Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0467

    Propunere de DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI de acordare a unui sprijin temporar Sloveniei în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 al Consiliului, pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a epidemiei de COVID-19

    COM/2020/467 final

    Bruxelles, 24.8.2020

    COM(2020) 467 final

    2020/0220(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

    de acordare a unui sprijin temporar Sloveniei în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 al Consiliului, pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a epidemiei de COVID-19


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Regulamentul 2020/672 al Consiliului („Regulamentul SURE”) stabilește cadrul juridic pentru acordarea de asistență financiară din partea Uniunii statelor membre care sunt afectate sau grav amenințate de o perturbare economică importantă cauzată de epidemia de COVID-19. Sprijinul în temeiul SURE servește la finanțarea, în principal, a schemelor de șomaj tehnic sau a unor măsuri similare care vizează protejarea angajaților și a persoanelor care desfășoară activități independente, reducând astfel incidența șomajului și pierderea de venituri, precum și la finanțarea în mod auxiliar a unor măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă.

    La 7 august 2020, Slovenia a solicitat asistență financiară din partea Uniunii în temeiul Regulamentului SURE. În conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul SURE, Comisia a consultat autoritățile slovene pentru a verifica creșterea neprevăzută și semnificativă a cheltuielilor efective și planificate legate direct de scheme de șomaj tehnic și de măsuri similare generate de pandemia de COVID-19. În special, aceasta vizează:

    (1)O schemă de compensare a salariului pentru angajații care nu au lucrat (sau au așteptat să lucreze) din cauza unei incapacități temporare a angajatorilor de a oferi de lucru din motive comerciale. Indemnizația plătibilă în cadrul schemei este plafonată la 80 % din salariul mediu al salariaților în ultimele trei luni, dar nu este inferioară salariului minim din Slovenia și este condiționată de păstrarea angajatului pe durata participării angajatorului. Această schemă a fost în vigoare de la 13 martie 2020 până la 31 mai 2020. Ulterior, schema a fost prelungită de la 1 iunie 2020 până la 31 august 2020, cu o prelungire suplimentară planificată până la sfârșitul lunii septembrie 2020.

    (2)O scutire de la plata contribuțiilor la asigurările sociale pentru angajații care beneficiază de schema de compensare a salariului. Această schemă a fost de asemenea în vigoare de la 13 martie 2020 până la 31 mai 2020.

    (3)O schemă de șomaj tehnic care permite angajatorilor să introducă temporar munca cu fracțiune de normă, în timp ce salariații primesc salariul pentru norma întreagă. Angajatorul primește o subvenție forfetară pentru orele nelucrate ale angajaților, care este condiționată de păstrarea angajatului pe durata participării angajatorului, plus încă o lună suplimentară. Această schemă este în vigoare de la 1 iunie 2020 până la 31 decembrie 2020.

    (4)O schemă care subvenționa plata contribuțiilor la asigurările de pensie și de invaliditate (inclusiv contribuțiile la pensiile profesionale) pentru angajații care au rămas la locul de muncă. Această măsură a fost însoțită de obligația angajatorului de a plăti o indemnizație lunară pentru situații de criză de 200 EUR angajaților care lucrează și care câștigă un salariu sub de trei ori salariul minim. Autoritățile au făcut solicitarea numai pentru partea de cheltuieli legată de angajații care și-au menținut continuu locul de muncă până la cele mai recente date disponibile privind rezultatul economic. Această măsură a fost în vigoare de la 13 martie 2020 până la 31 mai 2020.

    (5)O măsură care prevede finanțarea contribuțiilor la asigurările sociale pentru persoanele care desfășoară activități independente, pentru fermieri și pentru lucrătorii din sectorul religiei. Măsura acoperă toate contribuțiile la asigurările sociale pentru beneficiarii care erau asigurați și care nu au putut să își desfășoare activitatea economică sau și-au putut desfășura numai parțial activitatea pe parcursul epidemiei. Această măsură a fost în vigoare de la 13 martie 2020 până la 31 mai 2020.

    (6)Un sprijin de bază pentru venitul persoanelor care desfășoară activități independente, al fermierilor și al lucrătorilor din sectorul religiei, care a oferit un ajutor de 350 EUR în luna martie și de 700 EUR în lunile aprilie și mai beneficiarilor care erau asigurați și care nu au putut să își desfășoare activitatea economică sau și-au putut desfășura numai parțial activitatea pe parcursul epidemiei. Această măsură a fost în vigoare de la 13 martie 2020 până la 31 mai 2020.

    Slovenia a furnizat Comisiei informațiile relevante.

    Ținând seama de dovezile disponibile, Comisia propune Consiliului să adopte o decizie de punere în aplicare pentru a acorda Sloveniei asistență financiară în temeiul Regulamentului SURE, în sprijinul măsurilor menționate mai sus.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Prezenta propunere este în deplină concordanță cu Regulamentul 2020/672 al Consiliului, în temeiul căruia este formulată propunerea.

    Prezenta propunere completează un alt instrument legislativ al Uniunii prin care se acordă sprijin statelor membre în caz de urgență, și anume Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 al Consiliului din 11 noiembrie 2002 de instituire a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) [„Regulamentul (CE) nr. 2012/2002”]. Regulamentul (UE) 2020/461 al Parlamentului European și al Consiliului, care modifică respectivul instrument pentru a-i extinde domeniul de aplicare la urgențele majore din domeniul sănătății publice și pentru a defini operațiuni specifice eligibile pentru finanțare, a fost adoptat la 30 martie.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Propunerea face parte dintr-o serie de măsuri elaborate ca răspuns la actuala pandemie de COVID-19, cum ar fi „Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus”, și vine în completarea altor instrumente care sprijină ocuparea forței de muncă, cum ar fi Fondul social european și Fondul european pentru investiții strategice (FEIS)/InvestEU. Întrucât recurge la luarea și la acordarea de împrumuturi în acest caz specific al epidemiei de COVID-19 în vederea sprijinirii statelor membre, prezenta propunere acționează ca o a doua linie de apărare pentru finanțarea schemelor de șomaj parțial și a măsurilor similare, contribuind la protejarea locurilor de muncă și, astfel, a angajaților și a persoanelor care desfășoară activități independente, împotriva riscului de șomaj.

    2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

    Temeiul juridic

    Temeiul juridic al prezentului instrument este Regulamentul 2020/672 al Consiliului.

    Subsidiaritatea (pentru competență neexclusivă)

    Propunerea urmează unei solicitări a unui stat membru și demonstrează solidaritatea europeană prin furnizarea de asistență financiară din partea Uniunii sub formă de împrumuturi temporare acordate unui stat membru afectat de epidemia de COVID-19. Ca o a doua linie de apărare, această asistență financiară sprijină temporar cheltuielile publice majorate ale administrației publice în ceea ce privește schemele de șomaj parțial și măsurile similare pentru a ajuta statul membru solicitant să protejeze locurile de muncă și, astfel, angajații și persoanele care desfășoară activități independente, împotriva riscului de șomaj și de pierdere de venituri.

    Acest sprijin va ajuta populația afectată și va contribui la atenuarea impactului economic și societal direct generat de actuala criză provocată de pandemia de COVID-19.

    Proporționalitatea

    Propunerea respectă principiul proporționalității. Propunerea nu depășește ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor urmărite de instrument.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Consultări cu părțile interesate

    Deoarece propunerea a trebuit să fie elaborată în regim de urgență, pentru a putea fi adoptată la timp de Consiliu, nu s-a putut realiza o consultare a părților interesate.

    Evaluarea impactului

    Având în vedere caracterul urgent al propunerii, nu s-a efectuat o evaluare a impactului.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Comisia ar trebui să poată contracta împrumuturi pe piețele financiare în scopul transformării acestora în împrumuturi acordate în aval statului membru care solicită asistență financiară în temeiul instrumentului SURE.

    În plus față de furnizarea de garanții din partea statelor membre, în cadru sunt integrate și alte garanții pentru a asigura soliditatea financiară a programului:

    ·o abordare riguroasă și conservatoare a gestiunii financiare;

    ·o elaborare a portofoliului de împrumuturi care să limiteze riscul de concentrare, expunerea anuală și expunerea excesivă față de oricare dintre statele membre, asigurând, în același timp, că există resurse suficiente pentru statele membre care au cea mai mare nevoie de sprijin și

    ·posibilități de reînnoire a creditelor.

    2020/0220 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

    de acordare a unui sprijin temporar Sloveniei în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 al Consiliului, pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a epidemiei de COVID-19

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2020/672 al Consiliului din 19 mai 2020 privind instituirea unui instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE) ca urmare a epidemiei de COVID-19 1 , în special articolul 6 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)La 7 august 2020, Slovenia a solicitat asistență financiară din partea Uniunii în vederea completării eforturilor sale naționale de contracarare a impactului epidemiei de COVID-19 și a consecințelor sale socioeconomice pentru lucrători.

    (2)Se preconizează că epidemia de COVID-19 și măsurile extraordinare puse în aplicare de Slovenia pentru a limita epidemia și impactul său socioeconomic și asupra sănătății vor avea un impact dramatic asupra finanțelor publice. Previziunile Comisiei din primăvara anului 2020 preconizau că Slovenia va avea un deficit public și o datorie publică de 7,2 % și, respectiv, de 83,7 % din produsul intern brut (PIB) până la sfârșitul anului 2020. De asemenea, previziunile intermediare ale Comisiei din vara anului 2020 preconizează că PIB-ul Sloveniei va scădea cu 7,0 % în 2020.

    (3)Epidemia de COVID-19 a imobilizat o parte substanțială a forței de muncă din Slovenia. Acest lucru a dus la o creștere neprevăzută și semnificativă a cheltuielilor publice ale Sloveniei în ceea ce privește schemele de șomaj tehnic și măsurile similare, după cum se arată în considerentele 4-9.

    (4)„Legea privind măsura provizorie de rambursare parțială a compensațiilor pentru salarii” 2 și „Legea privind stabilirea măsurilor de intervenție pentru limitarea epidemiei de COVID-19 și atenuarea consecințelor acesteia pentru cetățeni și pentru economie” 3 , menționate în solicitarea Sloveniei din 7 august 2020, au introdus o schemă de compensare a salariilor pentru angajații care nu au lucrat (sau au așteptat să lucreze) din cauza unei incapacități temporare a angajatorilor de a oferi de lucru din motive comerciale. Indemnizația plătibilă în cadrul schemei este plafonată la 80 % din salariul mediu al salariaților în ultimele trei luni, dar nu este inferioară salariului minim din Slovenia și este condiționată de păstrarea angajatului pe durata participării angajatorului. Această schemă a fost în vigoare de la 13 martie 2020 până la 31 mai 2020. Pe baza „Legii privind stabilirea măsurilor de intervenție pentru atenuarea și remedierea consecințelor epidemiei de COVID-19” 4 , schema a fost ulterior prelungită de la 1 iunie 2020 până la 31 august 2020, cu o prelungire suplimentară planificată până la sfârșitul lunii septembrie 2020.

    (5)A fost introdusă o scutire de la plata contribuțiilor la asigurările sociale pentru angajații care beneficiază de schema de compensare a salariului. Această schemă a fost de asemenea în vigoare de la 13 martie 2020 până la 31 mai 2020.

    (6)A fost creată o schemă de șomaj tehnic care permite angajatorilor să introducă temporar munca cu fracțiune de normă, în timp ce salariații primesc salariul pentru norma întreagă. Angajatorul primește o subvenție forfetară pentru orele nelucrate ale angajaților, care este condiționată de păstrarea angajatului pe durata participării angajatorului, plus încă o lună suplimentară. Această schemă este în vigoare de la 1 iunie 2020 până la 31 decembrie 2020.

    (7)Pentru angajații care au rămas la locul de muncă, autoritățile au introdus o schemă care a subvenționat plata contribuțiilor la asigurările de pensii și de invaliditate (inclusiv contribuțiile la pensii profesionale). Această măsură a fost însoțită de obligația angajatorului de a plăti o indemnizație lunară pentru situații de criză de 200 EUR angajaților care lucrează și care câștigă un salariu sub de trei ori salariul minim. Autoritățile au făcut solicitarea numai pentru partea de cheltuieli legată de angajații care și-au menținut continuu locul de muncă până la cele mai recente date disponibile privind rezultatul economic. Această măsură a fost în vigoare de la 13 martie 2020 până la 31 mai 2020.

    (8)A fost introdusă o măsură care prevede finanțarea contribuțiilor la asigurările sociale pentru persoanele care desfășoară activități independente, pentru fermieri și pentru lucrătorii din sectorul religiei. Măsura acoperă toate contribuțiile la asigurările sociale pentru beneficiarii care erau asigurați și care nu au putut să își desfășoare activitatea economică sau și-au putut desfășura numai parțial activitatea pe parcursul epidemiei. Această măsură a fost în vigoare de la 13 martie 2020 până la 31 mai 2020.

    (9)În fine, a fost introdus un sprijin de bază pentru venitul persoanelor care desfășoară activități independente, pentru fermieri și pentru lucrătorii din sectorul religiei, care a oferit un ajutor de 350 EUR în luna martie și de 700 EUR în lunile aprilie și mai beneficiarilor care erau asigurați și care nu au putut să își desfășoare activitatea economică sau și-au putut desfășura numai parțial activitatea pe parcursul epidemiei. Această măsură a fost în vigoare de la 13 martie 2020 până la 31 mai 2020.

    (10)Slovenia îndeplinește condițiile pentru a solicita asistența financiară prevăzută la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2020/672. Slovenia a furnizat Comisiei dovezi corespunzătoare conform cărora cheltuielile publice efective și planificate crescuseră cu 1 203 670 000 EUR la 1 februarie 2020 din cauza măsurilor naționale luate pentru abordarea efectelor socioeconomice ale epidemiei de COVID-19. Aceasta constituie o creștere neprevăzută și semnificativă deoarece noile măsuri acoperă o proporție semnificativă a întreprinderilor și a forței de muncă din Slovenia. Slovenia intenționează să finanțeze 90 000 000 EUR din cuantumul majorat al cheltuielilor cu ajutorul fondurilor din partea Uniunii.

    (11)Comisia a consultat Slovenia și a verificat creșterea neprevăzută și semnificativă a cheltuielilor efective și planificate legate direct de scheme de șomaj tehnic și de măsuri similare, menționată în cererea din 7 august 2020, în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (UE) 2020/672.

    (12)Prin urmare, trebuie acordată asistență financiară pentru a ajuta Slovenia să abordeze efectele socioeconomice ale perturbării economice importante cauzate de epidemia de COVID-19.

    (13)Prezenta decizie nu trebuie să aducă atingere rezultatelor niciuneia dintre procedurile legate de denaturarea funcționării pieței interne care este posibil să fie realizate, în special în temeiul articolelor 107 și 108 din TFUE. Aceasta nu încalcă cerința ca statele membre să notifice Comisiei potențialele ajutoare de stat în temeiul articolului 108 din TFUE.

    (14)Slovenia trebuie să informeze periodic Comisia cu privire la execuția cheltuielilor publice planificate, pentru a permite Comisiei să evalueze măsura în care Slovenia a executat aceste cheltuieli.

    (15)Decizia de a acorda asistență financiară a fost luată ținând seama de nevoile existente și preconizate ale Sloveniei, precum și de cererile de asistență financiară în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 deja înaintate sau prevăzute a fi înaintate de alte state membre, aplicând în același timp principiile egalității de tratament, solidarității, proporționalității și transparenței,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Slovenia îndeplinește condițiile stabilite la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2020/672.

    Articolul 2

    (1) Uniunea pune la dispoziția Sloveniei un împrumut de maximum 1 113 670 000 EUR. Împrumutul are o scadență medie de maximum 15 ani.

    (2) Perioada de disponibilitate a asistenței financiare acordate prin prezenta decizie este de 18 luni începând din prima zi după intrarea în vigoare a prezentei decizii.

    (3) Asistența financiară din partea Uniunii este pusă de Comisie la dispoziția Sloveniei în maximum opt rate. O rată poate fi plătită în una sau mai multe tranșe. Scadențele tranșelor acordate în cadrul primei rate pot fi mai lungi decât scadența medie maximă menționată la alineatul (1). În acest caz, scadențele tranșelor ulterioare se stabilesc astfel încât scadența medie maximă menționată la alineatul (1) să fie respectată odată ce au fost plătite toate ratele.

    (4) Plata primei tranșe se face sub rezerva intrării în vigoare a acordului de împrumut prevăzut la articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/672.

    (5) Slovenia suportă costurile de finanțare ale Uniunii menționate la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2020/672 pentru fiecare rată, plus orice comisioane, costuri și cheltuieli ale Uniunii care rezultă din orice finanțare aferentă.

    (6) Comisia decide cu privire la dimensiunea ratelor și la punerea la dispoziție a acestora, precum și cu privire la mărimea tranșelor.

    Articolul 3

    Slovenia poate finanța următoarele măsuri:

    (1)O schemă de compensare a salariilor, prevăzută la articolele 7 și 8 din Legea privind măsura provizorie de rambursare parțială a compensațiilor pentru salarii și la articolele 21-32 din Legea privind stabilirea măsurilor de intervenție pentru limitarea epidemiei de COVID-19 și atenuarea consecințelor acesteia pentru cetățeni și pentru economie (cu modificările ulterioare) și prelungită prin articolele 24-34 din Legea privind stabilirea măsurilor de intervenție pentru atenuarea și remedierea consecințelor epidemiei de COVID-19.

    (2)O scutire de la plata contribuțiilor la asigurările sociale pentru lucrătorii care beneficiază de schema de compensare a salariilor, prevăzută la articolele 21-32 din Legea privind stabilirea măsurilor de intervenție pentru limitarea epidemiei de COVID-19 și atenuarea consecințelor acesteia pentru cetățeni și pentru economie.

    (3)O schemă de șomaj parțial care subvenționează ocuparea temporară cu fracțiune de normă a forței de muncă, prevăzută la articolele 11-23 din Legea privind stabilirea măsurilor de intervenție pentru atenuarea și remedierea consecințelor epidemiei de COVID-19.

    (4)Plata contribuțiilor la asigurările de pensie și de invaliditate pentru lucrători, precum și a unei indemnizații lunare pentru situații de criză, prevăzută la articolul 33 din Legea privind stabilirea măsurilor de intervenție pentru limitarea epidemiei de COVID-19 și atenuarea consecințelor acesteia pentru cetățeni și pentru economie, în ceea ce privește partea de cheltuieli legată de întreprinderile care reduc sau suspendă timpul de lucru sau atunci când angajații și-au păstrat continuu locul de muncă.

    (5)Finanțarea contribuțiilor la asigurările sociale pentru persoanele care desfășoară activități independente, pentru fermieri și pentru lucrătorii din sectorul religiei, prevăzută la articolul 38 din Legea privind stabilirea măsurilor de intervenție pentru limitarea epidemiei de COVID-19 și atenuarea consecințelor acesteia pentru cetățeni și pentru economie.

    (6)Un sprijin de bază pentru venitul persoanelor care desfășoară activități independente, al fermierilor și al lucrătorilor din sectorul religiei, prevăzut la articolul 34 din Legea privind stabilirea măsurilor de intervenție pentru limitarea epidemiei de COVID-19 și atenuarea consecințelor acesteia pentru cetățeni și pentru economie.

    Articolul 4

    Slovenia informează Comisia, până la [DATA: 6 luni de la data publicării prezentei decizii] și, ulterior, la fiecare 6 luni, cu privire la execuția cheltuielilor publice planificate, până în momentul în care cheltuielile publice planificate respective au fost executate integral.

    Articolul 5

    Prezenta decizie se adresează Republicii Slovenia.

    Articolul 6

    Prezenta decizie se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1)    JO L 159, 20.5.2020, p. 1.
    (2)    (ZIUPPP), Monitorul Oficial al RS 36/20.
    (3)    (ZIUZEOP), Monitorul Oficial al RS 49/20.
    (4)    (Legea privind măsurile de intervenție), Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE), adoptată la 30. 5. 2020, Monitorul Oficial nr. 80/20.
    Top