Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0533

    Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1370/2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole, în ceea ce privește limita cantitativă pentru achiziționarea de lapte praf degresat

    COM/2018/533 final

    Bruxelles, 16.7.2018

    COM(2018) 533 final

    2018/0286(NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1370/2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole, în ceea ce privește limita cantitativă pentru achiziționarea de lapte praf degresat


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Regulamentul 1370/2013 al Consiliului stabilește un plafon de 109 000 de tone pentru achizițiile de lapte praf degresat la preț fix (169,8 EUR/100 kg) în timpul perioadei de intervenție publică (de la 1 martie la 30 septembrie). După ce se atinge plafonul, intervenția publică continuă, dar se organizează o procedură de licitație până la finalul perioadei de intervenție.

    Plafonul respectiv a fost fixat la zero în 2018, pentru a evita o intervenție publică pentru laptele praf degresat la preț fix care nu este justificată de piață (de exemplu, atunci când atât prețul untului, cât și prețul laptelui la producător au atins niveluri rezonabil de ridicate), având în vedere decalajul persistent dintre prețurile grăsimilor și proteinelor din produsele lactate.

    Prin urmare, în 2018, intervenția publică se realizează prin intermediul unei proceduri de licitație. Comisia, printr-o procedură de votare în cadrul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole, decide, de la caz la caz, ce volume ar trebui achiziționate și la ce preț de achiziție.

    În 2018, prețurile de pe piața UE pentru lapte praf degresat au rămas, în medie, cu aproximativ 19 % sub nivelul prețului de intervenție publică, iar prețul untului este cu 117 % peste nivelul prețurilor de intervenție publică. Decalajul de preț dintre grăsimi și proteine este mai mare ca oricând. Raportul dintre prețul untului și prețul laptelui praf degresat în perioada 2017-2018 s-a triplat în comparație cu nivelurile din perioada 2007-2016. În același timp, prețurile pentru laptele crud plătite producătorilor au depășit, în medie, 34 cenți/kg (fiind mai mari decât media din ultimii 5 ani).

    Procedura în vigoare a permis evitarea achiziționării nejustificate a 109 000 de tone de lapte praf degresat (care s-ar fi adăugat stocurilor existente).

    Deoarece condițiile de piață nu s-au schimbat în mod semnificativ, iar experiența acumulată în 2018 dovedește corectitudinea abordării, este adecvat ca inițiativa să se repete și plafonul pentru 2019 să fie stabilit la zero.

    Pentru a permite ca operatorii de pe piață să fie informați în timp util înainte de începutul următoarei campanii de intervenție, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Prezenta propunere este în concordanță cu spiritul organizării comune a piețelor produselor agricole, care vizează stabilizarea piețelor și asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru comunitatea agricolă.

    Propunerea este în concordanță cu articolul 43 alineatul (3) din TFUE, prin care Consiliul, la propunerea Comisiei, adoptă măsuri privind stabilirea prețurilor, a taxelor, a ajutoarelor și a contingentelor, precum și privind stabilirea și repartizarea posibilităților de pescuit.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Nu se aplică.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temeiul juridic

    Articolul 43 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

    Propunerea intră în domeniul competenței partajate între UE și statele membre și respectă principiul subsidiarității.

    Proporționalitatea

    Propunerea respectă principiul proporționalității.

    Alegerea instrumentului

    Nu se aplică.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluări ex post/verificarea adecvării legislației existente

    Nu se aplică.

    Consultările cu părțile interesate

    Nu se aplică.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Nu se aplică.

    Evaluarea impactului

    Nu se aplică.

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Nu se aplică.

    Drepturile fundamentale

    Nu se aplică.

    4.IMPLICAȚII BUGETARE

    Impactul financiar depinde de cantitățile/prețurile laptelui praf degresat oferite și de cantitățile/prețurile acceptate în perioada martie-septembrie 2019, care depind de evoluția pieței laptelui praf degresat.

    5.ALTE ELEMENTE

    Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

    Nu se aplică.

    Documentele explicative (în cazul directivelor)

    Nu se aplică.

    Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

    Nu se aplică.

    2018/0286 (NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1370/2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole, în ceea ce privește limita cantitativă pentru achiziționarea de lapte praf degresat

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (3),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Articolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 1370/2013 1 stabilește o limită cantitativă pentru achiziționarea de lapte praf degresat la prețul fix menționat la articolul 2 din regulamentul respectiv. Odată ce această limită este atinsă, achiziționarea trebuie să se realizeze prin intermediul unei proceduri de licitație pentru a se stabili prețul maxim de achiziție.

    (2)Regulamentul (UE) 2018/147 al Consiliului 2 a modificat Regulamentul (UE) nr. 1370/2013 prin stabilirea la zero a limitei cantitative pentru achiziționarea de lapte praf degresat la preț fix în 2018. S-a procedat astfel pentru a evita ca laptele praf degresat să fie achiziționat la preț fix în cazurile în care acest fapt nu ar fi în conformitate cu obiectivele dispozitivului de siguranță.

    (3)Sectorul laptelui și al produselor lactate se confruntă încă cu un decalaj între prețurile grăsimilor și prețurile proteinelor din produsele lactate. În 2018, prețurile de pe piața Uniunii pentru lapte praf degresat au rămas sub nivelul de intervenție publică, în timp ce prețurile untului sunt de peste două ori mai mari decât nivelul de intervenție publică.

    (4)Prețurile pentru laptele crud plătite producătorilor în 2018 sunt la un nivel care face ca creșterea animalelor de lapte să fie profitabilă datorită actualei cereri puternice de unt și de brânză, în pofida prețurilor relativ scăzute ale proteinelor din produse lactate. Punerea în practică a intervenției publice în 2018 în cadrul unei proceduri de licitație nu a împiedicat prețurile pentru laptele crud să se mențină la aceste niveluri.

    (5)Nu se preconizează o modificare substanțială în 2019 a parametrilor fundamentali de pe piața laptelui și a produselor lactate în ceea ce privește oferta, cererea și evoluția prețurilor, în special în ceea ce privește decalajul dintre prețurile grăsimilor și prețurile proteinelor din produsele lactate. Prin urmare, este adecvat să se stabilească la zero limita cantitativă pentru achiziționarea de lapte praf degresat la preț fix în 2019.

    (6)Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 1370/2013 ar trebui modificat în consecință.

    (7)Pentru a se asigura că măsura temporară prevăzută în prezentul regulament are un impact imediat asupra pieței și pentru a permite ca operatorii de pe piață să fie informați în timp util înainte de începutul următoarei campanii de intervenție, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    La articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1370/2013, se introduce un al patrulea paragraf, cu următorul text:

    „Prin derogare de la primul paragraf, în anul 2019, limita cantitativă pentru achiziționarea de lapte praf degresat la preț fix este de 0 tone.”.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

       Pentru Consiliu,

       Președintele



    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    FIȘĂ FINANCIARĂ

    FS/18/CM/pl Ares (2018)3208595

    6.142.2018.1

    agri.ddg3.g.3(2018)3370117

    DATA: 1.6.2018

    1.

    RUBRICA BUGETARĂ:

    A se vedea previziunile bugetare de mai jos.

    05 02 12 02 (Măsuri de depozitare a laptelui praf degresat)

    CREDITE:

    B2018, 12 milioane EUR;

    DB2019, 9 milioane EUR

    2.

    TITLUL:

    REGULAMENTUL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1370/2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole, în ceea ce privește limita cantitativă pentru achiziționarea de lapte praf degresat

    3.

    TEMEIUL JURIDIC:

    Articolul 43 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

    4.

    OBIECTIVE:

    de a evita ca laptele praf degresat să fie achiziționat la preț fix în cazurile în care acest fapt nu ar fi necesar pentru a îndeplini obiectivele dispozitivului de siguranță din cauza nivelului ridicat al prețurilor la alte produse lactate. Intervenția publică în cazul laptelui praf degresat ar trebui operată în cadrul unei proceduri de licitație.

    5.

    IMPLICAȚII FINANCIARE

    EXERCIȚIUL FINANCIAR

    2018

    (în milioane EUR)

    EXERCIȚIUL FINANCIAR

    2019

    (în milioane EUR)

    EXERCIȚIUL FINANCIAR

    2020

    (în milioane EUR)

    5.0

    CHELTUIELI

    -    DIN BUGETUL UE
    (RESTITUIRI/INTERVENȚII)

    -    AUTORITĂȚI NAȚIONALE

    -    ALTELE

    -

    p.m.

    p.m.

    5.2

    METODA DE CALCUL:

    A se vedea observațiile

    6.0

    PROIECTUL POATE FI FINANȚAT DIN CREDITE ÎNSCRISE ÎN CAPITOLUL CORESPUNZĂTOR DIN BUGETUL ACTUAL?

    Nu se aplică.

    6.1

    PROIECTUL POATE FI FINANȚAT PRIN TRANSFER ÎNTRE CAPITOLELE BUGETULUI ACTUAL?

    Nu

    6.2

    VA FI NECESAR UN BUGET SUPLIMENTAR?

    Nu

    6.3

    VOR TREBUI INCLUSE CREDITE ÎN BUGETELE VIITOARE?

    A se vedea observațiile

    OBSERVAȚII:

    Impactul financiar depinde de cantitățile/prețurile laptelui praf degresat oferite și de cantitățile/prețurile acceptate în perioada martie-septembrie 2019. Proiectul de buget pentru 2019 nu prevede noi cantități de lapte praf degresat în cadrul intervenției.

    (1)    Regulamentul (UE) nr. 1370/2013 al Consiliului din 16 decembrie 2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole (JO L 346, 20.12.2013, p. 12).
    (2)    Regulamentul (UE) 2018/147 al Consiliului din 29 ianuarie 2018 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1370/2013 în ceea ce privește limita cantitativă pentru achiziționarea de lapte praf degresat (JO L 26, 31.1.2018, p. 6).
    Top