Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC0920(03)

    Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 17 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului

    C/2019/6640

    JO C 316, 20.9.2019, p. 24–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    20.9.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 316/24


    Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 17 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (1) privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului

    (2019/C 316/10)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cerere în temeiul articolului 27 din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului (2).

    CERERE DE MODIFICARE A DOSARULUI TEHNIC AL UNEI INDICAȚII GEOGRAFICE

    „BERLINER KÜMMEL”

    Nr. UE: PGI-DE-02049-AM01 – 28.9.2017

    Limba modificării: germană

    Intermediar

    Republica Federală Germania

    Numele intermediarului:

    Bundesverband der Deutschen

    Spirituosen-Industrie und -Importeure e.V. [Asociația Federală a Industriei Băuturilor Spirtoase și a Importatorilor de Băuturi Spirtoase din Germania]

    Urstadtstraße 2

    53129 Bonn

    GERMANIA

    Tel. +49 228539940

    E-mail: info@bsi-bonn.de

    Denumirea indicației geografice

    Berliner Kümmel

    Rubrica din caietul de sarcini afectată de modificare

    Altele: modificarea categoriei

    Modificarea

    Modificare a caietului de sarcini al produsului care implică o modificare a specificațiilor de bază

    Explicarea modificării

    Modificarea vizează secțiunea 1.1.2 din dosarul tehnic (Categoria), clasificarea produsului „Berliner Kümmel” urmând să fie schimbată din categoria 32 („Lichior”) din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 110/2008 (regulamentul de bază privind băuturile spirtoase) în categoria 23 („Băutură spirtoasă pe bază de chimion”).

    În secțiunea 1.1.2, categoria 32 „Lichior” a fost înlocuită cu categoria 23 „Băutură spirtoasă pe bază de chimion”. Având în vedere că se va adăuga în continuare zahăr în toate produsele, dar se va oferi o gamă mai largă de produse cu o intensitate a gustului dulce variabilă, nu a fost stabilit niciun conținut minim de zahăr. În plus, planul de a oferi produse cu un conținut de zahăr mai mic de 100 g pe litru de produs finit este conform cu strategia guvernului german de reducere, în viitor, a conținutului de zahăr al produselor alimentare finite. Desigur, va fi posibil în continuare să se comercializeze produse cu un conținut de zahăr de cel puțin 100 g pe litru de produs finit. Prin urmare, modificarea propusă a categoriei nu va atrage după sine modificări suplimentare ale dosarului tehnic.

    Indicația geografică înregistrată „Berliner Kümmel” figurează în prezent în categoria 32 („Lichior”) din anexa III la regulamentul de bază privind băuturile spirtoase. Acest lucru se datorează în principal Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 (primul regulament de bază privind băuturile spirtoase), în care produsul cu denumirea geografică „Berliner Kümmel” a trebuit, din motive juridice, să fie clasificat drept „lichior” în anexa II de la acel moment.

    În mod tradițional, produsul „Berliner Kümmel” a fost comercializat cu un conținut relativ ridicat de zahăr, în unele cazuri peste 100 g pe litru de produs finit. În conformitate cu sistemul de clasificare al primului regulament de bază privind băuturile spirtoase, toate băuturile spirtoase cu un conținut de zahăr de cel puțin 100 g pe litru de produs finit au fost considerate în mod automat, din punct de vedere juridic, drept „lichior”, inclusiv cele produse prin metoda de producție aferentă unei „băuturi spirtoase pe bază de chimion”. Categoria de produse „băutură spirtoasă pe bază de chimion” a fost instituită prin articolul 1 alineatul (4) litera (n) din Regulamentul (CEE) nr. 1576/89 și este în prezent enumerată drept categoria 23 în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 110/2008.

    Regulamentul (CE) nr. 110/2008 a creat pentru prima dată posibilitatea ca produsele desemnate în mod generic, care îndeplinesc cerințele pentru mai multe categorii de produse să fie comercializate de furnizorii de băuturi spirtoase sub una sau mai multe denumiri de vânzare [a se vedea articolul 9 alineatul (3) din regulamentul respectiv].

    Pentru a evita excluderea unui produs comercializat anterior ca „Berliner Kümmel”, atunci când Regulamentul (CEE) nr. 1576/89 a devenit aplicabil, la 15 decembrie 1989, guvernul german a decis să clasifice produsul în categoria „Lichior”. În cursul discuțiilor care au avut loc în perioada 2006-2007 cu privire la modificarea Regulamentului privind băuturile spirtoase, guvernul german nu a profitat de noua posibilitate prevăzută la articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 110/2008 de a clasifica produsul „Berliner Kümmel” în categoria de la punctul 23 din anexa II la respectivul regulament.

    Lichiorurile de chimion sunt în general produse prin simpla amestecare a alcoolului, de obicei alcool etilic de origine agricolă, cu zahăr și substanțe sau preparate aromatizante. În schimb, o „băutură spirtoasă pe bază de chimion” este obținută prin aromatizarea alcoolului etilic de origine agricolă cu semințe de chimion naturale, utilizând diferite metode de aromatizare. Definițiile „băuturii spirtoase pe bază de chimion” cuprinse în Regulamentele (CEE) nr. 1576/89 și (CE) nr. 110/2008 nu oferă detalii privind metodele utilizate pentru aromatizarea alcoolului etilic de origine agricolă. În mod tradițional, pentru „Berliner Kümmel” se utilizează extracția la rece (macerarea) sau distilarea. Articolul 4 alineatul (12) din viitorul regulament de bază modificat privind băuturile spirtoase, care va intra în vigoare în 2019, la o dată ulterioară, specifică diferitele metode de aromatizare.

    În plus, denumirea tradițională „Berliner Kümmel” este ea însăși o indicație că produsul este o „băutură spirtoasă pe bază de chimion”, și anume un produs din categoria 23 din anexa II, și nu un „lichior de chimion” în sensul categoriei 32 din anexa respectivă.

    SPECIFICAȚIILE DE BAZĂ DIN DOSARUL TEHNIC

    „BERLINER KÜMMEL”

    Nr. UE: PGI-DE-02049-AM01 – 28.9.2017

    1.   Denumire

    „Berliner Kümmel”

    2.   Categoria de băuturi spirtoase

    Băutură spirtoasă pe bază de chimion [categoria nr. 23 din Regulamentul (CE) nr. 110/2008]

    3.   Descrierea băuturii spirtoase

    Berliner Kümmel este produs la Berlin, capitala Germaniei, prin aromatizarea alcoolului etilic de origine agricolă cu semințe de chimion (Carum carvi L.) și, eventual, cu alte ingrediente aromatizante.

    Caracteristici fizice, chimice și organoleptice

    În ceea ce privește caracteristicile sale fizice, chimice și organoleptice, „Berliner Kümmel” trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

    Caracteristici fizice și chimice

    Tăria alcoolică

    :

    Cel puțin 32 % în volume

    Caracteristici senzoriale

    Claritatea

    :

    Limpede;

    Culoare

    :

    incolor sau ușor gălbui;

    Miros (aromă)

    :

    variază de la discret, respectiv delicat(ă) și fin(ă), până la un miros puternic de chimion;

    Gust

    :

    fin, echilibrat, cu o aromă de chimion care variază de la discretă la puternică;

    4.   Aria geografică în cauză

    Produsul „Berliner Kümmel” este produs în Berlin, capitala Germaniei, care, potrivit Constituției Berlinului, este, de asemenea, un land federal (Bundesland).

    Semințele de chimion utilizate și celelalte ingrediente (de exemplu, alcoolul etilic de origine agricolă și zahărul) nu mai trebuie să provină din Berlin sau din zona înconjurătoare.

    5.   Metoda de obținere a băuturii spirtoase

    În mod tradițional, există două metode diferite de fabricare a produsului „Berliner Kümmel”. Aceste metode pot fi combinate.

    Produsul „Berliner Kümmel” poate fi fabricat

    prin metoda „la cald”, care include distilarea sau distilarea dublă a unui amestec format din apă, alcool etilic de origine agricolă, chimion (Carum carvi L.) și, eventual, alte ingrediente vegetale; sau

    prin metoda „la rece”, care include aromatizarea alcoolului etilic de origine agricolă cu ulei de chimion sau distilat de chimion și, eventual, cu alte substanțe aromatizante naturale.

    Aceasta este urmată de:

    îndulcirea cu zahăr sau cu alți îndulcitori în cantități diferite, de până la 100 de grame sau mai mult de zahăr per litru de produs finit, exprimate ca zahăr invertit;

    diluarea (dacă este cazul) a amestecului îndulcit până la obținerea tăriei alcoolice aferente unei băuturi, prin adăugarea de apă;

    filtrare (dacă este necesar);

    îmbuteliere; precum și

    etichetare și ambalare.

    6.   Legătura cu mediul geografic sau originea

    Există dovezi care arată că „Berliner Kümmel” a fost produs în regiunea metropolitană Berlin din 1680 și continuă să fie produs în această regiune.

    Plantele de chimion (Carum carvi L.) cu flori albe creșteau spontan pe pajiștile din regiunea metropolitană a Berlinului. În prezent, chimionul se cultivă în Germania, în special în estul țării.

    Chimionul este, de asemenea, un condiment important în gastronomia din regiunea Berlinului. Fără chimion, Krautgulasch (gulașul cu varză), Buletten [chiftelele] sau Zwiebelkuchen [tarta cu ceapă] nu ar mai fi preparate culinare specifice regiunii Berlinului, ele și-ar pierde o parte din specificul regional și din proprietățile lor curative. Chimionul favorizează digestia, de exemplu atunci când se consumă anumite tipuri de varză. La începutul secolului al 19-lea, s-a descoperit că acesta ar putea fi folosit și pentru a fabrica o băutură spirtoasă plăcută la degustare. Unele restaurante și baruri din Berlin încă servesc feluri de mâncare aromatizate cu chimion alături de un pahar de „Berliner Kümmel”.

    „Berliner Kümmel” a fost, de asemenea, foarte popular în gospodăria casei imperiale germane.

    7.   Dispozițiile Uniunii Europene sau dispozițiile naționale/regionale

    Denumirea „Berliner Kümmel” este înregistrată în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 110/2008 (Regulamentul privind băuturile spirtoase) și este, prin urmare, protejată ca indicație geografică. Produsul trebuie, de asemenea, să îndeplinească cerințele stabilite în legislația orizontală a UE privind produsele alimentare, în legislația UE privind băuturile spirtoase și în legile naționale suplimentare (de exemplu, indicarea obligatorie a numărului lotului în conformitate cu Regulamentul privind identificarea lotului).

    8.   Solicitantul

    Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft [Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii]

    Unitatea 414 (sectorul vinurilor, al berii și al altor băuturi)

    Rochusstrasse 1

    D-53123 Bonn

    GERMANIA

    9.   Organism intermediar

    Bundesverband der Deutschen Spirituosen-Industrie und -Importeure e. V. [Asociația Federală a Industriei Băuturilor Spirtoase și a Importatorilor de Băuturi Spirtoase din Germania]

    Urstadtstrasse 2

    53129 Bonn

    GERMANIA

    10.   Autoritate de control

    Senatsverwaltung für Justiz, Verbraucherschutz und Antidiskriminierung [Departamentul din cadrul Senatului pentru justiție, protecția consumatorilor și combaterea discriminării]

    Divizia V

    Salzburger Strasse 21-25

    10825 Berlin

    GERMANIA


    (1)  JO L 39, 13.2.2008, p. 16.

    (2)  JO L 130, 17.5.2019, p. 1.


    Top