EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023DC0638

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR Programul de lucru al Comisiei pentru 2024 Obținerea de rezultate astăzi și pregătirea pentu viitor

COM/2023/638 final

Strasbourg, 17.10.2023

COM(2023) 638 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Programul de lucru al Comisiei pentru 2024



Obținerea de rezultate astăzi și pregătirea pentu viitor

















































1.Obținerea de rezultate astăzi și pregătirea pentru viitor

„Împreună am arătat că, atunci când este temerară, Europa noastră este o Europă a faptelor și a rezultatelor. Iar misiunea noastră este departe de a se fi încheiat – așa că vă invit să facem front comun. Să obținem rezultate astăzi și să ne pregătim pentru mâine.” Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Discursul privind starea Uniunii, 13 septembrie 2023.

Anul viitor, în luna iunie, europenii vor participa la cel mai mare exercițiu democratic al continentului. Printre cele peste 400 de milioane de persoane chemate la urne pentru a alege noul Parlament European se vor număra mulți tineri care își exercită drepturile democratice pentru prima dată – inclusiv tinerii în vârstă de 16 și 17 ani din cinci state membre.

Rezultatele acestor alegeri vor stabili cursul Europei pentru următorii cinci ani și ulterior, alegerile urmând să se desfășoare într-un moment crucial din istoria Europei.

Ne confruntăm cu o serie de provocări și oportunități care vor marca epoca în care trăim, și anume: criza climatică și cea a biodiversității, revoluția digitală și inteligența artificială; invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia și crizele generate de aceasta, cea a prețurilor la energie și cea a costului vieții; migrația și asigurarea creșterii economice și a competitivității.

La începutul mandatului, actuala Comisie a stabilit o agendă ambițioasă pentru o Uniune mai puternică și mai rezilientă. Ne-am angajat să luăm măsuri îndrăznețe pentru a fi primul continent neutru din punct de vedere climatic și pentru a conserva mediul natural al Europei, pentru a deschide calea către o tranziție digitală inovatoare și centrată pe factorul uman, pentru a ne stimula economia, asigurând în același timp echitatea socială, incluziunea și prosperitatea, pentru a ne consolida poziția de lider mondial responsabil, pentru a ne proteja cetățenii și valorile și pentru a ne întreține și consolida democrația.

Cu toate acestea, lumea s-a schimbat mult față de 2019. Ca Uniune, a trebuit să reacționăm și să ne adaptăm la provocări fără precedent, rămânând uniți atunci când am formulat răspunsuri și refuzând să renunțăm la realizarea ambițiilor noastre.

Am accelerat dubla tranziție verde și digitală, am instituit instrumentul de referință NextGenerationEU, am consolidat rolul de lider mondial pe care îl deține UE și am promovat valorile care constituie piatra de temelie a societăților noastre, cum ar fi democrația și statul de drept. Prin intermediul Strategiei noastre pentru securitate economică, încercăm să valorificăm beneficiile deschiderii economice a UE, reducând în același timp la minimum riscurile care decurg din creșterea tensiunilor geopolitice și din accelerarea schimbărilor tehnologice.

A venit momentul să finalizăm ultimele propuneri legislative esențiale prezentate de actuala Comisie, pentru a ne asigura că cetățenii și întreprinderile pot profita pe deplin de acțiunile noastre de politică. În acest scop, în lunile următoare, Comisia va sprijini Parlamentul European și Consiliul în eforturile lor de a ajunge la un acord cu privire la propunerile legislative în curs.

Pentru a permite o concentrare suficientă asupra acestei sarcini și având în vedere că, în cea mai mare parte, cadrul legislativ necesar care a fost promis în cadrul acestui mandat a fost deja adoptat, prezentul program de lucru conține un număr limitat de noi inițiative care corespund angajamentelor existente sau care răspund provocărilor emergente.

Datorită eforturilor noastre de a ne consolida securitatea energetică, rezilienței pieței forței de muncă și reducerii constrângerilor în materie de aprovizionare, economia UE a continuat să dea dovadă de reziliență, în pofida provocărilor cu care ne-am confruntat.

Pactul verde european, acțiunea noastră emblematică la nivel mondial de combatere a schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității, care constituie agenda de creștere a Europei, rămâne un element central al activității Comisiei. Deși accentul principal se pune acum pe punerea în aplicare, vom prezenta și anul acesta propuneri privind protecția animalelor în timpul transportului, prevenirea poluării cu microplastice, îmbunătățirea monitorizării pădurilor și un pachet privind mobilitatea. De asemenea, vom face în continuare eforturi pentru a trasa calea către un viitor digital axat pe factorul uman, durabil și mai prosper în contextul deceniului digital.

NextGenerationEU va rămâne un instrument esențial pentru asigurarea unor surse de energie sigure, accesibile ca preț și curate, a competitivității industriei europene, a coeziunii sociale și teritoriale și a tranziției către o economie cu zero emisii nete, circulară și respectuoasă față de natură. Comisia va oferi tuturor statelor membre sprijin pentru accelerarea punerii în aplicare a planurilor lor de redresare și reziliență, în conformitate cu recomandările specifice fiecărei țări formulate în cadrul semestrului european, inclusiv cu capitolele privind REPowerEU. La începutul anului viitor, vom prezenta o evaluare intermediară privind punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență.

Pentru a promova mai multe locuri de muncă și mai multe investiții în Europa, vom continua, de asemenea, să depunem eforturi pentru a accelera utilizarea energiei din surse regenerabile, menținând totodată sub control prețurile la energie, pentru a asigura aprovizionarea cu produse de bază strategice esențiale, cum ar fi materiile prime critice și hidrogenul curat, și pentru a reduce sarcina administrativă, în special în ceea ce privește raportarea, în conformitate cu strategia noastră de stimulare a competitivității pe termen lung a UE.

În același timp, trebuie să finalizăm instituirea unui cadru de guvernanță economică adaptat provocărilor viitoare. Aceasta înseamnă ajungerea la un acord în legătură cu propunerile Comisiei privind reformarea normelor de guvernanță și consolidarea sustenabilității datoriei și privind promovarea creșterii durabile și favorabile incluziunii prin reforme și investiții.

Împreună cu președinția belgiană, Comisia va convoca un summit al partenerilor sociali la Val Duchesse pentru a discuta provocările cu care se confruntă piețele forței de muncă, lucrătorii și întreprinderile noastre, în special în contextul deficitului de competențe și de forță de muncă și al inteligenței artificiale.

Provocările din ultimii ani au pus în valoare punctele forte și capacitățile Uniunii, însă au dus la epuizarea bugetului UE, în pofida flexibilităților sale integrate și a reprogramării sale extinse. Pentru a contracara acest lucru, am prezentat o propunere de consolidare a bugetului UE pe termen lung pentru a putea răspunde celor mai urgente nevoi; propunerea prevede o creștere specifică a cheltuielilor UE pentru a ne aprofunda sprijinul pentru Ucraina, pentru a ne finanța acțiunile în domeniul migrației, pentru a consolida capacitatea Uniunii de a formula un răspuns în contextul creșterii instabilității economice și geopolitice, al crizelor umanitare și al dezastrelor naturale și pentru a stimula investițiile în tehnologii strategice în scopul stimulării competitivității pe termen lung.

În conformitate cu negocierile privind bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021­2027, am prezentat o propunere ajustată de noi resurse proprii pentru a contribui la finanțarea rambursării împrumuturilor din cadrul NextGenerationEU.

Noul Pact privind migrația și azilul rămâne răspunsul structural de care UE are nevoie pentru a aborda provocările legate de migrație în viitor. Adoptarea sa este o prioritate-cheie, deoarece lucrările trebuie să înceapă deja anul viitor pentru pregătirea unei puneri în aplicare rapide.

Având în vedere curajul cu care poporul ucrainean rezistă în fața forțelor rusești invadatoare, UE își va menține solidaritatea cu Ucraina. Până în prezent, Uniunea și statele sale membre au furnizat, în cadrul unei abordări de tip „Echipa Europa”, un sprijin total în valoare de 82 de miliarde EUR, inclusiv sub formă de ajutor umanitar, de echipamente și formare militară, de bunuri materiale pentru uz civil, inclusiv generatoare, autobuze școlare și material medical, de sprijin pentru evacuări și pentru reconstruirea orașelor la standarde de înaltă calitate, durabile și favorabile incluziunii, de ajutor pentru copii și pentru reabilitarea școlilor deteriorate, precum și sub formă de sprijin economic. Acest sprijin este oferit în coordonare cu partenerii noștri internaționali în cadrul Platformei multiinstituționale de coordonare a donatorilor pentru Ucraina, lansată în ianuarie 2023 în urma unei decizii a liderilor G7. Comisia găzduiește secretariatul platformei, care facilitează coordonarea strânsă între donatorii internaționali și organizațiile financiare și asigură un sprijin coerent, transparent și responsabil.

Culoarele de solidaritate UE-Ucraina au permis Ucrainei să exporte peste 57 de milioane de tone de produse agricole și aproape 45 de milioane de tone de produse neagricole și să importe mărfuri de care are nevoie. Prin intermediul platformei comune de coordonare, Comisia va depune toate eforturile pentru a facilita livrarea la timp și stabilă a produselor agricole ucrainene pe piețele mondiale.

Comisia condamnă decizia Rusiei de a pune capăt Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră și va continua să sprijine toate eforturile de atenuare a riscurilor în materie de securitate și siguranță pentru transportul maritim în Marea Neagră. Consiliul a adoptat propunerea Comisiei de prelungire până la 3 martie 2025 a protecției temporare pentru persoanele care fug din calea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Împreună cu inițiativele CARE și FAST-CARE, această măsură va oferi certitudine și sprijin pentru peste 4 milioane de persoane care beneficiază de protecție în întreaga UE.

De asemenea, în cursul anului 2022, UE a adoptat în timp record mai multe inițiative de urgență pentru a atenua efectele crizei energetice asupra industriei și a gospodăriilor.

În cele din urmă, pentru a sublinia angajamentul UE de a fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar, vom crea un mecanism pentru a oferi sprijin Ucrainei în valoare de până la 50 de miliarde EUR pentru perioada 2024-2027. Această finanțare va răspunde nevoilor imediate ale Ucrainei, va contribui la redresarea acesteia și va sprijini modernizarea acestei țări pe calea aderării la UE.

Împreună cu partenerii noștri internaționali, am luat măsuri pentru a ne asigura că crimele de război comise de Rusia în Ucraina vor fi condamnate și că Rusia va plăti pentru prejudiciile pe care le-a cauzat. Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei și-a început activitatea la Haga și va avea un rol esențial în investigarea acestor acte îngrozitoare și în constituirea dosarelor pentru procesele viitoare. Vom face tot ce ne stă în putere pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili. De asemenea, căutăm în continuare a soluție pentru posibila utilizare pentru reconstrucția Ucrainei a veniturilor obținute din activele rusești confiscate.

Uniunea trebuie să se pregătească pentru o extindere reușită, pentru a promova pacea și stabilitatea pe termen lung în Europa. Vom colabora îndeaproape cu partenerii noștri pentru a pregăti această etapă crucială, inclusiv prin deschiderea rapoartelor Comisiei privind statul de drept pentru acele țări în curs de aderare care se mobilizează pentru accelerarea acestui proces.

UE trebuie să fie pregătită la rândul său. Comisia va prezenta o comunicare privind reformele și revizuirile politicilor înainte de extindere pentru a vedea în ce mod ar afecta extinderea Uniunii fiecare politică în parte și modul de funcționare a instituțiilor europene.

Vom colabora în continuare cu țări și regiuni din întreaga lume, în special din Africa, pentru a aborda provocările globale și a consolida guvernanța multilaterală și cooperarea internațională bazată pe norme.

În toate acțiunile noastre, ne menținem angajamentele asumate în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, iar obiectivele de dezvoltare durabilă menționate în această agendă vor rămâne în centrul politicilor noastre 1 și al Agendei pentru o mai bună reglementare 2 .

2.O mai bună reglementare, punere în aplicare și asigurare a respectării legislației UE

2.1.O mai bună reglementare, reducerea sarcinilor și raționalizarea cerințelor de raportare 

Reducerea sarcinilor administrative este esențială pentru menținerea competitivității întreprinderilor europene. Acesta este motivul pentru care Comunicarea Comisiei privind competitivitatea pe termen lung 3 a stabilit ca obiectiv reducerea cu 25 % a sarcinilor asociate cerințelor de raportare, fără ca obiectivele de politică să fie compromise. Acest lucru va permite raționalizarea și simplificarea acestor cerințe, care au un impact disproporționat asupra întreprinderilor, inclusiv asupra IMM-urilor și a microîntreprinderilor, precum și asupra administrațiilor, și va asigura faptul că cerințele își îndeplinesc scopul preconizat.

Pentru a atinge acest obiectiv, Comisia a adoptat acte legislative care vizează inclusiv reformarea Codului vamal al Uniunii, care va crea o interfață unică la nivelul UE și va facilita reutilizarea datelor. Împreună, aceste măsuri vor permite economisirea a aproximativ 2 miliarde EUR. În plus, propunerea de revizuire a Regulamentului privind statisticile europene, care constă în reducerea numărului de anchete și în sporirea utilizării proceselor automatizate și simplificate, va permite realizarea de economii – inclusiv pentru IMM-uri – estimate la 450 de milioane EUR. În prezentul program de lucru, Comisia prezintă propuneri suplimentare de raționalizare  4 menite să reducă sarcina administrativă, fără a reduce standardele sociale, de siguranță, de protecție a consumatorilor, de mediu sau economice. Acestea vor simplifica cerințele de raportare care au o utilitate limitată, de exemplu prin regruparea obligațiilor care se suprapun, prin reducerea numărului de întreprinderi vizate și prin creșterea gradului de digitalizare.

Pentru a le acorda timp părților interesate să se adapteze la noile cerințe, vom amâna termenul pentru adoptarea standardelor europene sectoriale de raportare privind durabilitatea. Comisia va ajusta pragurile prevăzute de directiva contabilă, astfel încât peste un milion de întreprinderi vor beneficia de reducerea cerințelor de raportare și va revizui Regulamentul privind indicii de referință, pentru a-i scuti în special pe administratorii de indici de referință mai mici, care reprezintă 90 % din populație, asigurând în același timp un grad ridicat de protecție a consumatorilor și a investitorilor. Comisia propune, de asemenea, facilitarea schimbului de date între autoritățile care supraveghează sectorul financiar și evitarea duplicării raportării. Comisia încurajează încheierea în timp util a unui acord cu privire la un formular electronic comun pentru declarațiile lucrătorilor detașați și punerea în aplicare generalizată a acestui formular. Pe lângă acțiunile care vizează punerea la dispoziție a unui portal multilingv, Comisia își propune să autorizeze întreprinderile să depună declarațiile de detașare în format digital, în propria limbă, pentru toate statele membre care decid să utilizeze acest instrument.

În cadrul celei de a doua comunicări referitoare la raportarea privind taxonomia, care ghidează interpretarea informațiilor privind taxonomia, vom clarifica faptul că întreprinderile nu trebuie să prezinte evaluări pentru activitățile care nu sunt semnificative pentru activitatea lor și nici în cazul în care nu dispun de dovezi sau de date care să dovedească conformitatea cu criteriile tehnice de examinare ale taxonomiei UE. Eliminarea anumitor obligații de informare legate de cazurile de soluționare alternativă a litigiilor și înlocuirea platformei de soluționare online a litigiilor vor aduce întreprinderilor beneficii globale de aproximativ 630 de milioane EUR pe an.

Propunerile vor viza, de asemenea, standardele de comercializare pentru produsele pescărești, sănătatea plantelor, transporturile, agricultura și monitorizarea infrastructurii spațiale. Comisia va colabora cu colegiuitorii pentru a menține lizibilitatea cerințelor de raportare, atât timp cât obiectivele și scopul legislației nu sunt puse în pericol. De exemplu, în ceea ce privește propunerea de Directivă privind diligența necesară a întreprinderilor în materie de durabilitate, Comisia va sprijini aplicarea proporțională a cerințelor, în special în domenii precum rolul grupurilor, în vederea asigurării eficienței și a evitării sarcinilor inutile.

În ceea ce privește Regulamentul privind portalul emisiilor industriale, Comisia se angajează să accelereze digitalizarea și să raționalizeze și mai mult cerințele de raportare. Odată cu revizuirea coordonării cadrului de securitate socială, Comisia va continua să sprijine colegiuitorii pentru a găsi soluții eficace și viabile care să protejeze lucrătorii și să faciliteze activitățile transfrontaliere pe piața internă. În plus, programul „Europa digitală” este disponibil pentru a finanța inițiativele statelor membre care vizează furnizarea unor mijloace tehnice simple de raportare, cum ar fi un punct unic de intrare pentru raportarea incidentelor de securitate cibernetică în cadrul Directivei privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune (Directiva NIS 2).

Raționalizarea cerințelor de raportare este un efort pe termen lung pe care va trebui să ne concentrăm în viitorul apropiat. Stabilirea unui nivel de referință al cerințelor de raportare, deși complexă având în vedere amploarea legislației UE și interacțiunea acesteia cu legislațiile naționale și regionale, va fi esențială pentru măsurarea progreselor realizate. Părțile interesate pot contribui la conturarea unei mai bune înțelegeri a modului în care sunt afectate de cadrul cerințelor de raportare. Din acest motiv, am lansat o cerere de contribuții 5 pentru a colecta feedback cu privire la cerințele de raportare împovărătoare. Vor avea loc și alte consultări cu întreprinderile, inclusiv cu rețeaua reprezentanților pentru IMM-uri, cu experții din statele membre și cu alte părți interesate, pentru a identifica aspectele și domeniile deosebit de problematice care trebuie abordate cu prioritate. Comisia va numi, de asemenea, un reprezentant al UE pentru IMM-uri care va participa la audierile Comitetului de control normativ referitoare la inițiativele care au un impact ridicat asupra IMM-urilor. În plus, Comisia va aborda cerințele împovărătoare de raportare pe care direcțiile sale generale le-au identificat prin planuri specifice de raționalizare pentru 2024 și ulterior. Vom raporta cu privire la progresele înregistrate pentru atingerea obiectivului de 25 % în anchetele anuale privind sarcina administrativă, începând cu ediția din 2023, care urmează să fie publicată anul viitor.

Comisia va plasa dezvoltarea instrumentelor de inteligență artificială și a modelelor lingvistice de mari dimensiuni în centrul acestui exercițiu. Acest lucru va contribui la identificarea cerințelor de raportare în legislația UE, pe baza unor mijloace standardizate, și la analizarea efectelor acestora într-un anumit sector. De asemenea, Comisia va lucra la extinderea utilizării platformelor electronice pentru colectarea și schimbul de date, cum ar fi portalul digital unic, platforma electronică instituită în temeiul Regulamentului privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice și platforma pentru finanțele digitale. În plus, Comisia va efectua evaluări și verificări ale adecvării pentru a evalua modul în care legislația poate fi simplificată și poate deveni mai puțin împovărătoare, punând accentul pe identificarea unor noi oportunități de raționalizare a cerințelor de raportare 6 . Evaluările programelor și fondurilor cadrului financiar multianual, prevăzute pentru 2024, oferă o nouă ocazie de evaluare a modului în care pot fi reduse sarcinile legate de programele financiare ale UE.

Raționalizarea cerințelor de raportare completează instrumentele Comisiei pentru reducerea sarcinii administrative. În cadrul Programului Comisiei privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT), toate evaluările și revizuirile caută posibilități de reducere a sarcinii, iar pentru toate propunerile semnificative, se efectuează evaluări ale impactului pentru a se asigura că beneficiile depășesc costurile. De exemplu, instituirea unui sistem de impozitare în funcție de sediul central va simplifica normele și va reduce costurile de asigurare a conformității fiscale pentru IMM-urile care își extind activitatea la nivel transfrontalier. Propunerea „Întreprinderile din Europa: cadru de impozitare a profitului (BEFIT)” ar putea reduce cu până la 65 % costurile de conformare fiscală pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în UE.

În plus, începând din ianuarie 2022, prin abordarea sa bazată pe principiul numărului constant, Comisia a prezentat propuneri care vor permite realizarea unor economii administrative suplimentare de 7,3 miliarde EUR în raport cu costurile 7 . Platforma „Pregătiți pentru viitor” consiliază, de asemenea, Comisia cu privire la modalitățile de reducere a sarcinilor impuse de legislația UE.

2.2.Punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației UE

Pentru ca cetățenii și întreprinderile din UE să beneficieze pe deplin de normele asupra cărora am convenit de comun acord, legislația UE trebuie să fie pusă în aplicare și aplicată integral, în timp util și în mod corect în întreaga Uniune. Acesta este motivul pentru care asigurarea respectării legislației UE este o prioritate pentru actuala Comisie. În actuala etapă a mandatului, ne vom asigura că se acordă și mai multă atenție sarcinilor de punere în aplicare și de asigurare a respectării legislației, pentru a ne asigura că normele convenite produc rezultate atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi. Abordarea provocărilor legate de punerea în aplicare în momentul elaborării propunerilor și oferirea de orientări statelor membre reprezintă modalități de prevenire a problemelor într-un stadiu incipient. Pentru ca legislația UE să fie mai eficientă, vom colabora cu statele membre, scopul fiind evitarea impunerii unor sarcini inutile întreprinderilor și cetățenilor atunci când directivele UE se transpun în legislația națională. Atunci când vor apărea încălcări, Comisia va continua să colaboreze cu statele membre pentru a remedia rapid problemele și pentru a acționa în mod decisiv în cazul încălcărilor care împiedică punerea în aplicare a unor obiective importante de politică ale UE sau care riscă să submineze valorile și libertățile fundamentale ale UE.

Pentru a se asigura că instrumentele de asigurare a respectării legislației aflate la dispoziția sa sunt în continuare eficace, în 2022 Comisia a efectuat un bilanț împreună cu statele membre. În prezent, punem în aplicare constatările și recomandările acestui bilanț pentru a îmbunătăți modul în care Comisia și statele membre asigură respectarea legislației UE. Vom colabora îndeaproape cu statele membre pentru a facilita punerea în aplicare a noii legislații printr-un sprijin sporit la nivel național, în special în domeniile în care ar putea fi necesare mai multe eforturi pentru a asigura transpunerea corectă și la timp a directivelor, și printr-o monitorizare mai sistematică a punerii în aplicare a regulamentelor. De asemenea, vom continua să consolidăm transparența măsurilor adoptate de Comisie pentru asigurarea respectării legislației, prin publicarea mai multor informații și date într-un format mai ușor de utilizat. Acest lucru va ajuta publicul să participe la acest proces și va promova o conformare mai rapidă din partea statelor membre, prin evidențierea realizărilor pozitive și prin valorificarea bunelor practici, ceea ce va crea, în același timp, o presiune inter pares în ceea ce privește încălcările nesoluționate ale legislației UE.

3.Transpunerea în realitate a celor șase obiective ambițioase emblematice

Astfel cum s-a menționat în discursul privind starea Uniunii, Comisia și-a îndeplinit peste 90 % din angajamentele asumate în Orientările politice din 2019 ale președintei von der Leyen. În 2024, colegiuitorii vor trebui să facă eforturi specifice pentru a ajunge la un acord cu privire la propunerile nesoluționate, care să aducă beneficii cetățenilor și întreprinderilor din Europa.

3.1.Pactul verde european

Născut din urgența de a lua urgent măsuri pentru a ne proteja și a conserva planeta, Pactul verde european este agenda noastră pentru creștere economică, care demonstrează lumii întregi că modernizarea și decarbonizarea pot merge mână în mână. UE are cel mai ambițios plan de transformare verde din lume, care își propune să realizeze neutralitatea climatică, economia circulară și o economie cu zero emisii nete până în 2050, precum și să prevină degradarea mediului, să conserve biodiversitatea și să creeze un mediu cu poluare zero. În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Comisia a acționat rapid pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie, consolidând în același timp angajamentul Uniunii față de Pactul verde european și sporind baza noastră industrială în sectoarele tehnologiilor curate. Au existat propuneri privind schimbări structurale fundamentale pentru piața energiei electrice și piața gazelor, precum și noi inițiative menite să impulsioneze apariția piețelor hidrogenului verde.

Vom face în continuare eforturi pentru a ne asigura că tranziția verde se realizează într-un mod just, inteligent și favorabil incluziunii, fără a lăsa pe nimeni și nicio regiune în urmă, colaborând, în același timp, în mod activ cu partenerii noștri din țările terțe, inclusiv pentru a consolida creșterea verde. În acest scop, Comisia va iniția o serie de dialoguri cu cetățenii pe teme ecologice pentru a colabora pe deplin și direct cu aceștia, precum și o serie de dialoguri privind tranziția curată cu reprezentanți ai industriei și cu partenerii sociali. În paralel, Comisia își continuă activitatea pregătitoare pentru punerea în aplicare a viitorului Fond social pentru climă, care, împreună cu Fondul pentru o tranziție justă, va sprijini cetățenii, întreprinderile și regiunile vulnerabile în procesul de tranziție. Comisia va lansa un dialog strategic privind viitorul agriculturii în UE, colaborând în continuare cu fermierii, cu părțile interesate din lanțul alimentar și cu cetățenii și lucrând împreună la tranziția către sisteme alimentare durabile.

Confruntată cu noi amenințări globale, Comisia a prezentat planuri de protejare a securității alimentare și de consolidare a rezilienței sistemelor alimentare pe termen scurt și mediu. Prin strategia sa „De la fermă la consumator”, Comisia și-a concretizat viziunea unui sistem alimentar al UE care să devină echitabil, sănătos și ecologic. Strategia include, de asemenea, acțiuni pentru realizarea unui pescuit și a unei acvaculturi sustenabile și reziliente. În paralel, Comisia a adoptat noi măsuri pentru a construi economia circulară, a prezentat inițiative emblematice privind protejarea biodiversității și refacerea ecosistemelor deteriorate și a prezentat propuneri-cheie în cadrul planului de acțiune privind reducerea la zero a poluării. De asemenea, UE a depus eforturi pentru a-și consolida reziliența la dezastre, inclusiv prin dublarea capacității flotei aeriene de stingere a incendiilor rescEU și prin consolidarea mecanismului nostru de protecție civilă.

Majoritatea inițiativelor prevăzute în Comunicarea din 2019 privind Pactul verde european au fost puse în aplicare și multe dintre acestea au devenit deja acte legislative. Este imperativ să se ajungă rapid la un acord cu privire la restul propunerilor, pentru a menține Uniunea pe calea fermă către neutralitatea climatică. Printre acestea se numără propunerile privind eliminările de dioxid de carbon, reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic, emisiile industriale, performanța energetică a clădirilor, standardele de performanță privind emisiile de CO₂ pentru vehiculele grele noi, omologarea de tip a autovehiculelor și a motoarelor, revizuirea normelor privind circularitatea vehiculelor, revizuirea Regulamentului TEN-T și pachetul privind înverzirea transportului de marfă, precum și organizarea pieței energiei electrice, gazele din surse regenerabile și naturale și hidrogenul. Pentru a promova agricultura durabilă și securitatea alimentară, ar trebui, de asemenea, să se ajungă la un acord în legătură cu propunerile privind plantele obținute prin anumite tehnici genomice noi și utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor. Pentru a ne apropia de o veritabilă economie circulară, avem nevoie de un acord rapid cu privire la cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor, deșeurilor și ambalajelor sustenabile, transportului de deșeuri și reparării bunurilor. Pentru a avansa în direcția reducerii la zero a poluării și pentru a ne proteja și a ne reface natura, va trebui să introducem în legislație propunerile privind refacerea naturii, clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor chimice, calitatea aerului, tratarea apelor uzate urbane și protecția apelor de suprafață și a apelor subterane.

Comisia va lansa procesul de stabilire a unui obiectiv climatic pentru 2040, pentru ca UE să se mențină pe calea către neutralitatea climatică până în 2050. Aceasta va prezenta pachetul european privind energia eoliană pentru a accelera instalarea turbinelor eoliene, pentru a îmbunătăți accesul la finanțare și pentru a sprijini competitivitatea internațională a industriei europene. Vom prezenta o inițiativă privind gestionarea industrială a carbonului, care va defini o strategie pentru captarea, utilizarea și stocarea dioxidului de carbon într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului în UE, având în vedere importanța acestor aspecte pentru atingerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon. Vom adopta o inițiativă privind reziliența în domeniul apei pentru ca cetățenii, natura și economia să aibă acces la apă, contracarând în același timp inundațiile catastrofale și deficitul de apă, și o inițiativă de identificare și evaluare a celor mai bune modalități de gestionare a riscurilor climatice în toate domeniile de politică ale UE.

3.2.O Europă pregătită pentru era digitală

Transformând anii 2020 în deceniu digital, cu obiective digitale clare, UE și statele sale membre au stabilit calea pentru îmbunătățirea competențelor digitale, digitalizarea administrației și a întreprinderilor, stimularea cercetării și a inovării, eliminarea decalajului digital și modernizarea infrastructurii noastre digitale. În același timp, UE este deschizătoare de drumuri în ceea ce privește gestionarea riscurilor legate de viitorul nostru digital. Prin Regulamentul privind piețele digitale și Regulamentul privind serviciile digitale, am pus baze solide pentru o piață unică echitabilă, competitivă, favorabilă consumatorilor și sigură din punct de vedere digital, în special pentru copii.

Deși s-au făcut multe progrese, sunt încă necesare eforturi pentru a se ajunge la un acord cu privire la inițiative-cheie aflate în așteptare, care vor promova agenda digitală și vor consolida reziliența Europei. Regulamentul privind materiile prime critice va permite Europei să consolideze aprovizionarea internă, inclusiv prin stimularea capacităților de rafinare și reciclare, să diversifice importurile acestor materiale esențiale și să încurajeze industria europeană să gestioneze mai bine riscurile în materie de aprovizionare, rămânând totodată competitivă. Dispozițiile, care se vor baza pe punctele forte ale pieței unice pentru a stimula practici mai durabile și circulare, vor permite, de asemenea, achiziționarea în comun de materii prime prin intermediul unei platforme specifice. Mulți dintre partenerii noștri din întreaga lume doresc să colaboreze și să dezvolte industrii locale de prelucrare și rafinare pentru a consolida lanțurile mondiale de aprovizionare cu materii prime. Acesta este motivul pentru care prima reuniune a noului Club pentru materii prime critice va avea loc până la sfârșitul acestui an. De asemenea, vom adopta un plan privind materialele avansate pentru a ne asigura poziția de lider în sectorul industrial care, împreună cu statele membre, urmărește să accelereze dezvoltarea de materiale avansate sigure, durabile și circulare, precum și adoptarea lor la nivel industrial în beneficiul tranziției verzi și digitale.

Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete va sprijini industria europeană în dezvoltarea și adoptarea tehnologiilor inovatoare și strategice necesare într-o economie cu zero emisii nete, cum ar fi turbinele eoliene, pompele de căldură, panourile solare, electrolizoarele, tehnologiile nucleare și stocarea de CO2. Cererea este în creștere, atât în Europa, cât și la nivel mondial, iar în prezent luăm măsuri pentru a ne asigura că aprovizionarea europeană poate răspunde mai bine acestei cereri.

De asemenea, trebuie să facem progrese în ceea ce privește instrumentul pentru situații de urgență pe piața unică, pentru a contribui la menținerea liberei circulații a bunurilor, a serviciilor și a persoanelor și a disponibilității bunurilor și serviciilor vitale în cazul unor viitoare perturbări neprevăzute.

Pachetul de măsuri de sprijin pentru IMM-uri, care cuprinde revizuirea Directivei privind întârzierea în efectuarea plăților și simplificarea fiscală prin care se instituie un sistem de impozitare în funcție de sediul central, este menit să sprijine mai mult întreprinderile mici și mijlocii din Europa, care reprezintă coloana vertebrală a economiei noastre.

Propunerile privind inteligența artificială (IA) deja înaintate colegiuitorilor sunt esențiale pentru aplicarea sigură și benefică a unei tehnologii care a evoluat cu o viteză incredibilă în ultimii ani. Se reduce fereastra de oportunitate pentru adoptarea de măsuri care să conducă la o dezvoltare responsabilă a acestei tehnologii.

Pe lângă eforturile concertate cu partenerii noștri internaționali de a consolida guvernanța globală în domeniul IA, ne vom deschide calculatoarele de înaltă performanță întreprinderilor nou-înființate din domeniul IA, pentru a facilita inovarea europeană. Programele europene de sateliți Copernicus, EGNOS și Galileo aduc deja nenumărate beneficii economiei și societăților noastre și joacă un rol esențial în înțelegerea, pregătirea și combaterea schimbărilor climatice. În plus, IRIS2 va crea o infrastructură critică pentru o conectivitate securizată, cu aplicații importante în domeniul apărării.

Sunt necesare investiții majore în rețelele digitale pentru a ne îndeplini obiectivele deceniului digital pentru 2030. În urma recentei consultări exploratorii, vom pregăti terenul pentru posibile măsuri de politică și de reglementare care să vizeze rețelele și infrastructura digitală, în special pentru a încuraja operatorii de infrastructură transfrontalieră de pe piața unică, pentru a accelera implementarea tehnologiilor și pentru a atrage mai mult capital în rețele.

Industria spațială devine din ce în ce mai importantă pentru observarea Pământului și pentru produsele și serviciile conectate moderne, precum și pentru apărare și securitate. Strategia spațială pentru securitate și apărare din 2023 8 urmărește să îmbunătățească reziliența infrastructurii spațiale și a capabilităților spațiale ale UE în sprijinul securității și apărării și să promoveze parteneriate pentru un comportament responsabil în spațiul cosmic. În 2024, vom propune o lege spațială europeană care va stabili norme, de exemplu în materie de gestionare a traficului spațial și de metode pentru menținerea siguranței infrastructurii noastre spațiale critice. Aceasta va fi completată de o strategie privind economia bazată pe datele spațiale pentru a spori utilizarea datelor spațiale în toate sectoarele economice.

3.3.O economie în serviciul cetățenilor

Economia UE a dat dovadă de reziliență în fața mai multor crize fără precedent. UE a făcut față impactului socioeconomic atât al pandemiei de COVID-19, cât și al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, UE se confruntă cu provocări importante în ceea ce privește competitivitatea, care vor face obiectul viitorului raport al lui Mario Draghi. Prin prezentarea de reforme menite să asigure prosperitatea economică și competitivitatea pe termen lung a UE, asigurând în același timp punerea în aplicare deplină a Pilonului european al drepturilor sociale, am consolidat economia socială de piață a UE, care este unică.

Este imperativ să se ajungă la un acord cu privire la propunerile deja înaintate colegiuitorilor menite să aprofundeze piața noastră unică, fundamentul competitivității durabile a UE. În acest sens, trebuie să înregistrăm în continuare progrese în ceea ce privește uniunea piețelor de capital prin aprobarea propunerilor privind insolvența, compensarea, simplificarea accesului întreprinderilor la piețele publice de capital și extinderea capacității de investiții pe termen lung a societăților de asigurare și să luăm măsuri suplimentare în vederea unei uniuni bancare, odată cu finalizarea revizuirii cadrului pentru gestionarea crizelor și asigurarea depozitelor. În plus, trebuie să convenim asupra noilor norme privind procedurile de reținere la sursă, asupra propunerii de prevenire a utilizării abuzive în scopuri fiscale a entităților fictive și asupra unei serii de măsuri de modernizare a sistemului UE privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) și de îmbunătățire a rezilienței acestuia la fraudă prin adoptarea digitalizării.

În plus, trebuie să facem progrese în ceea ce privește propunerea de îmbunătățire a impozitării întreprinderilor (BEFIT și prețurile de transfer) și reforma cuprinzătoare a uniunii vamale a UE. În domeniul finanțelor digitale, trebuie să facem progrese în ceea ce privește propunerile de consolidare a normelor pentru serviciile de plată și de introducere a unui cadru privind accesul la datele financiare („finanțarea deschisă”) și în ceea ce privește negocierile cu privire la propunerea de instituire a cadrului juridic pentru o monedă euro digitală.

S-au înregistrat progrese semnificative în punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale datorită planului său de acțiune și al obiectivelor principale pentru 2030. S-au stabilit norme pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pe platforme și un cadru pentru salarii minime adecvate, în timp ce Anul European al Competențelor a creat condițiile desfășurării unei game largi de activități menite să remedieze lacunele în materie de competențe urgente care afectează mai multe sectoare, cum ar fi Academia de competențe în materie de securitate cibernetică, și a fost instituit Pactul pentru competențe. Accesul tinerilor la piața forței de muncă a fost facilitat datorită consolidării Garanției pentru tineret și viitoarei inițiative de actualizare a cadrului nostru de calitate pentru stagii. Garanția europeană pentru copii contribuie la combaterea și prevenirea excluziunii sociale prin garantarea accesului efectiv al copiilor la un set de servicii esențiale, cum ar fi educația gratuită, asistența medicală gratuită, o alimentație sănătoasă și locuințe adecvate. Comisia va continua să sprijine colegiuitorii în găsirea unui acord privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

Ca răspuns la un raport legislativ din proprie inițiativă al Parlamentului European, Comisia va prezenta o inițiativă privind comitetele europene de întreprindere în 2024.

În prelungirea summitului de la Val Duchesse, vom colabora cu întreprinderile și sindicatele pentru a găsi soluții care să permită o mai bună adaptare a pieței forței de muncă la exigențele viitorului, având în vedere schimbările profunde în materie de tehnologie, societate și demografie. Ne vom baza pe setul de instrumente demografice pentru a contribui la activarea întregului nostru capital uman.

O inițiativă viitoare va contribui la valorificarea deplină a beneficiilor biotehnologiilor și ale producției biotehnologice, esențiale pentru competitivitatea și modernizarea industriei UE datorită potențialului lor ridicat de creștere și productivității muncii.

Comisia va publica, de asemenea, cel de al nouălea raport privind coeziunea, care va prezenta situația coeziunii sociale, economice și teritoriale în UE, din perspectiva acțiunilor întreprinse în ultimii ani.

3.4.O Europă mai puternică pe plan internațional

Pe scena mondială, asistăm în continuare la tensiuni din ce în ce mai mari și la tulburări geopolitice. Atacurile teroriste fără discriminare și brutale comise de Hamas împotriva Israelului și a poporului său amenință în mod direct pacea și securitatea în regiune și subliniază necesitatea unor noi eforturi pentru revigorarea procesului de pace din Orientul Mijlociu. Rusia, prin războiul său de agresiune împotriva Ucrainei și prin acțiunile sale în cadrul forurilor internaționale, continuă să pună sub semnul întrebării fundamentele multilateralismului și ordinea internațională bazată pe norme.

Sprijinul militar oferit de UE Ucrainei a creat deficite critice în stocurile pentru apărare ale statelor membre. Prin urmare, am sprijinit statele membre în consolidarea industriei europene de apărare prin intermediul unui instrument de achiziții publice în comun (EDIRPA) 9 și al unui grup operativ pentru achiziții publice comune în domeniul apărării. În plus, am intensificat capacitatea de producție de muniții prin Regulamentul privind sprijinirea producției de muniții (ASAP) 10 . A treia declarație comună privind cooperarea UE-NATO 11 a extins cooperarea noastră la noi domenii esențiale pentru securitate – reziliență, tehnologii emergente și disruptive, apărare și spațiu.

Vom continua să consolidăm și să construim conexiuni mai reziliente cu lumea prin intermediul strategiei „Global Gateway” 12 , aplicând abordarea „Echipa Europa”. Punem în aplicare strategii și planuri de acțiune sectoriale, inclusiv strategia privind angajamentul internațional în domeniul energiei 13 , Comunicarea comună privind guvernanța internațională a oceanelor 14 , strategia spațială pentru securitate și apărare 15 , actualizarea Strategiei UE în materie de securitate maritimă 16 , Comunicarea comună privind parteneriatul cu Golful 17 și noua agendă pentru relațiile cu America Latină și zona Caraibilor 18 .

Vom continua să colaborăm cu Balcanii de Vest, precum și cu Ucraina, Moldova și Georgia, în vederea viitoarei lor aderări la Uniune. De asemenea, vom sprijini în continuare Parteneriatul estic și vecinătatea sudică.

Uniunea va continua să depună eforturi pentru a construi parteneriate cu țări și organizații din întreaga lume. În special, trebuie să ne continuăm eforturile de consolidare a parteneriatului nostru reciproc avantajos cu Africa; în acest sens, vom dezvolta în continuare abordarea noastră strategică pentru a o pune în aplicare cu Uniunea Africană în cadrul următoarei reuniuni la nivel înalt UE-UA.

Strategia industrială europeană în domeniul apărării va da un impuls suplimentar dezvoltării capabilităților de apărare ale statelor membre, care vor beneficia de o bază industrială și tehnologică de apărare europeană modernă și rezilientă. În acest cadru, vom continua să consolidăm acțiunile menite să asigure continuitatea consolidării bazei industriale de apărare europene după 2025. În 2024, vom continua, de asemenea, eforturile de punere în aplicare a Busolei strategice 19 pentru a ne consolida gradul de pregătire pentru apărare și pentru a face din UE un furnizor de securitate mai puternic și mai capabil. UE va continua să dezvolte și mai mult setul de instrumente menit să contracareze acțiunile străine de manipulare a informațiilor și ingerințele străine, pentru a combate în mod eficace acțiunile răuvoitoare provenite din străinătate.

Vom continua să apărăm și să promovăm democrația, drepturile omului, statul de drept și multilateralismul eficace. Ne vom continua eforturile de protejare a copiilor afectați de conflictele armate, în special prin prezentarea orientărilor revizuite ale UE. Solidaritatea UE, atât prin intermediul ajutorului umanitar, cât și prin mecanismul de protecție civilă al Uniunii, va continua să dea rezultate. Vom colabora în mod constructiv cu toți partenerii și vom continua să sprijinim programul de reformă al Secretarului General al ONU, inclusiv în contextul pregătirilor pentru Summitul viitorului, care va avea loc în septembrie 2024.

În calitate de actor de prim plan și de punct de referință pentru stabilirea standardelor la nivel mondial, trebuie să accelerăm punerea în aplicare a unei agende comerciale deschise și echitabile, orientate către competitivitate, reziliență și durabilitate. Ne vom continua activitatea de consolidare a cooperării și a relațiilor comerciale cu partenerii și vom face eforturi la nivel mondial pentru a reforma Organizația Mondială a Comerțului. Strategia comercială revizuită a UE promovează o politică deschisă, durabilă și fermă, care sprijină transformarea verde și cea digitală.

Am încheiat cu succes negocierile privind acordurile comerciale cu Chile, Noua Zeelandă și Kenya. Încercăm, de asemenea, să finalizăm acordurile cu Australia, Mexic și Mercosur. Comisia va continua, de asemenea, să facă progrese în ceea ce privește negocierile cu India și Indonezia și acordurile comerciale digitale cu Singapore și Republica Coreea. Relațiile UE-SUA au fost, de asemenea, consolidate prin activitatea noastră din cadrul Consiliului pentru comerț și tehnologie. În acest an a fost lansat un Consiliu UE-India pentru comerț și tehnologie, inspirat de consiliul UE-SUA. În același timp, ne-am consolidat instrumentele de combatere a practicilor comerciale neloiale și vom acționa pentru a ne asigura că concurența la nivel mondial rămâne loială. Prin urmare, Comisia a lansat o anchetă antisubvenție privind vehiculele electrice care provin din China.

3.5.Promovarea modului nostru de viață european

Ca răspuns la pandemia de COVID-19, Comisia a început să pună bazele unei uniuni europene a sănătății. Aceasta cuprinde un cadru consolidat de securitate sanitară, din care face parte noua Autoritate pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară, precum și Planul european de combatere a cancerului, care este un instrument de pionierat, și propuneri de construire a spațiului european al datelor privind sănătatea și de reformare a legislației farmaceutice. De asemenea, UE a adoptat noua Strategie UE în domeniul sănătății la nivel mondial 20 pentru a-și orienta eforturile de consolidare a asistenței medicale la nivel mondial.

Comisia va continua să sprijine activitatea privind atât componenta legislativă, cât și cea operațională a gestionării migrației. Este esențial ca, până la sfârșitul acestui mandat legislativ, colegiuitorii să finalizeze noul pact privind migrația și azilul 21 . În paralel, este indispensabil să se continue acțiunile operaționale pentru a promova răspunsul colectiv al UE la chestiunile legate de migrație, în cooperare cu principalii noștri parteneri.

Comisia a luat, de asemenea, măsuri pentru a consolida cei patru piloni ai Strategiei UE privind uniunea securității 22 : combaterea vulnerabilităților, consolidarea securității cibernetice, încurajarea cooperării în materie de asigurare a respectării legii și sprijinirea rezilienței împotriva amenințărilor hibride. Strategia include inițiative de eliminare a conținutului online cu caracter terorist, de consolidare a securității maritime a Uniunii, inclusiv în contextul rezilienței infrastructurii critice, de protejare a activelor spațiale ale Uniunii, cum ar fi sateliții, și de descurajare a activităților ostile în spațiu.

Propunerea de regulament privind reziliența cibernetică și propunerea de regulament privind solidaritatea cibernetică vor juca un rol esențial în consolidarea securității cibernetice, prin stimularea securității lanțului de aprovizionare și prin consolidarea solidarității la nivelul Uniunii pentru a detecta mai bine amenințările și incidentele de securitate cibernetică și pentru a se pregăti mai bine și a putea oferi un răspuns mai bun la astfel de situații.

Astfel cum s-a subliniat în cel de al șaselea raport intermediar privind uniunea securității, este necesar, de asemenea, să se ajungă la un acord cu privire la propunerile care vor asigura o mai mare securitate a cetățenilor noștri și vor permite combaterea împreună și eficace a criminalității, respectând în același timp valorile noastre fundamentale comune. Printre acestea se numără propunerile privind reziliența cibernetică, Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane, schimbul automatizat de date în scopul cooperării polițienești (Prüm II), colectarea și transferul de informații prealabile referitoare la pasageri, combaterea traficului de persoane, combaterea abuzului sexual asupra copiilor, recuperarea și confiscarea activelor, precum și definirea infracțiunilor și a sancțiunilor.

 Planul de acțiune privind combaterea traficului de droguri și a criminalității organizate, care include Alianța portuară europeană, pregătește terenul pentru eforturi comune mai eficace în lupta împotriva criminalității organizate și a traficului ilegal de droguri. Comisia va propune, de asemenea, modernizarea cadrului juridic pentru combaterea introducerii ilegale de migranți, pentru a ne asigura că dispunem de instrumentele juridice și operaționale necesare pentru a răspunde noului mod de operare al persoanelor care introduc ilegal migranți. În plus, Comisia va organiza o conferință internațională privind combaterea introducerii ilegale de persoane, având în vedere necesitatea unei cooperări internaționale și a unei alianțe mondiale puternice în acest domeniu.

În învățământul superior, Comisia va propune un model pentru viitoarea diplomă europeană comună, care va contribui la realizarea unui spațiu european al educației. Acesta se va baza pe recomandări privind asigurarea calității în învățământul superior și carierele academice atractive.

3.6.Un nou elan pentru democrația europeană

În cursul acestui mandat, Comisia a acordat o importanță deosebită consolidării și revitalizării democrației noastre europene. Planul de acțiune pentru democrația europeană ne-a ghidat activitatea, scopul urmărit fiind capacitarea cetățenilor și construirea unor democrații mai reziliente în întreaga UE prin promovarea unor alegeri libere și corecte, prin consolidarea libertății mass-mediei și prin combaterea dezinformării. Conferința privind viitorul Europei, un exercițiu fără precedent de democrație participativă, ne-a permis să cunoaștem opiniile cetățenilor din întreaga UE cu privire la viitorul Uniunii noastre. Odată cu noua generație de grupuri de dezbatere ale cetățenilor pe care le-am conceput pentru trei inițiative-cheie în 2023 23 , alte grupuri fiind prevăzute pentru anul viitor, am integrat și mai concret participarea cetățenilor în setul nostru de instrumente de elaborare a politicilor. S-a pus un accent deosebit pe colaborarea cu tânăra generație, care are un rol esențial în modelarea viitorului, o treime dintre participanții la dezbateri având vârste cuprinse între 16 și 25 de ani.

În conformitate cu angajamentele asumate de președinta von der Leyen, Comisia a dat curs rapoartelor din proprie inițiativă cu caracter legislativ ale Parlamentului European.

O condiție prealabilă pentru funcționarea democratică a UE și a statelor sale membre este un sistem judiciar independent și respectarea statului de drept. Atât ciclul anual al statului de drept, cât și mecanismul de condiționalitate contribuie la asigurarea acestui lucru și la protejarea intereselor financiare ale UE. S-au înregistrat progrese semnificative și în alte domenii esențiale pentru societățile noastre democratice. Am prezentat propuneri-cheie privind transparența și echitatea procesului electoral, consolidarea și protejarea drepturilor diferitelor grupuri din societate și garantarea libertății și independenței jurnaliștilor în UE. Continuăm să depunem eforturi pentru a ne consolida reziliența democratică din interior și pentru a ne proteja împotriva influențelor externe nejustificate. În prezent, dispunem, de asemenea, de un cadru juridic solid pentru cooperarea judiciară transfrontalieră, inclusiv în ceea ce privește procedurile judiciare și comunicarea digitală.

O societate deschisă și favorabilă incluziunii trebuie să garanteze drepturi egale și protecție tuturor grupurilor din societate. Din acest motiv, Comisia a adoptat strategii specifice privind drepturile copiilor, egalitatea de gen, combaterea rasismului, egalitatea romilor, egalitatea persoanelor LGBTIQ, drepturile persoanelor cu handicap și drepturile victimelor. Adoptată după 10 ani de negocieri, Directiva privind femeile în consiliile de administrație va obliga întreprinderile să îndeplinească obiective clare pentru posturile de administrator până la jumătatea anului 2026. Anul acesta, am adoptat noi norme privind transparența salarială între bărbați și femei, consolidând aplicarea principiului egalității de remunerare pentru muncă egală, un pas important în direcția egalității de gen și a eliminării diferenței de remunerare între femei și bărbați. Odată cu aderarea recentă la Convenția de la Istanbul a Consiliului Europei din 2016 privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, UE a transmis un semnal puternic că este hotărâtă să prevină, să condamne și să combată violența împotriva femeilor și a fetelor sub toate formele sale.

Pentru a avea un cadru adecvat pentru alegerile pentru Parlamentul European, Comisia va urmări să faciliteze acordurile privind statutul și finanțarea partidelor politice europene, precum și transparența publicității politice specifice. Împreună cu Parlamentul European, Comisia a lansat, de asemenea, o campanie de comunicare menită să sporească numărul cetățenilor mobili ai UE care votează la alegerile pentru Parlamentul European din 2024.

O societate civilă prosperă și un peisaj mediatic liber și critic reprezintă coloana vertebrală a societății democratice și este necesar un acord cu privire la Directiva privind acțiunile strategice în justiție împotriva mobilizării publice (SLAPP) și la Legea privind libertatea mass-mediei.

De asemenea, solicităm colegiuitorilor să ajungă la un acord cu privire la propunerea de directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, la propunerea de directivă privind drepturile victimelor, la standardele propuse pentru organismele naționale de promovare a egalității și la propunerea de directivă de instituire a cardului european pentru dizabilitate. Anul viitor, vom adopta o recomandare a Comisiei privind dezvoltarea și consolidarea sistemelor de protecție a copilului în statele membre și vom asigura o mai bună utilizare a instrumentelor existente ale UE (legislație, măsuri de politică și finanțare).

Întrucât spațiul informațional digital influențează din ce în ce mai mult dezbaterea publică și procesul de luare a deciziilor politice, este esențial să se continue activitatea de combatere a dezinformării pentru a asigura un schimb de opinii liber și echitabil, în special înainte de alegerile europene.

4.Concluzie 

În ultimii patru ani, Uniunea și-a demonstrat indivizibilitatea și hotărârea de a găsi soluții la provocările generației noastre, pentru generațiile de mâine. Am acționat împreună, răspunzând în mod decisiv în sprijinul unei Europe a libertății, prosperității și păcii. Trebuie să continuăm această activitate și să punem baze solide pentru a ne consolida Uniunea și a ne pregăti pentru viitor.

Actuala Comisie va lucra până în ultima zi a mandatului său pentru a aborda provocările noastre comune. Vom oferi un sprijin puternic Parlamentului European și Consiliului pentru a facilita acordurile privind propunerile esențiale neadoptate încă, prezentând în același timp cele câteva inițiative noi care sunt încă necesare pentru a ne îndeplini promisiunile și pentru a pregăti Uniunea pentru viitor.

O prezentare detaliată a activității planificate a Comisiei pentru 2024 figurează în anexele la prezentul program de lucru.

(1)

      Evaluare voluntară de către UE a punerii în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.

(2)

     Obiectivele de dezvoltare durabilă și principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative” au fost integrate în setul de instrumente pentru o mai bună reglementare și în elaborarea politicilor Comisiei, astfel încât toate propunerile legislative să contribuie la îndeplinirea obiectivelor înscrise în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

(3)

     COM(2023) 168.

(4)

     Pentru o prezentare detaliată a inițiativelor întreprinse începând cu 16 martie 2023, care vor evolua datorită prezentului program de lucru sau care vor fi adoptate ulterior, a se vedea anexa II.

(5)

      https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13990-Administrative-burden-rationalisation-of-reporting-requirements_ro

(6)

     A se vedea anexa II pentru o prezentare detaliată a inițiativelor și propunerilor.

(7)

     Analiza anuală a sarcinii pe 2022; https://commission.europa.eu/publications/2022-annual-burden-survey_en

(8)

     JOIN(2023) 9.

(9)

     COM(2022) 349.

(10)

     Regulamentul (UE) 2023/1525 din 20 iulie 2023.

(11)

      https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_210549.htm  

(12)

     JOIN(2021) 30.

(13)

     JOIN(2022) 23.

(14)

     JOIN(2022) 28.

(15)

     JOIN(2023) 9.

(16)

     JOIN(2023) 8.

(17)

     JOIN(2022) 13.

(18)

     JOIN(2023) 17.

(19)

      https://www.eeas.europa.eu/eeas/strategic-compass-security-and-defence-1_en  

(20)

     COM(2022) 675.

(21)

     COM(2020) 609

(22)

     COM(2020) 605.

(23)

     Risipa de alimente, lumile virtuale și mobilitatea în scop educațional.

Top

Strasbourg, 17.10.2023

COM(2023) 638 final

ANEXE

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Programul de lucru al Comisiei pentru 2024







































Obținerea de rezultate astăzi și pregătirea pentru viitor













































































































































































Anexa I: Inițiative noi 1

Nr.

Obiectivul de politică

Inițiative

Pactul verde european

1.

Pachetul privind energia eoliană

Pachetul european privind energia eoliană (propunere fără caracter legislativ, T4 2023)

2.

Obiectivul climatic pentru 2040

Obiectivul climatic pentru 2040 (propunere fără caracter legislativ, T1 2024)

3.

Reziliența în fața stresului hidric

Inițiativa pentru reziliența în domeniul apei (inițiativă fără caracter legislativ, T1 2024)

O Europă pregătită pentru era digitală

4.

Un spațiu sigur pentru tranziția verde și digitală

a)Act legislativ al UE privind spațiul (inițiativă legislativă care include o evaluare a impactului, articolele 114 și 191 din TFUE, T1 2024)

5.

b)Strategia privind economia datelor spațiale (propunere fără caracter legislativ, T1 2024)

6.

Inteligența artificială în slujba inovării și a competitivității europene

Inițiativă care vizează să pună capacitatea europeană a supercalculatoarelor la dispoziția întreprinderilor nou-înființate etice și responsabile din domeniul inteligenței artificiale (inițiativă legislativă și fără caracter legislativ, T1 2024)

O economie în serviciul cetățenilor

7.

Biotehnologiile și producția biotehnologică

Inițiativa UE privind biotehnologiile și producția biotehnologică (inițiativă fără caracter legislativ, T1 2024)

8.

Dialog social

Acțiuni ulterioare summitului de la Val Duchesse (T1/T2 2024)

9.

Tranziția verde și digitală, autonomia strategică deschisă

Materiale avansate pentru asigurarea poziției de lider în sectorul industrial (propunere fără caracter legislativ, T1 2024)

10.

Comitetele europene de întreprindere

Inițiativa privind normele referitoare la comitetele europene de întreprindere [propunere legislativă sau fără caracter legislativ, care include o evaluare a impactului, articolul 153 alineatul (2) litera (b), coroborat cu articolul 153 alineatul (1) litera (e) din TFUE, T1 2024, răspunde rezoluției P9_TA (2023) 0028 de la articolul 225 din TFUE „Revizuirea Directivei privind comitetele europene de întreprindere”]

O Europă mai puternică pe plan internațional

11.

Consolidarea parteneriatelor

Comunicare comună privind un parteneriat consolidat cu Africa (propunere fără caracter legislativ, T2 2024)

12.

Apărarea europeană

Strategia industrială europeană în domeniul apărării (propunere legislativă și/sau fără caracter legislativ, T1 2024)

Promovarea modului nostru de viață european

13.

Combaterea introducerii ilegale de migranți

Actualizarea cadrului juridic și consolidarea cooperării în vederea combaterii introducerii ilegale de migranți [propunere legislativă și/sau fără caracter legislativ, articolul 83 alineatul (2) și articolul 79 alineatul (2) litera (c) din TFUE, T4 2023]

14.

O diplomă europeană comună

a)Diplomă europeană comună (propunere fără caracter legislativ, T2 2024)

15.

b)Recomandarea Consiliului privind carierele atractive și durabile în învățământul superior (propunere fără caracter legislativ, articolele 165 și 166 din TFUE, T2 2024)

16.

c)Recomandarea Consiliului privind un sistem european de asigurare și recunoaștere a calității (propunere fără caracter legislativ, articolele 165 și 166 din TFUE, T2 2024)

Un nou elan pentru democrația europeană

17.

Pregătirea pentru extindere

Comunicare privind reformele și revizuirea politicilor înainte de extindere (propunere fără caracter legislativ, T2 2024)

18.

Protecția copilului

Recomandarea Comisiei privind sistemele integrate de protecție a copilului (propunere fără caracter legislativ, articolul 292 din TFUE, T1 2024)



Anexa II – Propuneri și inițiative importante care vizează raționalizarea cerințelor de raportare 2

și evaluări și verificări ale adecvării

Secțiunea A – Propuneri și inițiative adoptate de Comisie începând din martie 2023 în vederea raționalizării cerințelor de raportare

Nr.

Titlu

Descriere

1.

Comunicarea privind digitalizarea coordonării sistemelor de securitate socială: facilitarea liberei circulații pe piața unică – COM (2023) 501

Comunicarea prezintă măsuri care vizează digitalizarea procedurilor de coordonare a securității sociale pentru reducerea sarcinii administrative a cetățenilor mobili și a întreprinderilor care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier.

2.

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2014/59/UE în ceea ce privește măsurile de intervenție timpurie, condițiile pentru declanșarea procedurii de rezoluție și finanțarea măsurilor de rezoluție – COM (2023) 227

Propunerea prevede reducerea sarcinii de raportare pentru bănci și autorități prin eliminarea anumitor obligații. Propunerea va facilita, de asemenea, schimbul de informații între autorități pentru a evita duplicarea raportării de către bănci.

3.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/895 al Comisiei din 4 aprilie 2023 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare pentru aplicarea Directivei 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește procedurile, formatele și machetele pentru publicarea de către întreprinderile de asigurare și de reasigurare a raportului lor privind solvabilitatea și situația financiară (Solvabilitate II)

În temeiul Directivei Solvabilitate II, Comisia a adoptat, la 4 aprilie 2023, noi standarde tehnice de punere în aplicare privind raportarea și publicarea de informații de către întreprinderile de asigurare și de reasigurare, care simplifică raportarea, eliminând unele modele și făcând raportarea mai proporțională.

4.

Propunere de regulament de modificare a Regulamentului 223/2009 privind statisticile europene – COM (2023) 402

Propunerea prevede reducerea sarcinii pentru întreprinderi datorită utilizării sporite a noilor surse (digitale și administrative) și digitalizării platformelor securizate de schimb de date. Se pot face economii considerabile odată cu reducerea dimensiunii sondajelor și, prin urmare, de reducerea sarcinii pentru întreprinderi și cetățeni. Reducerea sarcinii administrative va avea un impact asupra tuturor întreprinderilor, indiferent de dimensiune, inclusiv asupra IMM-urilor. IMM-urile vor beneficia de pe urma unor statistici mai numeroase și mai rapide, cu atât mai mult cu cât acestea reprezintă majoritatea respondenților la sondajele efectuate în rândul întreprinderilor.

5.

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile Uniunii Europene în domeniul pieței forței de muncă referitoare la întreprinderi, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 530/1999 al Consiliului și a Regulamentelor (CE) nr. 450/2003 și (CE) nr. 453/2008 – COM (2023) 459

Propunerea va conduce la simplificări și la îmbunătățirea eficienței, promovând în același timp utilizarea unor surse administrative alternative și a unor tehnici digitale moderne, printre care se numără și transferul automat de date privind salariile și „web scraping-ul”, care vor juca un rol în reducerea sarcinii asupra întreprinderilor, în general, și asupra IMM-urilor, în special.

6.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1472 al Comisiei din 17 iulie 2023 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1055/2008 în ceea ce privește frecvența cu care statele membre furnizează rapoartele lor privind calitatea statisticilor referitoare la balanța de plăți, la comerțul internațional cu servicii și la investițiile străine directe

Regulamentul de punere în aplicare raționalizează obligațiile de raportare prin simplificarea și armonizarea rapoartelor privind metadatele și prin reducerea frecvenței rapoartelor de calitate elaborate de toate autoritățile statistice din cadrul Sistemului Statistic European (Eurostat, statele membre ale UE, statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb și Sistemul European al Băncilor Centrale – SEBC).

7.

Evaluarea guvernanței economice:

oPropunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind coordonarea eficientă a politicilor economice și supravegherea bugetară multilaterală și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1466/97 al Consiliului – COM (2023) 240;

oPropunere de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1467/97 al Consiliului privind accelerarea și clarificarea aplicării procedurii de deficit excesiv – COM (2023) 241;

oPropunere de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2011/85/UE a Consiliului privind cerințele referitoare la cadrele bugetare ale statelor membre – COM (2023) 242.

În ceea ce privește raționalizarea cerințelor de raportare, aceste propuneri vor înlocui anumite obligații greoaie de raportare anuală către Comisie cu planuri bugetare structurale pe termen mediu și cu un simplu raport anual privind progresele înregistrate.

8.

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind detergenții și agenții tensioactivi, de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1020 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 648/2004 – COM(2023) 217

Propunerea va simplifica și va digitaliza cerințele de raportare, în special prin introducerea unui pașaport digital al produsului și a unei fișe tehnice privind elementele componente ale substanțelor periculoase.

9.

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind siguranța jucăriilor și de abrogare a Directivei 2009/48/CE – COM (2023) 462

Propunerea prevede digitalizarea raportării și a declarației de conformitate (pașaportul digital al produsului) pentru jucării.

10.

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind utilizarea capacităților de infrastructură feroviară în spațiul feroviar unic european, de modificare a Directivei 2012/34/UE și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 913/2010 – COM (2023) 443/2

Propunerea simplifică obligațiile de raportare și reduce volumul raportării datorită unui cadru juridic armonizat pentru gestionarea capacității feroviare și a traficului feroviar și datorită eliminării coridoarelor de transport feroviar de marfă.

11.

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 96/53/CE a Consiliului de stabilire, pentru anumite vehicule rutiere care circulă în interiorul Comunității, a dimensiunilor maxime autorizate în traficul național și internațional și a greutății maxime autorizate în traficul internațional – COM(2023) 445/2

Propunerea include digitalizarea cerințelor de documentare, precum și raționalizarea și digitalizarea transmiterii anumitor date privind transportul.

12.

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2009/16/CE privind controlul statului portului – COM (2023) 271

Se estimează că revizuirea Directivei privind controlul statului portului va duce la economii de costuri administrative pentru operatorul, agentul sau comandantul unei nave eligibile pentru o inspecție extinsă, ca urmare a eliminării obligației de raportare cu 72 de ore în avans.

13.

Reforma Codului vamal al Uniunii:

oPropunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Codului vamal al Uniunii, de înființare a Autorității vamale a Uniunii Europene și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 – COM (2023) 258;

oPropunere de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2658/87 în ceea ce privește introducerea unui tratament tarifar simplificat pentru vânzarea de mărfuri la distanță și a Regulamentului (CE) nr. 1186/2009 în ceea ce privește eliminarea pragului pentru scutirea de taxe vamale – COM (2023) 259;

oPropunere de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește normele în materie de TVA referitoare la persoanele impozabile care facilitează vânzările la distanță de bunuri importate și aplicarea regimului special de TVA pentru vânzările la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe și regimul special pentru declararea și plata TVA-ului la import – COM(2023) 262

Reforma propusă simplifică și raționalizează cerințele de raportare vamală și TVA pentru comercianți, de exemplu prin reducerea timpului necesar pentru finalizarea proceselor de import, prin furnizarea unei interfețe unice la nivelul UE și prin facilitarea reutilizării datelor.

14.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1451 al Comisiei din 13 iulie 2023 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/2002 în ceea ce privește notificarea bolilor și informațiile care trebuie transmise de statele membre pentru aprobarea și raportarea programelor de eradicare obligatorii și opționale și în cererile de recunoaștere a statutului de indemn de boală

Regulamentul de punere în aplicare referitor la bolile animalelor include eliminarea elementelor de raportare neesențiale și clarificarea anumitor definiții-cheie.

15.

Propunere de reformă a legislației generale a Uniunii în domeniul farmaceutic:

oPropunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a procedurilor la nivelul Uniunii privind autorizarea și supravegherea medicamentelor de uz uman și de stabilire a normelor care reglementează Agenția Europeană pentru Medicamente, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1394/2007 și a Regulamentului (UE) nr. 536/2014 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 726/2004, a Regulamentului (CE) nr. 141/2000 și a Regulamentului (CE) nr. 1901/2006 – COM(2023) 193;

oPropunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unui cod al Uniunii cu privire la medicamentele de uz uman și de abrogare a Directivei 2001/83/CE – COM (2023) 192

Cadrul revizuit include eliminarea anumitor cerințe de raportare, cum ar fi: obligația anuală impusă dezvoltatorilor de medicamente pentru boli rare de a prezenta Agenției Europene pentru Medicamente un raport privind stadiul de dezvoltare a medicamentelor pentru boli rare sau pentru copii; obligația ca statele membre să raporteze cu privire la măsurile naționale de sprijinire a cercetării, a dezvoltării și a disponibilității medicamentelor pentru boli rare sau pentru copii; obligația de a furniza informații pentru un inventar al nevoilor terapeutice; obligația ca statele membre să raporteze cazurile în care au renunțat la anumite cerințe în materie de fabricație; obligația ca statele membre să raporteze modificările aduse listei medicamentelor autorizate eliberate pe bază de rețetă. Acesta prevede, de asemenea, o reducere a frecvenței raportării cu privire la auditurile sistemului de farmacovigilență.

Secțiunea B – Propuneri și inițiative suplimentare care vizează raționalizarea cerințelor de raportare adoptate de Comisie în paralel cu programul de lucru și ulterior 3

1.

Propunere de regulament de modificare a:

oRegulamentului (UE) nr. 1379/2013 privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură;

oRegulamentul (CE) nr. 167/2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele agricole și forestiere;

oRegulamentul nr. 168/2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri.

Propunerea conține măsuri care raționalizează obligațiile de raportare prin:

·eliminarea anumitor cerințe de raportare existente, care nu mai sunt necesare din cauza suprapunerilor cu alte măsuri legislative, privind standardele de comercializare a produselor pescărești;

·eliminarea obligațiilor de raportare cu privire la aplicarea procedurilor de omologare de tip și a omologărilor individuale ale vehiculelor pentru vehicule agricole și forestiere și pentru cvadricicluri. Raportarea nu mai este necesară în urma unui studiu al Comisiei din 2022, care a concluzionat că procedurile de omologare de tip și de omologare individuală sunt satisfăcătoare.

2.

Propunere de regulament de modificare a:

oRegulamentului 80/2009 privind un cod de conduită pentru sistemele informatizate de rezervare;

oRegulamentului 165/2014 privind tahografele în transportul rutier;

oRegulamentului 996/2010 privind investigarea și prevenirea accidentelor și incidentelor survenite în aviația civilă.

Propunerea conține măsuri de raționalizare a obligațiilor de raportare prin:

·eliminarea obligației de a prezenta rapoarte supuse unui audit pentru vânzătorii de sisteme informatizate de rezervare și de a solicita vânzătorilor să informeze Comisia cu privire la identitatea auditorului;

·înlocuirea raportului anual privind montatorii de tahografe și atelierele cu publicarea pe site-ul web cu actualizări, după caz;

·eliminarea obligației de a publica rapoarte anuale privind investigațiile accidentelor de aviație civilă, care au devenit redundante având în vedere evaluarea anuală a siguranței publicată de Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației.

3.

Propunere de regulament de abrogare a Regulamentului 524/2013 privind soluționarea online a litigiilor în materie de consum

Abrogarea Regulamentului privind soluționarea online a litigiilor în materie de consum va elimina cerințele de raportare aferente, care nu mai sunt necesare.

4.

Propunere de regulament de modificare a:

oRegulamentului (CE) nr. 1093/2010 de instituire a Autorității bancare Europene;

oRegulamentului nr. 1094/2010 de instituire a Autorității europene de asigurări și pensii ocupaționale;

oRegulamentului (CE) nr. 1095/2010 de instituire a Autorității europene pentru valori mobiliare și piețe;

oRegulamentul (CE) nr. 1092/2010 de înființare a Comitetului european pentru risc sistemic;

oRegulamentul 2021/523 de instituire a Programului InvestEU.

Propunerea simplifică cerințele de raportare prin:

·facilitarea schimbului de date între autoritățile europene de supraveghere și alte autorități din sectorul financiar și limitarea noilor cerințe de raportare. Acest lucru va favoriza o colectare mai eficientă a datelor și va evita dubla raportare, beneficiari direcți fiind autoritățile europene și naționale, iar beneficiari indirecți, entitățile din sectorul financiar care trebuie să furnizeze informații;

·reducerea frecvenței raportării pentru partenerii de implementare ai InvestEU, de la fiecare 6 luni la o dată pe an pentru majoritatea elementelor care fac obiectul cerințelor de raportare. Acest lucru va reduce sarcina administrativă pentru partenerii de implementare și, indirect, pentru întreprinderi și IMM-uri.

5.

Propunere de regulament de modificare a Regulamentului 2016/1011 privind indicii utilizați ca indici de referință în cadrul instrumentelor financiare și al contractelor financiare sau pentru a măsura performanțele fondurilor de investiții

Propunerea reduce domeniul de aplicare al Regulamentului privind indicii de referință prin axarea pe indici de referință semnificativi. Prin urmare, acest lucru va scuti imediat de la cerințele organizaționale și de raportare pe administratorii relevanți pentru indicii de referință care nu mai intră în domeniul de aplicare.

6.

Propunere de regulament de modificare a Regulamentului 2016/2031 privind măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor

Modificările propuse vor reduce sarcina obligației de raportare prin:

·digitalizarea rapoartelor autorităților naționale cu privire la rezultatele anchetelor multianuale privind organismele dăunătoare;

·reducerea frecvenței raportării de către autoritățile naționale cu privire la programele multianuale de anchetă;

·eliminarea raportării care nu mai este necesară pentru măsurile naționale luate împotriva anumitor organisme dăunătoare.

7.

Propunere de directivă de modificare a:

oDirectivei 2011/24/UE privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere;

oDirectivei 1999/2/CE de apropiere a legislațiilor statelor membre privind produsele și ingredientele alimentare tratate cu radiații ionizante;

oDirectivei 2014/53/UE privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio;

oDirectivei 2000/14/CE privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la zgomotul emis de echipamentele utilizate în exterior.

Propunerea va reduce obligațiile de raportare existente prin:

·reducerea frecvenței rapoartelor Comisiei privind drepturile pacienților în contextul asistenței medicale transfrontaliere, ceea ce va duce la o reducere corespunzătoare a sarcinii de raportare pentru autoritățile naționale din statele membre;

·eliminarea raportului anual privind verificările efectuate în unitățile de radiații ionizante și verificările în etapa de comercializare a produselor;

·reducerea frecvenței rapoartelor privind activitățile de supraveghere a pieței echipamentelor radio;

·eliminarea obligației de a transmite informații privind emisiile sonore pentru echipamentele utilizate în exterior atunci când aceste informații figurează deja pe etichetă.

8.

Propunere de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2007/2/CE de instituire a unei infrastructuri pentru informații spațiale în Comunitatea Europeană (INSPIRE)

Propunerea va reduce frecvența de raportare de la o dată pe an la o dată la doi ani pentru raportul anual de sinteză care este elaborat de statele membre în temeiul articolului 21 alineatul (2) din Directiva Inspire și care conține informații privind seturile de date identificate în anexele la directivă, cum ar fi rețelele de utilități, localizarea producției și instalațiile industriale etc.

9.

Propunere de decizie de modificare a:

oDirectivei 96/67/CE a Consiliului privind accesul la piața serviciilor de handling la sol în aeroporturile Comunității;

oDirectivei 2009/33/CE privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante, în sprijinul unei mobilități cu emisii scăzute;

oDirectivei 2022/1999 privind procedurile unitare de control în transportul rutier de mărfuri periculoase;

oDirectivei 2009/12/CE privind tarifele de aeroport.

Propunerea prevede reducerea obligațiilor de raportare existente prin:

·reducerea frecvenței raportării în aeroporturile care intră în domeniul de aplicare și în diferitele categorii ale Directivei privind serviciile de handling la sol;

·reducerea frecvenței raportării în temeiul Directivei privind vehiculele nepoluante achiziționate pentru a sprijini utilizarea mobilității cu emisii scăzute;

·eliminarea raportării opționale privind volumul total de mărfuri periculoase transportate pe cale rutieră în statele membre;

·eliminarea obligației statelor membre de a publica lista aeroporturilor care fac obiectul normelor privind tarifele de aeroport în temeiul Directivei privind tarifele de aeroport și care fac obiectul normelor privind serviciile de handling la sol în temeiul Directivei privind serviciile de handling la sol.

10.

Propunere de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2013/34/UE privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi (Directiva contabilă), astfel cum a fost modificată prin Directiva 2022/2464 (pentru standardele de raportare privind durabilitatea)

Propunerea amână cu doi ani termenul pentru adoptarea standardelor europene sectoriale de raportare privind durabilitatea (în prezent iunie 2024). Acest lucru va asigura o reducere imediată a sarcinii de raportare pentru întreprinderile care intră în domeniul de aplicare al directivei, inclusiv pentru IMM-uri.

11.

Propunere de directivă de modificare a Directivei 2014/62/UE privind protecția prin măsuri de drept penal a monedei euro și a altor monede împotriva falsificării

Propunerea modifică Directiva privind protecția monedei euro și a altor monede împotriva falsificării prin eliminarea raportării bianuale redundante cu privire la numărul de persoane urmărite penal și condamnate pentru falsificare de monedă.

12.

Propunere de directivă de modificare a Directivei 2013/11/UE privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum

Propunerea prevede reducerea cerințelor actuale de raportare prin:

·reducerea frecvenței rapoartelor de activitate ale entităților de soluționare alternativă a litigiilor (de la un an la doi ani) și eliminarea unui element obligatoriu din raportare (informații cu privire la cooperarea entităților de soluționare alternativă a litigiilor în cadrul rețelelor de entități de soluționare alternativă a litigiilor);

·eliminarea obligației, pentru entitățile de soluționare alternativă a litigiilor, de a comunica autorităților competente de soluționare alternativă a litigiilor următoarele: evaluarea eficacității, cursurile de formare oferite personalului și eficacitatea procedurii de soluționare alternativă a litigiilor oferite de entitatea de soluționare alternativă a litigiilor;

·eliminarea obligațiilor de informare în materie de soluționare alternativă a litigiilor care le revin comercianților.

13.

Directiva delegată a Comisiei de modificare a Directivei 2013/34/UE privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi (Directiva contabilă), în conformitate cu articolul 3 alineatul (13) din aceeași directivă.

Actul delegat prevede ajustarea în funcție de inflație a pragurilor de mărime pentru aplicarea Directivei contabile, ceea ce se preconizează că va duce la reducerea cerințelor de raportare pentru mai mult de un milion de întreprinderi.

14.

Regulamentul delegat al Comisiei de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2016/232 al Comisiei din 15 decembrie 2015 de completare a Regulamentului (UE) 1308/2013 în ceea ce privește anumite aspecte ale cooperării dintre producători

Actul delegat prevede simplificarea obligațiilor de notificare din partea statelor membre în ceea ce privește deciziile lor de a extinde unele norme stabilite de anumite organizații de cooperare a producătorilor, la cererea acestora, la alți operatori care acționează în același sector și în același domeniu economic.

15.

Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei de modificare a:

oRegulamentului de punere în aplicare (UE) 180/2014 al Comisiei din 20 februarie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 228/2013 (POSEI);

oRegulamentului de punere în aplicare (UE) 181/2014 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 229/2013 (insulele mici din Marea Egee).

Regulamentul de punere în aplicare prevede eliminarea rapoartelor anuale privind sumele eligibile primite și sumele aferente măsurilor de promovare a producției locale în regiunile ultraperiferice și în insulele mici din Marea Egee. Regulamentul de punere în aplicare elimină, de asemenea, notificările automate privind aprobarea dreptului de utilizare a logoului pentru produsele agricole de calitate specifice regiunilor ultraperiferice.

16.

Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/128 al Comisiei din 21 decembrie 2021 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2021/2116 în ceea ce privește agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea conturilor, controalele, garanțiile și transparența

Regulamentul de punere în aplicare prevede digitalizarea raportării cu privire la planul de control și la măsurile luate pentru a examina operațiunile din cadrul politicii agricole comune.

17.

Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/1375 al Comisiei de stabilire a normelor specifice aplicabile controalelor oficiale privind prezența de Trichinella în carne

Regulamentul de punere în aplicare prevede eliminarea raportării anuale cu privire la derogările acordate pentru examinarea privind trichinella în condiții de adăpost controlate. 

18.

Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei de modificare 4 a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 999/2001 al Comisiei de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă

Regulamentul de punere în aplicare prevede o reducere a frecvenței rapoartelor privind programele naționale de reproducere pentru a selecta rezistența la encefalopatiile spongiforme transmisibile.

19.

Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/2066 al Comisiei privind monitorizarea și raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră în temeiul Directivei 2003/87/CE

Regulamentul de punere în aplicare reduce frecvența cu care operatorii din sectorul energetic, din industriile mari consumatoare de energie și din sectorul aviației trebuie să raporteze cu privire la îmbunătățirile aduse metodologiilor lor de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră, fără a compromite exhaustivitatea necesară a datelor.

20.

Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei 5 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/92 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Directivei (UE) 2019/883 a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește metodologiile de lucru cu datele de monitorizare și formatul de raportare a deșeurilor pescuite în mod pasiv

Regulamentul de punere în aplicare prevede o raportare simplificată cu privire la cantitatea de deșeuri pescuite pasiv prin reducerea frecvenței de transmitere.

21.

Decizia de punere în aplicare a Comisiei de acordare a unor derogări anumitor state membre în temeiul Regulamentului 1099/2008

Decizia de punere în aplicare acordă uni număr de opt state membre care au făcut cerere derogări limitate în timp de la transmiterea anumitor statistici naționale pentru dezvoltarea de noi metodologii, anchete privind datele, sisteme informatice și pentru accesarea de noi surse de date în domeniul energiei.

22.

Revizuirea Directivei 92/106/CEE privind transportul combinat de mărfuri între statele membre*

Propunerea include simplificarea procedurilor, de exemplu prin utilizarea platformelor de date digitale privind transportul pentru a dovedi eligibilitatea pentru operațiunile de transport combinat.

23.

Propunere de regulament privind statisticile în domeniul pescuitului*

Noul regulament va abroga legislația existentă cu scopul de a simplifica colectarea datelor necesare pentru producerea statisticilor europene în domeniul pescuitului.

24.

Punerea în aplicare a unui formular comun în format electronic pentru a facilita declarațiile lucrătorilor detașați*

Digitalizarea și instituirea unui formular comun vor simplifica și va facilita completarea declarațiilor lucrătorilor detașați. Această simplificare administrativă ar fi completată de dezvoltarea și furnizarea unei interfețe multilingve și publice prin care prestatorii de servicii să poată declara detașarea lucrătorilor, pentru statele membre care aleg să utilizeze această interfață publică.

25.

Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei de modificare a Regulamentului de punere în aplicare 2020/1070*

Regulamentul de punere în aplicare va urmări reducerea frecvenței rapoartelor privind aplicarea Regulamentului de punere în aplicare 2020/1070 al Comisiei privind specificarea caracteristicilor punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă.

26.

Decizia de punere în aplicare a Comisiei de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2014/896 referitoare la Directiva Seveso III*

În ceea ce privește Directiva Seveso III, care prevede cadrul relevant privind măsurile de gestionare a riscurilor în vederea prevenirii accidentelor majore și a limitării consecințelor acestora, o decizie de punere în aplicare va stabili formatul de raportare pe 4 ani pentru comunicarea informațiilor de la statele membre cu privire la punerea în aplicare, ceea ce va raționaliza și va simplifica obligațiile actuale de raportare prevăzute în Decizia 2014/896/UE.

Secțiunea C – Evaluări și verificări ale adecvării pentru 2024

Nr.

Titlu

Descriere

1.

Verificarea adecvării modului în care principiul „poluatorul plătește” este aplicat în domeniul mediului

Principiul „poluatorul plătește” înseamnă că poluatorii suportă costul măsurilor de prevenire, control și remediere a poluării și costurile acesteia pentru societate. În această verificare a adecvării se va analiza cât de bine este aplicat principiul, inclusiv în politicile care pot avea un impact asupra mediului. Verificarea adecvării va viza politicile UE care au un impact asupra stării mediului, prin care resursele naturale sunt gestionate în mod durabil, iar biodiversitatea este protejată, inclusiv prin reducerea poluării aerului, a apei și a solului. Comisia va analiza aplicarea principiului „poluatorul plătește” la nivelul statelor membre în cadrul aplicării legislației și a politicilor UE, precum și aplicarea principiului „poluatorul plătește” în cadrul bugetului UE, inclusiv noțiunea de subvenții dăunătoare mediului. Verificarea adecvării va lua în considerare, de asemenea, orice posibilitate de raționalizare a cerințelor de raportare.

2.

Verificarea adecvării legislației UE în materie de protecție a consumatorilor în ceea ce privește echitatea digitală

În Noua agendă privind consumatorii din 2020, Comisia a anunțat că va analiza dacă sunt necesare măsuri suplimentare pentru a asigura un nivel egal de echitate online și offline. Această verificare a adecvării va evalua dacă trei instrumente legislative orizontale privind protecția consumatorilor, Directiva 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale, Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor și Directiva 93/13/CEE privind clauzele contractuale abuzive din legislația UE privind protecția consumatorilor, asigură un nivel ridicat de protecție în mediul digital. Aceasta va examina dacă normele UE existente sunt adecvate pentru tratarea aspectelor legate de protecția consumatorilor, cum ar fi vulnerabilitățile consumatorilor online, interfețele înșelătoare (dark patterns), practicile de personalizare, marketingul prin influențatori și contractele de abonament. În cadrul acestui demers, se va face o evaluare a eventualelor efecte benefice asupra cadrului juridic existent ca urmare a unei consolidări sau raționalizări specifice, ținându-se seama concomitent de alte acte legislative din domeniul digital și încercându-se asigurarea unei coerențe în această privință. Verificarea adecvării va examina posibilitățile de reducere a sarcinii, de reducere a costurilor și de simplificare, inclusiv în ceea ce privește cerințele de raportare.

3.

Evaluarea Regulamentului privind guvernanța [Regulamentul (UE) 2018/1999]

Regulamentul privind guvernanța vizează simplificarea și raționalizarea obligațiilor de raportare ale statelor membre pentru întregul acquis din domeniul energiei și al climei. Exercițiul de evaluare este menit să evidențieze eficiența dispozițiilor prezentului regulament până în prezent și să exploreze eventuale posibilități de raționalizare suplimentară. Evaluarea poate evidenția necesitatea de a duce și mai departe raționalizarea ca urmare a noului cadru legislativ privind energia și clima care decurge din obiectivele și ambițiile pachetului legislativ „Pregătiți pentru 55” și ale planului REPowerEU. 

4.

Evaluarea Directivei privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (Directiva 2012/19/UE)

Evaluarea a fost anunțată în Regulamentul privind materiile prime critice. Obiectivele legislației UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt de a proteja mediul și sănătatea umană, de a contribui la o producție și un consum durabil și de a asigura utilizarea eficientă a resurselor prin prevenirea și valorificarea deșeurilor. Odată cu creșterea consumului de produse electronice și cu evoluțiile tehnologice, deșeurile de echipamente electrice și electronice au devenit unul dintre fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere în UE (și la nivel mondial). Evaluarea va face bilanțul funcționării directivei. Se va evalua dacă obiectivele sunt îndeplinite și dacă directiva este relevantă, în special pentru instituirea unei economii circulare pentru echipamentele electrice și electronice, care contribuie la reutilizarea și, prin urmare, la independența Uniunii Europene a materiilor prime critice. Evaluarea va analiza, de asemenea, posibilitățile de raționalizare a cerințelor de raportare.

5.

Evaluarea Directivei-cadru „Strategia pentru mediul marin” (Directiva 2008/56/CE)

Directiva-cadru „Strategia pentru mediul marin” impune statelor membre să elaboreze strategii pentru a atinge o „stare ecologică bună” pentru a avea mări curate, sănătoase și productive până în 2020. Această evaluare va analiza realizările și deficiențele cadrului, precum și eficacitatea strategiilor marine, inclusiv obligațiile de monitorizare, evaluare și raportare. Se vor analiza posibilitățile de simplificare și de reducere a sarcinii administrative, în special prin reducerea și facilitarea raportării de către statele membre, precum și prin raționalizarea și armonizarea viitoare a cerințelor de monitorizare și a datelor colectate în vederea unei utilizări ulterioare în evaluările statelor membre. De asemenea, Comisia va evalua relevanța cadrului în contextul Pactului verde european, în special în lumina Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030, a planului de acțiune privind reducerea la zero a poluării, a Strategiei „De la fermă la consumator” (în special în ceea ce privește pescuitul și acvacultura), a Strategiei pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă (transportul maritim) și a producției de energie curată. Evaluarea va analiza contribuția directivei la aceste inițiative, precum și oportunitățile și provocările pe care le prezintă acestea, obiectivul general fiind de a se asigura că UE progresează către o protecție mai eficace, mai armonizată și mai eficientă a mărilor și oceanelor sale, în concordanță cu Pactul verde. În plus, vor fi explorate posibilitățile de raționalizare a cerințelor de raportare.

6.

Evaluarea Directivei privind apa pentru scăldat (Directiva 2006/7/CE)

Evaluarea va examina modul în care a funcționat directiva și, în special, dacă aceasta a contribuit la protejarea sănătății publice și a apei curate, în completarea eforturilor naționale. Aceasta va explora diverse posibilități de simplificare și/sau îmbunătățire (cum ar fi raționalizarea) legislației în conformitate cu cerințele privind monitorizarea, criteriile de evaluare a calității, raportarea, dar și informarea/participarea publicului. Printre aceste posibilități se numără îmbunătățirea prin utilizarea sporită a tehnologiei și simplificarea prin eliminarea cerințelor care ar putea fi inutile.

7.

Evaluarea Directivei privind nitrații (Directiva 91/676/CEE)

Evaluarea ar trebui să analizeze dacă Directiva privind nitrații rămâne adecvată scopului, dacă este în conformitate cu ambițiile UE în materie de mediu și climă și dacă contribuie la o agricultură durabilă și rezilientă și la securitatea alimentară. Evaluarea va analiza dacă, în condițiile climatice și de mediu în schimbare, directiva îi ajută pe fermieri să se adapteze și să își îmbunătățească reziliența, dacă sprijină noile practici agricole, promovând în același timp în mod suficient reciclarea nutrienților din diferite surse, inclusiv gunoiul de grajd prelucrat. Evaluarea va analiza, de asemenea, modul în care directiva poate contribui la îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Conferinței părților (COP 15) la Convenția privind diversitatea biologică (CBD) de a reduce pierderile de nutrienți cu 50 % până în 2030. Unul dintre principalele obiective va fi, de asemenea, investigarea potențialului de simplificare, de reducere a sarcinii și a costurilor, cu accent pe o mai mare coerență cu celelalte acte legislative și cu evoluțiile din practicile și tehnologiile agricole (de exemplu, agricultura de precizie, utilizarea în condiții de siguranță a produselor ReNure).

8.

Evaluarea Directivei privind explozivii de uz civil (Directiva 2014/28/UE)

Evaluarea va analiza performanța Directivei privind explozivii de uz civil, inclusiv a actelor de punere în aplicare. Aceasta va analiza dispozițiile sectoriale ale directivei, pe baza evaluării dispozițiilor noului cadru legislativ. Aceasta va explora, de asemenea, sinergiile potențiale dintre această directivă și Directiva privind articolele pirotehnice sau alte acte ale Uniunii care vizează sectoare conexe. Aceasta va evalua potențialul de simplificare, ca urmare a digitalizării, a trasabilității explozivilor de uz civil în contextul transferului lor transfrontalier și va explora orice posibilitate de simplificare a raportării în temeiul directivei.

9.

Evaluarea Directivei privind articolele pirotehnice (Directiva 2013/29/UE)

Evaluarea va analiza performanța Directivei privind articolele pirotehnice, inclusiv a actelor de punere în aplicare. Aceasta va analiza dispozițiile specifice ale directivei, pe baza evaluării noilor dispoziții ale cadrului legislativ. Pe baza punerii în aplicare a directivei, evaluarea va analiza, de asemenea, eventualele probleme legate de clasificarea artificiilor și aspecte legate de posibilitatea de a introduce norme naționale mai stricte pentru anumite tipuri de articole pirotehnice de divertisment. Aceasta va evalua valoarea adăugată potențială a introducerii de sinergii între prezenta directivă și Directiva privind explozivii de uz civil sau alte acte ale Uniunii în sectoare conexe, precum și a raționalizării cerințelor de raportare în temeiul directivei.

10.

Evaluarea Directivei privind mijloacele de măsurare (Directiva 2014/32/UE)

Evaluarea va analiza funcționarea Directivei privind mijloacele de măsurare. Se va examina domeniul de aplicare al directivei (gama de produse) și cerințele tehnice pentru toate produsele incluse în domeniul său de aplicare. Evaluarea se va concentra, de asemenea, asupra cerințelor esențiale și va verifica dacă acestea sunt în continuare adecvate scopului, având în vedere progresul tehnologic și stadiul actual al tehnologiei. Evaluarea va aborda, de asemenea, aspectele legate de conformitatea digitală și va lua în considerare posibilitatea de a simplifica obligațiile de raportare care le revin statelor membre în temeiul directivei.

11.

Evaluarea Directivei privind aparatele de cântărit cu funcționare neautomată (Directiva 2014/31/UE)

Evaluarea va analiza funcționarea directivei. Se va examina domeniul de aplicare al directivei (gama de produse) și cerințele tehnice pentru toate produsele incluse în domeniul său de aplicare. Evaluarea se va concentra, de asemenea, asupra cerințelor esențiale și va verifica dacă acestea sunt în continuare adecvate scopului, având în vedere progresul tehnologic și stadiul actual al tehnologiei de vârf. Evaluarea va aborda, de asemenea, o chestiune de conformitate digitală și va lua în considerare posibilitatea de a simplifica obligațiile de raportare care le revin statelor membre în temeiul directivei.

12.

Evaluarea funcționării Regulamentului privind standardizarea europeană [ Regulamentul (UE) nr. 1025/2012]

Natura standardizării tehnice s-a schimbat la nivel național, european și mondial în ultimul deceniu. Strategia de standardizare a Comisiei din februarie 2022 a stabilit provocările și acțiunile pentru standardizarea europeană în sprijinul politicii și legislației UE. Evaluarea regulamentului va analiza dacă acesta este în continuare adecvat scopului la mai mult de zece ani de la intrarea în vigoare. Evaluarea va sta, de asemenea, la baza reflecțiilor privind viitoarea guvernanță globală a sistemului european de standardizare. În conformitate cu elementele-cheie ale strategiei de standardizare a Comisiei din 2022, obiectivul evaluării este de a evalua capacitatea sistemului UE de a furniza în timp util standarde cu relevanță la nivel mondial în sprijinul unei piețe unice verzi, digitale și reziliente a UE. Pe baza experienței dobândite în materie de punere în aplicare, evaluarea va acoperi aspecte precum participarea IMM-urilor și a părților interesate din cadrul societății la standardizare, normele procedurale care reglementează cererile de standardizare și măsura în care sprijinul financiar al UE pentru standardizarea europeană este justificat sau nu, precum și potențialul aferent de simplificare și de reducere a sarcinii, inclusiv în ceea ce privește cerințele de raportare. Se preconizează că evaluarea va analiza costurile stabilirii standardelor, inclusiv în diferitele etape ale procesului și pentru diferitele părți interesate implicate, precum și posibilitatea de a raționaliza obligațiile de raportare.

13.

Evaluarea intermediară a Mecanismului pentru interconectarea Europei 2021-2027 (Regulamentul 2021/1153)

Evaluarea intermediară analizează progresele înregistrate în atingerea obiectivelor programului, eficiența utilizării resurselor și valoarea adăugată europeană a acestuia. Aceasta va analiza, de asemenea, potențialul de reducere a sarcinii și de raționalizare a obligațiilor de raportare în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei 2021­2027.

14.

Evaluarea intermediară a Mecanismului de redresare și reziliență [Regulamentul (UE) 2021/241]

Evaluarea punerii în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență va analiza în ce măsură au fost atinse obiectivele, eficiența utilizării resurselor și valoarea adăugată europeană a acestuia. Evaluarea ia în considerare, de asemenea, relevanța continuă a tuturor obiectivelor și acțiunilor, precum și potențialul de reducere a sarcinii și de raționalizare a obligațiilor de raportare.

15.

Evaluarea finală a Fondului european de dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020 [Regulamentul (CE) nr. 1301/2013]

Evaluarea finală a Fondului european de dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020 va analiza în ce măsură au fost atinse obiectivele, eficiența utilizării resurselor și valoarea adăugată europeană a acestuia. Evaluarea ia în considerare, de asemenea, relevanța continuă a tuturor obiectivelor și acțiunilor, precum și potențialul de reducere a sarcinii și de raționalizare a obligațiilor de raportare.

16.

Evaluarea Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (Directiva 2011/16/UE)

Directiva este un instrument-cheie în combaterea fraudei fiscale, a evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale. Această evaluare va examina dacă directiva este adecvată scopului, inclusiv dacă este eficace și eficientă. Aceasta va analiza în special posibila raționalizare a obligațiilor de raportare care decurg din directivă, pentru a contribui la eventualele propuneri de reducere a sarcinii de raportare.



Anexa III: Propuneri în curs

Nr.

Titlul integral

Referințe

Pactul verde european

1.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind prevenirea pierderilor de granule din plastic pentru reducerea poluării cu microplastice

COM(2023)645 final 
2023/0373 (COD) 
16.10.2023

2.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind cerințele de circularitate pentru proiectarea vehiculelor și gestionarea vehiculelor scoase din uz, de modificare a Regulamentelor (UE) 2018/858 și 2019/1020 și de abrogare a Directivelor 2000/53/CE și 2005/64/CE

COM(2023)451 final 
2023/0284 (COD) 
13.7.2023

3.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 96/53/CE a Consiliului de stabilire, pentru anumite vehicule rutiere care circulă în interiorul Comunității, a dimensiunilor maxime autorizate în traficul național și internațional și a greutății maxime autorizate în traficul internațional

COM(2023)445 final 
2023/0265 (COD) 
11.7.2023

4.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind utilizarea capacităților de infrastructură feroviară în spațiul feroviar unic european, de modificare a Directivei 2012/34/UE și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 913/2010

COM(2023)443 final 
2023/0271 (COD) 
11.7.2023

5.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind contabilizarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de serviciile de transport

COM(2023)441 final 
2023/0266 (COD) 
11.7.2023

6.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile

COM(2023)420 final 
2023/0234 (COD) 
5.7.2023

7.

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind monitorizarea și reziliența solului (Legea privind monitorizarea solului)

COM(2023)416 final 
2023/0232 (COD) 
5.7.2023

8.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind producția și comercializarea materialului forestier de reproducere, de modificare a Regulamentelor (UE) 2016/2031 și 2017/625 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 1999/105/CE a Consiliului (Regulamentul privind materialul forestier de reproducere)

COM(2023)415 final 
2023/0228 (COD) 
5.7.2023

9.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind producția și comercializarea materialului de reproducere a plantelor în Uniune, de modificare a Regulamentelor (UE) 2016/2031, 2017/625 și 2018/848 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivelor 66/401/CEE, 66/402/CEE, 68/193/CEE, 2002/53/CE, 2002/54/CE, 2002/55/CE, 2002/56/CE, 2002/57/CE, 2008/72/CE și 2008/90/CE ale Consiliului (Regulamentul privind materialul de reproducere a plantelor)

COM(2023)414 final 
2023/0227 (COD) 
5.7.2023

10.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind plantele obținute prin anumite noi tehnici genomice și alimentele și furajele derivate din ele, și de modificare a Regulamentului (UE) 2017/625

COM(2023)411 final 
2023/0226 (COD) 
5.7.2023

11.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2017/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 privind mercurul în ceea ce privește amalgamul dentar și alte produse cu adaos de mercur care fac obiectul unor restricții de fabricație, import și export

COM(2023)395 final 
2023/0272 (COD) 
14.7.2023

12.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2005/35/CE privind poluarea cauzată de nave și introducerea unor sancțiuni, inclusiv sancțiuni penale, pentru infracțiunile de poluare

COM(2023)273 final 
2023/0171 (COD) 
1.6.2023

13.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2009/21/CE privind respectarea obligațiilor statelor de pavilion

COM(2023)272 final 
2023/0172 (COD) 
1.6.2023

14.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2009/16/CE privind controlul statului portului

COM(2023)271 final 
2023/0165 (COD) 
1.6.2023

15.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2009/18/CE de instituire a principiilor fundamentale care reglementează investigarea accidentelor din sectorul de transport maritim

COM(2023)270 final 
2023/0164 (COD) 
1.6.2023

16.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1406/2002

COM(2023)269 final 
2023/0163 (COD) 
1.6.2023

17.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 în ceea ce privește cerințele minime privind pauzele minime și perioadele minime de repaus zilnic și săptămânal în sectorul transportului ocazional de călători

COM(2023)256 final 
2023/0155 (COD) 
24.5.2023

18.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2001/110/CE a Consiliului privind mierea, a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe și anumite produse similare destinate consumului uman, a Directivei 2001/113/CE a Consiliului privind gemurile, jeleurile și marmeladele de fructe și piureul de castane îndulcit destinate alimentației umane și a Directivei 2001/114/CE a Consiliului privind anumite tipuri de lapte conservat, parțial sau integral deshidratat și destinat consumului uman

COM(2023)201 final 
2023/0105 (COD) 
21.4.2023

19.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind justificarea și comunicarea afirmațiilor explicite legate de mediu (Directiva privind afirmațiile legate de mediu)

COM(2023)166 final 
2023/0085 (COD) 
22.3.2023

20.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind normele comune de promovare a reparării bunurilor și de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2394 și a Directivelor (UE) 2019/771 și (UE) 2020/1828

COM(2023)155 final 
2023/0083 (COD) 
22.3.2023

21.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentelor (UE) 2019/943 și (UE) 2019/942, precum și a Directivelor (UE) 2018/2001 și (UE) 2019/944 în vederea îmbunătățirii organizării pieței energiei electrice a Uniunii

COM(2023)148 final 
2023/0077 (COD) 
14.3.2023

22.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1227/2011 și (UE) 2019/942 în vederea îmbunătățirii protecției Uniunii împotriva manipulării pieței în cadrul pieței angro de energie

COM(2023)147 final 
2023/0076 (COD) 
14.3.2023

23.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1242 în ceea ce privește consolidarea standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru vehiculele grele noi și integrarea obligațiilor de raportare, precum și de abrogare a Regulamentului (UE) 2018/956

COM(2023)88 final 
2023/0042 (COD) 
14.2.2023

24.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2012/19/UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)

COM(2023)63 final 
2023/0025 (COD) 
7.2.2023

25.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor

COM(2022)748 final 
2022/0432 (COD) 
19.12.2022

26.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1020 și a Directivei (UE) 2019/904 și de abrogare a Directivei 94/62/CE

COM(2022)677 final 
2022/0396 (COD) 
30.11.2022

27.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a unui cadru de certificare al Uniunii pentru eliminările de dioxid de carbon

COM(2022)672 final 
2022/0394 (COD) 
30.11.2022

28.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind omologarea de tip a autovehiculelor și a motoarelor, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective, în ceea ce privește emisiile și durabilitatea bateriilor (Euro 7) și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 715/2007 și (CE) nr. 595/2009

COM(2022)586 final 
2022/0365 (COD) 
10.11.2022

29.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa (reformare)

COM(2022)542 final
2022/0347 (COD) 
26.10.2022

30.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind epurarea apelor uzate urbane (reformare)

COM(2022)541 final 
2022/0345 (COD) 
26.10.2022

31.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2000/60/CE de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei, a Directivei 2006/118/CE privind protecția apelor subterane împotriva poluării și a deteriorării și a Directivei 2008/105/CE privind standardele de calitate a mediului în domeniul apei

COM(2022)540 final 
2022/0344 (COD) 
26.10.2022

32.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor și de modificare a Regulamentului (UE) 2021/2115

COM(2022)305 final 
2022/0196 (COD) 
22.6.2022

33.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind refacerea naturii

COM(2022)304 final 
2022/0195 (COD) 
22.6.2022

34.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind raportarea datelor despre mediu provenite de la instalații industriale și înființarea Portalului emisiilor industriale

COM(2022)157 final 
2022/0105 (COD) 
5.4.2022

35.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale (prevenirea și controlul integrat al poluării) și a Directivei 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deșeuri

COM(2022)156 final 
2022/0104 (COD) 
5.4.2022

36.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a unor condiții armonizate pentru comercializarea produselor pentru construcții, de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1020 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 305/2011

COM(2022)144 final 
2022/0094 (COD) 
30.3.2022

37.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică pentru produsele sustenabile și de abrogare a Directivei 2009/125/CE

COM(2022)142 final 
2022/0095 (COD) 
30.3.2022

38.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind indicațiile geografice ale Uniunii Europene pentru vin, băuturi spirtoase și produse agricole, precum și privind sistemele de calitate pentru produsele agricole, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1308/2013, (UE) 2017/1001 și (UE) 2019/787 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012

COM(2022)134 final 
2022/0089 (COD) 
31.3.2022

39.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport, de modificare a Regulamentului (UE) 2021/1153 și a Regulamentului (UE) nr. 913/2010 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1315/2013

COM(2021)812 final 
2021/0420 (COD) 
14.12.2021

40.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/942

COM(2021)805 final 
2021/0423 (COD) 
15.12.2021

41.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului (reformare)

COM(2021)804 final 
2021/0424 (COD) 
15.12.2021

42.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind normele comune pentru piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului

COM(2021)803 final 
2021/0425 (COD) 
15.12.2021

43.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind performanța energetică a clădirilor (reformare)

COM(2021)802 final 
2021/0426 (COD) 
15.12.2021

44.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind expedierile de deșeuri și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1257/2013 și (UE) 2020/1056

COM(2021)709 final 
2021/0367 (COD) 
17.11.2021

45.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI privind restructurarea cadrului Uniunii de impozitare a produselor energetice și a energiei electrice (reformare)

COM(2021)563 final 
2021/0213 (CNS) 
14.7.2021

46.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind punerea în aplicare a Cerului unic european (reformare)

COM(2020)579 final 
22.9.2020 

COM(2013)410 final 
2013/0186 (COD) 
11.6.2013

47.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1139 în ceea ce privește capacitatea Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației de a acționa în calitate de organism de evaluare a performanței în cadrul cerului unic european

COM(2020)577 final 
2020/0264 (COD) 
22.9.2020

O Europă pregătită pentru era digitală

48.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale

COM(2023)533 final 
2023/0323 (COD) 
12.9.2023

49.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind siguranța jucăriilor și de abrogare a Directivei 2009/48/CE

COM(2023)462 final 
2023/0290 (COD) 
28.7.2023

50.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind brevetele esențiale pentru standarde și de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1001

COM(2023)232 final 
2023/0133 (COD) 
27.4.2023

51.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind certificatul suplimentar de protecție pentru medicamente (reformare)

COM(2023)231 final 
2023/0130 (COD) 
27.4.2023

52.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind acordarea de licențe obligatorii pentru gestionarea crizelor și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 816/2006

COM(2023)224 final 
2023/0129 (COD) 
27.4.2023

53.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind certificatul suplimentar de protecție pentru produsele fitosanitare (reformare)

COM(2023)223 final 
2023/0128 (COD) 
27.4.2023

54.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind certificatul suplimentar de protecție unitar pentru produsele fitosanitare

COM(2023)221 final 
2023/0126 (COD) 
27.4.2023

55.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivelor 2009/102/CE și (UE) 2017/1132 în ceea ce privește extinderea și îmbunătățirea suplimentară a utilizării instrumentelor și proceselor digitale în domeniul dreptului societăților comerciale

COM(2023)177 final 
2023/0089 (COD) 
29.3.2023

56.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a unui cadru de măsuri pentru consolidarea ecosistemului european de producere de produse bazate pe tehnologie care contribuie la obiectivul zero emisii nete (Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete)

COM(2023)161 final 
2023/0081 (COD) 
16.3.2023

57.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a unui cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 168/2013, (UE) 2018/858, (UE) 2018/1724 și (UE) 2019/1020

COM(2023)160 final 
2023/0079 (COD) 
16.3.2023

58.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind măsurile de reducere a costului instalării rețelelor de comunicații electronice gigabit și de abrogare a Directivei 2014/61/UE (Actul privind infrastructura gigabit)

COM(2023)94 final 
2023/0046 (COD) 
23.2.2023

59.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a unor măsuri pentru un nivel ridicat de interoperabilitate a sectorului public în întreaga Uniune (Actul privind Europa interoperabilă)

COM(2022)720 final 
2022/0379 (COD) 
18.11.2022

60.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind protecția juridică a desenelor și modelelor (reformare)

COM(2022)667 final 
2022/0392 (COD) 
28.11.2022

61.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 6/2002 al Consiliului privind desenele sau modelele industriale comunitare și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2246/2002 al Comisiei

COM(2022)666 final 
2022/0391 (COD) 
28.11.2022

62.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind adaptarea normelor în materie de răspundere civilă extracontractuală la inteligența artificială (Directiva privind răspunderea în materie de IA)

COM(2022)496 final 
2022/0303(COD) 
28.9.2022

63.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind răspunderea pentru produsele cu defecte

COM(2022)495 final 
2022/0302 (COD) 
28.9.2022

64.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a unui instrument pentru situații de urgență pe piața unică și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2679/98 al Consiliului

COM(2022)459 final 
2022/0278 (COD) 
19.9.2022

65.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentelor (UE) 2016/424, (UE) 2016/425, (UE) 2016/426, (UE) 2019/1009 și (UE) nr. 305/2011 în ceea ce privește procedurile de urgență pentru evaluarea conformității, adoptarea specificațiilor comune și supravegherea pieței ca urmare a unei urgențe a pieței unice

COM(2022)461 final 
2022/0279 (COD) 
19.9.2022

66.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivelor 2000/14/CE, 2006/42/CE, 2010/35/UE, 2013/29/UE, 2014/28/UE, 2014/29/UE, 2014/30/UE, 2014/31/UE, 2014/32/UE, 2014/33/UE, 2014/34/UE, 2014/35/UE, 2014/53/UE și 2014/68/UE în ceea ce privește procedurile de urgență pentru evaluarea conformității, adoptarea specificațiilor comune și supravegherea pieței ca urmare a unei situații de urgență pe piața unic

COM(2022)462 final 
2022/0280 (COD) 
19.9.2022

67.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind cerințele orizontale în materie de securitate cibernetică pentru produsele cu elemente digitale și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1020

COM(2022)454 final 
2022/0272 (COD) 
15.9.2022

68.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrul pe platforme

COM(2021)762 final 
2021/0414 (COD) 
9.12.2021

69.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a unor norme armonizate privind inteligența artificială (Legea privind inteligența artificială) și de modificare a anumitor acte legislative ale Uniunii

COM(2021)206 final 
2021/0106 (COD) 
21.4.2021

70.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind respectarea vieții private și protecția datelor cu caracter personal în comunicațiile electronice și de abrogare a Directivei 2002/58/CE (Regulamentul privind viața privată și comunicațiile electronice)

COM(2017)10 final 
2017/0003 (COD) 
10.1.2017

O economie în serviciul cetățenilor

71.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI privind întreprinderile din Europa: cadru de impozitare a profitului (BEFIT)

COM(2023)532 final 
2023/0321 (CNS) 
12.9.2023

72.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI privind prețurile de transfer

COM(2023)529 final 
2023/0322 (COD) 
12.9.2023

73.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de instituire a unui sistem fiscal central pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii și de modificare a Directivei 2011/16/UE

COM(2023)528 final 
2023/0320 (CNS) 
12.9.2023

74.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind asociațiile transfrontaliere europene

COM(2023)516 final 
2023/0315 (COD) 
5.9.2023

75.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1024/2012 și (UE) 2018/1724 în ceea ce privește utilizarea Sistemului de informare al pieței interne și a portalului digital unic în scopul îndeplinirii anumitor cerințe prevăzute în Directiva (UE) .../... a Parlamentului European și a Consiliului privind asociațiile transfrontaliere europene

COM(2023)515 final 
2023/0314 (COD) 
5.9.2023

76.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind instituirea monedei euro digitale

COM(2023)369 final 
2023/0212 (COD) 
28.6.2023

77.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind furnizarea de servicii în euro digitali de către prestatorii de servicii de plată înregistrați într-un stat membru a cărui monedă nu este euro și de modificare a Regulamentului (UE) 2021/1230 al Parlamentului European și al Consiliului

COM(2023)368 final 
2023/0211 (COD) 
28.6.2023

78.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind serviciile de plată în cadrul pieței interne și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010

COM(2023)367 final 
2023/0210 (COD) 
28.6.2023

79.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind serviciile de plată și serviciile de monedă electronică în cadrul pieței interne, de modificare a Directivei nr. 98/26/CE și de abrogare a Directivelor (UE) 2015/2366 și 2009/110/CE

COM(2023)366 final 
2023/0209 (COD) 
28.6.2023

80.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind statutul de mijloc legal de plată al bancnotelor și monedelor euro

COM(2023)364 final 
2023/0208 (COD) 
28.6.2023

81.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind un cadru pentru accesul la date financiare și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010, (UE) nr. 1094/2010, (UE) nr. 1095/2010 și (UE) 2022/2554

COM(2023)360 final 
2023/0205 (COD) 
28.6.2023

82.

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 2020/2093 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027

COM(2023)337 final 
2023/0201 (APP) 
20.6.2023

83.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a Mecanismului pentru Ucraina

COM(2023)338 final 
2023/0200 (COD) 
20.6.2023

84.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP) și de modificare a Directivei 2003/87/CE, a Regulamentelor (UE) 2021/1058, (UE) 2021/1056, (UE) 2021/1057, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) 2021/1060, (UE) 2021/523, (UE) 2021/695, (UE) 2021/697 și (UE) 2021/241

COM(2023)335 final 
2023/0199 (COD) 
20.6.2023

85.

Propunere modificată de DECIZIE A CONSILIULUI de modificare a Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053 privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene

COM(2023)331 final 
2023/0430 (CNS) 
20.6.2023

86.

Propunere modificată de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii bazate pe sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, pe mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră, pe profiturile realocate și pe profiturile statistice ale întreprinderilor și privind măsurile menite să răspundă necesităților trezoreriei

COM(2023)333 final 
2022/0071 (NLE) 
20.6.2023

87.

Propunere modificată de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) 2021/768 din 30 aprilie 2021 în ceea ce privește măsurile de punere în aplicare a noilor resurse proprii ale Uniunii Europene

COM(2023)332 final 
2022/0072 (APP) 
20.6.2023

88.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI referitoare la reducerea mai rapidă și mai sigură a surplusului de impozite reținute la sursă

COM(2023)324 final 
2023/0187 (CNS) 
19.6.2023

89.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind transparența și integritatea activităților de rating de mediu, social și de guvernanță (ESG)

COM(2023)314 final 
2023/0177 (COD) 
13.6.2023

90.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivelor 2009/65/CE, 2009/138/CE, 2011/61/UE, 2014/65/UE și (UE) 2016/97 în ceea ce privește normele Uniunii de protecție a investitorilor de retail

COM(2023)279 final 
2023/0167 (COD) 
24.5.2023

91.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2014 în ceea ce privește modernizarea documentului cu informații esențiale

COM(2023)278 final 
2023/0166 (COD) 
24.5.2023

92.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a Codului vamal al Uniunii, de înființare a Autorității vamale a Uniunii Europene și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013

COM(2023)258 final 
2023/0156 (NLE) 
17.5.2023

93.

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2658/87 în ceea ce privește introducerea unui tratament tarifar simplificat pentru vânzarea de mărfuri la distanță și a Regulamentului (CE) nr. 1186/2009 în ceea ce privește eliminarea pragului pentru scutirea de taxe vamale

COM(2023)259 final 
2023/0157 (NLE) 
17.5.2023

94.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește normele în materie de TVA referitoare la persoanele impozabile care facilitează vânzările la distanță de bunuri importate și aplicarea regimului special de TVA pentru vânzările la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe și regimul special pentru declararea și plata TVA-ului la import

COM(2023)262 final 
2023/0158 (CNS) 
17.5.2023

95.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind coordonarea eficientă a politicilor economice și supravegherea bugetară multilaterală și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1466/97 al Consiliului

COM(2023)240 final 
2023/0138 (COD) 
26.4.2023

96.

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1467/97 privind accelerarea și clarificarea aplicării procedurii de deficit excesiv

COM(2023)241 final 
2023/0137 (CNS) 
26.4.2023

97.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2011/85/UE privind cerințele referitoare la cadrele bugetare ale statelor membre

COM(2023)242 final 
2023/0136 (NLE) 
26.4.2023

98.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2014/59/UE și a Regulamentului (UE) nr. 806/2014 în ceea ce privește anumite aspecte ale cerinței minime de fonduri proprii și datorii eligibile

COM(2023)229 final 
2023/0113 (COD) 
18.4.2023

99.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2014/49/UE în ceea ce privește domeniul de aplicare al protecției depozitelor, utilizarea fondurilor schemelor de garantare a depozitelor, cooperarea transfrontalieră și transparența

COM(2023)228 final 
2023/0115 (COD) 
18.4.2023

100.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2014/59/UE în ceea ce privește măsurile de intervenție timpurie, condițiile pentru declanșarea procedurii de rezoluție și finanțarea măsurilor de rezoluție

COM(2023)227 final 
2023/0112 (COD) 
18.4.2023

101.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 806/2014 în ceea ce privește măsurile de intervenție timpurie, condițiile pentru declanșarea procedurii de rezoluție și finanțarea măsurilor de rezoluție

COM(2023)226 final 
2023/0111 (COD) 
18.4.2023

102.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentelor (UE) 2017/1129, (UE) nr. 596/2014 și (UE) nr. 600/2014 pentru a face piețele publice de capital din Uniune mai atractive pentru întreprinderi și a facilita accesul la capital al întreprinderilor mici și mijlocii

COM(2022)762 final 
2022/0411 (COD) 
7.12.2022

103.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind structurile de acțiuni cu drepturi de vot multiple din societățile care solicită admiterea acțiunilor lor la tranzacționare pe o piață de creștere pentru IMM-uri

COM(2022)761 final 
2022/0406 (COD) 
7.12.2022

104.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2014/65/UE pentru a face piețele publice de capital din Uniune mai atractive pentru întreprinderi și a facilita accesul la capital al întreprinderilor mici și mijlocii și de abrogare a Directivei 2001/34/CE

COM(2022)760 final 
2022/0405 (COD) 
7.12.2022

105.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind armonizarea anumitor aspecte ale normelor de drept în materie de insolvență

COM(2022)702 final 
2022/0408 (COD) 
7.12.2022

106.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivelor 2009/65/UE, 2013/36/UE și (UE) 2019/2034 în ceea ce privește tratamentul riscului de concentrare față de contrapărți centrale și al riscului de contraparte pentru tranzacțiile cu instrumente financiare derivate compensate la nivel central

COM(2022)698 final 
2022/0404 (COD) 
7.12.2022

107.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 648/2012, (UE) nr. 575/2013 și (UE) 2017/1131 în ceea ce privește măsurile de diminuare a expunerilor excesive față de contrapărți centrale din țări terțe și de sporire a eficienței piețelor de compensare din Uniune

COM(2022)697 final 
2022/0403 (COD) 
7.12.2022

108.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată pe piața Uniunii

COM(2022)453 final 
2022/0269 (COD) 
14.9.2022

109.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii [reformare]

COM(2022)223 final 
2022/0162 (COD) 
16.5.2022

110.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii

COM(2022)184 final 
2022/0125 (COD) 
22.4.2022

111.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor și de modificare a Directivei (UE) 2019/1937

COM(2022)71 final 
2022/0051 (COD) 
23.2.2022

112.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de instituire a unui cadru pentru redresarea și rezoluția întreprinderilor de asigurare și de reasigurare și de modificare a Directivelor 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2009/138/CE și (UE) 2017/1132 și a Regulamentelor (UE) nr. 1094/2010 și (UE) nr. 648/2012

COM(2021)582 final 
2021/0296 (COD) 
22.9.2021

113.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2009/138/CE în ceea ce privește proporționalitatea, calitatea supravegherii, raportarea, măsurile referitoare la garanțiile pe termen lung, instrumentele macroprudențiale, riscurile legate de durabilitate, supravegherea la nivel de grup și supravegherea transfrontalieră

COM(2021)581 final 
2021/0295 (COD) 
22.9.2021

114.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de aplicare a unui sistem generalizat de preferințe tarifare și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 978/2012 al Parlamentului European și al Consiliului

COM(2021)579 final 
2021/0297 (COD) 
22.9.2021

115.

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de modificare a Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053 privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene

COM(2021)570 final 
2021/0430 (CNS) 
22.12.2021

116.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de stabilire a unor norme pentru prevenirea utilizării abuzive în scopuri fiscale a entităților fictive și de modificare a Directivei 2011/16/UE

COM(2021)565 final 
2021/0434 (CNS) 
22.12.2021

117.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind mecanismele care trebuie instituite de statele membre pentru prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului și de abrogare a Directivei (UE) 2015/849

COM(2021)423 final 
2021/0250 (COD) 
20.7.2021

118.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a Autorității pentru Combaterea Spălării Banilor și a Finanțării Terorismului și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010, (UE) nr. 1094/2010 și (UE) nr. 1095/2010

COM(2021)421 final 
2021/0240 (COD) 
20.7.2021

119.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului

COM(2021)420 final 
2021/0239 (COD) 
20.7.2021

120.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI privind administratorii de credite, cumpărătorii de credite și recuperarea garanțiilor reale

COM(2018)135 final 
2018/0063 (COD) 
14.3.2018

121.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială și a Regulamentului (CE) nr. 987/2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004

COM(2016)815 final 
2016/0397 (COD) 
13.12.2016

122.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 806/2014 în scopul instituirii unui sistem european de asigurare a depozitelor

COM(2015)586 final 
2015/0270 (COD) 
24.11.2015

123.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor și a Regulamentului (CE) nr. 2027/97 privind răspunderea operatorilor de transport aerian privind transportul aerian al pasagerilor și al bagajelor acestora

COM(2013)130 final 
2013/0072 (COD) 
13.3.2013

Promovarea modului nostru de viață european

124.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a procedurilor la nivelul Uniunii privind autorizarea și supravegherea medicamentelor de uz uman și de stabilire a normelor care reglementează Agenția Europeană pentru Medicamente, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1394/2007 și a Regulamentului (UE) nr. 536/2014 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 726/2004, a Regulamentului (CE) nr. 141/2000 și a Regulamentului (CE) nr. 1901/2006

COM(2023)193 final 
2023/0131 (COD) 
26.4.2023

125.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de instituire a unui cod al Uniunii cu privire la medicamentele de uz uman și de abrogare a Directivei 2001/83/CE și a Directivei 2009/35/CE

COM(2023)192 final 
2023/0132 (COD) 
26.4.2023

126.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind transferul de proceduri în materie penală

COM(2023)185 final 
2023/0093 (COD) 
5.4.2023

127.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind efectul la nivelul Uniunii al anumitor decăderi din dreptul de a conduce autovehicule

COM(2023)128 final 
2023/0055 (COD) 
1.3.2023

128.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind permisele de conducere, de modificare a Directivei (UE) 2022/2561 a Parlamentului European și a Consiliului, a Regulamentului (UE) 2018/1724 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentului (UE) nr. 383/2012 al Comisiei

COM(2023)127 final 
2023/0053 (COD) 
1.3.2023

129.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei (UE) 2015/413 de facilitare a schimbului transfrontalier de informații privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră

COM(2023)126 final 
2023/0052 (COD) 
1.3.2023

130.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2011/36/UE privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia

COM(2022)732 final 
2022/0426 (COD) 
19.12.2022

131.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind colectarea și transferul de informații prealabile referitoare la pasageri (API) în vederea îmbunătățirii și facilitării controalelor la frontierele externe, de modificare a Regulamentului (UE) 2019/817 și a Regulamentului (UE) 2018/1726 și de abrogare a Directivei 2004/82/CE a Consiliului

COM(2022)729 final 
2022/0424 (COD) 
13.12.2022

132.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind definirea infracțiunilor și a sancțiunilor pentru încălcarea măsurilor restrictive ale Uniunii

COM(2022)684 final 
2022/0398 (COD) 
2.12.2022

133.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind o procedură unică de solicitare a unui permis unic pentru resortisanții țărilor terțe în vederea șederii și ocupării unui loc de muncă pe teritoriul statelor membre și un set comun de drepturi pentru lucrătorii din țările terțe cu ședere legală pe teritoriul unui stat membru (reformare)

COM(2022)655 final 
2022/0131 (COD) 
27.4.2022

134.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind statutul resortisanților țărilor terțe care sunt rezidenți pe termen lung (reformare)

COM(2022)650 final 
2022/0134 (COD) 
27.4.2022

135.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind măsurile referitoare la importul, exportul și tranzitul de arme de foc, de componente esențiale ale acestora și de muniții aferente și de punere în aplicare a articolului 10 din Protocolul Organizației Națiunilor Unite împotriva fabricării și traficului ilegale de arme de foc, piese și componente ale acestora, precum și de muniții, adițional la Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate („Protocolul ONU privind armele de foc”) (reformare)

COM(2022)480 final 
2022/0288 (COD) 
27.10.2022

136.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind standardele de calitate și siguranță pentru substanțele de origine umană destinate utilizării la om și de abrogare a Directivelor 2002/98/CE și 2004/23/CE

COM(2022)338 final 
2022/0216 (COD) 
14.7.2022

137.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind recuperarea și confiscarea activelor

COM(2022)245 final 
2022/0167 (COD) 
25.5.2022

138.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a normelor de prevenire și combatere a abuzului sexual asupra copiilor

COM(2022)209 final 
2022/0155 (COD) 
11.5.2022

139.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI referitor la spațiul european al datelor privind sănătatea

COM(2022)197 final 
2022/0140 (COD) 
3.5.2022

140.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2016/399 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane

COM(2021)891 final 
2021/0428 (COD) 
14.12.2021

141.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind abordarea situațiilor de instrumentalizare în domeniul migrației și azilului

COM(2021)890 final 
2021/0427 (COD) 
14.12.2021

142.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind schimbul automatizat de date în scopul cooperării polițienești („Prüm II”), de modificare a Deciziilor 2008/615/JAI și 2008/616/JAI ale Consiliului și a Regulamentelor (UE) 2018/1726, 2019/817 și 2019/818 ale Parlamentului European și ale Consiliului

COM(2021)784 final 
2021/0410 (COD) 
8.12.2021

143.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind măsurile împotriva operatorilor de transport care facilitează sau se implică în traficul de persoane sau introducerea ilegală de migranți în legătură cu intrarea ilegală pe teritoriul Uniunii Europene

COM(2021)753 final 
2021/0387(COD) 
23.11.2021

144.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind instituirea sistemului „Eurodac” pentru compararea amprentelor digitale în scopul aplicării eficiente a [Regulamentului (UE) nr. 604/2013 de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid] , al identificării unui resortisant al unei țări terțe sau a unui apatrid în situație neregulamentară și privind cererile de comparare cu datele Eurodac prezentate de autoritățile de aplicare a legii din statele membre și de Europol în scopul asigurării respectării aplicării legii (reformare)

COM(2020)614 final 
23.9.2020 

COM(2016)272 final 
2016/0132 (COD) 
4.5.2016

145.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind abordarea situațiilor de criză și de forță majoră în domeniul migrației și azilului

COM(2020)613 final 
2020/0277 (COD) 
23.9.2020

146.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de introducere a unei proceduri de screening pentru resortisanții țărilor terțe la frontierele externe și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 767/2008, (UE) 2017/2226, (UE) 2018/1240 și (UE) 2019/817

COM(2020)612 final 
2020/0278 (COD) 
23.9.2020

147.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a unei proceduri comune în materie de protecție internațională în Uniune și de abrogare a Directivei 2013/32/UE

COM(2020)611 final 
23.9.2020 

COM(2016)467 final 
2016/0224 (COD) 
13.7.2016

148.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație și de modificare a Directivei 2003/109/CE a Consiliului și a Propunerii de regulament (UE) XXX/XXX [Fondul pentru azil și migrație]

COM(2020)610 final 
2020/0279 (COD) 
23.9.2020

149.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind standardele și procedurile comune aplicabile în statele membre pentru returnarea resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală (reformare)

COM(2018)634 final 
2018/0329 (COD) 
12.9.2018

150.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de instituire a cadrului de relocare al Uniunii și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 516/2014 al Parlamentului European și al Consiliului

COM(2016)468 final 
2016/0225 (COD) 
13.7.2016

151.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI privind standardele referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanții țărilor terțe sau apatrizii pentru a putea beneficia de protecție internațională, la un statut uniform pentru refugiați sau persoanele eligibile pentru protecție subsidiară și la conținutul protecției acordate și de modificare a Directivei 2003/109/CE a Consiliului din 25 noiembrie 2003 privind statutul resortisanților țărilor terțe care sunt rezidenți pe termen lung

COM(2016)466 final 
2016/0223 (COD) 
13.7.2016

152.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de stabilire a standardelor pentru primirea solicitanților de protecție internațională (reformare)

COM(2016)465 final 
2016/0222 (COD) 
13.7.2016



Un nou elan pentru democrația europeană

153.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de instituire a cardului european pentru dizabilitate și a cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități

COM(2023)512 final 
2023/0311 (COD) 
6.9.2023

154.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității și de înlocuire a Deciziei-cadru 2001/220/JAI a Consiliului

COM(2023)424 final 
2023/0250 (COD) 
11.7.2023

155.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a unor norme procedurale suplimentare referitoare la asigurarea respectării Regulamentului (UE) 2016/679

COM(2023)348 final 
2023/0202 (COD) 
4.7.2023

156.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind combaterea corupției, de înlocuire a Deciziei-cadru 2003/568/JAI a Consiliului și a Convenției privind lupta împotriva corupției care implică funcționari ai Comunităților Europene sau funcționari ai statelor membre ale Uniunii Europene și de modificare a Directivei (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului

COM(2023)234 final 
2023/0135 (COD) 
3.5.2023.

157.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI privind standardele aplicabile organismelor de promovare a egalității în domeniul egalității de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică, în domeniul egalității de tratament în materie de încadrare în muncă și de ocupare a forței de muncă, indiferent de religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală și în domeniul egalității de tratament între femei și bărbați în materie de securitate socială și în ceea ce privește accesul la bunuri și servicii și furnizarea de bunuri și servicii și de eliminare a articolului 13 din Directiva 2000/43/CE și a articolului 12 din Directiva 2004/113/CE

COM(2022)689 final 
2022/0401 (APP) 
7.12.2022

158.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind standardele aplicabile organismelor de promovare a egalității de tratament și a egalității de șanse între femei și bărbați în materie de încadrare în muncă și de ocupare a forței de muncă și de eliminare a articolului 20 din Directiva 2006/54/CE și a articolului 11 din Directiva 2010/41/UE

COM(2022)688 final 
2022/0400 (COD) 
7.12.2022

159.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a unui cadru comun pentru serviciile mass-media în cadrul pieței interne (Legea europeană privind libertatea mass-mediei) și de modificare a Directivei 2010/13/UE

COM(2022)457 final 
2022/0277 (COD) 
16.9.2022

160.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind protecția persoanelor implicate în acțiuni de mobilizare publică împotriva procedurilor judiciare vădit nefondate sau abuzive („Acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice”)

COM(2022)177 final 
2022/0117 (COD) 
27.4.2022

161.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice

COM(2022)105 final 
2022/0066 (COD) 
8.3.2022

162.

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal și de înlocuire a Directivei 2008/99/CE

COM(2021)851 final 
2021/0422 (COD) 
15.12.2021

163.

O Europă mai favorabilă incluziunii și mai protectoare: includerea discursului de incitare la ură și a infracțiunilor motivate de ură în lista infracțiunilor incriminate de UE

COM(2021)777 final 
9.12.2021

164.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene (reformare)

COM(2021)734 final 
2021/0375 (COD) 
25.11.2021

165.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de stabilire a dispozițiilor detaliate de exercitare a dreptului de a vota și de a candida la alegerile locale de către cetățenii Uniunii care își au reședința într-un stat membru a cărui cetățenie nu o dețin (reformare)

COM(2021)733 final 
2021/0373 (CNS) 
25.11.2021

166.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de stabilire a dispozițiilor detaliate de exercitare a dreptului de a vota și de a candida la alegerile pentru Parlamentul European de către cetățenii Uniunii care își au reședința într-un stat membru și care nu sunt resortisanți ai acestuia (reformare)

COM(2021)732 final 
2021/0372 (CNS) 
25.11.2021

167.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică

COM(2021)731 final 
2021/0381 (COD) 
25.11.2021

168.

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind legea aplicabilă efectelor față de terți ale cesiunilor de creanțe

COM(2018)96 final 
2018/0044 (COD) 
12.3.2018

169.

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI cu privire la punerea în aplicare a principiului tratamentului egal al persoanelor indiferent de religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală

COM(2008)426 final 
2008/0140 (CNS) 
2.7.2008



Anexa IV: Propuneri retrase 6

Nr.

Referințe

Titlu

Motivele retragerii

Pactul verde european

1.

COM(2021)74 final 
2021/0040 (NLE)

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Organizației Aviației Civile Internaționale în ceea ce privește notificarea diferențelor față de anexa 6 partea II la Convenția privind aviația civilă internațională

Caducă: Decizia (UE) 2023/746 a Consiliului de stabilire a criteriilor și a procedurii de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene, în cadrul Organizației Aviației Civile Internaționale, în ce privește adoptarea sau modificarea de standarde internaționale și de practici recomandate, precum și pentru notificarea diferențelor față de standardele internaționale adoptate a fost adoptată la 28 martie 2023, ceea ce face ca prezenta propunere să devină caducă în acest format. Aceasta va fi retransmisă ca notă de informare.

2.

COM(2020)247 final 
2020/0120 (NLE)

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Organizației Aviației Civile Internaționale în ceea ce privește notificarea diferențelor față de anexele 1 și 6 la Convenția privind aviația civilă internațională legate de pandemia de COVID-19

Caducă: notificarea diferențelor a fost autorizată de Organizația Aviației Civile Internaționale numai până în 2022.

O economie în serviciul cetățenilor

3.

COM(2021)569 final 
2021/0429 (APP)

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 2020/2093 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027

Caducă: propunere înlocuită și abrogată de propunerea COM (2023) 337 a Comisiei din 20 iunie 2023, prezentată în cadrul evaluării la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual 2021-2027.

4.

COM(2017)824 final 
2017/0335 (CNS)

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de stabilire a unor dispoziții de consolidare a responsabilității fiscal-bugetare și a orientării bugetare pe termen mediu în statele membre

Caducă: obiectivul prezentei propuneri este urmărit în prezent prin pachetul de evaluare a guvernanței economice.

Promovarea modului nostru de viață european

5.

COM(2019)110 final 
2019/0060 (NLE)

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind încheierea Acordului dintre Uniunea Europeană și Bosnia și Herțegovina referitor la acțiunile desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Bosnia și Herțegovina

Caducă: temeiul juridic pe care s-a bazat propunerea [Regulamentul (UE) 2016/1624] a fost abrogat prin Regulamentul (UE) 2019/1896 privind Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european, ceea ce face ca prezenta propunere să devină caducă.

6.

COM(2018)611 final 
2018/0318 (NLE)

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind încheierea acordului privind statutul dintre Uniunea Europeană și fosta Republică iugoslavă a Macedoniei referitor la acțiunile desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în fosta Republică iugoslavă a Macedoniei

Caducă: temeiul juridic pe care s-a bazat propunerea [Regulamentul (UE) 2016/1624] a fost abrogat prin Regulamentul (UE) 2019/1896 privind Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european, ceea ce face ca prezenta propunere să devină caducă. 

(1)    În prezenta anexă, Comisia furnizează informații suplimentare, în măsura în care acestea sunt disponibile, referitoare la inițiativele incluse în programul său de lucru, în conformitate cu Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare. Aceste informații, inserate între paranteze în dreptul fiecărei inițiative, sunt oferite doar cu titlu orientativ și pot suferi modificări în cursul procesului pregătitor, în special în funcție de rezultatul unei eventuale evaluări a impactului.
(2)    Prezenta anexă prezintă propunerile și inițiativele adoptate de Comisie începând din martie 2023, precum și propuneri și inițiative suplimentare care vor fi adoptate de Comisie odată cu prezentul program de lucru sau adoptate ulterior, scopul fiind raționalizarea și simplificarea cerințelor de raportare ale UE. Anexa include, de asemenea, inițiativele viitoare și cele mai semnificative evaluări și verificări ale adecvării REFIT pe care Comisia le va efectua în 2024.
(3) Un număr mare de propuneri sunt în curs de adoptare în cadrul programului de lucru al Comisiei pentru 2024. Cele care vor fi adoptate ulterior sunt marcate cu „*”.
(4) Comisia a înaintat proiectul de act comitetului de comitologie competent.
(5) Comisia a înaintat proiectul de act comitetului de comitologie competent.
(6)    Prezenta listă include propunerile legislative aflate pe agenda de dezbatere a colegiuitorilor pe care Comisia intenționează să le retragă în termen de șase luni.
Top