Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021SC0612

    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMAT AL RAPORTULUI PRIVIND EVALUAREA IMPACTULUI care însoţeşte documentul REGULAMENTUL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2018/842 privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre în perioada 2021-2030 în vederea unei contribuții la acțiunile climatice de respectare a angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris

    SWD/2021/612 final

    Bruxelles, 14.7.2021

    SWD(2021) 612 final

    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

    REZUMAT AL RAPORTULUI PRIVIND EVALUAREA IMPACTULUI

    care însoţeşte documentul

    REGULAMENTUL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2018/842 privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre în perioada 2021-2030 în vederea unei contribuții la acțiunile climatice de respectare a angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris

    {COM(2021) 555 final} - {SEC(2021) 555 final} - {SWD(2021) 553 final} - {SWD(2021) 611 final}


    Fișă rezumat

    Evaluarea impactului revizuirii Regulamentului privind partajarea eforturilor

    A. Necesitatea de a acționa

    Care este problema și de ce este o problemă la nivelul UE?

    Regulamentul privind partajarea eforturilor (ESR) stabilește obiective naționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru sectoarele care nu fac în prezent obiectul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, cum ar fi clădirile, transportul rutier, agricultura și deșeurile. Cu toate acestea, având în vedere noul obiectiv general la nivelul întregii economii a UE de reducere cu cel puțin 55 % a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990, obiectivele actuale stabilite în ESR sunt inadecvate pentru a contribui suficient la obiectivul global mai ambițios al UE. În al doilea rând, posibila extindere a sistemului de comercializare a certificatelor de emisii și posibila modificare a domeniului de aplicare al Regulamentului privind exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultura justifică examinarea domeniului de aplicare al ESR ca parte a structurii generale a politicii în domeniul climei. În al treilea rând, prin modul în care este conceput, ESR se bazează pe echitate, solidaritate și eficiență din punctul de vedere al costurilor, iar aceste caracteristici trebuie menținute în cadrul revizuirii.

    Care este rezultatul urmărit?

    Obiectivul general al acestei inițiative este de a contribui la realizarea unei reduceri cu cel puțin 55 % a emisiilor nete de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990, în vederea realizării neutralității climatice (și anume, zero emisii nete de GES) până în 2050, în mod treptat și echilibrat. Revizuirea ESR urmărește trei obiective specifice: în primul rând, definirea domeniului de aplicare și al obiectivului colectiv ambițios al ESR în mod coerent în cadrul pachetului „Pregătiți pentru 55” și, în special, luarea în considerare a unui posibil nou sistem extins de comercializare a certificatelor de emisii care să acopere sectoare precum construcțiile și transportul rutier; în al doilea rând, asigurarea faptului că eforturile suplimentare sunt partajate în mod coerent, corect și echitabil între statele membre; în al treilea rând, promovarea unor soluții eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru reducerea emisiilor în sectoarele în care eforturile sunt partajate, utilizând ajustări ale obiectivelor și flexibilități.

    Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE (subsidiaritate)? 

    Schimbările climatice reprezintă o problemă transfrontalieră, în care acțiunea coordonată a UE completează și consolidează în mod eficace acțiunile naționale și locale. Acțiunea coordonată permite un nivel ridicat de ambiție la nivelul UE, recunoscând în același timp subsidiaritatea și diferențele între statele membre în ceea ce privește capacitățile de acțiune, întrucât ESR se adresează în primul rând statelor membre, și permițând totodată creșterea eficienței din punctul de vedere al costurilor prin prevederea unor flexibilități adecvate în interiorul statelor membre și între acestea, precum și cu alte acte legislative sectoriale (sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, Regulamentul privind exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultura).

    B. Soluții

    Care sunt diferitele opțiuni disponibile pentru atingerea obiectivelor? Există o opțiune preferată? Dacă nu, de ce?

    Principalele opțiuni ale prezentei evaluări a impactului se referă la posibile modificări ale domeniului de aplicare al ESR:

    oopțiunea 1: menținerea actualului domeniu de aplicare sectorial al ESR, extinzând în paralel comercializarea certificatelor de emisii, cu două variante: 1.1. creșterea puternică a nivelului de ambiție în cadrul ESR și 1.2. creșterea limitată a nivelului de ambiție în cadrul ESR 

    oopțiunea 2: menținerea în domeniul de aplicare al ESR numai a sectoarelor care nu sunt acoperite de sistemul de comercializare a emisiilor, cu alte cuvinte un domeniu de aplicare redus care nu include clădirile și transportul, cu două variante: 2.1. obiective mai ambițioase până la nivelul proiecțiilor eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru restul sectoarelor ESR; 2.2. menținerea obiectivelor actuale ale ESR

    oopțiunea 3: eliminarea treptată a ESR și înlocuirea sa cu alte instrumente de politică.

    Pe lângă opțiunile legate de domeniul de aplicare, se examinează în cadrul evaluării și dacă flexibilitățile existente în cadrul ESR sunt adecvate pentru îndeplinirea obiectivelor climatice mai ambițioase într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor.

    Având în vedere că subsidiaritatea joacă un rol important în multe dintre politicile UE care se aplică în sectoarele vizate, opțiunea preferată constă într-un nivel mai ridicat de ambiție în ceea ce privește ESR, aliniat la obiectivul general ambițios privind clima, alături de menținerea domeniului de aplicare actual al ESR, asigurându-se că statele membre sunt responsabile și dispun de stimulentele adecvate pentru a pune în aplicare atât politicile naționale, cât și politicile UE într-un mod ambițios și oferindu-le totodată statelor membre flexibilitatea de a ține seama de circumstanțele lor naționale.

    Care sunt punctele de vedere ale diferitelor părți interesate? Care sunt susținătorii fiecărei opțiuni?

    În ceea ce privește nivelul de ambiție, marea majoritate a părților interesate care au răspuns la consultarea publică au fost de acord că statele membre ar trebui să își intensifice eforturile și să urmărească obiective mai ambițioase. În ceea ce privește domeniul de aplicare, 60 % dintre respondenți au susținut că sectoarele care vor fi acoperite în viitor de un sistem extins de comercializare a certificatelor de emisii ar trebui să rămână și în domeniul de aplicare al ESR, în timp ce 26 % au fost împotrivă. În cazul în care se introduce un sistem extins de comercializare a certificatelor de emisii, mulți respondenți au subliniat necesitatea unei perioade de probă înainte de a se decide dacă domeniul de aplicare al ESR ar trebui modificat. La 1 iunie 2021, vicepreședintele executiv Timmermans și comisarul Schmit au organizat o audiere a partenerilor sociali pentru a discuta dimensiunea economică și socială a pachetului „Pregătiți pentru 55”. Partenerii sociali au sprijinit obiectivul de reducere cu 55 % și și-au exprimat opiniile cu privire la diferitele propuneri ale pachetului.

    C. Impactul opțiunii preferate

    Care sunt avantajele opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, ale opțiunilor principale)? 

    Opțiunea preferată prevede un cadru de politică ce asigură un nivel ridicat de integritate a mediului, precum și de echitate și solidaritate în distribuirea eforturilor și prevede mecanisme de flexibilitate adecvate pentru îndeplinirea obiectivelor într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor.

    Care sunt costurile aferente opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, ale opțiunilor principale)? 

    Costurile totale ale opțiunii preferate sunt evaluate în cadrul analizei economice globale a creșterii nivelului de ambiție în vederea reducerii emisiilor cu cel puțin 55 %. Potrivit proiecțiilor la nivelul întregii economii, care combină măsurile de reglementare cu introducerea unui sistem extins de comercializare a certificatelor de emisii, costurile cu sistemul energetic vor înregistra în următorul deceniu o creștere cuprinsă între 0,3 % și 0,6 % din PIB (ajungându-se la limita superioară dacă se include impactul stabilirii prețului carbonului) în comparație cu scenariul de referință. Aceste costuri includ costurile de investiții suplimentare, atât la nivelul ofertei, cât și al cererii, precum și economiile de combustibil. Impacturile macroeconomice sunt limitate și pot fi pozitive, însă acest lucru depinde, de exemplu, de modul în care veniturile obținute din stabilirea prețului carbonului sunt reciclate în economie.

    Care sunt efectele asupra IMM-urilor și asupra competitivității?

    ESR se adresează în primul rând statelor membre în calitate de actori instituționali, afectând astfel în mod direct mai ales administrațiile naționale. În ceea ce privește întreprinderile în general și IMM-urile în special, nu există obligații de raportare directă pentru IMM-uri sau alte întreprinderi în temeiul ESR, iar opțiunile de politică nu ar schimba acest lucru. Cu toate acestea, multe IMM-uri sunt active în sectoarele acoperite de ESR, de exemplu în sectorul transporturilor, al energiei și al agriculturii. În general, se preconizează că toate sectoarele economiei vor înregistra o creștere a nivelului de ambiție în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce va contribui la modernizarea economiei, dar și la declinul anumitor sectoare, de exemplu al sectoarelor legate de extracția și distribuția de combustibili fosili.

    Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și a administrațiilor naționale? 

    Implicațiile practice pentru statele membre ca urmare a punerii în aplicare a politicilor și măsurilor naționale în sectoarele ESR depind de măsurile alese în fiecare țară în parte și prezentate în planurile naționale actualizate privind energia și clima, care sunt evaluate de Comisia Europeană în conformitate cu Regulamentul privind guvernanța.

    Vor exista și alte efecte semnificative? 

    ESR va determina autoritățile naționale să ia măsuri suplimentare pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în sectoare precum construcțiile, transportul rutier, mica industrie și agricultura. Transformarea va fi adesea asociată creșterii nevoilor de investiții, ceea ce va duce la creșterea eficienței și/sau la scăderea costurilor de funcționare. Prin urmare, impactul va fi legat de provocările în materie de investiții și de modul în care acestea vor fi abordate, de exemplu în cazul gospodăriilor cu venituri reduse. În cadrul ESR, acest aspect este abordat prin stabilirea de obiective într-un mod diferențiat, care se bazează în mare parte pe PIB-ul pe cap de locuitor, mai degrabă decât prin aplicarea unei abordări bazate exclusiv pe eficiența din punctul de vedere al costurilor pentru definirea obiectivelor, ceea ce ar avea un impact relativ mai mare în statele membre cu venituri reduse.

    Proporționalitate? 

    Îndeplinirea obiectivelor mai ambițioase în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră va necesita acțiuni suplimentare, atât la nivelul UE, cât și la nivelul statelor membre. ESR este un instrument de stimulare a acțiunilor statelor membre ale UE într-un mod flexibil și adecvat, în concordanță cu alte acte legislative ale UE. Acțiunea propusă este proporțională în vederea realizării obiectivelor climatice pe care UE s-a angajat să le îndeplinească.

    D. Acțiuni ulterioare

    Când va fi reexaminată politica?

    Se preconizează că ESR se va aplica cel puțin până în 2030. Progresele sunt evaluate în cadrul sistemului anual de monitorizare, raportare și verificare a emisiilor de gaze cu efect de seră. O revizuire periodică va fi prevăzută în legislație. Aceasta va fi alinată la revizuirea altor acte legislative din domeniul climei, cum ar fi de exemplu Directiva privind sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii, Regulamentul privind exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultura și Regulamentul de stabilire a standardelor privind emisiile de CO2 pentru autoturisme și camionete.

    Top