Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0037

    Propunere de DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind acordarea de asistență macrofinanciară Ucrainei

    COM/2022/37 final

    Bruxelles, 1.2.2022

    COM(2022) 37 final

    2022/0026(COD)

    Propunere de

    DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

    privind acordarea de asistență macrofinanciară Ucrainei

    {SWD(2022) 25 final}


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Începând din 2014 Ucraina a dezvoltat un parteneriat puternic cu Uniunea Europeană, care depășește simpla cooperare bilaterală, evoluând către o asociere politică și o integrare economică graduale. Acordul de asociere UE-Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2017 și include o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, este principalul instrument pentru apropierea Ucrainei de UE. Pe lângă promovarea unor legături politice mai strânse, a unor legături economice mai puternice și a respectării valorilor comune, acordul a oferit un cadru solid pentru urmărirea unui program ambițios de reforme, axat pe combaterea corupției, pe un sistem judiciar independent, pe statul de drept și pe un climat de afaceri mai bun. UE a demonstrat un sprijin continuu pentru aceste reforme, care sunt esențiale pentru atragerea de investiții, stimularea productivității și ridicarea nivelului de trai pe termen mediu. Printre alte instrumente de sprijin, UE a sprijinit Ucraina prin intermediul a cinci operațiuni consecutive de asistență macrofinanciară (AMF), care au totalizat 5 miliarde EUR sub formă de împrumuturi în perioada 2014-2021.

    Cu toate acestea, în pofida orientării politice strategice pe termen lung și a angajamentului față de punerea în aplicare a reformelor, Ucraina se confruntă în continuare cu provocări semnificative. De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, peste 3,8 milioane de contaminări s-au soldat cu aproape 100 000 de decese. Revenirea la creșterea economică din 2021 a fost lentă, determinată în principal de sectorul comerțului cu amănuntul și al construcțiilor, iar perspectivele sunt marcate de riscuri considerabile. Inflația s-a accelerat și a atins 10 % la sfârșitul anului 2021. Tensiunile geopolitice din ce în ce mai mari de la granița sa cu Rusia au avut efecte de domino considerabile asupra încrederii, în special a investitorilor străini. Începând cu jumătatea lunii noiembrie 2021 moneda națională a pierdut 9 % din valoarea sa în raport cu USD, în pofida intervențiilor Băncii Naționale a Ucrainei în cuantum de aproximativ 1,6 miliarde USD în aceeași perioadă, ceea ce a condus la diminuarea stocului de rezerve oficiale cu 5,5 %.

    În acest context, randamentele euro-obligațiunilor guvernamentale ucrainene au crescut până la niveluri prohibitive la jumătatea lunii ianuarie 2022. Prin urmare, finanțarea privată a deficitului subiacent al balanței de plăți a Ucrainei nu mai este disponibilă în condiții sustenabile. Pe baza celor mai recente proiecții ale Fondului Monetar Internațional din prima sa evaluare a programului, încheiată la 8 noiembrie și aprobată la 22 noiembrie 2021, lipsa accesului la piețele de capital ar implica o creștere a deficitului de finanțare al țării cu echivalentul a cel puțin 2,5 miliarde USD în 2022. În plus, escaladarea tensiunilor geopolitice are un efect negativ asupra stabilității economice și financiare deja precare a Ucrainei. Amenințările persistente la adresa securității au declanșat deja o ieșire substanțială de capital. Impactul negativ asupra investițiilor viitoare, domeniu în care Ucraina a rămas deja în urma omologilor săi regionali, reduce și mai mult reziliența țării la șocurile economice și politice. În plus, amenințările multiple cu care se confruntă Ucraina în prezent exercită o presiune considerabilă asupra instituțiilor statului pentru a-și proteja cetățenii, ceea ce generează riscuri suplimentare semnificative pentru stabilitatea generală a țării și a societății în general.

    În contextul pierderii accesului la piețele internaționale de capital din cauza incertitudinii geopolitice sporite și a impactului acesteia asupra situației economice din Ucraina, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului o propunere de acordare a unei noi AMF în cuantum de 1,2 miliarde EUR sub formă de împrumuturi, pentru a promova stabilitatea în Ucraina.

    Asistența macrofinanciară de urgență planificată, propusă pentru a oferi sprijin rapid într-o situație de criză acută și pentru a consolida reziliența țării, va avea o durată de 12 luni și va include două plăți. Eliberarea primei tranșe, sub rezerva îndeplinirii condiției politice prealabile și a unei puneri în aplicare satisfăcătoare a programului FMI, ar avea loc imediat după aprobarea prezentei propuneri, la intrarea în vigoare a Memorandumului de înțelegere (MoU) privind măsurile specifice de politică structurală, convenit între Comisia Europeană, în numele UE, și Ucraina. Plata celei de a doua tranșe ar fi legată de punerea în aplicare continuă și satisfăcătoare atât a unui program FMI, cât și a măsurilor de politică convenite în memorandumul de înțelegere. Memorandumul de înțelegere care stă la baza acestei operațiuni de asistență macrofinanciară de urgență se va concentra probabil asupra unui număr limitat de măsuri de politică fezabile pe termen scurt în domeniile prioritare cele mai urgente, cum ar fi consolidarea rezilienței și stabilității economice, guvernanța și statul de drept, precum și energia. O asistență macrofinanciară ulterioară, pe termen mai lung, ar putea viza perioada de după criza imediată și s-ar putea concentra asupra unui set mai larg de priorități de reformă. Se preconizează că punerea în aplicare a operațiunii propuse va fi însoțită de sprijinul acordat în cadrul operațiunilor bugetare finanțate de Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (IVCDCI). Alocarea suplimentară anunțată, în cuantum de 120 de milioane EUR, sub formă de granturi IVCDCI va fi importantă pentru a consolida în continuare eforturile Ucrainei de consolidare a statului și de sporire a rezilienței. În plus, UE va colabora îndeaproape cu Ucraina pentru a da curs solicitării acesteia privind o operațiune de asistență macrofinanciară standard ulterioară, atunci când situația se va stabiliza.

    După cum rezultă și din documentul de lucru al serviciilor Comisiei care însoțește prezenta propunere, Comisia consideră, bazându-se, în același timp, și pe evaluarea situației politice efectuată de Serviciul European de Acțiune Externă, că sunt îndeplinite condițiile politice și economice prealabile pentru operațiunea de asistență macrofinanciară propusă.

    Contextul general

    Riscurile generate de tensiunile geopolitice actuale și preocupările în materie de securitate la frontiera cu Rusia au crescut constant începând de la jumătatea lunii noiembrie. Acestea au avut un impact puternic asupra încrederii investitorilor, după cum o demonstrează ieșirea constantă de capital și diminuarea rezervelor valutare oficiale. Slăbirea grivnei, în pofida intervențiilor continue ale Băncii Naționale a Ucrainei în sprijinul monedei naționale, precum și pierderea de facto a accesului guvernului la piețele de capital sporesc semnificativ riscurile la adresa perspectivei macroeconomice a Ucrainei. După o recesiune mai puțin severă decât se preconizase, de numai 4 % în 2020, în primul trimestru al anului 2021 produsul intern brut s-a contractat cu 2,2 % față de aceeași perioadă a anului precedent. Redresarea înregistrată în cursul celui de-al doilea trimestru (5,7 % față de aceeași perioadă a anului precedent) este dezamăgitoare, având în vedere amploarea contracției anterioare, și a fost urmată de o încetinire a ritmului de creștere până la 2,7 % în trimestrul al treilea. Deficiențele în ceea ce privește creșterea sunt determinate atât de situația actuală dificilă în materie de pandemie (numărul de cazuri de COVID-19 fiind în creștere, iar rata de vaccinare fiind relativ redusă, și anume 33 % la sfârșitul lunii ianuarie 2022), de impactul asupra încrederii al escaladării tensiunilor, cât și de limitările generate de factori structurali, inclusiv de rata investițiilor situată la un nivel cronic scăzut. Printre obstacolele structurale semnificative din calea investițiilor, corupția încă larg răspândită și reforma nefinalizată a guvernanței rețelei dense de întreprinderi de stat rămân prioritare pentru viitoarele eforturi în materie de politici.

    Având în vedere creșterea masei monetare și accelerarea inflației, Banca Națională a Ucrainei (BNU) și-a majorat rata de referință a dobânzii cu 400 de puncte de bază, până la 10 % în perioada iunie 2021-ianuarie 2022. După o dezinflație semnificativă în prima jumătate a anului 2020, inflația a început să se accelereze din nou în noiembrie 2020. Creșterea medie a prețurilor bunurilor de consum a atins 11 % în septembrie 2021, după care s-a temperat la 10 % în luna decembrie. Ritmul inflației prețurilor de producător este încă accelerat, rata urcând până la un nivel spectaculos de 62,2 % în luna decembrie 2021. Deși BNU consideră că nivelul maxim al inflației a fost atins, este de așteptat ca în cursul anului 2022 să continue înăsprirea politicii monetare, în special pentru a reduce inflația până la atingerea intervalului-țintă de 4 %-6 %. În contextul actual al înăspririi treptate a condițiilor de finanțare la nivel mondial și ținând cont că este o piață emergentă, Ucraina este, de asemenea, expusă unei fragilități suplimentare generate de o reevaluare a riscurilor globale.

    Pe fondul revenirii la creștere și al unor venituri fiscale mai mari, deficitul public pentru 2021 este estimat la 3,1 % din produsul intern brut, ceea ce este cu 200 de puncte de bază mai mic decât deficitul planificat inițial. Veniturile publice au crescut cu 24 % în 2021, ceea ce reprezintă cu 2,8 puncte procentuale mai mult decât se prevăzuse, în timp ce cheltuielile au crescut cu 11 %, cu 1,5 puncte procentuale sub nivelul-țintă. Având în vedere aceste rezultate, finanțele publice au avut rezultate bune anul trecut. Deficitul bugetar pentru 2022 este planificat în prezent la 3,5 % din produsul intern brut, dar nivelul care se va înregistra efectiv este foarte incert, poate fi mult mai ridicat și va depinde în special de modul în care evoluează contextul geopolitic internațional.

    În urma reluării creșterii economice, excedentul semnificativ de cont curent din 2020, care a reflectat comprimarea cererii, s-a transformat într-un deficit în 2021. După un excedent de 5,3 miliarde USD în 2020, contul curent a înregistrat un deficit de 830 de milioane USD, adică 0,5 % din produsul intern brut, în perioada ianuarie-august 2021. În aceeași perioadă, exporturile și importurile de bunuri au crescut cu 36 % și, respectiv, cu 30 % de la un an la altul, ceea ce a dus la un deficit al schimburilor comerciale de 3 miliarde USD. În ceea ce privește balanța serviciilor, exporturile și importurile au crescut cu 12 % și, respectiv, cu 21 %, aceasta înregistrând un excedent de 2,3 miliarde USD. În ceea ce privește veniturile primare s-a înregistrat un deficit semnificativ de 3 miliarde USD, spre deosebire de un excedent de 3,2 miliarde USD în perioada ianuarie-august 2020, în pofida faptului că transferurile de fonduri au crescut cu 18 %, ajungând la 8,9 miliarde USD. Stocul de investiții străine directe s-a redresat, de asemenea, în mod semnificativ în prima jumătate a anului 2021, în special datorită reinvestirii câștigurilor.

    Stocul rezervelor valutare oficiale s-a dovedit stabil pe parcursul pandemiei în 2020 și chiar a atins un nivel record de 31,6 miliarde USD în august 2021, inclusiv alocarea suplimentară de drepturi speciale de tragere de către FMI pentru echivalentul a 2,73 miliarde USD. În pofida unei scăderi minore în septembrie 2021, rezervele au continuat să crească și s-au menținut la aproape 31 miliarde USD în luna decembrie a anului trecut, nivel care este în continuare cu 6 % mai mare decât cel înregistrat în anul precedent. Cu toate acestea, ca urmare a recentei modificări a încrederii investitorilor și a intervențiilor băncii centrale pe piața valutară de peste 700 de milioane USD la începutul anului 2022, se preconizează că rezervele oficiale au scăzut.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    La 25 mai 2020, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Decizia 701/2020/UE privind acordarea unei asistențe macrofinanciare anterioare Ucrainei (ca parte a pachetului de AMF destinat țărilor implicate în procesul de aderare și țărilor vizate de politica de vecinătate în contextul pandemiei de COVID-19) în cuantum de 1,2 miliarde EUR sub formă de împrumuturi. Asistența a fost plătită în întregime în perioada 2020 – 2021.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Propunerea de asistență macrofinanciară este în conformitate cu obiectivele politicii europene de vecinătate (PEV). Ea contribuie la sprijinirea obiectivelor Uniunii Europene care vizează stabilitatea și dezvoltarea economică în Ucraina și, în sens mai larg, reziliența în vecinătatea estică a Europei. Susținând eforturile autorităților de a institui un cadru macroeconomic stabil și de a implementa reforme structurale ambițioase, operațiunea propusă îmbunătățește valoarea adăugată a implicării globale a UE în Ucraina și ameliorează eficacitatea altor forme de asistență financiară acordată de UE acestei țări, cum ar fi operațiunile de sprijin bugetar și granturile disponibile prin intermediul instrumentelor financiare externe în contextul actualului cadru financiar multianual 2021-2027. Asistența macrofinanciară de urgență propusă face parte dintr-un pachet al UE care conține, de asemenea, un element de grant, prin mobilizarea suplimentară a 120 de milioane EUR în cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – „Europa globală” (IVCDCI-Europa globală) și face parte integrantă din sprijinul internațional global pentru Ucraina. AMF va continua să completeze asistența furnizată de alți donatori multilaterali și bilaterali.

    Aceste eforturi trebuie privite în contextul legăturilor economice importante pe care Ucraina le-a stabilit cu UE. La 1 septembrie 2017, Acordul de asociere UE-Ucraina a intrat în vigoare. Dispozițiile privind zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare fuseseră aplicate cu titlu provizoriu începând cu 1 ianuarie 2016, când UE și Ucraina au început să-și deschidă reciproc piețele pentru bunuri și servicii. UE este principalul partener comercial al Ucrainei, generând 38,1 % (în valoare) din comerțul exterior total al Ucrainei în 2020. Statele membre ale UE reprezintă în mod constant o treime din exporturile ucrainene de bunuri și servicii. Importurile din statele membre ale UE au crescut și mai mult, atingând 43,3 % din totalul importurilor în 2020.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temei juridic

    Temeiul juridic al prezentei propuneri este articolul 212 din TFUE.

    Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

    Principiul subsidiarității este respectat deoarece obiectivul restaurării stabilității macrofinanciare pe termen scurt a Ucrainei nu poate fi îndeplinit în mod suficient de către statele membre, ci poate fi realizat mai bine de către Uniunea Europeană. Motivele principale sunt constrângerile bugetare existente la nivel național și nevoia unei coordonări strânse între donatori pentru a maximiza amploarea și eficiența asistenței.

    Proporționalitate

    Propunerea respectă principiul proporționalității: ea se limitează la minimul necesar pentru a atinge obiectivul consolidării stabilității macrofinanciare pe termen scurt și nu depășește ceea ce este necesar în acest scop.

    Așa cum a constatat Comisia pe baza estimărilor făcute de FMI în contextul actualului acord stand-by, valoarea noii AMF propuse reprezintă aproape jumătate din necesarul rezidual de finanțare estimat pentru 2022, acest necesar fiind însă calculat înainte de deteriorarea recentă datorată crizei. Această proporție este în concordanță cu practicile standard privind repartizarea sarcinilor pentru operațiunile AMF (pentru o țară cu un acord de asociere, limita superioară ar fi de 60 %, în conformitate cu concluziile Consiliului ECOFIN din 8 octombrie 2002), ținând seama de asistența promisă Ucrainei de alți donatori bilaterali și multilaterali.

    Alegerea instrumentului

    Finanțarea de proiecte sau asistența tehnică nu ar fi o soluție adecvată sau suficientă pentru atingerea obiectivelor macroeconomice. Principala valoare adăugată a AMF comparativ cu alte instrumente ale UE ar fi reducerea constrângerilor financiare externe și contribuția la crearea unui cadru macroeconomic stabil, inclusiv prin promovarea unei balanțe de plăți și a unei situații bugetare sustenabile, și a unui cadru adecvat pentru reformele structurale. Prin contribuția la instituirea unui cadru global corespunzător în materie de politici, AMF poate crește eficacitatea acțiunilor finanțate în Ucraina prin alte instrumente financiare ale UE, cu aplicare mai restrânsă.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Consultări cu părțile interesate

    Asistența macrofinanciară este acordată ca parte integrantă a sprijinului internațional pentru stabilizarea economică a Ucrainei. Pentru elaborarea prezentei propuneri de acordare a unei asistențe macrofinanciare, serviciile Comisiei s-au consultat cu FMI și cu Banca Mondială, care au deja programe financiare considerabile. Comisia a menținut, în plus, contacte regulate cu autoritățile ucrainene.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    În conformitate cu cerințele Regulamentului financiar, în contextul pachetului AMF COVID-19, serviciile Comisiei au efectuat o evaluare operațională a circuitelor financiare și administrative ale Ucrainei pentru a se asigura că procedurile instituite pentru gestionarea programelor de asistență, inclusiv a AMF, oferă garanții adecvate. Această evaluare operațională s-a bazat pe constatările evaluării operaționale din 2018, care au putut fi considerate în mare măsură de actualitate, precum și pe analiza aprofundată a raportului din 2019 privind evaluarea performanței cheltuielilor publice și a responsabilității financiare. Concluzia evaluării este că circuitele și procedurile financiare din Ucraina se bazează și funcționează pe principii solide și, prin urmare, sunt considerate adecvate în sensul asistenței macrofinanciare. Evoluția situației în acest domeniu va continua să fie monitorizată îndeaproape și prin rapoarte de activitate periodice cu privire la reformele GFP elaborate de către delegația UE la Kiev.

    Evaluarea impactului

    Asistența macrofinanciară a UE este un instrument de urgență cu caracter excepțional care vizează remedierea unor dificultăți grave cu care se confruntă țările terțe la nivelul balanței de plăți. Prin urmare, prezenta propunere de AMF este scutită de obligația efectuării unei evaluări a impactului în conformitate cu orientările Comisiei privind o mai bună legiferare [SWD(2015) 111 final], deoarece există imperativul politic de a face progrese rapide într-o situație care necesită un răspuns prompt.

    La nivel mai general, propunerile Comisiei de asistență macrofinanciară se bazează pe învățămintele desprinse din evaluările ex post efectuate asupra operațiunilor anterioare desfășurate în vecinătatea UE. Noua AMF, precum și programul de ajustare și reformă economică anexat acesteia vor contribui la atenuarea nevoilor de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei. Măsurile de politică anexate care vizează consolidarea balanței de plăți și a sustenabilității finanțelor publice pe termen mediu vor spori reziliența și vor contribui la un model de creștere mai sustenabil, completând astfel programul actual al FMI. Condițiile de politică trebuie să se bazeze pe realizările celor cinci programe de AMF adoptate începând din 2015, inclusiv pe cea mai recentă asistență macrofinanciară de urgență acordată în contextul pandemiei de COVID-19. Posibilele domenii de condiționalitate ar putea include, în principiu, reforme menite să consolideze lupta împotriva corupției, independența sistemului judiciar, guvernanța întreprinderilor de stat și sectorul energetic.

    Drepturile fundamentale

    Țările vizate de politica europeană de vecinătate sunt eligibile pentru AMF. O condiție prealabilă pentru acordarea AMF este ca țara eligibilă să respecte mecanisme democratice eficace, inclusiv un sistem parlamentar pluripartit și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului.

    Angajamentul reînnoit în materie de reformă și voința politică puternică a autorităților ucrainene, demonstrate în special de îndeplinirea condițiilor de politică structurală aferente ultimului și celui de al cincilea program de AFM acordat Ucrainei în contextul pandemiei de COVID-19, în domenii esențiale, inclusiv justiția, buna guvernanță, statul de drept și lupta împotriva corupției, reprezintă un semn pozitiv clar. Autoritățile se angajează să continue aceste reforme într-un mod transparent și în conformitate cu standardele UE. În acest scop, condiția politică prealabilă pentru o operațiune de AMF este considerată îndeplinită.

    4.IMPLICAȚII BUGETARE

    Se preconizează că operațiunea de asistență macrofinanciară propusă în valoare de 1,2 miliarde EUR pentru Ucraina va fi plătită în două tranșe egale, care urmează să fie deblocate în termen de 12 luni. Aceste fonduri vor fi împrumutate pe piața de capital și vor fi împrumutate Ucrainei. Împrumutul va beneficia de Garanția pentru acțiunea externă. Provizionarea necesară (la o rată de 9 % din cuantumul împrumutului) va fi realizată în cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (IVCDCI), cu un cuantum total de 108 milioane EUR (linia bugetară 14 02 01 70 „IVCDCI – Provizionarea Fondului comun de provizionare”).

    5.ALTE ELEMENTE

    Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare

    Uniunea Europeană pune la dispoziția Ucrainei o AMF în valoare totală de 1,2 miliarde EUR, acordată sub forma unor împrumuturi pe termen mediu și lung. Această asistență va contribui la acoperirea nevoilor reziduale de finanțare ale Ucrainei în 2022. Asistența este planificată să fie plătită în două tranșe egale. Eliberarea primei tranșe ar avea loc imediat după aprobarea prezentei propuneri și intrarea în vigoare a memorandumului de înțelegere corespunzător. Plata celei de a doua tranșe este condiționată de punerea în aplicare cu succes și la timp a măsurilor de politică structurală la care s-ar angaja autoritățile ucrainene.

    Asistența va fi gestionată de Comisie. Sunt aplicabile dispoziții specifice privind prevenirea fraudei și a altor nereguli, în conformitate cu Regulamentul financiar.

    Comisia și autoritățile ucrainene vor conveni un memorandum de înțelegere care va stabili măsurile de reformă structurală asociate operațiunii de asistență macrofinanciară propusă, inclusiv aspectele legate de calendarul și derularea evenimentelor. În plus, așa cum se întâmplă în mod normal în cazul AMF, plățile ar fi condiționate, printre altele, de continuarea punerii în aplicare cu succes a unui program al FMI, precum și de progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Ucraina și a zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare. Comisia va colabora îndeaproape cu autoritățile pentru a monitoriza progresele înregistrate în ceea ce privește acțiunile în materie de politici și condițiile prealabile, astfel cum se specifică mai sus.

    2022/0026 (COD)

    Propunere de

    DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

    privind acordarea de asistență macrofinanciară Ucrainei

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 212,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)Relațiile dintre Uniunea Europeană („Uniunea”) și Ucraina continuă să se dezvolte în cadrul politicii europene de vecinătate și al Parteneriatului estic. La 1 septembrie 2017 a intrat în vigoare un Acord de asociere între Uniune și Ucraina, care include instituirea unei zone de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare.

    (2)Începând cu primăvara anului 2014, Ucraina a lansat un program de reformă ambițios, menit să stabilizeze economia țării și să îmbunătățească nivelul de trai al cetățenilor săi. Lupta împotriva corupției, precum și reformele constituționale, electorale și judiciare se numără printre prioritățile principale ale programului. Punerea în aplicare a acestor reforme a fost sprijinită de cinci programe consecutive de asistență macrofinanciară, în cadrul cărora Ucraina a primit împrumuturi în valoare totală de 5 miliarde EUR. Cea mai recentă AMF 1 , acordată în contextul pandemiei de COVID-19, a constat în împrumuturi în valoare de 1,2 miliarde EUR și a fost finalizată în septembrie 2021.

    (3)Economia Ucrainei a fost afectată de recesiunea din 2020 cauzată de pandemia de COVID-19 și de amenințările prelungite la adresa securității la frontiera sa cu Rusia. Acumularea continuă a incertitudinilor a condus recent la o pierdere a încrederii, afectând negativ perspectivele economice, precum și la pierderea accesului la piețele internaționale de capital începând cu jumătatea lunii ianuarie 2022. Deteriorarea puternică a condițiilor de finanțare contribuie la un deficit rezidual considerabil și în creștere de finanțare externă și afectează puternic investițiile, slăbind astfel reziliența la șocurile economice și politice viitoare. 

    (4)Guvernul ucrainean a demonstrat un angajament ferm față de continuarea reformelor, cu un accent pe termen scurt în contextul critic actual asupra unor domenii-cheie de politică, cum ar fi reziliența și stabilitatea economică, guvernanța și statul de drept și energia.

    (5)Printr-un angajament reînnoit în materie de reformă și manifestând o voință politică puternică, autoritățile au accelerat punerea în aplicare a reformelor începând cu vara anului 2021, ceea ce a permis, de asemenea, Ucrainei să finalizeze cu succes operațiunea de asistență macrofinanciară de care a beneficiat în contextul pandemiei de COVID-19; toate acțiunile de reformă convenite cu Uniunea în memorandumul de înțelegere au fost îndeplinite.

    (6)Pentru a permite o mai mare flexibilitate a politicilor în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, Fondul Monetar Internațional („FMI”) a aprobat în iunie 2020 un acord stand-by pe 18 luni cu Ucraina pentru echivalentul a 5 miliarde USD. Politicile convenite se axează pe patru priorități: (i) atenuarea impactului economic al crizei, inclusiv prin sprijinirea gospodăriilor și a întreprinderilor; (ii) menținerea independenței băncii centrale și a unui curs de schimb flexibil; (iii) protejarea stabilității financiare, recuperând în același timp costurile aferente rezoluțiilor bancare și (iv) înregistrarea de progrese în ceea ce privește principalele măsuri de guvernanță și de combatere a corupției, pentru a menține și a aprofunda îmbunătățirile recente. Din cauza unui bilanț inegal al punerii în aplicare, prima evaluare a programului, care a convenit, de asemenea, asupra unei prelungiri a programului până la sfârșitul lunii iunie 2022, s-a încheiat abia în noiembrie 2021. Astfel, totalul plăților efectuate în cadrul actualului program al FMI a ajuns la echivalentul a 2,8 miliarde USD până în prezent. Alte două evaluări sunt planificate până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2022.

    (7)Având în vedere riscurile ridicate la adresa finanțării bugetului, în contextul unei redresări lente în urma recesiunii provocate de pandemia de COVID-19 și al accelerării rapide a inflației, Ucraina a solicitat Uniunii, la 16 noiembrie 2021, un nou program de asistență macrofinanciară pe termen lung în valoare de maximum 2,5 miliarde EUR. Cu toate acestea, această operațiune de urgență răspunde, în special, creșterii bruște și neașteptate a nevoilor de finanțare externă ale țării, declanșată de pierderea de facto a accesului la piețele financiare, precum și provocărilor imediate subiacente.

    (8)Ținând cont de faptul că Ucraina este o țară care face obiectul politicii europene de vecinătate, ea trebuie să fie considerată eligibilă pentru a beneficia de asistență macrofinanciară din partea Uniunii.

    (9)Asistența macrofinanciară din partea Uniunii trebuie să fie un instrument financiar excepțional de sprijin necondiționat și fără o alocare specială pentru balanța de plăți, care vizează satisfacerea necesităților imediate de finanțare externă ale beneficiarului și trebuie să stea la baza punerii în aplicare a unui program de politică care să conțină măsuri ferme imediate de ajustare și de reformă structurală, menite să îmbunătățească poziția pe termen scurt a balanței de plăți, precum și reziliența economică pe termen mediu.

    (10)Având în vedere că pierderea accesului la piețe și ieșirile de capital au creat un deficit rezidual semnificativ de finanțare externă pentru balanța de plăți a Ucrainei, care depășește resursele furnizate de FMI și de alte instituții multilaterale, asistența macrofinanciară de urgență pe care Uniunea urmează să o furnizeze rapid Ucrainei este, în circumstanțele excepționale actuale, considerată a fi un răspuns adecvat pe termen scurt la riscurile considerabile cu care se confruntă această țară. Asistența macrofinanciară din partea Uniunii va sprijini stabilizarea economică, va viza consolidarea rezilienței imediate a țării și, în cazul în care acest lucru este fezabil în prezent, va consolida agenda de reforme structurale a Ucrainei, completând resursele puse la dispoziție în temeiul acordului financiar cu FMI.

    (11)Asistența macrofinanciară din partea Uniunii trebuie să aibă drept scop sprijinirea restabilirii unei situații sustenabile a finanțării externe pentru Ucraina, sprijinind astfel dezvoltarea sa economică și socială.

    (12)Se preconizează că asistența macrofinanciară din partea Uniunii va fi însoțită de punerea în aplicare a plăților aferente operațiunilor de sprijin bugetar din cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională instituit prin Regulamentul (UE) 2021/947 al Parlamentului European și al Consiliului 2 .

    (13)Determinarea valorii asistenței macrofinanciare din partea Uniunii se bazează pe o evaluare cantitativă a nevoilor de finanțare externă reziduale ale Ucrainei și ține cont de capacitatea acestei țări de a se autofinanța prin resurse proprii, având în vedere în special rezervele internaționale aflate la dispoziția Ucrainei. Asistența macrofinanciară din partea Uniunii trebuie să completeze programele și resursele furnizate de FMI și de Banca Mondială. Stabilirea valorii asistenței ia în considerare, de asemenea, contribuțiile financiare preconizate din partea donatorilor multilaterali și necesitatea de a asigura o repartizare echitabilă a sarcinii între Uniune și alți donatori, precum și aplicarea anterioară a celorlalte instrumente de finanțare externă ale Uniunii în Ucraina și valoarea adăugată a implicării Uniunii în general. 

    (14)Comisia trebuie să garanteze faptul că asistența macrofinanciară din partea Uniunii este conformă, din punct de vedere juridic și al conținutului, cu principiile esențiale, cu obiectivele și cu măsurile adoptate în cadrul diferitelor domenii de acțiune externă și al altor politici pertinente ale Uniunii.

    (15)Asistența macrofinanciară din partea Uniunii trebuie să sprijine politica externă a Uniunii față de Ucraina. Serviciile Comisiei și Serviciul European de Acțiune Externă trebuie să lucreze în strânsă colaborare pe parcursul operațiunii de asistență macrofinanciară pentru a coordona și a asigura coerența acțiunilor de politică externă ale Uniunii.

    (16)Asistența macrofinanciară din partea Uniunii trebuie să susțină angajamentul Ucrainei față de valorile pe care le împărtășește cu Uniunea, printre care democrația, statul de drept, buna guvernanță, respectarea drepturilor omului, dezvoltarea durabilă și reducerea sărăciei, precum și angajamentul său față de principiile schimburilor comerciale deschise, echitabile și bazate pe norme.

    (17)O condiție prealabilă pentru acordarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii trebuie să fie ca Ucraina să respecte atât mecanisme democratice efective – inclusiv un sistem parlamentar pluripartit – cât și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului. În plus, obiectivele specifice ale asistenței macrofinanciare din partea Uniunii trebuie să consolideze eficiența, transparența și responsabilitatea sistemelor de gestionare a finanțelor publice și să promoveze reformele structurale având ca scop sprijinirea creșterii sustenabile și favorabile incluziunii, crearea de locuri de muncă decente și consolidarea bugetară. Atât îndeplinirea condițiilor prealabile, cât și realizarea obiectivelor respective trebuie monitorizate periodic de către Comisie și de către Serviciul European de Acțiune Externă.

    (18)Pentru a se asigura că interesele financiare ale Uniunii în legătură cu asistența macrofinanciară din partea Uniunii sunt protejate în mod eficient, Ucraina trebuie să adopte măsuri corespunzătoare privind prevenirea și combaterea fraudei, a corupției și a oricăror alte abateri legate de această asistență. În plus, trebuie să se adopte dispoziții care să prevadă efectuarea de verificări de către Comisie și efectuarea de audituri de către Curtea de Conturi.

    (19)Punerea la dispoziție a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii nu aduce atingere competențelor Parlamentului European și ale Consiliului în calitate de autoritate bugetară.

    (20)Sumele provizionării necesare pentru asistența macrofinanciară trebuie să fie în concordanță cu creditele bugetare prevăzute în cadrul financiar multianual.

    (21)Asistența macrofinanciară din partea Uniunii trebuie să fie gestionată de către Comisie. Pentru a garanta faptul că Parlamentul European și Consiliul pot să urmărească punerea în aplicare a prezentei decizii, Comisia trebuie să le informeze periodic cu privire la evoluțiile înregistrate în ceea ce privește asistența și să le furnizeze documentele relevante.

    (22)În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentei decizii, trebuie conferite competențe de executare Comisiei. Respectivele competențe trebuie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului 3 .

    (23)Asistența macrofinanciară din partea Uniunii trebuie să facă obiectul unor condiții de politică economică, ce urmează a fi stabilite într-un memorandum de înțelegere. Pentru a se asigura condiții de punere în aplicare uniforme și din motive de eficiență, Comisia trebuie să fie abilitată să negocieze astfel de condiții cu autoritățile ucrainene, sub supravegherea comitetului reprezentanților statelor membre, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011. În conformitate cu regulamentul respectiv, procedura de consultare trebuie să se aplice, ca regulă generală, tuturor cazurilor care nu sunt prevăzute în regulamentul respectiv. Având în vedere impactul potențial important al asistenței de peste 90 de milioane EUR, este adecvat să se utilizeze procedura de examinare pentru operațiunile care depășesc acest prag. Luând în considerare cuantumul asistenței macrofinanciare puse la dispoziția Ucrainei de către Uniune, procedura de examinare trebuie să se aplice adoptării memorandumului de înțelegere și oricărei reduceri, suspendări sau anulări a asistenței.

    (24)Întrucât obiectivul prezentei decizii, și anume de a oferi asistență de urgență Ucrainei, cu scopul de a sprijini reziliența și stabilitatea acestei țări, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere amploarea și efectele acțiunii, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezenta decizie nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului respectiv.

    (25)Având în vedere caracterul urgent al circumstanțelor excepționale cauzate de pandemia de COVID-19 și de consecințele economice rezultate, s-a considerat oportun să se prevadă o excepție de la termenul de opt săptămâni menționat la articolul 4 din Protocolul nr. 1 privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană, anexat la TUE, la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și la Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice.

    (26)Prezenta decizie trebuie să intre în vigoare în regim de urgență în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    1.Uniunea pune la dispoziția Ucrainei o asistență macrofinanciară cu o valoare maximă de 1,2 miliarde EUR (denumită în continuare „asistența macrofinanciară din partea Uniunii”), cu scopul de a sprijini stabilizarea macroeconomică și un program consistent de reforme. Asistența va fi furnizată sub formă de împrumuturi. Punerea la dispoziție a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii este condiționată de aprobarea de către Parlamentul European și de către Consiliu a bugetului Uniunii pentru anul relevant. Asistența va contribui la acoperirea nevoilor Ucrainei legate de balanța de plăți, astfel cum au fost identificate în programul FMI.

    2.Pentru a finanța asistența macrofinanciară din partea Uniunii, Comisia trebuie să fie împuternicită, în numele Uniunii, să împrumute fondurile necesare de pe piețele de capital sau de la instituții financiare și să le împrumute mai departe Ucrainei. Împrumuturile trebuie să aibă o scadență medie de maximum 15 ani.

    3.Punerea la dispoziție a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii este gestionată de Comisie, în conformitate cu acordurile sau cu înțelegerile încheiate între Fondul Monetar Internațional (FMI) și Ucraina și cu principiile și obiectivele-cheie ale reformelor economice stabilite în Acordul de asociere UE-Ucraina, inclusiv zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, convenit în cadrul politicii europene de vecinătate.

    Comisia informează periodic Parlamentul European și Consiliul cu privire la evoluția asistenței macrofinanciare a Uniunii, inclusiv în legătură cu plățile din aceasta, și furnizează acestor instituții documentele relevante în timp util.

    4.Asistența macrofinanciară din partea Uniunii se acordă pentru o perioadă de un an începând din prima zi după intrarea în vigoare a memorandumului de înțelegere menționat la articolul 3 alineatul (1).

    5.În cazul în care nevoile de finanțare ale Ucrainei se reduc în mod semnificativ în perioada de plată a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii comparativ cu proiecțiile inițiale, Comisia, hotărând în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 7 alineatul (2), reduce valoarea asistenței, o suspendă sau o anulează.

    Articolul 2

    1.O condiție prealabilă pentru acordarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii este ca Ucraina să respecte atât mecanisme democratice efective – inclusiv un sistem parlamentar pluripartit – cât și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului.

    2.Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă monitorizează îndeplinirea acestei condiții prealabile pe parcursul întregului ciclu de viață al asistenței macrofinanciare din partea Uniunii.

    3.Alineatele (1) și (2) se aplică în conformitate cu Decizia 2010/427/UE a Consiliului 4 .

    Articolul 3

    1.În conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 7 alineatul (2), Comisia convine cu autoritățile ucrainene asupra unor condiții financiare și de politică economică clar definite, axate pe reforme structurale și pe finanțe publice solide, în funcție de care urmează să fie acordată asistența macrofinanciară din partea Uniunii și care urmează să fie stabilite într-un memorandum de înțelegere (denumit în continuare „memorandumul de înțelegere”) care cuprinde un calendar pentru îndeplinirea condițiilor respective. Condițiile financiare și de politică economică prevăzute în memorandumul de înțelegere sunt coerente cu acordurile sau înțelegerile menționate la articolul 1 alineatul (3), inclusiv cu programele de reformă structurală și de ajustare macroeconomică implementate de Ucraina cu sprijinul FMI.

    2.Condițiile menționate la alineatul (1) vizează în particular creșterea eficienței, a transparenței și a responsabilității sistemelor de gestionare a finanțelor publice din Ucraina, inclusiv în ceea ce privește utilizarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii. Progresele înregistrate cu privire la deschiderea reciprocă a piețelor, dezvoltarea schimburilor comerciale echitabile și bazate pe norme, precum și alte priorități în contextul politicii externe a Uniunii trebuie și ele luate în considerare în mod corespunzător în momentul elaborării măsurilor de politică. Progresele înregistrate în atingerea obiectivelor respective sunt monitorizate periodic de către Comisie.

    3.Condițiile financiare detaliate ale asistenței macrofinanciare din partea Uniunii se stabilesc într-un acord de împrumut care urmează să fie încheiat între Comisie și Ucraina.

    4.Comisia verifică periodic îndeplinirea în continuare a condițiilor menționate la articolul 4 alineatul (3), inclusiv conformitatea politicilor economice ale Ucrainei cu obiectivele asistenței macrofinanciare din partea Uniunii. În cadrul acestor verificări, Comisia acționează în strânsă coordonare cu FMI și cu Banca Mondială și, dacă este necesar, cu Parlamentul European și Consiliul.

    Articolul 4

    1.Sub rezerva condițiilor menționate la alineatul (3), asistența macrofinanciară din partea Uniunii este pusă la dispoziție de către Comisie în două tranșe egale, fiecare tranșă constând într-un împrumut. Calendarul aferent plății fiecărei tranșe se stabilește în memorandumul de înțelegere menționat la articolul 3.

    2.Cuantumurile asistenței macrofinanciare din partea Uniunii oferite sub formă de împrumuturi se provizionează, dacă este cazul, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/947 al Parlamentului European și al Consiliului 5 .

    3.Comisia decide punerea la dispoziție a tranșelor cu condiția îndeplinirii condițiilor următoare:

    (a)condiția prealabilă prevăzută la articolul 2;

    (b)un istoric satisfăcător și continuu de implementare a unui mecanism de creditare al FMI fără caracter prudențial;

    (c)implementarea satisfăcătoare a condițiilor financiare și de politică economică convenite în memorandumul de înțelegere.

    Eliberarea celei de a doua tranșe nu se realizează, în principiu, mai devreme de trei luni de la punerea la dispoziție a primei tranșe.

    4.În cazul în care condițiile de la alineatul (3) nu sunt îndeplinite, Comisia suspendă temporar sau anulează plata asistenței macrofinanciare din partea Uniunii. În astfel de cazuri, Comisia informează Parlamentul European și Consiliul cu privire la motivele respectivei suspendări sau anulări.

    5.Asistența macrofinanciară din partea Uniunii se plătește Băncii Naționale a Ucrainei. Sub rezerva dispozițiilor stabilite în memorandumul de înțelegere, care includ o confirmare a nevoilor de finanțare bugetară reziduale, fondurile Uniunii pot fi transferate Ministerului de finanțe al Ucrainei în calitate de beneficiar final.

    Articolul 5

    1.Operațiunile de contractare și de acordare a împrumutului legate de asistența macrofinanciară din partea Uniunii se efectuează în euro, utilizând aceeași dată a valutei și nu implică Uniunea în transformarea scadenței și nu o expun niciunui risc legat de cursul de schimb sau de rata dobânzii sau vreunui alt risc comercial.

    2.Atunci când condițiile permit acest lucru și la cererea Ucrainei, Comisia poate lua măsurile necesare pentru a asigura includerea în termenii și condițiile de acordare a împrumutului a unei clauze de rambursare anticipată, precum și corelarea acestei clauze cu o clauză corespondentă în termenii și condițiile operațiunilor de contractare a împrumutului.

    3.Dacă circumstanțele permit îmbunătățirea ratei dobânzii împrumutului și la cererea Ucrainei, Comisia poate decide refinanțarea integrală sau parțială a împrumuturilor sale inițiale sau poate restructura condițiile financiare aferente. Operațiunile de refinanțare sau restructurare se efectuează în conformitate cu alineatele (1) și (4) și nu au ca efect prelungirea termenului de scadență al împrumuturilor contractate în cauză sau majorarea valorii capitalului restant la data refinanțării sau a restructurării.

    4.Toate costurile suportate de Uniune, care au legătură cu operațiunile de contractare și de acordare a împrumutului prevăzute în prezenta decizie, sunt suportate de Ucraina.

    5.Comisia informează Parlamentul European și Consiliul cu privire la evoluția operațiunilor menționate la alineatele (2) și (3).

    Articolul 6

    1.Asistența macrofinanciară din partea Uniunii este pusă în aplicare în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului 6 .

    2.Implementarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii face obiectul unei gestiuni directe.

    3.Acordul de împrumut și acordul de grant care urmează a fi convenite cu autoritățile ucrainene conțin dispoziții care:

    (a)garantează faptul că Ucraina verifică periodic dacă finanțarea acordată din bugetul Uniunii a fost utilizată în mod corespunzător, adoptă măsurile corespunzătoare de prevenire a neregulilor și a fraudei și, după caz, introduce acțiuni în justiție pentru recuperarea oricăror fonduri furnizate în temeiul prezentei decizii care au fost deturnate;

    (b)asigură protecția intereselor financiare ale Uniunii, prevăzând îndeosebi măsuri specifice pentru prevenirea și combaterea fraudei, a corupției și a oricăror altor nereguli care afectează asistența macrofinanciară din partea Uniunii, în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului 7 , cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2185/96 al Consiliului 8 și cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 9 , și, pentru statele membre care participă la cooperarea consolidată în ceea ce privește Parchetul European, cu Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului 10 ; în special, în acest scop, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) este autorizat în mod expres să efectueze investigații, inclusiv îndeosebi verificări și inspecții la fața locului, inclusiv operațiuni de expertiză criminalistică digitală și interviuri; autorizează în mod expres Comisia sau pe reprezentanții acesteia să efectueze verificări, inclusiv verificări și inspecții la fața locului;

    (c)autorizează în mod expres Comisia și Curtea de Conturi să efectueze audituri atât în timpul, cât și după perioada de disponibilitate a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii, inclusiv audituri ale documentelor și audituri la fața locului, cum ar fi evaluările operaționale;

    (d)asigură faptul că Uniunea are dreptul la rambursarea anticipată a împrumutului și/sau la rambursarea integrală a grantului atunci când s-a stabilit că, în ceea ce privește gestionarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii, Ucraina s-a angajat într-un act de fraudă sau corupție sau într-o altă activitate ilegală care prejudiciază interesele financiare ale Uniunii;

    (e)asigură faptul că toate costurile înregistrate de Uniune care au legătură cu o asistență financiară sunt suportate de Ucraina.

    4.Înainte de implementarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii, Comisia evaluează, prin intermediul unei evaluări operaționale, soliditatea mecanismelor financiare, procedurile administrative și mecanismele interne și externe de control ale Ucrainei care sunt relevante din punctul de vedere al asistenței.

    Articolul 7

    1.Comisia este asistată de un comitet. Comitetul respectiv este un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

    2.Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

    Articolul 8

    1.Până la data de 30 iunie a fiecărui an, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a prezentei decizii în anul anterior, inclusiv o evaluare a respectivei puneri în aplicare. Raportul:

    (a)examinează progresele înregistrate în punerea în aplicare a asistenței macrofinanciare din partea Uniunii;

    (b)evaluează situația și perspectivele economice ale Ucrainei, precum și progresele înregistrate în punerea în aplicare a măsurilor de politică menționate la articolul 3 alineatul (1);

    (c)indică legătura dintre condițiile de politică economică prevăzute în memorandumul de înțelegere, performanțele economice și bugetare ale Ucrainei la acea dată și deciziile Comisiei de a pune la dispoziție tranșele asistenței macrofinanciare din partea Uniunii.

    2.În cel mult doi ani de la expirarea perioadei de disponibilitate menționate la articolul 1 alineatul (4), Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport de evaluare ex post, care analizează rezultatele și eficiența asistenței macrofinanciare acordate deja de Uniune și măsura în care aceasta a contribuit la obiectivele asistenței.

    Articolul 9

    Prezenta decizie intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European                Pentru Consiliu

    Președinta                Președintele

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

    1.1.Titlul propunerii/inițiativei

    Propunere de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind acordarea unei asistențe macrofinanciare suplimentare Republicii Ucraina

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB 11  

    Domeniul de politică:    Afaceri economice și financiare

    Activitate:    Afaceri economice și financiare internaționale

    1.3.Tipul propunerii/inițiativei

    X Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă 

     Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă întreprinsă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 12  

     Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente 

     Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune redirecționată către o acțiune nouă 

    1.4.Obiectiv(e)

    1.4.1.Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

    „Un nou impuls pentru locuri de muncă, investiții și creștere: promovarea prosperității dincolo de granițele UE”

    1.4.2.Obiectiv(e) specific(e)

    Obiectivul specific nr.

    „Promovarea prosperității dincolo de granițele UE”

    Activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

    Domeniile de activitate ale DG ECFIN în acest sector sunt următoarele:

    (a)    sprijinirea stabilității macrofinanciare și promovarea reformelor de stimulare a creșterii în afara UE, inclusiv prin dialoguri economice periodice cu principalii parteneri și prin acordarea de asistență macrofinanciară, precum și

    (b)    sprijinirea procesului de extindere și punerea în aplicare a politicilor de extindere și de vecinătate ale UE și a altor priorități ale UE la nivelul partenerilor prin efectuarea de analize economice și furnizarea de evaluări ale politicilor și consultanță.

    1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

    A se preciza efectele pe care ar trebui să le aibă propunerea/inițiativa asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

    ·Să contribuie la acoperirea nevoilor de finanțare externă ale Ucrainei în contextul unei deteriorări semnificative a conturilor externe cauzate de pandemia actuală de COVID-19 și de impactul asupra încrederii pe care îl au tensiunile geopolitice de la frontierele acestei țări.

    ·Să reducă nevoile de finanțare bugetară ale partenerului.

    ·Să sprijine efortul de consolidare bugetară și stabilizarea externă în contextul unui program al FMI.

    ·Să sprijine reformele structurale menite să îmbunătățească gestionarea macroeconomică globală, să consolideze guvernanța economică și transparența și să amelioreze condițiile necesare creșterii sustenabile.

    1.4.4.Indicatori de performanță

    A se preciza indicatorii care permit monitorizarea progreselor și a realizărilor obținute.

    Autoritățile din Ucraina vor trebui să transmită periodic serviciilor Comisiei rapoarte cu privire la o serie de indicatori economici și să prezinte un raport complet asupra îndeplinirii condițiilor de politică convenite înainte de plata tranșelor asistenței.

    Serviciile Comisiei vor continua să monitorizeze gestionarea finanțelor publice, în urma evaluării operaționale a circuitelor financiare și a procedurilor administrative derulate în Ucraina, puse la dispoziție în iunie 2020. Delegația UE în țările partenere va prezenta, de asemenea, rapoarte periodice pe teme relevante pentru monitorizarea asistenței. Serviciile Comisiei vor rămâne în contact permanent cu FMI și cu Banca Mondială, pentru a beneficia de informațiile dobândite în cursul activităților curente desfășurate de ele în țara parteneră respectivă.

    Propunerea de decizie prevede un raport anual privind AMF către Consiliu și Parlamentul European, care include o evaluare a implementării acestei operațiuni. În termen de doi ani de la expirarea perioadei de punere în aplicare, se va efectua o evaluare ex post independentă a asistenței.

    1.5.Motivele propunerii/inițiativei 

    1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

    Plata asistenței va fi condiționată de îndeplinirea condițiilor politice prealabile și de continuarea punerii în aplicare cu succes a unui program al FMI. Programul actual al FMI, care a fost aprobat de Consiliul director la 9 iunie 2020, în urma punerii în aplicare de către autoritățile din Ucraina a unei serii de acțiuni preliminare, a fost prelungit la 21 noiembrie 2021 până la sfârșitul lunii iunie 2022, în urma încheierii cu succes a primei evaluări a programului. În plus, Comisia și autoritățile din Ucraina trebuie să convină asupra unor condiții de politică specifice, enumerate într-un memorandum de înțelegere.

    Asistența este planificată să fie plătită în două tranșe. Se preconizează că plata primei tranșe va avea loc la intrarea în vigoare a memorandumului de înțelegere, probabil încă în primul trimestru al anului 2022. A doua tranșă ar putea fi plătită în termen de un an de la intrarea în vigoare a memorandumului de înțelegere.

    1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.

    Instrumentul de asistență macrofinanciară este un instrument bazat pe politici care are drept scop să reducă nevoile de finanțare externă pe termen scurt și mediu. Având în vedere pierderea accesului la piețele internaționale de capital, instrumentul oferă finanțare esențială pentru deficitul rezidual de finanțare din ce în ce mai mare al țării. AMF va completa resursele puse la dispoziție de instituțiile financiare internaționale, de donatorii bilaterali și de alte instituții financiare ale UE. Astfel, ea va contribui la eficacitatea globală a sprijinului financiar oferit de comunitatea internațională, precum și a altor tipuri de asistență financiară din partea UE, inclusiv a operațiunilor de sprijin bugetar.

    În plus, prin furnizarea de finanțare pe termen lung în condiții foarte avantajoase, de obicei mai favorabile decât cele ale restului donatorilor internaționali sau bilaterali, se preconizează că programul AMF va ajuta guvernul să își execute bugetul fără abateri bugetare și va contribui la sustenabilitatea datoriei.

    Pe lângă impactul financiar al AMF, programul propus va consolida angajamentul de reformă al guvernului și aspirația acestuia către relații mai strânse cu UE, astfel cum se reflectă în Acordul de asociere care a intrat în vigoare în 2017. Acest rezultat va fi atins, printre altele, prin impunerea unor condiții adecvate pentru plata asistenței. Într-un context mai larg, programul va semnala faptul că UE este pregătită să sprijine partenerii din vecinătatea estică, inclusiv Ucraina, în momente de dificultăți economice.

    1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

    Operațiunile de asistență macrofinanciară ale partenerilor sunt supuse unei evaluări ex post. Evaluările efectuate până în prezent (cu privire la programele AMF încheiate) concluzionează că operațiunile de asistență macrofinanciară contribuie, deși uneori modest și indirect, la îmbunătățirea sustenabilității externe, la stabilitatea macroeconomică și la realizarea reformelor structurale ale partenerului. În majoritatea cazurilor, operațiunile de asistență macrofinanciară au avut un efect pozitiv asupra balanței de plăți a partenerului și au contribuit la relaxarea constrângerilor bugetare ale acestuia. De asemenea, aceste operațiuni au condus la o creștere economică ceva mai însemnată.

    Ultima evaluare efectuată pentru o operațiune de asistență macrofinanciară pentru Ucraina se referă la intervenția pusă în aplicare între 2015 și 2018 (AMF III). Evaluarea a constatat că AMF III a fost extrem de relevantă în ceea ce privește obiectivele, pachetul financiar și condițiile de politică. Operațiunea a sprijinit în mod eficace consolidarea bugetară în Ucraina și a ajutat această țară să își îmbunătățească situația balanței de plăți. Condiționalitatea AMF III a avut un efect de consolidare pe plan politic, care a contribuit la mobilizarea autorităților ucrainene în jurul unor reforme esențiale (și anume: gestionarea finanțelor publice; sectorul energetic; guvernanța și transparența; sectorul financiar). Programul a adus, de asemenea, valoare adăugată prin efectul său de stimulare a încrederii sectorului privat.

    1.5.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

    Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual

    În cadrul financiar multianual 2021-2027, provizionarea împrumuturilor AMF va fi acoperită din suma totală prevăzută pentru provizionarea Garanției pentru acțiunea externă din cadrul IVCDCI–Europa globală. Capacitatea de creditare (indicativă) prevăzută pentru AMF este suficientă pentru a acoperi această operațiune, precum și alte operațiuni AMF puse în aplicare.

    Posibile sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

    UE se numără printre principalii donatori ai Ucrainei, sprijinind reformele economice, structurale și instituționale, precum și societatea civilă din această țară. Sprijinul financiar acordat de UE Ucrainei în perioada 2015-2021 prin intermediul programelor de asistență macrofinanciară s-a ridicat la 5 miliarde EUR. Acest program de AMF completează alte acțiuni sau instrumente externe ale UE utilizate pentru a sprijini Ucraina. El este aliniat și la noul instrument „Europa globală” (Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională) și la Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA-III) pentru perioada 2021-2027. 

    Principala valoare adăugată a AMF, comparativ cu alte instrumente ale UE, ar fi contribuția la crearea unui cadru macroeconomic stabil, inclusiv prin promovarea unei balanțe de plăți și a unei situații bugetare mai sustenabile, precum și instituirea unui cadru adecvat pentru promovarea reformelor structurale. AMF nu constituie un sprijin financiar regulat și trebuie întreruptă de îndată ce situația finanțării externe a partenerului redevine sustenabilă.

    AMF ar veni totodată în completarea intervențiilor avute în vedere de comunitatea internațională, în special a programelor de ajustare și de reformă susținute de FMI și de Banca Mondială.

    1.5.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor

    Prin utilizarea împrumuturilor, această operațiune AMF crește eficacitatea bugetului UE prin efectul de pârghie și oferă cea mai bună opțiune care să fie eficientă din punctul de vedere al costurilor.

    Comisia este împuternicită să împrumute fonduri de pe piețele de capital atât în numele Uniunii Europene, cât și al Euratom, utilizând garanția bugetului UE. Obiectivul este de a obține fonduri de pe piață la cele mai bune rate disponibile, având în vedere ratingul de credit foarte bun (evaluat cu AAA de Fitch, Moody's și DBRS, cu AA de S&P, toate cu perspective stabile) al UE/Euratom, și apoi de a le acorda mai departe sub formă de împrumuturi debitorilor eligibili în contextul creditărilor din cadrul MESF, BDP, AMF și al proiectelor Euratom. Activitățile de împrumut și de creditare sunt realizate ca operațiuni „back-to-back”, garantând faptul că bugetul UE nu își asumă niciun risc legat de rata dobânzii sau de cursul de schimb. Obiectivul obținerii de fonduri la cele mai bune rate disponibile pentru activități de împrumut și de creditare a fost atins, deoarece aceste rate sunt în conformitate cu cele ale instituțiilor similare (BEI, MESF și MES).

    1.6.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

    X durată limitată

       în vigoare pe o perioadă de 12 luni, începând în 2022

       impact financiar din 2022 până în 2023 pentru creditele de angajament și din 2022 până în 2023 pentru creditele de plată.

    1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 13  

    X Gestiune directă asigurată de Comisie

    X prin intermediul departamentelor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

       prin intermediul agențiilor executive

     Gestiune partajată cu statele membre

     Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

    țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

    organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

    BEI și Fondului European de Investiții;

    organismelor menționate la articolele 70 și 71 din Regulamentul financiar;

    organismelor de drept public;

    organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să li se furnizeze garanții financiare adecvate;

    organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și cărora li se furnizează garanții financiare adecvate;

    persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, și care sunt identificate în actul de bază relevant.

    Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.

    Observații

    2.MĂSURI DE GESTIUNE 

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare 

    A se preciza frecvența și condițiile aferente monitorizării și raportării.

    Acțiunile care urmează să fie finanțate în temeiul prezentei decizii vor fi puse în aplicare prin gestiune directă de către Comisie de la sediu și cu sprijinul delegațiilor Uniunii.

    Asistența are caracter macroeconomic și este concepută pentru a fi compatibilă cu un program sprijinit de FMI. Serviciile Comisiei vor monitoriza acțiunea pe baza continuării punerii în aplicare cu succes atât a unui program al FMI, cât și a măsurilor de reformă specifice care urmează a fi convenite cu autoritățile ucrainene într-un memorandum de înțelegere, cu o frecvență care este în concordanță cu numărul tranșelor (a se vedea și punctul 1.4.4).

    2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control 

    2.2.1.Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

    Acțiunile care urmează să fie finanțate în temeiul prezentei decizii vor fi puse în aplicare prin gestiune directă de către Comisie de la sediu și cu sprijinul delegațiilor Uniunii.

    Plățile în cadrul AMF depind de evaluările pozitive și sunt legate de îndeplinirea condiționalității aferente fiecărei operațiuni. Îndeplinirea condițiilor este monitorizată îndeaproape de către Comisie, în strânsă coordonare cu delegațiile Uniunii.

    2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

    Riscurile identificate

    În ceea ce privește operațiunile de acordare a asistenței macrofinanciare propuse, există riscuri fiduciare, riscuri legate de politicile aplicate și riscuri legate de situația politică în general.

    Există riscul ca AMF să fie utilizată în mod fraudulos. Întrucât AMF nu este destinată unor cheltuieli specifice (spre deosebire, de exemplu, de finanțarea proiectelor), acest risc este legat de factori precum calitatea generală a sistemelor de gestionare ale Băncii Naționale și Ministerului Finanțelor din Ucraina, a procedurilor administrative, a funcțiilor de control și supraveghere și a securității sistemelor IT, dar și de gradul de adecvare a capacităților de audit intern și extern.

    Un al doilea risc rezultă din posibilitatea ca Ucraina să nu poată asigura serviciul datoriilor financiare față de UE care decurg din împrumuturile AMF propuse (risc de nerambursare sau risc de credit); acesta ar putea fi cauzat, de exemplu, de o deteriorare suplimentară semnificativă a balanței de plăți și a situației bugetare a partenerului.

    Un alt risc major pentru operațiune provine din înrăutățirea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, care ar putea avea un impact negativ suplimentar asupra stabilității macroeconomice a Ucrainei, afectând performanța programului FMI și plata și/sau rambursarea AMF propuse.

    Sistemele de control intern

    Asistența macrofinanciară va face obiectul procedurilor de verificare, control și audit aflate în sarcina Comisiei, inclusiv a Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF), și a Curții de Conturi Europene, astfel cum se prevede la articolul 129 din Regulamentul financiar.

    Ex ante: evaluarea de către Comisie a sistemului de gestionare și de control din țara beneficiară. Pentru fiecare țară beneficiară, Comisia efectuează o evaluare operațională ex ante a circuitelor financiare și a mediului de control, cu sprijinul tehnic al consultanților, dacă este necesar. În vederea asigurării unui nivel rezonabil al bunei gestionări financiare, se realizează o analiză a procedurilor contabile, separarea atribuțiilor și auditul intern/extern al Băncii Centrale și al Ministerului Finanțelor. În cazul în care se identifică deficiențe, acestea sunt transpuse în condiții care trebuie puse în aplicare înainte de plata asistenței. De asemenea, atunci când este necesar, sunt instituite acorduri specifice pentru plăți (de exemplu, conturi dedicate).

    Pe durata punerii în aplicare: verificări efectuate de Comisie în ceea ce privește declarațiile periodice ale partenerului. Plata este supusă (1) monitorizării de către personalul DG ECFIN, în strânsă coordonare cu delegațiile UE și cu părțile interesate externe, precum FMI, a punerii în aplicare a condițiilor convenite și (2) procedurii normale de control prevăzute pentru circuitul financiar (modelul 2) utilizat în cadrul DG ECFIN, inclusiv verificării de către unitatea financiară a îndeplinirii condițiilor aferente plății asistenței menționate anterior. Plata aferentă operațiunilor de AMF poate face obiectul unor verificări ex post independente suplimentare (de documente și/sau la fața locului) efectuate de funcționarii din cadrul echipei de control ex post a DG. Aceste verificări pot fi inițiate, de asemenea, la solicitarea ordonatorului de credite subdelegat responsabil. Întreruperi și suspendări ale plăților, corecții financiare (puse în aplicare de Comisie) și recuperări pot fi practicate atunci când este necesar (nu s-a întâmplat acest lucru până în prezent) și sunt prevăzute în mod explicit în acordurile de finanțare cu partenerii.

    2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere) 

    Sistemele de control instituite, cum ar fi evaluările operaționale ex ante sau evaluările ex post, au asigurat o rată de eroare efectivă pentru plățile AMF de 0 %. Nu se cunosc cazuri de fraudă, corupție sau activitate ilegală. Operațiunile de AMF au o logică de intervenție clară, care permite Comisiei să evalueze impactul acestora. Controalele permit confirmarea asigurării și atingerii obiectivelor de politică și a priorităților.

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor 

    A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate, de exemplu din strategia antifraudă.

    Pentru a atenua riscurile de utilizare frauduloasă s-au luat și se vor lua mai multe măsuri:

    În primul rând, acordul de împrumut va include o serie de dispoziții privind inspecțiile, prevenirea fraudei, auditurile, precum și recuperarea fondurilor în caz de fraudă sau de corupție. Se mai preconizează că programul de asistență va include o serie de condiții de politică specifice, inclusiv în domeniul gestionării finanțelor publice, care vor viza sporirea eficienței, a transparenței și a responsabilității. De asemenea, asistența va fi plătită într-un cont special al Băncii Naționale a Ucrainei.

    În plus, în conformitate cu cerințele prevăzute de Regulamentul financiar, serviciile Comisiei au efectuat o evaluare operațională a circuitelor financiare și administrative ale Ucrainei ca să se asigure că procedurile instituite pentru gestionarea programului de asistență, inclusiv a asistenței macrofinanciare, oferă garanții adecvate. Evaluarea a fost efectuată în iunie 2020 și vizează domenii precum elaborarea și execuția bugetului, controlul intern al finanțelor publice, auditul intern și extern, achizițiile publice, gestionarea numerarului și a datoriei publice, precum și independența băncii centrale. Evoluțiile din domeniile respective vor continua să fie monitorizate îndeaproape de delegația UE din respectiva țară parteneră. Comisia utilizează totodată asistența pentru sprijin bugetar, pentru a ajuta autoritățile ucrainene să-și îmbunătățească sistemele de gestionare a finanțelor publice, iar aceste eforturi se bucură de un sprijin puternic din partea altor donatori.

    În fine, asistența va face obiectul procedurilor de verificare, control și audit aflate în sarcina Comisiei, inclusiv a Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF), și a Curții de Conturi Europene, astfel cum se prevede la articolul 129 din Regulamentul financiar.

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate) 

    ·Linii bugetare existente

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul de 
    cheltuieli

    Contribuție

    Numărul 

    Dif./Nedif 14 .

    din partea țărilor AELS 15

    din partea țărilor candidate 16

    din partea țărilor terțe

    în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    14.02.01.70.06 [împrumuturi AMF – Garanția pentru acțiunea externă]

    Dif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    ·Noile linii bugetare solicitate – Nu se aplică

    3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor 

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale 

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

    X    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Rubrica din cadrul financiar 
    multianual

    6

    Rubrica 6 – „Vecinătate și întreaga lume” 

    DG: ECFIN

    Anul 
    2022

    Anul 
    2023

    Anul 
    2024

    Anul 
    2025

    TOTAL

    • Credite operaționale

    Linia bugetară 17  

    14.02.01.70.06 [împrumuturi AMF – Garanția pentru acțiunea externă]

    Angajamente

    (1a)

    108,0 18

    108,0

    Plăți

    (2 a)

    108,0

    108,0

    Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice 19  

    Linia bugetară

    14.20.03.01 [granturi AMF]

    (3)

    0,15

    0,15

    TOTAL credite 
    pentru DG ECFIN

    Angajamente

    =1a+1b +3

    108,0

    Plăți

    =2a+2b

    +3

    108,0

     



    TOTAL credite operaționale

    Angajamente

    (4)

    108,0

    0,15

    108,15

    Plăți

    (5)

    108,15

    108,15

    •TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice

    (6)

    TOTAL credite 
    în cadrul RUBRICII 6 
    din cadrul financiar multianual

    Angajamente

    =4+ 6

    108,0

    0,15

    108,15

    Plăți

    =5+ 6

    108,15

    108,15



    În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici operaționale, a se repeta secțiunea de mai sus: [milioane EUR (cu trei zecimale)]

    Rubrica din cadrul financiar 
    multianual

    7

    Rubrica 7 – „Administrație publică europeană”

    DG: ECFIN

    Anul 
    2022

    Anul 
    2023

    Anul 
    2024

    Anul 
    2025

    Anul 

    TOTAL

    Resurse umane

    0,283

    0,141

    -

    0,024

    0,448

    Alte cheltuieli administrative

    -

    0,020

    -

    -

    0,020

    TOTAL credite 
    în cadrul RUBRICII 7 
    din cadrul financiar multianual

    Credite

    0,283

    0,161

    -

    0,024

    0,468

    (Total angajamente = Total plăți)

    0,283

    0,161

    -

    0,024

    0,468

    Această secțiune ar trebui completată utilizând „datele bugetare cu caracter administrativ” care trebuie introduse mai întâi în anexa la fișa financiară legislativă (anexa V la normele interne), încărcată în DECIDE pentru consultarea interservicii.

    Anul 
    2022

    Anul 
    2023

    Anul 
    2024

    Anul 
    2025

    Anul 

    TOTAL

    TOTAL credite 
    în cadrul RUBRICILOR 1-7 
    din cadrul financiar multianual 
    (Suma de referință)

    Angajamente

    =4+ 6

    108,283

    0,161

    -

    0,174

    108,618

    Plăți

    =5+ 6

    0,283

    0,161

    -

    108,174

    108,618

    3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale 

    Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

    3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative 

    X    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Anul 
    2022

    Anul 
    2023

    Anul 
    2024

    Anul 
    2025

    TOTAL

    RUBRICA 7 
    din cadrul financiar multianual

    Resurse umane

    0,283

    0,141

    -

    0,024

    0,448

    Alte cheltuieli administrative

    -

    0,020

    -

    -

    0,020

    Subtotal de la RUBRICA 7 
    din cadrul financiar multianual

    0,283

    0,161

    -

    0,024

    0,468

    În afara RUBRICII 7 22  
    din cadrul financiar multianual

    Resurse umane

    Alte cheltuieli 
    cu caracter administrativ

    Subtotal 
    în afara RUBRICII 7 
    din cadrul financiar multianual

    TOTAL

    0,283

    0,161

    -

    0,024

    0,468

    Necesarul de credite pentru resursele umane și alte cheltuieli cu caracter administrativ va fi acoperit de creditele direcției generale (DG) respective care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau au fost redistribuite intern în cadrul DG-ului respectiv.

    3.2.3.1.Necesarul de resurse umane estimat

    X    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

    Estimări în echivalent normă întreagă

    Anul 
    2022

    Anul 
    2023

    Anul 2024

    Anul 2025

    TOTAL

    •Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

    20 01 02 01 (la sediu și în reprezentanțele Comisiei)

    1,8

    0,9

    -

    0,15

    2,85

    20 01 02 03 (în delegații)

    01 01 01 01 (cercetare indirectă)

    01 01 01 11 (cercetare directă)

    Alte linii bugetare (a se preciza)

    Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 23

    20 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

    20 02 03 (AC, AL, END, INT și JPD în delegații)

    XX 01 xx yy zz  24

    - la sediu

    - în delegații

    01 01 01 02 (AC, END, INT - cercetare indirectă)

    01 01 01 12 (AC, END, INT – cercetare directă)

    Alte linii bugetare (a se preciza)

    TOTAL

    1,8

    0,9

    -

    0,15

    2,85

    XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

    Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi acordate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.

    Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

    Funcționari și personal temporar

    Directorul Direcției D: supraveghează și gestionează operațiunea, asigură legătura cu Consiliul și cu Parlamentul pentru adoptarea deciziei și aprobarea memorandumului de înțelegere (MoU), negociază MoU cu autoritățile din Ucraina, analizează rapoarte, conduce misiuni și evaluează progresele înregistrate în ceea ce privește respectarea condițiilor de acordare a asistenței.

    Șeful de unitate/Șeful de unitate adjunct al Direcției D: acordă asistență directorului în gestionarea operațiunii, în asigurarea legăturii cu Consiliul și cu Parlamentul pentru adoptarea deciziei și aprobarea memorandumului de înțelegere, în negocierea cu autoritățile din Ucraina a memorandumului de înțelegere și a Acordului privind planul de împrumut (împreună cu DG BUDGET), în analizarea rapoartelor și evaluarea progreselor înregistrate în ceea ce privește respectarea condițiilor de acordare a asistenței.

    Analiștii de date economice din Sectorul AMF (Direcția D): pregătesc decizia și MoU, asigură legături cu autoritățile și cu IFI, desfășoară misiuni de evaluare, pregătesc rapoarte ale serviciilor Comisiei și proceduri ale Comisiei legate de gestionarea asistenței, asigură legături cu experți externi pentru evaluarea operațională și evaluarea ex post.

    DG BUDGET (Unitățile E1, E3 sub supravegherea directorului): pregătește Acordul privind planul de împrumut, îl negociază cu autoritățile din Ucraina și îl prezintă spre aprobare serviciilor competente ale Comisiei și spre semnare ambelor părți. Urmărește intrarea în vigoare a Acordului privind planul de împrumut. Pregătește decizia (deciziile) Comisiei cu privire la operațiune (operațiunile) de împrumut, asigură urmărirea subsecventă a depunerii cererii (cererilor) de fonduri, selectează băncile, pregătește și execută operațiunea (operațiunile) de finanțare și eliberează fondurile pentru Ucraina. Desfășoară activități administrative pentru a asigura urmărirea subsecventă a rambursării împrumutului (împrumuturilor). Pregătește rapoartele corespunzătoare cu privire la aceste activități.

    Personal extern

    -

    3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual 

    Propunerea/inițiativa:

    X    poate fi finanțată integral prin realocarea creditelor în cadrul rubricii relevante din cadrul financiar multianual (CFM)

    3.2.5.Contribuțiile terților 

    Propunerea/inițiativa:

    X    nu prevede cofinanțare din partea terților

    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor 

    X    Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

    (1)    Decizia (UE) 2020/701 a Parlamentului European și a Consiliului din 25 mai 2020 privind acordarea de asistență macrofinanciară partenerilor vizați de politica de extindere și de politica de vecinătate în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19 (JO L 165, 27.5.2020, p. 31–37).
    (2)    Regulamentul (UE) 2021/947 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iunie 2021 de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională - „Europa globală”, de modificare și abrogare a Deciziei nr. 466/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) 2017/1601 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 480/2009 al Consiliului (JO L 209, 14.6.2021, p. 1).
    (3)    Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).
    (4)    Decizia 2010/427/UE a Consiliului din 26 iulie 2010 privind organizarea și funcționarea Serviciului European de Acțiune Externă (JO L 201, 3.8.2010, p. 30).
    (5)    Regulamentul (UE) 2021/947 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iunie 2021 de instituire a Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională - „Europa globală”, de modificare și abrogare a Deciziei nr. 466/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (UE) 2017/1601 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 480/2009 al Consiliului (JO ).
    (6)    Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).
    (7)    Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene (JO L 312, 23.12.1995, p. 1).
    (8)    Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (JO L 292, 15.11.1996, p. 2).
    (9)    Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).
    (10)    Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) (JO L 283, 31.10.2017, p. 1).
    (11)    ABM (activity-based management): gestiune pe activități; ABB (activity-based budgeting): întocmirea bugetului pe activități.
    (12)    Astfel cum se menționează la articolul 54 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
    (13)    Explicații detaliate privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
    (14)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
    (15)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
    (16)    Țările candidate și, după caz, candidații potențiali din Balcanii de Vest.
    (17)    În conformitate cu nomenclatorul bugetar oficial.
    (18)    Cuantumul provizionării pentru împrumuturile AMF (9 %) care urmează să fie plătit Fondului comun de provizionare.
    (19)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
    (20)    Realizările se referă la produsele și serviciile care trebuie furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de drumuri construiți etc.). 
    (21)    Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”. 
    (22)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
    (23)    AC = agent contractual; AL= agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenți de muncă temporară; JPD = tânăr profesionist în delegații.
    (24)    Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
    Top