EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022DC0567

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU referitor la autorizațiile de export acordate în 2021 în temeiul Regulamentului privind comerțul cu anumite bunuri care ar putea fi utilizate pentru a aplica pedeapsa capitală, tortura și alte pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante

COM/2022/567 final

Bruxelles, 31.10.2022

COM(2022) 567 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

referitor la autorizațiile de export acordate în 2021 în
temeiul Regulamentului privind comerțul cu anumite bunuri care ar
putea fi utilizate pentru a aplica pedeapsa capitală, tortura și alte
pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante


1.Introducere

Obiectivul Regulamentului (UE) 2019/125 („regulamentul”) privind comerțul cu anumite bunuri care ar putea fi utilizate pentru a aplica pedeapsa capitală, tortura și alte pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante 1 este de a preveni, în țările din afara UE, pe de o parte, pedeapsa capitală, și tortura și alte pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, pe de altă parte. Acesta distinge între:

-bunurile care au un caracter inerent abuziv și nu ar trebui comercializate deloc (anexa II) și

-bunurile care pot avea utilizări legitime, cum ar fi echipamentele pentru asigurarea respectării legii (anexa III) și bunurile pentru uz terapeutic (anexa IV).

Comerțul cu bunurile enumerate în anexele III și IV face obiectul anumitor restricții.

Articolul 26 alineatul (3) din regulament prevede că statele membre trebuie să elaboreze un raport de activități anual public. Raportul trebuie să furnizeze informații cu privire la numărul de cereri primite, la bunurile și țările în cauză, precum și cu privire la deciziile luate în privința cererilor. Conform articolului 26 alineatul (4), Comisia întocmește un raport anual care cuprinde rapoartele de activități anuale publicate de statele membre. Acest raport trebuie să fie pus la dispoziția publicului.

Raportul Comisiei oferă informații referitoare la activitățile de autorizare ale statelor membre din 2021 în ceea ce privește exporturile de bunuri 2 care ar putea fi utilizate pentru tortură sau pentru a aplica pedeapsa capitală.

Toate statele membre au raportat numărul de autorizații de export acordate și refuzate în temeiul articolului 11 alineatul (1) și al articolului 16 alineatul (1) din regulament, precum și cu privire la bunurile și țările de destinație în cauză. În unele cazuri, autoritățile competente ale statelor membre au raportat, de asemenea, numărul sau cantitățile de bunuri autorizate pentru export și categoria de utilizatori finali cărora le­au fost furnizate bunurile.

Autorizații acordate în temeiul Regulamentului (UE) 2019/125

Articolul 11 alineatul (1) și articolul 16 alineatul (1) din regulament prevăd obligația obținerii unei autorizații de export 3 pentru bunurile enumerate în anexa III și, respectiv, în anexa IV.

Anexa III cuprinde o listă a anumitor bunuri care ar putea fi utilizate pentru a aplica tortura sau alte pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante. Bunurile enumerate în anexa III sunt clasificate în următoarele categorii: bunuri concepute pentru imobilizarea ființelor umane; arme și dispozitive concepute pentru combaterea dezordinilor publice sau pentru autoprotecție și arme și dispozitive de difuzare a unor substanțe chimice cu proprietăți incapacitante sau iritante, utilizate în vederea combaterii dezordinilor publice sau pentru autoprotecție, și anumite substanțe aferente.

Anexa IV cuprinde o listă a anumitor substanțe chimice care ar putea fi utilizate în injecțiile letale.

Cu excepția situațiilor în care se utilizează autorizația generală de export a Uniunii prezentată în anexa V pentru exportul de bunuri enumerate în anexa IV, autorizația de export trebuie să fie obținută de la autoritățile competente ale statului membru în cauză, enumerate în anexa I la regulament.

Exporturile către destinațiile enumerate în anexa referitoare la autorizația generală de export a Uniunii se pot efectua, de obicei, fără a fi necesar să se obțină o autorizație individuală sau globală acordată de către un stat membru. Până în prezent, o țară din afara UE era inclusă în anexa V dacă aceasta ratificase un acord internațional relevant care prevedea angajamentul de a aboli pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile. Pentru țările care nu sunt membre ale Consiliului Europei, acest lucru înseamnă că țara în cauză trebuie să fi ratificat fără rezerve cel de Al doilea protocol facultativ la Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice (PIDCP).

Cu toate acestea, în cazul în care există bănuieli întemeiate cu privire la capacitatea exportatorului de a se conforma condițiilor autorizației sau legislației privind controlul exporturilor, autoritatea competentă poate interzice acestuia să utilizeze autorizația generală de export a Uniunii.

Articolul 20 alineatul (2) din regulament prevede că autorizația de export acordată de un stat membru poate fi o autorizație individuală (o autorizație pentru exporturi către un utilizator final sau un destinatar dintr-o țară din afara UE) sau o autorizație globală (o autorizație pentru exporturi către unul sau mai mulți utilizatori finali sau distribuitori specificați din una sau mai multe țări specificate din afara UE) 4 .

Articolele 3, 4 și 5 din regulament interzic exportul, importul și, respectiv, tranzitul bunurilor enumerate în anexa II. Autoritățile competente pot acorda o derogare de la această interdicție, însă doar în cazul în care se demonstrează că bunurile respective vor fi utilizate exclusiv pentru expunerea publică într-un muzeu (fie într-o țară din afara UE, fie, în conformitate cu articolul 4, într-un stat membru), dată fiind semnificația lor istorică.

2.Autorizații acordate și retrase

În 2021, numărul total al autorizațiilor raportate s-a ridicat la 275, nouă state membre raportând că au acordat autorizații. Celelalte state membre au informat Comisia că nu au primit nicio cerere de obținere a unei autorizații în temeiul regulamentului.

Întrucât definițiile „autorizației individuale” și „autorizației globale” de la articolul 2 din regulament nu includ o componentă cantitativă, indicarea numărului de autorizații acordate nu oferă o estimare a numărului sau a cantității bunurilor vizate de autorizațiile respective. De regulă, nici informațiile furnizate Comisiei de statele membre nu stabilesc o distincție între autorizațiile individuale și autorizațiile globale.

Statele membre au raportat că în 2021 au respins două cereri de autorizație de export. Cazurile de refuz raportate au vizat anumite tranzacții preconizate cu clienți din Chile și China. Exportul preconizat către Chile a vizat bunurile enumerate în anexa III codul 3.1 5 , iar exportul preconizat către China a vizat mărfurile enumerate în anexa III codul 3.6 6 .

Articolele 3, 4 și 5 din regulament interzic exportul, importul și, respectiv, tranzitul bunurilor enumerate în anexa II. Regulamentul permite autorităților naționale competente să acorde o derogare de la această interdicție, însă doar în cazul în care se demonstrează că bunurile respective vor fi utilizate exclusiv pentru expunerea publică într-un muzeu (fie într-o țară din afara UE, fie, în conformitate cu articolul 4, într-un stat membru), având în vedere semnificația lor istorică. Autoritățile competente au raportat că nu au acordat astfel de derogări în 2021.

Anexa 1 la prezentul raport oferă informații cu privire la numărul de autorizații de export acordate de către autoritățile naționale competente în 2021, pe categorii de bunuri (anexele III și IV la regulament). Exporturile efectuate în temeiul autorizației generale de export a Uniunii (anexa V) nu sunt incluse în informațiile privind numărul autorizațiilor acordate.

Anexa 2 oferă informații cu privire la numărul de autorizații de export raportate și de refuzuri pe categorii de bunuri (anexele III și IV la regulament).

Anexa 3 oferă informații cu privire la numărul cererilor autorizate și al cererilor refuzate în perioada 2017-2021.

Anexa 4 oferă informații cu privire la numărul de autorizații de export raportate emise de statele membre.

Anexa 5 oferă informații cu privire la principalele destinații raportate ale exporturilor autorizate.

Anexa 6 rezumă informațiile furnizate Comisiei privind utilizarea finală raportată a exporturilor autorizate în 2021.

Anexele 7 și 8 oferă o imagine de ansamblu a bunurilor autorizate pentru export, a destinațiilor acestora și a utilizării finale raportate.

(1)

JO L 30, 31.1.2019, p. 1.

(2)

Prezentul raport nu furnizează informații cu privire la utilizarea de către exportatori a autorizației generale de export a Uniunii, în temeiul anexei V la regulament, pentru exporturile de bunuri enumerate în anexa IV.

(3)

Articolul 2 litera (d) din regulament definește „exportul” ca „orice scoatere a bunurilor de pe teritoriul vamal al Uniunii, inclusiv orice scoatere a bunurilor care trebuie să facă obiectul unei declarații la vamă și orice scoatere a bunurilor care au fost depozitate într-o zonă liberă în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului”.

(4)

Articolul 2 litera (p) cuprinde o definiție completă a „autorizației individuale”. Articolul 2 litera (q) cuprinde o definiție completă a „autorizației globale”.

(5)

Bunuri enumerate în anexa III la codul 3.1: arme și echipamente portabile care fie administrează o doză dintr-o substanță chimică incapacitantă sau iritantă care vizează o persoană, fie difuzează o doză dintr-o astfel de substanță.

(6)

Bunuri enumerate în anexa III la codul 3.6: echipamente fixe sau montabile pentru difuzarea de substanțe chimice incapacitante sau iritante care acoperă o suprafață vastă.

Top

Bruxelles, 31.10.2022

COM(2022) 567 final

ANEXE

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI
CONSILIU

referitor la autorizațiile de export acordate în 2021 în temeiul Regulamentului privind comerțul cu anumite bunuri care ar putea fi utilizate pentru a aplica pedeapsa capitală, tortura și alte pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante


Anexa 1:

Numărul de autorizații de export raportate eliberate de statele membre în temeiul articolului 20 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/125, în funcție de rubrica din anexă

Anexa 2:

Numărul de autorizații de export raportate și de refuzuri, în funcție de rubrica din anexă

Anexa 3:

Numărul de autorizații de export raportate eliberate de statele membre în perioada 2017-2021

Anexa 4:

Numărul de autorizații de export raportate eliberate de statele membre

Anexa 5:

Destinațiile raportate 1 ale exporturilor autorizate în 2021 2

Anexa 6:

Utilizarea finală raportată a exporturilor autorizate către țări terțe în 2021 3

Anexa 7:

Imagine de ansamblu a exporturilor autorizate ale bunurilor din anexa III, raportate în 2021

Cod

Produsul din anexa III

Destinație

Utilizarea finală

Autoritatea competentă

1.1

Cătușe și lanțuri multiple (cu excepția cătușelor obișnuite)

Muntenegru (1), Elveția (5), Statele Unite (3), Regatul Unit (2)

Utilizarea finală nu este precizată

DE

2.1

Arme portabile cu descărcare electrică, inclusiv, dar fără a se limita la: bastoane cu electroșocuri, scuturi cu electroșocuri, pistoale electrice paralizante și pistoale electrice cu săgeți

Andorra (1)

Comercianți

FR

Statele Unite (2), mai multe țări (Australia, Islanda, Norvegia, Regatul Unit, Statele Unite, Elveția) (1)

Comercianți (Statele Unite), asigurarea respectării legii (mai multe țări)

NL

Andorra (1)

Asigurarea respectării legii

ES

2.2

Seturi care conțin toate componentele esențiale pentru asamblarea armelor portabile cu descărcare electrică

Statele Unite (1)

Comercianți

ES

3.1

Arme și echipamente portabile care fie administrează o doză dintr-o substanță chimică incapacitantă sau iritantă care vizează o persoană, fie difuzează o doză dintr-o astfel de substanță

Emiratele Arabe Unite (1)

Comercianți

CZ

Andorra (7), Bangladesh (1), Bosnia și Herțegovina (4), Iran (1), Japonia (6), Iordania (1), Kosovo* 4 (1), Mexic (1), Muntenegru (1), Namibia (1), Noua Caledonie (1), Macedonia de Nord (1), Norvegia (3), Paraguay (2), Elveția (17), Serbia (3), Africa de Sud (9), Taiwan (1), Turcia (1), Ucraina (1), Regatul Unit (3)

Utilizarea finală nu este precizată

DE

Andorra (1), Republica Democratică Congo (1), Niger (1)

Asigurarea respectării legii, comercianți (Andorra)

FR

Mai multe țări (Aruba, Bonaire, Saba, Sint Eustatius, Curaçao, Sint Maarten) (1), mai multe țări (Bonaire, Saba, Sint Eustatius) (2), Sint Maarten (1), Curaçao (1)

Asigurarea respectării legii

NL

Kuweit (1), Republica Democratică Congo (1), Qatar (3), Andorra (1), Peru (1), Bosnia și Herțegovina (2)

Asigurarea respectării legii, comercianți (Andorra)

ES

Mai multe țări (Statele Unite, Elveția) (2)

Altele

SE

3.2

Vanillylamidă de acid pelargonic (PAVA)

Albania (1), Australia (3), Brazilia (1), India (3), Japonia (2), Kazahstan (1), Pakistan (1), Republica Coreea (2), Rusia (2), Elveția (1), Africa de Sud (2), Taiwan (1), China (4)

Utilizarea finală nu este precizată

DE

3.3

Oleorășină de Capsicum (OC)

Argentina (1), Kenya (1), Elveția (5), Tunisia (1), Ucraina (2), Emiratele Arabe Unite (1), Regatul Unit (1)

Utilizarea finală nu este precizată

DE

Indonezia (2)

Altele

NL

Chile (2)

Asigurarea respectării legii

ES

3.4

3.4 Amestecuri care conțin cel puțin 0,3 % din greutate PAVA sau OC și un solvent (spray cu piper)

India (1), Japonia (1), Rusia (1), Elveția (7), Singapore (2), Africa de Sud (1), Turcia (1), Ucraina (5), Uzbekistan (1), Regatul Unit (3), China (1)

Utilizarea finală nu este precizată

DE

Noua Caledonie (1)

Comercianți

FR

Andorra (1)

Comercianți

ES

Anexa 8:

Imagine de ansamblu a exporturilor autorizate ale bunurilor din anexa IV, raportate în 2021

Cod

Produsul din anexa IV

Destinație

Utilizarea finală

Autoritatea competentă

1.1 (d)

Pentobarbital sodic (CAS 57-33-0)

Regatul Unit (1)

Uz veterinar

FR

Canada (5), Australia (1), Malaysia (3), Curaçao (1), Aruba (2)

Uz veterinar

NL

1.1 (g)

Tiopental (CAS RN 76-75-5)

Bosnia și Herțegovina (3), Serbia (3)

Uz medical și farmaceutic

AT

1.1 (h)

Tiopental sodic (CAS RN 71-73-8), cunoscut și sub denumirea de tiopentonă de sodiu (thiopentone sodium)

Albania (1), Liban (1), Algeria (1), Irak (1), Iran (1)

Uz medical și farmaceutic, comercianți (Irak)

CZ

Bangladesh (1), Ucraina (1), Mexic (1), Brazilia (1), Argentina (3), Turcia (1)

Uz medical și farmaceutic

IT

India (5), Bangladesh (2), Rusia (2)

Uz medical și farmaceutic

LV

Sao Tomé și Principe (1), Djibouti (1), Congo (1), Fiji (1), Bonaire (1), Angola (1), Mali (2), Tanzania (1), Malawi (2), Sierra Leone (1), Liberia (1), Eritreea (1), Timorul de Est (1), Ghana (1), Israel (1), Somalia (4)

Uz medical și farmaceutic

NL

1.1

Alte anestezice barbiturice cu acțiune pe termen scurt și mediu

Egipt (3), Argentina (4), Australia (5), Chile (2), Indonezia (2), Iran (2), Japonia (1), Canada (3), Columbia (5), Malaysia (1), Mexic (1), Noua Zeelandă (2), Kenya (1), Peru (1), Republica Coreea (1), Elveția (4), Africa de Sud (1), Uganda (2), Regatul Unit (1), mai multe țări (Kenya, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe) (1)

Utilizarea finală nu este precizată

DE

Mexic (1)

Uz medical și farmaceutic

IT

(1)

Dacă în lista destinațiilor se utilizează o anumită denumire, aceasta nu ar trebui să se interpreteze ca depășind referirea la un teritoriu (vamal) cunoscut în general sub acea denumire.

(2)

 Rubrica „Alte destinații” include destinațiile pentru care s-a raportat o singură autorizație de export, și anume: Algeria, Angola, Bonaire, Djibouti, Timorul de Est, Eritreea, Fiji, Ghana, Irak, Israel, Iordania, Kazahstan, Kosovo (această denumire nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă cu RCSONU 1244/1999, precum și cu Avizul CIJ privind Declarația de independență a Kosovoului), Kuweit, Liban, Liberia, Namibia, Niger, Macedonia de Nord, Pakistan, Sao Tomé și Principe, Sierra Leone, Sint Maarten, Tanzania, Tunisia, Uzbekistan. Rubrica „Destinații în mai multe țări” se referă la autorizațiile eliberate o singură dată pentru același articol exportat către mai mult de o țară.

(3)

Numărul de autorizații de export nu corespunde numărului menționat în anexele anterioare, deoarece nu toate autoritățile statelor membre menționează utilizarea finală.

(4)

*Această denumire nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă cu RCSONU 1244/1999, precum și cu Avizul CIJ privind Declarația de independență a Kosovoului.

Top