Επιλέξτε τις πειραματικές λειτουργίες που θέλετε να δοκιμάσετε

Το έγγραφο αυτό έχει ληφθεί από τον ιστότοπο EUR-Lex

Έγγραφο 52023AE3253

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de directivă a Consiliului referitoare la reducerea mai rapidă și mai sigură a surplusului de impozite reținute la sursă [COM(2023) 324 final – 2023/0187 (CNS)]

    EESC 2023/03253

    JO C, C/2024/1580, 5.3.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/1580/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/1580/oj

    European flag

    Jurnalul Ofícial
    al Uniunii Europene

    RO

    Seria C


    C/2024/1580

    5.3.2024

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de directivă a Consiliului referitoare la reducerea mai rapidă și mai sigură a surplusului de impozite reținute la sursă

    [COM(2023) 324 final – 2023/0187 (CNS)]

    (C/2024/1580)

    Raportor:

    Benjamin RIZZO

    Sesizare

    Consiliul Uniunii Europene, 28.7.2023

    Temei juridic

    Articolul 113 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

    Secțiunea competentă

    Secțiunea pentru uniunea economică și monetară și coeziune economică și socială

    Data adoptării în secțiune

    15.11.2023

    Adoptat în sesiunea plenară

    13.12.2023

    Sesiunea plenară nr.

    583

    Rezultatul votului (voturi pentru/

    voturi împotrivă/abțineri)

    198/0/2

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1.

    Comitetul Economic și Social European (CESE) sprijină obiectivul Comisiei de a evita dubla impunere și procedurile complicate pentru reducerea cotelor, care sunt în detrimentul investitorilor care dețin titluri de valoare într-un context transnațional. Procedurile mai rapide și mai eficiente vor sprijini investițiile transfrontaliere în interesul pieței interne.

    1.2.

    CESE apreciază valoarea adăugată pe care propunerea Comisiei ar putea să o aducă în sprijinul investițiilor transfrontaliere în întreaga UE, în special pentru investitorii de retail, prin elaborarea unei simplificări procedurale substanțiale. Prin urmare, propunerea este conformă cu obiectivul de instituire a unei uniuni a piețelor de capital și de consolidare a competitivității globale a pieței interne.

    1.3.

    CESE apreciază eforturile Comisiei de a combate frauda și abuzurile fiscale în ceea ce privește sistemele de recuperare a impozitului reținut la sursă (frauda Cum/Ex și Cum/Cum), ceea ce va conduce la un sistem de impozitare mai echitabil în toate statele membre și la o mai bună colectare a veniturilor fiscale, precum și la încurajarea unei mai bune cooperări între autoritățile fiscale.

    1.4.

    CESE observă că propunerea Comisiei este în conformitate cu recomandările formulate de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) în „Raportul final privind sistemele Cum/Ex, Cum/Cum și de recuperare a impozitului reținut la sursă”, care a solicitat acțiuni specifice la nivelul UE pentru a combate frauda și abuzurile.

    1.5.

    CESE salută introducerea certificatului comun de rezidență fiscală digitală (eTRC), un document uniform la nivelul UE, care va îmbunătăți calendarul rambursărilor și, astfel, va aduce beneficii investitorilor transfrontalieri. CESE sugerează că eTRC ar putea fi utilizat pentru a simplifica unele aspecte în plus față de cele deja abordate în propunere.

    1.6.

    CESE subliniază că Comisia se așteaptă ca propunerea să genereze economii de cost semnificative față de statu quo și încurajează Comisia să verifice periodic dacă astfel de economii sunt realizate efectiv.

    1.7.

    Instituțiile financiare trebuie să se înregistreze în fiecare stat membru și, prin urmare, Comisia preconizează creșterea costurilor de conformitate pe termen scurt, care ar trebui să scadă în timp, ceea ce ar duce la avantaje substanțiale pe termen lung. În acest sens, CESE recomandă să se depună eforturi specifice pentru a menține costurile de asigurare a conformității la un nivel cât mai scăzut posibil în faza inițială de punere în aplicare a noilor norme.

    1.8.

    CESE este de acord cu opțiunea Comisiei de a stabili un prag de minimis, prin care investitorilor cu dividende sub pragul de 1 000 EUR să nu li se ceară să furnizeze informații cu privire la mecanismele financiare sau la perioadele minime de deținere. Această alegere pare să asigure un echilibru între eficacitatea noilor norme în beneficiul pieței interne și al investitorilor, și necesitatea de simplificare prin evitarea unor obligații excesiv de împovărătoare în cazul titlurilor cu valoare mică deținute.

    1.9.

    CESE încurajează statele membre să furnizeze rapid Comisiei, în cursul perioadei de punere în aplicare, rapoarte anuale privind statisticile referitoare la numărul de recuperări ale surplusului de impozit reținut la sursă rambursate/reduse atât în termenul stabilit, cât și ulterior acestuia, pentru a garanta că, treptat, rambursările/reducerile se încadrează în termenul ambițios de cel mult 25 de zile stabilit în propunerea Comisiei.

    1.10.

    CESE observă că eventualele sancțiuni împotriva intermediarilor financiari prevăzute la articolul 17 din propunere sunt delegate statelor membre. Sancțiunile ar trebui să fie eficace și disuasive, proporționale și rezonabile pentru a combina punerea rapidă în aplicare a noilor norme cu necesitatea ca intermediarii financiari să se adapteze la noua abordare în materie de reglementare adoptată de Comisie.

    2.   Propunerea Comisiei

    2.1.

    Deținerea de titluri de valoare într-un context transfrontalier duce în prezent la dubla impozitare a investitorilor pentru dividendele și dobânzile care rezultă din deținerea de titluri de capital și obligațiuni. Într-adevăr, impozitele pot fi percepute, în primul rând, în țara emitentului titlurilor de valoare (țara de origine) prin reținerea la sursă a impozitului din venitul brut obținut din titluri de valoare (impozitul reținut la sursă) și, în al doilea rând, în țara de reședință a investitorului (țara de reședință), întrucât aceste venituri vor fi impozitate.

    2.2.

    Pentru a evita acest tip de dublă impunere, au fost puse în aplicare convenții de evitare a dublei impuneri pentru a permite partajarea drepturilor de impozitare între țara de origine și țara de reședință. Astfel, investitorii nerezidenți pot avea dreptul la o rată mai mică a impozitului reținut la sursă sau la o scutire în țara de origine. În plus, legislația națională din unele țări de origine poate prevedea o cotă redusă de impozitare sau o scutire. Această reducere a impozitului sau scutire ar putea fi aplicată direct atunci când dividendele/dobânzile sunt plătite (reducere a impozitului reținut la sursă) sau prin rambursarea surplusului de impozit reținut, pe baza unei cereri de recuperare a investitorului (procedura de rambursare).

    2.3.

    Cu toate acestea, procedurile privind impozitul reținut la sursă bazate pe convenții fiscale sau pe beneficiile naționale aplicabile investitorilor nerezidenți sunt adesea împovărătoare și îndelungate, dat fiind că ele variază considerabil de la un stat membru la altul – statele au niveluri diferite de digitalizare și procedurile necesită documente diferite în fiecare jurisdicție. În plus, procedurile privind impozitul reținut la sursă riscă să lase loc de fraudă și abuzuri fiscale, provocând pierderi de venituri pentru statele membre, după cum arată unele scandaluri recente (așa-numitele cazuri Cum/Cum și Cum/Ex). Astfel de cazuri priveau restituiri excesive care au fost obținute fără drept.

    2.4.

    Situația descrisă descurajează de fapt investițiile transfrontaliere în întreaga UE, în special pentru investitorii de retail, din cauza procedurilor lungi și costisitoare, care sunt în contradicție cu obiectivele de instituire a unei uniuni a piețelor de capital și cu competitivitatea generală a pieței interne. La aceste dezavantaje se adaugă riscul menționat de fraudă și abuz, care are un impact negativ asupra veniturilor fiscale ale statelor membre.

    2.5.

    Evaluarea impactului efectuată de Comisie pentru a evalua posibilele soluții legislative a identificat trei opțiuni de politică viabile: (i) stabilirea unui eTRC comun și a unui standard comun de raportare; (ii) punerea în aplicare a unui sistem de reducere a impozitului reținut la sursă; (iii) punerea în aplicare a unui sistem de rambursare rapidă într-un interval de timp stabilit sau/și de reducere a impozitului reținut la sursă. A treia opțiune este considerată cea mai bună din punctul de vedere al eficacității (rapidității, simplității și digitalizării procedurilor) și al fezabilității politice.

    2.6.

    Propunerea legislativă a Comisiei vizează îmbunătățirea contextului procedural, urmărind dublul obiectiv de a sprijini buna funcționare a uniunii piețelor de capital prin facilitarea investițiilor transfrontaliere, pe de o parte, și prin asigurarea unei impozitări echitabile prin reducerea fraudei și a abuzurilor fiscale, pe de altă parte. Conform estimărilor Comisiei, economiile pentru investitori generate de punerea în aplicare a noii propuneri se vor ridica la aproximativ 5,17 miliarde EUR pe an.

    2.7.

    Propunerea este structurată în două părți principale (capitolele 2 și 3). Capitolul 2 prevede crearea unui certificat european de rezidență fiscală digitală, în timp ce capitolul 3 se axează pe procedurile de reducere a impozitului reținut la sursă. Acesta include, de asemenea, procedura de stabilire a registrelor naționale pentru anumiți intermediari financiari (intermediarul financiar certificat – CFI), o obligație standardizată de raportare pentru un astfel de CFI și obligația statelor membre de a institui un sistem de reducere la sursă sau un sistem de rambursare rapidă sau o combinație a celor două.

    2.8.

    eTRC comun urmează să fie introdus de toate statele membre și va asigura un proces administrativ rapid și sigur pentru a confirma rezidența fiscală a contribuabililor din UE. În conformitate cu articolul 4, eTRC va avea un conținut comun, indiferent de statul membru emitent, respectiv statul membru de reședință. În plus, pentru a reduce sarcina administrativă, se propune furnizarea unui eTRC care să acopere un an calendaristic în cazul în care cererea este depusă în cursul unui an pentru anul fiscal respectiv.

    2.9.

    Statele membre vor avea obligația de a emite un eTRC în termen de o zi, atât timp cât li s-a furnizat un set specific de informații și cu condiția să nu apară circumstanțe excepționale care să determine o întârziere. În cazurile în care nu se respectă termenul de emitere de o zi, partea solicitată ar trebui să fie notificată de statul membru în cauză. Pentru a respecta cerința de a emite certificatul în termen de o zi, statele membre ar trebui să dezvolte un sistem complet automatizat de emitere a eTRC.

    2.10.

    Pentru a beneficia de procedurile de reducere a impozitului reținut la sursă care constituie esența directivei, investitorii vor trebui să poată colabora cu intermediari financiari care sunt certificați pentru furnizarea acestor servicii. Există două situații pentru certificarea ca CFI și, prin urmare, pentru a accesa procedurile prevăzute de prezenta directivă: (i) în mod obligatoriu pentru instituțiile mari; (ii) în mod voluntar pentru toate celelalte entități.

    2.11.

    În ceea ce privește obligațiile de raportare, acestea sunt declanșate de înregistrarea într-unul dintre registrele naționale. Toți CFI incluși într-unul sau în mai multe registre naționale au obligații de raportare către autoritatea care gestionează registrul și, acolo unde este cazul, către agentul fiscal care reține impozitul la sursă, indiferent de țara de reședință (în interiorul sau în afara UE, sau într-un stat membru care are sau nu un registru național).

    2.12.

    În ceea ce privește conținutul raportării, directiva stabilește un set comun de elemente de raportare (anexa II). Fiecare CFI raportează numai partea tranzacției vizibilă pentru el, adică de la cine primește dividendele/dobânda și cui îi plătește dividendele/dobânda. Astfel, destinatarul raportării complete, fie administrația fiscală la sursă, fie un agent fiscal de reținere a impozitului la sursă desemnat în numele acesteia, va dispune de toate informațiile necesare pentru a reconstrui lanțul financiar al tranzacției de la investitor la emitentul titlurilor de valoare.

    2.13.

    Informațiile raportate administrației fiscale îi vor permite acesteia să stabilească identitatea investitorului final și dreptul potențial al acestuia la reducerea impozitului reținut la sursă. Prin urmare, se atenuează riscul de dublă rambursare și se îmbunătățește capacitatea administrațiilor fiscale de a identifica și combate alte practici abuzive și frauduloase.

    2.14.

    În ceea ce privește modul în care va funcționa raportarea, aceasta va avea loc prin intermediul unui sistem standardizat în format XML, care va fi stabilit într-un act de punere în aplicare al Comisiei. Canalul automat de transmitere a informațiilor de la operatorii economici către administrația fiscală corespunzătoare sau către agentul care acționează în numele acesteia va fi standardizat și prevăzut în actul de punere în aplicare.

    2.15.

    Termenul pentru raportarea informațiilor este de cel mult 25 de zile de la data înregistrării. Raportarea ar trebui să aibă loc cât mai curând posibil după data înregistrării, cu excepția cazului în care o instrucțiune de decontare referitoare la orice parte a unei tranzacții este în curs la data înregistrării; în acest caz, raportarea pentru tranzacția respectivă ar trebui să aibă loc cât mai curând posibil după decontare.

    2.16.

    Propunerea prevede, de asemenea: (i) o reducere la sursă; și (ii) un sistem de rambursare rapidă. În cadrul unui sistem de reducere la sursă, valoarea corectă a impozitelor este aplicată de agentul fiscal de reținere la sursă în momentul plății dividendelor/dobânzilor (articolul 12). În cadrul unui sistem de rambursare rapidă, impozitul este reținut la rata mai mare aplicată în țara de origine, dar surplusul de impozit este restituit într-un termen stabilit de maximum 25 de zile de la data solicitării sau de la data la care se realizează raportarea necesară, luându-se în considerare data cea mai recentă.

    2.17.

    Din motive de simplificare, a fost introdusă o regulă de minimis pentru obligațiile de raportare și procedurile de diligență fiscală, conform căreia investitorilor cu plăți de dividende sub un prag de 1 000 EUR nu li se solicită să furnizeze informații cu privire la mecanismele financiare sau la perioadele minime de deținere.

    2.18.

    Pentru a se asigura că recuperarea impozitului reținut la sursă este rambursată/redusă în termenul specificat (nu mai mult de 25 de zile), statele membre vor avea obligația de a furniza Comisiei rapoarte anuale privind statisticile referitoare la numărul de recuperări excedentare de la sursă care au fost rambursate/reduse atât în intervalul de timp respectiv, cât și ulterior.

    2.19.

    În cele din urmă, în conformitate cu articolul 17 din propunere, „statele membre stabilesc normele referitoare la sancțiunile aplicabile pentru încălcarea dispozițiilor naționale adoptate în temeiul prezentei directive și iau toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea acestora”.

    3.   Observații generale și observații specifice

    3.1.

    CESE salută obiectivul propunerii Comisiei de a evita dubla impunere și procedurile excesiv de complicate pentru reducerea cotelor, care sunt în detrimentul investitorilor care dețin titluri de valoare într-un context transnațional. Procedurile mai rapide și mai eficiente privind impozitul reținut la sursă vor sprijini investițiile transfrontaliere, evitând dezavantajele actuale, în interesul deplin al uniunii piețelor de capital – o componentă-cheie a pieței unice a UE.

    3.2.

    CESE apreciază, de asemenea, eforturile Comisiei de a preveni sau cel puțin de a reduce frauda și abuzurile fiscale, ceea ce va duce la un sistem de impozitare mai echitabil în toate statele membre și la o colectare îmbunătățită a veniturilor fiscale de către statele membre. Veniturile suplimentare ar putea fi într-adevăr utilizate pentru a stimula creșterea economică și serviciile publice în statele membre și pentru a contribui la dubla tranziție verde și digitală, în conformitate cu obiectivele UE.

    3.3.

    CESE salută introducerea certificatului comun de rezidență fiscală digitală (eTRC), același în întreaga UE, care va îmbunătăți calendarul rambursărilor și, astfel, va aduce beneficii investitorilor care dețin investițiile potrivite. CESE sugerează că eTRC ar putea fi utilizat pentru a simplifica unele aspecte în plus față de cele deja abordate în propunere. Informațiile privind eTRC ar trebui să fie disponibile în mai multe limbi, dacă este necesar, îmbunătățind astfel eficiența restituirilor.

    3.4.

    CESE este de acord cu Comisia că riscul persistent de fraudă sau abuz ocupă resurse semnificative ale autorităților fiscale, care ar putea fi investite pentru a aborda alte priorități, dacă se pune în aplicare un sistem eficace, digitalizat corespunzător, pentru a permite rambursări rapide într-un interval de timp stabilit și/sau dacă se instituie un sistem de reducere, din capul locului, a impozitului reținut la sursă.

    3.5.

    CESE împărtășește opinia Comisiei potrivit căreia o inițiativă legislativă europeană este mai potrivită decât acțiunile individuale ale statelor membre pentru a aborda aspecte legate de impozitarea titlurilor de valoare deținute într-un context transnațional. O directivă a UE ar asigura cel mai bine condiții de concurență echitabile atât pentru investitorii naționali, cât și pentru cei străini, precum și pentru intermediarii naționali și nerezidenți. Inițiativele naționale ar putea, într-adevăr, să genereze discrepanțe și costuri de conformitate; în schimb, o directivă bazată pe articolul 115 din TFUE de apropiere a legislațiilor naționale care afectează funcționarea pieței unice pare mai adecvată pentru atingerea obiectivelor Comisiei.

    3.6.

    CESE apreciază sprijinul general al statelor membre pentru propunerea Comisiei. În același timp, trebuie remarcat că unele state membre în care rata națională pentru investitorii nerezidenți este mai mică sau egală cu rata din convenția fiscală ar putea să nu beneficieze sau să nu aibă nevoie de proceduri de rambursare. Pe de altă parte, statele membre în care rata internă a impozitului reținut la sursă este mai mare decât cea din convenția fiscală aplicabilă sunt, cu siguranță, mai interesate de sporirea transparenței și de standardizarea procedurilor.

    3.7.

    În acest sens, Comitetul observă că propunerea Comisiei va aduce beneficii acelor investitori rezidenți în UE și celor din afara UE care au portofolii diversificate în întreaga UE, permițându-le accesul la cotele de impunere reduse la care au dreptul atunci când investesc la nivel transfrontalier, ceea ce va încuraja investițiile transfrontaliere. Prin urmare, se recomandă aprobarea rapidă a propunerii, în interesul pieței unice.

    3.8.

    CESE observă că propunerea Comisiei este în concordanță cu legislația anterioară și, în special, cu Directiva privind combaterea evitării obligațiilor fiscale, cu Directiva privind cooperarea administrativă și cu Directiva privind combaterea utilizării abuzive a entităților fictive, cu privire la care CESE a publicat avize în general pozitive. Inițiativa în cauză, care abordează practicile fiscale abuzive în ceea ce privește procedurile privind impozitul reținut la sursă care nu erau acoperite anterior, nu numai că este în concordanță cu cadrul juridic actual, ba chiar îl completează.

    3.9.

    CESE apreciază faptul că propunerea Comisiei răspunde recomandărilor făcute de ESMA în „Raportul final privind cauzele Cum/Ex, Cum/Cum și mecanismele de recuperare a impozitelor reținute la sursă”, în care se solicită acțiuni fiscale specifice la nivelul UE pentru a combate eficient frauda și abuzurile.

    3.10.

    CESE consideră că consultarea desfășurată de Comisie, la care au participat numeroase părți interesate (1 682 de răspunsuri), a făcut ca procesul să fie mai transparent și mai democratic, în pofida caracterului foarte tehnic al acestei chestiuni. Statele membre, investitorii, instituțiile financiare și autoritățile fiscale au fost implicate în mod corespunzător. Întregul proces a relevat un consens larg cu privire la problemele generate de procedurile diferite de reținere la sursă în statele membre și necesitatea acțiunilor la nivelul UE pentru a aborda procedurile fragmentate și ineficiente.

    3.11.

    CESE subliniază că Comisia se așteaptă la economii semnificative față de statu-quo în urma punerii în aplicare a propunerii și încurajează Comisia să verifice periodic dacă se realizează efectiv astfel de economii odată cu intrarea în vigoare a directivei. În ceea ce privește instituțiile financiare, Comisia se așteaptă la creșterea costurilor de conformitate pe termen scurt; acestea ar trebui să scadă în timp, ducând la avantaje substanțiale pe termen lung. CESE recomandă să se depună eforturi specifice pentru a menține costurile de asigurare a conformității la un nivel cât mai scăzut posibil în faza inițială de punere în aplicare a noilor norme.

    3.12.

    CESE este de acord cu alegerea pe care a făcut-o Comisia, de a stabili un prag de minimis care constă în nesolicitarea de informații cu privire la aranjamentele financiare sau la perioadele minime de deținere în cazul investitorilor ale căror tranzacții cu dividende nu depășesc 1 000 EUR. Această alegere pare să asigure un echilibru între eficacitatea noilor norme (în beneficiul pieței interne și al investitorilor), pe de o parte, și necesitatea de a simplifica obligațiile excesiv de împovărătoare în cazul titlurilor cu valoare mică deținute, pe de altă parte.

    3.13.

    CESE observă că eventualele sancțiuni împotriva intermediarilor financiari prevăzute la articolul 17 din propunere sunt delegate statelor membre. Sancțiunile ar trebui să fie eficace și disuasive, proporționale și rezonabile pentru a echilibra punerea rapidă în aplicare a noului sistem cu necesitatea ca intermediarii financiari să se adapteze la noua abordare în materie de reglementare adoptată de Comisie.

    3.14.

    CESE recomandă un grad adecvat de cooperare între autoritățile fiscale naționale și între autoritățile naționale și Comisia Europeană, în special în prima perioadă de punere în aplicare, pentru a institui temeinic noul sistem într-un termen rezonabil, garantând că recuperarea impozitului reținut la sursă este rambursată/redusă în termenul specificat de 25 de zile.

    3.15.

    CESE subliniază că datele cu caracter personal vor fi prelucrate pentru a verifica dacă contribuabilului i se aplică rata corectă a impozitului reținut la sursă, subliniind necesitatea de a limita cantitatea de date cu caracter personal care urmează să fie prelucrate și de a transmite doar ceea ce este necesar pentru identificarea cazurilor de subraportare, neraportare, fraudă fiscală sau abuz, în conformitate cu cerințele Regulamentului general privind protecția datelor și cu principiul reducerii la minimum a datelor, care prevede că prelucrarea datelor cu caracter personal trebuie să fie „adecvată, relevantă și limitată la ceea ce este necesar în raport cu scopurile în care sunt prelucrate respectivele date”.

    Bruxelles, 13 decembrie 2023.

    Președintele Comitetului Economic și Social European

    Oliver RÖPKE


    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/1580/oj

    ISSN 1977-1029 (electronic edition)


    Επάνω