EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC0920(02)

Publicarea unei cereri de modificare a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

C/2019/6632

JO C 316, 20.9.2019, p. 10–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.9.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 316/10


Publicarea unei cereri de modificare a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

(2019/C 316/09)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la respectiva cerere în temeiul articolului 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (1) în termen de două luni de la data prezentei publicări.

CERERE DE MODIFICARE A CAIETULUI DE SARCINI

„Priorat/Priorato”

Număr de referință: PDO-ES-A1560-AM02

Data cererii: 6.11.2014

1.   Norme aplicabile modificării

Articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 – modificare care nu este minoră

2.   Descrierea și justificarea modificării

2.1.   O definiție mai amplă a vinului rancio

Descriere:

Definiția vinului rancio a fost extinsă pentru a include definiția vinului rancio dulce ca vin rancio cu un conținut de zahăr rezidual – exprimat ca o combinație de glucoză și fructoză – care depășește sau este egală cu 45 g/l.

Prin urmare, secțiunea 2.1.2 litera (a) din caietul de sarcini și secțiunea 2.4 din documentul unic au fost modificate. În caietul de sarcini, modificarea constă în reformularea detaliilor privind aroma vinului în legătură cu proprietățile sale organoleptice.

Motive:

Distincția nu a fost făcută pe baza condițiilor de producție specifice, ci, mai degrabă, cu intenția de a îmbunătăți definiția produsului final pentru a reflecta nivelul de zaharuri obținut și, astfel, de a furniza consumatorilor informații mai exacte în cadrul descrierii produsului.

2.2.   O mai bună definiție a vinului dulce natural

Descriere:

Următoarea frază se adaugă la definiție: „Fermentarea acestor vinuri poate fi oprită prin adăugarea de alcool de vin atunci când s-a obținut în mod natural o concentrație de cel puțin 7 % vol.”

Prin urmare, secțiunea 2.1.2 litera (e) din caietul de sarcini a fost modificată. Documentul unic nu a fost modificat.

Motive:

Scopul este acela de a îmbunătăți definiția vinului dulce natural prin completarea acesteia cu condițiile care trebuie îndeplinite în cazul în care se adaugă alcool de vin în timpul producției.

2.3.   Includerea unui nou tip de vin

Descriere:

A fost inclus vinul din struguri supramaturați. În această categorie, s-a specificat că „vimblanc” este un produs tradițional din anumite sate din arealul acoperit de denumirea de origine, de exemplu La Morera de Montsant sau Scala Dei. Vinul este obținut din Garnacha roșu și a fost produs, de-a lungul timpului, prin fermentare în recipiente din stejar cu o capacitate maximă de 100 de litri.

Prin urmare, la caietul de sarcini a fost adăugată secțiunea 2.1.3, iar secțiunea 2.4 din documentul unic a fost modificată.

Motive:

Scopul este acela de a extinde protecția la vinurile dulci care sunt produse fără adăugarea de alcool de vin și care nu ajung la o tărie alcoolică dobândită minimă de 15 % vol. în conformitate cu cerințele referitoare la vinurile dulci naturale.

2.4.   Includerea unor tării alcoolice dobândite și totale minime pentru vinurile roșii

Descriere:

Tăria alcoolică (dobândită și totală) minimă pentru vinul roșu specificată în descrierea vinului, stabilită în secțiunea 2.1.1 litera (b) din caietul de sarcini, a fost adăugată în secțiunea privind caracteristicile analitice.

Prin urmare, secțiunea 2.2.1 din caietul de sarcini și secțiunea 2.4 din documentul unic au fost modificate.

Motive:

întrucât tăriile alcoolice dobândite și totale maxime trebuie specificate pentru fiecare tip de produs acoperit de o DOP, faptul că acestea nu au fost incluse în cazul vinurilor roșii a fost o eroare. Această eroare a fost corectată.

2.5.   Includerea caracteristicilor analitice ale noului tip de vin

Descriere:

Dată fiind includerea vinurilor din struguri supramaturați, au fost incluse caracteristicile analitice ale acestor vinuri, pentru a se stabili parametrii lor analitici (tăria alcoolică dobândită și totală, aciditatea volatilă, aciditatea totală, conținutul de zahăr rezidual și dioxidul de sulf).

Prin urmare, secțiunea 2.2.3 din caietul de sarcini și secțiunea 2.4 din documentul unic au fost modificate.

Motive:

întrucât limitele parametrilor respectivi trebuie specificate pentru fiecare tip de produs acoperit de o DOP, caracteristicile analitice ale tipurilor noi de vin trebuie specificate ori de câte ori sunt incluse astfel de vinuri.

2.6.   Profilul organoleptic îmbunătățit al vinurilor licoroase

Descriere:

Au fost adăugate și stabilite în detaliu caracteristicile organoleptice ale acestor vinuri din punctul de vedere al aspectului, al aromei și al gustului.

Prin urmare, secțiunea 2.3.2 din caietul de sarcini și secțiunea 2.4 din documentul unic au fost modificate.

Motive:

Pentru a se putea verifica conformitatea cu caietul de sarcini în ceea ce privește caracteristicile organoleptice specificate pentru produs, este necesar cel mai înalt nivel de detaliu posibil.

2.7.   Includerea unei descrieri organoleptice pentru vinul rancio dulce

Descriere:

Dată fiind includerea în caietul de sarcini a vinului rancio dulce, particularitățile acestui vin au fost încorporate în caracteristicile organoleptice ale vinurilor rancio, obiectivul fiind detalierea parametrilor organoleptici ai acestui tip de produse, în conformitate cu informațiile oferite anterior și cu rezultatele obținute atât în urma analizelor senzoriale efectuate de Consiliul de reglementare a DOP „Priorat”, cât și în urma studiului privind caracteristicile organoleptice ale vinurilor de acest tip.

Prin urmare, din secțiunea 2.3.2 litera (a) din caietul de sarcini și secțiunea 2.4 din documentul unic au fost modificate.

Motive:

Caietul de sarcini al unei DOP trebuie să includă o descriere organoleptică pentru toate produsele acoperite de DOP.

2.8.   Includerea unei descrieri organoleptice pentru vinurile din struguri supramaturați

Descriere:

Dată fiind includerea vinurilor din struguri supramaturați, au fost încorporate caracteristicile organoleptice ale acestor vinuri, obiectivul fiind detalierea parametrilor organoleptici ai acestui tip de produse, în conformitate cu informațiile oferite anterior și cu rezultatele obținute atât în urma analizelor senzoriale efectuate de Consiliul de reglementare a DOP „Priorat”, cât și în urma studiului privind caracteristicile organoleptice ale vinurilor de acest tip.

Prin urmare, secțiunea 2.3.3 din caietul de sarcini și secțiunea 2.4 din documentul unic au fost modificate.

Motive:

Caietul de sarcini al unei DOP trebuie să includă o descriere organoleptică pentru toate produsele acoperite de DOP.

2.9.   Poziție nouă a secțiunii privind mențiunile și eliminarea anumitor mențiuni

Descriere:

Secțiunea 2.4 din caietul de sarcini („Mențiuni privind învechirea și/sau producția”) a fost mutată. Acum este subsecțiunea C) din secțiunea 8.3 din caietul de sarcini, care este nouă.

În plus, definițiile mențiunilor „Crianza”, „Reserva” și „Gran Reserva” au fost eliminate, deoarece aceste mențiuni sunt deja reglementate ca mențiuni tradiționale și sunt, așadar, enumerate în continuare în secțiunea 8.5 din caietul de sarcini.

Prin urmare, secțiunea 2.4 din caietul de sarcini a fost modificată. Documentul unic nu a fost modificat.

Motive:

Conținutul secțiunii care a fost mutat nu se încadrează în descrierea produsului, ci, mai degrabă, stabilește condițiile pentru utilizarea pe etichete a anumitor mențiuni. Drept urmare, el constituie acum o subsecțiune a secțiunii 8.3, care tratează aspectul respectiv („Dispoziții suplimentare privind etichetarea. Prezentarea și etichetarea produselor”).

Definițiile celor trei mențiuni tradiționale au fost eliminate pentru a respecta mențiunile tradiționale specifice arealului. Cele trei mențiuni nu sunt legate de mențiunile tradiționale din areal, după cum demonstrează lipsa legăturilor lor istorice cu vinurile „Priorat”.

2.10.   Modificări ale practicilor de cultivare

Descriere:

Textul referitor la numărul de ochi per plantă de viță-de-vie a fost eliminat.

În plus, formularea din textul original al caietului de sarcini a fost adaptată pentru a face referire în mod specific la nevoia de a se utiliza practici agricole destinate menținerii particularităților vinurilor și respectării produselor tradiționale din arealul acoperit de denumirea de origine.

Totodată, textul care face referire la practica irigației a fost modificat, cu scopul unic și exclusiv de a o accepta ca măsură menită a asigura bunăstarea plantelor și a strugurilor.

În plus, densitatea minimă de plantare a fost majorată de la 2 500 la 3 000 de ochi la hectar în cazul parcelelor nou plantate.

Prin urmare, secțiunea 3 din caietul de sarcini („Practici de cultivare”) și secțiunea 2.5.1 din documentul unic au fost modificate.

Motive:

Verificările privind ochii au fost eliminate pentru a se optimiza indicatorii în vederea obținerii unor produse de cea mai înaltă calitate. Studiile privind estimarea și controlarea producției plantațiilor viticole arată că numărul de ochi trebuie să fie proporțional cu vitalitatea fiecărei plante de viță-de-vie considerate individual, nu în general. Încercarea de a obține struguri de cea mai bună calitate, asociată în general cu limitarea producției viței-de-vie, trebuie abordată în mod diferit, în funcție de soiuri, de parcele și de ani, evaluându-se situația specifică a fiecărei plantații viticole. Calitatea poate fi, de asemenea, controlată utilizând alte tehnici decât limitarea numărului de ochi, dar care sunt orientate către același obiectiv.

Normele privind irigarea au fost modificate cu scopul unic și exclusiv de a o permite ca măsură menită a asigura bunăstarea plantei și a strugurelui.

Densitatea de plantare a fost majorată în concordanță cu datele înregistrate cu privire la vița-de-vie din arealul acoperit de denumirea de origine și cu studiile actuale efectuate în această privință, care analizează calitatea strugurilor obținuți și se axează pe producția de struguri de înaltă calitate cu randamente în condițiile unei calități optime.

2.11.   Diferite aranjamente de producție pentru vinuri care vor purta denumirea unei unități geografice mai mici

Descriere:

Pentru ca un vin să poarte denumirea uneia dintre cele 12 unități geografice mai mici prevăzute în caietul de sarcini, vinul respectiv trebuie produs și învechit separat în cadrul unității de vinificație.

Prin urmare, secțiunea 3 din caietul de sarcini („Metode de producție”) și secțiunea 2.5.1 din documentul unic au fost modificate.

Motive:

Pentru a se putea verifica – din motive de trasabilitate – referirile la unități geografice mai mici pe etichetă, este esențial ca această distincție să fie realizată în procesul de producție.

2.12.   Extinderea arealului geografic delimitat

Descriere:

Parcela 99 din zona 2 a municipalității Falset a fost adăugată la proprietățile funciare care fac parte din arealul de producție al DOP „Priorat”.

Prin urmare, secțiunea 4.1 din caietul de sarcini și secțiunea 2.6 din documentul unic au fost modificate.

Motive:

Atunci când informațiile au fost transferate în caietul de sarcini actual, această proprietate funciară nu a fost inclusă în arealul de producție din cauza unei erori de redactare (eroare materială). Pe baza datelor din hărțile disponibile pentru arealul acoperit de denumirea de origine și a geografiei zonei, parcela care face obiectul acestei modificări se încadrează perfect în limitele arealului de producție și prezintă aspectele climatice și geologice corespunzătoare, astfel cum se demonstrează prin prezența solurilor tipice pentru restul arealului acoperit de denumirea de origine. Mai exact, parcela este situată în partea centrală a localității Falset, care este acoperită de DOP „Priorat”. Parcela respectivă include suprafețe clar orientate către sud, formate din corneene, roci foarte fragmentate din cauza unui nivel ridicat de metamorfism de contact, și este caracterizat de același sol precum celelalte parcele din arealul de producție.

2.13.   Delimitarea celor 12 unități geografice mai mici

Descriere:

A fost creată secțiunea 4.2 în caietul de sarcini, în care sunt enumerate denumirile și limitele celor 12 unități geografice mai mici. Aceasta le oferă producătorilor înregistrați în unitățile geografice mai mici dreptul de a utiliza denumirea corespunzătoare în prezentarea și etichetarea produsului, în cazul în care se hotărăsc să facă acest lucru.

Prin urmare, în caietul de sarcini a fost adăugată secțiunea 4.2, iar secțiunea 2.9 din documentul unic a fost modificată.

Motive:

Pentru ca denumirile referitoare la unități geografice mai mici să poată fi utilizate în prezentare și etichetare, este esențial ca fiecare unitate să fie delimitată.

De-a lungul timpului, produsele acoperite de DOP au fost, uneori, cunoscute după denumirea satului lor de origine. Pentru a se reglementa acest drept de a utiliza denumirile referitoare la unități geografice mai mici, limitele și denumirea fiecărei unități geografice mai mici trebuie stabilite în mod clar, exact și detaliat, astfel încât denumirea să poată fi utilizată pentru toate produsele acoperite de DOP (dacă se dorește) și originea lor să fie clar indicată.

2.14.   Includerea unui soi nou

Descriere:

Soiul Viognier a fost adăugat la lista de soiuri autorizate, ca soi secundar.

Prin urmare, secțiunea 6 din caietul de sarcini a fost modificată. Documentul unic nu a fost modificat.

Motive:

În concordanță cu raportul privind caracteristicile edafoclimatice și agronomice ale soiului Viognier acoperit de denumirea de origine calificată „Priorat” și adaptabilitatea acestuia în câmpurile experimentale, soiul menționat a fost adăugat pe lista de soiuri autorizate. În acest scop, s-a ținut seama de caracteristicile edafoclimatice și de performanța agronomică a soiului Viognier și de adaptabilitatea sa în câmpurile experimentale ale DOP „Priorat”. De asemenea, au fost luate în considerare analizele organoleptice și rezultatele obținute cu privire la vinurile experimentale din acest soi, care determină caracterul său adecvat pentru includerea în gama de soiuri autorizate în producția de vinuri acoperite de DOP „Priorat”.

2.15.   Formulare optimizată cu privire la legătură

Descriere și motive:

Secțiunile 7.2. și 7.3 din caietul de sarcini și secțiunea 2.8 din documentul unic au fost modificate.

Descrierea legăturii a fost îmbunătățită pentru a oferi o descriere mai bună a tuturor produselor vitivinicole.

2.16.   Justificarea îmbutelierii la locul de origine

Descriere și motive:

Secțiunea 8.2 din caietul de sarcini și secțiunea 2.9 din documentul unic au fost modificate.

A fost furnizată o mai bună justificare cu privire la cerința ca îmbutelierea să aibă loc în arealul delimitat.

2.17.   Noi restricții privind etichetarea

Descriere:

A fost prevăzută o limită cu privire la înălțimea maximă a caracterelor de pe etichete care indică localitatea și codul poștal din adresa unității de îmbuteliere sau de expediere, cu excepția cazului în care eticheta conține denumirea unei unități geografice mai mici eligibile pentru utilizare.

S-a specificat, de asemenea, că denumirile unităților geografice mai mici nu pot fi utilizate pe etichete dacă nu sunt respectate condițiile privind utilizarea lor.

Prin urmare, secțiunea 8.3 subsecțiunea A) din caietul de sarcini și secțiunea 2.9 din documentul unic au fost modificate.

Motive:

Pentru a se evita confuzia cu privire la originea strugurilor din care este făcut vinul, în cazul vinurilor care nu au dreptul de a utiliza o referire la o unitate geografică mai mică pe etichetele lor, înălțimea caracterelor utilizate pentru a indica denumirea localității în care este îmbuteliat vinul nu trebuie să depășească 3 mm, cu excepția cazului în care aceasta corespunde denumirii unei unități geografice mai mici eligibile pentru utilizare.

În plus, odată reglementate, aceste denumiri nu pot fi utilizate dacă nu sunt îndeplinite cerințele referitoare la ele din caietul de sarcini.

2.18.   Condiții pentru utilizarea unităților geografice mai mici

Descriere:

În caietul de sarcini a fost creată secțiunea 8.3 subsecțiunea B), pentru a se stabili condițiile de utilizare a denumirilor unităților geografice mai mici definite în secțiunea 4.2 din documentul respectiv.

Prin urmare, a fost creată subsecțiunea B) în secțiunea 8.3 din caietul de sarcini. Documentul unic nu a fost modificat.

Motive:

În temeiul legislației UE, statele membre pot reglementa dreptul de a utiliza denumirile care se referă la unitățile geografice mai mici.

2.19.   Eliminarea unei mențiuni tradiționale

Descriere:

Următorul termen a fost eliminat din lista de termeni tradiționali: „vino de finca/vino de pago” (vin care provine dintr-o singură podgorie).

Prin urmare, secțiunea 8.5 din caietul de sarcini a fost modificată. Documentul unic nu a fost modificat.

Motive:

întrucât „vino de finca” este un termen de etichetare reglementat și „vino de pago” este o mențiune tradițională introdusă pentru Spania în registrul E-Bacchus al UE, aceștia nu pot fi tratați ca sinonimi. Prin urmare, această eroare a fost corectată.

2.20.   Excepții privind producția

Descriere:

A fost creată secțiunea 8.6, pentru a se permite excepții de la limita maximă pentru plantare și de la producția maximă de vin. Aceste excepții se aplică în cazurile unei densități mari de plantare, precum și în cazuri excepționale, în care creșteri ale producției de până la 10 % și, respectiv, 4 % sunt permise pentru struguri și, respectiv, pentru vin.

Prin urmare, a fost adăugată o nouă secțiune (secțiunea 8.6) la caietul de sarcini, iar secțiunea 2.5.2 din documentul unic a fost modificată.

Motive:

Diferitele studii privind noile tendințe în practicile de cultivare indică faptul că strugurii obținuți pe plantații viticole cu o densitate mare de plantare sunt de înaltă calitate. Aceste parcele cu o densitate mare sunt definite drept parcele cultivate cu 5 000-9 000 de plante de viță-de-vie la hectar. O analiză a parcelelor din arealul acoperit de denumirea de origine cu privire la densitatea mare de plantare, precum și la producțiile de struguri ale parcelelor, arată că producția de struguri este mai ridicată pe parcelele cu o densitate mare de plantare, dar că acest lucru nu afectează calitatea și autenticitatea produselor obținute. Pentru a alinia într-o măsură cât mai mare caietul de sarcini cu această realitate, a fost inclus un nivel variabil al producției pentru parcelele cu o densitate mare de plantare. Producția maximă permisă a fost majorată la 6 000 (kg/ha) pentru soiurile roșii și la 8 000 (kg/ha) pentru soiurile albe, plus 0,5 kg pentru fiecare plantă de viță-de-vie cultivată ca parte a producției care depășește 5 000 de plante de viță-de-vie/ha.

Această referire la plantațiile viticole cu o densitate mare de plantare este susținută de o strategie de calitate care a fost apreciată în arealul acoperit de DOP „Priorat”. Practica descrisă, care am dori să fie recunoscută în arealul DOP, constă în cultivarea unui număr mult mai mare de plante de viță-de-vie pe plantație decât de obicei. Aceste plante trebuie să facă un efort mai mare pentru a crește, rezultând o producție redusă de fructe. Totuși, strugurii produși sunt de o calitate superioară celor care ar fi obținuți dacă densitatea de plantare ar fi mai convențională. Deși randamentul per plantă (plantă de viță-de-vie) este mai redus, faptul că există mai multe plante la hectar înseamnă o producție ușor mai ridicată la hectar pe astfel de terenuri, ceea ce justifică modificarea privind producțiile crescute ale acestor plantații viticole.

Dintr-o perspectivă tehnică, densitățile mari de plantare duc la obținerea unor ciorchini mai mici, mai puțin denși și cu boabe mai mici. Aceasta înseamnă că există un raport mai bun între pielița și pulpa bobului de strugure, care, în timpul fermentării, oferă vinului o concentrație mai ridicată a elementelor benefice, în special în ceea ce privește culoarea.

Diverse studii arată că o creștere a densității de plantare în cazul solurilor sărace majorează capacitatea solului de a fi cultivat. În cazul „Priorat”, o densitate mai ridicată se traduce în viță-de-vie cu mai puține frunze și mai puțini struguri. Acesta lucru ajută planta să facă față lipsei de apă din timpul verii și îi permite să producă ciorchini cu boabe mai mici și, prin urmare, cu o greutate redusă. Faptul că există mai puțini ciorchini pe plantă și că aceștia sunt de dimensiuni mai mici contribuie la sporirea calității. Totuși, faptul că există mai multe plante pe metru pătrat determină o creștere a producției totale a ansamblului plantelor.

În consecință, limitele maxime ale producției au fost, de asemenea, modificate pentru vinul care provine de pe parcele cu densitate mare.

Pentru a se asigura consecvența cu normele în vigoare în prezent, a fost inclusă opțiunea modificării limitei maxime a producției de vin permisă la hectar cu până la 4 puncte procentuale în anumiți ani de comercializare, din motive climatologice sau pentru a distinge anul recoltei. Acest demers este în conformitate cu dispozițiile Regulamentului privind denumirea de origine, Ordinul ARP/188/2006 din 18 aprilie 2006 al Guvernului Comunității Autonome Catalonia de aprobare a Regulamentului privind denumirea de origine calificată „Priorat”.

2.21.   Producție majorată pentru soiurile albe

Descriere:

În cazul soiurilor albe, limita producției a fost majorată de la 6 000 la 8 000 kg/ha, iar limita de extracție de la 39 hl/ha la 52 hl/ha.

Prin urmare, secțiunea 5 din caietul de sarcini și secțiunea 2.5.2 din documentul unic au fost modificate.

Motive:

În vederea adaptării normelor la diferitele practici de producție a strugurilor și a vinului care permit obținerea unor produse de cea mai înaltă calitate, au fost modificate valorile maxime privind producția. Acest lucru a fost realizat în conformitate cu datele și înregistrările privind arealul acoperit de denumirea de origine, precum și cu datele preluate din „rapoartele de recoltă” corespunzătoare recoltelor din anii 2010, 2011, 2012 și 2013, care arată că producția medie pentru soiurile albe este mai mare decât pentru soiurile roșii. Ținând seama de calitatea vinurilor albe și fără a le afecta autenticitatea, modificarea are scopul de a reflecta această situație.

Aplicând rata maximă de conversie struguri/vin, rezultă noile limite maxime de randament la extracție pentru soiurile albe.

2.22.   Modificarea adresei organismului de inspecție

Descriere și motive:

Informațiile privind organismul de certificare au fost modificate ca urmare a schimbării adresei.

Prin urmare, secțiunea 9.1 din caietul de sarcini a fost modificată. Documentul unic nu a fost modificat.

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea produsului

„Priorat/Priorato”

2.   Statul membru

Spania

3.   Tipul de indicație geografică

DOP – Denumire de origine protejată

4.   Categoriile de produse vitivinicole

1.

Vin

3.

Vin licoros

16.

Vin din struguri supramaturați

5.   Descrierea vinului (vinurilor)

VIN – vinuri albe și roze și vinuri care provin dintr-o singură podgorie („vinos de finca”)

Curat, clar și strălucitor. Intensitate și calitate aromatice adecvate.

Vinuri albe: arome puternice, fructate, florale sau lactate. Echilibrat, suav și proaspăt.

Vin alb învechit în recipient de lemn: arome de fructe și/sau mirodenii. La degustare, echilibrat și bine structurat.

Vinuri roze: arome fructate și/sau florale. Fructat la degustare, cu o persistență bună și un început și o dezvoltare adecvate în gură.

Dacă provin, de asemenea, dintr-o singură podgorie, aceste vinuri trebuie să aibă un aspect curat și clar, o intensitate aromatică adecvată și o bună structură la degustare.

Aciditate volatilă: vinuri cu o vechime mai mică de 1 an: 16,5 mEq/l; vinuri cu o vechime mai mare de 1 an: 18 mEq/l.

Max. SO2: 200 mg/l în cazul în care conținutul de zahăr este < 5 g/l; 250 mg/l în cazul în care conținutul de zahăr este de minimum 5 g/l.

În cazul limitelor care nu au fost indicate, trebuie respectată legislația relevantă.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

13

Aciditatea totală minimă

3,5 în grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

VIN – Vinuri roșii și vinuri care provin dintr-o singură podgorie

Curat, clar și strălucitor. Cu arome primare fructate și/sau florale și/sau minerale. Început și dezvoltare echilibrate la degustare, cu structură și prospețime.

Dacă este învechit în recipiente din lemn: vin curat și clar la vedere. Echilibru între arome primare, secundare și terțiare. Intens și plăcut. Începe și se dezvoltă la degustare, cu o structură corectă de taninuri.

Dacă provin, de asemenea, dintr-o singură podgorie, aceste vinuri trebuie să aibă un aspect curat și clar, o intensitate aromatică adecvată și o bună structură la degustare.

Aciditate volatilă: vinuri cu o vechime mai mică de 1 an: 16,5 mEq/l; vinuri cu o vechime mai mare de 1 an: 20 mEq/l.

Conținutul maxim de dioxid de sulf: 150 mg/l în cazul în care conținutul de zahăr este < 5 g/l; 200 mg/l în cazul în care conținutul de zahăr este de minimum 5 g/l.

În cazul limitelor care nu au fost indicate, trebuie respectată legislația relevantă.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

13,5

Aciditatea totală minimă

3,5 în grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

VIN LICOROS (vin rancio, vin licoros dulce, vin Mistela alb, vin Mistela roșu, vin dulce natural)

Vin rancio: aspect curat și clar, cu o culoare care variază de la roșu rubiniu la maro cu nuanțe de teracotă. Arome terțiare specifice învechirii. Aciditate volatilă detectabilă, cu posibile arome de fructe uscate. Aciditate echilibrată și onctuozitate.

Vin rancio dulce: la fel ca mai sus în ceea ce privește aspectul și aroma. În ceea ce privește gustul: onctuozitate pronunțată și gust dulce remarcabil.

Vin licoros dulce: aceste vinuri trebuie să aibă un aspect curat și clar. Arome de fructe și/sau flori și/sau mirodenii și/sau fructe uscate. O bună onctuozitate la degustare și un gust dulce remarcabil.

Vin Mistela alb: curat și clar, cu o culoare galben-pai cu posibile note aurii. Arome de struguri proaspeți, care sunt florale, fructate și/sau de mirodenii. O bună onctuozitate, aciditate echilibrată și un gust dulce remarcabil.

Vin Mistela roșu: la fel ca mai sus, dar de culoare roșie cu posibile note de violet.

Vin dulce natural: aspect curat și clar. Arome de fructe și/sau flori și/sau mirodenii și/sau fructe uscate. Posibile arome terțiare. O bună onctuozitate la degustare și un gust dulce remarcabil.

Aciditate volatilă: vinuri albe și roze: max. 18 mEq/l; vinuri roșii: max. 20 mEq/l; vinuri rancio: max. 40 mEq/l;

Conținutul maxim de dioxid de sulf: 150 mg/l în cazul în care conținutul de zahăr este < 5 g/l; 200 mg/l în cazul în care conținutul de zahăr este de minimum 5 g/l.

În cazul limitelor care nu au fost indicate, trebuie respectată legislația relevantă.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

15

Aciditatea totală minimă

3,5 în grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

VIN DIN STRUGURI SUPRAMATURAȚI

Vin din struguri supramaturați obținut fără mărirea artificială a tăriei alcoolice naturale, alcoolul provenind integral din fermentație. Cu o tărie alcoolică naturală de peste 15 % vol. și o tărie alcoolică dobândită minimă de 13,5 % vol.

În această categorie de vinuri, „vimblanc” este considerat a fi vinul obținut din must de Garnacha roșu și fermentat în recipiente fabricate, de preferință, din stejar, cu o capacitate maximă de 100 de litri.

Aspect curat și clar. Vinurile „vimblanc” tinere trebuie să aibă o culoare roșie-purpurie, care poate varia în intensitate, iar vinurile „vimblanc” învechite pot fi chiar rubinii. Arome de fructe uscate. Posibile arome terțiare. O bună onctuozitate la degustare și un gust dulce remarcabil.

Aciditate volatilă: vinuri cu o vechime mai mică de 1 an: max. 16,5 mEq/l; vinuri albe și roze cu o vechime de peste 1 an: max. 18 mEq/l; vinuri roșii cu o vechime de peste 1 an: max. 20 mEq/l;

Conținutul maxim de dioxid de sulf: vinuri albe și roze: 200 mg/l; vinuri roșii: 150 mg/l.

În cazul limitelor care nu au fost indicate, trebuie respectată legislația relevantă.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

13,5

Aciditatea totală minimă

3,5 în grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

6.   Practici oenologice

(a)   Practici oenologice esențiale

Practici de cultivare

Practicile de cultivare trebuie să fie practici tradiționale destinate obținerii de struguri de cea mai bună calitate.

Toate activitățile legate de cultivare trebuie să respecte atât echilibrul fiziologic al plantei, cât și mediul și să se bazeze pe cunoștințele agronomice necesare pentru obținerea unor struguri în condiții optime pentru producerea de vin.

Vița-de-vie trebuie condusă folosind metoda tradițională „en gobelet” și orice altă metodă care asigură cea mai bună calitate și bogăție aromatică a vinurilor.

Densitățile de plantare minime și maxime sunt de 2 500 și, respectiv, de 9 000 de plante de viță-de-vie la hectar. În cazul plantărilor noi efectuate începând cu 1 ianuarie 2013, densitățile de plantare minime și maxime sunt de 3 000 și, respectiv, de 9 000 de plante de viță-de-vie la hectar.

Practica irigației, care trebuie autorizată în prealabil, poate fi aplicată numai dacă este necesară pentru supraviețuirea platei sau pentru a se asigura ori a îmbunătăți calitatea strugurilor.

Recoltarea ar trebui să fie realizată, de preferință, manual. Vinurile protejate pot fi produse numai din struguri cu următoarele tării alcoolice potențiale minime: 12,5 % vol. pentru vinurile din soiuri roșii și 12 % vol. pentru vinurile din soiuri albe.

Restricție relevantă pentru vinificare

La producerea mustului trebuie urmate practicile tradiționale care utilizează tehnologie menită a optimiza calitatea vinurilor. Ar trebui să se aplice o presiune adecvată pentru extragerea mustului sau a vinului și pentru separarea acestuia de pielițe/tescovină, asigurându-se că la 100 kg de struguri recoltați nu se obțin mai mult de 65 de litri de vin.

Vinurile produse ca vinuri dintr-o singură podgorie trebuie produse și învechite complet separat în unitatea de vinificație și trebuie să poată fi identificate în orice moment. Producția maximă autorizată pentru strugurii care urmează să fie utilizați pentru producerea de vinuri dintr-o singură podgorie este cu 15 % mai scăzută decât producția prevăzută pentru denumirea de origine protejată. Tehnicile aplicate la recoltarea, transportul și manipularea strugurilor, presarea, controlul fermentării, practicile oenologice utilizate pe parcursul întregului proces de fabricare a vinului și învechirea vinului ar trebui să genereze produse de cea mai înaltă calitate.

Vinurile care au dreptul de a face referire la o unitate geografică mai mică pe etichetele lor trebuie produse și învechite separat în unitatea de vinificație și trebuie să poată fi identificate în orice moment.

(b)   Producții maxime

Soiuri roșii

6 000 de kilograme de struguri la hectar

Soiuri roșii

39 de hectolitri la hectar

soiuri albe

8 000 de kilograme de struguri la hectar

soiuri albe

52 de hectolitri la hectar

Soiuri roșii care urmează a fi utilizate pentru a produce vin dintr-o singură podgorie

5 100 de kilograme de struguri la hectar

Soiuri albe care urmează a fi utilizate pentru a produce vin dintr-o singură podgorie

6 800 de kilograme de struguri la hectar

Soiuri roșii care provin de pe parcele cu densitate mare (5 000-9 000 de plante de viță-de-vie la hectar). La producția maximă s-a adăugat o cantitate de 0,5 kg pentru fiecare plantă cultivată ca parte a producției care depășește 5 000 de plante de viță-de-vie la hectar.

6 000 de kilograme de struguri la hectar

Soiuri roșii care provin de pe parcele cu densitate mare (5 000-9 000 de plante de viță-de-vie la hectar). La producția maximă s-a adăugat o cantitate de 0,325 hl/100 de plante cultivate ca parte a producției care depășește 5 000 de plante de viță-de-vie la hectar.

39 de hectolitri la hectar

Soiuri albe care provin de pe parcele cu densitate mare (5 000-9 000 de plante de viță-de-vie la hectar). La producția maximă s-a adăugat o cantitate de 0,5 kg pentru fiecare plantă cultivată ca parte a producției care depășește 5 000 de plante de viță-de-vie la hectar.

8 000 de kilograme de struguri la hectar

Soiuri albe care provin de pe parcele cu densitate mare (5 000-9 000 de plante de viță-de-vie la hectar). La producția maximă s-a adăugat o cantitate de 0,325 hl/100 de plante cultivate ca parte a producției care depășește 5 000 de plante de viță-de-vie la hectar.

52 de hectolitri la hectar

7.   Arealul geografic delimitat

Bellmunt del Priorat, Gratallops, El Lloar, La Morera de Montsant și satul aferent Escaladei, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, La Vilella Alta, La Vilella Baixa, partea nordică a localității Falset, care cuprinde zonele 1, 4, 5, 6, 7, 21 și 25 în întregimea lor; și parcelele 38, 39, 40, 71, 92, partea vestică a parcelei 93 (1,69 ha), 96, 97, 98, 99, 100, 101, partea nordică a parcelei 102 (0,16 ha), 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 126, 128, 129, 130, 146, 147, 149 și 150 din zona 2; parcelele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, partea nordică a parcelei 47 (17 ha), partea nordică a parcelei 50 (2,6 ha), partea nordică a parcelei 52 (3 ha), partea nordică a parcelei 53 (14 ha), 54, 55, 56, 57, 58, 59 și 60 din zona 3; parcelele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, partea nordică a parcelei 28 (1,36 ha), partea nordică a parcelei 29 (3,85 ha), 63, 69, 72, 73, 74 și 75 din zona 19; parcelele 18, 19, 20, 21, partea nordică a parcelei 27 (1,36 ha), partea nordică a parcelei 28 (2,04 ha), 31, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, partea nordică a parcelei 65 (0,85 ha), 67, 69, 70, 71, 75, 76, 77 și 78 din zona 20; parcelele 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 și 40 din zona 22 și parcelele 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 36, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 și 48 din zona 24 și partea estică a localității Molar, care cuprinde zonele 5, 6 și 7 în întregimea lor și partea estică a parcelei 8 (0,45 ha) și parcelele 9, 10, 11, 12, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 37, 39, 40, 44, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 60, 62, 63, 65 și 68 din zona 4; parcelele 29, 30, 31, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 176, 194, 197, 198, 201, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 211 și 212 din zona 8; parcelele 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 33, 34, 38, 39, 40, 44 și 45 în zona 9 și parcelele 8, 13, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 35, 36, 37, 38, 39, 41, 42, 43, 44, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 și 72 din zona 10.

8.   Soiul/soiurile de struguri de vin principal(e)

 

Red. Garnacha

 

Mazuela - Samsó

 

Mazuela - Cariñena

9.   Descrierea legăturii (legăturilor)

În ceea ce privește elementele naturale care influențează calitatea produsului, arealul acoperit de DOP „Priorat”, care este foarte deluros, este alcătuit din materii din paleozoic, în principal ardezie din perioadele devonian și carbonifer. Aceasta este cea mai veche ardezie care poate fi găsită în Catalonia în legătură cu producția de vin. Aceste soluri de mică adâncime, sărace în materii organice, sunt formate, în mare parte, prin dezintegrarea ardeziei, cunoscută sub denumirea de „llicorell” sau „llicorella”. Rădăcinile plantelor de viță-de-vie își forțează drumul prin ardezia dezintegrată, căutând umiditate, apă și nutrienți. Astfel, vinurile „Priorat” dobândesc notele lor minerale caracteristice.

În ceea ce privește clima, arealul se bucură de condiții climatice unice, datorate izolării sale relative de influența mării și, în același timp, protecției împotriva vânturilor reci din nord, asigurată de Sierra de Montsant. Temperatura anuală medie se situează între 14 și 12 grade (în cea mai joasă parte a arealului, situată la poalele munților Sierra de Montsant) și există o diferență semnificativă între temperatura din timpul zilei și cea din timpul nopții. În special în timpul verii, temperaturile minime pot ajunge la 12 grade în timpul nopții, iar temperaturile maxime la 40 de grade la amiază. La suprafața solului stâncos se pot atinge temperaturi chiar mai ridicate. Aceste variații de temperatură determină un proces de maturare treptată și evoluția pozitivă a compușilor fenolici din struguri.

Cantitățile scăzute ale precipitațiilor anuale (între 400 și 500 de litri pe metru pătrat) și vânturile nord-vestice, care determină evaporarea rapidă a umidității la suprafață, alături de compoziția geologică a terenului și de structura specială a solului favorizează maturarea lentă și completă a fructului viței-de-vie, permițând recoltarea acestuia la momentul ideal. În schimb, aceste soluri tari și clima uscată împiedică, în general, creșterea viței-de-vie. Însă există o incidență scăzută a bolilor în plantă, ceea ce asigură buna calitate a strugurilor.

Acești factori naturali și plantațiile viticole oferă vinurilor „Priorat” aromă, corpolență și structură.

De asemenea, aceste elemente fac ca vinurile din primele recolte (alb, roze și roșu) să aibă un aspect clar și strălucitor, cu arome fructate deosebite și cu note minerale pronunțate. De asemenea, sunt proaspete în ceea ce privește aciditatea și au o notă finală consistentă.

Conținutul ridicat de zaharuri din unii struguri Priorat determină caracteristicile specifice ale vinurilor licoroase. În timp, acest fapt a determinat apariția a numeroase produse cu o tărie alcoolică ridicată și/sau gust dulce rezidual. Maturarea treptată a unor soiuri precum Garnacha permite producția de vinuri tari, care păstrează complexitatea și prospețimea soiului.

Vinurile rancio sunt produse printr-un proces de oxidare în butoaie de stejar sau recipiente de sticlă, cu niveluri ridicate de minerale, dar fără zaharuri reziduale. Vinurile dobândesc arome terțiare, inclusiv arome de fructe uscate, și culorile roșu-rubiniu și maro caracteristice, cu note de teracotă.

Vinurile licoroase dulci sunt produse prin vinificarea strugurilor care au o concentrație mare de zahăr. După ce se obține o tărie alcoolică naturală de 8 % vol., se adaugă alcool de vin până la 15 % vol. Vinurile sunt caracterizate de aspectul lor curat, de aromele de fructe uscate, de o structură bună la degustare și de un gust dulce remarcabil.

Vinurile Mistela sunt produse din must în care se adaugă alcool de vin până se ajunge la o tărie alcoolică de 15 % vol. Acest proces se desfășoară pe parcursul a 7 zile printr-un proces de transvazare, fermentația zaharurilor naturale fiind împiedicată. Vinurile sunt caracterizate de aromele lor florale, de fructe proaspete, cu note pronunțate de mirodenii.

Vinurile dulci naturale sunt produse din musturi care sunt foarte bogate în zaharuri. Musturile sunt parțial fermentate până la o tărie minimă naturală de 7 % vol. și suplimentate cu alcool de vin cel puțin până la 15 % vol. Vinurile sunt caracterizate de aromele lor fructate, de mirodenii, cu note de fructe uscate.

Cultivarea viței-de-vie pe coastele de deal și pe pantele abrupte ale acestui areal este dificilă și costisitoare și generează producții scăzute. Însă acestea sunt exact condițiile care permit o producție de vinuri concentrate de cea mai înaltă calitate, cu o tărie alcoolică ridicată – tărie care le oferă arome fine și delicate inconfundabile. Vinurile din struguri supramaturați sunt produse fie prin uscarea strugurilor, fie lăsarea fructelor coapte pe vița-de-vie un timp îndelungat, ceea ce determină evaporarea umidității și generează o concentrație foarte înaltă de zaharuri naturale în struguri. Aceste vinuri sunt obținute ca urmare a concentrațiilor ridicate de zaharuri și au o tărie alcoolică naturală minimă de 15 % vol., care nu este mărită în mod artificial. Aceste vinuri sunt caracterizate de aromele lor terțiare de fructe uscate și de o bună structură la degustare.

10.   Condiții suplimentare esențiale

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Ambalarea în interiorul arealului geografic delimitat

Descrierea condiției:

Motive:

O mai bună trasabilitate: limitarea transportării vinurilor contribuie la asigurarea identificării lor.

Evitarea periclitării calității: unitățile de îmbuteliere din zonă sunt adaptate la calitatea și cantitatea produsului. Prin reducerea duratei de transport, sunt evitate daunele cauzate de căldură și lumină și întârzierile.

Locul în care are loc de regulă îmbutelierea servește la identificarea originii. În cazul în care îmbutelierea ar avea loc atât în interiorul, cât și în afara arealului, încrederea consumatorilor ar putea fi subminată, dat fiind că aceștia cred că toate etapele producției unui vin acoperit de o denumire de origine calificată se desfășoară sub supravegherea deținătorilor protecției.

Îmbutelierea în afara arealului nu poate fi comparată cu îmbutelierea în interiorul arealului, ci este vorba despre o îmbuteliere într-o unitate diferită de cea în care a fost produs vinul deoarece:

orice transport al vinului în vrac în interiorul arealului trebuie autorizat;

îmbutelierea poate fi efectuată numai de unitățile de vinificație autorizate, care îndeplinesc anumite cerințe tehnice;

unitățile de vinificație respective pot să primească numai strugurii, musturile sau vinurile acoperite de DOP și să producă și să îmbutelieze numai vinurile acoperite de DOP;

întrucât arealul delimitat este mic, durata transportului poate fi limitată la minimum; și

produsul rămâne în microclima sa și nu este supus unor schimbări de temperatură și de altitudine care pot cauza învechirea prematură a acestuia.

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții suplimentare privind etichetarea

Descrierea condiției:

Toate tipurile de ambalaje trebuie să poarte un sigiliu al calității sau o etichetă numerotată de unică folosință, aplicat(ă) chiar în unitatea de vinificație.

Este obligatoriu ca etichetele vinurilor îmbuteliate să prezinte, în mod proeminent și în același câmp vizual ca informațiile obligatorii, mențiunea tradițională „Denumirea de origine calificată «Priorat»”. Înălțimea caracterelor utilizate pentru a indica denumirea „Priorat” nu trebuie să depășească 4 mm sau jumătate din înălțimea caracterelor utilizate pentru „Denumirea de origine calificată”.

În plus, etichetele trebuie să conțină denumirea localității sau codul poștal al unității de îmbuteliere ori de expediere. Înălțimea caracterelor utilizate pentru a indica localitatea nu trebuie să depășească 3 mm, cu excepția cazului în care această mențiune corespunde denumirii unei unități geografice mai mici eligibile pentru utilizare și conține această denumire.

Denumirea „vino de finca” trebuie să fie inclusă pe etichetă, alături de denumirea de origine de care aparține.

Denumirile unităților geografice mai mici nu pot fi utilizate pe etichetele produselor care nu îndeplinesc cerințele pentru utilizarea unor astfel de mențiuni.

Denumirile unităților geografice mai mici sunt:

 

Vila de Bellmunt

 

Vila d’Escaladei

 

Vila de Gratallops

 

Vila de El Lloar

 

Vila de La Morera

 

Vila de Poboleda

 

Vila de Porrera

 

Vila de Torroja

 

Vila de La Vilella Alta

 

Vila de La Vilella Baixa

 

Masos de Falset

 

Solanes del Molar

Link către caietul de sarcini

https://goo.gl/29EXyE


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.


Top