COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 9.8.2021
COM(2021) 441 final
2021/0252(NLE)
Propunere de
DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI
de modificare a Deciziei 2009/790/CE de autorizare a Republicii Polone de a aplica o măsură derogatorie de la dispozițiile articolului 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată
EXPUNERE DE MOTIVE
În conformitate cu articolul 395 alineatul (1) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (denumită în continuare „Directiva TVA”), Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să aplice măsuri speciale de derogare de la dispozițiile directivei respective pentru a simplifica procedura de colectare a TVA sau pentru a preveni anumite forme de evaziune fiscală sau de evitare a obligațiilor fiscale.
Prin scrisoarea înregistrată de Comisie la 1 martie 2021, Polonia a solicitat autorizarea de a continua să aplice o măsură de derogare constând în scutirea de la plata TVA a persoanelor impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășește echivalentul în moneda națională a 40 000 EUR, până la 31 decembrie 2024.
În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) din Directiva TVA, Comisia a informat celelalte state membre, prin scrisoarea din 25 martie 2021, și Cipru, prin scrisoarea din 26 martie 2021, cu privire la cererea înaintată de Polonia. Printr-o scrisoare din data de 29 martie 2021, Comisia a informat Polonia că dispune de toate informațiile necesare pentru a analiza cererea.
1.CONTEXTUL PROPUNERII
•Motivele și obiectivele propunerii
Titlul XII capitolul 1 din Directiva TVA prevede posibilitatea ca statele membre să aplice regimuri speciale pentru întreprinderile mici, inclusiv posibilitatea de a scuti persoanele impozabile a căror cifră de afaceri anuală se situează sub un anumit prag. Această scutire presupune că o persoană impozabilă nu este obligată să perceapă TVA pentru livrările sale și, în consecință, nu poate deduce TVA aferentă achizițiilor sale.
În conformitate cu articolul 287 din Directiva TVA, unele state membre care au aderat după 1 ianuarie 1978 pot scuti persoanele impozabile a căror cifră de afaceri anuală este egală cu cel mult echivalentul în monedă națională al sumelor menționate în dispoziția respectivă, la cursul de schimb din ziua aderării lor.
În conformitate cu punctul 14 al articolului 287 din Directiva TVA, Polonia poate acorda o scutire persoanelor impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășește echivalentul în moneda națională a 10 000 EUR.
Prin Decizia 2009/790/CE a Consiliului, Polonia a fost autorizată să acorde, până la 31 decembrie 2012, o scutire de la plata TVA persoanelor impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășește echivalentul în moneda națională a 30 000 EUR, la cursul de schimb din ziua aderării acestei țări. Polonia a introdus această măsură în legislația fiscală națională în două etape: de la 1 ianuarie 2010, pragul de scutire a fost majorat la 100 000 PLN, iar de la 1 ianuarie 2011, el a fost majorat la 150 000 PLN.
Autorizația de a aplica măsura specială respectivă a fost ulterior prelungită până la 31 decembrie 2015 prin Decizia de punere în aplicare 2012/769/UE a Consiliului și până la 31 decembrie 2018 prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/1173 a Consiliului. Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/2090 a Consiliului a majorat pragul de scutire la echivalentul în moneda națională a 40 000 EUR. Polonia a pus în aplicare această măsură la 1 ianuarie 2017 prin ridicarea pragului de scutire de TVA pentru întreprinderile mici la cifra de afaceri anuală de 200 000 PLN. Acest sistem este în prezent în vigoare în temeiul Deciziei de punere în aplicare (UE) 2018/1919 a Consiliului, prin care Polonia este autorizată să aplice această derogare până la 31 decembrie 2021.
Autorizarea de a continua să utilizeze scutirea, după 2021, pentru persoanele impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășește echivalentul în PLN a sumei de 40 000 EUR, ar reprezenta o simplificare semnificativă pentru persoanele care exploatează întreprinderi relativ mici. Persoanele impozabile care beneficiază de această scutire nu trebuie să deducă și să plătească TVA, nu trebuie să fie înregistrate în scopuri de TVA sau să țină o evidență detaliată completă a operațiunilor supuse TVA. Datorită acestor simplificări, proprietarii de întreprinderi mici pot dedica mai mult timp și mai multe resurse dezvoltării afacerii lor. Măsura de derogare rămâne voluntară pentru persoanele impozabile.
În plus, costul colectării TVA de la persoanele impozabile care desfășoară activități economice cu o cifră de afaceri relativ scăzută, care rezultă din furnizarea de servicii destinate contribuabililor acestor persoane impozabile și din auditarea declarațiilor de impunere ale acestora, este disproporționat de mare în comparație cu valoarea taxei colectate. În consecință, prin aplicarea unei scutiri de TVA proprietarilor de întreprinderi mici, administrația fiscală poate direcționa mai multe resurse către prevenirea și combaterea fraudei fiscale, a evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale, precum și către îmbunătățirea calității serviciilor prestate de contribuabili și a eficienței colectării TVA-ului de la operatorii economici de mari dimensiuni.
Măsura nu afectează în mod semnificativ valoarea totală a veniturilor din TVA sau valoarea totală a veniturilor fiscale colectate în etapa de consum final.
Măsura de derogare, care simplifică obligațiile micilor operatori, este conformă cu obiectivele stabilite de Uniunea Europeană pentru întreprinderile mici.
Prin urmare, este oportun ca Polonia să fie autorizată să aplice măsura de derogare până la 31 decembrie 2024.
•Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat
Măsura de derogare este conformă cu obiectivele Directivei (UE) 2020/285, care modifică articolele 281-294 din Directiva TVA în ceea ce privește regimul special pentru întreprinderile mici și care a rezultat din planul de acțiune privind TVA și are ca scop crearea unui regim modern și simplificat pentru aceste întreprinderi. Această inițiativă urmărește, în special, să scadă costurile de asigurare a conformității în materie de TVA și denaturările concurenței atât la nivel național, cât și la nivelul UE, să reducă impactul negativ al efectului de prag și să faciliteze respectarea normelor de către întreprinderi, precum și monitorizarea de către administrațiile fiscale.
În plus, pragul de 40 000 EUR este conform cu Directiva (UE) 2020/285, dat fiind că aceasta permite statelor membre să stabilească pragul privind cifra de afaceri anuală necesară pentru scutirea de TVA la un nivel care să nu depășească 85 000 EUR (sau echivalentul în moneda națională).
Derogări similare, care scutesc de plata TVA persoanele impozabile a căror cifră de afaceri anuală se situează sub un anumit prag, astfel cum se prevede la articolele 285 și 287 din Directiva TVA, au fost acordate și altor state membre. Țărilor de Jos li s-a acordat un prag de 25 000 EUR; Italiei, un prag de 30 000 EUR; Belgiei, un prag de 25 000 EUR, iar Luxemburgului, un prag de 35 000 EUR; Letoniei și Estoniei li s-a acordat un prag de 40 000 EUR; Lituaniei, un prag de 55 000 EUR; Croației, un prag de 45 000 EUR, iar Maltei, un prag de 20 000 EUR; Ungariei, un prag de 48 000 EUR; Sloveniei, un prag de 50 000 EUR; iar României, un prag de 88 500 EUR.
Derogările de la Directiva TVA trebuie să fie întotdeauna limitate în timp, astfel încât efectele lor să poată fi evaluate. În plus, introducerea unei date de expirare a măsurii speciale, până la 31 decembrie 2024, astfel cum este solicitată de Polonia, este aliniată la cerințele Directivei (UE) 2020/285 privind simplificarea normelor în materie de TVA pentru întreprinderile mici și mijlocii. Această directivă prevede că, începând de la data de 1 ianuarie 2025, statele membre vor trebui să aplice dispozițiile naționale pe care sunt obligate să le adopte pentru a se conforma directivei.
Prin urmare, măsura propusă este coerentă cu dispozițiile Directivei TVA.
•Coerența cu alte politici ale Uniunii
Comisia a subliniat în mod constant necesitatea simplificării normelor aplicabile întreprinderilor mici. În acest sens, Comisia a adoptat în martie 2020 o strategie pentru IMM-uri pentru o Europă sustenabilă și digitală, în care s-a angajat să continue eforturile de reducere a sarcinii asupra IMM-urilor. Obiectivul de a reduce sarcina de reglementare pentru IMM-uri este unul dintre pilonii acestei strategii. Respectiva măsura specială este conformă cu aceste obiective, în ceea ce privește normele fiscale. Aceasta este, de asemenea, în concordanță cu Planul de acțiune din 2020 privind impozitarea echitabilă și simplă care sprijină strategia de redresare, care recunoaște că costurile de conformare fiscală rămân ridicate în UE și că, de regulă, costurile de asigurare a conformității sunt substanțial mai mari pentru întreprinderile mici decât pentru cele mari.
2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA
•Temei juridic
Articolul 395 din Directiva TVA.
•Subsidiaritatea (pentru competența neexclusivă)
Având în vedere dispoziția din Directiva TVA pe care se întemeiază, propunerea intră în sfera competenței exclusive a Uniunii Europene. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.
•Proporționalitatea
Decizia se referă la o autorizație acordată unui stat membru la solicitarea acestuia și nu constituie o obligație.
Având în vedere domeniul de aplicare limitat al derogării, măsura specială este proporțională cu obiectivul urmărit, și anume simplificarea colectării impozitelor în beneficiul persoanelor impozabile mici și al administrației fiscale.
•Alegerea instrumentului
Instrumentul propus este o decizie de punere în aplicare a Consiliului.
În conformitate cu articolul 395 din Directiva TVA, derogarea de la normele comune în materie de TVA este posibilă numai cu autorizarea Consiliului, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei. O decizie de punere în aplicare a Consiliului este instrumentul cel mai adecvat, deoarece poate fi adresată unui singur stat membru.
3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI
•Consultări cu părțile interesate
Nu s-a efectuat nicio consultare a părților interesate. Prezenta propunere se bazează pe o cerere depusă de Polonia și privește numai acest stat membru.
•Evaluarea impactului
Propunerea de Decizie de punere în aplicare a Consiliului privind aplicarea pragului cifrei de afaceri anuale sub care persoanele impozabile pot fi scutite de TVA prelungește măsura de simplificare care elimină multe dintre obligațiile în materie de TVA ale întreprinderilor cu o cifră de afaceri anuală care nu depășește 40 000 EUR.
Persoanele impozabile a căror cifră de afaceri nu depășește pragul nu vor trebui să se înregistreze în scopuri de TVA și, astfel, sarcinile administrative care le revin vor fi reduse ca urmare a aplicării măsurii, deoarece ele nu vor trebui să țină evidențe în scopuri de TVA sau să depună declarații de TVA. De asemenea, măsura va genera o reducere a volumului de lucru pentru autoritățile fiscale. Acest lucru va avea un impact potențial pozitiv asupra reducerii sarcinii administrative pentru persoanele impozabile înregistrate în prezent în scopuri de TVA în Polonia și, prin urmare, asupra administrației fiscale.
Potrivit Poloniei, la 31 decembrie 2019, 4 014 354 de societăți (cu excepția persoanelor fizice care exploatează numai exploatații agricole individuale) erau înregistrate în Registrul Oficial Național al Comerțului (REGON). La momentul respectiv, populația Poloniei era de 38 382 576 de locuitori.
Numărul de societăți care au declarat că desfășoară o activitate cu un număr estimat de personal de până la nouă persoane a fost de 3 853 900. Acesta reprezintă 96 % din totalul întreprinderilor. Datele confirmă în mod clar că în Polonia predomină microentitățile.
Dacă toate persoanele impozabile îndreptățite ar utiliza această scutire voluntară, impactul anual estimat al aplicării în continuare a pragului majorat de scutire, echivalentul în PLN al 10 000 EUR, prevăzută în temeiul articolului 287 punctul (14) din Directiva 2006/112/CE, majorată la 40 000 EUR, s-ar ridica la aproximativ 1,6 miliarde PLN, ceea ce reprezintă aproximativ 0,9 % din veniturile bugetului de stat din TVA în 2019. Am dori să subliniem faptul că Polonia aplică pragul de scutire mai ridicat de peste 10 ani - 200 000 PLN, începând cu 1 ianuarie 2017, care este suma echivalentă a 40 000 EUR.
Conform datelor disponibile pentru 2019, scutirea de TVA ar viza aproximativ 300 694 de persoane impozabile a căror cifră de afaceri se situează între 10 000 EUR și 40 000 EUR. Efectul este neglijabil.
•Drepturi fundamentale
Propunerea nu are consecințe asupra protecției drepturilor fundamentale.
4.IMPLICAȚIILE BUGETARE
După intrarea în vigoare a Regulamentului (UE, Euratom) 2021/769 al Consiliului din 30 aprilie 2021 de modificare a Regulamentului (CEE, Euratom) nr. 1553/89 privind regimul unitar definitiv de colectare a resurselor proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată, Polonia nu va efectua niciun calcul de compensare pe baza declarației privind resursa proprie provenită din TVA pentru exercițiul financiar 2021 și ulterior.
2021/0252 (NLE)
Propunere de
DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI
de modificare a Deciziei 2009/790/CE de autorizare a Republicii Polone de a aplica o măsură derogatorie de la dispozițiile articolului 287 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată
CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, în special articolul 395 alineatul (1) primul paragraf,
având în vedere propunerea Comisiei Europene,
întrucât:
(1)În conformitate cu articolul 287 punctul 14 din Directiva 2006/112/CE, Polonia poate acorda o scutire de la plata taxei pe valoarea adăugată („TVA”) persoanelor impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășește echivalentul în moneda națională a 10 000 EUR, la cursul de schimb din ziua aderării sale.
(2)Decizia (UE) 2009/790/CE a Consiliului autorizează Polonia să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 287 din Directiva 2006/112/CE pentru a scuti de plata TVA persoanele impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășește echivalentul în moneda națională a 40 000 EUR („măsura de derogare”).
(3)Prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1919 a Consiliului, Polonia a fost autorizată să continue să aplice măsura de derogare până la 31 decembrie 2021 sau până la data intrării în vigoare a unei directive de modificare a dispozițiilor articolelor 281-294 din Directiva 2006/112/CE, dacă această dată este anterioară.
(4)Prin scrisoarea din 1 martie 2021, Polonia a înaintat o cerere Comisiei prin care solicita autorizarea de a continua să aplice o măsură de derogare [constând în scutirea de la plata TVA a persoanelor impozabile a căror cifră de afaceri anuală nu depășește echivalentul în moneda națională a 40 000 EUR], până la 31 decembrie 2024.
(5)În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) din Directiva 2006/112/CE, Comisia a informat celelalte state membre, cu excepția Ciprului, prin scrisoarea din 25 martie 2021, și Cipru, prin scrisoarea din 26 martie 2021, cu privire la cererea înaintată de Polonia. Printr-o scrisoare din data de 29 martie 2021, Comisia a informat Polonia că dispune de toate informațiile necesare pentru a analiza cererea.
(6)Măsura de derogare este conformă cu obiectivele prezentate în Comunicarea Comisiei intitulată „«Gândiți mai întâi la scară mică»: Prioritate pentru IMM-uri – Un «Small Business Act» pentru Europa”.
(7)Din informațiile furnizate de Polonia, măsura de derogare va avea un impact neglijabil asupra cuantumului total al veniturilor fiscale ale Poloniei colectate în etapa consumului final. Persoanele impozabile pot opta în continuare pentru regimul normal de TVA.
(8)După intrarea în vigoare a Regulamentului (UE, Euratom) 2021/769 al Consiliului din 30 aprilie 2021 de modificare a Regulamentului (CEE, Euratom) nr. 1553/89 privind regimul unitar definitiv de colectare a resurselor proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată, Polonia nu va efectua niciun calcul de compensare pe baza declarației privind resursa proprie provenită din TVA pentru exercițiul financiar 2021 și ulterior.
(9)Având în vedere impactul potențial pozitiv al măsurii de derogare în ceea ce privește reducerea sarcinii administrative și a costurilor pentru întreprinderile mici, Polonia trebuie să fie autorizată să aplice măsura de derogare pentru o perioadă suplimentară.
(10)Directiva (UE) 2020/285 a Consiliului a modificat articolele 281-294 din Directiva 2006/112/CE în ceea ce privește regimul special pentru întreprinderile mici și de stabilire a unor norme noi pentru întreprinderile mici, inclusiv introducerea pragului maxim al cifrei de afaceri anuale la nivel de stat membru de 85 000 EUR sau echivalentul în moneda națională al acestei sume.
(11)Autorizația de a aplica măsura de derogare trebuie să fie limitată în timp. Termenul trebuie să fie suficient pentru a permite evaluarea eficacității și a caracterului adecvat al pragului. În plus, în conformitate cu Directiva (UE) 2020/285, statele membre trebuie să adopte și să publice, până la 31 decembrie 2024, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma dispozițiilor articolului 1 din directiva respectivă și să aplice aceste dispoziții începând de la 1 ianuarie 2025. Prin urmare, este oportun ca Polonia să fie autorizată să aplice măsura de derogare până la 31 decembrie 2024.
(12)Prin urmare, Decizia 2009/790/CE ar trebui modificată în consecință.
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
Articolul 1
Articolul 2 din Decizia 2009/790/CE se înlocuiește cu următorul text:
„Articolul 2
Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2010 până la 31 decembrie 2024.”
Articolul 2
Prezenta decizie se adresează Republicii Polone.
Adoptată la Bruxelles,
Pentru Consiliu
Președintele