EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0119

Recomandare de DECIZIE A CONSILIULUI de autorizare a începerii negocierilor în vederea modificării Acordului internațional din 2010 privind cacaua

COM/2021/119 final

Bruxelles, 16.3.2021

COM(2021) 119 final

Recomandare de

DECIZIE A CONSILIULUI

de autorizare a începerii negocierilor în vederea modificării Acordului internațional din 2010 privind cacaua


EXPUNERE DE MOTIVE

Prezenta recomandare se referă la o decizie de autorizare a Comisiei să participe, în numele Uniunii, la negocierile pentru revizuirea parțială a Acordului internațional privind cacaua („ICA”) 1 pe care Consiliul internațional pentru cacao („ICC”) a decis să le lanseze, sub coordonarea Conferinței Organizației Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Revizuirea Acordului internațional din 2010 privind cacaua

Uniunea Europeană este parte la ICA 2 .

ICA urmărește să sporească cooperarea internațională privind problemele legate direct sau indirect de cacao la nivel mondial, să ofere un for de consultări interguvernamentale pe tema cacauei și a mijloacelor de îmbunătățire a economiei mondiale a cacauei, să faciliteze comerțul prin colectarea și furnizarea de informații cu privire la piața mondială a cacauei și să încurajeze creșterea cererii de cacao.

ICA a intrat în vigoare provizoriu la 1 octombrie 2012 pentru o perioadă de zece ani, până la 30 septembrie 2022.

În conformitate cu articolul 7 din ICA, ICC este organismul responsabil pentru îndeplinirea tuturor funcțiilor necesare pentru aplicarea dispozițiilor ICA. Articolul 12 din ICA prevede că toate deciziile ICC se iau prin consens, în principiu, cu excepția cazului în care se prevede altfel în ICA. În absența unui consens, deciziile se iau prin vot special.

În conformitate cu articolul 10 din ICA, membrii Organizației internaționale pentru cacao (ICCO) dețin în total 2000 de voturi. Fiecare membru al ICCO are un anumit număr de voturi care este ajustat anual în funcție de criterii definite în prealabil în ICA. Acordul și, în special, alocarea voturilor între membri, stabilește de asemenea contribuția unui membru. În prezent, Uniunea este de departe cel mai mare contribuitor la bugetul ICCO.

ICC a deschis negocierile pentru a putea lua o hotărâre cu privire la o posibilă prelungire a valabilității ICA înainte de termenul actual. Aceste negocieri vor reprezenta oportunitatea potrivită pentru a revizui parțial ICA, punând accentul pe modernizarea și simplificarea acestuia.

Orientările Comisiei privind modificările recomandate sunt prevăzute în anexă.

Este în mod evident în interesul Uniunii să se întreprindă o reformă a ICA care să vizeze o mai bună aliniere a practicilor acestei organizații la cele pe care Uniunea le încurajează în alte organisme internaționale ale produselor de bază, precum și la evoluția pieței cacauei la nivel mondial din 2010. Acest lucru a fost subliniat cu regularitate în cursul ultimelor sesiuni ale ICC din perioada 2019-2020 la care au participat și statele membre ale UE.

Nu se dorește modificarea scopului general al ICA, astfel cum este definit la articolul 1 din acord.

În ICA revizuit urmează să fie propuse două modificări principale:

·Asigurarea faptului că membrii depun toate eforturile necesare pentru a crea o economie durabilă a cacauei, ținând cont de principiile dezvoltării durabile incluse, printre altele, în Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă, adoptată la New York în 2015

·Convenirea faptului că ICA revizuit va rămâne în vigoare până la denunțarea de către Consiliu.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Articolul 218 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede autorizarea începerii negocierilor și desemnează, în funcție de domeniul acordului în cauză, negociatorul sau șeful echipei de negociatori a Uniunii. În conformitate cu articolul 218 alineatul (4) din TFUE, Consiliul poate adresa directive negociatorului și poate desemna un comitet special, negocierile trebuind să fie conduse în consultare cu acest comitet.

Aplicarea la cazul în discuție

Directivele de negociere avute în vedere ar trebui să îi ofere negociatorului, în numele Uniunii, mijloacele de atingere a obiectivelor generale, astfel cum sunt prevăzute la punctul 1. Acestea sunt prezentate în anexă.

Temeiul juridic procedural al deciziei propuse este, prin urmare, articolul 218 alineatul (3) și articolul 218 alineatul (4) din TFUE.

Concluzie

Temeiul juridic al deciziei propuse ar trebui să fie articolul 218 alineatele (3) și (4) din TFUE.

Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

Uniunea este parte la ICA și este reprezentată de Comisie în cadrul ICC. Statele membre nu sunt parte distinctă la ICA. Negocierea de către UE a revizuirii parțiale a ICA ține de competența exclusivă a Uniunii.

Proporționalitatea

Este în interesul Uniunii să se revizuiască ICA în vederea unei îmbunătățiri a tratatului care să ducă la modernizarea acordului. În prezent, participarea UE la ICCO este benefică atât pentru Uniune, cât și pentru celelalte state membre ale ICCO. Se preconizează că modernizarea acordului va genera mai mult interes față de ICCO, atrăgând eventual noi membri și sporind relevanța activității acestei organizații.

3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX POST, CONSULTĂRILOR PĂRȚILOR INTERESATE ȘI EVALUĂRII IMPACTULUI

Consultări cu părțile interesate

Uniunea este parte la ICA și această participare se bucură, din 2010, de susținerea generală a sectorului cacauei din UE, precum și de susținerea majorității statelor membre ale UE. Nu se consideră a fi necesar să se întreprindă consultări cu părțile interesate referitoare la un proces care vizează pur și simplu continuarea participării Uniunii la ICCO, chiar dacă în temeiul unui alt set de norme care să fie în concordanță cu cel al altor organisme internaționale ale produselor de bază din care UE face parte.

Evaluarea impactului

O evaluare integrală a impactului nu este necesară, deoarece măsura nu este susceptibilă să aibă un impact economic, social sau de mediu important. Modificarea cu succes a ICA ar avea ca rezultat o guvernanță reformată, considerată drept un punct de plecare esențial pentru modernizarea ICA și, de asemenea, ar trebui să conducă la o participare mai activă la ICCO din partea membrilor săi.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Deschiderea negocierilor nu se consideră a avea un impact bugetar.

Recomandare de

DECIZIE A CONSILIULUI

de autorizare a începerii negocierilor în vederea modificării Acordului internațional din 2010 privind cacaua

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special

articolul 218 alineatele (3) și (4) din TFUE,

având în vedere recomandarea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Uniunea este parte la Acordul internațional din 2010 privind cacaua („ICA”) 3 și membru al Organizației internaționale pentru cacao („ICCO”) 4 .

(2)În temeiul articolului 7 din ICA, Consiliul internațional pentru cacao („ICC”) îndeplinește sau coordonează îndeplinirea tuturor funcțiilor necesare pentru aplicarea dispozițiilor ICA. În conformitate cu articolul 12 din ICA, toate deciziile ICC se iau prin consens, în principiu. În absența unui consens, deciziile se iau prin vot special.

(3)În conformitate cu articolul 10 din ICA, membrii ICCO dețin în total 2000 de voturi. Fiecare membru are un anumit număr de voturi care este ajustat anual în funcție de criteriile stabilite la articolul 10 din ICA.

(4)Este în interesul Uniunii să participe la un acord internațional privind cacaua, având în vedere importanța acestui sector pentru o serie de state membre și pentru economia sectorului cacauei din UE.

(5)Un grup tehnic de lucru compus din statele membre ale ICCO, atât producătoare, cât și exportatoare, a desfășurat o activitate substanțială pentru a prezenta propuneri concrete de modificare a ICA. Toți membrii au fost invitați să prezinte sugestii în vederea inițierii acestei analize tehnice. UE a realizat partea care îi revenea din această activitate tehnică. ICC trebuie să deschidă negocieri în vederea unei revizuiri parțiale a ICA cu mult înainte de termenul de valabilitate al ICA, sub îndrumarea Conferinței Organizației Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD). Toate domeniile ICA ce urmează să fie revizuite trebuie să facă obiectul unor negocieri oficiale. Aceste negocieri trebuie să se încheie cel târziu la 30 septembrie 2022, data la care expiră validitatea actualului ICA.

(6)Orice modificări convenite în cadrul acestor negocieri ar trebui adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 63 din ICA. În temeiul articolului respectiv, ICC poate, prin consens sau prin vot special, să recomande părților contractante la ICA o modificare a ICA. Modificarea intră în vigoare în conformitate cu articolul 63 alineatul (1) din ICA, ceea ce presupune notificarea acceptării de către un anumit procentaj din părțile la acord. În calitatea sa de membru al ICCO și de parte contractantă la ICA, în conformitate cu articolul 4 din ICA, Uniunea ar trebui să fie în măsură să participe la negocieri în vederea modificării cadrului instituțional al ICA.

(7)Prin urmare, este oportun ca Comisia să fie autorizată să participe la negocieri în vederea revizuirii parțiale,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Comisia este autorizată să poarte negocieri, în numele Uniunii, în vederea modificării Acordului internațional din 2010 privind cacaua.

Articolul 2

Directivele de negociere sunt prevăzute în anexă.

Articolul 3

Negocierile se desfășoară în consultare cu Grupul de lucru pentru produse de bază.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1)    Culegerea de tratate a ONU, vol. 2871 , p. 3.
(2)    Decizia Consiliului din 17 mai 2011 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului internațional privind cacaua din 2010, JO L 259 din 4.10.2011, p. 7.
(3)    Decizia Consiliului din 17 mai 2011 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului internațional privind cacaua din 2010, JO L 259 din 4.10.2011, p. 7.
(4)    Înființată prin Acordul privind cacaua din 1972: Culegerea de tratate a ONU, vol. 882, p. 67.
Top

Bruxelles, 16.3.2021

COM(2021) 119 final

ANEXĂ

la

Recomandarea de Decizie a Consiliului

de autorizare a începerii negocierilor în vederea modificării



Acordului internațional din 2010 privind cacaua


ANEXĂ

1.Orientări generale de negociere

Modificări propuse

Recomandările de modificare a Acordului internațional privind cacaua (ICA 2010) elaborate de Grupul de lucru pentru revizuirea Acordului internațional privind cacaua în perioada 2019­2020 sunt binevenite, deoarece urmăresc obiectivele propuse de UE organismelor internaționale relevante pentru produsele de bază (ICB).

Orientări de negociere

În conformitate cu modificările propuse, ar trebui să se aplice următoarele orientări generale de negociere:

(1)Scopul general al ICA, astfel cum este prezentat la articolul 1, nu se modifică.

(2)ICA ar trebui să se bazeze pe principiile generale de durabilitate, astfel încât să se creeze o economie durabilă a cacauei. Acest lucru presupune, printre altele:

·luarea în considerare a principiilor dezvoltării durabile incluse, printre altele, în Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă, adoptată la New York în 2015;

·luarea în considerare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice și a contribuțiilor stabilite la nivel național (CSN) de către părțile la acord;

·urmărirea obiectivului de a asigura durabilitatea economică a producției de cacao, prin asigurarea unui venit de subzistență pentru producătorii de cacao, care să le asigure venituri și o viață decente;

·urmărirea obiectivului de a asigura durabilitatea producției de cacao din punctul de vedere al mediului, prin prevenirea sau stoparea defrișărilor și a degradării resurselor naturale;

·urmărirea obiectivului de a asigura durabilitatea producției de cacao din punct de vedere social, prin asigurarea respectării drepturilor omului și prin realizarea de progrese către atingerea obiectivului de a elimina complet munca copiilor

·și aplicarea principiilor dezvoltării durabile de-a lungul restului lanțului valoric.

(3)ICA va rămâne în vigoare până la denunțarea de către membrii săi.

Orientări detaliate de negociere

Preambul: de modificat eventual

Preambulul ar putea include o trimitere nu doar la un „venit decent”, ci și la un „venit de subzistență”.

Articolul 1 litera (j): de modificat eventual

În loc de „venituri suficiente”, ar trebui să se facă trimitere la „venituri decente”, pentru a asigura coerența textului cu definiția „veniturilor decente” de la articolul 2 punctul 21.

Articolul 16 alineatul (3): de eliminat

„Funcția de director executiv este ocupată prin rotație de candidați din țările membre exportatoare și candidați din țările membre importatoare.”

Articolul 36: de modificat eventual

„În eventualitatea unui dezechilibru preconizat, Consiliul poate propune recomandări privind modalitățile de atenuare a efectelor negative ale dezechilibrului asupra producătorilor primari. Cu toate acestea, măsurile nu trebuie să elimine concurența.”

Articolul 42: de modificat eventual

Angajamentul de a îmbunătăți nivelul de trai și condițiile de muncă este binevenit. Ar putea fi adăugat și un angajament mai specific de combatere a muncii copiilor.

Articolul 43: de modificat eventual

Ar putea fi adăugat un angajament mai specific de combatere a defrișărilor, a degradării pădurilor și a schimbărilor climatice.

Top