EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0184

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii

COM/2022/184 final

Bruxelles, 22.4.2022

COM(2022) 184 final

2022/0125(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii


EXPUNERE DE MOTIVE

1.    CONTEXTUL PROPUNERII

   Motivele și obiectivele propunerii

Regulamentul financiar 1 stabilește principiile și normele financiare generale privind întocmirea și execuția bugetului general și controlul finanțelor Uniunii.

În cazul în care Comisia impune o amendă sau o altă sancțiune, însă aceasta este contestată în fața instanțelor Uniunii, destinatarii în cauză pot fie să plătească, cu titlu provizoriu, amenda, fie să ofere o garanție bancară care să acopere cuantumul amenzii și dobânda aplicabilă pentru amânarea plății, până la pronunțarea hotărârii definitive. În cazul unei plății provizorii, partea în cauză transferă suma într-un cont bancar al Comisiei. Începând din anul 2009, amenzile plătite Comisiei cu titlu provizoriu sunt depuse într-un fond dedicat (BUFI), urmând să fie investite direct sau indirect în obligațiuni de stat foarte sigure pentru a le păstra valoarea în cazul în care aceste sume ar trebui returnate părții în cauză pe fondul anulării sau reducerii amenzii de către instanțele Uniunii.

În Hotărârea din 20 ianuarie 2021 în cauza C-301/19 P, Comisia/Printeos, Curtea a statuat că, atunci când acționează în temeiul obligației care decurge din articolul 266 alineatul (1) din TFUE, aceea de a adopta măsurile necesare pentru executarea unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene prin care se reduce sau se anulează o amendă în materie de concurență plătită cu titlu provizoriu de către o întreprindere, Comisia este obligată să plătească dobânzi penalizatoare pentru întârzierea rambursării amenzii de la data la care întreprinderea a plătit cu titlu provizoriu amenda și până la data rambursării.

În cadrul recursului formulat în cauza C-221/22 P, Comisia/Deutsche Telekom, Comisia a solicitat Curții să revizuiască Hotărârea în cauza Printeos în vederea clarificării obligațiilor care îi revin Comisiei în cazul reducerii sau anulării unei amenzi plătite cu titlu provizoriu pentru a-i asigura destinatarului unei amenzi o despăgubire adecvată pentru indisponibilitatea amenzii plătite în perioada în care aceasta a făcut obiectul controlului jurisdicțional.

Totuși, întrucât Curtea de Justiție nu a oferit clarificările solicitate, Comisia se confruntă cu creanțe fără precedent din dobânzi, care depășesc cu mult dobânda câștigată din cuantumurile plătite cu titlu provizoriu și pentru care trebuie găsită o soluție adecvată în bugetul Uniunii. Fără a se aduce atingere soluționării recursului în cauza C-221/22 P, prin urmare, este urgent să se propună măsuri legislative pentru a se asigura un cuantum adecvat al compensației în cazul rambursării unei amenzi plătite cu titlu provizoriu, precum și capacitatea bugetului Uniunii de a satisface nevoile financiare rezultate. În acest sens, este necesar să se aducă o serie de modificări specifice articolului 48 alineatul (2), articolului 99 alineatul (4), articolului 107 alineatul (2) și articolului 108 alineatele (1), (2) și (4).

În conformitate cu principiul general restitutio in integrum aplicabil rambursării amenzilor sau a altor sancțiuni impuse de instituțiile Uniunii și plătite cu titlu provizoriu, care sunt ulterior anulate sau reduse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, ar trebui clarificat faptul că niciun randament negativ al cuantumului încasat cu titlu provizoriu al acestor amenzi sau al altor sancțiuni nu ar trebui să fie dedus din suma care trebuie rambursată.

Pentru a compensa privarea de beneficiile unei creanțe de la data la care întreprinderea a plătit cu titlu provizoriu amenda către Comisie până la data rambursării, se propune ca la suma rambursată să se adauge o dobândă calculată la rata utilizată de Banca Centrală Europeană pentru principalele sale operațiuni de refinanțare, majorată cu un punct procentual și jumătate, drept compensație adecvată pentru întreprinderea aflată într-o astfel de situație, nemaifiind nevoie să se aplice nicio altă dobândă la suma în cauză. Rata respectivă corespunde ratei dobânzii aplicabile debitorului atunci când acesta alege să amâne plata unei amenzi sau a unei sancțiuni și oferă o garanție financiară în locul plății.

Prin derogare de la regula generală conform căreia bugetul nu poate cuprinde venituri negative, ar trebui să se precizeze că dobânda sus-menționată și orice altă taxă datorată pentru astfel de sume anulate sau reduse ale amenzilor sau ale altor sancțiuni, inclusiv orice randament negativ aferent cuantumurilor respective, ar trebui să fie considerate drept venituri negative la nivelul bugetului Uniunii, astfel încât să se evite orice efect nejustificat asupra părții de cheltuieli a bugetului Uniunii.

Pentru a remedia cât mai curând posibil problema presiunii excesive asupra părții de cheltuieli a bugetului Uniunii, propunerea de față este prezentată separat de viitoarea revizuire a Regulamentului financiar.

   Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Prezenta propunere este în deplină conformitate cu normele financiare generale în vigoare și vizează evitarea presiunii excesive generate de jurisprudența Printeos asupra bugetului Uniunii.

2.    TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

   Temeiul juridic

Propunerea se întemeiază pe articolul 322 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

   Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive) 

Adoptarea normelor financiare generale ale Uniunii intră în sfera competenței exclusive a Uniunii.

   Proporționalitatea

Prezenta propunere urmărește să asigure o compensație adecvată în cazul rambursării amenzilor sau a altor sancțiuni plătite cu titlu provizoriu, precum și capacitatea Uniunii de a-și îndeplini obligațiile financiare asociate. Acesta nu conține decât norme care sunt necesare pentru atingerea obiectivelor tratatului.

3.    REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

   Consultările cu părțile interesate

Nu s-a efectuat nicio consultare cu părțile interesate în legătură cu această modificare limitată.

   Evaluarea impactului

În conformitate cu declarația Comisiei referitoare la revizuirile viitoare ale Regulamentului financiar 2 , nu este necesară o evaluare a impactului. Regulamentul financiar prevede normele generale și setul de instrumente pentru punerea în aplicare a programelor de cheltuieli. Așadar, în urma revizuirilor legislației nu rezultă niciun impact economic, de mediu sau social direct care ar putea fi efectiv analizat în cadrul unei evaluări a impactului. Valoarea adăugată a evaluărilor impactului apare în momentul formulării opțiunilor de politică privind programele de cheltuieli specifice, care trebuie să respecte cadrul de reglementare prevăzut de Regulamentul financiar. În schimb, a fost efectuată o evaluare ex-ante a prezentei propuneri, în special pentru a identifica modalitatea cea mai adecvată de a reflecta jurisprudența recentă referitoare la societățile vizate, dar și în ceea ce privește tratamentul bugetar al sumelor respective.

   Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Deși prezenta modificare a Regulamentului financiar nu intră sub incidența Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT), aceasta contribuie la Agenda pentru o mai bună reglementare. Prezenta propunere răspunde necesității de a revizui dispozițiile privind dobânzile penalizatoare și dobânzile compensatorii, precum și veniturile negative, în conformitate cu jurisprudența recentă. Această abordare este în deplină concordanță cu cadrul pentru o mai bună reglementare și cu eforturile de simplificare.

   Drepturile fundamentale

Propunerea respectă Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

4.    IMPLICAȚII BUGETARE

Propunerea nu are implicații bugetare.

5.    Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Astfel cum se indică în secțiunea 4, propunerea în sine nu are implicații asupra bugetului Uniunii. Propunerea clarifică instrumentele și procedurile bugetare în vederea abordării consecințelor generate de hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene prin care se reduc sau se anulează amenzi sau alte sancțiuni impuse inițial de o instituție a Uniunii. Numai astfel de hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene pot declanșa obligațiile de plată față de terți.

Articolul 48 alineatul (2) privind veniturile negative:    pentru a se asigura un tratament bugetar adecvat și pentru a se evita presiunea financiară nejustificată asupra părții de cheltuieli a bugetului Uniunii, ar trebui să se prevadă că dobânzile și eventualele compensații datorate în cazul în care o amendă sau o altă sancțiune a fost anulată sau suma a fost redusă, inclusiv orice randament negativ aferent unor astfel de amenzi sau sancțiuni, trebuie deduse din partea de venituri a bugetului Uniunii (venituri negative). Aceasta ar reprezenta o derogare limitată și justificată corespunzător de la regula generală prevăzută la articolul 48 alineatul (1), conform căreia bugetul nu cuprinde venituri negative.

Articolul 99 alineatul (4) privind dobânzile penalizatoare: ar trebui să se clarifice că, în cazul în care un debitor de amenzi sau de alte sancțiuni oferă o garanție financiară care este acceptată de contabil în locul plății, rata utilizată de Banca Centrală Europeană pentru principalele sale operațiuni de refinanțare, majorată cu un punct procentual și jumătate, se exclude de la această dispoziție întrucât nu se referă la o dobândă penalizatoare. În schimb, trimiterea la această rată ar trebui mutată la articolul 108 alineatul (1).

Articolul 107 alineatul (2) privind înscrierea în buget: pentru a se asigura un flux de numerar suficient pentru a compensa terții pentru privarea de beneficiile unei creanțe, ar trebui să se precizeze că sumele primite sub formă de amenzi sau alte sancțiuni, precum și eventualele dobânzi acumulate sau alte venituri generate de acestea pot fi înregistrate în buget până la sfârșitul exercițiului financiar următor.

Articolul 108 alineatele (1), (2) și (4) privind recuperarea amenzilor și a altor sancțiuni impuse de instituțiile Uniunii:

Astfel cum s-a explicat mai sus, în cazul unei garanții financiare, trimiterea la articolul 99 alineatul (4) de la primul paragraf ar trebui înlocuită cu rata utilizată de Banca Centrală Europeană pentru principalele sale operațiuni de refinanțare, majorată cu un punct procentual și jumătate, astfel cum se prevede în prezent la articolul 99 alineatul (4) litera (a).

La articolul 108 alineatul (2), o trimitere la buna gestiune financiară ar trebui să înlocuiască trimiterea la urmărirea generării unor randamente pozitive. Luând în considerare posibilitatea unui randament negativ al investițiilor, Comisia nu ar trebui să vizeze un randament preconizat pozitiv, dacă acesta necesită asumarea unui nivel nejustificat de ridicat de risc de investiție. Prin urmare, în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare, ar trebui să se precizeze că, atunci când investește în active financiare, Comisia ar trebui să acorde prioritate obiectivului de garantare a securității și lichidității fondurilor.

În conformitate cu principiul general restitutio in integrum aplicabil rambursării amenzilor sau a altor sancțiuni plătite cu titlu provizoriu, atunci când acestea sunt ulterior anulate sau reduse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, ar trebui clarificat faptul că niciun randament negativ al cuantumului încasat cu titlu provizoriu al amenzilor sau al altor sancțiuni nu ar trebui să fie dedus din suma care trebuie rambursată. Astfel, la articolul 108 alineatul (4), ar trebui să se elimine al doilea paragraf. Pentru a compensa privarea de beneficiile unei creanțe, la suma rambursată ar trebui să se adauge o dobândă calculată la rata utilizată de Banca Centrală Europeană pentru principalele sale operațiuni de refinanțare, majorată cu un punct procentual și jumătate, prin analogie cu rata dobânzii pe care un debitor o suportă în cazul amânării plății unei amenzi sau a unei alte sancțiuni acoperite de o garanție financiară.

2022/0125 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 322 alineatul (1),

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 106a,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

având în vedere avizul Curții de Conturi 3 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară 4 ,

întrucât:

(1)În Hotărârea din 20 ianuarie 2021 în cauza C-301/19 P 5 , Comisia/Printeos, Curtea a statuat că, în temeiul obligației de a adopta măsurile necesare pentru executarea hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene prin care se reduce sau se anulează o amendă în materie de concurență plătită cu titlu provizoriu de o întreprindere, în temeiul articolului 266 alineatul (1) TFUE, Comisia era obligată să plătească dobânzi penalizatoare pentru întârzierea rambursării amenzii de la data la care întreprinderea a plătit cu titlu provizoriu amenda și până la data rambursării de către Comisie.

(2)Această jurisprudență recentă a generat creanțe fără precedent din dobânzi, care depășesc cu mult dobânda câștigată din cuantumurile plătite cu titlu provizoriu și pentru care trebuie găsită o soluție adecvată în bugetul Uniunii. Pentru a se asigura un cuantum adecvat al compensației în cazul rambursării unei amenzi plătite cu titlu provizoriu, precum și capacitatea bugetului Uniunii de a satisface nevoile financiare rezultate, este urgent să se aducă o serie de modificări specifice Regulamentului financiar.

(3)În special, este necesar să se includă o derogare de la norma generală prevăzută la articolul 48 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului 6 , care prevede că bugetul nu trebuie să cuprindă venituri negative. Derogarea respectivă ar trebui să permită deducerea din veniturile la bugetul general al Uniunii a eventualelor dobânzi sau a altor taxe datorate pentru cuantumurile amenzilor ori ale altor sancțiuni anulate sau reduse, inclusiv a oricărui randament negativ aferent cuantumurilor respective.

(4)Pentru a respecta principiul general al restabilirii situației anterioare (restitutio in integrum) aplicabil amenzilor sau altor sancțiuni impuse de instituțiile Uniunii care sunt ulterior anulate sau reduse de Curtea de Justiție, este necesar să se prevadă că niciun randament negativ al cuantumului încasat cu titlu provizoriu al acestor amenzi sau al altor sancțiuni impuse de instituțiile Uniunii nu se deduce din suma care trebuie rambursată. Prin urmare, este oportun să se elimine dispoziția relevantă de la articolul 108 alineatul (4) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

(5)Pentru a compensa privarea de beneficiile unei creanțe de la data la care întreprinderea a plătit cu titlu provizoriu amenda către Comisie până la data rambursării, la suma care trebuie rambursată ar trebui să se adauge o dobândă calculată la rata utilizată de Banca Centrală Europeană pentru principalele sale operațiuni de refinanțare, majorată cu un punct procentual și jumătate, drept compensație adecvată pentru întreprinderea aflată într-o astfel de situație, nemaifiind nevoie să se aplice nicio altă rată a dobânzii la suma în cauză. În plus, rata respectivă corespunde ratei dobânzii aplicabile debitorului atunci când acesta alege să amâne plata unei amenzi sau a unei sancțiuni și oferă o garanție financiară în locul plății. Totodată, este oportun să se clarifice că rata dobânzii aplicabile debitorului, atunci când acesta alege să amâne plata unei amenzi sau a unei sancțiuni și oferă o garanție financiară în locul plății, nu constituie dobândă penalizatoare pentru plată întârziată, prin modificarea articolului 99 alineatul (4) și a articolului 108 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

(6)Pentru a se asigura un flux de numerar suficient pentru a compensa terții în cauză pentru privarea de beneficiile unei creanței în cazurile menționate la articolul 108 alineatul (4) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046, este necesar să se permită ca sumele primite sub formă de amenzi sau de alte sancțiuni, precum și eventualele dobânzi acumulate sau alte venituri generate de acestea să fie înregistrate în buget până la sfârșitul exercițiului financiar următor.

(7)Luând în considerare posibilitatea unui randament negativ al investițiilor, Comisia nu ar trebui să vizeze un randament preconizat pozitiv, dacă acesta necesită asumarea unui nivel disproporționat de ridicat de risc de investiție. Comisiei ar trebui să i se permită să investească în active financiare, acordând totodată prioritate obiectivului de garantare a securității și lichidității cuantumurilor plătite cu titlu provizoriu sub formă de amenzi sau alte sancțiuni, în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare.

(8)Având în vedere necesitatea urgentă de a aborda impactul bugetar al jurisprudenței recente, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(9)Prin urmare, Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 se modifică după cum urmează:

(1)Articolul 48 se modifică după cum urmează:

(a)alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1) Bugetul nu cuprinde venituri negative.”;

(b)se introduce următorul alineat (1a):

„(1a) Prin derogare de la alineatul (1), din veniturile la buget se deduc următoarele:

(a) remunerarea negativă a depozitelor în total;

(b) în cazul în care cuantumurile amenzilor sau ale altor sancțiuni în temeiul TFUE sau al Tratatului Euratom, menționate la articolul 108 alineatul (1), sunt anulate sau reduse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, eventualele dobânzi sau alte taxe datorate părților în cauză, inclusiv orice randament negativ aferent cuantumurilor respective.”;

(2)la articolul 99 alineatul (4), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„În cazul amenzilor sau al altor sancțiuni, rata dobânzii pentru creanțele neplătite sau neacoperite de o garanție financiară considerată acceptabilă de contabilul Comisiei până la termenul stabilit în decizia instituției Uniunii care impune o amendă sau o altă sancțiune este rata utilizată de Banca Centrală Europeană pentru principalele sale operațiuni de refinanțare, astfel cum este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, în vigoare în prima zi calendaristică a lunii în care s-a adoptat decizia de impunere a unei amenzi sau a unei alte sancțiuni, majorată cu trei puncte procentuale și jumătate.”;

(3)la articolul 107 alineatul (2), se introduce un al doilea paragraf cu următorul text:

„În sensul aplicării articolului 48 alineatul (1a) litera (b), cuantumurile necesare menționate la alineatul (1) pot fi înregistrate în buget până la sfârșitul exercițiului financiar următor.”;

(4)articolul 108 se modifică după cum urmează:

(a)alineatele (1) și (2) se înlocuiesc cu următorul text:

„(1)    În cazul în care se introduce o acțiune în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene împotriva unei decizii prin care o instituție a Uniunii impune o amendă sau o altă sancțiune în temeiul TFUE sau al Tratatului Euratom și până la epuizarea tuturor căilor de atac, debitorul fie plătește cu titlu provizoriu sumele respective în contul bancar desemnat de contabilul Comisiei, fie depune o garanție financiară acceptată de contabilul Comisiei. Garanția este independentă de obligația plății unei amenzi sau a altei sancțiuni și se execută la cerere. Aceasta acoperă principalul creanței și dobânda pe care debitorul trebuie să o plătească în cazul prevăzut la alineatul (3) litera (b) la rata utilizată de Banca Centrală Europeană pentru principalele sale operațiuni de refinanțare, astfel cum este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, în vigoare în prima zi calendaristică a lunii în care s-a adoptat decizia de impunere a unei amenzi sau a altei sancțiuni, majorată cu un punct procentual și jumătate, începând cu termenul stabilit în decizia instituției Uniunii care impune o amendă sau o altă sancțiune.

(2)    Comisia poate investi cuantumurile încasate cu titlu provizoriu în active financiare, acordând prioritate obiectivului de garantare a securității și lichidității fondurilor, în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare.”;

(b)alineatul (4) se modifică după cum urmează:

(i) primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„(4) După epuizarea tuturor căilor de atac și în cazul în care amenda sau o altă sancțiune a fost anulată sau cuantumul ei a fost redus, se ia una dintre următoarele măsuri:

(a)    cuantumurile încasate cu titlu provizoriu sau, în cazul unei reduceri, cota relevantă din aceasta se rambursează terțului în cauză;

(b)    în cazul în care s-a depus o garanție financiară, aceasta se eliberează în consecință.

Cuantumul sau cota relevantă din acesta menționată la litera (a) primul paragraf se majorează cu o dobândă calculată la rata utilizată de Banca Centrală Europeană pentru principalele sale operațiuni de refinanțare, astfel cum este publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, în vigoare în prima zi calendaristică a lunii în care s-a adoptat decizia de impunere a unei amenzi sau a altei sancțiuni, majorată cu un punct procentual și jumătate.”;

   (ii) al doilea paragraf se elimină.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

Președinta    Președintele

(1)    Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).
(2)    2018/C 267 I/01.
(3)    Avizul nr. XXX din XXX (JO C, ..., p. ...).
(4)    Poziția Parlamentului European din XXX și Decizia Consiliului din XXX.
(5)    Hotărârea Curții de Justiție din 20 ianuarie 2021, Comisia Europeană/Printeos, SA, C-301/19 P, ECLI:EU:C:2021:39.
(6)    Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).
Top