionare din SUA mineralele critice originare din UE și materialele prelucrate pentru bateriile auto. Acest lucru contrastează cu importurile de minerale critice și de materiale prelucrate provenite de la parteneri ai SUA la acordul de liber schimb, ca de exemplu Chile și Coreea sau Japonia, cu care SUA a încheiat la 28 martie 2023 un acord privind mineralele critice. Acest lucru are un efect negativ asupra posibilităților de export ale UE către SUA.

Prin urmare, la 10 martie 2023, președinta von der Leyen și președintele Biden au emis o declarație comună în care și-au exprimat intenția de a începe negocierile privind un acord specific UE-SUA privind mineralele critice (denumit în continuare „AMC”) 2 pentru a garanta că mineralele extrase sau prelucrate în UE pot fi utilizate în vehicule eligibile pentru creditul pentru vehicule nepoluante. SUA a precizat în mod clar că este nevoie de încheierea unui AMC pentru a acorda Uniunii Europene un statut echivalent cu cel al partenerilor SUA la acordurile de liber schimb în scopul creditului pentru vehicule nepoluante.

În 2022, UE a exportat în SUA minerale critice relevante în valoare de 8,3 miliarde EUR, reprezentând 16,3 % din totalul exporturilor UE de astfel de mărfuri.

Pe lângă abordarea acestor aspecte în cadrul IRA, prin încheierea unui AMC, UE și SUA vor face totodată un pas înainte în direcția aprofundării relației lor economice mai ample și vor contribui la construirea unor lanțuri de aprovizionare internaționale sustenabile și reziliente în sectoare-cheie pentru tranzițiile și securitatea cu zero emisii nete, inclusiv industria aerospațială și apărarea.

La 10 martie, SUA a înaintat Comisiei Europene („Comisia”) o propunere de AMC. Comisia a transmis această propunere Consiliului Uniunii Europene („Consiliul”) și Parlamentului European la 21 martie 2023.

1.2.Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

Negocierea și încheierea unui AMC sunt în concordanță cu politica comercială generală a UE, deoarece ar contribui la intensificarea comerțului și a investițiilor între UE și SUA și ar reduce riscul apariției unor noi tensiuni comerciale între UE și SUA. Acest dublu obiectiv este în deplină concordanță cu Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), care prevede că UE trebuie să încurajeze integrarea tuturor țărilor în economia mondială, inclusiv prin eliminarea treptată a barierelor din calea comerțului internațional 3 . Este, de asemenea, în concordanță cu natura parteneriatului strategic UE-SUA, astfel cum a fost reafirmat în ultima declarație a summitului UE-SUA din 15 iunie 2021 4 , și cu agenda economică pozitivă a Consiliului pentru comerț și tehnologie, astfel cum a fost exprimată în declarațiile sale comune din octombrie 2021 5 , mai 2022 6 , decembrie 2022 7 și mai 2023 8 .

1.3.Coerența cu alte domenii de politică a Uniunii

Recomandarea este coerentă cu alte politici ale Uniunii.

În propunerea sa de Act privind materiile prime critice din 16 martie 2023 9 , Comisia își propune să își consolideze cooperarea cu țările terțe prin stimularea investițiilor sustenabile în lanțurile valorice ale materiilor prime critice și în alte componente situate în partea de jos a lanțului valoric și prin transformarea oportunităților economice în realități reciproc avantajoase. Crearea de parteneriate strategice în lanțurile valorice ale materiilor prime, ca de exemplu prin intermediul AMC, constituie un instrument important pentru consolidarea acestei cooperări.

Prezenta recomandare este în concordanță cu propunerea de Regulament privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete 10 , care vizează extinderea producției UE de tehnologii esențiale neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon sau „cu zero emisii nete”, pentru a garanta lanțuri de aprovizionare sigure, sustenabile și competitive pentru energie curată, în vederea atingerii ambițiilor UE în materie de climă și energie.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

2.1.Temeiul juridic

Articolul 218 alineatele (3) și (4) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

2.2.Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

În conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din TUE, principiul subsidiarității nu se aplică în domeniile care sunt de competența exclusivă a UE. Temeiul juridic material probabil al acordului care va fi rezultatul acestor negocieri este politica comercială comună, care se află printre domeniile de competență exclusivă a Uniunii conform articolului 3 din TFUE. Această politică include negocierea acordurilor comerciale în temeiul articolului 207 din TFUE.

2.3.Proporționalitatea

Recomandarea Comisiei este conformă cu principiul proporționalității și este necesară având în vedere obiectivul nostru de a împiedica orice discriminare a mineralelor critice și a materialelor prelucrate originare din UE și destinate bateriilor de vehiculele electrice, acționând astfel încât aceste produse să fie considerate, atunci când se aplică creditul pentru vehicule nepoluante, ca fiind originare dintr-o „țară cu care SUA a încheiat un acord de liber schimb” .

2.4.Alegerea instrumentului

Decizie a Consiliului.

3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX POST, CONSULTĂRILOR PĂRȚILOR INTERESATE ȘI EVALUĂRII IMPACTULUI

3.1.Evaluările ex post/verificarea adecvării legislației existente

Nu se aplică.

3.2.Evaluările ex post/verificarea adecvării legislației existente

Nu se aplică.

3.3.Consultările părților interesate

Au avut loc consultări relevante cu părțile interesate cu privire la posibilele câștiguri care ar putea exista dacă se garantează faptul că mineralele critice și materialele prelucrate originare din UE sunt considerate ca fiind originare dintr-o „țară cu care SUA a încheiat un acord de liber schimb” atunci când se aplică creditul pentru vehicule nepoluante. Au fost organizate mai multe audieri și reuniuni de dialog cu reprezentanți ai societății civile. Acestea se adaugă la dezbaterile publice care au avut loc sau au fost organizate de Parlamentul European și în statele membre ale UE.

3.4.Evaluarea impactului

Având în vedere imperativul politic de a avansa rapid pentru a diminua sau a evita tensiunile comerciale dintre UE și SUA în urma IRA și pentru a se asigura că mineralele extrase sau prelucrate în UE vor fi luate în considerare pentru creditele fiscale acordate pentru vehicule nepoluante în temeiul IRA și al măsurilor sale de punere în aplicare, s-a renunțat la procesul formal de evaluare a impactului.

3.5.Drepturile fundamentale

Recomandarea este coerentă cu tratatele UE și cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

AMC nu va avea implicații bugetare pentru Uniune.

5.ELEMENTE DIVERSE

5.1.Probleme de procedură

Comisia va negocia în numele UE un acord care urmează să fie încheiat între UE și SUA. În conformitate cu articolul 218 alineatul (4) din TFUE, se propune desemnarea de către Consiliu a Comitetului pentru politică comercială ca fiind comitetul care trebuie consultat în cadrul negocierilor.

Parlamentul European va fi informat pe parcursul tuturor etapelor procedurii, în conformitate cu articolul 218 alineatul (10) din TFUE.

Comisia va publica prezenta recomandare și anexa la aceasta imediat după adoptarea lor.

Comisia recomandă ca directivele de negociere să fie puse la dispoziția publicului imediat după adoptarea lor de către Consiliu.

Recomandare de

DECIZIE A CONSILIULUI

de autorizare a deschiderii negocierilor pentru un acord cu Statele Unite ale Americii privind consolidarea lanțurilor internaționale de aprovizionare cu minerale critice

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 218 alineatele (3) și (4),

având în vedere recomandarea Comisiei Europene,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Comisia este autorizată să deschidă negocieri, în numele Uniunii Europene, cu Statele Unite ale Americii în vederea unui acord între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii privind consolidarea lanțurilor internaționale de aprovizionare cu minerale critice.

Articolul 2

Negocierile se desfășoară pe baza directivelor de negociere ale Consiliului prevăzute în anexă.

Articolul 3

Comisia desfășoară negocierile în consultare cu [a se completa de către Consiliu numele comitetului special].

Articolul 4

Prezenta decizie și anexa sa vor fi făcute publice imediat după adoptarea acestora.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    PL 117-169, H.R.5376 – Legea privind reducerea inflației din 2022 (Inflation Reduction Act).
(2)     https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/statement_23_1613  
(3)    Articolul 21 alineatul (2) litera (e) din TUE.
(4)     https://www.consilium.europa.eu/media/50758/eu-us-summit-joint-statement-15-june-final-final.pdf
(5)     https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/STATEMENT_21_4951
(6)     https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/statement_22_7516
(7)     https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/statement_22_7516
(8)     https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/statement_23_2992
(9)    Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui cadru pentru asigurarea unei aprovizionări sigure și durabile cu materii prime critice („Actul privind materiile prime critice”) – a se vedea https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/IP_23_1661
(10)    Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui cadru de măsuri pentru consolidarea ecosistemului european de producere de produse bazate pe tehnologie care contribuie la obiectivul zero emisii nete („Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete”) – a se vedea https://single-market-economy.ec.europa.eu/publications/net-zero-industry-act_ro
Top

Bruxelles, 14.6.2023

COM(2023) 327 final

ANEXĂ

la

Recomandarea de decizie a Consiliului

de autorizare a deschiderii negocierilor pentru un acord cu Statele Unite ale Americii privind consolidarea lanțurilor internaționale de aprovizionare cu minerale critice


ANEXĂ

DIRECTIVE DE NEGOCIERE A UNUI ACORD CU STATELE UNITE ALE AMERICII PRIVIND CONSOLIDAREA LANȚURILOR INTERNAȚIONALE DE APROVIZIONARE CU MINERALE CRITICE

Natura și domeniul de aplicare ale acordului

1.Acordul trebuie să conțină dispoziții privind consolidarea lanțurilor internaționale de aprovizionare cu minerale critice și a sectoarelor conexe.    

2.Acordul trebuie să fie în deplină concordanță cu Acordul Organizației Mondiale a Comerțului (denumită în continuare „OMC”) și cu alte acorduri internaționale încheiate de Uniunea Europeană sau de Uniunea Europeană și statele sale membre.

Obiective

3.Acordul trebuie să consolideze comerțul și diversificarea lanțurilor internaționale de aprovizionare cu minerale critice și să promoveze adoptarea tehnologiilor de baterii pentru vehiculele electrice prin oficializarea angajamentului comun al Uniunii Europene și al Statelor Unite ale Americii de a facilita comerțul, de a promova concurența loială și condițiile orientate spre piață pentru comerțul cu minerale critice, de a asigura standarde de muncă și de mediu solide legate de comerț în lanțurile de aprovizionare cu minerale critice și de a coopera în eforturile de a asigura lanțuri de aprovizionare cu minerale critice sigure, sustenabile și echitabile.

Conținutul acordului

4.Acordul trebuie să conțină dispoziții privind consolidarea lanțurilor internaționale de aprovizionare cu minerale critice și astfel să prevadă angajamente reciproce în materie de comerț, condiții de muncă și mediu.    

Aspecte legate de facilitarea comerțului

5.Acordul trebuie să faciliteze comerțul, să extindă accesul la surse de minerale critice care sunt sustenabile, de încredere și fără abuzuri în materie drept al muncii și să promoveze o concurență loială și condiții orientate către piață pentru comerțul cu minerale critice. 

6.Acordul trebuie să vizeze stabilirea unei viziuni comune a politicilor și a practicilor nebazate pe piață care denaturează concurența în sectorul mineralelor critice, precum și în alte sectoare conexe și să dezvolte acțiuni coordonate pentru a promova diversificarea lanțului de aprovizionare, a reduce vulnerabilitățile și riscurile legate de dependențele strategice.

Considerații privind sustenabilitatea

7.Acordul trebuie să încurajeze cooperarea în cadrul lucrărilor în curs, inclusiv în ceea ce privește standardele internaționale care reglementează evaluarea ciclului de viață, extracția, etichetarea și reciclarea mineralelor critice, în vederea sprijinirii unor lanțuri de aprovizionare sustenabile.

8.Acordul trebuie să promoveze niveluri ridicate de protecție a mediului în ceea ce privește mineralele critice și să încurajeze îmbunătățirea nivelurilor de protecție a mediului în ceea ce privește ciclul de viață al mineralelor critice și comerțul cu minerale critice.

9.Acordul trebuie să sublinieze rolul important pe care îl joacă acordurile multilaterale de mediu în protecția mediului, inclusiv în ceea ce privește impactul asupra mediului pe care îl are ciclul de viață al mineralelor critice, precum și importanța punerii în aplicare a acordurilor multilaterale de mediu respective.

10.Acordul trebuie să încurajeze măsurile care promovează abordări mai eficace în utilizarea resurselor și bazate pe economia circulară pentru a reduce cererea și impactul asupra mediului al extracției de minerale critice și al proceselor conexe.

Aspecte legate de muncă

11.Acordul trebuie să confirme intenția ambelor părți de a adopta și de a menține drepturile lucrătorilor în legislația și practicile lor și de a menține politici considerate adecvate pentru protejarea lucrătorilor din sectorul mineralelor critice împotriva oricărei discriminări la încadrarea în muncă, în conformitate cu principiile și drepturile fundamentale la locul de muncă enunțate de Organizația Internațională a Muncii.

12.Acordul trebuie să recunoască importanța cooperării ca mecanism de promovare a obiectivelor comune privind drepturile lucrătorilor în sectorul extracției și prelucrării mineralelor critice. 

13.Acordul trebuie să recunoască importanța consultării unei game largi de părți interesate cu privire la politica comercială privind lanțurile de aprovizionare cu minerale critice, inclusiv organizațiile de lucrători, de mediu și profesionale, reprezentanții microîntreprinderilor, ai întreprinderilor mici și mijlocii și ai organizațiilor societății civile.

Aspecte internaționale

14.Acordul trebuie să recunoască importanța continuării eforturilor bilaterale și plurilaterale de a consolida lanțurile de aprovizionare sustenabile și echitabile prin intermediul unor standarde comune între aliați și parteneri. În consecință, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii vor coopera bilateral și în cadrul forurilor plurilaterale, după caz, în ceea ce privește eforturile de asigurare a unor lanțuri de aprovizionare cu minerale critice sigure, sustenabile și echitabile.

Top