Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0254

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1628 în ceea ce privește dispozițiile tranzitorii pentru anumite echipamente prevăzute cu motoare cu o putere cuprinsă între 56 kW și 130 kW, precum și cu o putere mai mare de 300 kW, pentru a aborda impactul crizei provocate de pandemia de COVID-19

    COM/2021/254 final

    Bruxelles, 18.5.2021

    COM(2021) 254 final

    2021/0129(COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1628 în ceea ce privește dispozițiile tranzitorii pentru anumite echipamente prevăzute cu motoare cu o putere cuprinsă între 56 kW și 130 kW, precum și cu o putere mai mare de 300 kW, pentru a aborda impactul crizei provocate de pandemia de COVID-19

    (Text cu relevanță pentru SEE)


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Pandemia de COVID-19 a cauzat perturbări majore la nivelul lanțurilor de aprovizionare, ceea ce a avut un impact asupra capacității producătorilor de echipamente mobile fără destinație rutieră (NRMM) de a respecta anumite termene impuse prin Regulamentul (UE) 2016/1628 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 septembrie 2016 privind cerințele referitoare la limitele emisiilor de poluanți gazoși și de particule poluante și omologarea de tip pentru motoarele cu ardere internă pentru echipamentele mobile fără destinație rutieră.

    Ca răspuns la pandemia de COVID-19, a fost adoptat Regulamentul (UE) 2020/1040 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2020 de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1628. Regulamentul respectiv a amânat anumite termene pe care producătorii nu le-ar mai fi putut respecta fără a suferi daune economice grave din cauza perturbărilor neprevăzute la nivelul lanțului de aprovizionare. Era vorba de echipamente care utilizează așa-numitele „motoare de tranziție” în intervalul de putere <56kW și >130kW, a căror producție trebuia finalizată până la 30 iunie 2020 și a căror introducere pe piață trebuia să aibă loc până la 31 decembrie 2020. Producătorilor li s-a acordat o perioadă suplimentară de 12 luni pentru a produce și a introduce pe piață echipamentele prevăzute cu motoarele respective.

    Regulamentul respectiv aborda doar termenele prevăzute pentru 2020, deoarece acestea erau cele care trebuiau amânate în regim de urgență și s-a considerat că era prea devreme pentru a evalua dacă o prelungire a termenelor prevăzute pentru 2021 era justificată.

    Producătorii trebuie să finalizeze producția de mașini echipate cu aceste motoare până la 30 iunie 2021 și să le introducă pe piață până la 31 decembrie 2021.

    Cu toate acestea, din cauza persistenței perturbărilor de la nivelul lanțului de aprovizionare și al producției cauzate de al doilea și al treilea val al pandemiei de COVID-19, producătorii nu vor fi în măsură să respecte termenele-limită prevăzute pentru 2021 aplicabile echipamentelor prevăzute cu motoare de tranziție cu o putere cuprinsă între 56 kW și 130 kW, precum și cu o putere mai mare de 300 kW, fără a suferi daune economice grave.

    Prin urmare, având în vedere persistența perturbărilor, este necesar să se amâne aceste termene pentru a se evita ca aceste motoare de tranziție, al căror număr este limitat întrucât trebuiau să fie fabricate până cel târziu la 31 decembrie 2019, să nu mai poată fi instalate la timp pe utilaje și, prin urmare, să fie dezmembrate.

    Deși există încă distorsionări la nivelul lanțului de aprovizionare și al producției, amplitudinea și intensitatea lor nu pot fi comparate cu cele care au prevalat în primăvara anului 2020. Din aceste motive, se justifică o prelungire de 6 luni pentru fabricarea echipamentelor prevăzute cu motoarele respective și o prelungire de 9 luni pentru introducerea pe piață, în loc de 12 luni pentru ambele în 2020.

    Trebuie remarcat faptul că, indiferent de durata prelungirii, operatorii economici nu vor avea niciun interes să amâne finalizarea și introducerea pe piață a echipamentelor, a vehiculelor și a navelor pentru care au suportat deja costuri.

    În fine, prelungirea propusă se va aplica, de asemenea, vehiculelor agricole și forestiere echipate cu motoare de tranziție, deoarece acestea fac obiectul dispozițiilor NRMM privind emisiile poluante 1 .

    2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

    Temei juridic

    Articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

    Principiul subsidiarității se aplică deoarece propunerea nu este de competența exclusivă a Uniunii.

    Deoarece prezenta propunere implică modificări ale legislației UE existente, numai UE se poate ocupa efectiv de aceste probleme. În plus, obiectivele propunerii nu pot fi realizate în măsură suficientă prin acțiuni întreprinse de către statele membre.

    Este necesară o acțiune la nivelul UE pentru a evita apariția obstacolelor pe piața unică, în special în domeniul motoarelor echipamentelor mobile fără destinație rutieră, și datorită naturii transnaționale a poluării atmosferice.

    Prin urmare, propunerea respectă principiul subsidiarității.

    Proporționalitatea

    Propunerea respectă principiul proporționalității dat fiind că nu depășește ceea ce este necesar în vederea atingerii obiectivelor privind garantarea unei bune funcționări a pieței interne și, în același timp, oferă un nivel ridicat al siguranței publice și al protecției mediului. Durata prelungirii propuse este proporțională cu durata estimată a perturbării cauzate de pandemia de COVID-19.

    Alegerea instrumentului

    Regulament de modificare a unui regulament.

    3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Prezenta propunere nu este însoțită de o evaluare separată a impactului, deoarece o evaluare a impactului Regulamentului (UE) 2016/1628 a fost deja efectuată. Prezenta propunere nu modifică dispozițiile de substanță ale regulamentului respectiv și nu impune noi obligații părților implicate. Aceasta are drept scop principal prevederea, din motive excepționale cauzate de pandemia actuală de COVID-19, a unei prelungiri cu 6 luni în ceea ce privește producerea și introducerea pe piață de echipamente prevăzute cu anumite motoare de tranziție. Prezenta propunere nu are efecte semnificative asupra mediului, deoarece măsurile facilitează introducerea pe piață a produselor echipate cu motoare fabricate înainte de pandemie. De asemenea, cu ajutorul acestor măsuri, se evită necesitatea de a elimina echipamentele neconforme prevăzute cu astfel de motoare.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Propunerea nu are niciun impact bugetar pentru instituțiile UE.

    2021/0129 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1628 în ceea ce privește dispozițiile tranzitorii pentru anumite echipamente prevăzute cu motoare cu o putere cuprinsă între 56 kW și 130 kW, precum și cu o putere mai mare de 300 kW, pentru a aborda impactul crizei provocate de pandemia de COVID-19

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 2 ,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)Regulamentul (UE) 2016/1628 al Parlamentului European și al Consiliului 3 stabilește cerințele referitoare la limitele emisiilor de poluanți gazoși și de particule poluante și procedurile de omologare UE de tip pentru diferite categorii de motoare pentru echipamentele mobile fără destinație rutieră.

    (2)Datele aplicabile noilor valori-limită ale emisiilor, denumite „etapa V” în Regulamentul (UE) 2016/1628, sunt stabilite astfel încât să se ofere producătorilor informații clare și complete și o perioadă de timp adecvată pentru tranziția către etapa V, reducând în același timp în mod substanțial sarcina administrativă pentru autoritățile de omologare.

    (3)Din cauza pandemiei de COVID-19 și a perturbărilor de la nivelul lanțului de aprovizionare și al producției, producătorii de echipamente mobile fără destinație rutieră, denumiți „producători de echipamente originale” sau „OEM”, au întâmpinat dificultăți în a respecta termenele de 30 iunie 2020 și 31 decembrie 2020 pentru producerea și introducerea pe piață a echipamentelor prevăzute cu motoare care respectă valori-limită ale emisiilor mai puțin stricte decât cele din etapa V. În acest context, Regulamentul (UE) 2016/1628 a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2020/1040 al Parlamentului European și al Consiliului 4 pentru a prelungi termenele respective cu 12 luni.

    (4)Dat fiind că persistența perturbărilor de la nivelul lanțului de aprovizionare și al producției cauzate de pandemia de COVID-19 duce în continuare la întârzieri în producția și introducerea pe piață a echipamentelor prevăzute cu alte categorii de motoare (cu putere între 56 kW și 130 kW, precum și o putere mai mare de 300 kW) care respectă limite de emisii mai puțin stricte decât cele din etapa V, este foarte probabil ca producătorii de echipamente originale să nu fie în măsură să respecte termenele de 30 iunie 2021 și 31 decembrie 2021 stabilite în Regulamentul (UE) 2016/1628 pentru producerea și introducerea pe piață a bunurilor fără a suferi daune economice grave.

    (5)Având în vedere circumstanțele actuale și pentru a asigura buna funcționare a pieței interne, pentru a oferi securitate juridică și pentru a evita o eventuală perturbare a pieței, este necesar să se prelungească dispozițiile tranzitorii din Regulamentul (UE) 2016/1628 pentru categoriile respective de motoare.

    (6)Având în vedere că prelungirea dispozițiilor tranzitorii nu va avea niciun impact asupra mediului, deoarece motoarele de tranziție în cauză au fost deja produse, prelungirea perioadei relevante ar trebui să fie de 6 luni pentru fabricarea echipamentelor prevăzute cu motoarele respective și de 9 luni pentru introducerea pe piață.

    (7)Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume prelungirea anumitor dispoziții tranzitorii ale Regulamentului (UE) 2016/1628, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere amploarea și efectele acțiunii, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană („TUE”). În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv.

    (8)Având în vedere urgența impusă de circumstanțele excepționale cauzate de pandemia de COVID-19, s-a considerat adecvat să se prevadă o excepție de la termenul de opt săptămâni menționat la articolul 4 din Protocolul nr. 1 privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană, anexat la TUE, la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și la Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice.

    (9)Prin urmare, Regulamentul (UE) 2016/1628 ar trebui modificat în consecință.

    (10)Având în vedere faptul că perioada de tranziție prevăzută în Regulamentul (UE) 2016/1628 pentru anumite subcategorii de motoare urmează să expire la 31 decembrie 2021 și că producătorii de echipamente originale au avut obligația de a produce echipamentele mobile fără destinație rutieră prevăzute cu motoare de tranziție aparținând respectivelor subcategorii până la 30 iunie 2021, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare în regim de urgență la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (UE) 2016/1628 se modifică după cum urmează:

    Articolul 58 se modifică după cum urmează:

    (1)la alineatul (5), se adaugă un al șaselea paragraf:

    „Pentru motoarele din toate subcategoriile pentru care data stabilită în anexa III pentru introducerea pe piață a motoarelor din etapa V este 1 ianuarie 2020, cu excepția motoarelor menționate la al doilea și al treilea paragraf, perioada de tranziție și perioada de 18 luni menționate la primul paragraf se prelungesc cu 6 luni.”;

    (2)la alineatul (7), se adaugă următoarea literă (e):

    „(e) 33 de luni de la data aplicabilă pentru introducerea pe piață a motoarelor prevăzute în anexa III, în situația menționată la alineatul (5) al șaselea paragraf”.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

    Președintele    Președintele

    (1)    Articolul 19 din Regulamentul (UE) nr. 167/2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele agricole și forestiere.
    (2)    JO C […], […], p. […].
    (3)    Regulamentul (UE) 2016/1628 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 septembrie 2016 privind cerințele referitoare la limitele emisiilor de poluanți gazoși și de particule poluante și omologarea de tip pentru motoarele cu ardere internă pentru echipamentele mobile fără destinație rutieră, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1024/2012 și (UE) nr. 167/2013 și de modificare și abrogare a Directivei 97/68/CE (JO L 252, 16.9.2016, p. 53).
    (4)    Regulamentul (UE) 2020/1040 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2020 de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1628 în ceea ce privește dispozițiile sale tranzitorii pentru a aborda impactul crizei provocate de COVID-19 (JO L 231, 17.7.2020, p. 1-3).
    Top