Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0345

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului mixt UE-CTC instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri și în cadrul Comitetului mixt UE-CTC instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind regimul de tranzit comun în ceea ce privește invitațiile adresate Ucrainei de a adera la convențiile respective

    COM/2022/345 final

    Bruxelles, 15.7.2022

    COM(2022) 345 final

    2022/0218(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului mixt UE-CTC instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri și în cadrul Comitetului mixt UE-CTC instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind regimul de tranzit comun în ceea ce privește invitațiile adresate Ucrainei de a adera la convențiile respective


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.Obiectul propunerii

    Prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a poziției care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului mixt UE-CTC instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri 1 și în cadrul Comitetului mixt UE-CTC instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind regimul de tranzit comun 2 (denumite în continuare „comitetele mixte UE-CTC”), în legătură cu preconizata adoptare, de către fiecare dintre comitetele mixte, a unei decizii de invitare a Ucrainei să adere la Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri și la Convenția privind regimul de tranzit comun (denumite în continuare „convențiile”).

    2.Contextul propunerii

    2.1.Convențiile

    Convențiile urmăresc să faciliteze circulația mărfurilor între Uniunea Europeană și alte țări care sunt părți contractante la convenții. Acestea au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 1988.

    Convențiile stabilesc măsuri de facilitare a circulației mărfurilor între Uniunea Europeană, Republica Islanda, Republica Macedonia de Nord, Regatul Norvegiei, Confederația Elvețiană, Republica Turcia, Republica Serbia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

    Uniunea Europeană este parte contractantă la convenții.

    Țările care sunt părți contractante la convenții, dar care nu sunt membre ale Uniunii, sunt țări de tranzit comun („CTC”).

    2.2.Comitetele mixte UE-CTC avute în vedere

    Sarcina comitetelor mixte UE-CTC este de a administra convențiile și de a asigura punerea în aplicare corespunzătoare a acestora. Prin intermediul unor decizii, comitetele invită țările terțe să adere la convenții.

    Deciziile comitetelor mixte UE-CTC sunt adoptate de părțile contractante prin acord comun.

    2.3.Deciziile comitetelor mixte UE-CTC

    Dorința Ucrainei a fost să adere la convenții în momentul în care se va fi conformat cerințelor juridice, structurale și de tehnologie a informației, care sunt condiții prealabile pentru aderare.

    În conformitate cu dispozițiile articolului 11 alineatul (3) din Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri și cu dispozițiile articolului 15 alineatul (3) din Convenția privind regimul de tranzit comun, comitetele mixte UE-CTC invită, prin decizie, o țară terță în sensul articolului 1 alineatul (2), respectiv al articolului 3 alineatul (1) litera (c), să adere la convenții în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 11a, respectiv la articolul 15a.

    Comitetele mixte UE-CTC lansează o astfel de invitație în cazul în care țara dovedește că este în măsură să se conformeze normelor detaliate de aplicare a dispozițiilor convențiilor.

    Mandatată de grupurile de lucru UE-CTC privind tranzitul comun și privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri, o echipă de monitorizare a concluzionat, la 24 iunie 2022, că Ucraina este pregătită să adere la convenții. Echipa a examinat în principal adaptarea structurilor necesare pentru gestionarea procedurii și punerea în aplicare a noului sistem computerizat de tranzit (NCTS) care permite aplicarea regimului de tranzit comun și a stabilit că, în pofida circumstanțelor dificile pentru Ucraina, condițiile pentru emiterea invitațiilor fuseseră îndeplinite.

    În cadrul următoarelor lor sesiuni sau prin intermediul unei proceduri scrise, comitetele mixte UE-CTC intenționează să adopte proiectul de Decizie nr. 1/2022 a Comitetului mixt UE-CTC privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri și proiectul de Decizie nr. 2/2022 a Comitetului mixt UE-CTC privind tranzitul comun, pentru a invita Ucraina să adere la convenții.

    Deciziile comitetelor mixte de invitare a Ucrainei să adere la convenții vor deveni obligatorii pentru părțile contractante în conformitate cu articolul 2 din respectivele decizii, care prevede că „prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării sale”.

    În conformitate cu articolul 11 alineatul (3) din Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri și cu articolul 15 alineatul (3) din Convenția privind regimul de tranzit comun, acest tip de decizii trebuie puse în aplicare de părțile contractante în conformitate cu propria lor legislație.

    3.Poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii

    Poziția propusă este favorabilă unei proceduri de invitare a Ucrainei să adere la convenții.

    Comunicarea Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliu din 2001 privind strategia de pregătire a țărilor candidate în vederea aderării la Convențiile CE-AELS din 1987 privind regimul de tranzit comun și privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri, urmată de Comunicarea Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliu din 2010 privind strategia de pregătire a anumitor țări învecinate în vederea aderării la cele două convenții și de Concluziile Consiliului din 14 aprilie 2011, care au confirmat abordarea adoptată în aceste două comunicări, prevăd sprijinirea mai multor țări în eforturile lor de a adera la convențiile menționate.

    Aderarea la convenții face parte din Acordul de asociere UE-Ucraina, precum și din strategia de preaderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. În conformitate cu dispozițiile Acordului de asociere UE-Ucraina, acesta va conduce la o aliniere a acquis-ului UE în domeniul tranzitului vamal.

    Scopul este de a facilita schimburile comerciale dintre Ucraina, Uniunea Europeană și alte țări de tranzit comun. Aceste invitații ar trebui să genereze avantaje substanțiale și tangibile pentru comercianți și pentru administrațiile vamale, prin simplificarea formalităților de tranzit și a formalităților vamale, reducerea costurilor, facilitarea circulației mărfurilor și posibila intensificare a schimburilor comerciale.

    Invitațiile adresate de comitetele mixte UE-CTC sunt conforme cu avizul Comisiei privind cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și cu aprobarea respectivului aviz de către Consiliul European la 23 iunie 2022, care a acordat Ucrainei statutul de țară candidată. Aderarea la convenții va reprezenta un semnal tangibil privind perspectiva europeană a Ucrainei.

    Agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei face și mai urgentă aderarea Ucrainei la convenții, pentru a facilita circulația eficientă a mărfurilor la frontierele sale, în situația în care blocajele de pe anumite rute de transport conduc la aglomerații pe alte rute.

    Prin urmare, Comisia propune Consiliului o poziție favorabilă a Uniunii în ceea ce privește aderarea Ucrainei la convenții.

    Deciziile propuse sunt coerente cu politicile Uniunii Europene în domeniul comerțului și al transporturilor.

    4.Temei juridic

    4.1.Temeiul juridic procedural

    4.1.1.Principii

    Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

    Articolul 11 alineatul (3) din Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri și articolul 15 alineatul (3) din Convenția privind regimul de tranzit comun stipulează că Comitetul mixt UE-CTC invită, printr-o decizie, o țară terță în sensul articolului 1 alineatul (2), respectiv al articolului 3 alineatul (1) litera (c) să adere la convenții.

    4.1.2.Aplicarea la cazul în discuție

    Comitetul mixt UE-CTC este un organism instituit prin articolul 10 din Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri și prin articolul 14 din Convenția privind regimul de tranzit comun.

    Deciziile pe care Comitetul mixt UE-CTC este invitat să le adopte sunt acte cu efecte juridice. Aceste decizii vor fi obligatorii în temeiul dreptului internațional, în conformitate cu articolul 15 din Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri și cu articolul 20 din Convenția privind regimul de tranzit comun.

    Actele avute în vedere nu completează și nu modifică cadrul instituțional al convențiilor.

    Prin urmare, temeiul juridic procedural al deciziei propuse este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    4.2.Temeiul juridic material

    4.2.1.Principii

    Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, în timp ce obiectivul sau elementul celălalt are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se fondeze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau elementul principal sau predominant.

    4.2.2.Aplicarea la cazul în discuție

    Obiectivul principal și conținutul actului avut în vedere se referă la politica comercială comună.

    Prin urmare, temeiul juridic material al deciziei propuse este articolul 207 din TFUE.

    4.3.Concluzie

    Temeiul juridic al deciziei propuse trebuie să fie articolul 207 din TFUE, coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    2022/0218 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului mixt UE-CTC instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri și în cadrul Comitetului mixt UE-CTC instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind regimul de tranzit comun în ceea ce privește invitațiile adresate Ucrainei de a adera la convențiile respective

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207, coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri 3 și Convenția din 20 mai 1987 privind regimul de tranzit comun 4 (denumite în continuare „convențiile”) au fost încheiate între Comunitatea Economică Europeană, Republica Austria, Republica Finlanda, Republica Islanda, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei și Confederația Elvețiană la 20 mai 1987 și au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1988.

    (2)Ucraina și-a exprimat dorința de a adera la convenții după ce se va fi conformat cerințelor de aderare.

    (3)În temeiul articolului 11 alineatul (3) din Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri, Comitetul mixt UE-CTC instituit prin convenția respectivă poate adopta, prin intermediul unei decizii, invitații adresate unor țări terțe pentru aderarea la convenția menționată.

    (4)În temeiul articolului 15 alineatul (3) din Convenția privind regimul de tranzit comun, Comitetul mixt UE-CTC instituit prin convenția respectivă poate adopta, prin intermediul unei decizii, invitații adresate unor țări terțe pentru aderarea la convenția menționată.

    (5)Este oportun să se stabilească poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul comitetelor mixte instituite prin aceste convenții, întrucât deciziile de a invita Ucraina să adere la convenții vor avea caracter obligatoriu pentru Uniune.

    (6)Convențiile fac parte atât din acquis-ul Uniunii, cât și din strategia de preaderare pentru Ucraina. Convențiile vor asigura proceduri eficiente de trecere a frontierei între Ucraina și părțile la convenții.

    (7)Invitațiile sunt conforme cu avizul Comisiei privind cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană și cu aprobarea respectivului aviz de către Consiliul European la 23 iunie 2022, care a acordat Ucrainei statutul de țară candidată.

    (8)Este, prin urmare, oportun ca poziția Uniunii în cadrul comitetelor mixte instituite prin convențiile sus-menționate să fie favorabilă unei invitații de aderare la convențiile respective și ca ea să se bazeze pe proiectele de decizii care reflectă poziția respectivă.

    (9)Conform ambelor convenții, modalitatea prin care o țară terță invitată să devină parte contractantă dă curs acestei invitații este prin depunerea unui instrument de aderare, iar aderarea devine efectivă în prima zi a celei de a doua luni de la depunerea instrumentului de aderare.

    (10)Pentru a facilita aderarea în timp util a Ucrainei, este necesar ca prezenta decizie să fie adoptată fără întârziere,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului mixt UE-CTC instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri, în ceea ce privește o invitație, adresată Ucrainei, de a adera la convenția respectivă, trebuie să se bazeze pe proiectul de decizie al comitetului mixt respectiv, stipulat în anexa I la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului mixt UE-CTC instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind regimul de tranzit comun, în ceea ce privește o invitație, adresată Ucrainei, de a adera la convenția respectivă, trebuie să se bazeze pe proiectul de decizie al comitetului mixt respectiv, stipulat în anexa II la prezenta decizie.

    Articolul 3

    După adoptare, deciziile comitetelor mixte menționate la articolele 1 și 2 se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Articolul 4

    Prezenta decizie se adresează Comisiei.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1)    JO L 134, 22.5.1987, p. 2
    (2)    JO L 226, 13.8.1987, p. 2.
    (3)    JO L 134, 22.5.1987, p. 2.
    (4)    JO L 226, 13.8.1987, p. 2.
    Top

    Bruxelles, 15.7.2022

    COM(2022) 345 final

    ANEXE

    la

    Propunerea de decizie a Consiliului

    privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului mixt UE-CTC instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri și în cadrul Comitetului mixt UE-CTC instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind regimul de tranzit comun în ceea ce privește invitațiile adresate Ucrainei de a adera la convențiile respective


    ANEXA I

    Propunere de Decizie nr. 1/2022 a Comitetului mixt UE-CTC instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri

    din [...] 2022 

    în ceea ce privește o invitație adresată Ucrainei de a adera la convenția respectivă

    COMITETUL MIXT UE-CTC,

    având în vedere Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri 1 , în special articolul 11 alineatul (3),

    întrucât:

    (1) Ucraina și-a exprimat dorința de a adera la Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri (denumită în continuare „convenția”) la data de [...].

    (2) Schimbul de mărfuri cu Ucraina ar fi facilitat printr-o simplificare a formalităților care afectează comerțul cu mărfuri dintre Ucraina și Uniunea Europeană, Islanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Elveția, Turcia, Serbia și Regatul Unit.

    (3)    În perspectiva obținerii unei astfel de facilitări, este oportună invitarea Ucrainei să adere la convenție,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Ucraina este invitată să adere la convenție în conformitate cu articolul 11a din convenție, începând cu data de [...].

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la [...], la data de [...] 2022.

       

    Pentru Comitetul mixt UE-CTC

                               Președintele

                               Matthias PETSCHKE

    ANEXA II

    Propunere de Decizie nr. 2/2022 a Comitetului mixt UE-CTC instituit prin Convenția din 20 mai 1987 privind regimul de tranzit comun

    din [...] 2022

    în ceea ce privește o invitație adresată Ucrainei de a adera la convenția respectivă

    COMITETUL MIXT UE-CTC,

    având în vedere Convenția din 20 mai 1987 privind regimul de tranzit comun 2 , în special articolul 15 alineatul (3) litera (e),

    întrucât:

    (1) Ucraina și-a exprimat dorința de a adera la Convenția din 20 mai 1987 privind regimul de tranzit comun (denumită în continuare „convenția”) la data de [...].

    (2) Circulația mărfurilor dinspre și înspre Ucraina ar fi facilitată de un regim de tranzit comun pentru mărfurile transportate între Ucraina și Uniunea Europeană, Islanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Elveția, Turcia, Serbia și Regatul Unit.

    (3)    În perspectiva obținerii unei astfel de facilitări, este oportună invitarea Ucrainei să adere la convenție,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Ucraina este invitată să adere la convenție în conformitate cu articolul 15a din convenție, începând cu data de [...].

    Articolul 2

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

    Adoptată la [...], la data de [...] 2022.

                               

    Pentru Comitetul mixt UE-CTC

                               Președintele

                               Matthias PETSCHKE

    (1)    JO L 134, 22.5.1987, p. 2
    (2)    JO L 226, 13.8.1987, p. 2
    Top