EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0360

Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește identificarea persoanelor impozabile în Irlanda de Nord

COM/2020/360 final

Bruxelles, 7.8.2020

COM(2020) 360 final

2020/0165(CNS)

Propunere de

DIRECTIVĂ A CONSILIULUI

de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește identificarea persoanelor impozabile în Irlanda de Nord


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. În conformitate cu Acordul de retragere 1 , Regatul Unit are acum statut de țară terță față de UE.

Cu toate acestea, UE și Regatul Unit au convenit asupra unei perioade de tranziție până la finele anului 2020, în timpul căreia, printre altele, legislația UE în materie de TVA va continua să se aplice în Regatul Unit 2 .

Începând cu 1 ianuarie 2021, legislația UE în materie de TVA nu se va mai aplica Regatului Unit. Cu toate acestea, pe baza Protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord 3 (denumit în continuare „protocolul”), care face parte din Acordul de retragere, Irlanda de Nord va continua să facă obiectul legislației UE în materie de TVA în ceea ce privește bunurile, pentru a se evita reintroducerea unei frontiere strict controlate între Irlanda și Irlanda de Nord. În ceea ce privește însă serviciile, Irlanda de Nord, împreună cu restul Regatului Unit, este considerată ca aflându-se în afara UE.

Acest lucru conduce în mod inevitabil la apariția unui sistem de TVA dublu sau mixt în Irlanda de Nord, conform căruia livrările, achizițiile intracomunitare și importurile de bunuri care au loc în Irlanda de Nord în conformitate cu normele aplicabile locului operațiunilor impozabile prevăzute în titlul V din Directiva TVA 4 fac obiectul normelor armonizate ale UE, în timp ce prestările de servicii efectuate pe același teritoriu nu fac obiectul sistemului de TVA din UE.

Pentru ca sistemul de TVA din UE să funcționeze corect, este esențial ca persoanele impozabile care efectuează livrări de bunuri în Irlanda de Nord (inclusiv așa-numitele „livrări intracomunitare”) sau achiziții intracomunitare de bunuri (inclusiv de către persoane juridice neimpozabile), astfel cum sunt enumerate la articolul 214, să fie identificate în scopuri de TVA în conformitate cu normele UE. Acest lucru este, de asemenea, necesar pentru a asigura funcționarea corectă a regimurilor speciale opționale pentru persoanele impozabile care prestează servicii unor persoane neimpozabile sau efectuează vânzări de bunuri la distanță.

Din această perspectivă, este important ca respectivele persoane impozabile (și, după caz, respectivele persoane juridice neimpozabile) să fie identificate în Irlanda de Nord printr-un număr TVA separat din UE, acordat conform normelor UE și care să fie diferit de orice număr TVA din Regatul Unit (care începe cu „GB”), care va fi acordat conform legislației Regatului Unit. Este posibil ca acest număr TVA din UE să trebuiască să fie atribuit pe lângă numărul TVA aplicat în Regatul Unit, în cazul în care, de exemplu, o întreprindere livrează atât bunuri, cât și servicii în Irlanda de Nord.

Pentru întreprinderi, în special pentru cele implicate în comerțul cu bunuri înspre și dinspre Irlanda de Nord, trebuie să fie clar și ușor de înțeles care sunt regulile care se aplică, și anume fie cele în vigoare în UE, fie cele aplicabile în Regatul Unit. Numărul TVA din UE joacă un rol important în funcționarea sistemului de TVA din UE, de exemplu pentru a justifica scutirea referitoare la așa-numitele „livrări intracomunitare” de bunuri (prin sistemul VIES), pentru a determina procedurile aplicabile pentru rambursarea TVA (sistemul de rambursare a TVA din UE 5 sau cea de a 13-a directivă 6 ), gruparea TVA, operațiunile triunghiulare și operațiunile în lanț („operatorul intermediar”), așa-numitele „regimuri de stocuri la dispoziția clientului” (call-off stock arrangements), „regimul vamal 42”, „plasa de siguranță” (loc de achiziție intracomunitară în statul membru care a emis numărul TVA).

Prin urmare, se propune ca numerele TVA din Irlanda de Nord să aibă prefixul specific „XI”. Introducerea unui prefix specific este necesară, întrucât Irlanda de Nord nu are un cod specific ISO 3166 – alfa 2, care este utilizat pentru a determina prefixele numerelor TVA din UE, astfel cum se prevede la articolul 215 din Directiva TVA. Cu toate acestea, ISO prevede posibilitatea de a utiliza coduri X pentru teritoriile care nu au un cod specific; prin urmare, codul „XI” este o alegere logică.

Trebuie menționat că – deși există o obligație generală, în temeiul articolului 214 din Directiva TVA, de a identifica persoanele impozabile plătitoare de TVA (și, după caz, persoanele juridice neimpozabile) – există și posibilitatea de a exclude anumite persoane impozabile de la această obligație și de la alte obligații, sub rezerva îndeplinirii condițiilor prevăzute la articolul 272 din Directiva TVA. Drept urmare, Regatul Unit ar putea opta să limiteze identificarea prin prefixul specific la acei comercianți din Irlanda de Nord care sunt efectiv angajați în comerțul de bunuri intra-UE și să excludă, de exemplu, întreprinderile care livrează numai pe plan intern.

După cum s-a menționat deja, numărul TVA (cu prefixul de țară corect) joacă un rol important în comerțul intra-UE. Un număr TVA valabil, cu prefixul corect, este acum o condiție de fond pentru aplicarea scutirii prevăzute la articolul 138 din Directiva TVA în cazul așa-numitelor „livrări intracomunitare” de bunuri. Este de asemenea necesar ca solicitanții să poată avea acces la sistemul de rambursare a TVA al UE.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Utilizarea propusă a codului „XI” este în concordanță cu utilizarea prevăzută a acestuia în cazul Irlandei de Nord în scopuri vamale sau în scopul aplicării accizelor.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Propunerea este în concordanță cu punerea în aplicare globală a protocolului, astfel încât să se asigure pregătirea la timp și în mod ordonat a poziției speciale a Irlandei de Nord după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Prezenta directivă modifică Directiva TVA în temeiul articolului 113 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. În temeiul acestei dispoziții, Consiliul, hotărând în unanimitate în conformitate cu o procedură legislativă specială și după consultarea Parlamentului European și a Comitetului Economic și Social, adoptă dispoziții de armonizare a normelor statelor membre în domeniul impozitării indirecte.

Subsidiaritate (în cazul competenței neexclusive)

În conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum a fost prevăzut la articolul 5 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană, Uniunea poate interveni numai dacă obiectivele preconizate nu pot fi realizate în mod satisfăcător de statele membre acționând singure și, prin urmare, având în vedere amploarea și efectele acțiunilor propuse, pot fi realizate mai bine la nivelul UE.

Prin însăși natura lor, regimurile de TVA referitoare la Irlanda de Nord nu pot fi decise de statele membre în mod individual. În plus, TVA este armonizată la nivelul UE și, prin urmare, orice inițiativă de introducere a unui cod specific, care urmează să fie utilizat pentru sistemul de TVA din UE în ceea ce privește Irlanda de Nord, necesită o propunere din partea Comisiei privind modificarea Directivei TVA.

Proporționalitate

În ceea ce privește introducerea codului special pentru Irlanda de Nord, propunerea este coerentă cu principiului proporționalității, și anume nu depășește ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor tratatelor, în special pentru buna funcționare a pieței unice după retragerea Regatului Unit din UE. Similar testului de subsidiaritate, nu este posibil ca statele membre să se ocupe de aspectele practice ale situației speciale a Irlandei de Nord în cadrul sistemul de TVA din UE în absența unei propuneri de modificare a Directivei TVA.

Alegerea instrumentului

În vederea modificării Directivei TVA se propune o directivă.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu va avea implicații negative pentru bugetul Uniunii.

În acest context, se reamintește faptul că, în conformitate cu articolul 8 al doilea paragraf din Protocol, veniturile rezultate din operațiuni impozabile în Irlanda de Nord nu se transferă Uniunii Europene.

2020/0165 (CNS)

Propunere de

DIRECTIVĂ A CONSILIULUI

de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește identificarea persoanelor impozabile în Irlanda de Nord

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

Având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 113, coroborat cu articolul 131 din Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice 7 ,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Parlamentului European 8 ,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 9 ,

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 pe baza Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (denumit în continuare „Acordul de retragere”). Acordul de retragere prevede o perioadă de tranziție care se încheie la 31 decembrie 2020. Până la acea dată, legislația Uniunii în domeniul taxei pe valoarea adăugată (denumită în continuare „legislația Uniunii în materie de TVA”) continuă să se aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia. După încheierea perioadei de tranziție, legislația Uniunii în materie de TVA nu se va mai aplica Regatului Unit sau pe teritoriul acestuia.

(2)Cu toate acestea, în conformitate cu articolul 8 din Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord (denumit în continuare „protocolul”), care face parte din Acordul de retragere, legislația Uniunii în materie de TVA va continua să se aplice Irlandei de Nord 10 după perioada de tranziție în ceea ce privește bunurile, pentru a evita o frontieră strict controlată între Irlanda și Irlanda de Nord.

(3)Prin urmare, persoanele impozabile și anumite persoane juridice neimpozabile vor face obiectul legislației Uniunii în materie de TVA în ceea ce privește operațiunile cu bunuri efectuate în Irlanda de Nord, însă ele vor face obiectul legislației Regatului Unit în materie de TVA pentru toate celelalte operațiuni din Regatul Unit, inclusiv în ceea ce privește Irlanda de Nord.

(4)Pentru buna funcționare a sistemului de TVA al Uniunii, este esențial să se acorde un număr TVA distinct fiecărei persoane impozabile care efectuează livrări de bunuri în Irlanda de Nord sau care efectuează achiziții intracomunitare de bunuri (inclusiv cele efectuate de către persoane juridice neimpozabile) astfel cum sunt enumerate la articolul 214 alineatul (1) literele (a), (b) și (c) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului 11 sau unei persoane impozabile în vederea utilizării regimurilor speciale opționale pentru persoanele impozabile care prestează servicii către persoane neimpozabile sau care realizează vânzări de bunuri la distanță.

(5)Prin urmare, în Irlanda de Nord trebuie introduse numere TVA distincte cu un prefix specific, pentru a face distincția între persoanele impozabile și persoanele juridice neimpozabile ale căror operațiuni cu bunuri, efectuate în Irlanda de Nord, sunt supuse legislației Uniunii în materie de TVA, pe de o parte, și persoanele care efectuează alte operațiuni, pentru care sunt identificate în scopuri de TVA în Regatul Unit.

(6)De regulă, prefixele numerelor TVA din Uniune se bazează pe codul ISO 3166 – alfa 2 de identificare a țărilor. Irlanda de Nord nu are un cod specific în cadrul acestui sistem, însă ISO prevede posibilitatea de a utiliza coduri X pentru teritoriile care nu au un cod specific. Este deci oportun să se propună codul „XI” pentru Irlanda de Nord.

(7)Prin urmare, Directiva 2006/112/CE trebuie modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

La articolul 215 din Directiva 2006/112/CE se adaugă un al treilea paragraf, având următorul text:

„Pentru Irlanda de Nord trebuie să se utilizeze prefixul «XI».”.

Articolul 2

1.Statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 31 decembrie 2020. Statele membre comunică de îndată Comisiei textul dispozițiilor respective.

Atunci când statele membre adoptă dispozițiile respective, acestea trebuie să conțină o trimitere la prezenta directivă sau să fie însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri și de formulare a acestei mențiuni.

2.Statele membre comunică Comisiei textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    Acordul Consiliului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (JO C 384 I, 12.11.2019, p. 1).
(2)    A se vedea articolele 126 și 127 din Acordul de retragere.
(3)    JO C384 I, 12.11.2019, p. 92.
(4)    Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 11.12.2006, p. 1).
(5)    Directiva 2008/9/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de stabilire a normelor detaliate privind rambursarea taxei pe valoare adăugată, prevăzută în Directiva 2006/112/CE, către persoane impozabile stabilite în alt stat membru decât statul membru în care se face rambursarea (JO L 44, 20.2.2008, p. 23).
(6)    A treisprezecea directivă 86/560/CEE a Consiliului din 17 noiembrie 1986 privind armonizarea legislațiilor statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri – Proceduri privind rambursarea taxei pe valoare adăugată către persoanele impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul Comunității (JO L 326, 21.11.1986, p. 40).
(7)    JO L 29, 31.1.2020, p. 7.
(8)    JO C , , p. .
(9)    JO C , , p. .
(10)    Sub rezerva consensului democratic, menționat la articolul 18 din Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord, în ceea ce privește continuitatea aplicării articolului 8 din respectivul protocol.
(11)    Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 11.12.2006, p.1).
Top