EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022SC0063

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMAT AL RAPORTULUI PRIVIND EVALUAREA IMPACTULUI care însoţeşte documentul PROPUNERE DE DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice

SWD/2022/63 final

Strasbourg, 8.3.2022

SWD(2022) 63 final

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMAT AL RAPORTULUI PRIVIND EVALUAREA IMPACTULUI

care însoţeşte documentul

PROPUNERE DE DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice

{COM(2022) 105 final} - {SEC(2022) 150 final} - {SWD(2022) 60 final} - {SWD(2022) 61 final} - {SWD(2022) 62 final}


Fișă rezumat

Evaluarea impactului privind Propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice

A. Necesitatea de a acționa

Care este problema și de ce este o problemă la nivelul UE?

Violența împotriva femeilor și violența domestică sunt larg răspândite în întreaga UE. În 2014, una din trei femei din UE a raportat o formă de violență fizică și/sau sexuală. Datele administrative din 2019 estimează că amploarea fenomenului în UE este de 21,2 %. Pe lângă formele offline de violență împotriva femeilor și violență domestică, este în creștere și violența cibernetică între partenerii intimi; în 2020, se estima că aceasta afecta 52 % dintre femeile tinere la nivel mondial.

Violența de gen poate afecta atât femeile, cât și bărbații, dar femeile sunt afectate în mod disproporționat. Violența domestică afectează și alți membri ai familiei (de exemplu, soții/soțiile, copiii și membrii în vârstă ai familiei). Violența împotriva femeilor și violența domestică afectează milioane de persoane din UE, în rândul tuturor statelor membre.

Vectorii violenței împotriva femeilor și ai violenței domestice sunt normele și stereotipurile sociale dăunătoare care generează inegalitate de gen; eșecul recunoașterii specificității infracțiunilor legate de violența împotriva femeilor și violența domestică și măsurile de contracarare ineficace (fragmentarea juridică, incertitudinea juridică și punerea în aplicare ineficace).

Au fost identificate lacune în ceea ce privește prevenirea, protecția, sprijinul acordat victimelor, accesul la justiție și coordonarea politicilor atât la nivelul UE, cât și al statelor membre, atât în statele membre care au pus în aplicare Convenția de la Istanbul privind violența împotriva femeilor și violența domestică, cât și în cele care nu au pus în aplicarea respectiva convenție. Standardele relevante ale UE sunt fragmentate în mai multe instrumente juridice și nu au condus la o monitorizare și o punere în aplicare eficace pentru acest grup de victime. Deși Convenția de la Istanbul a declanșat măsuri la nivel național, monitorizarea punerii în aplicare a convenției arată că lacunele persistă.

Dat fiind modul în care a evoluat situația în ultimele decenii, este puțin probabil ca numărul victimelor să scadă fără o acțiune mai puternică și mai coordonată în materie de prevenire, protecție, acces la justiție, sprijin acordat victimelor, precum și de coordonare a politicilor.

Care este rezultatul urmărit?

Prezenta inițiativă vizează prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Mai precis, inițiativa vizează să asigure prevenirea eficace a unor astfel de violențe, protecția împotriva violenței, accesul la justiție, sprijin acordat victimelor, precum și o coordonare consolidată. Aceasta urmărește, de asemenea, să garanteze că hărțuirea sexuală și violența cibernetică sunt abordate în mod eficace.

Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE (subsidiaritate)? 

Prevalența violenței împotriva femeilor și a violenței domestice la nivelul UE și daunele pe care aceste violență le cauzează persoanelor și societăților generează o nevoie specială de acțiune comună. Violența împotriva femeilor și violența domestică pot include o dimensiune transfrontalieră fizică în cazul în care persoanele se deplasează, dar nu cunosc frontiere în mediul online. Obiectivele de politică pot fi îndeplinite numai dacă standardele minime se aplică în mod egal în toate cazurile de violență împotriva femeilor și de violență domestică. Statele membre au abordat violența împotriva femeilor și violența domestică în cadrul legislației și al politicilor, dar acest lucru nu a dus la o scădere a amplorii fenomenului. Pentru a se asigura egalitatea de tratament a victimelor, inițiativa ar urma să permită o convergență ascendentă prin stabilirea unor standarde minime privind drepturile victimelor violenței împotriva femeilor și ale violenței domestice. Aceste standarde ar urma să aibă drept scop prevenirea și combaterea acestui tip de violență înainte, pe parcursul sau după procedurile penale. Inițiativa ar urma să introducă, de asemenea, definiții și sancțiuni pentru comportamentele pentru care există lacune în materie de incriminare. Acțiunea UE va garanta că drepturile fundamentale ale unei jumătăți din populația UE sunt protejate în întreaga UE.

B. Soluții

Care sunt diferitele opțiuni disponibile pentru atingerea obiectivelor? Există o opțiune preferată?

Comisia a luat în considerare următoarele opțiuni:

0)scenariul de referință, conținând măsuri fără caracter legislativ;

1)măsuri legislative moderate de prevenire a violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, acordarea accesului la justiție, acordarea de sprijin victimelor, precum și consolidarea coordonării și

2)o acțiune legislativă mai cuprinzătoare care să abordeze aspectele menționate mai sus, la care se adaugă norme suplimentare privind hărțuirea sexuală, violența cibernetică împotriva femeilor și violența cibernetică între partenerii intimi.

Opțiunea 2 a fost subdivizată în măsuri mai proporționale (2A) și măsuri ideale (în ceea ce privește incriminarea, hărțuirea sexuală și protecția), dar mai puțin eficiente (2B). Subopțiunea 2A este opțiunea preferată, atât din punct de vedere calitativ, cât și din punctul de vedere al costurilor și beneficiilor.

Care sunt opiniile diverselor părți interesate? Cine sunt susținătorii fiecărei opțiuni?

Comisia a organizat consultări cuprinzătoare ale părților interesate atât pentru evaluarea impactului, cât și pentru verificarea adecvării. Consultarea publică deschisă a atras peste 700 de răspunsuri. În linia sondajelor anterioare, marea majoritate a respondenților a solicitat măsuri suplimentare privind violența împotriva femeilor și violența domestică. Statele membre au fost consultate de Comisie în scris și în cadrul unui atelier. Statele membre și-au exprimat deschiderea cu privire la acțiunea UE și au considerat că măsurile avute în vedere sunt pertinente. Consultările specifice avute cu organizații neguvernamentale și internaționale au evidențiat o susținere largă pentru cele mai ambițioase măsuri (respectiv subopțiunile 2A și 2B). Sindicatele și angajatorii au sprijinit obiectivul combatere a hărțuirii sexuale și au salutat măsurile suplimentare. Cu toate acestea, angajatorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la obligațiile care le-ar putea fi impuse. Sindicatele și angajatorii au insistat asupra rolului partenerilor sociali.

C. Impactul opțiunii preferate

Care sunt avantajele opțiunii preferate (sau ale opțiunilor principale, în cazul în care nu există o opțiune preferată)?

Evaluarea opțiunii preferate evidențiază efecte economice pozitive. Reducerea amplorii violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, în special, ar putea genera beneficii economice de aproximativ 53,1 miliarde EUR, având potențialul de a ajunge la aproximativ 82,7 miliarde EUR pe termen lung. Cel mai mare potențial de beneficii economice decurge din reducerea costului vătămării fizice și emoționale a victimelor (reducere estimată a se încadra între 32,2 miliarde EUR și 64,5 miliarde EUR). Impactul social ar afecta diverse părți interesate, și anume victimele, martorii, infractorii, întreprinderile, autoritățile naționale și societatea în ansamblu. Opțiunea preferată ar îmbunătăți sănătatea, siguranța și calitatea vieții victimelor (în special datorită măsurilor de protecție și sprijin). De asemenea, ar spori gradul de sensibilizare și de acces al victimelor și al martorilor la informații privind serviciile de protecție și sprijin disponibile. Se preconizează că măsurile privind programele de intervenție pentru infractori vor avea un impact pozitiv asupra atitudinilor și comportamentului acestora. Pentru angajatori, sensibilizarea, o mai bună înțelegere și sprijin pentru lucrătorii care sunt victime ale hărțuirii la locul de muncă ar permite dezvoltarea unui mediu de lucru sigur. Acest lucru ar avea un impact pozitiv și asupra productivității. Autoritățile naționale ar beneficia de pe urma măsurilor care abordează fragmentarea și incertitudinile juridice. Îmbunătățirea conștientizării de către publicul larg a stereotipurilor, a normelor de gen dăunătoare și a comportamentelor abuzive ar avea un impact pozitiv asupra societății în ansamblu. Un ultim aspect, dar la fel de important, impactul opțiunii preferate asupra drepturilor fundamentale este considerabil.

Care sunt costurile aferente opțiunii preferate (dacă există, în caz contrar, ale opțiunilor principale)?

Costurile totale de conformare ale opțiunii preferate se situează între 5 și 6,6 miliarde EUR. Majoritatea costurilor de conformare ar urma să fie suportate de statele membre, cu câteva excepții privind hărțuirea sexuală, care ar putea genera costuri de conformare pentru angajatori. Costurile de conformare rezultă din măsurile în domeniile problematice precum prevenirea, protecția, accesul la justiție, sprijinul acordat victimelor și coordonarea. Nu au fost observate efecte negative.

Care sunt efectele asupra întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și asupra competitivității?

Majoritatea costurilor ar fi suportate de statele membre. Costurile potențiale pentru angajatori se ridică la 1,9 miliarde EUR și reprezintă participarea obligatorie a managerilor la cursuri de formare privind hărțuirea sexuală la locul de muncă și efectele violenței domestice asupra locului de muncă. Costurile ar urma să fie limitate la participarea managerilor la o formare online de două ore și, prin urmare, nu ar impune costuri semnificative IMM-urilor,

Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și administrațiilor naționale? 

Majoritatea costurilor de conformare, care variază între 5 și 6,6 miliarde EUR pentru UE-27, ar urma să fie în sarcina statelor membre. Se așteaptă ca impactul asupra bugetelor și administrațiilor naționale să rămână limitat și să fie atenuat de beneficiile opțiunii preferate.

Vor exista și alte efecte semnificative? 

Opțiunea preferată simplifică cadrul UE prin concentrarea măsurilor privind violența împotriva femeilor și violența domestică într-un singur instrument legislativ. Obiectivul de a se garanta faptul că măsurile sunt disponibile de o manieră mai echitabilă la nivel regional și local este abordat mai bine grație acestui instrument și, prin urmare, victimele sunt mai bine protejate.

Proporționalitate? 

Principiul proporționalității este pe deplin respectat, deoarece măsurile au fost concepute pe baza unei analize atente a lacunelor efectuată atât la nivelul UE, cât și la nivel național. Măsurile:

·nu depășesc ceea ce este necesar, dat fiind că se evită suprapunerea cu normele naționale de incriminare;

·nu obligă autoritățile publice să ia măsuri care să fie excesiv de complex de pus în practică și

·evită costuri disproporționate pentru statele membre și angajatori.

În plus, măsurile din cadrul opțiunii preferate pot fi considerate necesare pentru atingerea obiectivelor în mod eficace și de o manieră care să consolideze punerea în aplicare a drepturilor fundamentale.

D. Măsuri subsecvente

Când va fi reexaminată politica?

Necesitatea unei revizuiri a politicii va fi evaluată după prima rundă de rapoarte ale statelor membre cu privire la punerea în aplicare a directivei. Se așteaptă ca această raportare să aibă loc în temeiul unei obligații de raportare, de exemplu la 5 ani de la intrarea în vigoare a directivei. Raportarea ar urma apoi să fie efectuată la intervale regulate prin intermediul unui chestionar adresat statelor membre. În plus față de informațiile furnizate în temeiul obligației de raportare, monitorizarea și evaluarea inițiativei se vor baza în principal pe indicatorii armonizați actuali și se vor completa prin măsuri suplimentare de armonizare privind colectarea datelor. Detaliile vor fi descrise într-un plan de monitorizare și de asigurare a respectării legii pe care îl va elabora Comisia.

Top