EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0328

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CEE, Euratom) nr. 1553/89 privind regimul unitar definitiv de colectare a resurselor proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată

COM/2018/328 final - 2018/0133 (NLE)

Bruxelles, 2.5.2018

COM(2018) 328 final

2018/0133(NLE)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CEE, Euratom) nr. 1553/89 privind regimul unitar definitiv de colectare a resurselor proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată


EXPUNERE DE MOTIVE

1.Contextul propunerii

Obiectivul prezentei propuneri este de a simplifica în mod substanțial aspectele referitoare la resursele proprii ale taxei pe valoarea adăugată prin modificarea Regulamentului (CEE, Euratom) nr. 1553/89 al Consiliului 1 prin plasarea accentului asupra bunurilor și serviciilor impozabile la cota standard (astfel încât cota medie ponderată nu va fi necesară), prin reducerea numărului corecțiilor la un nivel minim absolut și prin eliminarea compensațiilor financiare. În plus, se propune aplicarea unui procent comun, bazat pe cele mai recente date fiscale ale statului membru în cauză.

Prezenta propunere constituie parte integrantă a reformei sistemului de resurse proprii prevăzută în Propunerea de decizie a Consiliului privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene 2 . Această reformă dă curs recomandărilor formulate de Grupul la nivel înalt privind resursele proprii, care și-a publicat raportul final în decembrie 2016 3 .

Propunerea se bazează pe experiența dobândită în trecut cu administrarea resurselor proprii și urmărește să simplifice calcularea resursei proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată. De asemenea, propunerea simplifică modalitățile practice. Dispozițiile sale sunt explicate mai în detaliu în secțiunea 5 de mai jos.

Dată fiind natura resurselor proprii, gestionarea lor depinde de aplicarea corectă a altor politici ale Uniunii, în special cele referitoare la piața internă și la fiscalitate.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Propunerea de regulament are ca temei juridic articolul 322 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. La articolul 8 alineatul (2) din Decizia 2014/335/UE, Euratom a Consiliului 4 și la articolul 6 alineatul (3) din Propunerea de decizie privind resursele proprii se menționează faptul că statele membre au obligația de a pune resursele la dispoziția Comisiei „în conformitate cu regulamentele” adoptate în temeiul articolului 322 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. În plus, deoarece prezentul regulament modifică un regulament existent, este adecvat să se utilizeze același tip de instrument.

Dată fiind natura bugetului Uniunii și a resurselor proprii care constituie componenta sa de venituri, sistemul de resurse proprii și punerea acestora la dispoziția Comisiei trebuie să fie reglementate la nivelul Uniunii, iar acest lucru nu poate fi realizat de către statele membre.

Prezenta propunere de regulament completează dispozițiile deja existente privind „punerea la dispoziție”, în special Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 5 .

Este în interesul Uniunii și al statelor sale membre să se asigure că sistemul de resurse proprii funcționează corespunzător și că regulamentul propus este conceput astfel încât să faciliteze cooperarea dintre acestea.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Prezenta propunere face parte din pachetul legislativ privind resursele proprii pentru perioada 2021-2027. Pentru a simplifica resursa proprie bazată pe taxa pe valoarea adăugată, ar trebui modificat regulamentul în vigoare privind resursele proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată.

Expunerea de motive a propunerii de decizie privind noile resurse proprii oferă mai multe informații cu privire la rapoartele și documentele recente în care se analizează necesitatea reformării sistemului de resurse proprii.

Prezenta propunere nu este legată de Programul privind o reglementare adecvată. Propunerea vizează statele membre și nu microîntreprinderile sau întreprinderile mici și mijlocii sau alte părți interesate. Propunerea este în principiu neutră cu privire la competitivitatea sectorială a Uniunii sau la comerțul internațional. Propunerea nu are consecințe asupra protecției drepturilor fundamentale.

4.Implicațiile bugetare

Implicațiile bugetare ale prezentei propuneri și ale pachetului legislativ privind resursele proprii sunt prezentate în detaliu în fișa financiară legislativă atașată la Propunerea de regulament privind punerea la dispoziție de noi resurse proprii 6 . Sistemul de resurse proprii reformat, inclusiv sistemul reformat al taxei pe valoarea adăugată, poate fi pus în aplicare cu același nivel de credite administrative și de resurse umane ca și sistemul actual.

5.Alte elemente

Aplicarea prezentului regulament va fi discutată la intervale regulate în cadrul Comitetului consultativ privind resursele proprii, așa cum se întâmplă și în prezent.

Propunerea Comisiei poate fi rezumată după cum urmează:

Articolul 1 alineatul (1) din propunere elimină subdiviziunea anterioară în 6 titluri a Regulamentului (CEE, Euratom) nr. 1553/89.

Articolul 1 alineatul (2) din propunere modifică articolul 1 din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89 după cum urmează:

articolul 1 este actualizat pentru a reflecta faptul că resursa proprie provenită din taxa pe valoarea adăugată trebuie să se concentreze asupra bunurilor și serviciilor destinate consumului final impozabile la cota standard. Articolul respectiv se referă, de asemenea, la coeficientul uniform de apel menționat în propunerea de decizie privind noile resurse proprii. Cota standard a taxei pe valoarea adăugată ar trebui înțeleasă drept cota taxei pe valoarea adăugată menționată la articolul 96 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată 7 .

Articolul 1 alineatul (3) din propunere elimină articolul 2 din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89.

Partea dispozitivă a fost mutată la articolul 3, în timp ce dispozițiile fără caracter normativ, care stabilesc cadrul, sunt acum incluse în considerente.

Articolul 1 alineatul (4) din propunere înlocuiește articolele 3 și 4 din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89 după cum urmează:

articolul 3 alineatul (1): pentru a oferi o sursă de date fiabilă și certă, baza resursei proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată la cota standard se obține din veniturile nete totale din taxa pe valoarea adăugată încasate într-un an calendaristic în fiecare stat membru, cărora li se aplică o rectificare pentru a ține seama de aspectele teritoriale specifice enumerate în Directiva privind taxa pe valoarea adăugată;

articolul 3 alineatul (2): pentru a ajunge la bunurile și serviciile destinate consumului final impozabile la cota standard, valoarea netă rectificată a veniturilor se înmulțește cu procentul comun la nivelul Uniunii;

articolul 3 alineatul (3): întrucât statele membre aplică cote standard diferite, veniturile nu pot fi utilizate pentru a aplica coeficientul uniform de apel. Prin urmare, bunurile și serviciile destinate consumului final impozabile la cota standard ar trebui să fie împărțite la cota standard a statelor membre pentru a obține baza TVA la cota standard;

articolul 3 alineatul (4): coeficientul uniform de apel se aplică bazei TVA la cota standard pentru a se obține resursa proprie provenită din TVA la cota standard care este vărsată la bugetul UE;

articolul 3 alineatul (5): în cazul în care un stat membru încalcă Directiva privind taxa pe valoarea adăugată, valoarea netă a veniturilor din taxa pe valoarea adăugată încasate ar trebui să facă obiectul unei rectificări pentru a se asigura un tratament egal între statele membre;

articolul 4: în cazul în care un stat membru, aplicând procedurile adecvate, alege să modifice cota standard a taxei sale pe valoarea adăugată, articolul 4 prevede metoda standardizată pentru a se ține cont de această modificare. Metoda ține seama de cotele aplicate înainte și după modificare.

Articolul 1 alineatul (5) din propunere elimină articolele 5 și 6 din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89:

articolele 5 și 6 se elimină, întrucât propunerea prevede utilizarea minimă a rectificărilor și absența oricăror compensații.

Articolul 1 alineatul (6) din propunere modifică articolul 7 din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89 după cum urmează:

articolul 7 rămâne practic neschimbat. Se înlocuiește „înainte de” cu „până la” la începutul alineatului (1). La alineatul (2), se includ modificările semnificative legate de eliminarea articolelor 5 și 6 și de mutarea articolului 11 la articolul 4 alineatul (7) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 20xx/xxxx al Consiliului.

Articolul 1 alineatul (7) din propunere înlocuiește articolul 8 din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89:

articolul 8 rămâne în esență neschimbat. Se înlocuiește trimiterea la „baza resurselor TVA” cu „baza resursei provenite din taxa pe valoarea adăugată la cota standard”.

Articolul 1 alineatul (8) din propunere înlocuiește articolul 10 din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89:

articolul 10 rămâne în esență neschimbat, dar este modificat pentru a reflecta domeniul de aplicare al prezentei propuneri. Trimiterea la articolele 5 și 6 a fost eliminată, întrucât s-a propus să nu se mai aplice compensații și nici anumite rectificări. Pentru a se simplifica procedurile, la articolul 10 alineatul (2) formularea „Comisia examinează [...]” a fost modificată cu formularea „Comisia poate adopta [...]”.

Articolul 1 alineatul (9) din propunere înlocuiește articolul 11 din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89:

articolul 11: articolul 11 alineatul (1) este mutat la articolul 4 alineatul (7) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 20xx/xxxx al Consiliului. Textul mutat rămâne în principiu neschimbat, a fost însă adaptat pentru a se ține cont de faptul că prezenta propunere nu include cota medie ponderată în domeniul său de aplice. Articolul 11 alineatul (3) a fost reformulat pentru a reflecta mutarea dispozițiilor privind controlul în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 20xx/xxxx al Consiliului.

Articolul 1 alineatul (10) din propunere înlocuiește articolul 12 din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89:

articolul 12 rămâne în esență neschimbat, dar este modificat pentru a reflecta domeniul de aplicare al prezentei propuneri. Statele membre au obligația să furnizeze informații privind colectarea taxei pe valoarea adăugată în termeni mai generali și să informeze numai cu privire la modificările relevante ale proceselor și procedurilor administrative de colectare a taxei pe valoarea adăugată. De asemenea, perioada de raportare pentru Comisie a fost aliniată la termenele prevăzute în alte regulamente și directive privind taxele și impozitele. Pentru a se evalua eficacitatea procedurilor de colectare a taxei pe valoarea adăugată, este mai relevant să se raporteze cu privire la progresele realizate de statele membre în ceea ce privește colectarea taxei pe valoarea adăugată, decât cu privire la procedurile propriu-zise. Textul a fost modificat în consecință.

Articolul 1 alineatul (11) din propunere înlocuiește articolul 13 din Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89:

articolul 13: acest articol se modifică pentru a reflecta domeniul de aplicare al propunerii. În acest sens, se elimină trimiterile la „autorizare”.

Articolul 2 din propunere se referă la intrarea sa în vigoare, la aplicarea sa și la efectul retroactiv, precum și la impactul său asupra regimului de resurse proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată.

Prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în același timp cu decizia privind noile resurse proprii. Se preconizează ca noul regim de resurse proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată să se aplice retroactiv de la începutul perioadei, și anume de la 1 ianuarie 2021, astfel încât rectificările aduse rapoartelor prezentate înainte de această dată vor respecta normele în vigoare la momentul respectiv.

Nu în ultimul rând, există o modificare generală de ordin terminologic, „resursele TVA” devenind „resurse proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată”.

2018/0133 (NLE)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CEE, Euratom) nr. 1553/89 privind regimul unitar definitiv de colectare a resurselor proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 322 alineatul (2),

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 106a,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

având în vedere avizul Parlamentului European 8 ,

având în vedere avizul Curții de Conturi Europene 9 ,

întrucât:

(1)Resursa proprie a Uniunii bazată pe o parte din taxa pe valoarea adăugată menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (b) din Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom 10 a Consiliului (denumită în continuare „resursa proprie provenită din taxa pe valoarea adăugată la cota standard”) ar trebui să fie pusă la dispoziția Uniunii în cele mai bune condiții posibile. În consecință, ar trebui să se stabilească norme pentru statele membre privind punerea la dispoziția bugetului Uniunii a resursei respective.

(2)Din motive de simplitate și transparență și pentru a reduce sarcina administrativă, resursa proprie provenită din taxa pe valoarea adăugată la cota standard ar trebui calculată pe baza unui procent comun la nivelul Uniunii din operațiunile impozabile la cota standard. Acest procent ar trebui să fie egal cu media celor mai scăzute procente din bunurile și serviciile destinate consumului final impozabile la cota standard în statele membre într-o perioadă de cinci ani, calculată pe baza conturilor naționale și a datelor fiscale aprobate de Comitetul consultativ privind resursele proprii.

(3)Modalitățile de calculare a bazei resursei proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată la cota standard ar trebui să fie stabilite în mod uniform pe baza veniturilor încasate efectiv pentru fiecare an calendaristic dat, aceasta fiind metoda unică definitivă de stabilire a bazei resursei proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată la cota standard.

(4)Prin urmare, este necesar ca Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89 să fie modificat în consecință.

(5)Din motive de consecvență, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în aceeași zi ca și Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom și ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, modificările aduse Regulamentului (CEE, Euratom) nr. 1553/89 nu ar trebui să se aplice rectificărilor aduse rapoartelor privind baza resursei proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată pentru exercițiile financiare anterioare anului 2021,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89 se modifică după cum urmează:

(1)se elimină următoarele subdiviziuni și titlurile acestora:

(a)„Titlul I Dispoziții generale”,

(b)„Titlul II Domeniu de aplicare”;

(c)„Titlul III Metoda de calcul”;

(d)„Titlul IV Dispoziții referitoare la contabilizare și alocarea resurselor proprii”

(e)„Titlul V Dispoziții referitoare la control”

(f)„Titlul VI Dispoziții finale”;

(2)articolul 1 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 1

Resursa proprie provenită din taxa pe valoarea adăugată la cota standard se calculează prin aplicarea unui coeficient uniform de apel, stabilit în conformitate cu Decizia 20xx/xxxx/UE a Consiliului*, la baza resursei proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată la cota standard determinată în conformitate cu prezentul regulament.

Cota standard a taxei pe valoarea adăugată este cota taxei pe valoarea adăugată menționată la articolul 96 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului**.

* Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom a Consiliului din [DATA] privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (JO L [...], [...], p. […]).

** Directiva 2006/112/CE a Consiliului privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 11.12.2006, p. 1).”;

(3)articolul 2 se elimină;

(4)articolele 3 și 4 se înlocuiesc cu următorul text:

„Articolul 3

1.Pentru un an calendaristic dat, baza resursei proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată la cota standard se calculează de către fiecare stat membru pe baza veniturilor nete totale din taxa pe valoarea adăugată încasate din operațiunile impozabile menționate la articolul 2 din Directiva 2006/112/CE, de către statul membru în cauză, în cursul aceluiași an calendaristic. Suma respectivă se rectifică pentru a se ține seama de următoarele sume:

(a)sumele care ar trebui tratate în scopul resursei proprii ca fiind operațiuni provenite din sau destinate unui stat membru, deși sunt provenite din sau sunt destinate unui teritoriu menționat la articolul 6 din Directiva 2006/112/CE;

(b)sumele provenite din unul din locurile menționate la articolul 7 din Directiva 2006/112/CE, în măsura în care statele membre pot demonstra că veniturile au fost transferate în locul respectiv.

2.Suma obținută în conformitate cu alineatul (1) se înmulțește cu 45 %.

3.Suma obținută în conformitate cu alineatul (2) se împarte la cota standard a taxei pe valoarea adăugată aplicabilă în statul membru în cauză în conformitate cu Directiva 2006/112/CE în anul în care au fost încasate veniturile din taxa pe valoarea adăugată.

4.Suma obținută în conformitate cu alineatul (3) se înmulțește cu coeficientul uniform de apel menționat la articolul 1 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 20xx/xxxx al Consiliului* pentru a obține resursa proprie provenită din taxa pe valoarea adăugată la cota standard care urmează a fi pusă la dispoziția bugetului Uniunii.

5.În cazul în care are loc o încălcare a Directivei 2006/112/CE și, în consecință, resursele proprii ale Uniunii provenite din taxa pe valoarea adăugată la cota standard sunt reduse, Uniunea are dreptul să primească suma integrală a resurselor proprii în cauză, plus dobânda pentru întârziere, în conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului**.

Articolul 4

1.Baza resursei proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată la cota standard se calculează pe baza anilor calendaristici.

2.În cazul în care un stat membru introduce o modificare a cotei standard a taxei pe valoarea adăugată, cota revizuită se aplică începând cu prima zi a lunii următoare lunii în care noua cotă standard a intrat în vigoare. Cele două cote se aplică pro rata temporis în vederea efectuării calculului menționat la articolul 3 alineatul (3).

* Regulamentul (UE, Euratom) nr. 20xx/xxxx al Consiliului din [DATA] de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene (JO L [...], [...], p. [...]).

** Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului din 26 mai 2014 privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii tradiționale și a resurselor proprii bazate pe TVA și pe VNB și privind măsurile pentru a răspunde necesităților trezoreriei (JO L 168, 7.6.2014, p. 39).”;

(5)articolele 5 și 6 se elimină;

(6)la articolul 7, alineatele (1) și (2) se înlocuiesc cu următorul text:

„(1)    Până la data de 31 iulie, statele membre transmit Comisiei un raport în care specifică valoarea totală a bazei resursei proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată la cota standard aferentă anului calendaristic precedent, calculată în conformitate cu articolul 3, căreia trebuie să i se aplice coeficientul stabilit la articolul 1.

(2)    În raportul respectiv sunt incluse toate datele utilizate pentru a determina baza care sunt de natură să permită efectuarea inspecțiilor menționate la articolul 4 alineatul (7) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 20xx/xxxx.”;

(7)articolul 8 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 8

Până la data de 15 aprilie a fiecărui exercițiu financiar, statele membre transmit Comisiei o estimare a bazei resursei proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată la cota standard pentru exercițiul financiar următor.”;

(8)articolul 10 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 10

1.Până la data de 30 aprilie a fiecărui exercițiu financiar, statele membre informează Comisia cu privire la soluțiile și modificările conexe pe care intenționează să le adopte pentru a determina suma prevăzută la articolul 3 alineatul (1). Soluția propusă indică, după caz, natura datelor considerate adecvate de către statele membre, precum și o estimare a valorii bazei pentru fiecare dintre aceste rectificări.

Până la data de 31 mai, Comisia comunică celorlalte state membre informațiile menționate la primul paragraf pe care le-a primit de la fiecare stat membru.

2.Comisia poate adopta acte de punere în aplicare cu privire la soluțiile propuse de statele membre în conformitate cu alineatul (1). Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de consultare menționată la articolul 13 alineatul (2).”;

(9)articolul 11 se modifică după cum urmează:

(a)alineatul (1) se elimină;

(b)alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„În urma controalelor la care se face referire la articolul 4 alineatul (7) din Regulamentul (UE, Euratom) 20xx/xxxx, raportul anual aferent unui exercițiu financiar dat se rectifică în condițiile prevăzute la articolul 9.”;

(10)articolul 12 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 12

1.În fiecare an, statele membre furnizează Comisiei informații privind toate modificările relevante intervenite în procesele și procedurile lor administrative legate de colectarea taxei pe valoarea adăugată.

2.Comisia examinează, în colaborare cu statul membru în cauză, dacă pot fi avute în vedere eventuale îmbunătățiri ale respectivelor procese și proceduri, în vederea sporirii eficacității acestora.

3.Comisia prezintă, o dată la cinci ani, un raport cu privire la măsurile întreprinse și progresele înregistrate de statele membre în ceea ce privește colectarea taxei pe valoarea adăugată și eventualele îmbunătățiri avute în vedere.

Comisia prezintă pentru prima dată acest raport Parlamentului European și Consiliului înainte de data de 31 decembrie 2023.”;

(11)articolul 13 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 13

1.Comisia este asistată de Comitetul consultativ privind resursele proprii, instituit prin articolul 9 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 20xx/xxxx. Respectivul comitet este un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului*.

2.Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

* Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).”.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare la data intrării în vigoare a Deciziei 20xx/xxxx/UE, Euratom.

Se aplică de la 1 ianuarie 2021.

Cu toate acestea, articolul 1 nu se aplică rectificărilor aduse rapoartelor privind baza resursei proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată pentru exercițiile financiare anterioare anului 2021.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1)    Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1553/89 al Consiliului din 29 mai 1989 privind regimul unitar definitiv de colectare a resurselor proprii provenite din taxa pe valoarea adăugată (JO L 155, 7.6.1989, p. 9).
(2)    COM(2018) 325 final din 2.5.2018.
(3)    Finanțarea viitoare a UE. Raportul final și recomandările Grupului la nivel înalt privind resursele proprii, decembrie 2016.
(4)    Decizia Consiliului din 26 mai 2014 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (2014/335/UE, Euratom) (JO L 168, 7.6.2014, p. 105).
(5)    Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului din 26 mai 2014 privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii tradiționale și a resurselor proprii bazate pe TVA și pe VNB și privind măsurile pentru a răspunde necesităților trezoreriei (JO L 168, 7.6.2014, p. 39).
(6)    COM(2018) 326 final din 2.5.2018.
(7)    Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 11.12.2006, p. 1).
(8)    JO C […], […], p. […].
(9)    JO C […], […], p. […].
(10)    JO L […], […], p. […].
Top