Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022DC0515

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Calitatea benzinei și a motorinei utilizate în transportul rutier în Uniunea Europeană (Anul de raportare 2020)

    COM/2022/515 final

    Bruxelles, 26.10.2022

    COM(2022) 515 final

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

    Calitatea benzinei și a motorinei utilizate în transportul rutier în Uniunea Europeană (Anul de raportare 2020)


    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

    Calitatea benzinei și a motorinei utilizate în transportul rutier în Uniunea Europeană 
    (Anul de raportare 2020)

    1.    Introducere

    În temeiul articolului 7a din Directiva 98/70/CE 1 privind calitatea benzinei și a motorinei (denumită în continuare „Directiva privind calitatea carburanților”) și al articolului 5 din Directiva (UE) 2015/652 a Consiliului de stabilire a metodelor de calcul și a cerințelor de raportare în temeiul Directivei 98/70/CE 2 , statele membre au obligația de a raporta anual intensitatea gazelor cu efect de seră (GES) generate de carburanții și de energia furnizate pe teritoriul lor. Această obligație de raportare s-a aplicat pentru prima dată pentru anul de raportare 2017, în urma aplicării și a transpunerii Directivei (UE) 2015/652 a Consiliului. Prezentul raport anual cuprinde datele raportate pentru anul 2020.

    În plus, în temeiul articolului 8 alineatul (3) din Directiva 98/70/CE, statele membre au obligația de a prezenta un raport conținând informații privind calitatea carburanților la nivel național pentru anul calendaristic precedent.

    Prezentul raport anual rezumă informațiile furnizate de statele membre în legătură cu cerințele de raportare menționate mai sus. Acesta se bazează pe datele transmise de statele membre Agenției Europene de Mediu (AEM) pentru anul 2020.

    2.    Volumele și intensitatea gazelor cu efect de seră generate pe durata ciclului de viață de tipurile de carburant și de energie

    Articolul 7a din Directiva privind calitatea carburanților, coroborat cu Directiva (UE) 2015/652 a Consiliului, stabilește cerințe de raportare cu privire la următoarele:

    ·volumul total al fiecărui tip de carburant sau de energie furnizat pentru transportul rutier și utilajele mobile nerutiere (inclusiv navele de navigație interioară atunci când nu se află pe mare), pentru tractoarele agricole și forestiere, precum și pentru ambarcațiunile de agrement atunci când nu se află pe mare;

    ·emisiile de GES pe durata ciclului de viață pe unitate de energie, inclusiv valorile medii provizorii ale emisiilor estimate legate de schimbarea indirectă a utilizării terenurilor (ILUC) generate de biocarburanți 3 ;

    ·materia primă și filiera de producție a biocarburanților utilizate pentru fiecare dintre biocarburanții furnizați pe teritoriul statelor membre.

    Directiva privind calitatea carburanților obligă statele membre să le impună furnizorilor de carburanți să reducă intensitatea gazelor cu efect de seră generate pe durata ciclului de viață de carburanții pentru transport, mai exact emisiile de GES generate pe durata ciclului de viață, per unitate de energie, de către carburanții și energia furnizate, cu cel puțin 6 % până la 31 decembrie 2020, comparativ cu standardul de carburant de referință pentru 2010 de 94,1 gCO2eq/MJ. Emisiile de GES legate de ILUC nu sunt luate în considerare la evaluarea respectării obiectivului de reducere cu cel puțin 6 %. Directiva (UE) 2018/2001 privind energia din surse regenerabile 4 prevede o serie de măsuri de combatere a schimbării indirecte a utilizării terenurilor, inclusiv un plafon pentru biocarburanții pe bază de alimente și de furaje, actul delegat asociat acesteia 5 stabilind criterii detaliate pentru determinarea materiilor prime pentru biocarburanții cu risc ridicat de ILUC care urmează să fie eliminate treptat până în 2030 și criteriile de certificare a biocarburanților, a biolichidelor și a carburanților din biomasă care prezintă riscuri reduse de ILUC.

    În anul 2020, toate cele 27 de state membre, Regatul Unit, Norvegia și Islanda, au furnizat date în formatul corespunzător privind reducerile emisiilor de gaze cu efect de seră. Totuși, Regatul Unit a furnizat date fără a le separa pe cele aferente Irlandei de Nord 6 și, prin urmare, în cifrele agregate din raport nu au putut fi incluse date pentru Irlanda de Nord. Având în vedere că obligația de raportare pentru 2020 nu se aplică Regatului Unit în ansamblu, nici datele pentru întregul teritoriu al Regatului Unit nu sunt incluse în raport. Totuși, unele date aferente Irlandei de Nord, care au fost furnizate în afara formatului de prezentare a rapoartelor, sunt incluse în prezentul raport. Comparațiile între cifrele agregate se referă la UE-27 pentru toți anii de referință.

    2.1    Emisiile de gaze cu efect de seră și ecartul față de obiectivul pentru 2020

    Conform datelor furnizate, intensitatea medie a GES generate de carburanții și energia furnizate în cele 27 de state membre raportoare a fost de 89 gCO2eq/MJ în 2020, ceea ce înseamnă o economie de 51 Mt de dioxid de carbon echivalent (CO2eq) pe parcursul anului 2020. Aceasta este cu 5,5 % mai mică comparativ cu nivelul de referință de 94,1 g CO2eq/MJ înregistrat în 2010 (în creștere raportat la o scădere de 4,3 % consemnată de cele 27 de state membre ale UE în 2019), ceea ce presupune că, pentru a atinge obiectivul de 6 %, este necesară o reducere suplimentară de 0,5 % a intensității GES a tuturor combustibililor fosili, a biocarburanților și a energiei furnizate. 

    Datele raportate pentru 2020 arată că progresele realizate de furnizorii de carburanți din UE variază foarte mult de la un stat membru al UE la altul. Unsprezece state membre (Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Luxemburg, Malta și Suedia) și-au atins obiectivul de a reduce cu 6 % până în 2020 intensitatea GES generate de carburanții utilizați în transport, comparativ cu 2010 (a se vedea Figura 1). Aceasta reprezintă o îmbunătățire importantă pentru multe state membre în comparație cu anul de raportare 2019, când doar două state membre, Suedia și Finlanda, au atins obiectivul de 6 %. Cele mai mari progrese înregistrate pe parcursul unui an au fost realizate de Cipru și Estonia, cu creșteri de 4,7 și, respectiv, 4,5 puncte procentuale între 2019 și 2020, față de nivelul de referință din 2010, urmate de Belgia, Danemarca și Ungaria, cu creșteri cuprinse între 3,3 și 3,1 puncte procentuale. Pe baza datelor preliminare furnizate de Regatul Unit 7 , Irlanda de Nord a realizat o reducere cu 6,2 % a intensității GES pentru carburanții furnizați în Irlanda de Nord în 2020.

    În ceea ce privește distanța rămasă în raport cu obiectivul, Slovacia, Țările de Jos și Austria sunt deja foarte aproape de atingerea obiectivului de 6 %, situându-se la 5,8 %, 5,4 % și, respectiv, 5,1 %, în timp ce România, Polonia, Italia, Franța, Bulgaria și Grecia au realizat reduceri cuprinse între 4 % și 5 %. În cele din urmă, în șapte state membre (Slovenia, Spania, Portugalia, Lituania, Irlanda, Letonia și Croația), reducerea intensității GES rămâne sub nivelul de 4 %. Informații suplimentare pot fi găsite în Raportul tehnic nr. 2022/2 al AEM privind „intensitățile gazelor cu efect de seră aferente carburanților utilizați în transport în UE în 2020” 8 .

     



    Figura 1: Reduceri ale intensității GES aferente carburanților, realizate de furnizorii de carburanți din UE în statele membre în perioadele 2010-2019 și 2010-2020 (Sursa: AEM)

    În plus, în 2020, unsprezece state membre (Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Polonia, România și Slovacia) au raportat reduceri ale emisiilor generate în amonte (UER) 9 , având o contribuție cuprinsă între 0,3 puncte procentuale și 2,3 puncte procentuale la realizarea globală a reducerii emisiilor de GES în aceste state membre. În consecință, totalul emisiilor generate în amonte (UER) raportate a fost de 2 625 kt CO2eq în 2020, ducând la o reducere suplimentară de 0,3 puncte procentuale a intensității GES generate de carburanți, de la 5,2 % la 5,5 % (a se vedea tabelul 5 din anexa la raport). UER declarate de un furnizor trebuie cuantificate și raportate în conformitate cu cerințele prevăzute în Directiva (UE) 2015/652 a Consiliului. Informații mai detaliate privind metodele de cuantificare, monitorizare și raportare privind UER pot fi găsite într-o notă de orientare 10 .

    Dacă se ține seama de emisiile aferente ILUC 11 , intensitatea medie a gazelor cu efect de seră generate de carburanții furnizați în UE în 2020 a fost cu 3,3 % mai mică decât în 2010. Aceasta corespunde unei economii de 30 Mt CO2eq în anul 2020. În conformitate cu articolul 7d din Directiva 98/70/CE de stabilire a calculării emisiilor de gaze cu efect de seră generate pe durata ciclului de viață de biocarburanți, emisiile aferente ILUC nu sunt luate în considerare la evaluarea respectării obiectivului de reducere cu cel puțin 6 %.

    Vor fi necesare acțiuni suplimentare pentru a decarboniza combustibilul utilizat în transporturi și pentru a contribui la creșterea ambiției în materie de climă, astfel cum se prevede în Pactul verde european și ulterior în pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55”, propus de Comisie la 14 iulie 2021 și supus proceselor de codecizie în curs. Propunerea de revizuire a Directivei privind energia din surse regenerabile 12 crește substanțial nivelul general de ambiție în vederea reducerii intensității emisiilor de GES generate de toți carburanții utilizați în transporturi cu 13 % până în 2030, comparativ cu nivelul de referință din 2010, în timp ce Comisia a propus abrogarea obiectivului de reducere cu 6 % inclus în Directiva privind calitatea carburanților (DCC) pentru a evita dubla reglementare și a simplifica legislația. Propunerile de regulamente privind inițiativele ReFuelEU în domeniul aviației și FuelEU în domeniul maritim urmăresc, de asemenea, să stimuleze producția de combustibili alternativi durabili și optarea pentru utilizarea acestora în sectorul aviației și în cel maritim.

    2.2    Aprovizionarea cu carburant

    Prezenta secțiune rezumă datele transmise de statele membre privind toți combustibilii fosili, biocarburanții și combustibilii de origine nebiologică ce intră în domeniul de aplicare al Directivei privind calitatea carburanților utilizați pentru transportul rutier și pentru utilajele mobile nerutiere.

    Cantitatea totală de combustibil raportată de cele 27 de state membre în 2020 a fost de 10 585 de petajouli (PJ), ceea ce reprezintă o scădere cu 10,8 % față de 2019, în mare parte ca urmare a efectelor crizei provocate de pandemia de COVID-19. Aprovizionarea cu carburanți a fost în continuare dominată în mare parte de combustibilii fosili (93,2 %), urmați de biocarburanți (6,8 %) și de energie electrică într-o proporție foarte mică (0,02 %) (a se vedea secțiunea 2.4). În 2020 nu s-a raportat niciun fel de combustibil de origine nebiologică obținut din surse regenerabile.

    Aprovizionarea cu combustibili fosili a fost în continuare dominată în 2020 de motorină (56,1 %; 5 934 PJ), urmată de benzină (22,2 %; 2 354 PJ) și motorină (12,6 %; 1 337 PJ). Gazul petrolier lichefiat și gazul natural lichefiat au avut o cotă combinată de 2,2 % (236 PJ) (a se vedea figura 2).

    Figura 2: Cotele de aprovizionare cu energie pe bază de combustibil pentru fiecare tip de carburant în 2020 (Sursa: AEM)

    2.3    Consumul de biocarburanți

    Consumul total de biocarburanți din cele 27 de state membre a crescut ușor de la 693 PJ la 723 PJ între 2019 și 2020. Consumul continuă să fie dominat de biomotorină (esteri metilici ai acizilor grași, EMAG), care reprezintă 62,0 % din consumul total de biocarburanți (449 PJ), urmată de uleiul vegetal hidrotratat (HVO) (20,2 %; 146 PJ) și bioetanol (13,4 %; 97 PJ). Etilul-terț-butil-eter produs pe bază de bioetanol (bio-ETBE) a reprezentat 1,6 % (11 PJ), iar biogazul 1,4 % (10 PJ) din totalul consumului de biocarburanți. Toți ceilalți biocarburanți au avut o cotă mult mai mică (a se vedea Figura 3). Astfel, peste 80 % din totalul biocarburanților sunt amestecați în motorină. Informații detaliate privind toți biocarburanții și toate filierele pot fi găsite în Raportul tehnic nr. 2022/02 al AEM.

    Figura 3: Cotele de aprovizionare cu energie pe bază de biocarburanți pentru fiecare tip de carburant în 2020 (Sursa: AEM)

    2.4    Consumul de energie electrică

    Raportarea consumului de energie electrică de către furnizorii de carburant este voluntară, iar cincisprezece state membre (comparativ cu unsprezece în 2019), au raportat date privind energia electrică consumată de vehiculele și motocicletele electrice (a se vedea Tabelul 1). Cantitatea totală raportată de energie electrică consumată de vehiculele electrice a crescut la 6 218 196 GJ (excluzând ajustarea eficienței grupului motopropulsor) de la 3 714 644 GJ în 2019, ceea ce reprezintă o creștere de 67 %. Consumul efectiv de energie electrică al vehiculelor electrice în diferitele state membre poate fi mai mare, deoarece raportarea consumului de energie electrică nu este obligatorie în temeiul articolului 7 litera (a) și nu este încă efectuată de multe state membre, deși ar contribui la atingerea obiectivului de 6 %.



    Tabelul 1: Energia electrică consumată de vehiculele și motocicletele electrice în 2020 ca o contribuție raportată de furnizorii de carburant la îndeplinirea obiectivului lor de reducere a GES (Sursa: AEM)

    Stat membru

    Cantitatea de energie

    Intensitatea GES

     

    excluzând eficiența grupului motopropulsor (GJ)

    incluzând eficiența grupului motopropulsor 13 (GJ)

    raportată de statul membru (g CO2e/MJ)

    raportată de statul membru (g CO2e/KWh)

    Austria

    69 971

    27 988

    21,8

    78

    Bulgaria

    129 600

    51 840

    522,0

    1 879

    Cehia

    1 085

    434

    177,0

    637

    Estonia

    62 091

    24 836

    114,5

    412

    Franța

    1 526 400

    610 560

    16,6

    60

    Germania

    2 394 000

    957 600

    153,0

    551

    Ungaria

    17 387

    6 955

    56,3

    203

    Irlanda

    176 276

    70 511

    110,1

    396

    Italia

    234 015

    93 606

    110,3

    397

    Țările de Jos

    766 091

    306 437

    141,0

    508

    Portugalia

    37 350

    14 940

    65,7

    237

    România

    645 225

    258 090

    -

    -

    Slovacia

    155 950

    62 380

    46,4

    167

    Slovenia

    2 447

    979

    97,5

    351

    Suedia

    308

    123

    13,0

    47

    Total

    6 218 196

    2 487 279

    3.    Prezentare generală a datelor privind calitatea carburanților din UE în 2020

    În conformitate cu articolul 8 din Directiva privind calitatea carburanților, toate cele 27 de state membre, Norvegia și Regatul Unit în ceea ce privește Irlanda de Nord au prezentat rapoarte cu privire la datele naționale referitoare la calitatea carburanților pentru anul 2020.

    În prezenta secțiune, sunt furnizate date referitoare la vânzările de benzină și motorină, precum și la biocomponentele acestora, pentru transportul rutier, conform raportărilor primite de la cele 27 de state membre ale UE. Sunt excluși alți combustibili fosili, alți biocarburanți și combustibilii de origine nebiologică, precum și carburanții utilizați pentru utilajele mobile nerutiere.

    3.1    Benzina și motorina

    Ponderea motorinei a rămas stabilă între 2017 și 2020, atingând valoarea de 73,2 % din totalul vânzărilor în 2020. Anterior, respectiva pondere consemnase o oarecare creștere, de la 71,2 % în 2014 la 73,3 % în 2017. Aceasta este moștenirea așa-numitei treceri la motorină a parcului de vehicule al Europei în ultimele decenii, care a încetat în urma scandalului emisiilor diesel. Cantitatea totală de motorină vândută a scăzut cu 12 % în 2020 comparativ cu 2019, ca efect al crizei provocate de pandemia de COVID-19. Vânzările de benzină s-au diminuat cu un procent similar (12,4 %) în 2020 (a se vedea Tabelul 2).



    Tabelul 2: Vânzările de motorină și de benzină în UE-27 (în milioane de litri, cu cotele aferente) în perioada 2017-2020

     

    2017

    2018

    2019

    2020

    Vânzările de motorină

    235 388 (73,3 %)

    241 653 (73,3 %)

    246 865 (73,0 %)

    217 395 (73,2 %)

    Vânzările de benzină

    85 911 (26,7 %)

    87 994 (26,7 %)

    90 917 (27,0 %)

    79 659 (26,8 %)

    Total (motorină și benzină)

    321 299

    329 629

    337 782

    297 054

    Consumul de motorină este dominant în toate statele membre ale UE, cu excepția Ciprului, unde proporția consumului de benzină este de 50 %. Alte țări cu un consum de benzină relativ ridicat sunt Grecia, Țările de Jos și Finlanda, având cote corespunzătoare de 45 %, 42 % și, respectiv, 38 %, în timp ce, la polul opus, în Bulgaria, Letonia și Lituania, cotele de benzină corespunzătoare variază de la 18 %, 16 % și, respectiv, 13 %.

    Nu există modificări semnificative la nivelul distribuției vânzărilor de benzină din perspectiva cifrelor octanice de cercetare (COR) ale sortimentelor de benzină între 2019 și 2020. Majoritatea vânzărilor de benzină în 2020 au fost vânzări ale sortimentului de benzină cu o cifră octanică de cercetare (RON) 95, a cărui cotă a înregistrat o ușoară creștere comparativ cu 2019. Cota vânzărilor de carburant cu 95 ≤ RON < 98 a scăzut, în timp ce ponderea vânzărilor de carburant cu RON ≥ 98 a crescut ușor în comparație cu anul precedent (a se vedea Tabelul 3).

    Tabelul 3: Cota vânzărilor de benzină în UE-27 în funcție de numerele RON

    2017

    2018

    2019

    2020

    RON 95

    84,3 %

    80,0 %

    77,8 %

    79,3 %

    95 ≤ RON < 98

    8,5 %

    14,9 %

    16,7 %

    14,3 %

    RON ≥ 98

    6,9 %

    4,9 %

    5,4 %

    6,4 %

    RON = 91

    0,2 %

    0,2 %

    0,1 %

    0,01 %

    3.2    Conținutul de biocomponente

    În 2020, aproape toată benzina și motorina vândute în UE sunt marcate ca având conținut de biocomponente. Din totalul benzinei vândute, 99,8 % conținea biocomponente 14 , cu următoarea defalcare: 65,7 % avea un conținut de etanol de până la 5 % în volum (E5), ceea ce reprezintă cu 7,6 puncte procentuale mai puțin decât în 2019, în timp ce 33,3 % avea un conținut de etanol de până la 10 % (E10), ceea ce indică o creștere cu 7,6 puncte procentuale față de 2019; 1,0 % din benzină avea un conținut de etanol mai mare de 10 % (E+ 15 ).

    Din totalul motorinei vândute, 99,7 % conținea biocomponente, în timp ce 86,2 % din motorina respectivă avea un conținut de esteri metilici ai acizilor grași (EMAG) de până la 7 % (B7), 13,8 % avea un conținut mai ridicat (B+) 16 , indicând o creștere semnificativă de la 0,8 % în 2019 (a se vedea Tabelul 4).

    Tabelul 4: Utilizarea de biocomponente în benzina și motorina vândute în UE-27 în perioada 2017-2020

    Tipul de carburant

    2017

    2018

    2019

    2020

    Benzină

    E0

    14,5 %

    4,9 %

    0,7 %

    0,0 % 17

    E5

    66,7 %

    81,5 %

    73,3 %

    65,7 %

    E10

    18,6 %

    13,4 %

    25,7 %

    33,3 %

    E+

    0,1 %

    0,2 %

    0,4 %

    1,0 %

    Motorină

    B0

    0,0 %

    0,0 %

    0,0 %

    0,0 % 18

    B7

    81,8 %

    99,2 %

    99,1 %

    86,2 %

    B+

    16,2 %

    0,8 %

    0,8 %

    13,8 %

    3.3    Conformitatea carburanților vânduți cu limitele în materie de calitate

    În general, limitele în materie de calitate a carburanților sunt în mare măsură respectate în UE. În privința unei foarte mari majorități dintre parametrii-cheie ai carburanților din eșantioanele prelevate în 2020, s-a raportat că se înscriau în limitele de toleranță.

    Lituania, Slovenia și Suedia au verificat și au raportat o respectare deplină a limitelor atât pentru benzină, cât și pentru motorină. Limitele au fost verificate și raportate ca fiind pe deplin respectate de către opt state membre (Bulgaria, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, România, Slovenia și Suedia) pentru benzină și de șaptesprezece state membre (Austria, Croația, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Suedia) pentru motorină.

    Statele membre au raportat un număr total de 235 de cazuri de nerespectare a limitelor pentru benzină și de 90 de cazuri pentru motorină, corespunzătoare unei ponderi de 1 % și, respectiv, 0,4 % din numărul total de probe prelevate în 2020, ceea ce reprezintă cu 33 % mai puțin decât în 2019. În ceea ce privește benzina, parametrii care nu au fost conformi cel mai des cu specificațiile au fost depășirile presiunii vaporilor în perioada verii (în cincisprezece state membre), cifra octanică de cercetare (RON, în șase state membre), cifra octanică „motor” (MON, în cinci state membre), conținutul de compuși aromatici (analiza hidrocarburilor, în cinci state membre) și conținutul de sulf (într-un stat membru, Franța). În ceea ce privește motorina, parametrii care nu au respectat cel mai des specificațiile au fost conținutul de sulf și conținutul de EMAG (în șase state membre pentru ambii parametri).

    Toate statele membre au descris acțiunile întreprinse atunci când probele prelevate s-au dovedit a fi neconforme. Printre aceste acțiuni s-au numărat informarea autorităților competente, inițierea de investigații, aplicarea de sancțiuni și amenzi și prelevarea de noi probe. Într-un număr redus de cazuri, în care s-a constatat că parametrii neconformi erau foarte aproape de limitele de toleranță, nu s-a întreprins nicio acțiune.

    Prin urmare, Comisia nu a fost nevoită să lanseze nicio investigație în acest domeniu. Se poate concluziona că sistemul existent de monitorizare a calității carburanților asigură comercializarea în UE a unor carburanți de înaltă calitate, în conformitate cu cerințele Directivei privind calitatea carburanților.



    Anexă

    Tabelul 5: Contribuția la reducerea emisiilor generate în amonte în vederea atingerii obiectivului de reducere a intensității GES cu 6 % în 2020, excluzând ILUC (Sursa: AEM)

    Stat membru

    Reducerea intensității GES, excluzând UER

    Contribuția UER

    Reducerea intensității GES, incluzând UER

    Intensitatea GES, incluzând UER (g CO2eq/MJ)

    Intensitatea GES, excluzând UER (g CO2eq/MJ)

    Cipru

    3,7 %

    2,3 %

    6,0 %

    88,4

    90,6

    Danemarca

    3,7 %

    2,3 %

    6,0 %

    88,5

    90,6

    Austria

    3,2 %

    1,9 %

    5,1 %

    89,3

    91,1

    Ungaria

    4,2 %

    1,8 %

    6,1 %

    88,4

    90,1

    Estonia

    4,9 %

    1,4 %

    6,3 %

    88,2

    89,5

    Slovacia

    4,5 %

    1,3 %

    5,8 %

    88,6

    89,9

    România

    4,0 %

    0,8 %

    4,8 %

    89,6

    90,3

    Cehia

    5,4 %

    0,7 %

    6,1 %

    88,4

    89,0

    Polonia

    4,4 %

    0,4 %

    4,7 %

    89,6

    90,0

    Luxemburg

    5,7 %

    0,4 %

    6,0 %

    88,4

    88,8

    Italia

    4,5 %

    0,3 %

    4,7 %

    89,6

    89,9

    Belgia

    6,3 %

    0,0 %

    6,3 %

    88,1

    88,1

    Bulgaria

    4,0 %

    0,0 %

    4,0 %

    90,3

    90,3

    Croația

    2,2 %

    0,0 %

    2,2 %

    92,0

    92,0

    Finlanda

    7,2 %

    0,0 %

    7,2 %

    87,4

    87,4

    Franța

    4,4 %

    0,0 %

    4,4 %

    90,0

    90,0

    Germania

    6,1 %

    0,0 %

    6,1 %

    88,3

    88,3

    Grecia

    4,0 %

    0,0 %

    4,0 %

    90,3

    90,3

    Irlanda

    3,2 %

    0,0 %

    3,2 %

    91,1

    91,1

    Letonia

    2,9 %

    0,0 %

    2,9 %

    91,3

    91,3

    Lituania

    3,3 %

    0,0 %

    3,3 %

    91,0

    91,0

    Malta

    6,2 %

    0,0 %

    6,2 %

    88,2

    88,2

    Țările de Jos

    5,4 %

    0,0 %

    5,4 %

    89,0

    89,0

    Portugalia

    3,4 %

    0,0 %

    3,4 %

    90,9

    90,9

    Slovenia

    3,8 %

    0,0 %

    3,8 %

    90,5

    90,5

    Spania

    3,7 %

    0,0 %

    3,7 %

    90,6

    90,6

    Suedia

    19,1 %

    0,0 %

    19,1 %

    76,1

    76,1

    UE27

    5,2 %

    0,3 %

    5,5 %

    89,0

    89,2

    (1)

    Directiva 98/70/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea benzinei și a motorinei și de modificare a Directivei 93/12/CEE a Consiliului, JO L 350, 28.12.1998, p. 58.

    (2)

     Directiva (UE) 2015/652 a Consiliului din 20 aprilie 2015 de stabilire a metodelor de calcul și a cerințelor de raportare în temeiul Directivei 98/70/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea benzinei și a motorinei, JO L 107, 25.4.2015, p. 26.

    (3)

    Directiva (UE) 2015/1513 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 septembrie 2015 de modificare a Directivei 98/70/CE privind calitatea benzinei și a motorinei și de modificare a Directivei 2009/28/CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, JO L 239, 15.9.2015, p. 8.

    (4)

    Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, JO L 328, 21.12.2018, p. 82.

    (5)

     C(2019) 2055 final: https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:99ec1d90-457c-11e9-a8ed-01aa75ed71a1.0005.02/DOC_1&format=PDF .

    (6)

     După încheierea perioadei de tranziție, Directiva (UE) 2015/652 a Consiliului de stabilire a obligațiilor de raportare relevante nu se mai aplică Regatului Unit în ansamblu. Totuși, în temeiul articolului 5 alineatul (4) coroborat cu punctul 47 din anexa 2 la Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord la Acordul de retragere ( https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:12020W/TXT ), Directiva (UE) 2015/652 a Consiliului continuă să se aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia în ceea ce privește Irlanda de Nord.

    (7)

    În prezent, Regatul Unit își finalizează transmiterea raportării pentru Irlanda de Nord în temeiul articolului 7a din Directiva privind calitatea carburanților (DCC) și în conformitate cu articolul 5 din Directiva (UE) 2015/652 a Consiliului.

    (8)

      https://www.eionet.europa.eu/etcs/etc-cm/products/etc-cm-report-2022-02 . 

    (9)

    „Emisii generate în amonte” înseamnă toate emisiile de gaze cu efect de seră care sunt generate înainte ca materiile prime să ajungă la o rafinărie sau la o instalație de prelucrare unde se produce carburantul.

    (10)

    https://ec.europa.eu/clima/system/files/2016-11/guidance_note_on_uer_en.pdf.

    (11)

    Pentru acest calcul, emisiile estimate provizorii legate de schimbarea indirectă a utilizării terenurilor generate de biocarburanți au fost luate în considerare în conformitate cu anexa V la Directiva privind calitatea carburanților.

    (12)

    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX:52021PC0557.

    (13)

    În conformitate cu partea 1 din anexa I la Directiva (UE) 2015/652 a Consiliului, obiectivul de reducere a GES se calculează pe baza cantităților de energie electrică utilizând factorul de ajustare pentru tehnologia vehiculelor electrice, care corespunde includerii eficienței grupului motopropulsor.

    (14)

    Aceasta include bioetanolul amestecat direct în benzină sau transformat în ETBE și apoi amestecat în benzină.

    (15)

    E+ este benzină cu un conținut de etanol > 10 % (% v/v).

    (16)

    B+ este motorină cu un conținut de biomotorină > 7 % (% v/v).

    (17)

    Numai Malta și Slovacia au raportat 186 de milioane de litri de benzină vânduți fără conținut de biocarburanți, ceea ce corespunde unei cote de 0,2 % din totalul vânzărilor de benzină în 2020 (din cauza ponderii scăzute, aceasta nu este inclusă în tabelul 4).

    (18)

    Numai Letonia a raportat 638 de milioane de litri de motorină vânduți în perioada de iarnă fără conținut de biocarburanți, ceea ce corespunde unei cote de 0,3 % din totalul vânzărilor de motorină în 2020 (din cauza ponderii scăzute, aceasta nu este inclusă în tabelul 4).

    Top