EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0671

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Consiliului Internațional al Zahărului în ceea ce privește aderarea Regatului Unit la Acordul internațional din 1992 privind zahărul

COM/2020/671 final

Bruxelles, 30.10.2020

COM(2020) 671 final

2020/0303(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Consiliului Internațional al Zahărului în ceea ce privește aderarea Regatului Unit la Acordul internațional din 1992 privind zahărul


EXPUNERE DE MOTIVE

1.Obiectul propunerii

Prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Consiliului Internațional al Zahărului („CIZ”), în legătură cu aderarea Regatului Unit la Acordul internațional din 1992 privind zahărul.

2.Contextul propunerii

2.1.Acordul internațional din 1992 privind zahărul

Acordul internațional din 1992 privind zahărul 1 (denumit în continuare „acordul”) urmărește o cooperare internațională sporită privind chestiunile referitoare la zahăr și aspectele conexe la nivel mondial, să ofere un forum pentru consultări interguvernamentale pe tema zahărului și a mijloacelor de îmbunătățire a economiei mondiale a zahărului, să faciliteze comerțul prin colectarea și furnizarea de informații cu privire la piața mondială a zahărului și a altor îndulcitori și să încurajeze creșterea cererii de zahăr, în special în ceea ce privește utilizările netradiționale.

Acest acord a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1993.

Uniunea este parte la acord 2 .

2.2.Organizația Internațională a Zahărului

Organizația Internațională a Zahărului (denumită în continuare „OIZ”), care administrează acordul, este o organizație interguvernamentală cu sediul la Londra care urmărește să îndeplinească obiectivele stabilite la articolul 1 din acord.

Aceste obiective sunt urmărite prin îmbunătățirea transparenței pieței prin colectarea și publicarea de informații și studii statistice privind producția, prețurile, exporturile și importurile, consumul și stocurile de zahăr la nivel mondial.

În prezent, OIZ are 87 de membri, incluzând mulți dintre cei mai mari producători de zahăr la nivel mondial, precum și importatori. În afara Uniunii, membrii săi sunt, printre alții, Brazilia, India, Thailanda, Australia, Federația Rusă și Cuba. Ultima țară care a aderat la OIZ a fost Sri Lanka, care a devenit membru la 6 august 2013. Cei 87 de membri ai OIZ au un număr total de 2 000 de voturi.

Pentru procedurile bugetare (a se vedea articolul 25 din acord), și anume pentru stabilirea contribuțiilor financiare anuale ale membrilor, Uniunea are 538 de voturi în 2020 3 . Numărul de voturi este determinat în conformitate cu articolul 25 și este ajustat anual în funcție de evoluția cotei membrului respectiv în ansamblul bazelor compozite de tonaj ale tuturor membrilor în raport cu anul precedent. Tonajul compozit este calculat ca fiind egal cu 35 % din exporturile membrului respectiv pe piața liberă, la care se adaugă 15 % din exporturile totale ale membrului respectiv în temeiul unor acorduri speciale, la care se adaugă 35 % din importurile membrului respectiv provenind de pe piața liberă, plus 15 % din importurile totale ale membrului respectiv în temeiul unor acorduri speciale. Datele utilizate pentru calculul bazei compozite de tonaj pentru fiecare membru reprezintă, pentru fiecare categorie menționată anterior, media corespunzătoare respectivei categorii pentru cei trei ani cu nivelul cel mai ridicat dintre ultimii patru ani cuprinși în cea mai recentă ediție a Anuarului zahărului publicată de organizație.

În procesul decizional, drepturile de vot sunt distribuite în temeiul articolului 11 din Acordul internațional privind zahărul, care ia în considerare redistribuirea voturilor membrilor ale căror drept de vot este suspendat din cauza neplății contribuției acestora la bugetul administrativ. În conformitate cu cea mai recentă repartizare a voturilor în temeiul articolului 11, Uniunea Europeană are 697 de voturi.

În cadrul reuniunilor OIZ, Uniunea este reprezentată de Comisie, în temeiul articolului 17 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Statele membre pot participa la reuniunile OIZ, în special la sesiunile Consiliului.

2.3.Actul avut în vedere a fi adoptat de Consiliul Internațional al Zahărului (CIZ)

La 2 octombrie 2020, Regatul Unit 4 a depus o cerere oficială de aderare la acord. La 9 octombrie 2020, secretariatul OIZ i-a informat pe membrii săi cu privire la cererea Regatului Unit. Regatul Unit solicită aderarea la OIZ începând cu 1 ianuarie 2021, adică după expirarea perioadei de tranziție ca urmare a retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

În temeiul articolului 8 din acord, CIZ efectuează sau asigură executarea tuturor funcțiilor care sunt necesare pentru aplicarea dispozițiilor acordului.

În conformitate cu articolul 41 din acord, guvernele tuturor statelor pot adera la acord în condițiile considerate adecvate de către CIZ. În temeiul articolului 25 alineatul (4) din acord, în cazul aderării unui membru după intrarea în vigoare a prezentului acord, în cazul în care membrul aderent nu este menționat în anexa la acord, CIZ decide numărul de voturi care urmează să fie alocate membrului respectiv, . După acceptarea de către membrul aderent a numărului de voturi care îi sunt atribuite de către CIZ, voturile membrilor existenți se recalculează astfel încât totalul voturilor să rămână la valoarea de 2 000. Voturile alocate Regatului Unit, pe baza actualei repartizări a voturilor, se vor ridica la 55 de voturi și vor fi scăzute din voturile alocate Uniunii Europene în conformitate cu articolul 25 din Acordul internațional privind zahărul. Prin urmare, contribuția financiară a Uniunii Europene se va reduce în mod corespunzător începând cu exercițiul financiar 2021.

Nu a existat nicio dezbatere oficială privind cererea Regatului Unit în cadrul Comitetului administrativ al OIZ sau în cadrul reuniunilor CIZ înainte de notificarea din 9 octombrie 2020 5 , publicată de secretariatul OIZ, cu privire la scrisoarea din 2 octombrie 2020 a guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În cadrul celei de a 57-a sesiuni a CIZ, la 27 noiembrie 2020, CIZ va stabili condițiile de aderare a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în conformitate cu articolul 41 din acord.

Acordul de retragere

În conformitate cu articolul 129 alineatul (2) din Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice 6 (denumit în continuare „acordul de retragere”), în cursul perioadei de tranziție, Uniunea va continua să reprezinte Regatul Unit în activitatea oricărui organism înființat prin acorduri internaționale încheiate de Uniune. Regatul Unit se abține, în cursul perioadei de tranziție, de la orice acțiune sau inițiativă care ar putea aduce atingere intereselor Uniunii. Cu toate acestea, astfel cum prevede articolul 129 alineatul (4) din acordul de retragere, Regatul Unit poate negocia, semna și ratifica acorduri internaționale încheiate în nume propriu în domeniile de competență exclusivă a Uniunii, cu condiția ca acordurile în cauză să nu intre în vigoare sau să nu se aplice în cursul perioadei de tranziție.

3.Poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii

Acordul internațional din 1992 privind zahărul a fost încheiat de Uniune prin Decizia 92/580/CEE a Consiliului 7 până la 31 decembrie 1995. De fiecare dată, acordul se prelungește pentru o perioadă maximă de doi ani, în conformitate cu articolul 45 alineatul (2) din acord. La 19 iulie 2019, CIZ a decis prelungirea AIZ cu doi ani, până la 31 decembrie 2021 8 .

Uniunea a fost întotdeauna un membru activ al OIZ și a sprijinit extinderea organizației.

Regatul Unit este un producător important de produse agricole, inclusiv de zahăr care reprezintă principala cultură vizată de OIZ. Pe parcursul perioadei în care a fost membru al Uniunii, Regatul Unit a înregistrat schimburi comerciale semnificative de zahăr și de produse care conțin zahăr cu alte state membre.

În cursul perioadei de tranziție care urmează retragerii Regatului Unit din Uniune, Regatul Unit continuă să aibă obligații în temeiul acordurilor internaționale ale Uniunii, iar Uniunea va continua să reprezinte Regatul Unit în cadrul OIZ.

În conformitate cu articolul 26 alineatul (1) din acord, contribuțiile financiare anuale ale membrilor devin exigibile în prima zi a exercițiului financiar, în timp ce contribuțiile membrilor pentru anul în care aderă la OIZ devin exigibile la data la care aceștia devin membri. Prin urmare, Uniunea își achită contribuțiile anuale la OIZ la începutul lunii ianuarie pentru întregul exercițiu financiar în cauză, care începe în ianuarie și se încheie în luna decembrie. Contribuția Uniunii pentru 2020 a fost plătită din bugetul Uniunii pe 2020, la care contribuie și Regatul Unit. În consecință, în ceea ce privește întregul exercițiu financiar 2020, contribuția Uniunii la OIZ acoperă și Regatul Unit. Odată cu aderarea Regatului Unit la 1 ianuarie 2021, contribuția Uniunii la OIZ pentru exercițiul financiar 2021 nu va mai acoperi Regatul Unit.

Scopul prezentei propuneri este de a stabili poziția Uniunii în cadrul OIZ cu privire la aderarea Regatului Unit la acord începând cu 1 ianuarie 2021. Având în vedere faptul că, în temeiul dispozițiilor acordului, procedura de aderare face obiectul unei decizii a Consiliului Internațional al Zahărului , poziția Uniunii va fi stabilită în temeiul articolului 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

4.Temei juridic

4.1.Temeiul juridic procedural

4.1.1.Principii

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

Conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză.

4.1.2.Aplicarea la cazul în discuție

Actul avut în vedere de CIZ are ca efect extinderea componenței Acordului internațional din 1992 privind zahărul. Actul avut în vedere de CIZ are efecte juridice deoarece va stabili condițiile aderării, în special deoarece va afecta echilibrul decizional din cadrul CIZ, ale cărui decizii sunt luate, iar recomandările sunt adoptate, în principiu, prin consens. În lipsa unui consens, deciziile și recomandările sunt adoptate prin vot cu majoritate simplă, cu excepția cazului în care prezentul acord prevede un vot special 9 și sunt obligatorii pentru membrii săi, astfel cum se prevede la articolul 13 din acord. Contribuțiile financiare respective ale membrilor vor fi, de asemenea, afectate de extinderea componenței Acordului internațional din 1992 privind zahărul. Prin urmare, este necesară stabilirea poziției Uniunii.

Actul avut în vedere nu completează și nici nu modifică cadrul instituțional al acordului.

În consecință, temeiul juridic procedural al propunerii de decizie este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

4.2.Temeiul juridic material

4.2.1.Principii

Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

4.2.2.Aplicarea la cazul în discuție

Obiectivul principal și conținutul actului avut în vedere se referă la comerțul cu produse agricole.

Prin urmare, temeiul juridic material al deciziei propuse este articolul 207 alineatul (4) primul paragraf din TFUE.

4.3.Concluzie

Temeiul juridic al deciziei propuse ar trebui să fie articolul 207 alineatul (4) primul paragraf din TFUE coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

2020/0303 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Consiliului Internațional al Zahărului în ceea ce privește aderarea Regatului Unit la Acordul internațional din 1992 privind zahărul

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) primul paragraf coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Acordul internațional din 1992 privind zahărul (denumit în continuare „acordul”) a fost încheiat de Uniune prin Decizia 92/580/CEE a Consiliului 10 și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1993. Acordul a fost încheiat inițial pentru o perioadă de trei ani.

(2)În temeiul articolului 45 alineatul (2) din acord, Consiliul internațional al zahărului poate prelungi acordul pentru perioade succesive de câte cel mult doi ani fiecare. De la încheierea acestuia, acordul a fost prelungit periodic cu câte doi ani. Acordul a fost prelungit ultima dată printr-o decizie a Consiliului Internațional al Zahărului la 10 iulie 2019 11 și rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2021.

(3)În temeiul articolului 41 din acord, guvernele tuturor statelor pot adera la acord în conformitate cu condițiile stabilite de Consiliul Internațional al Zahărului.

(4)La 2 octombrie 2020, Regatul Unit a depus o cerere formală de aderare la acord începând cu data de 1 ianuarie 2021.

(5)În cadrul celei de a 57-a sesiuni a Consiliului Internațional al Zahărului, prevăzută pentru 27 noiembrie 2020, Consiliul Internațional al Zahărului are ca obiectiv să stabilească condițiile de aderare a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în conformitate cu articolul 41 din acord.

(6)Este, așadar, oportun să se stabilească poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii în cadrul Consiliului Internațional al Zahărului.

(7)Regatul Unit este un producător important de zahăr. Aprobarea aderării Regatului Unit la acord sub rezerva condițiilor stabilite în prezenta decizie este în interesul Uniunii.

(8)Voturile alocate Regatului Unit, începând cu data aderării sale la acord, trebuie să fie scăzute din voturile alocate Uniunii în conformitate cu articolul 25 din respectivul acord. Prin urmare, contribuția financiară a Uniunii Europene trebuie să fie redusă în consecință începând cu exercițiul financiar 2021.

(9)Aderarea Regatului Unit la acord trebuie să intre in vigoare doar după încheierea perioadei de tranziție menționate la articolul 126 din Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, iar acordul nu trebuie să se aplice cu titlu provizoriu în ceea ce privește Regatul Unit înainte de sfârșitul perioadei respective,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

1.Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul celei de a 57-a sesiuni a Consiliului Internațional al Zahărului din 27 noiembrie 2020 este de a aproba aderarea Regatului Unit la Acordul internațional din 1992 privind zahărul (denumit în continuare „acordul”), sub rezerva condițiilor stabilite la alineatele (2), (3) și (4).

2.Aderarea nu intră în vigoare, iar acordul nu se aplică cu titlu provizoriu în ceea ce privește Regatul Unit înainte de încheierea perioadei de tranziție menționate la articolul 126 din Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.

3.De la data aderării Regatului Unit la acord, un număr de voturi determinat în conformitate cu articolul 25 din acord și stabilit în cadrul celei de a 57-a sesiuni a Consiliului Internațional al Zahărului din 27 noiembrie 2020, va fi atribuit Regatului Unit, care va fi dedus din voturile alocate Uniunii Europene.

4.Contribuția financiară a Uniunii va fi redusă în conformitate cu articolul 25 din acord.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ

Fin Stat/20/PSHMK/pl/62220293413793

agri.ddg3.g.4(2020) 6175239

6.22.2020

DATA: 13.10.2020

1.

LINIA BUGETARĂ:

Capitolul 15 20 PROIECTE-PILOT, ACȚIUNI PREGĂTITOARE, PREROGATIVE ȘI ALTE ACȚIUNI

15 20 03 06 Organizații și acorduri internaționale    

CREDITE:

B2021:EUR 15 605 027

2.

TITLUL:
Propunere de Decizie a Consiliului privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Consiliului Internațional al Zahărului în ceea ce privește aderarea Regatului Unit la Acordul internațional din 1992 privind zahărul

3.

TEMEIUL JURIDIC: Temeiul juridic al prezentei propuneri este articolul 207 alineatul (4) coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

4.

OBIECTIVE:

Aprobarea aderării Regatului Unit la Acordul internațional din 1992 privind zahărul.

5.

IMPLICAȚII FINANCIARE

PERIOADĂ DE 12 LUNI

(în EUR)

EXERCIȚIUL FINANCIAR ÎN CURS 2020

(în EUR)

EXERCIȚIUL FINANCIAR URMĂTOR 2021

(în EUR)

5.0

CHELTUIELI

-    DIN BUGETUL UE
(RESTITUIRI/INTERVENȚII)

-    DIN BUGETELE NAȚIONALE

-    ALTELE

- 42 937-

5.1

VENITURI

-    RESURSE PROPRII ALE UE (TAXE/TAXE VAMALE)

-    NAȚIONALE

5.0.1

CHELTUIELI ESTIMATE

5.1.1

VENITURI ESTIMATE

5.2

METODĂ DE CALCUL: cu 55 voturi mai puțin pentru UE, 686 GBP/vot

6.0

PROIECTUL POATE FI FINANȚAT DIN CREDITE ÎNSCRISE ÎN CAPITOLUL CORESPUNZĂTOR DIN BUGETUL ACTUAL?

N.A.

6.1

PROIECTUL POATE FI FINANȚAT PRIN TRANSFER ÎNTRE CAPITOLELE BUGETULUI ACTUAL?

N.A.

6.2

VA FI NECESAR UN BUGET SUPLIMENTAR?

NU

6.3

VOR TREBUI INCLUSE CREDITE ÎN BUGETELE VIITOARE?

NU

Decizia va avea un impact pozitiv asupra bugetului UE începând cu bugetul 2021. Contribuția UE ar urma să scadă cu 42 937 EUR, deoarece Regatul Unit își va plăti propria cotizație. Cuantumul poate varia în funcție de cuantumul care urmează să fie plătit per vot în GBP și de cursul de schimb EUR/GBP. Pentru această estimare, a fost utilizat cursul de schimb GBP/EUR al BCE din 12.10.2020 (1 GBP = 1,1380 EUR).

(1)    Acordul internațional din 1992 privind zahărul (JO L 379, 23.12.1992, p. 16).
(2)    Decizia 92/580/CEE a Consiliului din 13 noiembrie 1992 privind semnarea și încheierea Acordului internațional din 1992 privind zahărul (JO L 379, 23.12.1992, p. 15).
(3)    Organizația Internațională a Zahărului funcționează pe baza unui an fiscal cuprins între 1 ianuarie și 31 decembrie.
(4)    Prin scrisoarea subsecretarului parlamentar de stat pentru Departamentul pentru alimentație, mediu și afaceri rurale.
(5)    Memo (20)68.
(6)    Acord privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.
(7)    JO L 379, 23.12.1992, p. 15.
(8)    Propunere de Decizie a Consiliului privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Consiliului Internațional al Zahărului, în ceea ce privește prelungirea Acordului internațional din 1992 privind zahărul - COM(2019) 286 final - aprobată de Consiliul Afaceri Generale în cadrul reuniunii sale din 25 septembrie 2017.
(9)    Articolul 2 alineatul (4) din acord definește votul special ca un vot care necesită cel puțin două treimi din sufragiile exprimate de membrii prezenți și votanți, cu condiția ca aceste sufragii să fie exprimate de cel puțin două treimi dintre membrii prezenți și votanți.
(10)    Decizia 92/580/CEE a Consiliului din 13 noiembrie 1992 privind semnarea și încheierea Acordului internațional din 1992 privind zahărul (JO L 379, 23.12.1992, p. 15).
(11)    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Consiliului Internațional al Zahărului, în ceea ce privește prelungirea Acordului internațional din 1992 privind zahărul - COM(2019) 286 final - aprobată de Consiliul Afaceri Generale în cadrul reuniunii sale din 25 septembrie 2019.
Top