Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0276

    Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2022/109 din 27 ianuarie 2022 de stabilire, pentru anul 2022, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara acesteia și a Regulamentului (UE) 2023/194 din 30 ianuarie 2023 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime

    COM/2023/276 final

    Bruxelles, 30.5.2023

    COM(2023) 276 final

    2023/0168(NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2022/109 din 27 ianuarie 2022 de stabilire, pentru anul 2022, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara acesteia și a Regulamentului (UE) 2023/194 din 30 ianuarie 2023 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului 1 stabilește, pentru anul 2023, posibilitățile de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale UE, în anumite ape din afara UE, precum și, pentru anii 2023 și 2024, aceste posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime. Aceste posibilități de pescuit sunt modificate de mai multe ori în cursul perioadei în care se aplică, pentru a se ține seama de cele mai recente avize și evoluții științifice.

    Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

    Măsurile propuse sunt conforme cu obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului (PCP).

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Măsurile propuse sunt coerente cu alte politici ale UE, în special cu politicile din domeniul mediului.

    2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

    Temei juridic

    Temeiul juridic al prezentei propuneri este articolul 43 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

    Subsidiaritatea

    Propunerea intră în sfera competenței exclusive a UE, în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (d) din TFUE. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.

    Proporționalitatea

    Propunerea alocă posibilități de pescuit statelor membre în conformitate cu obiectivele Regulamentului (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind politica comună în domeniul pescuitului 2 . În temeiul articolelor 16 și 17 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, statele membre decid modul în care posibilitățile de pescuit de care dispun pot fi repartizate navelor care le arborează pavilionul, în conformitate cu anumite criterii de repartizare a posibilităților de pescuit. Prin urmare, statele membre pot exercita marja de apreciere necesară atunci când repartizează capturile totale admisibile (TAC) alocate, în funcție de modelul socioeconomic pe care l-au ales pentru a exploata posibilitățile de pescuit de care dispun.

    Alegerea instrumentului

    Regulament.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluările ex post/verificarea adecvării legislației existente

    Nu se aplică.

    Consultările cu părțile interesate

    Comisia s-a consultat cu părțile interesate, în special prin intermediul consiliilor consultative, precum și cu statele membre, în legătură cu abordarea sa privind diversele propuneri referitoare la posibilitățile de pescuit, pe baza comunicării sale anuale intitulate „Către un pescuit mai durabil în UE: situația actuală și orientări pentru 2023” [COM(2022) 253 final].

    Răspunsurile părților interesate la comunicarea anuală susmenționată prezintă punctele de vedere ale acestora cu privire la evaluarea de către Comisie a situației resurselor și cu privire la răspunsul adecvat în materie de gestionare. Comisia a luat în considerare răspunsurile la formularea prezentei propuneri.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Comisia a consultat Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES) cu privire la metodologia care trebuie utilizată. Avizele științifice ale ICES se bazează pe un cadru elaborat de grupurile sale de experți și de organismele sale cu putere de decizie și sunt emise în conformitate cu acordul-cadru de parteneriat încheiat cu Comisia.

    Evaluarea impactului

    Domeniul de aplicare al prezentei propuneri este circumscris de articolul 43 alineatul (3) din TFUE.

    Prezenta propunere urmărește evitarea abordărilor pe termen scurt în favoarea durabilității pe termen lung. Prin urmare, aceasta ține seama de inițiativele părților interesate și ale consiliilor consultative, în cazul în care acestea au fost evaluate pozitiv de ICES și/sau de Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP). Propunerea Comisiei de reformă a PCP s-a bazat pe o evaluare a impactului [SEC(2011) 891] care a susținut că, deși realizarea obiectivului privind captura maximă durabilă („maximum sustainable yield” – MSY) este o condiție necesară pentru sustenabilitatea ecologică, economică și socială, cele trei obiective nu pot fi atinse separat.

    În ceea ce privește posibilitățile de pescuit pentru stocurile gestionate în comun cu țări din afara UE, prezenta propunere implementează, în esență, măsuri convenite la nivel internațional. Orice elemente relevante pentru evaluarea potențialelor efecte ale posibilităților de pescuit sunt abordate în faza de pregătire și în faza de desfășurare a negocierilor internaționale în cadrul cărora posibilitățile de pescuit ale UE sunt convenite cu țări din afara UE.

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Nu se aplică.

    Drepturile fundamentale

    Propunerea respectă drepturile fundamentale, în special pe cele prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Măsurile propuse nu vor avea implicații bugetare.

    5.ALTE ELEMENTE

       Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Propunerea urmărește să modifice Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului, după cum se precizează în continuare.

    Hamsia în apele iberice

    Regulamentul (UE) 2023/194 stabilește provizoriu la zero TAC-ul pentru hamsie (Engraulis encrasicolus) în subzonele ICES 9 și 10 (apele iberice și apele adiacente Insulelor Azore) și în apele UE din diviziunea 34.1.1 a Comitetului pentru pescuit în zona central-estică a Atlanticului (CECAF) (la est de Madeira și de Insulele Canare) pentru perioada cuprinsă între 1 iulie 2023 și 30 iunie 2024, în așteptarea publicării avizului științific al ICES.

    Se preconizează că ICES își va publica, la 21 iunie 2023, avizul pentru stocul respectiv și pentru perioada respectivă. Pentru a permite continuarea pescuitului până la stabilirea unui TAC definitiv pentru acel stoc pe baza avizului științific respectiv, ar trebui stabilit un TAC provizoriu de 4 564 de tone pentru perioada 1 iulie-30 septembrie 2023. Acest nivel corespunde capturilor din stocul respectiv de pe parcursul celui de al treilea trimestru al anului 2022.

    Crevetele nordic în Skagerrak și Kattegat

    La 17 martie 2023, UE și Norvegia au convenit asupra unui TAC pentru crevetele nordic (Pandalus borealis) în apele UE și în apele norvegiene din diviziunea ICES 3a (Skagerrak și Kattegat) pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2023. Prin urmare, Regulamentul (UE) 2023/194, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2023/730 al Consiliului 3 , stabilește un TAC pentru crevetele nordic în diviziunea ICES 3a pentru perioada respectivă.

    Se preconizează că ICES își va publica, la 9 iunie 2023, avizul științific privind crevetele nordic în diviziunile ICES 3a și 4a est pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024. În urma publicării acestui aviz științific, UE și Norvegia vor desfășura consultări bilaterale cu privire la nivelul TAC-ului pentru crevete nordic în diviziunea ICES 3a pentru perioada respectivă. În așteptarea rezultatului oficial al acestor consultări bilaterale, TAC-ul pentru crevetele nordic în diviziunea ICES 3a pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024 este marcat în prezenta propunere cu pm (pro memoria). De îndată ce se va cunoaște rezultatul oficial al acestor consultări, serviciile Comisiei vor actualiza prezenta propunere prin intermediul unui document neoficial care va propune TAC-ul relevant pentru perioada respectivă.

    Șprotul în Marea Nordului și în Skagerrak și Kattegat

    În așteptarea publicării avizului științific al ICES, Regulamentul (UE) 2023/194 stabilește provizoriu la zero TAC-urile pentru șprot (Sprattus sprattus) pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024 în apele UE și ale Regatului Unit din subzona ICES 4 și diviziunea ICES 2a (Marea Nordului) și, respectiv, în apele UE și norvegiene din diviziunea ICES 3a (Skagerrak și Kattegat).

    Se preconizează că ICES își va publica, la 20 aprilie 2023, avizul științific privind șprotul în subzona ICES 4 și diviziunea ICES 3a pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024. În urma publicării avizului respectiv, UE, Regatul Unit și Norvegia vor organiza consultări trilaterale cu privire la: (i) nivelul posibilităților de pescuit globale pentru stocul respectiv și perioada respectivă; precum și (ii) nivelul TAC-urilor pentru șprot în subzona ICES 4 și diviziunea ICES 2a și în diviziunea ICES 3a pentru perioada respectivă. În așteptarea rezultatului oficial al acestor consultări trilaterale, TAC-urile pentru șprot pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024 în subzona ICES 4 și diviziunea ICES 2a și, respectiv, în diviziunea ICES 3a, sunt marcate în prezenta propunere cu pm (pro memoria). De îndată ce se va cunoaște rezultatul oficial al acestor consultări, serviciile Comisiei vor actualiza prezenta propunere prin intermediul unui document neoficial care va propune TAC-urile relevante pentru perioada respectivă.

    Șprotul în Canalul Mânecii

    Regulamentul (UE) 2023/194 stabilește provizoriu la zero TAC-ul pentru șprot în apele UE și ale Regatului Unit din diviziunile ICES 7d și 7e (Canalul Mânecii) pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024, în așteptarea publicării avizului științific al ICES.

    Se preconizează că ICES își va publica, la 20 aprilie 2023, avizul științific privind șprotul în diviziunile ICES 7d și 7e pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024. În urma publicării avizului respectiv, vor avea loc consultări bilaterale între UE și Regatul Unit cu privire la nivelul TAC-ului pentru acest stoc, care figurează în anexa 35 la Acordul comercial și de cooperare (ACC) 4 , în temeiul articolului 498 alineatele (2), (4) și (6) din ACC, pentru perioada respectivă. În așteptarea rezultatului oficial al acestor consultări bilaterale, TAC-ul pentru șprot în diviziunile ICES 7d și 7e pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024 este marcat în prezenta propunere cu pm (pro memoria). De îndată ce se va cunoaște rezultatul oficial al acestor consultări bilaterale, serviciile Comisiei vor actualiza prezenta propunere prin intermediul unui document neoficial care va propune TAC-ul relevant pentru perioada respectivă.

    Organizații regionale de gestionare a pescuitului

    Articolele 15 și 17 din Regulamentul (UE) 2022/2056 al Parlamentului European și al Consiliului 5 interzic păstrarea la bord, transbordarea, depozitarea pe o navă de pescuit sau debarcarea rechinilor cu înotătoare albe (Carcharhinus longimanus) și a rechinilor catifelați (Carcharhinus falciformis), întregi sau a unei părți din aceștia, în zona reglementată de Convenția pentru conservarea și gestionarea rezervelor de pești mari migratori din Oceanul Pacific de Vest și Central (WCPFC). Pentru a se evita suprapunerea dispozițiilor privind același subiect, este oportun să se elimine articolul 45 din Regulamentul (UE) 2023/194.

    În temeiul mai multor recomandări ale Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT), UE poate reporta, la cerere, un procent din cota sa neutilizată de stocuri din zona Convenției ICCAT din penultimul an sau din anul precedent unui anumit an, în conformitate cu normele stabilite de ICCAT pentru fiecare stoc aflat în competența sa. Regulamentul (UE) 2022/109 al Consiliului 6 , astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2022/515 al Consiliului 7 , a stabilit cotele UE pentru stocurile ICCAT pentru 2022 în conformitate cu rezultatul reuniunii anuale a ICCAT din 2021, ținând seama de cotele UE neutilizate reportate, după caz. De asemenea, Regulamentul (UE) 2023/194, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2023/730, stabilește cotele UE pentru stocurile respective ale ICCAT pentru 2023 în conformitate cu rezultatul reuniunii anuale a ICCAT din 2022, ținând seama de cotele UE neutilizate reportate, după caz. Prin urmare, nu ar trebui permisă reținerea cotelor statelor membre în vederea transferării pe anul următor în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 al Consiliului 8 , iar Regulamentele (UE) 2022/109 și (UE) 2023/194 ar trebui modificate în consecință.

    2023/0168 (NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2022/109 din 27 ianuarie 2022 de stabilire, pentru anul 2022, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara acesteia și a Regulamentului (UE) 2023/194 din 30 ianuarie 2023 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (3),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului 9 stabilește, pentru anul 2023, posibilitățile de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara acesteia. Capturile totale admisibile (TAC-uri) și măsurile legate funcțional de TAC-urile stabilite prin Regulamentul (UE) 2023/194 ar trebui modificate pentru a se ține seama de publicarea avizelor științifice, precum și de rezultatele consultărilor cu țările terțe.

    (2)Regulamentul (UE) 2023/194 stabilește la zero TAC-ul pentru hamsie (Engraulis encrasicolus) în subzonele 9 și 10 ale Consiliului Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES) și în apele Uniunii din diviziunea 34.1.1 a Comitetului pentru pescuit în zona central-estică a Atlanticului (CECAF) pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024, în așteptarea publicării avizului științific al ICES pentru stocul respectiv pentru perioada respectivă. Pentru a permite continuarea pescuitului până la stabilirea unui TAC definitiv pentru acel stoc pe baza avizului științific respectiv, ar trebui stabilit un TAC provizoriu de 4 564 de tone pentru perioada 1 iulie-30 septembrie 2023. Acest nivel corespunde capturilor din stocul respectiv de pe parcursul celui de al treilea trimestru al anului 2022.

    (3)Regulamentul (UE) 2023/194 stabilește un TAC pentru crevetele nordic (Pandalus borealis) în apele Uniunii și în apele norvegiene din diviziunea ICES 3a pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2023. TAC-ul pentru acest stoc pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024 ar trebui stabilit în urma publicării avizului științific al ICES pentru stocul respectiv pentru perioada respectivă. Acest TAC ar trebui stabilit în conformitate cu rezultatul oficial al consultărilor bilaterale dintre Uniune și Norvegia la nivelul TAC-ului respectiv pentru perioada respectivă.

    (4)Regulamentul (UE) 2023/194 stabilește provizoriu la zero TAC-urile pentru șprot (Sprattus sprattus) pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024 în apele Uniunii și apele Regatului Unit din subzona ICES 4 și diviziunea ICES 2a și, respectiv, în apele Uniunii și apele norvegiene din diviziunea ICES 3a, în așteptarea publicări avizului științific al ICES pentru șprot în subzona ICES 4 și diviziunea ICES 3a pentru perioada respectivă. TAC-urile definitive pentru acest stoc pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024 ar trebui stabilite în urma publicării avizului științific menționat. Aceste TAC-uri ar trebui stabilite în conformitate cu rezultatul oficial al consultărilor trilaterale dintre Uniune, Regatul Unit și Norvegia privind: (i) posibilitățile de pescuit globale pentru stocul respectiv și perioada respectivă; și (ii) nivelul TAC-urilor pentru șprot în subzona ICES 4 și diviziunea ICES 2a și, respectiv, în diviziunea ICES 3a pentru perioada respectivă.

    (5)Regulamentul (UE) 2023/194 stabilește provizoriu la zero TAC-ul pentru șprot în apele Uniunii și ale Regatului Unit din diviziunile ICES 7d și 7e pentru perioada 1 iulie 2023-30 iunie 2024, în așteptarea publicării avizului științific al ICES pentru stocul respectiv pentru perioada respectivă. TAC-ul definitiv pentru acest stoc pentru perioada respectivă ar trebui stabilit în urma publicării avizului științific menționat. Acest TAC ar trebui stabilit în conformitate cu rezultatul oficial al consultărilor bilaterale dintre Uniune și Regatul Unit cu privire la nivelul TAC-ului pentru stocul respectiv pentru perioada respectivă, în conformitate cu articolul 498 alineatele (2), (4) și (6) din Acordul comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte 10 .

    (6)Articolele 15 și 17 din Regulamentul (UE) 2022/2056 al Parlamentului European și al Consiliului 11 interzic păstrarea la bord, transbordarea, depozitarea pe o navă de pescuit sau debarcarea rechinilor cu înotătoare albe (Carcharhinus longimanus) și a rechinilor catifelați (Carcharhinus falciformis), întregi sau a unei părți din aceștia, în zona reglementată de Convenția pentru conservarea și gestionarea rezervelor de pești mari migratori din Oceanul Pacific de Vest și Central (WCPFC). Pentru a se evita suprapunerea dispozițiilor privind același subiect, este oportun să se elimine articolul 45 din Regulamentul (UE) 2023/194.

    (7)În temeiul mai multor recomandări ale Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT), Uniunea poate reporta, la cerere, un procent din cota sa neutilizată de stocuri din zona Convenției ICCAT din penultimul an sau din anul precedent unui anumit an, în conformitate cu normele stabilite de ICCAT pentru fiecare stoc aflat în competența sa. Regulamentul (UE) 2022/109 al Consiliului 12 și Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului stabilesc cotele Uniunii pentru stocurile ICCAT pentru 2022 și, respectiv, 2023, în conformitate cu rezultatul reuniunilor anuale ale ICCAT din anul precedent, ținând seama de cotele Uniunii neutilizate reportate, după caz. Prin urmare, nu ar trebui permisă reținerea cotelor statelor membre în vederea transferării pe anul următor în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 al Consiliului 13 .

    (8)Prin urmare, Regulamentele (UE) 2023/194 și (UE) 2022/109 ar trebui modificate în consecință.

    (9)Pentru a permite continuarea pescuitului la 1 iulie 2023, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare fără întârziere.

    (10)Dispozițiile prezentului regulament referitoare la posibilitățile de pescuit ar trebui să se aplice de la 1 iulie 2023, cu excepția posibilităților de pescuit pentru crevetele nordic în diviziunea ICES 3a, care ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2023. Dispozițiile prezentului regulament referitoare la WCPFC și ICCAT și dispozițiile de modificare a Regulamentului (UE) 2023/194 ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2023, în conformitate cu perioada de aplicare a respectivelor dispoziții modificate. Dispozițiile prezentului regulament referitoare la ICCAT și dispozițiile de modificare a Regulamentului (UE) 2022/109 ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2022, în conformitate cu perioada de aplicare a respectivelor dispoziții modificate. Această aplicare retroactivă nu aduce atingere principiilor securității juridice și încrederii legitime, deoarece posibilitățile de pescuit în cauză sunt majorate sau nu au fost încă transferate cantitățile reținute la cererea statelor membre în temeiul articolului 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1
    Modificarea Regulamentului (UE) 2023/194

    Regulamentul (UE) 2023/194 se modifică după cum urmează:

    (a)Articolul 45 se elimină;

    (b)anexele IA și ID se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament.

    Articolul 2
    Modificarea Regulamentului (UE) 2022/109

    Anexa ID la Regulamentul (UE) 2022/109 se modifică în conformitate cu anexa II la prezentul regulament.

    Articolul 3
    Intrarea în vigoare și aplicarea

    Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 iulie 2023.

    Cu toate acestea:

    (a)articolul 1 litera (a), punctul 2 litera (a) și punctul 3 din anexa I se aplică de la 1 ianuarie 2023;

    (b)anexa II se aplică de la 1 ianuarie 2022.

     
    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1)    Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului din 30 ianuarie 2023 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime (JO L 28, 31.1.2023, p. 1).
    (2)    Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).
    (3)    Regulamentul (UE) 2023/730 al Consiliului din 31 martie 2023 de modificare a Regulamentului (UE) 2023/194 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime, și a Regulamentului (UE) 2022/109 (JO L 95, 4.4.2023, p. 1).
    (4)    Acord comercial și de cooperare între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pe de altă parte (JO L 149, 30.4.2021, p. 10).
    (5)    Regulamentul (UE) 2022/2056 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 octombrie 2022 de stabilire a măsurilor de conservare și gestionare aplicabile în zona Convenției pentru pescuitul în Oceanul Pacific de Vest și Central și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 520/2007 al Consiliului (JO L 276, 26.10.2022, p. 1).
    (6)    Regulamentul (UE) 2022/109 al Consiliului din 27 ianuarie 2022 de stabilire, pentru anul 2022, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara acesteia (JO L 21, 31.1.2022, p. 1).
    (7)    Regulamentul (UE) 2022/515 al Consiliului din 31 martie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) 2022/109 de stabilire, pentru anul 2022, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara acesteia (JO L 104, 1.4.2022, p. 1).
    (8)    Regulamentul (CE) nr. 847/96 al Consiliului din 6 mai 1996 privind introducerea unor condiții suplimentare pentru gestionarea interanuală a totalurilor admise de captură (TAC) și a cotelor de pescuit (JO L 115, 9.5.1996, p. 3).
    (9)    Regulamentul (UE) 2023/194 al Consiliului din 30 ianuarie 2023 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime (JO L 28, 31.1.2023, p. 1).
    (10)    JO L 149, 30.4.2021, p. 10.
    (11)    Regulamentul (UE) 2022/2056 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 octombrie 2022 de stabilire a măsurilor de conservare și gestionare aplicabile în zona Convenției pentru pescuitul în Oceanul Pacific de Vest și Central și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 520/2007 al Consiliului (JO L 276, 26.10.2022, p. 1).
    (12)    Regulamentul (UE) 2022/109 al Consiliului din 27 ianuarie 2022 de stabilire, pentru anul 2022, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara acesteia (JO L 21, 31.1.2022, p. 1).
    (13)    Regulamentul (CE) nr. 847/96 al Consiliului din 6 mai 1996 privind introducerea unor condiții suplimentare pentru gestionarea interanuală a totalurilor admise de captură (TAC) și a cotelor de pescuit (JO L 115, 9.5.1996, p. 3).
    Top

    Bruxelles, 30.5.2023

    COM(2023) 276 final

    ANEXE

    la

    Propunerea de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2022/109 din 27 ianuarie 2022 de stabilire, pentru anul 2022, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara acesteia și a Regulamentului (UE) 2023/194 din 30 ianuarie 2023 de stabilire, pentru anul 2023, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii și, pentru navele de pescuit ale Uniunii, în anumite ape din afara Uniunii, precum și de stabilire, pentru anii 2023 și 2024, a acestor posibilități de pescuit pentru anumite stocuri de pești de adâncime


    ANEXA I

    Anexele IA și ID la Regulamentul (UE) 2023/194 se modifică după cum urmează:

    (1)În partea A din anexa IA, tabelul referitor la hamsie (Engraulis encrasicolus) în subzonele ICES 9 și 10 și în apele Uniunii din zona CECAF 34.1.1 se înlocuiește cu următorul text:

    Specia:

    Hamsie

     

     

    Zona:

    9 și 10; apele Uniunii din zona CECAF 34.1.1

     

    Engraulis encrasicolus

     

     

    (ANE/9/3411)

     

    Spania

     

    2 183

    (1)

    TAC de precauție

     

     

    Portugalia

    2 381

    (1)

    Uniune

    4 564

    (1)

    TAC

     

    4 564

    (1)

     

     

     

     

    (1)

    Această cotă poate fi pescuită doar între 1 iulie 2023 și 30 septembrie 2023.

    ”;

    (2)în partea B din anexa IA:

    (a)tabelul referitor la crevetele nordic (Pandalus borealis) în diviziunea ICES 3a se înlocuiește cu următorul text:

    Specia:

    Crevete nordic

    Pandalus borealis

    Zona:

    3a

    (PRA/03A.)

    Danemarca

    1 429

    (1)

    TAC analitică

    Articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.

    Articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.

    Suedia

    769

    (1)

    Uniune

    2 198

    (1)

    TAC

    4 117

    (1)

    (1)

    Această cotă poate fi pescuită doar între 1 ianuarie 2023 și 30 iunie 2023.

    ”;

    (b)următorul tabel se introduce după tabelul referitor la crevetele nordic (Pandalus borealis) în diviziunea ICES 3a:

    Specia:

    Crevete nordic

    Pandalus borealis

    Zona:

    3a

    (PRA/03A.2.)

    Danemarca

    pm

    (1)

    TAC analitică

    Articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.

    Articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.

    Suedia

    pm

    (1)

    Uniune

    pm

    (1)

    TAC

    pm

    (1)

    (1)

    Această cotă poate fi pescuită doar între 1 iulie 2023 și 30 iunie 2024.

    ”;

    (c)tabelul referitor la șprot și capturile accidentale asociate (Sprattus sprattus) în diviziunea ICES 3a se înlocuiește cu următorul text:

    Specia:

    Șprot și capturi accidentale asociate

    Sprattus sprattus

    Zona:

    3a

    (SPR/03A.)

    Danemarca

    pm

    (1)(2)(3)

    TAC analitică

    Germania

    pm

    (1)(2)(3)

    Suedia

    pm

    (1)(2)(3)

    Uniune

    pm

    (1)(2)(3)

    TAC

    pm

    (2)

    (1)

    Până la 5 % din cotă poate consta în capturi accidentale de merlan și de eglefin (OTH/*03A.). Capturile accidentale de merlan și eglefin scăzute din cotă în conformitate cu prezenta dispoziție și capturile accidentale de specii scăzute din cotă în temeiul articolului 15 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 nu depășesc, în total, 9 % din cotă.

    (2)

    Această cotă poate fi pescuită doar între 1 iulie 2023 și 30 iunie 2024.

    (3)

    Se pot realiza transferuri din cadrul acestei cote către apele Regatului Unit și apele Uniunii din zonele 2a și 4. Cu toate acestea, orice transfer de acest gen trebuie comunicat în prealabil Comisiei și Regatului Unit.

    ”;

    (d)Tabelul referitor la șprot și capturile accidentale asociate (Sprattus sprattus) în apele Regatului Unit și apele Uniunii din subzona ICES 4 și în apele Regatului Unit din diviziunea ICES 2a se înlocuiește cu următorul text:

    Specia:

    Șprot și capturi accidentale asociate

    Sprattus sprattus

    Zona:

    apele Regatului Unit și apele Uniunii din zona 4; apele Regatului Unit din zona 2a

    (SPR/2AC4-C.)

    Belgia

    pm

    (1)(2)

    TAC analitică

    Danemarca

    pm

    (1)(2)

    Germania

    pm

    (1)(2)

    Franța

    pm

    (1)(2)

    Țările de Jos

    pm

    (1)(2)

    Suedia

    pm

    (1)(2)(3)

    Uniune

    pm

    (1)(2)

    Norvegia

    pm

    (1)

    Insulele Feroe

    pm

    (1)(4)

    Regatul Unit

    pm

    (1)

    TAC

    pm

    (1)

    (1)

    Cota poate fi pescuită doar între 1 iulie 2023 și 30 iunie 2024.

    (2)

    Până la 2 % din cotă poate consta în capturi accidentale de merlan (OTH/*2AC4C). Capturile accidentale de merlan deduse din cotă în temeiul prezentei dispoziții și capturile accidentale de specii deduse din cotă în temeiul articolului 15 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 nu depășesc, în total, 9 % din cotă.

    (3)

    Inclusiv uvă.

    (4)

    Poate conține maximum 4 % capturi accidentale de hering.

    ”;

    (e)tabelul referitor la șprot (Sprattus sprattus) în diviziunile ICES 7d și 7e se înlocuiește cu următorul text:

    Specia:

    Șprot

    Sprattus sprattus

    Zona:

    7d și 7e

    (SPR/7DE.)

    Belgia

    pm

    (1)

    TAC analitică

    Danemarca

    pm

    (1)

    Germania

    pm

    (1)

    Franța

    pm

    (1)

    Țările de Jos

    pm

    (1)

    Uniune

    pm

    (1)

    Regatul Unit

    pm

    (1)

    TAC

    pm

    (1)

    (1)

    Cota poate fi pescuită doar între 1 iulie 2023 și 30 iunie 2024. 

    ”;

    (3)În anexa ID, în tabelele referitoare la: (i) tonul alb din zone nordice (Thunnus alalunga) în Oceanul Atlantic, la nord de 5° N; (ii) tonul alb în Oceanul Atlantic, la sud de 5° N; (iii) tonul obez (Thunnus obesus) în Oceanul Atlantic; (iv) peștele-spadă (Xiphias gladius) în Oceanul Atlantic, la nord de 5° N; și (v) peștele-spadă în Oceanul Atlantic, la sud de 5° N, se introduce următorul text:

    „Articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.

    Articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.”



    ANEXA II

    În anexa ID la Regulamentul (UE) 2022/109, în tabelele referitoare la: (i) tonul alb din zone nordice (Thunnus alalunga) în Oceanul Atlantic, la nord de 5° N; (ii) tonul alb în Oceanul Atlantic, la sud de 5° N; (iii) tonul obez (Thunnus obesus) în Oceanul Atlantic; (iv) peștele-spadă (Xiphias gladius) în Oceanul Atlantic, la nord de 5° N; și (v) peștele-spadă în Oceanul Atlantic, la sud de 5° N, se introduce următorul text:

    „Articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.

    Articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică.”

    Top