EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0242

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin excepțional și temporar din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia

COM/2022/242 final

Bruxelles, 20.5.2022

COM(2022) 242 final

2022/0166(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin excepțional și temporar din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Astfel cum se menționează în Comunicarea Comisiei privind garantarea securității alimentare și consolidarea rezilienței sistemelor alimentare, din 23 martie 2022 [COM (2022) 133 final], invadarea neprovocată a Ucrainei de către Rusia a destabilizat și mai mult piețele agricole, deja fragile. Înainte de invazie, piețele de mărfuri au cunoscut o creștere semnificativă a prețurilor, resimțită de piețele agricole prin creșterea costurilor energiei, îngrășămintelor și hranei pentru animale. În prezent, costurile pentru fermieri și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole cresc și mai mult și afectează prețul alimentelor, ceea ce expune vulnerabilitățile sistemului alimentar european, în special dependența de importuri, și generează preocupări în ceea ce privește veniturile fermierilor și ale producătorilor din lanțul agroalimentar.

Această situație sporește presiunea asupra agriculturii europene în urma pandemiei de COVID-19.

În plus, trebuie abordate și provocările legate de schimbările climatice și de mediu. În comunicarea menționată anterior, Comisia a îndemnat la „abordarea deficiențelor puse în evidență de criza actuală astfel încât să se realizeze o consolidare a tranziției către sisteme alimentare sustenabile, reziliente și echitabile în UE și la nivel mondial”.

Perturbarea comerțului dă naștere unor preocupări grave cu privire la securitatea alimentară mondială, cauzate de impactul pe termen scurt al războiului și de incertitudinile pe termen mai lung determinate de el.

Deși stabilitatea aprovizionării cu alimente în UE nu este pusă în pericol, în cazul în care costurile de producție semnificativ mai mari la nivel de fermă nu sunt compensate de prețuri mai mari, poate exista un impact asupra securității aprovizionării.

Politica agricolă comună (PAC) prevede o serie de măsuri, inclusiv măsuri de protejare a prețurilor și posibilitatea de a lua măsuri excepționale. În comunicarea sa din 23 martie 2022, Comisia a prezentat deja o serie de inițiative excepționale menite să garanteze securitatea alimentară și să consolideze reziliența sistemelor alimentare. Cu toate acestea, situația actuală este fără precedent și necesită inițiative suplimentare, deoarece anumite întreprinderi mici și anumiți fermieri au nevoie urgentă de sprijin de urgență pentru a-și menține activitățile.

Prin urmare, Comisia propune o măsură suplimentară, finanțată din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), care permite statelor membre să ofere sprijin sub formă de lichidități fermierilor și întreprinderilor agroalimentare afectate de creșteri semnificative ale costurilor de producție, în special întreprinderilor din sectorul hranei pentru animale și al îngrășămintelor, precum și întreprinderilor mari consumatoare de energie din industria prelucrătoare, care se confruntă cu creșterea prețurilor la gaze și energie electrică. Prin abordarea directă a provocărilor legate de fluxul de lichidități cu care se confruntă aceste întreprinderi, sprijinul va contribui la securitatea alimentară globală și va contracara perturbarea pieței cauzată de creșterea costurilor de producție.

Pentru a atinge aceste obiective, sprijinul va lua forma unei sume forfetare unice pentru fermieri și pentru IMM-urile care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole. Plățile efectuate de Comisie se efectuează în conformitate cu creditele bugetare și sub rezerva finanțării disponibile.

În vederea asigurării celei mai eficiente utilizări a resurselor disponibile în cadrul programelor de dezvoltare rurală existente, va fi necesar ca statele membre să dovedească că sprijinul este într-adevăr destinat celor mai afectate entități, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii. Va fi necesar ca statele membre să includă măsura în programele de dezvoltare rurală printr-o modificare a programului. Statele membre pot începe plățile către beneficiari după ce au transmis modificarea programului care introduce noua măsură. Transmiterea în cauză poate avea loc după adoptarea prezentei propuneri, precum și a modificărilor aduse legislației secundare conexe [Regulamentele de punere în aplicare (UE) nr. 808/2014 și 809/2014 ale Comisiei].

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Propunerea este în concordanță cu cadrul juridic general stabilit pentru politica agricolă comună și fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI) și se limitează la o modificare țintită a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013. Propunerea completează toate celelalte măsuri adoptate de Uniune menite să remedieze situația actuală fără precedent, în special măsurile care vizează sprijinirea piețelor și asigurarea securității alimentare. Propunerea nu aduce atingere cerințelor privind cheltuielile minime definite la articolul 59 alineatele (5) și (6) din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 și nici „principiului menținerii nivelului de protecție” prevăzut la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/2220.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Propunerea se limitează la modificări țintite ale Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 și menține coerența cu celelalte politici ale Uniunii.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temeiul juridic

Propunerea se bazează pe articolele 42 și 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Subsidiaritatea (pentru competența neexclusivă)

În conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, competența în domeniul agriculturii este partajată între Uniune și statele membre, stabilindu-se o politică agricolă comună, cu obiective comune și o punere în aplicare comună. Propunerea urmărește să asigure obiectivele comune și punerea în aplicare în comun a unei noi măsuri de dezvoltare rurală.

 Proporționalitatea

Propunerea cuprinde modificări limitate și țintite care nu depășesc ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului de a acorda un ajutor excepțional și temporar fermierilor și IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole, care sunt afectate în mod deosebit de impactul invadării Ucrainei de către Rusia.

Alegerea instrumentului

Un regulament este instrumentul adecvat pentru introducerea măsurii suplimentare necesare pentru abordarea acestor circumstanțe fără precedent.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluări ex post/verificarea adecvării legislației existente

Nu se aplică

Consultări cu părțile interesate

Nu s-a realizat o consultare a părților interesate externe. Cu toate acestea, propunerea este rezultatul consultărilor desfășurate în ultimele săptămâni cu statele membre și cu deputați din Parlamentul European.

Obținerea și utilizarea expertizei

Nu se aplică

Evaluarea impactului

S-a efectuat o evaluare a impactului în vederea elaborării propunerii pentru Regulamentul (UE) nr. 1305/2013. Modificările limitate propuse nu necesită o evaluare separată a impactului.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Nu se aplică

Drepturi fundamentale

Nu se aplică

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Modificarea propusă nu presupune niciun fel de modificări ale plafoanelor anuale pentru angajamente și plăți din cadrul financiar multianual, prevăzute în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 2020/2093. Defalcarea anuală totală a creditelor de angajament din cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) rămâne neschimbată. Plățile către beneficiari vor fi efectuate înainte de 15 octombrie 2023 și, prin urmare, vor fi finanțate din bugetul pentru 2023. Creditele de plată necesare pentru finanțarea acestei măsuri trebuie să fie acoperite din creditele alocate FEADR incluse în viitorul proiect de buget pentru 2023 al Comisiei și vor fi compensate printr-o reducere corespunzătoare a necesarului de plăți în anii următori.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare

Punerea în aplicare a măsurilor va fi monitorizată și va face obiectul unui raport în cadrul mecanismelor generale de raportare stabilite în Regulamentele (UE) nr. 1303/2013 și 1305/2013.

Documente explicative (pentru directive)

Nu se aplică

Explicații detaliate ale dispozițiilor specifice ale propunerii

Se propune modificarea Regulamentului (UE) nr. 1305/2013.

2022/0166 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin excepțional și temporar din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 42 și articolul 43 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 1 ,

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 2 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Fermierii și întreprinderile rurale au fost afectați într-un mod fără precedent de consecințele invadării Ucrainei de către Rusia. Creșterea prețurilor factorilor de producție, în special pentru energie, îngrășăminte și hrană pentru animale, a creat perturbări economice pentru sectorul agricol și comunitățile rurale și a condus la probleme de lichiditate pentru fermieri și pentru micile întreprinderi rurale care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării produselor agricole. Această situație a creat o situație excepțională care trebuie să fie remediată.

(2)Pentru a contracara impactul invadării Ucrainei de către Rusia, este necesară o măsură nouă, excepțională și temporară care să atenueze problemele de lichidități care pun în pericol continuitatea activităților fermelor și ale micilor întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole.

(3)În vederea unei cât mai bune concentrări a resurselor disponibile către beneficiarii care suferă cel mai mult de pe urma consecințelor invadării Ucrainei de către Rusia, este necesar ca sprijinul, care vizează asigurarea competitivității întreprinderilor agricole și a viabilității fermelor, să fie acordat pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii, care să urmărească direcționarea sprijinului către cele mai afectate entități. În cazul fermierilor, astfel de criterii pot include sectoarele de producție, tipurile de agricultură sau de structuri de ferme și, în cazul IMM-urilor, sectoarele, tipurile de activități, tipurile de regiuni și alte constrângeri specifice.

(4)Dramatica criză actuală confirmă necesitatea de a accelera tranziția către sustenabilitate, pentru a ne putea pregăti mai bine pentru crizele viitoare; prin urmare, este necesar ca sprijinul pentru această măsură să nu ducă la o reducere a cotei totale din contribuția FEADR rezervată pentru măsurile menționate la articolul 59 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013.

(5)Având în vedere caracterul urgent, temporar și excepțional al acestei măsuri, este necesar să fie stabilită o plată unică și un termen pentru aplicarea măsurii, reamintindu-se principiul conform căruia plățile efectuate de Comisie se realizează în conformitate cu creditele bugetare și în funcție de disponibilitatea fondurilor.

(6)Pentru a acorda un sprijin mai mare celor mai afectați fermieri sau IMM-uri, este adecvat să se permită statelor membre să ajusteze nivelul sumelor forfetare pentru anumite categorii de beneficiari eligibili, de exemplu prin stabilirea anumitor intervale sau a unor categorii largi, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii.

(7)Pentru a asigura finanțarea adecvată a noii măsuri, fără a pune în pericol alte obiective ale programelor de dezvoltare rurală, este necesar să fie stabilită o cotă maximă a contribuției Uniunii la această măsură.

(8)Prin urmare, este necesar ca Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 să fie modificat în consecință.

(9)Având în vedere invadarea Ucrainei de către Rusia și urgența abordării impactului ei asupra sectorului agroalimentar al Uniunii, se consideră necesară utilizarea excepției de la termenul de opt săptămâni menționat la articolul 4 din Protocolul nr. 1 privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană, la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și la Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice.

(10)Dat fiind caracterul urgent al situației determinate de invadarea Ucrainei de către Rusia, este adecvat ca prezentul regulament să intre în vigoare la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 se modifică după cum urmează:

(1)se introduce următorul articol: 

„Articolul 39c
Sprijin excepțional și temporar acordat fermierilor și IMM-urilor afectate în mod deosebit de impactul invadării Ucrainei de către Rusia

 

1.Sprijinul acordat în cadrul acestei măsuri oferă asistență de urgență fermierilor și IMM-urilor care au fost afectate în mod deosebit de invadarea Ucrainei de către Rusia, cu scopul de a le permite să-și continue activitatea, sub rezerva condițiilor prevăzute în prezentul articol.

2.Se acordă sprijin fermierilor și IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării produselor agricole prevăzute în anexa I la TFUE sau a bumbacului, cu excepția produselor pescărești. Rezultatul procesului de producție poate fi un produs care nu face obiectul anexei respective.

3.Statele membre direcționează sprijinul către beneficiarii cei mai afectați prin stabilirea, pe baza dovezilor disponibile, a condițiilor de eligibilitate și, dacă se consideră necesar, a criteriilor de selecție, care trebuie să fie obiective și nediscriminatorii. Sprijinul acordat de statele membre contribuie la securitatea alimentară sau vizează corectarea dezechilibrelor pieței și sprijină fermierii sau IMM-urile care se angajează în una sau mai multe dintre următoarele activități care urmăresc aceste obiective:

a)economia circulară;

b)gestionarea nutrienților;

c)utilizarea eficientă a resurselor;

d)metodele de producție favorabile mediului și climei.

4.Sprijinul ia forma unei sume forfetare care urmează să fie plătită până la 15 octombrie 2023, pe baza cererilor de sprijin aprobate de autoritatea competentă până la 31 martie 2023. Rambursarea ulterioară de către Comisie se efectuează în conformitate cu creditele bugetare și sub rezerva finanțării disponibile. Nivelul plăților poate fi diferențiat pe categorii de beneficiari, conform unor criterii obiective și nediscriminatorii.

5.Cuantumul maxim al sprijinului nu depășește 15 000 EUR per fermier și 100 000 EUR per IMM.

6.Atunci când acordă sprijin în temeiul prezentului articol, statele membre iau în considerare sprijinul acordat prin alte instrumente de sprijin naționale sau ale Uniunii sau scheme private pentru a răspunde impactului invadării Ucrainei de către Rusia.”;

(2)la articolul 49, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„(2) Autoritatea statului membru responsabilă cu selecția operațiunilor asigură faptul că operațiunile, cu excepția celor care fac obiectul articolului 18 alineatul (1) litera (b), al articolului 24 alineatul (1) litera (d), al articolelor 28 – 31, 33, 34 și 36 – 39c, sunt selectate în conformitate cu criteriile de selecție menționate la alineatul (1) de la prezentul articol și potrivit unei proceduri transparente și bine documentate.”;

(3)la articolul 59 se introduce următorul alineat: 

„(6b) Sprijinul din FEADR acordat în temeiul articolului 39c nu depășește 5 % din totalul contribuției FEADR la programul de dezvoltare rurală pentru anii 2021 – 2022, astfel cum este prevăzut în partea a doua din anexa I.”.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

Președinta    Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

1.1.Titlul propunerii/inițiativei

Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin excepțional și temporar din FEADR ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia

1.2.Obiectul propunerii/inițiativei: 

 o acțiune nouă 

 o acțiune nouă întreprinsă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 3  

 prelungirea unei acțiuni existente 

X o fuziune sau o redirecționare a uneia sau mai multor acțiuni către o altă/o nouă acțiune 

1.3.Obiectiv(e)

1.3.1.Obiectiv(e) general(e)

Stipularea unei noi măsuri temporare cu caracter excepțional care să ofere un răspuns la problemele de lichidități care pun în pericol continuitatea activităților agricole și ale micilor întreprinderi care prelucrează produse agricole.

1.3.2.Obiectiv(e) specific(e)

Obiectivul specific nr.

Nu se aplică

1.3.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

A se preciza efectele pe care ar trebui să le aibă propunerea/inițiativa asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

Nu se aplică

1.3.4.Indicatori de performanță

A se preciza indicatorii care permit monitorizarea progreselor și a realizărilor obținute.

Nu se aplică

1.4.Motivele propunerii/inițiativei 

1.4.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

Nu se aplică

1.4.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.

Nu se aplică

1.4.3.Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

Nu se aplică

1.4.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

Nu se aplică

1.4.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor

Nu se aplică

1.5.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

X durată limitată

   de la [ZZ/LL]AAAA până la [ZZ/LL]AAAA

X    Nu există un impact financiar global asupra creditelor de angajament și de plată.

 durată nelimitată

Punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,

urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.

1.6.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 4

 Gestiune directă asigurată de Comisie

prin intermediul departamentelor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

   prin intermediul agențiilor executive

X Gestiune partajată cu statele membre

 Gestiune indirectă cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

BEI și Fondului european de investiții;

organismelor menționate la articolele 70 și 71 din Regulamentul financiar;

organismelor de drept public;

organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;

persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, și care sunt identificate în actul de bază relevant.

Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.

Observații

Această nouă propunere nu presupune niciun fel de modificări ale plafoanelor anuale pentru angajamente și plăți din cadrul financiar multianual, prevăzute în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 2020/2093. Defalcarea anuală a creditelor de angajament pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală rămâne neschimbată.

În ansamblu, această măsură nu implică necesitatea unor credite de plată suplimentare. Creditele de plată din 2023 necesare pentru finanțarea acestei măsuri vor fi compensate de reducerea nevoilor de plată în anii următori.

2.MĂSURI DE GESTIUNE 

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare 

A se preciza frecvența și condițiile aferente monitorizării și raportării.

Nu se aplică

2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control 

2.2.1.Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

Nu se aplică

2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

Nu se aplică

2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere) 

Nu se aplică

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor 

A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate, de exemplu din strategia antifraudă.

Nu se aplică

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate) 

·Linii bugetare existente

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul de cheltuieli

Contribuție

Numărul

Dif./ Nedif. 5

din partea țărilor AELS 6

din partea țărilor candidate 7

din partea țărilor terțe

în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

3

08.030102

Dif.

NU

NU

NU

NU

·Noile linii bugetare solicitate

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul de 
cheltuieli

Contribuție

Numărul

Dif./Nedif.

din partea țărilor AELS

din partea țărilor candidate

din partea țărilor terțe

în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

Nu se aplică

/NU

/NU

/NU

/NU

3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor 

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale 

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

X    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul financiar multianual

Numărul

3

Resurse naturale și mediu

Nu există niciun impact asupra creditelor de angajament. Întrucât această modificare va fi finanțată prin modificări ale programelor de dezvoltare rurală ale statelor membre în limitele pachetelor convenite, nu vor fi necesare credite de plată suplimentare în general, orice plăți pentru această măsură urmând să fie compensate prin plăți mai scăzute pentru alte măsuri de dezvoltare rurală.

Se presupune că propunerea nu are niciun impact asupra creditelor de plată FEADR pentru bugetul 2022. Având în vedere timpul necesar pentru ca statele membre să pună în aplicare această nouă măsură, se anticipează că cheltuielile aferente vor fi declarate în al treilea trimestru al anului 2023, afectând astfel bugetul 2023. Impactul corespunzător asupra creditelor de plată, estimat la aproximativ 450 de milioane EUR, va fi inclus în nivelul creditelor de plată solicitate prin proiectul de buget pentru 2023 și va fi compensat prin scăderea corespunzătoare a necesarului de plăți în anii următori, conform estimărilor de mai jos.

DG AGRI

Anul 
2022

Anul 
2023

Anul 
2024

Anul 
2025

Se introduc atâția ani câți sunt necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

TOTAL

• Credite operaționale

08.030102

Angajamente

(1a)

0

0

0

0

0

Plăți

(2a)

0

+ 450

-225

-225

0

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice

Nu se aplică

(3)

TOTAL credite 
pentru DG AGRI

Angajamente

= 1a + 1b + 3

0

0

0

0

0

Plăți

= 2a + 2b

+3

0

+450

-225

-225

0



 TOTAL credite operaționale

Angajamente

(4)

0

0

0

0

0

Plăți

(5)

0

0

0

0

0

• TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice

(6)

TOTAL credite la RUBRICA 3 
din cadrul financiar multianual

Angajamente

= 4 + 6

0

0

0

0

0

Plăți

= 5 + 6

0

+450

-225

-225

0





Rubrica din cadrul financiar multianual

7

„Administrația publică europeană

Această secțiune se completează utilizând „datele bugetare cu caracter administrativ” care se introduc mai întâi în anexa la fișa financiară legislativă (anexa V la normele interne), care este încărcată în DECIDE pentru consultare inter-servicii.

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
N

Anul 
N + 1

Anul 
N + 2

Anul 
N + 3

Se introduc atâția ani câți sunt necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

TOTAL

DG: <…….>

•Resurse umane

•Alte cheltuieli administrative

TOTAL DG <…….>

Credite

TOTAL credite 
de la RUBRICA 5 
din cadrul financiar multianual 

(Total angajamente = Total plăți)

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
2022

Anul 
2023

Anul 
2024

Anul 
2025

Se introduc atâția ani câți sunt necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

TOTAL

TOTAL credite 
în cadrul RUBRICILOR 1 – 7 
din cadrul financiar multianual 

Angajamente

0

0

0

0

Plăți

0

+450

-225

-225

3.2.2.Realizările estimate finanțate din credite operaționale 

Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

A se indica obiectivele și realizările

Anul 
N

Anul 
N + 1

Anul 
N + 2

Anul 
N + 3

Se introduc atâția ani câți sunt necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

TOTAL

REALIZĂRI

Tip 8

Costuri medii

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr. total

Total costuri

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1 9

0 Realizare

0 Realizare

0 Realizare

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 2 …

0 Realizare

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2

TOTALURI

3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative 

X    Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

   Propunerea/inițiativa necesită utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
N 10

Anul 
N + 1

Anul 
N + 2

Anul 
N + 3

Se introduc atâția ani câți sunt necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

TOTAL

RUBRICA 7 
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuieli administrative

RUBRICA subtotal din cadrul financiar multianual

În afara RUBRICII 11  din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuieli 
cu caracter administrativ

Subtotal
în afara RUBRICII 
din cadrul financiar multianual

TOTAL

Necesarul de credite pentru resursele umane și pentru alte cheltuieli cu caracter administrativ va fi acoperit de creditele direcției generale (DG) respective care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau au fost redistribuite intern în cadrul DG-ului respectiv, completate, după caz, cu resurse suplimentare care ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.

3.2.3.1.Necesarul de resurse umane estimat

X    Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimări în echivalent normă întreagă

Anul 
N

Anul 
N + 1

Anul N + 2

Anul N + 3

Se introduc atâția ani câți sunt necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

• Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

XX 01 01 01 (la sediu și în reprezentanțele Comisiei)

XX 01 01 02 (în delegații)

XX 01 05 01/11/21 (cercetare indirectă)

10 01 05 01/11 (cercetare directă)

 Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 12

XX 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JPD în delegații)

XX 01 04 yy  13

0 la sediu

0 în delegații

XX 01 05 02/12/22 (AC, END, INT 0 Cercetare indirectă)

10 01 05 02/12 (AC, END, INT 0 Cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

TOTAL

XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi acordate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și personal temporar

Personal extern

3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual 

Propunerea/inițiativa:

X    poate fi finanțată integral prin realocarea creditelor în cadrul rubricii relevante din cadrul financiar multianual (CFM).

A se explica reprogramarea necesară, precizându-se liniile bugetare vizate și sumele aferente. Vă rugăm să furnizați un tabel Excel în cazul unei reprogramări de proporții.

   necesită utilizarea marjei nealocate din cadrul rubricii corespunzătoare din CFM și/sau utilizarea instrumentelor speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul privind CFM.

A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare vizate, sumele aferente și instrumentele propuse a fi utilizate.

   necesită revizuirea CFM.

A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare în cauză, precum și sumele aferente.

3.2.5.Contribuțiile terților 

Propunerea/inițiativa:

   nu prevede cofinanțare din partea terților

   prevede cofinanțare din partea terților, estimată mai jos:

Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
N 14

Anul 
N + 1

Anul 
N + 2

Anul 
N + 3

Se introduc atâția ani câți sunt necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

Total

Precizați organismul de cofinanțare 

TOTAL credite cofinanțate

 

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor 

X    Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

   Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

   asupra resurselor proprii

   asupra altor venituri

   vă rugăm să precizați dacă veniturile sunt alocate unor linii de cheltuieli

milioane EUR (cu trei zecimale)

Linia bugetară pentru venituri:

Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

Impactul propunerii/inițiativei 15

Anul 
N

Anul 
N + 1

Anul 
N + 2

Anul 
N + 3

Se introduc atâția ani câți sunt necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

Articolul ………….

Pentru veniturile alocate, a se preciza linia sau liniile bugetare de cheltuieli afectate.

[…]

Alte observații (de exemplu, metoda/formula utilizată pentru calcularea impactului asupra veniturilor sau orice alte informații).

[…]

(1)    JO C , , p. .
(2)    JO C , , p. .
(3)    Astfel cum se menționează la articolul 58 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
(4)    Explicații detaliate privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul de internet BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(5)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
(6)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
(7)    Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.
(8)    Realizările sunt produse și servicii care trebuie furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de drumuri construiți etc.).
(9)    Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”
(10)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei. Vă rugăm să înlocuiți „N” cu primul an estimat de punere în aplicare (de exemplu: 2021). Se procedează la fel pentru anii următori.
(11)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(12)    AC = agent contractual; AL = agent local; END = expert național detașat; INT = lucrător temporar; JPD = tânăr profesionist în delegații.
(13)    Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
(14)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei. Vă rugăm să înlocuiți „N” cu primul an estimat de punere în aplicare (de exemplu: 2021). Se procedează la fel pentru anii următori.
(15)    În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sumele brute după deducerea unei cote de 20 % pentru costurile de colectare.
Top