Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0483

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2018/848 privind producția ecologică în ceea ce privește data de aplicare a acestuia și anumite alte date menționate în regulamentul respectiv

    COM/2020/483 final

    Bruxelles, 4.9.2020

    COM(2020) 483 final

    2020/0231(COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2018/848 privind producția ecologică în ceea ce privește data de aplicare a acestuia și anumite alte date menționate în regulamentul respectiv

    (Text cu relevanță pentru SEE)


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului, adoptat la 30 mai 2018, instituie un nou cadru de reglementare pentru a asigura buna funcționare a pieței interne în ceea ce privește producția ecologică, cu scopul de a dezvolta în continuare un sistem general de gestionare a fermelor și de producție a alimentelor care combină cele mai bune practici în domeniul mediului și al climei, un nivel ridicat de biodiversitate, conservarea resurselor naturale și aplicarea unor standarde ridicate de bunăstare a animalelor și de producție, în conformitate cu cererea unui număr din ce în ce mai mare de consumatori pentru produse care utilizează substanțe și procese naturale. Astfel, producția ecologică joacă un dublu rol social, deoarece, pe de o parte, alimentează o piață specifică ce răspunde cererii de produse ecologice a consumatorilor și, pe de altă parte, furnizează bunuri disponibile public care contribuie la protecția mediului și la bunăstarea animalelor, precum și la dezvoltarea rurală.

    Recenta adoptare a Strategiei „De la fermă la consumator” 1 identifică producția ecologică drept una dintre modalitățile de îndeplinire a cerințelor de creare a unui sistem alimentar durabil. Strategia privind biodiversitatea recunoaște rolul producției ecologice în conservarea biodiversității pe teritoriul european. Prin urmare, un cadru de reglementare solid și consensual pe următorii 10 ani este esențial pentru atingerea obiectivului de 25 % din terenul agricol să fie destinat agriculturii ecologice și a unei creșteri semnificative a acvaculturii ecologice până în 2030, obiective care sunt stabilite în cadrul Strategiei „De la fermă la consumator” și al Strategiei privind biodiversitatea.

    https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/f2f_action-plan_2020_strategy-info_en.pdf

    Apariția pandemiei de COVID-19 și criza de sănătate publică aferentă reprezintă o provocare fără precedent pentru statele membre și o povară grea pentru autoritățile naționale și pentru operatorii din domeniul producției ecologice. De asemenea, pandemia de COVID-19 a creat circumstanțe extraordinare care impun o adaptare substanțială a sectorului ecologic în ceea ce privește producția, comercializarea, controalele și comerțul internațional, care nu ar fi putut fi anticipată în mod rezonabil în momentul adoptării Regulamentului (UE) 2018/848.

    Aceste circumstanțe extraordinare au un impact semnificativ asupra mai multor domenii vizate de Regulamentul (UE) 2018/848 și, prin urmare, este foarte probabil ca statele membre și operatorii din domeniul producției ecologice să nu fie în măsură să asigure implementarea și aplicarea corespunzătoare a regulamentului respectiv începând de la 1 ianuarie 2021.

    Pentru a se asigura buna funcționare a pieței interne și pentru a se oferi securitate juridică tuturor operatorilor din domeniul producției ecologice, precum și pentru a se evita eventualele perturbări ale pieței, este necesar ca data aplicării anumitor dispoziții ale Regulamentului (UE) 2018/848 să fie amânată cu un an.

    2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

    Temeiul juridic

    Propunerea se întemeiază pe articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

    Subsidiaritatea

    Conform principiului subsidiarității, se pot lua măsuri la nivelul Uniunii numai dacă obiectivele avute în vedere nu pot fi atinse de statele membre în mod individual. Intervenția Uniunii este necesară pentru a asigura buna funcționare a pieței interne în ceea ce privește producția ecologică și pentru a evita eventualele perturbări ale pieței. În această privință, actul legislativ care urmează să fie modificat este adoptat în deplină conformitate cu principiul subsidiarității și orice modificare a acestuia trebuie efectuată printr-o propunere a Comisiei.

    Proporționalitatea

    Prezenta acțiune a Uniunii este necesară pentru atingerea obiectivului de implementare și aplicare corespunzătoare a Regulamentului (UE) 2018/848 și a legislației secundare relevante de către toate părțile implicate, ținând cont de amploarea pandemiei de COVID-19 și de consecințele crizei de sănătate publică asupra sectorului ecologic în ceea ce privește producția, controalele și comerțul. Modificările propuse vizează asigurarea îndeplinirii scopului prevăzut al Regulamentului (UE) 2018/848, și anume de a institui un cadru de reglementare pentru producția ecologică, în vederea dezvoltării în continuare a unui sistem general de gestionare a fermelor și de producție a alimentelor care combină cele mai bune practici în domeniul mediului și al climei, un nivel ridicat de biodiversitate, conservarea resurselor naturale și aplicarea unor standarde ridicate de bunăstare a animalelor și de producție, în conformitate cu cererea unui număr din ce în ce mai mare de consumatori pentru produse care utilizează substanțe și procese naturale.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Prezenta propunere nu este însoțită de o evaluare separată a impactului, deoarece nu modifică în mod fundamental Regulamentul (UE) 2018/848 și nu impune noi obligații părților vizate. Scopul ei este să prevadă, din motive excepționale în contextul pandemiei de COVID-19, o amânare cu un an a datei de aplicare a regulamentului în cauză și a anumitor alte date menționate în regulamentul respectiv care decurg din acea dată.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Propunerea nu are niciun impact bugetar pentru instituțiile UE.

    2020/0231 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2018/848 privind producția ecologică în ceea ce privește data de aplicare a acestuia și anumite alte date menționate în regulamentul respectiv

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (2),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 2 ,

    având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 3 ,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului 4 , care a intrat în vigoare la 17 iunie 2018, instituie un nou cadru de reglementare pentru producția ecologică. Pentru a asigura o tranziție fără probleme de la vechiul cadru de reglementare către cel nou, regulamentul respectiv prevede data de aplicare de 1 ianuarie 2021.

    (2)Pandemia de COVID-19 a dus la apariția unor circumstanțe extraordinare care impun eforturi substanțiale din partea sectorului ecologic, care nu ar fi putut fi anticipate în mod rezonabil în momentul adoptării Regulamentului (UE) 2018/848.

    (3)Apariția pandemiei de COVID-19 și criza de sănătate publică aferentă reprezintă o provocare fără precedent pentru statele membre și o povară grea pentru operatorii din domeniul producției ecologice. Operatorii își concentrează eforturile asupra menținerii producției ecologice și a fluxurilor comerciale și nu se pot pregăti în același timp pentru intrarea în vigoare a unor noi dispoziții juridice în temeiul Regulamentului (UE) 2018/848. Așadar, este foarte probabil ca statele membre și operatorii din domeniul producției ecologice să nu fie în măsură să asigure implementarea și aplicarea corespunzătoare a regulamentului respectiv începând de la 1 ianuarie 2021.

    (4)Prin urmare, pentru a se asigura buna funcționare a sectorului ecologic, pentru a se oferi securitate juridică și pentru a se evita eventualele perturbări ale pieței, este necesar să se amâne data de aplicare a Regulamentului (UE) 2018/848 și anumite alte date menționate în regulamentul în cauză care decurg din data respectivă. Având în vedere amploarea pandemiei de COVID-19 și criza de sănătate publică aferentă, evoluția sa epidemiologică, precum și resursele suplimentare necesare statelor membre și operatorilor din domeniul producției ecologice, este adecvat să se amâne cu un an aplicarea Regulamentului (UE) 2018/848.

    (5)În special, sunt prevăzute mai multe date legate de derogări, de rapoarte sau de împuterniciri acordate Comisiei pentru a pune capăt sau a prelungi derogările, care decurg direct din data de aplicare a Regulamentului (UE) 2018/848. Prin urmare, este necesar să se amâne cu un an și aplicarea acestor date. Datele respective au fost stabilite ținând seama de timpul necesar pentru adaptarea operatorilor din domeniul producției ecologice la încetarea derogărilor sau pentru ca statele membre și Comisia să colecteze suficiente informații privind disponibilitatea anumitor mijloace de producție pentru care au fost acordate derogări ori pentru prezentarea de către Comisie a unui raport către Parlamentul European și Consiliu și pregătirea unei propuneri legislative sau a unor acte delegate.

    (6)Apariția pandemiei de COVID-19 și criza de sănătate publică aferentă reprezintă o provocare fără precedent și pentru țările terțe și operatorii stabiliți în țări terțe. În consecință, în cazul țărilor terțe care au fost recunoscute ca echivalente în temeiul articolului 33 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului 5 , este oportun să se prelungească data expirării recunoașterii lor cu un an, până la 31 decembrie 2026, astfel încât aceste țări terțe să aibă timp suficient pentru a-și schimba statutul fie prin încheierea unui acord comercial cu Uniunea Europeană, fie prin respectarea pe deplin de către operatorii lor a Regulamentului (UE) 2018/848, fără perturbări inutile ale comerțului cu produse ecologice.

    (7)În mod similar, data de expirare a recunoașterii autorităților de control și a organismelor de control din țările terțe, recunoaștere acordată în temeiul articolului 33 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, ar trebui să fie prelungită cu un an, până la 31 decembrie 2024, pentru a acorda acestor autorități și organisme de control, precum și operatorilor lor certificați din țări terțe timp suficient pentru a depăși impactul pandemiei de COVID-19 și pentru a se pregăti în vederea noilor dispoziții.

    (8)Având în vedere necesitatea imperioasă de a asigura imediat securitatea juridică pentru sectorul ecologic în circumstanțele actuale, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare în regim de urgență, în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (UE) 2018/848 se modifică după cum urmează:

    (1)În prima teză de la articolul 29 alineatul (4), „31 decembrie 2024” se înlocuiește cu „31 decembrie 2025”.

    (2)La articolul 48 alineatul (1) al doilea paragraf, „31 decembrie 2025” se înlocuiește cu „31 decembrie 2026”.

    (3)La articolul 49, „31 decembrie 2021” se înlocuiește cu „31 decembrie 2022”.

    (4)Articolul 53 se modifică după cum urmează:

    (a)la alineatul (1), „31 decembrie 2035” se înlocuiește cu „31 decembrie 2036”;

    (b)alineatul (2) se modifică după cum urmează:

    (i)în teza introductivă, „1 ianuarie 2028” se înlocuiește cu „1 ianuarie 2029”;

    (ii)la litera (a), „31 decembrie 2035” se înlocuiește cu „31 decembrie 2036”;

    (c)la alineatul (3), „1 ianuarie 2026” se înlocuiește cu „1 ianuarie 2027”;

    (d)la alineatul (4), „1 ianuarie 2025” se înlocuiește cu „1 ianuarie 2026” și „31 decembrie 2025” se înlocuiește cu „31 decembrie 2026”;

    (e)la alineatul (7), „31 decembrie 2025” se înlocuiește cu „31 decembrie 2026”.

    (5)La articolul 57 alineatul (1), „31 decembrie 2023” se înlocuiește cu „31 decembrie 2024”.

    (6)La articolul 60, „1 ianuarie 2021” se înlocuiește cu „1 ianuarie 2022”.

    (7)La articolul 61 al doilea paragraf, „1 ianuarie 2021” se înlocuiește cu „1 ianuarie 2022”.

    (8)Anexa II se modifică după cum urmează:

    (a)în partea I, punctul 1.5 se modifică după cum urmează:

    (i)la al doilea paragraf, „31 decembrie 2030” se înlocuiește cu „31 decembrie 2031”;

    (ii)la al treilea paragraf, data de „31 decembrie 2025” se înlocuiește cu data de „31 decembrie 2026”;

    (b)partea II se modifică după cum urmează:

    (i)în a doua teză de la punctul 1.9.1.1 litera (a), „1 ianuarie 2023” se înlocuiește cu „1 ianuarie 2024”;

    (ii)în a doua teză de la punctul 1.9.2.1 litera (a), „1 ianuarie 2023” se înlocuiește cu „1 ianuarie 2024”;

    (iii)în teza introductivă de la punctul 1.9.3.1 litera (c), „31 decembrie 2025” se înlocuiește cu „31 decembrie 2026”;

    (iv)în teza introductivă de la punctul 1.9.4.2 litera (c), „31 decembrie 2025” se înlocuiește cu „31 decembrie 2026”;

    (c)în partea III, la al doilea paragraf de la punctul 3.1.2.1, „1 ianuarie 2021” se înlocuiește cu „1 ianuarie 2022”;

    (d)în partea VII, în a doua teză de la punctul 1.1, „31 decembrie 2023” se înlocuiește cu „31 decembrie 2024”.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

    Președintele    Președintele

    (1)    https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/f2f_action-plan_2020_strategy-info_en.pdf
    (2)    JO C […, , p. .
    (3)    JO C , , p. .
    (4)    Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului (JO L 150, 14.6.2018, p. 1).
    (5)    Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 (JO L 189, 20.7.2007, p. 1).
    Top