COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 30.1.2019
COM(2019) 65 final
2019/0030(COD)
Propunere de
REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
de stabilire a dispozițiilor pentru continuarea activităților de mobilitate în scopul învățării aflate în curs de desfășurare în cadrul programului Erasmus+ în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord („Regatul Unit”) din Uniunea Europeană
EXPUNERE DE MOTIVE
1.CONTEXTUL PROPUNERII
•Temeiurile și obiectivele propunerii
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (denumit în continuare „Regatul Unit”) a transmis, la 29 martie 2017, notificarea intenției sale de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că, în cazul în care Acordul de retragere nu este ratificat, legislația primară și secundară a Uniunii vor înceta să se aplice Regatului Unit începând cu data de 30 martie 2019 (denumită în continuare „data retragerii”). Regatul Unit va deveni, din acel moment, o țară terță.
Consiliul European (articolul 50) a solicitat din nou, la 13 decembrie 2018, intensificarea lucrărilor în vederea pregătirii la toate nivelurile pentru a se putea face față consecințelor retragerii Regatului Unit, ținând seama de toate evoluțiile posibile. Prezentul act face parte dintr-un pachet de măsuri pe care Comisia le adoptă ca răspuns la această solicitare.
Programul Erasmus+ este o inițiativă emblematică a UE, probabil unul dintre cele mai de succes programe ale Uniunii Europene. Acesta a oferit unui număr de peste 9 milioane de tineri europeni posibilitatea de a beneficia de o experiență de mobilitate în scopul învățării în străinătate de la începutul său, cu peste 30 de ani în urmă. Erasmus+ a creat o întreagă generație de persoane care se identifică cu Europa. O generație de oameni cu vederi largi, încrezători și responsabilizați, care împărtășesc valorile comune ale Europei și contribuie la construirea bazei de cunoștințe și a rezilienței economiei și societății europene.
Acest program susține acțiunile în domeniul educației și formării, tineretului și sportului. El sprijină țările europene să își modernizeze și să își îmbunătățească sistemele de educație și formare, precum și politicile în domeniul tineretului și sportului, consolidând rolul lor de vectori de creștere, ocupare a forței de muncă, competitivitate, inovare și coeziune socială. Erasmus+ oferă unui număr de aproape 800 000 de persoane pe an posibilitatea de a beneficia de învățare sau de formare în străinătate. Activitățile de mobilitate pot avea o durată de până la 12 luni.
Programul este un instrument esențial pentru realizarea până în 2025 a unui Spațiu european al educației, în cadrul căruia tinerii primesc cea mai bună educație și formare și în care învățarea, studiul și cercetarea nu ar fi împiedicate de frontiere, iar petrecerea unei perioade de timp într-un alt stat membru – pentru a studia, a învăța sau a lucra – devine o practică standard. În cadrul Spațiului european al educației, cetățenii vor avea un puternic sentiment al identității europene și vor conștientiza moștenirea culturală europeană și diversitatea acesteia.
La momentul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, vor exista aproape 14 000 de cursanți din UE-27 (studenți și stagiari din învățământul superior și din învățământul profesional și tehnic, cursanți tineri, personal educațional) în Regatul Unit și aproximativ 7 000 de cursanți din Regatul Unit în UE-27.
În cazul în care Acordul de retragere nu este ratificat, aceasta ar însemna că actualii participanți la Erasmus+ din UE-27 și din Regatul Unit ar fi nevoiți să își întrerupă activitățile de mobilitate în scopul învățării. Mulți studenți și-ar pierde creditele academice și ar putea fi obligați să își repete semestrul sau anul. Acest fapt ar avea un efect perturbator pentru studenții înșiși, precum și pentru instituțiile de origine și cele gazdă.
Prezenta propunere urmărește să pună în aplicare măsuri de urgență pentru a evita perturbarea activităților de mobilitate în scopul învățării din cadrul programului Erasmus+ care implică Regatul Unit în momentul retragerii sale din Uniunea Europeană. Aceste măsuri se vor aplica activităților de mobilitate aflate în curs de desfășurare în cadrul programului Erasmus+ care au început înainte de data la care tratatele încetează să se mai aplice Regatului Unit și în Regatul Unit.
•Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat
Prezenta propunere vizează continuarea programelor existente.
•Coerența cu alte domenii de politică a Uniunii
Prezenta propunere este în deplină coerență cu mandatul Consiliului pentru negocierile cu Regatul Unit privind retragerea sa din Uniune.
2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE
•Temeiul juridic
Articolele 165 și 166 din TFUE
•
Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)
Actul propus vizează asigurarea continuării parțiale a programului Erasmus+, care este reglementat prin Regulamentul (UE) nr. 1288/2013, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2018/1475. Conformitatea cu principiul subsidiarității a acestui program a fost deja examinată la momentul adoptării acestuia din urmă.
•Proporționalitatea
Propunerea este considerată proporțională, deoarece prevede modificarea juridică necesară și, în același timp, nu depășește ceea ce este necesar pentru a realiza o continuarea, în mod ordonat, a acțiunilor de mobilitate aflate în curs de desfășurare, validate deja în cadrul programului Erasmus+.
•Alegerea instrumentului
Întrucât actul se bazează pe Regulamentul (UE) nr. 1288/2013, propunerea de regulament este singura formă adecvată.
Datorită faptului că prezentul regulament - care intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene - se va aplica numai în cazul în care un acord de retragere încheiat cu Regatul Unit în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană nu a intrat în vigoare până la data la care tratatele încetează să se mai aplice Regatului Unit și în Regatul Unit, actul ad hoc propus este mai adecvat decât un regulament sub forma unui act de modificare.
3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX POST, CONSULTĂRILOR PĂRȚILOR INTERESATE ȘI EVALUĂRII IMPACTULUI
•Consultările părților interesate
Având în vedere că propunerea trebuie elaborată urgent, astfel încât să poată fi adoptată la timp de către colegiuitori, nu s-a putut realiza o consultare a părților interesate.
•Evaluarea impactului
Având în vedere natura măsurii propuse, nu a fost efectuată nicio evaluare a impactului, în conformitate cu Orientările privind o mai bună legiferare. Nu există alte opțiuni de politică substanțial diferite. Măsura avută în vedere reprezintă singura opțiune viabilă de politică pentru a asigura continuarea, în mod ordonat, a activităților de mobilitate în scopul învățării aflate în curs de desfășurare care implică Regatul Unit în cadrul programului Erasmus+, după retragerea Regatului Unit din Uniune.
4.IMPLICAȚII BUGETARE
Prezenta propunere urmărește să garanteze, în cazul în care Acordul de retragere nu este ratificat, continuarea activităților de mobilitate în scopul învățării aflate în curs de desfășurare în cadrul programului Erasmus+ care implică Regatul Unit, fără a modifica sumele alocate și finanțarea acestora.
2019/0030 (COD)
Propunere de
REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
de stabilire a dispozițiilor pentru continuarea activităților de mobilitate în scopul învățării aflate în curs de desfășurare în cadrul programului Erasmus+ în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord („Regatul Unit”) din Uniunea Europeană
PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 165 alineatul (4) și articolul 166 alineatul (4),
având în vedere propunerea Comisiei Europene,
după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,
având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European,
având în vedere avizul Comitetului Regiunilor,
hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,
întrucât:
(1)La 29 martie 2017, Regatul Unit a transmis notificarea intenției sale de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Tratatele vor înceta să se aplice Regatului Unit începând cu data intrării în vigoare a unui acord de retragere sau, în lipsa încheierii unui astfel de acord, la doi ani după respectiva notificare, și anume începând cu data de 30 martie 2019, cu excepția cazului în care Consiliul European, în acord cu Regatul Unit, decide în unanimitate să prelungească această perioadă.
(2)Retragerea are loc în perioada de programare 2014-2020 a programului Erasmus+, la care Regatul Unit participă.
(3)Regulamentul (UE) nr. 1288/2013 al Parlamentului European și al Consiliului reglementează programul Erasmus+. Prezentul regulament ar trebui să stabilească norme pentru a permite continuarea angajamentelor juridice asumate deja în ceea ce privește activitățile de mobilitate în scopul învățării aflate în curs de desfășurare care implică Regatul Unit, în urma retragerii sale din Uniune în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1288/2013.
(4)Începând cu data la care tratatele încetează să se aplice, Regatul Unit va înceta să fie inclus în „partea din Uniune a zonei vizate de program” în sensul articolului 24 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1288/2013. Pentru a evita ca actualii participanți la Erasmus+ să fie nevoiți să-și întrerupă activitățile de mobilitate în scopul învățării aflate în curs de desfășurare, ar trebui adaptate normele privind eligibilitatea activităților de mobilitate în scopul învățării aflate în curs de desfășurare în cadrul programului Erasmus+.
(5)În scopul continuării finanțării de la bugetul Uniunii a activităților de mobilitate în scopul învățării aflate în curs de desfășurare, Comisia și Regatul Unit ar trebui să convină cu privire la permiterea exercitării controalelor și a auditurilor vizând activitățile respective. În cazul în care controalele și auditurile necesare nu pot fi efectuate, acest lucru ar trebui considerat drept o deficiență gravă în sistemul de gestiune și control.
(6)Prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în regim de urgență și să se aplice începând cu ziua următoare datei la care tratatele încetează să se mai aplice pentru și în Regatul Unit, cu excepția cazului în care un acord de retragere încheiat cu Regatul Unit a intrat în vigoare până la acea dată.
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Obiect și domeniu de aplicare
Prezentul Regulament prevede dispozițiile pentru continuarea activităților de mobilitate în scopul învățării menționate la articolele 7 și 13 din Regulamentul (UE) nr. 1288/2013 care au început cel târziu la data la care tratatele încetează să se mai aplice Regatului Unit și în Regatul Unit.
Articolul 2
Eligibilitate
1.Activitățile menționate la articolul 1 care se desfășoară în Regatul Unit sau care implică entități sau participanți din Regatul Unit, continuă a fi eligibile.
2.În scopul aplicării oricăror alte dispoziții ale Regulamentului (UE) nr. 1288/2013 și ale actelor de punere în aplicare a regulamentului respectiv care sunt necesare pentru aplicarea alineatului (1), Regatul Unit este tratat ca un stat membru, care face obiectul dispozițiilor prezentului regulament.
Cu toate acestea, reprezentanții Regatului Unit nu fac parte din comitetul menționat la articolul 36 din Regulamentul (UE) nr. 1288/2013.
Articolul 3
Controale și audituri
Aplicarea normelor referitoare la controalele și la auditul activităților de mobilitate în scopul învățării menționate la articolul 1 se stabilește de comun acord de către Comisie și autoritățile din Regatul Unit. Controalele și auditurile vizează întreaga perioadă de desfășurare a activităților de mobilitate în scop educațional, precum și a activităților de monitorizare aferente.
În cazul în care controalele și auditul programului nu pot fi efectuate în Regatul Unit, acest fapt constituie o deficiență gravă în respectarea obligațiilor principale privind punerea în aplicare a angajamentului juridic între Comisie și agenția națională din Regatul Unit.
Articolul 4
Intrarea în vigoare și aplicarea
Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Acesta se aplică de la data următoare celei în care tratatele încetează să se mai aplice Regatului Unit și în Regatul Unit în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles,
Pentru Parlamentul European
Pentru Consiliu
Președintele
Președintele
FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ
1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI
1.1.Titlul propunerii/inițiativei
1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e)
Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a dispozițiilor pentru continuarea activităților de mobilitate în scopul învățării aflate în curs de desfășurare în cadrul programului Erasmus+ în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord („Regatul Unit”) din Uniunea Europeană.
1.3.Motivele propunerii/inițiativei
1.3.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei
Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Acesta se aplică de la data următoare celei în care tratatele încetează să se mai aplice Regatului Unit și în Regatul Unit în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană.
Prezentul regulament nu se aplică dacă un acord de retragere încheiat cu Regatul Unit în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană intră în vigoare până la data respectivă.
1.3.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.
1.3.3.Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare
1.3.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare
Prezentul regulament este compatibil cu cadrul financiar multianual. El nu are niciun impact financiar.
1.3.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor
Prezentul regulament nu are niciun impact financiar. Contribuția Uniunii la programe va fi finanțată din bugetul general al Uniunii.
1.4.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei
–X niciun impact financiar
1.5.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)
Gestiune directă asigurată de Comisie
–– prin intermediul departamentelor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;
–– prin intermediul agențiilor executive.
Gestiune partajată cu statele membre
Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:
– țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;
– organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);
– BEI și Fondului european de investiții;
– organismelor menționate la articolele 70 și 71 din Regulamentul financiar;
– organismelor de drept public;
– organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;
– organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;
– persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, și care sunt identificate în actul de bază relevant.
–Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.
Observații:
2.MĂSURI DE GESTIUNE
2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare
A se preciza frecvența și condițiile aferente monitorizării și raportării.
2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control
2.2.1.Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse
2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor
2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere)
2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor
3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI
3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)
·Linii bugetare existente
În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.
Rubrica din cadrul financiar multianual
|
Linia bugetară
|
Tipul de
cheltuieli
|
Contribuție
|
|
Numărul
|
Dif./ Nedif.
|
din partea țărilor AELS
|
din partea țărilor candidate
|
din partea țărilor terțe
|
în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar
|
|
|
Dif.
|
NU
|
NU
|
NU
|
NU
|
3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor
3.2.1Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale
–◻
Prezentul regulament nu are niciun impact financiar.
–◻
Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:
|
|
|
|
2019
|
2020
|
2021
|
2022
|
2023
|
Anii următori
|
TOTAL
|
Anularea de credite operaționale
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Angajamente
|
(1a)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plăți
|
(2 a)
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL credite
|
Angajamente
|
=1a+1b +3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plăți
|
=2a+2b
+3
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL credite operaționale
|
Angajamente
|
(4)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plăți
|
(5)
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice
|
(6)
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL credite la RUBRICA 13
din cadrul financiar multianual
|
Angajamente
|
=4+ 6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plăți
|
=5+ 6
|
|
|
|
|
|
|
|
În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici operaționale, a se repeta secțiunea de mai sus:
TOTAL credite operaționale (toate
|
Angajamente
|
(4)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rubricile operaționale)
|
Plăți
|
(5)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice (toate rubricile operaționale)
|
(6)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL credite la RUBRICILE 1 - 4
din cadrul financiar multianual
(Suma de referință)
|
Angajamente
|
=4+ 6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plăți
|
=5+ 6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rubrica din cadrul financiar multianual
|
5
|
„Cheltuieli administrative”
|
Această secțiune ar trebui completată utilizând „datele bugetare cu caracter administrativ” care trebuie introduse mai întâi în
anexa la fișa financiară legislativă
(anexa V la normele interne), încărcată în DECIDE pentru consultarea interservicii.
milioane EUR (cu trei zecimale)
|
|
Anul N
|
Anul N+1
|
Anul N+2
|
Anul N+3
|
A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)
|
TOTAL
|
DG: <…….>
|
|
|
|
|
|
|
|
Resurse umane
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alte cheltuieli administrative
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL Direcția Generală <…….>
|
Credite
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL credite la RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual
|
(Total angajamente =
Total plăți)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milioane EUR (cu trei zecimale)
|
|
Anul N
|
Anul N+1
|
Anul N+2
|
Anul N+3
|
A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)
|
TOTAL
|
TOTAL credite la RUBRICILE 1 - 5
din cadrul financiar multianual
|
Angajamente
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plăți
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.2.2Realizările preconizate finanțate din credite operaționale
Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)
A se indica obiectivele și realizările
|
|
|
Anul N
|
Anul N+1
|
Anul N+2
|
Anul N+3
|
A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)
|
TOTAL
|
|
|
|
|
|
REALIZĂRI
|
|
|
|
Tip
|
Costuri medii
|
Nr.
|
costuri
|
Nr.
|
costuri
|
Nr.
|
costuri
|
Nr.
|
costuri
|
Nr.
|
costuri
|
Nr.
|
costuri
|
Nr.
|
costuri
|
Total nr.
|
Total costuri
|
OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1
…
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Realizare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Realizare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Realizare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 2…
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Realizare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTALURI
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.2.3Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative
– Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ
– Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:
milioane EUR (cu trei zecimale)
|
Anul
N
|
Anul N+1
|
Anul N+2
|
Anul N+3
|
A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)
|
TOTAL
|
RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Resurse umane
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alte cheltuieli administrative
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Subtotal RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual
|
|
|
|
|
|
|
|
|
În afara RUBRICII 5 din cadrul financiar
multianual
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Resurse umane
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alte cheltuieli cu caracter administrativ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Subtotal în afara RUBRICII 5din cadrul financiar multianual
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Necesarul de credite pentru resursele umane și pentru alte cheltuieli cu caracter administrativ va fi acoperit de creditele direcției generale (DG) respective care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau au fost redistribuite intern în cadrul DG-ului respectiv, completate, după caz, cu resurse suplimentare care ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.
3.2.3.1. Necesarul de resurse umane estimat
– Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.
– Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:
Estimări în echivalent normă întreagă
|
Anul N
|
Anul N+1
|
Anul N+2
|
Anul N+3
|
A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)
|
Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)
|
|
|
|
|
|
XX 01 01 01 (la sediu și în reprezentanțele Comisiei)
|
|
|
|
|
|
|
|
XX 01 01 02 (în delegații)
|
|
|
|
|
|
|
|
XX 01 05 01/11/21 (cercetare indirectă)
|
|
|
|
|
|
|
|
10 01 05 01/11 (cercetare directă)
|
|
|
|
|
|
|
|
Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI)
|
|
|
|
|
|
XX 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)
|
|
|
|
|
|
|
|
XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JPD în delegații)
|
|
|
|
|
|
|
|
XX 01 04 yy
|
- la sediu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- în delegații
|
|
|
|
|
|
|
|
XX 01 05 02/12/22 (AC, END, INT - cercetare indirectă)
|
|
|
|
|
|
|
|
10 01 05 02/12 (AC, END, INT – cercetare directă)
|
|
|
|
|
|
|
|
Alte linii bugetare (a se preciza)
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL
|
|
|
|
|
|
|
|
XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.
Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi acordate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.
Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:
Funcționari și personal temporar
|
|
Personal extern
|
|
3.2.4. Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual
Propunerea/inițiativa:
X poate fi finanțată integral în cadrul rubricii relevante din cadrul financiar multianual (CFM).
necesită utilizarea marjei nealocate din cadrul rubricii corespunzătoare din CFM și/sau utilizarea instrumentelor speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul privind CFM
A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare vizate, sumele aferente și instrumentele propuse a fi utilizate.
necesită revizuirea CFM.
A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare vizate, precum și sumele aferente.
3.2.5. Contribuțiile terților
Propunerea/inițiativa:
X nu prevede cofinanțare din partea terților
prevede cofinanțare din partea terților, estimată mai jos:
Credite în EUR
3.3. Impactul estimat asupra veniturilor
–X Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.
–◻Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:
–
asupra resurselor proprii
–
asupra altor venituri
–vă rugăm să precizați dacă veniturile sunt alocate unor linii de cheltuieli X
EUR
Pentru veniturile alocate, a se preciza linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).
Alte observații (de exemplu, metoda/formula utilizată pentru calcularea impactului asupra veniturilor sau orice alte informații).