Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0046

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri, în ceea ce privește regulamentul de procedură al comitetului mixt și continuarea acordului

COM/2023/46 final

Bruxelles, 1.2.2023

COM(2023) 46 final

2023/0017(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri, în ceea ce privește regulamentul de procedură al comitetului mixt și continuarea acordului


EXPUNERE DE MOTIVE

1.Obiectul propunerii

Prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri, semnat la Lyon la 29 iunie 2022 1 (denumit în continuare „acordul”), în ceea ce privește

·adoptarea regulamentului de procedură al comitetului mixt în conformitate cu articolul 7 alineatul (6) din acord;

·continuarea acordului în conformitate cu articolul 7 alineatul (2) din acord.

2.Contextul propunerii

2.1.Rezumatul acordului

Acordul vizează facilitarea temporară a transportului rutier de mărfuri prin Ucraina și Uniunea Europeană, prin acordarea de drepturi suplimentare de tranzit și de transport de mărfuri între Ucraina și UE, ca urmare a agresiunii ilegale a Ucrainei de către Rusia și a perturbărilor semnificative pe care această agresiune le aduce pentru toate modurile de transport din Ucraina. Acesta include, de asemenea, măsuri de facilitare a recunoașterii documentelor conducătorului auto. În prezent, acordul se aplică până la 30 iunie 2023.

Un comitet mixt a fost instituit pentru supravegherea și monitorizarea aplicării și punerii în aplicare a acordului. Comitetul respectiv decide, în special, cu privire la adoptarea regulamentului său de procedură și la continuarea acordului. În ceea ce privește continuarea acordului, comitetul mixt trebuie să ia o decizie cel târziu cu trei luni înainte de expirarea acordului, și anume cel târziu la 31 martie 2023. În conformitate cu articolul 7 alineatul (5) din acord, comitetul mixt își adoptă deciziile prin consens.

2.2.Monitorizarea acordului

Articolul 7 alineatul (1) din acord a introdus o obligație de monitorizare a acordului, în special printr-o revizuire periodică a funcționării acestuia în lumina obiectivelor sale. În acest context, autoritățile ucrainene au furnizat Comisiei date privind punerea în aplicare a acestui acord. Aceste date se referă în special la al treilea trimestru al anului 2022, adică primele trei luni de aplicare a acordului, și indică următoarele:

·Acordul a contribuit cu succes la facilitarea exportului de produse agricole ucrainene prin intermediul culoarelor de solidaritate. Până la 1 august 2022, culoarele de solidaritate erau singurele coridoare comerciale disponibile în Ucraina pentru exportul produselor agricole. În prima lună de aplicare (iulie 2022), acordul a permis exportul a aproape o jumătate de milion de tone de produse agricole ucrainene – o creștere considerabilă în comparație cu cele 320 000 de tone exportate în iunie 2022.

·Începând cu 1 august 2022, Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră a facilitat, de asemenea, exportul de cantități mai mari de cereale, semințe oleaginoase și produse conexe ucrainene expediate din trei dintre porturile ucrainene de la Marea Neagră. Acordul a permis, totuși, completarea exporturilor prin Marea Neagră, contribuind astfel la securitatea alimentară mondială și la economia Ucrainei. În acest sens, exporturile agricole efectuate pe cale rutieră au continuat să crească chiar și după lansarea Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, ajungând la 640 000 de tone în octombrie 2022.

·Acordul a facilitat exportul altor mărfuri ucrainene care nu fac obiectul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Într-adevăr, inițiativa vizează numai cerealele, semințele oleaginoase și produsele conexe. Prin urmare, acordul a permis exportul altor produse agricole, cum ar fi carnea de pasăre și fructele. În iulie, august și septembrie 2022, produsele agricole care nu intră în domeniul de aplicare al Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră au reprezentat aproape jumătate din totalul exporturilor agricole efectuate pe cale rutieră.

·Acordul a facilitat, de asemenea, exportul de produse neagricole, în special de produse industriale, care nu pot fi exportate în temeiul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Exporturile neagricole efectuate pe cale rutieră în iunie, iulie și august 2022 au adus peste 1,6 miliarde USD întreprinderilor ucrainene, oferind sprijinul atât de necesar pentru economia Ucrainei.

·În plus, persistă multe incertitudini referitoare la Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care este, de asemenea, limitată ca durată (prelungită la 18 noiembrie 2022 cu încă 120 de zile). De asemenea, au fost semnalate blocaje în cadrul inspecțiilor, fapt care a încurajat multe părți interesate să se bazeze mai curând pe culoarele de solidaritate – inclusiv pe transportul rutier. În acest context, acordul oferă o plasă de siguranță pentru fermierii și întreprinderile ucrainene, precum și pentru securitatea alimentară la nivel mondial.

·Acordul a autorizat, de asemenea, tranzitul rutier al mărfurilor ucrainene (atât agricole, cât și neagricole) prin UE către țări terțe. În iulie, septembrie și august 2022, acordul a permis exportul de mărfuri ucrainene către țări terțe în valoare de peste 1 miliarde USD, aducând o sursă suplimentară de venit pentru economia Ucrainei.

·În același timp, acordul a ajutat Ucraina să importe mărfurile de care are nevoie – cum ar fi alimentele, ajutorul umanitar sau energia. De exemplu, România a organizat convoaie speciale de camioane pentru a aduce combustibilul atât de necesar în Ucraina.

·Acordul a fost benefic și pentru UE. Exporturile din statele membre către Ucraina au crescut cu 38,3 % dacă comparăm perioada cuprinsă între aprilie și iunie 2022 înainte de semnarea acordului (4,222 milioane USD) și perioada cuprinsă între iulie și septembrie 2022 imediat după semnarea acordului (5,849 milioane USD). Exporturile rutiere din UE către Ucraina rămân mai mari decât importurile rutiere către UE din Ucraina. Comisia monitorizează îndeaproape impactul importurilor asupra piețelor UE.

·Drepturile conferite prin acord transportatorilor ucraineni au condus la o creștere cu aproximativ 40 % a numărului de operațiuni de transport rutier efectuate de transportatorii ucraineni pe drumurile din UE. Mai precis, 106 641 de operațiuni de transport rutier de mărfuri ucrainene au avut loc pe drumurile din UE în iulie, august și septembrie 2021, față de 152 534 în iulie, august și septembrie 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 43 %.

·De asemenea, acordul a redus considerabil sarcina administrativă pentru industria transporturilor rutiere din Ucraina și pentru autoritățile de stat, în ceea ce privește formalitățile administrative legate de eliberarea permiselor. El a oferit acestei industrii inclusiv o perspectivă pe termen mediu, permițând o mai bună planificare a activității sale.

·Acordul a permis autorităților statelor membre să aibă acces la un sistem de verificare a permiselor de conducere, îmbunătățind în mod semnificativ lupta împotriva fraudei și a falsificării. Sunt încă în desfășurare acțiuni pentru punerea în aplicare a instrumentelor de verificare a permiselor de conducere digitale și a certificatelor de competență profesională.

2.3.Comitetul mixt

Articolul 7 din acord a instituit un comitet mixt care să supravegheze și să monitorizeze aplicarea și punerea în aplicare a acordului și să revizuiască periodic funcționarea acestuia în lumina obiectivelor sale. Potrivit dispoziției respective, comitetul mixt este compus din reprezentanți ai părților. Deciziile sale sunt luate prin consens și sunt obligatorii pentru părți.

În conformitate cu articolul 7 alineatul (2), comitetul mixt este convocat cel târziu cu trei luni înainte de expirarea acordului pentru a evalua și a decide cu privire la necesitatea continuării acordului, precum și la durata acestuia.

În conformitate cu articolul 7 alineatul (6) din acord, comitetul mixt își adoptă propriul regulament de procedură.

2.4.Actul avut în vedere de comitetul mixt în ceea ce privește regulamentul său de procedură

În cursul primei sale reuniuni, comitetul mixt trebuie să adopte o decizie privind adoptarea regulamentului de procedură al comitetului mixt, în conformitate cu articolul 7 alineatele (5) și (7) din acord. Scopul acestuia este de a sprijini organizarea și funcționarea comitetului mixt, pentru a permite punerea în aplicare corespunzătoare a acordului.

2.5.Actul avut în vedere de comitetul mixt în ceea ce privește continuarea acordului

În cursul primei sale reuniuni, comitetul mixt trebuie să adopte o decizie privind continuarea acordului până la 31 decembrie 2025, în conformitate cu articolul 7 alineatele (2) și (5) din acord.

Motivele continuării sunt multiple:

În primul rând, monitorizarea acordului a arătat că acesta a jucat un rol esențial în contextul culoarelor de solidaritate, oferind prin urmare un sprijin vital fermierilor ucraineni și contribuind, de asemenea, la securitatea alimentară mondială. În timp ce porturile ucrainene de la Marea Neagră au rămas indisponibile, acordul a facilitat exportul pe cale rutieră de cereale, semințe oleaginoase și produse conexe ucrainene. De la instituirea Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră, exportul de cereale ucrainene pe cale rutieră a continuat să crească, completând astfel și mai mult exporturile prin Marea Neagră.

În al doilea rând, acordul a facilitat exportul mărfurilor neagricole ucrainene care nu fac obiectul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Prin urmare, a contribuit la menținerea economiei ucrainene pe linia de plutire.

În al treilea rând, acordul a facilitat exporturile UE către Ucraina și, prin urmare, a oferit beneficii UE. El a permis Ucrainei să importe din UE mărfurile de care are nevoie, în special energia și ajutorul umanitar atât de necesare.

În al patrulea rând, acordul nu a produs o creștere dramatică a numărului de operatori ucraineni de transport rutier pe drumurile din UE. Operatorii de transport din UE rămân reticenți în a merge în Ucraina, deoarece transportul pe teritoriul Ucrainei cel mai adesea nu este acoperit de societățile de asigurări din UE și deoarece conducătorii auto din UE nu doresc să meargă în Ucraina din motive evidente. Prin urmare, acordul nu creează o amenințare concurențială pentru operatorii de transport din UE și este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe în perioada pentru care se propune prelungirea valabilității acordului.

În al cincilea rând, acordul ar trebui înțeles, de asemenea, ca facilitând reconstrucția Ucrainei în timp util, după războiul de agresiune al Rusiei împotriva acestei țări.

Prin urmare, prelungirea valabilității acordului trebuie înțeleasă ca un răspuns adresat Consiliului European care, în cadrul reuniunii sale din 20 și 21 octombrie 2022, a solicitat ca „Uniunea Europeană să îmbunătățească în continuare eficiența tuturor culoarelor de solidaritate”, întrucât acestea „au permis exportul de volume semnificative din recoltele, produsele agricole și îngrășămintele ucrainene către țările care au cea mai mare nevoie de acestea” 2 .

Continuarea acordului până la 31 decembrie 2025 este necesară, întrucât condițiile care justifică încheierea acordului inițial continuă și probabil vor continua să persiste. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei se intensifică, iar majoritatea observatorilor nu prevăd încetarea acestei agresiuni într-un viitor apropiat. Aceasta înseamnă, de asemenea, că transportul maritim prin porturile Mării Negre rămâne foarte fragil. Inițiativa ONU privind exportul de cereale prin Marea Neagră a adus o soluție parțială. Cu toate acestea, extinderea acestei inițiative este incertă, iar domeniul său de aplicare rămâne pentru moment limitat la produse agroalimentare și la îngrășăminte. Continuarea operațiunilor militare în Ucraina pe flancurile sale estice și sudice și distrugerea aferentă a infrastructurii de transport în zonele conexe vor rămâne un factor limitativ în viitorul apropiat, împiedicând exporturile Ucrainei către piețele sale tradiționale.

În cele din urmă, prelungirea valabilității acordului va permite sprijinirea în continuare a autorităților competente din statele membre ale UE în lupta lor împotriva fraudei și a falsificării.

3.Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii ar trebui, prin urmare, să fie de a sprijini adoptarea proiectului de decizie a comitetului mixt, atașat la prezenta propunere.

4.Temeiul juridic

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii ale Consiliului de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

Conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Sunt, de asemenea, incluse instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii”

Comitetul mixt este un organism instituit printr-un acord, și anume Acordul dintre Uniunea Europeană și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri.

Decizia pe care comitetul mixt este chemat să o adopte constituie un act cu efecte juridice. În primul rând, actul avut în vedere privind adoptarea regulamentului de procedură al comitetului mixt va fi obligatoriu în temeiul dreptului internațional, în conformitate cu articolul 7 alineatele (5) și (6) din acord; în al doilea rând, actul avut în vedere privind extinderea duratei acordului va fi obligatoriu în temeiul dreptului internațional, în conformitate cu articolul 7 alineatele (2) și (5) din acord.

Actul avut în vedere nu aduce modificări sau completări cadrului instituțional al acordului. Prin urmare, temeiul juridic procedural al propunerii de decizie a Consiliului este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul preconizat urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

Obiectivul principal și conținutul actului avut în vedere se referă la transportul rutier.

Temeiul juridic material al deciziei propuse este articolul 91 din TFUE.

5.Publicarea actului avut în vedere

Este oportun ca decizia comitetului mixt să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene după adoptare.

2023/0017 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri, în ceea ce privește regulamentul de procedură al comitetului mixt și continuarea acordului

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 91, coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Acordul dintre Uniunea Europeană și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri 3 (denumit în continuare „acordul”) a fost semnat de Uniune și se aplică cu titlu provizoriu până la 29 iunie 2022.

(2)Articolul 7 alineatul (1) din acord instituie un comitet mixt care să supravegheze și să monitorizeze aplicarea și punerea în aplicare a acordului și să revizuiască periodic funcționarea acestuia în lumina obiectivelor sale.

(3)Comitetul mixt își adoptă propriul regulament de procedură.

(4)Astfel cum este stabilit la articolul 6 alineatul (1) din acord, acordul se aplică până la 30 iunie 2023. Comitetul mixt este, cu toate acestea, convocat cel târziu cu trei luni înainte de expirarea acordului, pentru a evalua și a decide necesitatea continuării acordului.

(5)Pentru ca atât Uniunea Europeană, cât și Ucraina să beneficieze în continuare de efectele pozitive ale acordului privind facilitarea transportului rutier de mărfuri între și prin Ucraina și Uniunea Europeană și privind asigurarea bunei funcționări a culoarelor de solidaritate în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, valabilitatea acordului trebuie prelungită până la 31 decembrie 2025.

(6)Pentru a se asigura punerea în aplicare corespunzătoare a acordului, trebuie adoptat regulamentul de procedură al comitetului mixt.

(7)Prin urmare, comitetul mixt urmează să adopte o decizie de stabilire a regulamentului său de procedură și privind necesitatea continuării acordului, inclusiv durata acestuia.

(8)Prin urmare, este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetului mixt cu privire la adoptarea regulamentului de procedură și continuarea acordului, întrucât deciziile sale vor avea caracter obligatoriu pentru Uniune,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetului mixt instituit prin articolul 7 din Acordul dintre Uniunea Europeană și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri (denumit în continuare „acordul”), în ceea ce privește adoptarea regulamentului său de procedură și continuarea acordului, inclusiv durata acestuia, se bazează pe proiectul de decizie a comitetului mixt, atașat la prezenta decizie.

Reprezentanții Uniunii în cadrul comitetului mixt pot conveni modificări minore ale proiectului de decizie a comitetului mixt, fără a mai fi necesară o nouă decizie a Consiliului.

Articolul 2

Decizia comitetului mixt se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    JO L 179, 6.7.2022, p. 4.
(2)    Concluziile reuniunii Consiliului European (20 și 21 octombrie 2022); punctul 15; EUCO 31/22 din 21.10.2022.
(3)    JO L 179, 6.7.2022, p. 4.
Top

Bruxelles, 1.2.2023

COM(2023) 46 final

ANEXĂ

la propunerea de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri, în ceea ce privește regulamentul de procedură al comitetului mixt și continuarea acordului


Decizia nr. 1/2023 a comitetului mixt
instituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri, în ceea ce privește regulamentul de procedură al comitetului mixt și continuarea acordului

din …

COMITETUL MIXT,

având în vedere Acordul dintre Uniunea Europeană și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri 1 , semnat la 29 iunie 2022, în special articolul 7 alineatul (2), alineatele (5) și (6),

întrucât:

(1)Astfel cum se prevede la articolul 6 alineatul (1) din Acordul dintre Uniunea Europeană și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri (denumit în continuare „acordul”), acordul se aplică până la 30 iunie 2023.

(2)Astfel cum se prevede la articolul 7 alineatul (2) din acord, comitetul mixt este convocat cel târziu cu trei luni înainte de expirarea acordului pentru a evalua și a decide cu privire la necesitatea continuării acordului, inclusiv durata acestuia.

(3)Monitorizarea acordului a arătat că acesta a devenit esențial pentru buna funcționare a culoarelor de solidaritate.

(4)Prin urmare, prelungirea valabilității acordului este un răspuns la solicitarea adresată de către șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană ca „Uniunea Europeană să îmbunătățească în continuare eficiența tuturor culoarelor de solidaritate”, întrucât acestea „au permis exportul de volume semnificative din recoltele, produsele agricole și îngrășămintele ucrainene către țările care au cea mai mare nevoie de acestea” 2 .

(5)Acordul a fost, de asemenea, pozitiv pentru Uniunea Europeană, întrucât a permis o creștere a exporturilor către Ucraina. Pe de altă parte, acordul a condus doar la o creștere limitată a operațiunilor operatorilor de transport rutier ucraineni pe teritoriul Uniunii Europene și nu a ridicat nivelul concurenței pentru operatorii de transport rutier din UE într-un mod inacceptabil.

(6)Acordul a sprijinit, de asemenea, acțiunile întreprinse de autoritățile statelor membre competente pentru controlul documentelor conducătorului auto în ceea ce privește combaterea fraudei și a falsificării.

(7)Prelungirea acordului ar trebui înțeleasă inclusiv ca o contribuție la reconstrucția Ucrainei după războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

(8)Prin urmare, pare oportun să se prelungească valabilitatea acordului până la 31 decembrie 2025.

(9)Astfel cum este stabilit la articolul 7 alineatul (6) din acord, comitetul mixt își adoptă propriul regulament de procedură.

(10)Prin urmare, ar trebui adoptat regulamentul de procedură prevăzut în anexa la prezenta decizie,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Continuarea acordului

Acordul dintre Uniunea Europeană și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri este prelungit până la 31 decembrie 2025.

Articolul 2

Regulamentul de procedură

Se adoptă regulamentul de procedură al comitetului mixt, astfel cum este prevăzut în anexa la prezenta decizie.

Articolul 3

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la …,

Pentru comitetul mixt

   Copreședinții

ANEXĂ

Regulamentul de procedură al comitetului mixt în conformitate cu articolul 7 alineatul (6) din Acordul dintre Uniunea Europeană și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri

Articolul 1
Șefii de delegație

(1)Comitetul mixt este compus din reprezentanți ai părților. Fiecare parte numește șeful și, acolo unde acest lucru este necesar, șeful adjunct al delegației sale. Șeful de delegație poate fi înlocuit de șeful adjunct sau de o persoană desemnată pentru o anumită reuniune.

(2)Comitetul mixt este prezidat în mod alternativ de un reprezentant al Uniunii Europene și de un reprezentant al Ucrainei. Șeful delegației relevante sau, în absența acesteia, șeful adjunct sau persoana desemnată să îi înlocuiască exercită funcția de președinte.

Articolul 2
Reuniuni

(1)Comitetul mixt se reunește ori de câte ori este necesar. Oricare dintre părți poate solicita convocarea unei reuniuni. Comitetul mixt este, de asemenea, convocat cel târziu cu trei luni înainte de expirarea acordului, pentru a evalua și a decide necesitatea continuării prezentului acord în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din acord.

(2)Comitetul mixt organizează reuniuni față în față sau prin alte mijloace (de exemplu, teleconferințe sau videoconferințe).

(3)În măsura posibilului, locul de desfășurare a reuniunilor alternează între un loc dintr-un stat membru al Uniunii Europene și unul din Ucraina, cu excepția cazului în care părțile convin altfel.

(4)Limba de lucru este limba engleză.

(5)În momentul în care data și locul reuniunilor au fost convenite de părți, reuniunile sunt convocate de Comisia Europeană pentru Uniunea Europeană și de ministerul responsabil cu transportul rutier pentru Ucraina.

(6)Reuniunile comitetului mixt nu sunt publice, cu excepția cazului în care părțile convin altfel. Dacă este necesar, la sfârșitul reuniunii se poate redacta, de comun acord, un comunicat de presă.

Articolul 3
Delegarea

(1)Înaintea fiecărei reuniuni, șefii delegațiilor se informează reciproc cu privire la componența prevăzută a delegațiilor lor pentru reuniunea respectivă.

(2)La reuniuni pot fi invitați să participe la reuniuni sau la părți ale reuniunilor, în calitate de observatori, reprezentanți ai părților interesate din domeniul transportului rutier, în cazul în care comitetul mixt convine astfel prin consens.

(3)Dacă se convine astfel prin consens, comitetul mixt poate invita și alte părți interesate sau experți să participe la reuniunile sale sau la părți din acestea pentru a furniza informații legate de subiecte specifice.

(4)Observatorii nu participă la procesul decizional al comitetului mixt.

Articolul 4
Secretariatul

Funcția de secretar al comitetului mixt este îndeplinită în comun de un funcționar din cadrul serviciilor Comisiei Europene și de un funcționar al Ministerului responsabil cu transportul rutier din Ucraina.

Articolul 5
Ordinea de zi a reuniunilor

(1)Șefii delegațiilor stabilesc de comun acord ordinea de zi provizorie a fiecărei reuniuni. Ordinea de zi provizorie este transmisă de secretari membrilor delegațiilor cu cel puțin cincisprezece zile înainte de data reuniunii.

(2)Comitetul mixt adoptă ordinea de zi la începutul fiecărei reuniuni. Pe ordinea de zi pot fi incluse și alte puncte decât cele care figurează pe ordinea de zi provizorie, în cazul în care comitetul mixt convine în acest sens.

(3)Șefii delegațiilor pot scurta termenul indicat la alineatul (1) pentru a ține cont de necesitățile sau de urgența unui caz particular.

Articolul 6
Proces-verbal

(1)După fiecare reuniune se întocmește un proiect de proces-verbal al reuniunii comitetului mixt. În acesta se indică punctele discutate și deciziile adoptate.

(2)În termen de o lună de la reuniune, proiectul de proces-verbal este înaintat spre aprobare prin procedură scrisă de către șeful delegației gazdă celuilalt șef de delegație prin intermediul secretarilor comitetului mixt.

(3)Odată aprobat, procesul-verbal al reuniunii este semnat în dublu exemplar de șefii delegațiilor și fiecare parte păstrează câte un exemplar original. Șefii delegațiilor pot decide ca această cerință să fie îndeplinită prin semnarea și schimbul de exemplare electronice.

(4)Procesele-verbale ale reuniunilor comitetului mixt sunt publice, cu excepția cazului în care una dintre părți solicită contrariul.

Șefii delegațiilor pot scurta termenul indicat la alineatul (2) și pot conveni asupra unei date în ceea ce privește aprobarea menționată la alineatul (3) pentru a ține seama de necesitățile sau de urgența unui caz particular.

Articolul 7
Procedura scrisă

În cazul în care acest lucru este necesar și motivat în mod corespunzător, deciziile comitetului mixt pot fi adoptate prin procedură scrisă, în conformitate cu articolul 7 alineatul (5) din acord. În acest scop, șefii delegațiilor trebuie să discute pe marginea proiectelor de măsuri pentru care este solicitată decizia comitetului mixt, care poate fi confirmată, ulterior, prin schimb de corespondență. Cu toate acestea, părțile pot solicita convocarea comitetului mixt pentru a discuta chestiunea în cauză.

Articolul 8
Deliberări

(1)Comitetul mixt ia decizii pe baza consensului părților.

(2)Deciziile comitetului mixt se intitulează „Decizia”, urmată de un număr de ordine, de data adoptării și de o descriere a obiectului lor.

(3)Deciziile comitetului mixt sunt semnate de șefii delegațiilor și atașate la procesul-verbal.

(4)Deciziile adoptate de comitetul mixt sunt puse în aplicare de părți în conformitate cu propriile lor proceduri interne.

5.Deciziile adoptate de comitetul mixt pot fi publicate de părți în publicațiile oficiale ale fiecăreia dintre ele. Fiecare dintre părți trebuie să păstreze un original al deciziilor.

Articolul 9
Grupuri de lucru

(1)Comitetul mixt poate institui grupuri de lucru care să asiste comitetul mixt în îndeplinirea sarcinilor sale. Mandatul unui grup de lucru trebuie să fie aprobat de comitetul mixt în conformitate cu articolul 7 alineatul (5) din acord și trebuie inclus într-o anexă la decizia de înființare a respectivului grup de lucru.

(2)Grupurile de lucru trebuie să fie formate din reprezentanți ai părților.

(3)Grupurile de lucru își desfășoară activitatea sub autoritatea comitetului mixt, căruia îi prezintă un raport după fiecare reuniune a lor. Ele nu iau decizii, dar pot transmite recomandări comitetului mixt.

(4)Comitetul mixt poate decide în orice moment să dizolve grupurile de lucru existente, să le modifice mandatele sau să înființeze noi grupuri de lucru care să îl asiste în îndeplinirea sarcinilor sale.

Articolul 10
Cheltuieli

(1)Fiecare dintre părți suportă cheltuielile aferente participării sale la reuniunile comitetului mixt și ale grupurilor de lucru, atât cheltuielile cu personalul, deplasarea și șederea, cât și costurile poștale și de telecomunicații.

(2)Orice alte cheltuieli legate de organizarea reuniunilor sunt suportate de partea care găzduiește reuniunea.

Articolul 11
Modificarea regulamentului de procedură

Comitetul mixt poate, în orice moment, să modifice prezentul regulament de procedură printr-o decizie adoptată în conformitate cu articolul 7 alineatul (5) din acord.

(1)    JO L 179, 6.7.2022, p. 4.
(2)    Concluziile reuniunii Consiliului European din 20 și 21 octombrie 2022, punctul 15 (EUCO 31/22, 21.10.2022).
Top