Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0153

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind poziția Consiliului referitoare la adoptarea unui Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 în ceea ce privește statisticile comunitare din domeniul migrației și al protecției internaționale

    COM/2020/153 final

    Bruxelles, 15.4.2020

    COM(2020) 153 final

    2018/0154(COD)

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

    în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene

    privind

    poziția Consiliului referitoare la adoptarea unui Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 în ceea ce privește statisticile comunitare din domeniul migrației și al protecției internaționale


    2018/0154 (COD)

    COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

    în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene


    privind

    poziția Consiliului referitoare la adoptarea unui Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 în ceea ce privește statisticile comunitare din domeniul migrației și al protecției internaționale

    1.Context

    Data transmiterii propunerii către Parlamentul European și Consiliu [document COM(2018)307 final – 018/0154(COD)]:

    16.5.2018

    Data avizului Parlamentului European în primă lectură:

    16.4.2019

    Data adoptării poziției Consiliului:

    20.3.2020

    2.Obiectul propunerii Comisiei

    Obiectivul prezentei propuneri este: (i) de a sprijini agenda europeană privind migrația, oferind responsabililor de politici și factorilor de decizie din UE statistici mai bune și mai actualizate; și (ii) de a consolida răspunsul la provocările generate de migrație. În special, inițiativa va actualiza statisticile europene privind azilul și migrația aleasă, oferind un temei juridic pentru statisticile colectate în prezent în mod voluntar.

    În plus, revizuirea Regulamentului (CE) nr. 862/2007 va îmbunătăți exhaustivitatea, acuratețea, oportunitatea și certitudinea transmiterii voluntare a datelor de către autoritățile naționale. În special, inițiativa va asigura faptul că statisticile furnizate vizează domenii în care părțile interesate și-au exprimat nevoile clare, cum ar fi azilul, returnările (în cazul cărora statisticile vor fi compilate cu o frecvență mai mare), relocarea, permisele de ședere și copiii migranți.

    3.Observații privind poziția Parlamentului European

    Parlamentul European și-a adoptat poziția în primă lectură la 16 aprilie 2019, pe baza raportului votat de Comisia LIBE la 20 noiembrie 2018 și confirmat la 11 aprilie 2019.

    Această poziție în primă lectură a propus numeroase modificări ale propunerii Comisiei, pe baza nevoilor statistice, a necesităților în materie de politici și a fezabilității elaborării de statistici. Au existat, de asemenea, unele modificări cu privire la: (i) introducerea de noi statistici; și (ii) modificarea frecvenței și a gradului de actualitate al statisticilor.

    Noua echipă de negociere a Parlamentului European a propus reluarea negocierilor pe baza propunerii de compromis a Președinției române ( doc. 7935/19 din 1 aprilie 2019).

    În urma adoptării de către Consiliu a poziției sale în primă lectură, se așteaptă ca Parlamentul European să aprobe în mod oficial acordul la care s-a ajuns în cadrul trilogurilor.

    4.Observații privind poziția Consiliului

    Poziția Consiliului reflectă acordul la care s-a ajuns în cadrul trilogurilor. Ea sprijină și detaliază în continuare propunerea Comisiei și include o serie de solicitări din partea Parlamentului European.

    În special, în primă lectură, Consiliul:

    afirmă că: (i) în primul rând, ar trebui să se testeze, prin intermediul unor studii-pilot, fezabilitatea unora dintre noile variabile propuse în loc să se înceapă imediat colectarea datelor; și că (ii) noile date ar trebui să fie colectate numai în cazul în care evaluarea rezultatelor studiilor-pilot este pozitivă;

    modifică frecvența unei categorii de colectare a datelor (care devine anuală în loc de lunară), sugerând, în același timp, că studiul-pilot evaluează furnizarea de date cu frecvență lunară;

    include un nou articol privind finanțarea, care oferă sprijin financiar atât pentru adaptarea instrumentelor de colectare a datelor, cât și pentru alte procese de colectare a datelor;

    include un nou articol care permite statelor membre să solicite derogări de la colectarea datelor pentru o perioadă de până la 3 ani, cu o derogare suplimentară de 2 ani.

    5.Concluzie

    Comisia acceptă poziția adoptată de Consiliu. Sprijinul financiar acordat statelor membre este condiționat de punerea la dispoziție a unor resurse suficiente în temeiul noului cadru financiar multianual pentru perioada 2021-2027.

    Top