Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0776

    Recomandare de DECIZIE A CONSILIULUI de autorizare a deschiderii negocierilor privind un acord între Uniunea Europeană și fiecare țară din sud din cadrul politicii europene de vecinătate în scopul de a conveni asupra termenelor și condițiilor de extindere a furnizării Serviciului european geostaționar mixt de navigare (EGNOS) la țările din cadrul politicii europene de vecinătate

    COM/2018/776 final

    Bruxelles, 30.11.2018

    COM(2018) 776 final

    Recomandare de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    de autorizare a deschiderii negocierilor privind un acord între Uniunea Europeană și fiecare țară din sud din cadrul politicii europene de vecinătate în scopul de a conveni asupra termenelor și condițiilor de extindere a furnizării Serviciului european geostaționar mixt de navigare (EGNOS) la țările din cadrul politicii europene de vecinătate


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    EGNOS, Serviciul european geostaționar mixt de navigare, face ca actualele semnale de navigație prin satelit deschise să fie adecvate pentru aplicații critice de siguranță în ceea ce privește transportul, cum ar fi operarea în zbor și aterizarea aeronavelor, în cazurile în care sunt disponibile foarte puține sau niciun echipament de asistență radio la sol.

    EGNOS și Galileo sunt cele două programe de navigație prin satelit ale Uniunii Europene, reglementate prin Regulamentul GNSS 1 .

    Cooperarea în domeniul navigației prin satelit între țările sudice ale politicii europene de vecinătate 2 și UE este încadrată în cooperarea euromediteraneeană în domeniul transporturilor. În cadrul politicii europene de vecinătate 3 , cooperarea Euromed în domeniul transporturilor se bazează pe cadrul lansat la Barcelona (1995) și a evoluat, începând din 2008, în Uniunea pentru Mediterana (UpM), în conformitate cu declarația comună 4 adoptată la șefii de stat sau de guvern.

    Articolul 2 alineatul (5) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013 (Regulamentul „ GNSS”) 5 prevede că acoperirea geografică a sistemului EGNOS (Serviciul european geostaționar mixt de navigare) poate fi extinsă la țările din cadrul politicii europene de vecinătate (PEV), în limita constrângerilor tehnice și în baza unor acorduri internaționale. Astfel de extinderi nu trebuie să întârzie extinderea acoperirii geografice a sistemului EGNOS la ansamblul teritoriilor statelor membre situate în Europa.

    Extinderea EGNOS la țările PEV din sud corespunde acestor criterii și va urma acțiunile inițiale întreprinse odată cu instalarea, în afara Europei, a unor stații terestre EGNOS. Scopul acesteia este consolidarea acoperirii EGNOS în regiunile periferice ale UE și asigurarea acoperirii țărilor PEV din sud pentru a permite adoptarea de către utilizatori.

    Extinderea EGNOS la țările PEV din sud nu va întârzia extinderea acoperirii geografice a EGNOS în întreaga UE. Dimpotrivă, aceasta va contribui la o mai bună acoperire a regiunilor din sudul/sud-estul UE/sud-vestul UE și, în special, la îmbunătățirea acoperirii în insulele portugheze/spaniole din Oceanul Atlantic, precum și în Cipru, Grecia, Malta, Italia.

    O analiză efectuată de Agenția Spațială Europeană în 2015 6 , consolidată prin oferta industriei din 2017 pentru dezvoltarea versiunii 3 a EGNOS, a confirmat fezabilitatea tehnică a unei astfel de extinderi și a concluzionat că trei stații terestre EGNOS ar fi suficiente pentru a acoperi întregul spațiu aerian al țărilor PEV din sud.

    Din 2009, serviciile Comisiei au lucrat în coordonare cu Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) în vederea extinderii ariei de acoperire a EGNOS la zona sudică mediteraneeană (și anume țările PEV din sud) și la introducerea serviciului EGNOS „pentru siguranța vieții” (SoL) în aviație și în alte domenii de transport. Extinderea domeniului de acoperire al EGNOS este o inițiativă avantajoasă din toate punctele de vedere. Pentru UE, aceasta va consolida legăturile cu partenerii vecini și va crea oportunități de acces pe piață pentru industria sa, iar țările PEV din sud vor avea acces la EGNOS cu costuri foarte marginale în comparație cu investițiile publice ale UE realizate până în prezent.

    De-a lungul anilor s-au înregistrat progrese semnificative și s-a demonstrat existența unui interes semnificativ din partea autorităților de transport din țările PEV din sud. Aceste țări consideră că serviciul pentru siguranța vieții (Safety-of-Life Service) reprezintă un mijloc eficient de a se conforma cerințelor Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) și consideră că oferă o tehnologie facilitatoare de noi servicii și aplicații în alte domenii care țin de transporturi sau nu.

    7 Astfel, șase dintre țările sudice din cadrul PEV și-au exprimat oficial, în perioada 2014-2016, la cel mai înalt nivel politic, interesul de a încheia un astfel de acord internațional cu UE privind EGNOS.

    Este oportun ca UE să răspundă pozitiv așteptărilor țărilor PEV din sud de a primi serviciul EGNOS „pentru siguranța vieții” (SoL). Aspectul strategic al unei astfel de extinderi a sistemului EGNOS devine din ce în ce mai evident în lumina activităților altor furnizori de sisteme globale de navigație prin satelit din regiune.

    Un acord internațional bilateral specific privind EGNOS cu fiecare țară PEV din sud va stabili schemele de guvernanță adecvate, va defini rolurile și responsabilitățile fiecărei părți și va decide cu privire la responsabilitățile financiare pentru dezvoltarea și exploatarea infrastructurii necesare pentru furnizarea serviciilor bazate pe EGNOS în fiecare țară PEV din sud.

    În prezenta recomandare au fost luate în considerare aspectele legate de securitate ale extinderii EGNOS la țările PEV din sud, inclusiv evaluarea SEAE a situației geopolitice din regiune. Aspectele legate de securitate vor fi monitorizate și urmărite în continuare pe parcursul etapelor de negociere și de implementare. Aceasta include alegerea siturilor pentru instalarea infrastructurii terestre a EGNOS, precum și protecția acestora în timpul fazei operaționale a EGNOS în țările PEV din sud.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Extinderea EGNOS la țările PEV din sud este inclusă în Planul de acțiune privind transporturile regionale pentru perioada 2014-2020 și a fost inclusă în rezoluția Uniunii pentru Mediterana din 2013 și 2014.

    O acoperire extinsă a serviciului EGNOS pentru siguranța vieții în toate teritoriile din nordul Africii și din Orientul Mijlociu va oferi un nivel ridicat de securitate în procedurile de aterizare, chiar și pentru destinațiile mai mici, regionale și turistice, și, prin urmare, va armoniza nivelul de siguranță dintre UE și țările PEV din sud și, în consecință, va spori adoptarea EGNOS de către companiile aeriene care efectuează zboruri pe teritoriul celor două regiuni.

    În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, extinderea EGNOS la țările PEV din sud este coerentă cu alte extinderi sau sisteme similare bazate pe EGNOS, și anume cu extinderea similară în Ucraina 8 și cu instituirea în Africa a unor sisteme independente de augmentare cu ajutorul sateliților, bazate pe tehnologia EGNOS, începând cu 17 țări membre ASECNA 9 . Prin urmare, EGNOS va asigura o acoperire omogenă pe continentele european și african, permițând zboruri și aterizări mai sigure.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Sistemele europene de navigație prin satelit sunt elemente importante ale politicii Uniunii Europene de asigurare a integrării depline a infrastructurii de transport terestru, maritim și aerian, pentru o navigație sigură, fără sincope, economică și ecologică. Sistemele au fost promovate la nivel internațional, printre altele prin acorduri de cooperare în domeniul navigației prin satelit încheiate cu țări precum Maroc, Ucraina, SUA, Norvegia, Elveția și Coreea de Sud.

    În ceea ce privește managementul traficului aerian (ATM), toate țările PEV din sud vizate au ca obiectiv respectarea cerințelor OACI în ceea ce privește navigația bazată pe performanțe (PBN). EGNOS este un factor important de modernizare a ATM în Europa și de punere în aplicare a cerului unic european. Extinderea la țările PEV din sud va contribui la defragmentarea serviciilor de navigație aeriană în Marea Mediterană. Acoperirea EGNOS în țările PEV din sud va contribui, de asemenea, la crearea unei zone de transport euro-mediteraneene integrate, cu aproape un miliard de persoane din UE și din țările învecinate.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temeiul juridic

    Articolul 218 alineatele (3) și (4) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    Subsidiaritatea (pentru competență neexclusivă)

    Obiectivele propunerii nu pot fi realizate de statele membre, deoarece programul de navigație prin satelit EGNOS este o inițiativă europeană gestionată de Comisia Europeană. În acest sens, domeniul de aplicare al unui acord care urmează să fie negociat nu poate fi limitat la un singur stat membru sau la un grup de state membre, ci afectează UE în ansamblu.

    Orice soluție alternativă (cum ar fi o rețea de relații bilaterale între statele membre ale UE și fiecare dintre țările PEV din sud) ar prezenta un risc ridicat de ineficiență, întârzieri și contradicții, care s-ar putea traduce rapid prin costuri mai ridicate suportate de bugetul Uniunii. Nepunerea în aplicare a cooperării dintre UE și țările PEV din sud vizate în ceea ce privește furnizarea de servicii EGNOS ar reprezenta o oportunitate ratată pentru industria UE și ar slăbi din punct de vedere strategic poziția UE în regiunea de sud a PEV.

    Articolul 29 din Regulamentul 1285/2013 prevede că Uniunea poate încheia acorduri cu țări terțe și organizații internaționale în cadrul programelor, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 218 din TFUE.

    Proporționalitatea

    Încheierea acordului este proporțională cu obiectivele avute în vedere.

    Alegerea instrumentului

    Articolul 29 din Regulamentul nr. 1285/2013 prevede în mod explicit încheierea de către Uniune a unor acorduri internaționale în contextul EGNOS. În plus, articolul 2 alineatul (5) al treilea paragraf din regulament prevede în mod expres posibilitatea extinderii acoperirii geografice a sistemului EGNOS la alte regiuni ale lumii, precizând, printre altele, că astfel de extinderi ar putea viza țările din cadrul politicii europene de vecinătate (PEV). Acesta precizează, de asemenea, că acest lucru se realizează prin intermediul unui acord internațional, cu condiția ca extinderea să fie fezabilă din punct de vedere tehnic.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Consultările cu părțile interesate

    Utilizarea SBAS, cum ar fi EGNOS, în țările PEV din sud, a fost evaluată, atât din punct de vedere socioeconomic, cât și din punct de vedere tehnic. Rezultatele analizei au fost împărtășite și discutate cu părțile interesate și cu autoritățile țărilor PEV din sud, în mai multe rânduri, de-a lungul anilor de cooperare pe această temă.

    Din 2007 până în 2015, programele EuroMed GNSS I și II finanțate de Comisie au instalat o infrastructură terestră EGNOS pentru a oferi un minim de acoperire și pentru a asigura transferul tehnic și de know-how, pentru realizarea de teste de consolidare a capacităților și teste cu autoritățile aeronautice civile locale, utilizatorii spațiului aerian și furnizorii de servicii de navigație aeriană, pentru experimentarea procedurilor de aterizare și pentru evaluarea avantajelor. În acest context, a fost efectuată, de asemenea, o analiză în materie de reglementare, care a identificat cadrul de reglementare al OACI specific aviației pe care se va baza prestarea de servicii, precum și strategia de navigație prin satelit și planurile de punere în aplicare pentru fiecare țară.

    De asemenea, s-a realizat o analiză cost-beneficiu (ACB) pentru fiecare țară, care a confirmat beneficiile nete pozitive ale extinderii EGNOS la țările PEV din sud vizate și care a subliniat efectele pozitive ale EGNOS pentru fiecare țară PEV din sud în domeniul aviației și în domeniul multimodal. Analizele costuri-beneficii au estimat că beneficiile nete vor ajunge la peste 1 miliard EUR pentru regiunea de sud a PEV. Aceste analize au fost realizate cu implicarea deplină a omologilor din regiunea de sud a PEV și au fost împărtășite și discutate cu reprezentanții țărilor PEV din sud și cu părțile interesate în cadrul mai multor ateliere. Potrivit concluziilor tuturor grupurilor de lucru euromediteraneene în domeniul GNSS în 2013, 2012 și 2011, s-a solicitat Comisiei să finalizeze acoperirea prin EGNOS a spațiului aerian sud-estic al PEV.

    Industria spațială din amonte a UE va beneficia de pe urma pieței legate de instalarea infrastructurii terestre, iar industria din aval a UE (pentru aplicațiile EGNOS) va beneficia de pe urma disponibilității unei piețe mai mari. Cooperarea și legăturile tehnice între autoritățile/părțile interesate din domeniul transporturilor din UE și omologii lor din țările PEV din sud vizate vor fi, de asemenea, consolidate, cu avantaje reciproce și un impact strategic pe termen lung.

    De asemenea, s-a confirmat faptul că extinderea EGNOS la țările PEV din sud vizate nu întârzie finalizarea acoperirii geografice a sistemului EGNOS în toate teritoriile statelor membre ale UE situate în Europa.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Domenii științifice/de expertiză vizate

    Experți în navigația prin satelit, experți în domenii vizate de utilizarea unei poziționări precise prin satelit (aviație, transport maritim, feroviar, rutier, agricultură, cadastru etc.)

    Metodologia utilizată

    Consultări și interacțiuni ample cu autoritățile competente, cu omologii și utilizatorii din cadrul a două proiecte finanțate în cadrul programului EuroMed (EuroMed GNSS I, 2007-11 și EuroMed GNSS II, 2012-15). Analiză și cercetare realizată de consorții industriale, agenții UE/ale statelor membre și agenții din țările PEV din sud.

    Principalele organizații consultate/principalii experți consultați

    Ministere ale transporturilor, autorități din domeniul aviației civile, aeroporturi, companii aeriene din toate țările PEV din sud. Agenția Spațială Europeană, furnizorul de servicii europene de satelit, Agenția GNSS European (GSA), Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), industria spațială/navigația prin satelit și experții în aviație și industrie din țările UE și țările PEV din sud (de exemplu, Agenția spațială algeriană).

    Drepturile fundamentale

    Nu există consecințe asupra protecției drepturilor fundamentale.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Cheltuielile de capital legate de implementarea infrastructurii pentru furnizarea de SBAS în fiecare dintre țările PEV din sud, pe baza EGNOS, vor fi acoperite din fonduri ale Uniunii, în special cele care finanțează politica UE de vecinătate. Cheltuielile operaționale suplimentare legate de exploatarea SBAS în fiecare țară PEV din sud, bazată pe EGNOS, vor fi finanțate de către fiecare țară PEV din sud.

    Nu există implicații bugetare care decurg din acest acord asupra bugetului Uniunii alocat programelor GNSS europene. În conformitate cu articolul 2 alineatul (5) ultimul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013, costul acestei extinderi nu va fi acoperit din resursele alocate programelor Galileo și EGNOS.

    Recomandare de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    de autorizare a deschiderii negocierilor privind un acord între Uniunea Europeană și fiecare țară din sud din cadrul politicii europene de vecinătate în scopul de a conveni asupra termenelor și condițiilor de extindere a furnizării Serviciului european geostaționar mixt de navigare (EGNOS) la țările din cadrul politicii europene de vecinătate

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 218 alineatele (3) și (4),

    având în vedere recomandarea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Condițiile de la articolul 2 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013 sunt îndeplinite în ceea ce privește fezabilitatea tehnică și asigurarea că nu se înregistrează nicio întârziere în acoperirea geografică a sistemului EGNOS în toate teritoriile statelor membre.

    (2)Regulamentul (UE) nr. 1285/2013 prevede că Uniunea este proprietara tuturor activelor corporale și necorporale create sau dezvoltate în cadrul programului EGNOS, că Uniunea poate încheia acorduri cu țări terțe și organizații internaționale în cadrul acestui program și că costurile eventualei extinderi a acoperirii sistemului EGNOS în afara Europei nu vor fi acoperite din resursele bugetare alocate în temeiul regulament respectiv,

    este oportună deschiderea de negocieri în vederea încheierii unui acord cu fiecare țară din sud membră din cadrul politicii europene de vecinătate (PEV) care să stabilească termenele și condițiile pentru furnizarea de servicii de augmentare bazate pe sateliți (SBAS) în țările PEV din sud, pe baza Serviciului european geostaționar mixt de navigare (EGNOS),

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Comisia este autorizată prin prezenta să negocieze, în numele Uniunii, un acord internațional cu fiecare țară PEV din sud, care să stabilească termenele și condițiile pentru furnizarea de servicii de augmentare bazate pe sateliți (SBAS) în țările PEV din sud, pe baza sistemului EGNOS.

    Articolul 2

    Directivele de negociere sunt prevăzute în anexă.

    Articolul 3

    Negocierile vor avea loc cu consultarea [a se adăuga de către Consiliu: denumirea comitetului alcătuit din reprezentanți ai statelor membre].

    Articolul 4

    Prezenta decizie se adresează Comisiei.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu,

       Președintele

    (1)    Sistemul EGNOS se referă la infrastructura hardware și software spațială și la sol, care permite furnizarea semnalului pentru siguranța vieții al EGNOS (SoL) . Semnalul EGNOS SoL devine un serviciu EGNOS atunci când autoritatea aeronautică civilă locală îl autorizează în conformitate cu cerințele aeronautice internaționale. Programul EGNOS se referă la gestionarea atât a sistemului EGNOS, cât și a serviciului EGNOS, încredințată Comisiei Europene.
    (2)    În prezent: Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Siria, Iordania, Palestina*, Israel, Liban. Astfel cum se definește în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 232/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument european de vecinătate. (*) Această denumire nu se interpretează ca fiind o recunoaștere a statului Palestina și nu aduce atingere pozițiilor individuale ale statelor membre cu privire la acest subiect.
    (3)

       COMUNICARE COMUNĂ CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU,

    COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR Revizuirea politicii europene de vecinătate, JOIN (2015) 50 final.

    (4)     http://ufmsecretariat.org/wp-content/uploads/2012/09/ufm_paris_declaration1.pdf  
    (5)    Regulamentul (UE) nr. 1285/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind punerea în aplicare și exploatarea sistemelor europene de radionavigație prin satelit și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 876/2002 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 683/2008 al Parlamentului European și al Consiliului.
    (6)    ESA, EGNOS Project Office (EPO), FWC-2 WP-STA-004, 12 martie 2015.
    (7)    Algeria, Tunisia, Libia, Iordania, Liban, Israel au adresat scrisori membrilor colegiului.
    (8)    La 12 aprilie 2018, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie (6934/18) de autorizare a Comisiei să deschidă negocieri pentru un acord internațional cu Ucraina privind extinderea EGNOS la spațiul aerian al acestei țări.
    (9)    La 8 decembrie 2016, Comisia a semnat, în numele Uniunii, Acordul de cooperare dintre Uniunea Europeană și Agenția pentru Siguranța Navigației Aeriene în Africa și Madagascar (ASECNA) privind dezvoltarea sistemelor de radionavigație prin satelit și furnizarea de servicii conexe în zona de competență a ASECNA în beneficiul aviației civile.
    Top

    Bruxelles, 30.11.2018

    COM(2018) 776 final

    ANEXĂ

    la

    Recomandarea de DECIZIE A CONSILIULUI

    de autorizare a deschiderii negocierilor privind un acord între Uniunea Europeană și fiecare țară din sud din cadrul politicii europene de vecinătate în scopul de a conveni asupra termenelor și condițiilor de extindere a furnizării Serviciului european geostaționar mixt de navigare (EGNOS) la țările din cadrul politicii europene de vecinătate


    ANEXĂ
    Directivele pentru negocierea unui acord între Uniunea Europeană și fiecare țară din sud din cadrul politicii europene de vecinătate (PEV) de stabilire a termenelor și condițiilor pentru furnizarea de servicii de augmentare bazate pe sateliți (SBAS) în țările PEV de sud, pe baza Serviciului european geostaționar mixt de navigare (EGNOS)

    (1)Comisia va negocia un acord internațional cu fiecare dintre țările sudice din cadrul politicii europene de vecinătate (PEV) pentru furnizarea de servicii de augmentare bazate pe sateliți în țările PEV din sud, pe baza Serviciului european geostaționar mixt de navigare (EGNOS).

    (2)Comisia conduce negocierile în consultare cu [,] acționând în calitate de comitet special, și raportează cu privire la rezultatul negocierilor și, dacă este cazul, cu privire la orice problemă care ar putea apărea în cursul negocierilor.

    1.SCOPUL NEGOCIERII

    Scopul negocierilor este încheierea de acorduri de stabilire a termenelor și condițiilor de cooperare cu fiecare dintre țările PEV din sud pentru furnizarea de servicii de augmentare bazate pe sateliți în țările PEV din sud, pe baza sistemului EGNOS.

    2.DOMENIUL DE APLICARE A ACORDULUI

    Fiecare acord ar acoperi în special următoarele domenii:

    (1)Dispoziții privind cooperarea: activități de cooperare pentru instalarea și exploatarea SBAS în țări PEV. Printre acestea se numără promovarea programului și a serviciilor EGNOS, sprijinirea implementării și a exploatării acestora, cooperarea în materie de frecvență (fără a aduce atingere procedurilor UE 1 ), standardizarea și toate aspectele legate de sistemele de navigație prin satelit gestionate de organizații și asociații internaționale, precum și cercetarea și dezvoltarea; cooperarea trebuie să respecte acordurile de cooperare și obligațiile existente, inclusiv cele privind neproliferarea și controlul exporturilor 2 , și nu trebuie să aducă atingere nici măsurilor de securitate națională.

    (2)Dispoziții financiare: participarea fiecărei țări PEV din sud la cheltuielile operaționale suplimentare pentru întreținerea sistemului EGNOS extins pentru a permite furnizarea serviciului EGNOS pentru siguranța vieții în țările PEV din sud; sprijin financiar din partea UE pentru extinderea serviciului pentru siguranța vieții la țările PEV din sud. În conformitate cu articolul 2 alineatul (5) ultimul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013, un astfel de sprijin nu poate în niciun caz să fie finanțat prin contribuții bugetare alocate navigației europene prin satelit și vizate de articolul 9 din Regulamentul (UE) nr. 1285/2013.

    (3)Instituirea unor mecanisme de cooperare adecvate pentru gestionarea acordului, stabilirea unui regim adecvat de răspundere civilă pentru furnizarea serviciilor EGNOS. Garantarea de către fiecare țară PEV din sud a faptului că orice posibilă instalare a EGNOS deținută sau închiriată de către UE pe teritoriul său beneficiază de statutul corespunzător (privilegii, imunități etc.), precum și garanții că fiecare țară PEV din sud va asigura monitorizarea, notificarea și protecția necesare ale sistemului EGNOS și ale siturilor EGNOS, precum și dispoziții privind soluționarea litigiilor dintre părți.

    (4)Respectarea dispozițiilor relevante din tratate și din legislația UE aplicabilă, inclusiv a Regulamentului (UE) nr. 1285/2013 3 și a Regulamentului (UE) nr. 912/2010 4 , în special în ceea ce privește guvernanța programului EGNOS.

    (5)Conformitatea elementelor sistemului EGNOS care urmează să fie implementate pe teritoriile țărilor PEV din sud cu cerințele de securitate.

    (6)Includerea unei clauze de reziliere care să permită abordarea situațiilor în care o țară individuală din cadrul PEV din sud nu ar respecta obligațiile prevăzute în acord.

    (1)    Politica în domeniul spectrului de frecvențe radio bazată pe Decizia 676/2002/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 (Decizia privind spectrul de frecvențe radio), care stabilește coordonarea în materie de spectru radio la nivelul UE, inclusiv coordonarea cu CEPT pentru aspectele tehnice, precum și reprezentarea intereselor UE în relațiile cu Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT).
    (2)    JO L 159 din 30 iunie 2000, Acordul Wassenaar și regimul de control al tehnologiei rachetelor (MTCR).
    (3)    Regulamentul (UE) nr. 1285/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind punerea în aplicare și exploatarea sistemelor europene de radionavigație prin satelit și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 876/2002 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 683/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 1).
    (4)    Regulamentul (UE) nr. 912/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2010 de instituire a Agenției GNSS European, de abrogare a Deciziei (CE) nr. 1321/2004 a Consiliului privind crearea unor structuri de gestionare a programelor europene de radionavigație prin satelit și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 683/2008 al Parlamentului European și al Consiliului, JO L 276, 20.10.2010, p. 11
    Top