EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0049

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2403 în ceea ce privește autorizațiile de pescuit pentru navele de pescuit ale Uniunii în apele Regatului Unit și operațiunile de pescuit ale navelor de pescuit ale Regatului Unit în apele Uniunii

COM/2019/49 final

Bruxelles, 23.1.2019

COM(2019) 49 final

2019/0010(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2403 în ceea ce privește autorizațiile de pescuit pentru navele de pescuit ale Uniunii în apele Regatului Unit și operațiunile de pescuit ale navelor de pescuit ale Regatului Unit în apele Uniunii


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

La 29 martie 2017, Regatul Unit și-a notificat intenția de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că, în cazul în care acordul de retragere nu este ratificat, legislația primară și cea secundară a Uniunii vor înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019 (denumită în continuare „data retragerii”). Din acel moment, Regatul Unit va deveni țară terță.

În comunicarea sa intitulată „Pregătiri pentru retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană la 30 martie 2019: un plan de contingență” din 13 noiembrie 2018, Comisia a stabilit măsurile de contingență pe care intenționează să le ia în cazul în care, la data retragerii, nu este în vigoare niciun acord de retragere. În această comunicare, Comisia a enumerat acțiunile pe care le consideră necesare, reamintind totodată că s-ar putea impune acțiuni suplimentare într-o etapă ulterioară. Comunicarea a prezentat și cele șase principii generale pe care trebuie să le respecte măsurile de contingență la toate nivelurile. Printre acestea se numără următoarele: măsurile de contingență nu ar trebui să reproducă beneficiile apartenenței la Uniune și nici condițiile unei eventuale perioade de tranziție, astfel cum se prevede în acordul de retragere; măsurile de contingență trebuie să aibă caracter temporar și, în principiu, nu ar trebui să depășească sfârșitul anului 2019 și măsurile respective trebuie să fie acțiuni unilaterale întreprinse de Uniunea Europeană în scopuri legate de urmărirea intereselor sale și, prin urmare, în principiu, Uniunea le poate revoca în orice moment.

Consiliul European (articolul 50) a solicitat din nou, la 13 decembrie 2018, intensificarea eforturilor de pregătire la toate nivelurile pentru întâmpinarea consecințelor retragerii Regatului Unit, luându-se în considerare toate rezultatele posibile. La 19 decembrie 2018, ca reacție la solicitarea respectivă, Comisia a prezentat un pachet de măsuri. La 17 și 18 decembrie 2018, Consiliul Agricultură și Pescuit a stabilit posibilitățile de pescuit pentru 2019. Pe baza acestui fapt și ținând seama de discuțiile care au loc cu statele membre pe tema impactului semnificativ asupra sectorului pescuitului al unei retrageri dezorganizate a Regatului Unit în lipsa unui acord de retragere și de faptul că părțile interesate nu pot atenua singure aceste consecințe negative, Comisia a ajuns la concluzia că sunt necesare două măsuri de contingență pentru sectorul pescuitului. Pe lângă această măsură privind gestionarea durabilă a flotelor de pescuit externe, Comisia propune o măsură care să modifice Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime.

În temeiul Regulamentului (UE) nr. 1380/2013 1 , (Regulamentul de bază privind politica comună în domeniul pescuitului), navele de pescuit ale Uniunii au acces egal la apele și resursele Uniunii care intră sub incidența normelor politicii comune în domeniul pescuitului. De la data retragerii, politica comună în domeniul pescuitului nu se va mai aplica Regatului Unit. Din acel moment, apele Regatului Unit (apele teritoriale și zona economică exclusivă adiacentă) nu vor mai face parte din apele Uniunii.

În lipsa unui acord de retragere, activitățile de pescuit ale navelor statelor membre în apele Regatului Unit și ale navelor Regatului Unit în apele Uniunii nu ar mai fi reglementate de Regulamentul de bază privind politica comună în domeniul pescuitului din momentul în care Regatul Unit se retrage din Uniune.

Pentru a se garanta durabilitatea activităților de pescuit și având în vedere importanța pescuitului pentru subzistența economică a numeroase comunități, este important să se mențină deschisă posibilitatea unor înțelegeri privind acordarea accesului reciproc la pescuit navelor Uniunii și ale Regatului Unit în apele celeilalte părți, pentru o scurtă perioadă de timp, după data retragerii. Prezentul regulament urmărește crearea cadrului juridic corespunzător referitor la acest acces reciproc.

În conformitate cu Convenția Organizației Națiunilor Unite asupra dreptului mării din 10 decembrie 1982 („UNCLOS”) și cu Acordul Organizației Națiunilor Unite pentru aplicarea prevederilor Convenției Organizației Națiunilor Unite asupra dreptului mării din 10 decembrie 1982 în legătură cu conservarea și gestionarea populațiilor transzonale și a stocurilor de pești mari migratori din 4 august 1995 („UNFSA”), gestionarea anumitor populații transzonale și stocuri de pești mari migratori comune necesită cooperarea tuturor țărilor în ale căror ape apar stocurile respective (statele de coastă) și a țărilor ale căror flote exploatează stocurile respective (statele care pescuiesc). Această cooperare poate fi stabilită în cadrul unor înțelegeri ad-hoc între țările care dețin un interes în privința pescuitului.

Posibilitățile de pescuit pentru anul 2019 au fost convenite, și de Regatul Unit, în perioada în care acest stat era membru al Uniunii. Aceste înțelegeri și posibilitățile de pescuit stabilite în cadrul lor asigură baza pentru stabilitatea activităților de pescuit și au fost stabilite cu respectarea deplină a cerințelor de la articolele 61 și 62 din UNCLOS. Înțelegerile respective urmăresc să asigure exploatarea durabilă a resurselor marine vii și stabilitatea în apele Uniunii și în cele ale Regatului Unit.

Regulamentul (UE) 2017/2403 2 (Regulamentul SMEFF) stabilește normele pentru operațiunile de pescuit efectuate de navele de pescuit ale Uniunii în apele unei țări terțe și pentru nave de pescuit ale unor țări terțe în apele Uniunii.

Pentru operațiunile de pescuit realizate de navele de pescuit ale Uniunii în apele unei țări terțe, SMEFF prevede că un stat membru de pavilion poate acorda autorizații directe operatorului și stabilește condițiile și procedurile de acordare a acestor autorizații. Dat fiind numărul de nave de pescuit ale Uniunii care desfășoară activități de pescuit în apele Regatului Unit, aceste condiții și proceduri ar putea duce la întârzieri considerabile și la o sarcină administrativă mai mare în cazul în care Regatul Unit autorizează navele UE să pescuiască în apele Regatului Unit. Este necesar să se stabilească condiții și proceduri specifice pentru a se facilita autorizarea de către Regatul Unit a navelor de pescuit ale Uniunii să realizeze activități de pescuit în apele Regatului Unit. Aceste condiții și proceduri ar trebui să fie echivalente cu cerințele de autorizare pe care le stabilește SMEFF pentru navele țărilor terțe care desfășoară activități de pescuit în apele Uniunii.

Regulamentul de bază privind PCP abilitează statele membre să schimbe între ele, integral sau parțial, posibilitățile de pescuit care le-au fost alocate. Anual au loc aproximativ 1 000 de schimburi de cote între Regatul Unit și statele membre. Fără a aduce atingere competenței exclusive a Uniunii, este nevoie de un sistem flexibil după data retragerii, care să permită UE să facă schimb de cote cu Regatul Unit. De aceea, ar trebui ca statele membre să poată discuta cu Regatul Unit și, după caz, să stabilească un posibil plan general referitor la un transfer sau schimb de cote avut în vedere. Posibilitățile de pescuit primite de la Regatul Unit sau transferate acestui stat în cadrul transferului sau schimbului de cote sunt considerate cote alocate statului membru în cauză sau deduse din cotele alocate acestuia. Această alocare nu modifică cheia de repartizare existentă în scopul alocării posibilităților de pescuit între statele membre în conformitate cu principiul relativei stabilități a activităților de pescuit.

Normele specifice prevăzute în prezenta propunere ar trebui să se aplice din ziua următoare celei în care dreptul Uniunii încetează să se aplice Regatului Unit în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană. Acordarea autorizațiilor face obiectul principiului „reciprocității”, și anume al condiției ca Regatul Unit să extindă actualele drepturi de acces pentru ca navele UE să desfășoare activități de pescuit în apele Regatului Unit. Prin urmare, autorizațiile vor fi acordate numai dacă și în măsura în care Regatul Unit furnizează autorizații pentru ca navele Uniunii să utilizeze posibilitățile de pescuit care le-au fost alocate în conformitate cu regulamentele privind posibilitățile de pescuit.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Nu se aplică.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Nu se aplică.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temeiul juridic

Temeiul juridic este articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Subsidiaritatea

PCP și controlul său reprezintă un domeniu de competență exclusivă a UE în temeiul articolului 3 litera (d) din tratat și prin urmare nu se aplică principiul subsidiarității.

Actul propus ar modifica Regulamentul Uniunii (UE) 2017/2403, astfel încât să furnizeze un temei juridic în dreptul Uniunii care să prevadă posibilitatea pentru navele Regatului Unit de a desfășura activități de pescuit în apele Uniunii și introducerea unor proceduri de autorizare simplificate și mai eficiente pentru navele care doresc să pescuiască în apele Regatului Unit. În consecință, este indispensabil să se întreprindă acțiuni la nivelul Uniunii, rezultatul neputând fi obținut prin acțiuni la nivelul statelor membre din cauza competenței exclusive a Uniunii.

Proporționalitatea

Propunerea respectă principiul proporționalității. Regulamentul propus este considerat proporțional deoarece scopul său este ca statu-quo-ul în ceea ce privește accesul navelor de pescuit ale Uniunii în apele Regatului Unit să poată fi asigurat prin stabilirea unor condiții de autorizare reciproce. Se evită în acest mod perturbările majore și întârzierile în procedurile de autorizare. Regulamentul propus continuă totodată practica schimbului de cote cu Regatul Unit existentă în perioada în care Regatul Unit era stat membru al Uniunii.

Alegerea instrumentului

Prezentul act este modificarea unui regulament.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluări ex-post/verificări ale adecvării legislației existente

Nu se aplică din cauza naturii temporare, excepționale și punctuale a evenimentului pentru care este necesară prezenta propunere nelegată de obiectivele legislației existente.

Consultări cu părțile interesate

Diverse părți interesate din domeniul pescuitului și reprezentanți ai statelor membre au adus în discuție dificultățile generate de retragerea Regatului Unit din Uniune și posibile soluții în acest sens. Totalitatea operatorilor, a părților interesate și a statelor membre în cauză au subliniat necesitatea asigurării unor activități reciproce de pescuit durabil.

Obținerea și utilizarea expertizei

Nu se aplică.

Evaluarea impactului

Nu este necesară o evaluare a impactului, având în vedere caracterul excepțional al situației și nevoile limitate ale perioadei în care este pusă în aplicare schimbarea statutului Regatului Unit. Nu sunt disponibile alte opțiuni de politică decât cea propusă diferite din punct de vedere material și juridic    

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Nu se aplică.

Drepturile fundamentale

Prezenta propunere nu are consecințe asupra protecției drepturilor fundamentale.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu are niciun fel de implicații bugetare.

5.ALTE ELEMENTE

Nu se aplică.

2019/0010 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2403 în ceea ce privește autorizațiile de pescuit pentru navele de pescuit ale Uniunii în apele Regatului Unit și operațiunile de pescuit ale navelor de pescuit ale Regatului Unit în apele Uniunii

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 3 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Regatul Unit a prezentat, la 29 martie 2017, notificarea intenției sale de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Tratatele nu se vor mai aplica Regatului Unit de la data intrării în vigoare a unui acord de retragere sau, în lipsa încheierii unui acord, la doi ani după respectiva notificare, și anume începând cu data de 30 martie 2019, cu excepția cazului în care Consiliul European, în acord cu Regatul Unit, decide în unanimitate să extindă această perioadă.

(2)Acordul de retragere conține modalități referitoare la aplicarea pentru Regatul Unit și în această țară a unor dispoziții din dreptul Uniunii, după data la care tratatele încetează să se mai aplice Regatului Unit și în această țară. Dacă acordul respectiv intră în vigoare, politica comună în domeniul pescuitului (PCP) se va aplica Regatului Unit și în această țară pe durata perioadei de tranziție în conformitate cu acel acord și va înceta să se aplice la sfârșitul acestei perioade.

(3)Din momentul în care PCP va înceta să se mai aplice Regatului Unit, apele Regatului Unit (apele teritoriale și zona economică exclusivă adiacentă) nu vor mai face parte din apele Uniunii. În consecință, în situația unei retrageri dezorganizate, navele Uniunii și ale Regatului Unit riscă să nu aibă posibilitatea de a utiliza pe deplin posibilitățile de pescuit stabilite pentru 2019.

(4)Pentru a se garanta durabilitatea activităților de pescuit și având în vedere importanța pescuitului pentru subzistența economică a numeroase comunități din Uniune și din Regatul Unit, este important să se mențină posibilitatea unor înțelegeri privind acordarea accesului reciproc și permanent total la pescuit navelor Uniunii și ale Regatului Unit în apele celeilalte părți după ce PCP încetează să se mai aplice Regatului Unit ca stat membru, pentru o perioadă limitată de timp. Prezentul regulament urmărește crearea cadrului juridic corespunzător referitor la acest acces reciproc.

(5)Sfera de aplicare teritorială a prezentului regulament și orice referire la Regatul Unit nu includ Gibraltarul.

(6)Posibilitățile de pescuit pentru 2019 au fost convenite 4 , 5 inclusiv de Regatul Unit, în perioada în care acest stat era membru al Uniunii. Aceste posibilități de pescuit au fost stabilite cu respectarea deplină a cerințelor stabilite la articolele 61 și 62 din Convenția Organizației Națiunilor Unite asupra dreptului mării. Pentru a se asigura exploatarea durabilă a resurselor marine vii și stabilitatea în apele Uniunii și ale Regatului Unit, cotele alocate și părțile din cotele alocate convenite pentru statele membre și Regatul Unit ar trebui să rămână disponibile în conformitate cu articolele 2 și 3 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 6 .

(7)Având în vedere modelele de lungă durată de pescuit ale navelor din Regatul Unit în apele Uniunii și viceversa, Uniunea ar trebui să prevadă un mecanism prin care navele Regatului Unit să aibă acces la apele Uniunii prin intermediul autorizațiilor, pentru a-și putea pescui părțile din cotele alocate stabilite prin Regulamentele (UE) [2019/…] și (UE) 2018/2025 în aceleași condiții care se aplică și navelor Uniunii, pentru o perioadă limitată de timp. Ar trebui să se acorde astfel de autorizații de pescuit numai dacă și în măsura în care Regatul Unit continuă să furnizeze autorizații pentru ca navele Uniunii să utilizeze în continuare posibilitățile de pescuit care le-au fost alocate în conformitate cu regulamentele aplicabile privind posibilitățile de pescuit.

(8)Regulamentul (UE) 2017/2403 al Parlamentului European și al Consiliului 7 stabilește normele pentru eliberarea și gestionarea autorizațiilor de pescuit ale navelor în apele aflate sub suveranitatea sau jurisdicția unei țări terțe și ale navelor de pescuit ale țărilor terțe care desfășoară activități de pescuit în apele Uniunii.

(9)Regulamentul (UE) 2017/2403 stabilește norme pentru operațiunile de pescuit realizate de navele de pescuit ale Uniunii în apele unei țări terțe în afara cadrului unui acord și prevede că un stat membru de pavilion poate acorda autorizații directe și stabilește condițiile și procedurile de acordare a acestor autorizații. Dat fiind numărul de nave de pescuit ale Uniunii care desfășoară activități de pescuit în apele Regatului Unit, aceste condiții și proceduri ar duce la întârzieri considerabile și la o sarcină administrativă mai mare în absența unui acord de retragere sau a unui acord de pescuit. În consecință, este necesar să se prevadă condiții și proceduri specifice pentru a se facilita eliberarea de autorizații de către Regatul Unit pentru navele de pescuit ale Uniunii pentru ca acestea să desfășoare activități de pescuit în apele Regatului Unit.

(10)Este necesar să se prevadă derogări de la normele care se aplică navelor de pescuit ale țărilor terțe și să se prevadă condiții și proceduri specifice prin care să se permită eliberarea de autorizații de către Uniune pentru navele de pescuit ale Regatului Unit pentru ca acestea să desfășoare activități de pescuit în apele Uniunii.

(11)Regulamentul(UE) nr. 1380/2013 abilitează statele membre să schimbe între ele, integral sau parțial, posibilitățile de pescuit care le-au fost alocate. Anual au loc aproximativ 1 000 de schimburi de cote între statele membre și Regatul Unit. Fără a aduce atingere competenței exclusive a Uniunii, este nevoie de un sistem flexibil după ce tratatele încetează să se aplice Regatului Unit, care ar permite Uniunii să facă schimb de cote cu Regatul Unit. De aceea, ar trebui ca statele membre să poată discuta cu Regatul Unit și, după caz, să stabilească un posibil plan general referitor la un transfer sau schimb de cote avut în vedere. Comisia rămâne responsabilă de efectuarea acestui transfer sau schimb de cote. Posibilitățile de pescuit primite de la Regatul Unit sau transferate acestui stat în cadrul transferului sau schimbului de cote ar trebui considerate cote alocate statului membru în cauză sau deduse din cotele alocate acestuia.

(12)Prin urmare, Regulamentul (UE) 2017/2403 ar trebui modificat în consecință.

(13)În conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1182/71 al Consiliului 8 , încetarea aplicării actelor stabilită pentru o dată anume survine la expirarea ultimei ore din ziua corespunzătoare acelei date. Prezentul regulament ar trebui așadar să se aplice începând din ziua care urmează celei în care tratatele încetează să se aplice Regatului Unit și în această țară.

(14)Prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în regim de urgență și să se aplice din ziua următoare celei în care tratatele încetează să se mai aplice Regatului Unit și în această țară în absența unui acord de retragere încheiat cu Regatul Unit sau a unei prelungiri a perioadei de doi ani menționate la articolul 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană. Ar trebui să se aplice până la 31 decembrie 2019.

(15)Pentru ca atât operatorii din Uniune, cât și cei din Regatul Unit să poată continua să pescuiască în conformitate cu posibilitățile de pescuit relevante care le-au fost alocate, autorizațiile de pescuit pentru activitățile în apele Uniunii ar trebui acordate navelor din Regatul Unit numai dacă și în măsura în care Comisia se asigură că Regatul Unit extinde drepturile de acces ale navelor Uniunii pentru ca acestea să poată desfășura operațiuni de pescuit în apele Regatului Unit pe bază de reciprocitate,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificări aduse Regulamentului (UE) 2017/2403

Regulamentul (UE) 2017/2403 se modifică după cum urmează:

(1) în titlul II capitolul II, se adaugă următoarea secțiune 4:

Secțiunea 4

Autorizații pentru navele de pescuit ale Uniunii în apele Regatului Unit

Articolul 18 a

Domeniul de aplicare

Prezenta secțiune se aplică până la 31 decembrie 2019, prin derogare de la secțiunea 3, operațiunilor de pescuit desfășurate de navele de pescuit ale Uniunii în apele Regatului Unit.

Articolul 18b

Definiție

În sensul prezentei secțiuni, „apele Regatului Unit” înseamnă apele aflate sub suveranitatea sau jurisdicția Regatului Unit stabilită în conformitate cu dreptul internațional.

Articolul 18c

Procedura de obținere a unei autorizații de pescuit din partea Regatului Unit

1.Un stat membru de pavilion care a verificat respectarea condițiilor prevăzute la articolul 5 transmite Comisiei cererea sau lista corespunzătoare de cereri de autorizații de către Regatul Unit.

2.Fiecare cerere sau listă de cereri conține informațiile solicitate de Regatul Unit pentru eliberarea autorizației, în formatul solicitat, astfel cum este comunicat de Regatul Unit Comisiei.

3.Comisia furnizează statelor membre informațiile și formatul menționate la alineatul (2). Comisia poate trimite statului membru de pavilion o cerere pentru orice fel de informații suplimentare necesare pentru verificarea respectării condițiilor menționate la alineatele (1) și (2).

4.După ce primește cererea sau eventualele informații suplimentare solicitate în temeiul alineatului (3), Comisia transmite cererea fără întârziere Regatului Unit.

5.De îndată ce Regatul Unit informează Comisia că a decis să elibereze sau să refuze o autorizație pentru o navă a Uniunii, Comisia informează imediat în acest sens statul membru de pavilion.

6.Un stat membru de pavilion poate elibera o autorizație de pescuit pentru operațiuni de pescuit în apele Regatului Unit numai după ce fost informat că Regatul Unit a decis să elibereze o autorizație pentru nava de pescuit în cauză a Uniunii.

7.Operațiunile de pescuit nu încep decât după ce atât statul membru de pavilion, cât și Regatul Unit au eliberat o autorizație de pescuit.

8.Dacă Regatul Unit informează Comisia că a decis să suspende sau să retragă o autorizație de pescuit pentru o navă de pescuit a Uniunii, Comisia informează imediat statul membru de pavilion în acest sens. Statul membru suspendă sau retrage în consecință autorizația sa de pescuit pentru operațiunile de pescuit în apele Regatului Unit.

9.Dacă Regatul Unit informează în mod direct statul membru de pavilion că a decis să elibereze, să refuze, să suspende sau să retragă o autorizație de pescuit pentru o navă de pescuit a Uniunii, statul membru de pavilion informează imediat Comisia în acest sens. Statul membru suspendă sau retrage în consecință autorizația sa de pescuit pentru operațiunile de pescuit în apele Regatului Unit.

Articolul 18d
Monitorizare

Comisia monitorizează eliberarea de către Regatul Unit a autorizațiilor de pescuit pentru operațiuni de pescuit desfășurate de nave de pescuit ale Uniunii în apele Regatului Unit.”;

(1)Se introduce următorul titlu IIIa:

TITLUL IIIa

„OPERAȚIUNI DE PESCUIT DESFĂȘURATE DE NAVELE DE PESCUIT ALE REGATULUI UNIT ÎN APELE UNIUNII

Articolul 38 a

Domeniul de aplicare

Prezentul titlu se aplică până la 31 decembrie 2019, prin derogare de la titlul III, operațiunilor de pescuit desfășurate de navele de pescuit ale Regatului Unit în apele Uniunii.

Articolul 38b

Operațiuni de pescuit desfășurate de nave din Regatul Unit

Navele de pescuit ale Regatului Unit pot desfășura operațiuni de pescuit în apele Uniunii, în conformitate cu condițiile stabilite în Regulamentele (UE) [2019/….]* și (UE) 2018/2025** ale Consiliului de stabilire a posibilităților de pescuit.

* Regulamentul (UE) [2019/….] al Consiliului de stabilire, pentru anul 2019, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii, iar pentru navele din Uniune, în anumite ape din afara acesteia (JO L , …, p. ).

** Regulamentul (UE) 2018/2025 al Consiliului din 17 decembrie 2018 de stabilire, pentru anii 2019 și 2020, a posibilităților de pescuit pentru navele Uniunii în ceea ce privește anumite stocuri de pești de adâncime (JO L 325, 20.12.2018, p. 7).

Articolul 38c

Principii generale

1.O navă de pescuit a Regatului Unit nu se angajează în operațiuni de pescuit în apele Uniunii decât dacă a obținut o autorizație de pescuit din partea Comisiei. Nava poate obține o astfel de autorizație numai dacă îndeplinește criteriile de eligibilitate prevăzute la alineatul (2).

2.Comisia poate elibera o autorizație de pescuit navelor Regatului Unit dacă:

(a)nava de pescuit deține o licență de pescuit valabilă eliberată de autoritatea din Regatul Unit;

(b)nava de pescuit este înscrisă de Regatul Unit într-un registru al flotei de pescuit accesibil Comisiei;

(c)nava de pescuit și orice navă auxiliară asociată aplică sistemul numerelor de identificare a navelor al OMI în măsura în care acest lucru este obligatoriu în temeiul dreptului Uniunii;

(d)nava de pescuit nu este inclusă într-o listă a navelor INN adoptată de o ORGP și/sau de Uniune, în temeiul regulamentului INN;

(e)Regatul Unit nu este înscris pe o listă ca țară necooperantă, în temeiul regulamentului INN, sau ca țară care permite posibilități de pescuit nedurabil, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1026/2012;

(f)sunt puse la dispoziția Regatului Unit posibilități de pescuit.

3.O navă a Regatului Unit autorizată să pescuiască în apele Uniunii respectă normele care reglementează operațiunile de pescuit ale navelor Uniunii în zona de pescuit în care își desfășoară activitatea.

Articolul 38d

Procedura de obținere a autorizațiilor de pescuit

1.Regatul Unit transmite Comisiei cererea sau lista de cereri de autorizații pentru navele sale de pescuit.

2.Comisia poate solicita Regatului Unit informații suplimentare necesare pentru verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute la articolul 38c alineatul (2).

3.Atunci când constată că sunt îndeplinite condițiile prevăzute la articolul 38c alineatul (2), Comisia poate să elibereze fără întârziere o autorizație de pescuit și să informeze în acest sens Regatul Unit și statele membre în cauză.

Articolul 38e

Gestionarea autorizațiilor de pescuit

1.În cazul în care condițiile stabilite la articolul 38c alineatul (2) nu mai sunt îndeplinite, Comisia ia măsurile adecvate, inclusiv modifică sau retrage autorizația, și informează în acest sens Regatul Unit și statele membre în cauză.

2.Comisia poate refuza să elibereze autorizații, să suspende sau să retragă orice autorizație eliberată unei nave de pescuit din Regatul Unit în oricare dintre următoarele cazuri:

(a)în cazul în care s-a produs o schimbare fundamentală a circumstanțelor;

(b)în cazul în care există o amenințare gravă la adresa exploatării, gestionării și conservării sustenabile a resurselor biologice marine;

(c)în cazul în care acest lucru este esențial pentru prevenirea sau eliminarea pescuitului INN;

(d)în cazul în care Comisia consideră acest lucru adecvat pe baza constatărilor sale rezultate din activitățile sale de monitorizare în temeiul articolului 18d;

(e)în cazul în care Regatul Unit refuză sau retrage în mod nejustificat autorizația navelor Uniunii pentru apele Regatului Unit.

3.Comisia informează imediat Regatul Unit în cazul în care refuză, suspendă sau retrage autorizația în conformitate cu primul alineat.

Articolul 38f

Încheierea operațiunilor de pescuit

1.Atunci când posibilitățile de pescuit alocate Regatului Unit sunt considerate epuizate, Comisia informează de îndată Regatul Unit și autoritățile de inspecție competente ale statelor membre cu privire la acest lucru. Pentru a asigura continuarea operațiunilor de pescuit legate de posibilitățile de pescuit neepuizate, care pot avea o influență și asupra posibilităților de pescuit epuizate, Comisia solicită Regatului Unit să îi comunice măsuri tehnice pentru a preîntâmpina orice impact negativ asupra posibilităților de pescuit epuizate.

2.De la data notificării menționate la alineatul (1), autorizațiile de pescuit acordate navelor aflate sub pavilionul Regatului Unit se consideră suspendate pentru operațiunile de pescuit în cauză, iar navele nu mai sunt autorizate să desfășoare aceste operațiuni de pescuit.

3.Autorizațiile de pescuit se consideră retrase în cazul în care o suspendare a autorizațiilor de pescuit în conformitate cu alineatul (2) se referă la toate operațiunile pentru care au fost acordate.

Articolul 38 g

Depășirea cotelor în apele Uniunii

Atunci când stabilește că Regatul Unit a depășit cotele care i-au fost alocate pentru un stoc sau un grup de stocuri, Comisia efectuează deduceri din alte cote alocate Regatului Unit. Comisia depune eforturi pentru a se asigura că deducerea este în concordanță cu deducerile impuse statelor membre în circumstanțe similare.

Articolul 38h

Control și asigurarea respectării normelor

1.O navă a Regatului Unit autorizată să pescuiască în apele Uniunii respectă normele în materie de control care reglementează operațiunile de pescuit ale navelor Uniunii în zona de pescuit în care își desfășoară activitatea.

2.O navă a Regatului Unit autorizată să pescuiască în apele Uniunii furnizează Comisiei sau organismului desemnat de aceasta și, dacă este cazul, statului membru de coastă datele pe care navele Uniunii trebuie să le transmită statului membru de pavilion în conformitate cu regulamentul privind controlul.

3.Comisia sau organismul desemnat de aceasta transmite datele primite în conformitate cu alineatul (2) statului membru de coastă.

4.O navă a Regatului Unit autorizată să pescuiască în apele Uniunii furnizează, la cerere, Comisiei sau organismului desemnat de aceasta rapoartele de observare elaborate în cadrul programelor de observare aplicabile.

5.Statul membru de coastă înregistrează toate încălcările comise de navele de pescuit ale Regatului Unit, inclusiv sancțiunile aferente, în registrul național prevăzut la articolul 93 din regulamentul privind controlul.

Articolul 38i

Transferuri și schimburi de cote

1.Un stat membru poate participa la discuții informale cu Regatul Unit și, după caz, poate stabili un posibil plan general referitor la un transfer sau schimb de cote avut în vedere.

2.În urma unei notificări a Comisiei de către statul membru în cauză, Comisia poate efectua transferul sau schimbul de cote corespunzător.

3.Comisia informează statele membre cu privire la transferul sau schimbul de cote convenit.

4.Posibilitățile de pescuit primite de la Regatul Unit sau transferate acestui stat în cadrul transferului sau schimbului de cote sunt considerate cote alocate statului membru în cauză sau deduse din cotele respective începând din momentul în care transferul sau schimbul de cote produce efecte. Această alocare sau deducere nu modifică cheia de repartizare existentă în scopul alocării posibilităților de pescuit între statele membre în conformitate cu principiul relativei stabilități a activităților de pescuit.”

Articolul 2

Intrare în vigoare și aplicare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică din ziua următoare datei la care tratatele încetează să se aplice Regatului Unit și în această țară în temeiul articolului 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană și până la 31 decembrie 2019.

Prezentul regulament nu se aplică însă dacă până la data menționată la al doilea paragraf din prezentul articol intră în vigoare un acord de retragere încheiat cu Regatul Unit în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

Președintele    Președintele

(1)    Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului, JO L 354, 28.12.2013, p. 22-61
(2)    Regulamentul (UE) 2017/2403 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2017 privind gestionarea sustenabilă a flotelor de pescuit externe și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1006/2008 al Consiliului (JO L 347, 28.12.2017, p. 81).    
(3)    JO C , , p. .
(4)    Regulamentul (UE) [2019/….] al Consiliului de stabilire, pentru anul 2019, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupuri de stocuri de pește, aplicabile în apele Uniunii, iar pentru navele din Uniune, în anumite ape din afara acesteia (JO L , …, p. )
(5)    Regulamentul (UE) 2018/2025 al Consiliului din 17 decembrie 2018 de stabilire, pentru anii 2019 și 2020, a posibilităților de pescuit pentru navele Uniunii în ceea ce privește anumite stocuri de pești de adâncime (JO L 325, 20.12.2018, p. 7).
(6)    Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).
(7)    Regulamentul (UE) 2017/2403 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2017 privind gestionarea sustenabilă a flotelor de pescuit externe și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1006/2008 al Consiliului (JO L 347, 28.12.2017, p. 81).
(8)    Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1182/71 al Consiliului din 3 iunie 1971 privind stabilirea regulilor care se aplică termenelor, datelor și expirării termenelor (JO L 124, 8.6.1971, p. 1).
Top