Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0404

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2015/1017 în ceea ce privește crearea unui Instrument de sprijin pentru solvabilitate

    COM/2020/404 final

    Bruxelles, 29.5.2020

    COM(2020) 404 final

    2020/0106(COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2015/1017 în ceea ce privește crearea unui Instrument de sprijin pentru solvabilitate


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Comisia propune să se valorifice întregul potențial al bugetului UE pentru a se mobiliza investiții și a se concentra sprijinul financiar la începutul perioadei, și anume în primii ani de redresare, care sunt extrem de importanți. Aceste propuneri se bazează pe trei piloni:

    ·o creștere a plafoanelor din cadrul financiar multianual 2014-2020 pentru a face posibilă punerea imediată în practică a măsurilor în Uniune și în afara acesteia, ca răspuns la impactul pandemiei de COVID-19;

    ·un instrument de urgență denumit Instrumentul european de redresare, ca măsură excepțională, pe baza articolului 122 din TFUE, a cărui finanțare se va baza pe o împuternicire prevăzută în propunerea de decizie privind resursele proprii. Fondurile vor permite punerea în practică a unor măsuri cu efect rapid pentru protejarea mijloacelor de subzistență, pentru sporirea prevenției și consolidarea rezilienței și a redresării ca răspuns la criză;

    ·un cadrul financiar multianual consolidat 2021-2027.

    În acest context, Comisia propune abordarea consecințelor socioeconomice negative ale pandemiei de COVID-19 pentru lucrătorii, gospodăriile și întreprinderile din Uniune. Multe întreprinderi europene se confruntă deja cu dificultăți legate de solvabilitate din cauza crizei, iar problemele se vor agrava având în vedere că restricțiile privind activitățile economice și sociale se mențin, iar regulile de distanțare socială vor continua să afecteze activitățile comerciale în numeroase sectoare. Este posibil ca dificultățile să fie de lungă durată, prelungindu-se și după încheierea situației actuale de limitare a mișcării persoanelor și accentuând disparitățile economice existente între statele membre și în interiorul acestora.

    Este greu de stabilit suma exactă prin care să se satisfacă nevoile de refacere a capitalurilor, rezultate în urma impactului economic al pandemiei de COVID-19. Estimările Comisiei, obținute din date de la nivelul firmelor, sugerează că suma necesară pentru satisfacerea acestor nevoi s-ar situa în jurul cifrei de 720 de miliarde EUR în 2020 dacă s-ar materializa scenariul de referință aflat la baza previziunilor din primăvară. Aceste nevoi ar crește semnificativ dacă măsurile de limitare a mișcării persoanelor s-ar prelungi mai mult decât s-a estimat în previziunile din primăvară sau dacă acestea ar trebui reimpuse din cauza unei reizbucniri a epidemiei. Într-un scenariu de criză, în care creșterea PIB-ului în 2020 ar fi previzionată la -15,5 %, impactul direct asupra capitalului tuturor întreprinderilor înregistrate (cotate și necotate la bursă) în UE 27 s-ar putea ridica la 1,2 mii de miliarde EUR. Dacă nu sunt soluționate, aceste deficite de capital pot determina o perioadă extinsă de investiții mai reduse și de șomaj mai ridicat. Impactul deficitului de capital va fi inegal de la un sector la altul, de la o regiune la alta, de la un ecosistem industrial la altul și de la un stat membru la altul, ducând la divergențe pe piața unică. În general, majoritatea ecosistemelor industriale europene se bazează pe lanțuri de aprovizionare complexe răspândite în statele membre pe piața unică.

    Capacitatea foarte diferită a statelor membre de a acorda ajutor de stat agravează acest aspect.

    Prezenta propunere introduce un instrument temporar bazat pe capitaluri, pentru care perioada de investiții în legătură cu componenta dedicată sprijinului pentru solvabilitate se întinde în general până la sfârșitul anului 2024 în ceea ce privește aprobările Comitetului pentru investiții și ale organelor de conducere ale BEI/FEI și până la sfârșitul anului 2026 în ceea ce privește semnarea operațiunilor. Întreprinderile care urmează a fi sprijinite în temeiul propunerii sunt cele care în condiții obișnuite au un model de afaceri viabil, dar care, din cauza crizei de COVID-19, au dificultăți în privința solvabilității. Scopul urmărit este de a sprijini întreprinderile respective pentru ca acestea să poată traversa perioada aceasta dificilă, astfel încât, la momentul potrivit, să se poată redresa.

    Un alt obiectiv al propunerii este de a contracara perturbările preconizate de pe piața unică, dat fiind că este posibil ca anumite state membre să nu dispună de suficiente resurse bugetare pentru a acorda sprijinul adecvat întreprinderilor care au nevoie de ajutor. Prin urmare, disponibilitatea măsurilor naționale de sprijin pentru solvabilitate adresate întreprinderilor poate să difere substanțial de la un stat membru la altul și să aibă ca rezultat condiții de concurență inechitabile. De asemenea, întrucât există un risc considerabil ca impactul produs de COVID-19 să fie de lungă durată, această lipsă a capacității de a sprijini întreprinderile viabile poate duce la perturbări sistemice, creând disparități noi sau consolidându-le pe cele existente. Dată fiind puternica interconectare ce caracterizează economia europeană, o încetinire a creșterii economice într-o parte a UE ar avea efecte negative de propagare asupra lanțurilor de aprovizionare transfrontaliere și a întregii economii a UE. În schimb, din același motiv, acordarea de sprijin într-o parte a UE ar avea totodată efecte pozitive de propagare asupra lanțurilor de aprovizionare transfrontaliere și a întregii economii a UE.

    În contextul încetinirii activității economice determinate de COVID-19, situație în care se înregistrează o reducere a finanțelor publice, este importantă și mobilizarea resurselor private pentru a sprijini solvabilitatea întreprinderilor viabile din Uniune în cea mai mare măsură posibilă.

    Aceste obiective vor fi realizate prin acordarea unei garanții a Uniunii Băncii Europene de Investiții (BEI) în temeiul Regulamentului FEIS 1 . Sprijinul pentru solvabilitate va constitui a treia componentă în cadrul FEIS – o componentă dedicată sprijinului pentru solvabilitate –, în scopul de a mobiliza capital privat pentru a sprijini solvabilitatea întreprinderilor eligibile. Grupul BEI va utiliza garanția UE pentru a investi în principal prin intermediari sau pentru a reduce riscul pentru investitorii privați care investesc în întreprinderi eligibile, mobilizând astfel resurse private în sprijinul acestora. Grupul BEI va realiza acest lucru investind în fonduri de investiții de capital, în entități cu scop special, în platforme de investiții, în bănci sau instituții naționale de promovare, garantându-le sau finanțându-le ori, atunci când este necesar, prin investiții directe sau prin alte mecanisme relevante.

    Prezenta propunere face parte din inițiativa generală de redresare anunțată de Comisie. Este esențial să se instituie un astfel de instrument cât mai curând posibil în 2020, cel târziu la începutul lunii octombrie 2020, și ca acesta să fie pus în practică rapid la capacitate maximă în decursul anului 2021.

    Instrumentul de sprijin pentru solvabilitate va fi accesibil tuturor statelor membre și tuturor sectoarelor cărora li se aplică Regulamentul FEIS, axându-se pe statele membre ale căror economii au fost cele mai afectate de efectele pandemiei de COVID-19 și/sau în care disponibilitatea sprijinului pentru solvabilitate din partea statului este mai limitată. Scopul este acela de a ajuta la refacerea viabilității întreprinderilor și la valorificarea potențialului lor de creștere, contribuindu-se totodată și la realizarea priorităților Uniunii, precum tranziția verde și digitală sau sprijinirea activității transfrontaliere din Uniune, și consolidându-se dimensiunea socială și convergența Uniunii. Sprijinul va fi disponibil pentru realizarea tuturor obiectivelor regulamentului.

    Pentru a ajuta la implementarea instrumentului, statele membre pot (i) să creeze entități naționale cu scop special care să solicite sprijin în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate; (ii) să investească în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat în paralel cu garanția sau investițiile Grupului BEI fie direct, fie prin intermediul unei bănci sau al unei instituții naționale de promovare în fonduri sau entități cu scop special și (iii) să faciliteze crearea unor fonduri de investiții de capital sau a unor entități cu scop special, prin atragerea unor investitori instituționali.

    Comisia ar trebui să poată participa la o posibilă majorare de capital (în una sau mai multe runde) a Fondului European de Investiții (FEI), care va juca un rol esențial în sprijinirea redresării economice prin emiterea de garanții, prin efectuarea de operațiuni de securitizare și prin sprijinirea investițiilor de capital în întreaga Uniune. Este necesar să se rezerve un pachet financiar de până la 500 000 000 EUR în cadrul financiar multianual revizuit pentru perioada actuală în acest scop, astfel încât Uniunea, reprezentată de Comisie, să fie în măsură să își mențină cota-parte globală în capitalul FEI.

    Structura de guvernanță a FEIS va fi menținută și i se va aplica celei de a treia componente. În cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate, Comitetul pentru investiții va aproba fiecare operațiune BEI de finanțare sau de investiții, și anume va lua o decizie cu privire la acordarea garanției UE pentru finanțarea sau garantarea unui fond, a unei entități cu scop special, a unei bănci sau a unei instituții naționale de promovare sau a unei alte entități ori pentru realizarea de investiții în acestea. Pentru operațiunile care urmează să fie efectuate de FEI, Comitetul pentru investiții este consultat cu privire la produsele financiare pe care le-au aprobat Comitetul director și directorul executiv al FEI, pe baza cărora FEI va încheia operațiuni individuale. Deciziile individuale de selectare a întreprinderilor care vor primi sprijin intermediat vor fi luate de către fond sau de către persoana aflată la conducerea entității respective, în conformitate cu criteriile stabilite în Regulamentul FEIS și cu înțelegerile contractuale aplicabile semnate cu BEI. Comitetul pentru investiții își poate menține la rândul său dreptul de a aproba suboperațiunile subiacente, în conformitate cu Regulamentul FEIS, în cazul unor operațiuni de finanțare sau de investiții ale BEI. Statele membre nu sunt implicate în procesul decizional legat de acordarea garanției UE. De îndată ce Comitetul pentru investiții din cadrul Regulamentului InvestEU 2 propus își preia funcțiile, sarcinile Comitetului pentru investiții din cadrul Regulamentului FEIS sunt executate de comitetul numit anterior.

    În conformitate cu actualul Regulament FEIS, nu vor fi stabilite cote geografice. Este menținută ținta privind politicile climatice.

    Cu toate acestea, Comitetul director definește limite de concentrare geografică specifice în ceea ce privește componenta dedicată sprijinului pentru solvabilitate, în conformitate cu principiile stabilite în cadrul prezentului regulament, în scopul de a se asigura că cea mai mare parte din garanția UE în cadrul Instrumentului de sprijin pentru solvabilitate sprijină întreprinderile eligibile din statele membre și din sectoarele care au fost cele mai afectate, din punct de vedere economic, de pandemia de COVID-19, respectiv că cea mai mare parte din garanția menționată sprijină întreprinderile eligibile din statele membre în care disponibilitatea sprijinului pentru solvabilitate din partea statului este mai limitată. Aceasta ar asigura faptul că garanția UE este direcționată în funcție de necesități, într-o manieră flexibilă. Limitele pot fi actualizate de-a lungul timpului în funcție de efectele produse de COVID-19, evitându-se totodată ca sprijinul din acest instrument să fie concentrat într-un număr redus de state membre.

    Instrumentul de sprijin pentru solvabilitate va ajuta întreprinderile din Uniune care, deși sunt viabile, s-ar confrunta cu riscuri legate de solvabilitate din cauza crizei economice provocate de pandemia de COVID-19 (cu excepția celor considerate ca fiind în dificultate conform condițiilor referitoare la ajutorul de stat 3 la sfârșitul anului 2019), în scopul de a le readuce la o traiectorie comercială sustenabilă și profitabilă care, în același timp, să fie consolidată. Mai multe criterii privind finanțarea prin capitaluri proprii și hibridă vor fi stabilite în orientările referitoare la investiții sau vor fi stabilite în acordul de garantare. Pentru a se evita ca întreprinderi care au acces la finanțarea prin capitaluri proprii să beneficieze de instrument și pentru a se asigura adiționalitatea acestuia, finanțarea prin capitaluri proprii trebuie asigurată în condiții comerciale sau în conformitate cu condiții similare Cadrului temporar privind ajutoarele de stat 4 (precum remunerația și strategia de ieșire), acordându-se totodată atenția cuvenită naturii europene a instrumentului și gestionării independente a fondurilor și a altor entități și luându-se în considerare disparitățile dintre piețele de capital din Uniune. Procesul de diligență legat de fonduri sau de alte entități intermediare va fi realizat de BEI sau FEI în conformitate cu normele și procedurile proprii și cu obiectivele componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate, iar procesul de diligență legat de întreprinderile subiacente va fi realizat de fonduri sau de alte entități.

    Fondurile sau entitățile intermediare ar urma să fie stabilite de Uniune. 

    Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

    Propunerea vine în completarea sprijinului pentru investiții și a accesului la finanțare disponibil în temeiul Regulamentului FEIS și al Regulamentului InvestEU propus pentru cadrul financiar multianual 2021-2027, furnizând sprijin întreprinderilor care au un model de afaceri viabil, dar s-ar putea confrunta cu probleme de solvabilitate ca urmare a crizei provocate de COVID-19. Instrumentul de sprijin pentru solvabilitate permite acestor întreprinderi să poată face față efectelor crizei prin acordarea unui sprijin temporar pentru solvabilitate.

    Instrumentul de sprijin pentru solvabilitate este complementar altor programe ale Uniunii care se concentrează pe atenuarea impactului crizei provocate de COVID-19 sau pe relansarea economiei pe măsură ce scade în intensitate criza produsă de COVID-19. Acest instrument vine în special în completarea sprijinului acordat IMM-urilor, care va fi furnizat prin (i) asistența în materie de redresare pentru coeziune (REACT-EU), care va acorda sprijin concentrat în prima perioadă și pentru IMM-uri; și (ii) Fondul de garantare paneuropean ca răspuns la criza provocată de COVID-19, instituit de BEI și bazat pe o garanție din partea statelor membre. În același timp, componenta pentru IMM-uri fiind consolidată în cadrul InvestEU, va furniza sprijin suplimentar începând cu 2021.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Instrumentul de sprijin pentru solvabilitate este coerent cu politicile relevante ale Uniunii precum Pactul verde european, Planul de investiții pentru o Europă durabilă și politicile sectoriale legate de sprijinul pentru investiții.

    Condițiile aplicabile operațiunilor de finanțare și de investiții din cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate trebuie să fie coerente cu normele privind ajutoarele de stat pentru a se asigura condiții de concurență echitabile și a se facilita combinații posibile cu sprijinul furnizat direct de statele membre. În plus, se acordă atenția cuvenită naturii europene a Instrumentului de sprijin pentru solvabilitate și gestionării independente a fondurilor și a altor entități.

    Va fi constituită garanția UE pentru a se evita orice fel de denaturare nejustificată a concurenței, întrucât aceasta ar fi limitată la abordarea problemelor legate de refacerea poziției de capital a întreprinderilor care nu erau în dificultate înainte de izbucnirea epidemiei de COVID-19 și care se confruntă cu riscuri semnificative legate de solvabilitate ca urmare a crizei. În plus, vor fi implicați investitorii privați și va fi încurajată apariția unor fonduri și entități noi. Logica comercială va fi aplicată în deciziile privind finanțarea, iar gestionarii de fond independenți care aplică principii comerciale vor selecta întreprinderile cu rate de rentabilitate corespunzătoare.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temei juridic

    Propunerea modifică Regulamentul FEIS, astfel încât este aplicabil același temei juridic.

    Subsidiaritate

    Obiectivele propunerii nu pot fi realizate într-o măsură suficientă la nivelul statelor membre și pot fi realizate mai bine de Uniune. Date fiind disparitățile dintre statele membre în ceea ce privește capacitatea bugetară de a acționa, obiectivele urmărite pot fi îndeplinite mai bine printr-o acțiune la nivelul Uniunii, având în vedere amploarea și efectele sale. Mai concret, prin acțiunea la nivelul Uniunii va fi posibilă contracararea perturbărilor de pe piața internă cauzate de capacitatea bugetară diferită a fiecărui stat membru de a furniza întreprinderilor sale ajutor de stat destinat sprijinului pentru solvabilitate, această acțiune permițând totodată funcționarea lanțurilor de aprovizionare interconectate de pe piața internă cu mai puține perturbări prin evitarea falimentului întreprinderilor viabile. În același timp, prin această acțiune vor fi posibile economii de scară în utilizarea garanției din bugetul Uniunii în combinație cu finanțarea Grupului BEI, prin catalizarea investițiilor private în întreaga Uniune.

    Proporționalitate

    Propunerea se limitează la măsurile necesare pentru atingerea obiectivelor urmărite. Scopul propunerii este sprijinirea întreprinderilor și a proiectelor care au de suferit în urma consecințelor economice ale pandemiei de COVID-19, care afectează toate statele membre. Prin mobilizarea fondurilor private în direcția sprijinului pentru solvabilitate, împreună cu fondurile publice, resursele bugetare sunt utilizate în mod eficient și proporționat.

    3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Prezenta propunere face parte din pachetul de măsuri pentru contracararea consecințelor economice negative ale pandemiei de COVID-19 și este o măsură de criză.

    Consultări cu părțile interesate

    Întrucât propunerea a fost pregătită în regim de urgență, astfel încât să poată fi adoptată în timp util de către Parlamentul European și Consiliu, nu a putut fi desfășurată o consultare cu părțile interesate.

    Evaluarea impactului

    Având în vedere caracterul urgent al propunerii, nu a fost efectuată o evaluare a impactului.

     4.IMPLICAȚII BUGETARE

    Garanția UE prevăzută în cadrul Regulamentului FEIS va fi majorată de la 26 de miliarde EUR la 92,4 miliarde EUR. În conformitate cu gradul estimat de risc al portofoliului care urmează a fi creat în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate, se estimează că partea din garanția UE alocată celei de a treia componente va necesita o provizionare la 50 %, reflectând riscul mai mare al investițiilor specifice în actualele condiții economice. În plus, dimensiunea considerabilă a garanției UE și tipurile de intervenții avute în vedere indică totodată necesitatea unei abordări prudente a provizionării. Aceasta înseamnă că provizionarea suplimentară în legătură cu garanția UE majorată va fi de 33,2 miliarde EUR. Per ansamblu, rata de provizionare a fondului garanției UE va fi adusă, prin urmare, la 45,8 % din totalul obligațiilor aferente garanției UE. În consecință, Fondul de garantare al FEIS trebuie majorat cu 33,2 miliarde EUR, ajungând astfel, în total, la 42,3 miliarde EUR.

    Resursele suplimentare vor fi mobilizate printr-o creștere a plafoanelor din cadrul financiar multianual 2014-2020, iar finanțarea va fi pusă la dispoziție prin intermediul Instrumentului european de redresare, pe baza împuternicirii furnizate în noua decizie privind resursele proprii.

    Va fi necesară o sumă specifică de 100 de milioane EUR pentru a se acoperi costurile aferente creării și gestionării de structuri (fonduri de investiții de capital, entități cu scop special, platforme de investiții și altele) prin care urmează să fie acordat sprijinul în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate, precum și pentru serviciile de consultanță și asistență tehnică aferente, îndeosebi pentru a se veni în sprijinul transformării ecologice și digitale a întreprinderilor finanțate în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.

    Participarea Uniunii la o posibilă creștere a capitalului FEI (în una sau mai multe runde) va necesita un pachet financiar de până la 500 de milioane EUR în cadrul financiar multianual revizuit pentru perioada actuală. Aceasta se referă la cota-parte a Uniunii din partea vărsată din majorarea de capital. Uniunea trebuie să fie în măsură să își mențină cota-parte globală în capitalul FEI.

    În fișa financiară legislativă care însoțește prezenta propunere sunt furnizate mai multe informații bugetare.

    5.ALTE ELEMENTE

    Planuri de implementare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

    BEI, direct sau prin FEI, va implementa Instrumentul de sprijin pentru solvabilitate. Modalitățile de monitorizare și raportare vor fi stabilite în acordul de garantare și vor respecta cerințele existente. Monitorizarea va include indicatorii-cheie de performanță pentru urmărirea progreselor realizate în direcția realizării obiectivelor din cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.

    Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

    Dispozițiile specifice sunt explicate pentru fiecare capitol relevant din Regulamentul FEIS.

    Capitolul II

    Este creată o a treia componentă (componenta dedicată sprijinului pentru solvabilitate) în cadrul FEIS.

    Conform criteriilor pentru utilizarea garanției UE în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate, întreprinderilor și proiectele care sunt eligibile pentru a beneficia de garanția UE în cadrul acestei componente trebuie să nu fi fost în dificultate la sfârșitul anului 2019 conform condițiilor referitoare la ajutorul de stat, astfel încât garanția UE să fie direcționată către acordarea de sprijin pentru solvabilitate în scopul de a ajuta aceste întreprinderi să se refacă în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19. Întreprinderile cuprind și entități cu scop special, companii de proiecte și parteneriate public-privat.

    Sprijinul este furnizat prin intermediul unor investiții sau al unor fonduri, al unor entități cu scop special, al unor platforme de investiții sau prin alte mijloace intermediate. Se încurajează cooperarea cu bănci sau instituții naționale de promovare.

    Capitolul III și Orientările în materie de investiții (anexa II)

    În scopul de a fi eligibile pentru sprijinul pentru solvabilitate, întreprinderile trebuie să fie stabilite și să își desfășoare activitatea în Uniune.

    Se prevede că atât BEI, cât și FEI pot desfășura operațiuni în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.

    Obiectivele generale ale FEIS sunt completate cu o trimitere la Pactul verde european și la Strategia de conturare a viitorului digital al Europei și cu necesitatea de a se evita disparitățile regionale care ar rezulta din redresarea asimetrică ulterioară pandemiei de COVID-19.

    Comitetul director stabilește eventualele cerințe necesare referitoare la controlul intermediarilor (fonduri, entități cu scop special și altele) în contextul oricăror considerații de ordine publică sau de securitate aplicabile.

    Sprijinul poate fi canalizat prin intermediul unei varietăți de instrumente și produse, inclusiv prin intermediul unor instituții și bănci naționale de promovare în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat și cu normele internaționale aplicabile.

    Garanția UE aferentă componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate se ridică la 66,4 miliarde EUR. Introducerea sa face ca garanția totală a UE să ajungă la maximum 92,4 miliarde EUR. Provizionarea corespunzătoare (la o rată de provizionare de 50 % în ceea ce privește majorarea garanției UE) se ridică la 33,2 miliarde EUR, Fondul de garantare FEIS ajungând astfel în total la 42,3 miliarde EUR. În consecință, rata globală de provizionare este ajustată la 45,8 %.

    Perioada de investiții în legătură cu componenta dedicată sprijinului pentru solvabilitate se întinde în general până la sfârșitul anului 2024 în ceea ce privește aprobările Comitetului pentru investiții și ale organelor de conducere ale BEI/FEI și până la sfârșitul anului 2026 în ceea ce privește semnarea operațiunilor. Cu toate acestea, 60 % din operațiunile de finanțare și de investiții trebuie să fi fost deja aprobate până la sfârșitul anului 2022.

    Comitetul pentru investiții aprobă utilizarea garanției UE în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate, astfel cum se întâmplă în prezent în cazul celorlalte două componente. În cazul operațiunilor gestionate de FEI, Comitetul pentru investiții este consultat în privința produselor financiare. Odată instituit Comitetul pentru investiții în temeiul Regulamentului InvestEU propus, acesta va fi responsabil de acordarea garanției UE și pentru componenta dedicată sprijinului pentru solvabilitate, în scopul de a se evita duplicarea structurilor.

    Ținta este mobilizarea unei sume de până la 300 de miliarde EUR în economia reală în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.

    Este prevăzută o sumă separată de 100 de milioane EUR pentru acoperirea costurilor, a serviciilor de consultanță și a asistenței tehnice legate de crearea și gestionarea fondurilor, a entităților cu scop special, a platformelor de investiții și a altor entități în scopul Instrumentului de sprijin pentru solvabilitate. Această sumă va veni și în sprijinul transformării ecologice și digitale a întreprinderilor finanțate în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.

    Comisia va gestiona acest sprijin. Comisia poate de asemenea să încredințeze sarcini Platformei europene de consiliere în materie de investiții (EIAH), dacă este cazul.

    Anexa II prevede mai multe detalii tehnice cu privire la instrumentele și produsele care urmează a fi utilizate și cu privire la structurile de finanțare din cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate și se referă la fixarea de limite de concentrare geografică specifice de către Comitetul director.

    Capitolul IIIa

    În acest capitol este prevăzută participarea Uniunii la o posibilă creștere (posibile creșteri) a(le) capitalului FEI.

    Capitolul IV

    Sprijinul pentru asistența tehnică și pentru consultanță va fi disponibil din partea Comisiei sau prin intermediul EIAH, în scopul de a sprijini statele membre să creeze fonduri, entități cu scop special sau alte entități care ar satisface cerințele garanției Uniunii, în special pentru statele membre cu piețe nedezvoltate ale titlurilor de capital. Acest sprijin poate acoperi și costurile aferente creării și gestionării fondurilor sau a altor entități.

    Capitolul VI

    Cerințele specifice de raportare privind operațiunile de finanțare și de investiții din cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate sunt stabilite în acordul de garantare cu BEI.

    Capitolul VIII

    Pentru a asigura o punere în funcționare rapidă a Instrumentului de sprijin pentru solvabilitate, BEI poate propune Comitetului pentru investiții să acorde sprijinul din partea garanției UE în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate pentru garanții sau finanțare pe care le-a furnizat în perioada dintre adoptarea de către Comisie a prezentei propuneri legislative și semnarea acordului de garantare modificat între Comisie și BEI. Pentru a putea beneficia de o astfel de „rezervare”, garanțiile sau finanțarea respective trebuie să îndeplinească criteriile aplicabile componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate. BEI va prezenta o astfel de propunere de îndată ce Regulamentul FEIS modificat va fi în vigoare.

    2020/0106 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) 2015/1017 în ceea ce privește crearea unui Instrument de sprijin pentru solvabilitate

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolele 172 și 173, articolul 175 al treilea paragraf și articolul 182 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 5 ,

    având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 6 ,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)Estimările Comisiei, obținute din datele de la nivelul firmelor, sugerează că suma necesară pentru satisfacerea nevoilor de refacere a capitalurilor, rezultate în urma pandemiei de COVID-19, s-ar situa în jurul cifrei de 720 de miliarde EUR în 2020. Această cifră ar putea crește dacă măsurile de limitare a mișcării persoanelor s-ar prelungi mai mult decât se estimează în prezent sau dacă acestea ar trebui reimpuse din cauza unei reizbucniri a contaminărilor. Dacă nu sunt soluționate, aceste deficite de capital pot determina o perioadă extinsă de investiții mai reduse și de șomaj mai ridicat. Impactul deficitului de capital va fi inegal de la un sector la altul și de la un stat membru la altul, ducând la divergențe pe piața unică. Capacitatea foarte diferită a statelor membre de a acorda ajutor de stat agravează acest aspect.

    (2)În conformitate cu Regulamentul [Instrumentul de redresare al Uniunii Europene] și în limitele resurselor alocate în cadrul acestuia, trebuie puse în practică măsuri de redresare și reziliență în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate a Fondului european pentru investiții strategice, în scopul de a se aborda impactul fără precedent al crizei provocate de COVID-19. Aceste resurse suplimentare trebuie utilizate astfel încât să se asigure respectarea termenelor prevăzute în Regulamentul [EURI].

    (3)În scopul de a contracara consecințele economice grave ale pandemiei de COVID-19 în Uniune, întreprinderilor care s-au confruntat cu dificultăți din cauza crizei economice provocate de pandemie și care nu pot obține suficient sprijin prin finanțare bazată pe piață sau prin măsuri adoptate de statele membre, trebuie să li se furnizeze de urgență un mecanism de sprijin pentru solvabilitate în cadrul unui Instrument de sprijin pentru solvabilitate care trebuie adăugat ca a treia componentă în cadrul FEIS.

    (4)Întreprinderile sprijinite în cadrul Instrumentului de sprijin pentru solvabilitate trebuie să fie stabilite și să își desfășoare activitatea în Uniune, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă sediul social într-un stat membru și să își desfășoare activitățile în Uniune în sensul că trebuie să desfășoare activități substanțiale în ceea ce privește personalul, producția, cercetarea și dezvoltarea sau alte activități comerciale în Uniune. Acestea trebuie să realizeze activități care să vină în sprijinul îndeplinirii obiectivelor vizate de prezentul regulament. Întreprinderile în cauză trebuie să aibă un model de afaceri viabil și la sfârșitul anului 2019 să nu fi fost deja în dificultate, conform condițiilor prevăzute în Cadrul privind ajutoarele de stat 7 . Sprijinul trebuie direcționat către întreprinderile eligibile care își desfășoară activitățile în statele membre și în sectoarele cele mai afectate de criza provocată de COVID-19 și/sau în care disponibilitatea sprijinului pentru solvabilitate acordat de stat este mai limitată.

    (5)Garanția UE acordată Băncii Europene de Investiții (BEI) trebuie majorată cu 66 436 320 000 EUR pentru a se crea o a treia componentă a FEIS – componenta dedicată sprijinului pentru solvabilitate – în cadrul căreia trebuie acordat sprijinul pentru solvabilitate.

    (6)Provizionarea garanției UE trebuie majorată corespunzător. Dat fiind gradul ridicat de risc al operațiunilor de investiții și de finanțare în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate, rata globală de provizionare a FEIS trebuie ajustată la 45,8 %.

    (7)Se preconizează că valoarea garanției UE disponibilă în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate va mobiliza investiții în economia reală în cuantum de până la 300 000 000 000 EUR.

    (8)Modurile de furnizare a sprijinului trebuie să fie flexibile, având în vedere nevoia de soluții diferite de la un stat membru la altul. Aceste moduri trebuie să includă, printre altele, finanțare sau garantare din partea Grupului BEI pentru fonduri ori entități cu scop special existente gestionate independent sau investiții în acestea, care la rândul lor investesc în întreprinderi eligibile. De asemenea, sprijinul ar putea fi canalizat prin intermediul unor fonduri nou create gestionate independent, inclusiv prin intermediul unor echipe care acționează pentru prima dată, ori prin intermediul unor entități cu scop special create special fie la nivel european, fie la nivel regional sau național în scopul de a beneficia de garanția UE pentru a investi în întreprinderi eligibile. Garanția UE ar putea fi folosită și pentru a garanta sau a finanța o intervenție din partea unei bănci sau a unei instituții naționale de promovare, în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat, împreună cu investitori privați, în sprijinul întreprinderilor eligibile. Trebuie evitată orice denaturare nejustificată a concurenței pe piața internă.

    (9)Fondurile de investiții de capital, entitățile cu scop special, platformele de investiții, băncile și instituțiile naționale de promovare trebuie să furnizeze capital propriu sau cvasicapital (cum ar fi o datorie hibridă, acțiuni preferențiale sau capital propriu convertibil) întreprinderilor eligibile, dar excluzând entitățile care vizează preluarea (sau capitalul de înlocuire) în vederea lichidării activelor.

    (10)Operațiunile de finanțare și de investiții trebuie aliniate la prioritățile politice actuale ale Uniunii, precum Pactul verde european și Strategia de conturare a viitorului digital al Europei. Trebuie, de asemenea, vizat sprijinul acordat activităților transfrontaliere.

    (11)Până la sfârșitul anului 2024 trebuie să se ia o decizie cu privire la operațiunile de finanțare și de investiții din cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate, iar până la sfârșitul anului 2022 trebuie să se ia o decizie cu privire la cel puțin 60 % din operațiunile de finanțare și de investiții, pentru a se permite o reacție rapidă la criza economică provocată de pandemia de COVID-19.

    (12)Pentru a putea canaliza sprijinul către economia europeană prin intermediul Fondului European de Investiţii (FEI), Comisia trebuie să poată participa la una sau mai multe majorări posibile de capital al FEI, pentru a-i permite acestui fond să sprijine în continuare economia europeană și redresarea sa. Uniunea trebuie să fie în măsură să își mențină cota-parte globală în capitalul FEI. Trebuie prevăzut în acest scop un pachet financiar suficient în cadrul financiar multianual pentru perioada actuală.

    (13)Trebuie fixată o sumă de 100 000 000 EUR pentru a se sprijini crearea și gestionarea unor fondurilor de investiții, a unor entități cu scop special și a unor platforme de investiții în statele membre, în special în cele care nu au dezvoltat piețe ale fondurilor de investiții de capital, și pentru a se sprijini transformarea ecologică și digitală a întreprinderilor finanțate în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.

    (14)Comitetul pentru investiții din cadrul Regulamentului InvestEU trebuie să devină responsabil de acordarea garanției UE și în cadrul prezentului regulament, odată cu constituirea acesteia.

    (15)Articolul 137 alineatul (2) din Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice prevede că Regatul Unit și proiectele situate în Regatul Unit sunt eligibile doar pentru operațiuni financiare garantate de bugetul Uniunii în cadrul FEIS aprobate de către entitățile și organismele, inclusiv BEI și Fondul European de Investiții (denumit în continuare „FEI”), sau de către persoanele cărora li s-a încredințat punerea în aplicare a unei părți din aceste acțiuni înainte de data intrării în vigoare a Acordului de retragere. De asemenea, articolul 143 alineatul (1) din Acordul de retragere limitează datoria Regatului Unit pentru cota care îi revine din datoriile contingente ale Uniunii la datoriile contingente care decurg din operațiuni financiare decise de Uniune înainte de data intrării în vigoare a Acordului de retragere. Orice datorie contingentă a Uniunii în temeiul prezentului regulament este ulterioară datei retragerii din Uniune a Regatului Unit. Prin urmare, prezentul regulament nu trebuie să se aplice Regatului Unit și în Regatul Unit.

    (16)Prezentului regulament i se aplică normele financiare orizontale adoptate de Parlamentul European și de Consiliu în temeiul articolului 322 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Aceste norme sunt prevăzute în Regulamentul financiar și definesc în special procedura de stabilire și execuție a bugetului prin granturi, achiziții, premii și execuție indirectă și prevăd verificări ale responsabilității actorilor financiari. Normele adoptate în temeiul articolului 322 din TFUE vizează, de asemenea, protejarea bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre, întrucât respectarea statului de drept reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru buna gestiune financiară și pentru eficacitatea finanțării din partea UE.

    (17)Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 2015/1017 trebuie modificat în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (UE) nr. 2015/1017 se modifică după cum urmează:

    (1)La articolul 2 se introduce următorul punct 9:

    „9.    «întreprinderi» înseamnă, în sensul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate, întreprinderi, companii de proiecte, parteneriate public-privat și alte structuri juridice.”.

    (2)La articolul 3, se adaugă următoarea literă (c):

    „(c)    solvabilitatea întreprinderilor care sunt stabilite într-un stat membru și care își desfășoară activitatea în Uniune.”.

    (3)La articolul 4 alineatul (2) litera (a), punctul (iv) se modifică după cum urmează:

    „tarifarea operațiunilor în temeiul garanției UE, care trebuie să corespundă politicii de prețuri a BEI; pentru componenta dedicată sprijinului pentru solvabilitate, pot fi convenite alte modalități;”.

    (4)La articolul 5 alineatul (1) ultimul paragraf, se adaugă un paragraf cu liniuță cu următorul text:

    „— un sprijin acordat unor fonduri, entități cu scop special, platforme de investiții sau altor mecanisme din cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.”.

    (5)La articolul 6 alineatul (1) litera (a), se adaugă următorul paragraf:

    „Cu toate acestea, sprijinul în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate se acordă doar dacă este în beneficiul întreprinderilor care la sfârșitul anului 2019 încă nu erau în dificultate, conform condițiilor referitoare la ajutorul de stat 8 , dar de atunci se confruntă cu riscuri semnificative legate de solvabilitate din cauza crizei cauzate de pandemia de COVID-19;”.

    (6)La articolul 6, se adaugă alineatul (3) cu următorul text:

    „(3)    În pofida alineatului (2), suboperațiunile realizate de intermediarii financiari pot fi limitate la o dimensiune minimă a operațiunilor de finanțare și de investiții în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.”.

    (7)La articolul 7 alineatul (2) se adaugă o nouă literă (e):

    „orientările menționate la litera (d) din anexa II secțiunea 6.”.

    (8)La articolul 8, se adaugă al treilea paragraf, cu următorul text:

    „În pofida primului paragraf, doar întreprinderile care sunt stabilite într-un stat membru și care își desfășoară activitatea în Uniune pot fi sprijinite prin operațiuni de finanțare și de investiții în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.”.

    (9)La articolul 9 alineatul (2) primul paragraf, se adaugă a doua teză cu următorul text:

    „Garanția UE se acordă de asemenea pentru operațiunile de finanțare și de investiții gestionate de FEI în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.”.

    (10)La articolul 9 alineatul (2) al treilea paragraf, teza introductivă se modifică după cum urmează:

    „Operațiunile în cauză sunt conforme cu politicile Uniunii, inclusiv cu Pactul verde european 9 și cu Strategia de conturare a viitorului digital al Europei 10 , și sprijină o redresare incluzivă și simetrică ulterioară pandemiei de COVID-19, precum și oricare dintre următoarele obiective generale:”.

    (11)La articolul 9 alineatul (2) al treilea paragraf, se adaugă litera (j) cu următorul text:

    „(j)    un sprijin pentru solvabilitate în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate acordat întreprinderilor menționate la articolul 3 litera (c) care sprijină oricare dintre obiectivele menționate la prezentul alineat.”.

    (12)La articolul 9 alineatul (2), se elimină ultimul paragraf și se introduce un nou alineat (2a) cu următorul text:

    „Recunoscând natura bazată pe cerere a FEIS, BEI:

    (a)își propune ca cel puțin 40 % din finanțarea din FEIS în cadrul componentei pentru infrastructură și inovare să sprijine elementele din proiecte care contribuie la politicile climatice, în conformitate cu angajamentele asumate în cadrul celei de a 21-a Conferințe a părților la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP 21). Finanțarea FEIS pentru IMM-uri și întreprinderile mici cu capitalizare medie nu este inclusă în acest calcul. BEI își utilizează metodologia convenită la nivel internațional pentru a identifica aceste elemente ale proiectelor de acțiune în domeniul climei sau modul de repartizare a costurilor;

    (b)se asigură că majoritatea finanțării din FEIS în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate este utilizată pentru a sprijini întreprinderile eligibile din statele membre și din sectoarele cele mai afectate economic de pandemia de COVID-19;

    (c)se asigură că majoritatea finanțării din FEIS în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate este utilizată pentru a sprijini întreprinderile eligibile din statele membre în care disponibilitatea sprijinului pentru solvabilitate din partea statului este mai limitat.

    În acest scop, dacă este necesar, Comitetul director oferă orientări detaliate referitoare la literele (a)-(c).”.

    (13)La articolul 9 alineatul (3), literele (a) și (b) se modifică după cum urmează:

    „(a)    31 decembrie 2020, pentru operațiunile BEI din cadrul componentei pentru infrastructură și inovare pentru care s-a semnat un contract între BEI și beneficiar sau intermediarul financiar înainte de 31 decembrie 2022;

    (b)    31 decembrie 2020, pentru operațiunile FEI din cadrul componentei pentru IMM-uri pentru care s-a semnat un contract între BEI și beneficiar sau intermediarul financiar înainte de 31 decembrie 2022;”.

    (14)La articolul 9 alineatul (3), se adaugă litera (c) cu următorul text:

    „(c)    31 decembrie 2024, pentru operațiunile BEI sau FEI din cadrul garanției UE pentru componenta dedicată sprijinului pentru solvabilitate menționate la articolul 11 alineatul (1) al treilea paragraf. Contractele încheiate între BEI sau FEI și beneficiar sau intermediarul financiar pentru operațiunile respective fac, până la 31 decembrie 2026, obiectul aprobării organelor de conducere ale BEI sau FEI în conformitate cu articolul 4 alineatul (6) din Regulamentul [EURI].”.

    (15)La articolul 10 alineatul (2), literele (b) și (c) se modifică după cum urmează:

    „(b)    finanțarea sau garanțiile pe care BEI le acordă FEI pentru a-i permite să ia împrumuturi, garanții, contragaranții, orice altă formă de instrument de îmbunătățire a condițiilor de creditare, instrumente de pe piața de capital și participații la capital sau la cvasicapital, inclusiv în favoarea băncilor sau instituțiilor naționale de promovare, a platformelor de investiții, a fondurilor sau a entităților cu scop special;

    (c)    garanțiile BEI pentru băncile sau instituțiile naționale de promovare, platformele de investiții, fondurile sau entitățile cu scop special în condițiile unei contragaranții a garanției UE.”.

    (16)La articolul 10 alineatul (2), se adaugă al treilea paragraf cu următorul text:

    „Instrumentele eligibile din cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate au ca rezultat furnizarea de capital sau de cvasicapital întreprinderilor menționate la articolul 3 litera (c). Pot fi folosite instrumente hibride, în conformitate cu anexa II, dacă aceste instrumente contribuie la îndeplinirea scopului urmărit de componenta menționată.”.

    (17)La articolul 10 alineatul (4), se adaugă a doua teză cu următorul text:

    „În cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate, FEI poate acorda o garanție fondurilor și entităților cu scop special.”.

    (18)La articolul 10, se adaugă alineatul (5) cu următorul text:

    „Intermediarii din cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate sunt stabiliți într-un stat membru și își desfășoară activitatea în Uniune. Comitetul director stabilește eventualele cerințele necesare referitoare la controlul intermediarilor (fonduri, entități cu scop special și altele) în contextul oricăror considerații de ordine publică sau de securitate aplicabile.”.

    (19)Articolul 11 alineatul (1) se modifică după cum urmează:

    „(1)    Garanția UE nu depășește în niciun caz 92 436 320 000 EUR, din care o parte se poate aloca pentru finanțarea sau garanțiile acordate FEI de către BEI în conformitate cu alineatul (3) sau în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.

    O sumă de până la 66 436 320 000 EUR din garanția UE se alocă operațiunilor din cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.

    O sumă de până la 56 476 320 000 EUR din suma menționată la al doilea paragraf se alocă pentru punerea în aplicare a măsurilor menționate la articolul 2 din Regulamentul [EURI] și este disponibilă doar începând cu data menționată la articolul 4 alineatul (3) din regulamentul respectiv.

    Plățile totale nete de la bugetul general al Uniunii efectuate în baza garanției UE nu depășesc 92 436 320 000 EUR și nu depășesc 26 000 000 000 EUR înainte de [data intrării în vigoare a prezentului regulament].”.

    (20)La articolul 11 alineatul (3), prima teză se modifică după cum urmează:

    „(3)    În cazul în care BEI acordă FEI finanțare sau garanții în cadrul componentei pentru IMM-uri pentru a efectua operațiuni de finanțare și de investiții ale BEI, garanția UE prevede o garanție integrală pentru o asemenea finanțare sau garanții până la o sumă inițială de 6 500 000 0000 EUR, cu condiția ca BEI să furnizeze treptat finanțare sau garanții în cuantum de cel puțin 4 000 000 000 EUR, fără acoperire de către garanția UE.”.

    (21)La articolul 11 alineatul (6), al doilea paragraf se modifică după cum urmează:

    „Garanția UE acoperă, de asemenea, sumele menționate la articolul 9 alineatul (6) al doilea, al treilea și al patrulea paragraf.”.

    (22)Articolul 12 se modifică după cum urmează:

    (a)la alineatul (2), se adaugă o nouă literă (e) cu următorul text:

    „(e)    o sumă de 28 238 160 000 EUR din suma menționată la articolul 3 alineatul (2) litera (c) punctul (ii) din Regulamentul [EURI].”;

    (b)la alineatul (3) se adaugă un al doilea paragraf:

    „Suma cu care este alimentat fondul de garantare, prevăzută la alineatul (2) litera (e) din prezentul articol, constituie venituri alocate extern, în conformitate cu articolul 21 alineatul (5) din Regulamentul financiar.”;

    (c)alineatul (5) se modifică după cum urmează:

    „(5)    Sumele cu care este alimentat fondul de garantare, menționate la alineatul (2) literele (a)-(d), și suma menționată la alineatul (2) litera (e) se utilizează pentru a se atinge un nivel corespunzător (denumit în continuare «valoarea-țintă») care să reflecte valoarea totală a obligațiilor aferente garanției UE. Valoarea-țintă este stabilită la 45,8 % din totalul obligațiilor aferente garanției UE.”;

    (d)alineatul (7) se modifică după cum urmează:

    „(7)    După 1 ianuarie 2028, dacă, în urma unor cereri de executare a garanției UE, nivelul fondului de garantare scade sub 50 % din valoarea-țintă sau ar putea, potrivit unei evaluări a riscurilor efectuate de Comisie, să scadă sub nivelul respectiv în cel mult un an, Comisia prezintă un raport referitor la orice măsuri excepționale care ar putea fi necesare.”;

    (e)alineatul (10) se modifică după cum urmează:

    „(10)    În cazul în care garanția UE este restabilită integral la o valoare de 92 436 320 000 EUR, orice sumă din fondul de garantare în plus față de valoarea-țintă se plătește la bugetul general al Uniunii.”.

    (23)La articolul 13, al doilea paragraf se modifică după cum urmează:

    „Dacă este necesar, în bugetul general al Uniunii se pot înscrie credite de plată și după 2020, până în exercițiul financiar 2027 inclusiv, pentru a se îndeplini obligațiile ce decurg din articolul 12 alineatul (5).”.

    (24)Se introduce capitolul IIIa cu următorul text:

    „Articolul 13a

    Participarea la o majorare de capital a Fondului European de Investiții

    Uniunea subscrie acțiuni la viitoarele majorări de capital ale Fondului European de investiții astfel încât participația sa relativă la capital să rămână la nivelul actual. Subscrierea acțiunilor și plata a până la 500 000 000 EUR din partea subscrisă din acțiuni se realizează în conformitate cu termenele și condițiile care vor fi aprobate în cadrul Adunării generale a fondului.”.

    (25)Articolul 14 se modifică după cum urmează:

    (a) la alineatul (2), se introduce punctul (i) cu următorul text:

    „(i) furnizarea de sprijin pentru operațiuni de finanțare și de investiții în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.”;

    (b) alineatul (3) se modifică după cum urmează:

    „Serviciile EIAH sunt disponibile pentru promotorii de proiecte din sectoarele public și privat, inclusiv pentru băncile sau instituțiile naționale de promovare, pentru platformele de investiții, pentru fonduri, pentru entitățile cu scop special și pentru entitățile publice regionale și locale.”.

    (26)Se introduce articolul 14a cu următorul text:

    „Articolul 14a

    Finanțarea serviciilor de consultanță și a asistenței tehnice

    O sumă de până la 100 000 000 EUR este pusă la dispoziție pentru acoperirea costurilor, pentru servicii de consultanță și pentru asistență tehnică și administrativă legate de crearea de fonduri, de entități cu scop special, de platforme de investiții și de alte entități prin intermediul cărora să fie atinse scopurile urmărite de componenta dedicată sprijinului pentru solvabilitate, precum și legate de gestionarea acestora, inclusiv pentru sprijinul menționat la articolul 14 alineatul (2) litera (i), accentul fiind pus îndeosebi pe statele membre cu piețe de capital mai puțin dezvoltate. Este disponibilă și asistența tehnică pentru sprijinirea transformării ecologice și digitale a întreprinderilor finanțate în cadrul acestei componente.

    Comisia execută această sumă prin gestiune directă sau indirectă astfel cum se menționează la articolul 62 alineatul (1) literele (a) și (c) din Regulamentul financiar.

    O sumă de până la 80 000 000 EUR din suma menționată la primul paragraf constituie venituri alocate extern în conformitate cu articolul 21 alineatul (5) din Regulamentul financiar și intră sub incidența articolului 4 alineatele (4) și (8) din Regulamentul [EURI].”

    (27)La articolul 16 alineatul (2), se adaugă al doilea paragraf cu următorul text:

    „Operațiunile din cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate se raportează separat, după caz și după cum se stabilește în acordul de garantare.”.

    (28)La articolul 16 alineatul (3), se adaugă al doilea paragraf cu următorul text:

    „Situațiile financiare anuale ale garanției UE, pregătite în conformitate cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei menționate la articolul 80 din Regulamentul financiar (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii. Situațiile financiare neauditate și toate informațiile necesare pentru întocmirea conturilor Uniunii sunt furnizate de Grupul BEI până la data de 15 februarie a următorului exercițiu financiar, iar situațiile financiare auditate, până la data de 31 martie a următorului exercițiu financiar.”.

    (29)La articolul 18 alineatul (3), teza introductivă se modifică după cum urmează:

    „(3)    Până la 30 iunie 2018, până la 30 decembrie 2021 și, ulterior, din trei în trei ani:”.

    (30)La articolul 24, se adaugă alineatele (3) și (4) cu următorul text:

    „(3)    BEI poate prezenta Comitetului pentru investiții, după intrarea în vigoare a prezentului regulament, operațiunile de finanțare și de investiții aprobate de organismele sale de conducere în perioada dintre adoptarea propunerii Comisiei de modificare a Regulamentului (UE) 2015/2017 și semnarea acordului de garantare modificat rezultat în urma regulamentului modificat, dacă aceste operațiuni satisfac cerințele referitoare la sprijin din cadrul Instrumentului de sprijin pentru solvabilitate. Operațiunile care urmează a fi prezentate Comitetului pentru investiții nu trebuie să fi beneficiat anterior de sprijinul din partea garanției UE.

    (4)    De îndată ce Comitetul pentru investiții prevăzut în Regulamentul InvestEU și-a preluat funcțiile, acesta devine responsabil și de acordarea garanției UE în temeiul prezentului regulament.”.

    (31)Anexa II la Regulamentul (UE) 2015/1017 se modifică după cum urmează:

    (1)În secțiunea 1, al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Orientările în materie de investiții se aplică doar operațiunilor FEIS legate de instrumentele de datorie și de capital menționate la articolul 10 alineatul (2) litera (a) din prezentul regulament și operațiunilor FEIS din cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate menționate la articolul 10 alineatul (2) litera (b) și la articolul 10 alineatul (2) litera (c). Prin urmare, orientările nu sunt aplicabile operațiunilor FEIS legate de alte instrumente menționate la articolul 10 alineatul (2) litera (b) decât cele sprijinite în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.”.

    (2)Secțiunea 2 se modifică după cum urmează:

    (a)la litera (b), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „(b) Garanția UE se acordă pentru sprijinirea, în mod direct sau indirect, a finanțării operațiunilor noi. În domeniul infrastructurii, ar trebui încurajate investițiile de tip greenfield (crearea de active). Investițiile de tip brownfield (extinderea și modernizarea activelor existente) pot fi, de asemenea, sprijinite. În cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate, finanțarea urmărește îmbunătățirea bazei de capital a întreprinderilor și a solvabilității acestora. Condițiile de finanțare trebuie să evite denaturarea concurenței între întreprinderi. Ca regulă generală, garanția UE nu se acordă pentru sprijinirea operațiunilor de refinanțare (cum ar fi înlocuirea unor acorduri de împrumut în vigoare sau alte forme de sprijin financiar pentru proiecte care s-au concretizat deja parțial sau integral), cu excepția celor din cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate sau a unor situații excepționale și justificate corespunzător, în care se demonstrează că o astfel de tranzacție va permite o nouă investiție de o valoare cel puțin echivalentă cu valoarea tranzacției, care ar îndeplini criteriile generale de eligibilitate și obiectivele generale stabilite la articolul 6 și, respectiv, la articolul 9 alineatul (2).”;

    (b)litera (c) se modifică după cum urmează:

    „(c) Garanția UE sprijină o gamă largă de produse pentru a permite FEIS să se adapteze la nevoile pieței și, în același timp, să încurajeze investițiile private în proiecte, fără a exclude finanțările de pe piața privată. În acest context, se preconizează că BEI va furniza finanțare în cadrul FEIS în scopul realizării unor investiții publice sau private în cuantum total de cel puțin 500 000 000 000 EUR în cadrul componentei pentru infrastructură și inovare și al componentei pentru IMM-uri luate împreună, inclusiv finanțarea mobilizată prin FEI în cadrul operațiunilor FEIS legate de instrumentele menționate la articolul 10 alineatul (2) litera (b), prin băncile sau instituțiile naționale de promovare și prin accesul sporit la finanțare al entităților cu până la 3 000 de angajați. Produsele eligibile includ, printre altele 11 , împrumuturi, garanții/contragaranții, finanțări de tip mezanin și subordonate, instrumente de pe piața de capital, inclusiv instrumente de îmbunătățire a calității creditului, și participații la capital sau la cvasicapital, inclusiv prin intermediul băncilor sau al instituțiilor naționale de promovare, al platformelor de investiții, al fondurilor sau al entităților cu scop special. În acest context, pentru a permite unei game extinse de investitori să investească în proiectele FEIS, se permite BEI să structureze portofolii corespunzătoare; În cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate, produsele eligibile constau în cele al căror rezultat este furnizarea de investiții, de capital sau cvasicapital intermediat întreprinderilor și proiectelor, dar excluzând entitățile care vizează preluarea (sau capitalul de înlocuire) în vederea lichidării activelor. Se preconizează că BEI și FEI vor furniza finanțare în vederea atingerii unei ținte de investiții în valoare de până la 300 000 000 000 EUR în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru investiții.”;

    (c)la litera (d), prima teză se modifică după cum urmează:

    „(d) Băncile sau instituțiile naționale de promovare, platformele de investiții, fondurile și entitățile cu scop special sunt eligibile pentru acoperire din garanția BEI în condițiile contragaranției garanției UE în conformitate cu articolul 10 alineatul (2) litera (c).”.

    (3)În secțiunea 6 se adaugă litera (d), cu următorul text:

    „(d) Componenta dedicată sprijinului pentru solvabilitate

    Garanția UE poate fi folosită pentru sprijinirea finanțării sau a garanțiilor din partea BEI sau FEI pentru fonduri, entități cu scop special sau alte platforme de investiții sau pentru sprijinirea investițiilor din partea BEI sau FEI în astfel de fonduri, entități cu scop special sau alte platforme de investiții, inclusiv prin intermediul băncilor sau al instituțiilor naționale de promovare sau al altor mecanisme relevante, care furnizează capital și investiții de capital în întreprinderi.

    Fondurile, entitățile cu scop special sau platformele de investiții care vizează întreprinderi implicate în activități transfrontaliere în interiorul Uniunii și/sau întreprinderi cu un potențial ridicat de transformare ecologică sau digitală sunt vizate în mod special în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate.

    Fondurile, entitățile cu scop special sau platformele de investiții furnizează finanțare în condiții comerciale sau în condiții coerente cu Cadrul temporar privind ajutoarele de stat 12 , acordând atenția cuvenită naturii europene a Instrumentului de sprijin pentru solvabilitate și gestionării independente a fondurilor și a altor entități.

    Fondurile, entitățile cu scop special sau platformele de investiții au o conducere de natură comercială care ia decizii de investiții sau o conducere independentă care aplică principiul concurenței depline față de toți investitorii.

    Întreprinderile vizate de fonduri, de entitățile cu scop special sau de platformele de investiții sunt încurajate să respecte, în cea mai mare măsură posibilă, garanțiile sociale și de mediu ridicate, în conformitate cu orientările furnizate de Comitetul director. Aceste orientări trebuie să includă dispoziții corespunzătoare pentru evitarea sarcinilor administrative inutile, ținând seama de dimensiunea întreprinderilor și incluzând dispoziții mai puțin stricte pentru IMM-uri. Întreprinderile cu un anumit nivel de expunere la o listă predefinită de activități nocive pentru mediu, în special sectoarele cărora li se aplică sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), sunt încurajate să instituie, în viitor, planuri de tranziție verde. Întreprinderile sunt de asemenea încurajate să înregistreze progrese în procesul lor de transformare digitală. Asistența tehnică este disponibilă pentru sprijinirea întreprinderilor în scopul realizării acestor tranziții.

    Operațiunile din cadrul acestei componente se realizează în conformitate cu normele și procedurile interne ale BEI sau ale FEI. Toate informațiile pertinente pentru evaluarea operațiunilor se pun la dispoziția membrilor Comitetului director și ai Comitetului pentru investiții.

    Tarifarea garanțiilor sau a investițiilor BEI sau FEI se realizează în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (a) punctul (iv) sau cu articolul 4 alineatul (2) litera (a) punctul (v).”.

    (4)În secțiunea 8, litera (b) se modifică după cum urmează:

    „(b) Concentrarea geografică

    Operațiunile sprijinite de FEIS nu se concentrează într-un teritoriu anume la finalul perioadei de investiții în cauză. În acest scop, Comitetul director adoptă orientări indicative privind diversificarea și concentrarea geografică. Comitetul director poate decide să modifice aceste limite indicative, după consultarea Comitetului pentru investiții.

    Comitetul director stabilește limite specifice privind diversificarea și concentrarea în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate pentru a se asigura că sunt respectate cerințele corespunzătoare de la articolul 9 alineatul (2a) literele (b) și (c) și pentru a evita, totodată, concentrarea excesivă într-un număr redus de state membre. Comitetul director evaluează periodic impactul economic al pandemiei de COVID-19 asupra statelor membre și a sectoarelor. Pe această bază, Comitetul director poate decide să modifice aceste limite, după consultarea Comitetului pentru investiții.

    Comitetul director explică în scris Parlamentului European și Consiliului deciziile sale referitoare la limitele indicative și specifice componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate. FEIS trebuie să vizeze cuprinderea tuturor statele membre.”.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

    Președintele    Președintele

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    1.1.Titlul propunerii/inițiativei

    Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2015/1017 în ceea ce privește crearea unui Instrument de sprijin pentru solvabilitate

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e) în structura ABM/ABB 13  

    Domeniul de politică: Afaceri Economice și Financiare

    Activitate ABB: Operațiuni și instrumente financiare

    Pentru informații detaliate privind activitățile ABB, a se vedea secțiunea 1.4.2.

    1.3.Tipul propunerii/inițiativei

     Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă 

     Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă întreprinsă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 14  

    X Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente 

     Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune redirecționată către o acțiune nouă 

    1.4.Obiectiv(e)

    1.4.1.Obiectiv(e) strategic(e) multianuale a(le) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

    Sprijinirea investițiilor care favorizează creșterea și a sprijinului pentru solvabilitate, în concordanță cu prioritățile Uniunii precum Pactul verde european, Planul de investiții pentru o Europă durabilă și politicile sectoriale legate de sprijinul pentru investiții.

    1.4.2.Obiectiv(e) specific(e) și activitate (activități) ABM/ABB vizată (vizate)

    Obiectivul specific 1: Majorarea volumului operațiunilor de finanțare și de investiții ale Grupului Băncii Europene de Investiții (Grupul BEI) în domeniile prioritare

    Obiectivul specific 2: Furnizarea de sprijin pentru consultanță pentru identificarea proiectelor de investiții, pregătire și dezvoltare, destinat contrapărților din sectorul public și privat, sau sprijinirea creării și a gestionării de fonduri sau de alte entități în scopul Instrumentului de sprijin pentru solvabilitate

    Activitate (activități) ABM/ABB vizată (vizate)

    ECFIN: Operațiuni și instrumente financiare

    1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

    Se preconizează mobilizarea, prin intermediul propunerii, a unor investiții în cuantum de 300 000 000 000 EUR în economia reală prin sprijinirea întreprinderilor pentru a face față dificultăților economice produse de criza provocată de pandemia de COVID-19 în Uniune.

    1.4.4.Indicatori de rezultate și impact

    Realizarea obiectivelor propunerii va fi monitorizată prin intermediul indicatorilor-cheie de performanță și a indicatorilor-cheie de monitorizare, în conformitate cu dispozițiile existente privitoare la componenta pentru infrastructură și inovare și la componenta pentru IMM-uri din Regulamentul FEIS. Vor fi stabiliți indicatori specifici pentru componenta dedicată sprijinului pentru solvabilitate, după caz.

    1.5.Motivele propunerii/inițiativei

    1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung

    Comisia propune consolidarea propunerii sale de cadru financiar multianual pentru abordarea consecințelor economice negative ale pandemiei de COVID-19 asupra întreprinderilor și a proiectelor din Uniune. Multe dintre acestea se confruntă deja cu dificultăți legate de solvabilitate din cauza crizei, iar problemele se vor agrava având în vedere că perioada de restricții continuă, iar regulile de distanțare socială vor continua să afecteze activitățile comerciale în numeroase sectoare. Este posibil ca dificultățile să fie de lungă durată, prelungindu-se și după încheierea situației de limitare a mișcării persoanelor.

    Întreprinderile care urmează a fi sprijinite sunt cele care aveau un model de afaceri viabil înainte crizei, dar care, din cauza crizei de COVID-19, au dificultăți în privința solvabilității. Scopul urmărit este de a sprijini întreprinderile respective pentru ca acestea să poată traversa perioada aceasta dificilă astfel încât, la momentul potrivit, să se poată redresa.

    1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii

    Propunerea urmărește să contracareze perturbările preconizate de pe piața unică, având în vedere faptul că disponibilitatea măsurilor de sprijin pentru solvabilitate pentru întreprinderi poate fi foarte diferită de la un stat membru la altul și poate determina condiții de concurență inechitabile.

    1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

    Se propune mobilizarea unor cheltuieli bugetare prin furnizarea unei garanții a UE în scopul de a atrage finanțare privată suplimentară în sprijinul întreprinderilor din Uniune, astfel cum s-a procedat cu succes în cadrul Regulamentului FEIS.

    1.5.4.Compatibilitatea și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

    Propunerea este coerentă cu politicile relevante ale Uniunii precum Pactul verde european, Planul de investiții pentru o Europă durabilă și politicile sectoriale legate de sprijinul pentru investiții.

    Instrumentul de sprijin pentru solvabilitate este complementar altor programe ale Uniunii care se concentrează pe atenuarea impactului crizei provocate de COVID-19 sau pe relansarea economiei pe măsură ce scade în intensitate criza produsă de COVID-19. Acest instrument vine în special în completarea sprijinului acordat IMM-urilor, care va fi furnizat prin (i) asistența în materie de redresare pentru coeziune (REACT-EU), care va acorda sprijin concentrat în prima perioadă și pentru IMM-uri; și (ii) Fondul de garantare paneuropean ca răspuns la criza provocată de COVID-19, instituit de BEI și bazat pe o garanție din partea statelor membre. În același timp, componenta pentru IMM-uri fiind consolidată în cadrul InvestEU, va furniza sprijin suplimentar începând cu 2021.

    1.6.Durata și impactul financiar

    x Propunere/inițiativă cu durată limitată

        Propunere/inițiativă în vigoare din 2020 până în 2026

    x    Impact financiar din 2020 până în 2027

    1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 15

    x Gestiune directă asigurată de Comisie

    x prin intermediul departamentelor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

       prin intermediul agențiilor executive

     Gestiune partajată cu statele membre

    x Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

    țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

    organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

    X BEI și Fondului european de investiții;

    organismelor menționate la articolele 208 și 209 din Regulamentul financiar;

    organismelor de drept public;

    organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

    organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;

    persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, și care sunt identificate în actul de bază relevant.

    Observații

    Fondul de garantare FEIS este în gestiune directă asigurată de Comisie. Platforma europeană de consiliere în materie de investiții este gestionată indirect prin intermediul BEI. Serviciile de consultanță și asistența tehnică pot fi gestionate direct sau indirect de Comisie, inclusiv prin intermediul BEI.

    2.MĂSURI DE GESTIUNE

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

    În conformitate cu articolul 10 din Regulamentul FEIS, BEI, în cooperare cu FEI, după caz, raportează bianual Comisiei cu privire la operațiunile de finanțare și de investiții ale BEI. În plus, BEI, în cooperare cu FEIS, după caz, raportează anual Parlamentului European și Consiliului cu privire la operațiunile de finanțare și de investiții ale BEI. Până la data de 31 martie a fiecărui an, se solicită Comisiei să transmită Parlamentului European, Consiliului și Curții de Conturi un raport anual cu privire la situația Fondului de garantare și la gestionarea acestuia în anul precedent.

    În conformitate cu articolul 12 din Regulamentul FEIS, BEI evaluează funcționarea FEIS și transmite evaluarea sa Parlamentului European, Consiliului și Comisiei. De asemenea, Comisia evaluează utilizarea garanției UE și funcționarea Fondului de garantare și transmite această evaluare Parlamentului European și Consiliului. Sunt necesare un raport cuprinzător privind funcționarea FEIS o dată la trei ani (următorul în 2021), precum și un raport cuprinzător privind utilizarea garanției UE și funcționarea Fondului de garantare.

    2.2.Sistemul de gestiune și de control

    2.2.1.Riscul (riscurile) identificat(e)

    Operațiunile de finanțare și de investiții ale BEI acoperite de garanția UE prezintă un risc financiar neneglijabil. Există probabilitatea unei cereri de executare a garanției. Cu toate acestea, se estimează că Fondul de garantare asigură protecția necesară pentru bugetul Uniunii. Este posibil să se înregistreze întârzieri legate de implementare și depășiri ale costurilor și în ceea ce privește proiectele în sine.

    Chiar dacă se bazează pe ipoteze prudente, eficiența inițiativei din punctul de vedere al costurilor ar putea fi afectată de adoptarea insuficientă de către piață a instrumentelor și de modificarea condițiilor de piață, ceea ce ar conduce, în timp, la reducerea efectului de multiplicare estimat.

    În conformitate cu articolul 8 alineatul (4) din Regulamentul FEIS, resursele Fondului de garantare trebuie investite. Aceste investiții vor prezenta un risc de investiție (de exemplu, un risc de piață și un risc de credit) și un oarecare risc operațional.

    2.2.2.Informații privind sistemul de control intern instituit

    FEIS este condus de un Comitet director, care stabilește orientarea strategică a FEIS, politicile și procedurile operaționale, regulile aplicabile operațiunilor realizate cu platformele de investiții și băncile naționale de promovare, precum și profilul de risc al FEIS.

    Deciziile cu privire la utilizarea sprijinului din FEIS în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate urmează a fi luate de Comitetul pentru investiții, astfel cum se întâmplă în prezent în cazul celorlalte două componente. În cazul operațiunilor gestionate de FEI, Comitetul pentru investiții este consultat în privința produselor financiare. Comitetul pentru investiții aste alcătuit din experți independenți care dețin cunoștințe și experiență în domeniile proiectelor de investiții și care sunt răspunzători în fața Comitetului director, care supraveghează realizarea obiectivelor FEIS.

    Directorul executiv al FEIS, este responsabil cu gestionarea curentă a FEIS și cu pregătirea întâlnirilor Comitetului pentru investiții. Directorul executiv este răspunzător direct față de Comitetul director și raportează trimestrial Comitetului director cu privire la activitățile FEIS. Directorul executiv a fost numit de Președintele BEI, după aprobarea de către Parlamentul European a candidatului selectat de Comitetul director.

    Comisia gestionează activele Fondului de garantare în conformitate cu Regulamentul FEIS și în conformitate cu propriile norme și proceduri interne în vigoare.

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

    Articolul 21 din Regulamentul FEIS clarifică competențele Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) de a efectua investigații cu privire la operațiunile sprijinite prin această inițiativă. Grupul BEI a stabilit norme specifice de cooperare cu OLAF în legătură cu posibile cazuri de fraudă, corupție sau alte activități ilegale care prejudiciază interesele financiare ale Comunităților.

    În afară de aceste situații, sunt aplicabile normele și procedurile BEI inclusiv, printre altele, Politica antifraudă a BEI.

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

    ·Linii bugetare existente

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul de
    cheltuieli

    Contribuție

    Număr 
    Rubrica 1a (CFM 2014-2020) ………………………...……………]

    Dif./Nedif. 16

    din partea țărilor AELS 17

    din partea țărilor candidate 18

    din partea țărilor terțe

    în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    1a

    01.010401 Cheltuieli de sprijin pentru „Fondul european pentru investiții strategice” (FEIS)

    Nedif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    1a

    01.040101 Fondul European de Investiții — Punerea la dispoziție a acțiunilor vărsate integral din capitalul subscris

    01.0404 Garanție pentru Fondul european pentru investiții strategice (FEIS)

    01.040502 Provizionarea garanției pentru „Fondul european pentru investiții strategice” (FEIS) – Componenta pentru solvabilitate

    01.040602 Platforma europeană de consiliere în materie de investiții (EIAH) și Portalul european de proiecte de investiții (EIPP) – (Asistență tehnică) – Componenta pentru solvabilitate

    Dif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    ·Noile linii bugetare solicitate

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul de 
    cheltuieli

    Contribuție

    Număr 
    Rubrica 1 (CFM 2021-2027)

    Dif./Nedif.

    din partea țărilor AELS

    din partea țărilor candidate

    din partea țărilor terțe

    în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    1

    02.0104 Cheltuieli de sprijin pentru „Fondul european pentru investiții strategice” (FEIS)

    Nedif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    1

    02.0501 Garanție pentru „Fondul european pentru investiții strategice” (FEIS)

    02.050202 Provizionarea garanției pentru „Fondul european pentru investiții strategice” (FEIS) – Componenta pentru solvabilitate

    02.050302 Platforma europeană de consiliere în materie de investiții (EIAH) și Portalul european de proiecte de investiții (EIPP) – (Asistență tehnică) – Componenta pentru solvabilitate

    Dif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Rubrica din cadrul financiar 
    multianual

    Numărul

    Rubrica 1a (CFM 2014-2020), apoi rubrica 1 (CFM 2021-2027)

    2020

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    TOTAL

    01.010401 (2020) apoi 02.0104 Cheltuieli de sprijin pentru „Fondul european pentru investiții strategice” (FEIS)

    Angajamente =

    Plăți

    (3)

    2 000

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    2 000

    2 000

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    2 000

    01.040101 Fondul European de Investiții — Punerea la dispoziție a acțiunilor vărsate integral din capitalul subscris

    Angajamente

    500,000

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    500,000

    Plăți

    500,000

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    500,000

    01.0404 (2020) apoi 02.0501 Garanție pentru „Fondul european pentru investiții strategice (FEIS)”

    Angajamente

    (1)

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    Plăți

    (2)

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    01.040502 (2020) apoi 02.050202 Provizionarea garanției pentru „Fondul european pentru investiții strategice (FEIS)” – Componenta pentru solvabilitate

    Angajamente

    (1)

    4 980,000

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    4 980,000

    Plăți

    (2)

    2 490,000

    490,000

    500,000

    500,000

    500,000

    500,000

    p.m.

    p.m.

    4 980,000

    01.040602 (2020) apoi 02.050302 Platforma europeană de consiliere în materie de investiții (EIAH) și Portalul european de proiecte de investiții (EIPP) – (Asistență tehnică) – Componenta pentru solvabilitate

    Angajamente

    (1)

    18,000

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    18,000

    Plăți

    (2)

    8,000

    10,000

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    18,000

    TOTAL credite pentru pachetul financiar al programului

    Angajamente

    =1+3

    5 500,000

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    5 500,000

    Plăți

    =2+3

    3 000,000

    500,000

    500,000

    500,000

    500,000

    500,000

    p.m.

    p.m.

    5 500,000

     

    În plus față de pachetul financiar alocat garanției FEIS în temeiul Regulamentului (UE) 2015/1017 (Regulamentul FEIS), suma de 28 318,160 milioane EUR (în prețuri curente) va fi disponibilă sub formă de venituri alocate externe, în sensul articolului 21 alineatul (5) din Regulamentul financiar, ca finanțare din Instrumentul de redresare al Uniunii Europene. Din aceasta, până la 6,520 milioane EUR pot fi destinați cheltuielilor administrative, inclusiv cheltuielile cu personalul extern
    .

    Va fi necesară o sumă specifică de 80 de milioane EUR pentru a se acoperi costurile operaționale aferente creării și gestionării structurilor (fonduri de investiții de capital, entități cu scop special, platforme de investiții și altele) prin care urmează să fie acordat sprijinul în cadrul componentei dedicate sprijinului pentru solvabilitate, precum și pentru serviciile de consultanță și asistența tehnică aferente, inclusiv sprijinul administrativ. În conformitate cu dispozițiile Regulamentului EURI, angajamentele juridice acoperite de veniturile alocate externe rezultate din împrumuturile contractate se încheie până la 31 decembrie 2024.

    Defalcarea indicativă a cheltuielilor din veniturile alocate externe este următoarea:

    FEIS - Instrumentul pentru solvabilitate

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    După 2027

    TOTAL

    Cheltuieli operaționale din veniturile alocate externe din EURI

    Angajamente

    (1)

    8 275,120

    8 441,120

    5 740,120

    5 855,280

    28 311,640

    Plăți

    (2)

    4 717,773

    4 718,773

    4 718,773

    3 539,080

    3 539,080

    3 539,080

    3 539,080

    28 311,640

    Cheltuieli pentru sprijin administrativ din veniturile alocate externe din EURI

    Angajamente = Plăți

    (3)

    1,880

    0,880

    0,880

    0,720

    0,720

    0,720

    0,720

    6,520

    Total venituri alocate externe

    Angajamente

    =1+3

    8 277,000

    8 442,000

    5 741,000

    5 856,000

    0,720

    0,720

    0,720

    28 318,160

    Plăți

    =2+3

    4 719,653

    4 719,653

    4 719,653

    3 539,800

    3 539,800

    3 539,800

    3 539,800

    28 318,160



    Rubrica din cadrul financiar 
    multianual

    5 / 7

    „Cheltuieli administrative”

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Anul 
    2020

    Anul 
    2021

    Anul 
    2022

    Anul 2023

    Anul 
    2024

    Anul 2025

    Anul 2026

    Anul 2027

    TOTAL

    DG: ECFIN

    • Resurse umane

    • Alte cheltuieli administrative

    TOTAL DG ECFIN

    Credite

    TOTAL credite 
    de la RUBRICA 5 (2020) /

    RUBRICA 7 (2021-2027) 
    din cadrul financiar multianual 

    (Total angajamente = Total plăți)

    TOTAL credite 
    în RUBRICILE 
    din cadrul financiar multianual

    2020

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    După 2027

    Total

    Angajamente

    Plăți

    3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

    3.2.2.1.Sinteză

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

    X    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Anul 
    2020

    Anul 
    2021

    Anul 
    2022

    Anul 
    2023

    Anul 
    2024

    Anul 
    2025

    Anul 
    2026

    Anul 
    2027

    TOTAL

    RUBRICA 5/7 
    din cadrul financiar multianual

    Resurse umane

    Alte cheltuieli administrative

    Subtotal RUBRICA 5/7 
    din cadrul financiar multianual

    În afara RUBRICII 5/7 19  
    din cadrul financiar multianual

    Resurse umane

    0,880

    0,880

    0,880

    0,720

    0,720

    0,720

    0,720

    5,520

    Alte cheltuieli 
    cu caracter administrativ

    2

    1

    3

    Subtotal 
    în afara RUBRICII 7 
    din cadrul financiar multianual

    TOTAL

    2

    1,880

    0,880

    0,880

    0,720

    0,720

    0,720

    0,720

    8,520

    Necesarul de credite pentru resursele umane și pentru alte cheltuieli cu caracter administrativ va fi acoperit de creditele direcției generale (DG) respective care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau au fost redistribuite intern în cadrul DG-ului respectiv, completate, după caz, cu resurse suplimentare care ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare. Personalul extern suplimentar va fi finanțat doar din veniturile alocate.

    3.2.2.2.Necesarul de resurse umane estimat

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

    X    Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

    Estimări în echivalent normă întreagă

    Anul 
    2020

    Anul 
    2021

    Anul 2022

    Anul 2023

    Anul 2024

    Anul 2025

    Anul 2026

    Anul 2027

    •Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

    XX 01 01 01 (la sediu și în reprezentanțele Comisiei)

    XX 01 01 02 (în delegații)

    XX 01 05 01 (cercetare indirectă)

    10 01 05 01 (cercetare directă)

    Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 20

    XX 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

    XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JPD în delegații)

    XX 01 04 yy  21

    - la sediu

    - în delegații

    XX 01 05 02 (AC, END, INT – cercetare indirectă)

    10 01 05 02 (AC, END, INT – cercetare directă)

    Alte linii bugetare (venituri alocate)

    11

    11

    11

    9

    9

    9

    9

    TOTAL

    11

    11

    11

    9

    9

    9

    9

    DG ECFIN, COMP și BUDG sunt domeniile de politică sau titlul din buget în cauză.

    Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi acordate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare. Personalul extern suplimentar va fi finanțat doar din veniturile alocate.

    Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

    Funcționari și personal temporar

    Personal extern

    Front office (elaborarea de documente de politică, pregătirea și negocierea acordurilor de garantare, monitorizare operațională și raportare, gestionarea asistenței tehnice și consultative);

    Back office (monitorizarea și urmărirea programului, inclusiv cererile de executare a garanției, raportarea operațională și financiară și alte activități de gestionare a garanțiilor; monitorizarea și raportarea cu privire la serviciile de consultanță și asistență tehnică);

    Risc (monitorizarea profilului de risc de credit al portofoliilor de operațiuni în cadrul garanției UE, evaluare și raportare);

    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

    X    Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

        Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

       asupra resurselor proprii

       asupra veniturilor diverse

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Linia bugetară pentru venituri:

    Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

    Impactul propunerii/inițiativei 22

    Anul 
    N

    Anul 
    N+1

    Anul 
    N+2

    Anul 
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

    Articolul ………….

    (1)    Regulamentul (UE) 2015/1017 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 iunie 2015 privind Fondul european pentru investiții strategice, Platforma europeană de consiliere în materie de investiții și Portalul european de proiecte de investiții și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1291/2013 și (UE) nr. 1316/2013 – Fondul european pentru investiții strategice (JO L 169, 1.7.2015, p. 1).
    (2)    Propunere a Comisiei de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Programului InvestEU [COM(2018)439], acord parțial privind propunerea legislativă al Parlamentului European și al Consiliului în aprilie 2019.
    (3)    Astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 18 din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat (JO L 187, 26.6.2014, p. 1).
    (4)    C(2020)1863 final, astfel cum a fost modificat prin C(2020)3156 final.
    (5)    JO C […], […] , p. […] .
    (6)    JO C […], […], p. […].
    (7)    Astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 18 din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat (JO L 187, 26.6.2014, p. 1).
    (8)    Astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 18 din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat (JO L 187, 26.6.2014, p. 1).
    (9)    COM(2019)640 final.
    (10)    COM(2020)67 final.
    (11)    Aceasta este o enumerare neexclusivă a produselor care pot fi oferite prin intermediul FEIS.
    (12)    Comunicare a Comisiei: Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 [C(2020)1863], astfel cum a fost modificată prin C(2020)3156 final.
    (13)    ABM: gestiune pe activități; ABB: întocmirea bugetului pe activități.
    (14)    Astfel cum se menționează la articolul 54 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
    (15)    Explicații detaliate privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
    (16)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
    (17)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
    (18)    Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.
    (19)    Pentru 2020: Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă. Începând cu 2021: Venituri alocate externe.
    (20)    AC= agent contractual; AL= agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenți de muncă temporară; JPD = tânăr profesionist în delegații.
    (21)    Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
    (22)    În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sumele brute după deducerea unei cote de 25 % pentru costurile de colectare.
    Top