COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 17.8.2018
COM(2018) 596 final
RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU
privind exercitarea delegării conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (UE) nr. 649/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind exportul și importul de produse chimice care prezintă risc
Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu
privind exercitarea delegării conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (UE) nr. 649/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind exportul și importul de produse chimice care prezintă risc
1. Introducere și temei juridic
Regulamentul (UE) nr. 649/2012
(denumit în continuare „Regulamentul PIC”) pune în aplicare Convenția de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice și pesticide periculoase care fac obiectul comerțului internațional („Convenția de la Rotterdam”), semnată la 11 septembrie 1998 și aprobată, în numele Comunității Europene, prin Decizia 2003/106/CE a Consiliului
. Cerințele și procedurile privind exportul și importul anumitor substanțe chimice care prezintă risc, în special cele care fac obiectul procedurii de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză prevăzută în Convenția de la Rotterdam, sunt prevăzute în Regulamentul PIC.
Articolul 23 alineatul (4) din Regulamentul PIC împuternicește Comisia să adopte acte delegate sub rezerva îndeplinirii condițiilor prevăzute la articolul 26 pentru:
– includerea unui produs chimic în partea 1 sau 2 din anexa I în temeiul articolului 23 alineatul (2), ca urmare a unor acte normative cu caracter definitiv adoptate la nivelul Uniunii și a altor modificări aduse anexei I, inclusiv modificări aduse rubricilor existente [articolul 23 alineatul (4) litera (a)];
– includerea în partea 1 din anexa V a unui produs chimic care se află sub incidența Regulamentului (CE) nr. 850/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind poluanții organici persistenți
[articolul 23 alineatul (4) litera (b)];
– includerea unui produs chimic care face deja obiectul unei interdicții la export la nivelul Uniunii în partea 2 din anexa V[articolul 23 alineatul (4) litera (c)];
– modificarea rubricilor existente din anexa V [articolul 23 alineatul (4) litera (d)];
– modificarea anexelor II, III, IV și VI [articolul 23 alineatul (4) litera (e)].
Scopul prezentului raport este de a îndeplini obligația Comisiei prevăzută la articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul PIC. Articolul 26 alineatul (2) solicită Comisiei să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport privind exercitarea delegării conferite Comisiei prin Regulamentul PIC. Raportul trebuie întocmit cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani a delegării, care a început la 1 martie 2014. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cu cel puțin trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.
2. Exercitarea delegării de competențe
În perioada vizată de prezentul raport, Comisia a adoptat trei acte delegate pentru a modifica anumite elemente neesențiale din Regulamentul PIC. Aceste acte delegate au fost adoptate în temeiul articolului 23 alineatul (4) litera (a) din Regulamentul PIC, care precizează că „pentru a adapta prezentul regulament la progresele tehnice, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 26, în ceea ce privește includerea unui produs chimic în partea 1 sau 2 din anexa I în temeiul alineatului (2) de la prezentul articol, ca urmare a unor acte normative cu caracter definitiv adoptate la nivelul Uniunii și a altor modificări aduse anexei I, inclusiv modificări aduse rubricilor existente”, și în temeiul articolului 23 alineatul (4) litera (b), care precizează că „pentru a adapta prezentul regulament la progresele tehnice, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 26, în ceea ce privește includerea în partea 1 din anexa V a unui produs chimic care se află sub incidența Regulamentului (CE) nr. 850/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind poluanții organici persistenți”.
S-au adoptat următoarele acte:
2.1. Regulamentul delegat (UE) nr. 1078/2014 al Comisiei
Acest act delegat a fost adoptat în temeiul articolului 23 alineatul (4) litera (a) din Regulamentul PIC. Abordarea urmată în actul delegat pentru a se stabili ce produse chimice ar trebui să figureze în anexa I și în care parte ar trebui să figureze a făcut obiectul unor discuții și consultări în cadrul unui grup de experți alcătuit din reprezentanți ai autorităților naționale desemnate ale statelor membre pentru Regulamentul PIC, ai Agenției Europene pentru Produse Chimice, ai industriei de profil și a societății civile (denumit în continuare „Grupul de experți PIC DNA”) în cadrul reuniunilor din 11 octombrie 2013 și din 7 aprilie 2014. Grupul de experți PIC DNA a fost consultat cu privire la proiectul de regulament delegat al Comisiei, care a fost prezentat înainte de reuniuni. Comisia a adoptat actul delegat la 7 august 2014 și l-a notificat Parlamentului European și Consiliului. Niciuna dintre instituții nu a obiectat cu privire la actul delegat în termenul de două luni prevăzut la articolul 26 alineatul (5) din Regulamentul PIC. Regulamentul delegat (UE) 178/2014 al Comisiei a fost publicat la 15 octombrie 2014 și se aplică începând din 1 decembrie 2014.
2.2. Regulamentul delegat (UE) 2015/2229 al Comisiei
Acest act delegat a fost adoptat în temeiul articolului 23 alineatul (4) litera (a) din Regulamentul PIC. Abordarea urmată în actul delegat pentru a se stabili ce produse chimice ar trebui să figureze în anexa I și în care parte ar trebui să figureze a făcut obiectul unor discuții și consultări în cadrul Grupului de experți PIC DNA în cadrul reuniunilor din 1 octombrie 2014 și din 21 aprilie 2015. Grupul de experți PIC DNA a fost consultat cu privire la proiectul de regulament delegat al Comisiei, care a fost prezentat înainte de reuniuni. Comisia a adoptat actul delegat la 29 septembrie 2015 și l-a notificat Parlamentului European și Consiliului. Niciuna dintre instituții nu a obiectat cu privire la actul delegat în termenul de două luni prevăzut la articolul 26 alineatul (5) din Regulamentul PIC. Regulamentul delegat (UE) 2015/2229 al Comisiei a fost publicat la 3 decembrie 2015 și se aplică începând din 1 februarie 2016.
2.3. Regulamentul delegat (UE) nr. 2018/172 al Comisiei
Acest act delegat a fost adoptat în temeiul articolului 23 alineatul (4) litera (a) și al articolului 23 alineatul (4) litera (b) din Regulamentul PIC. Abordarea urmată în actul delegat pentru a se stabili ce produse chimice ar trebui să figureze în anexa I și în care parte ar trebui să figureze a făcut obiectul unor discuții și consultări în cadrul Grupului de experți PIC DNA în cadrul reuniunii din 26 aprilie 2016. În cadrul aceleiași reuniuni, grupul de experți a discutat, de asemenea, despre înscrierea anumitor produse chimice în partea 1 din Anexa V. Grupul de experți PIC DNA a fost consultat cu privire la proiectul de regulament delegat al Comisiei, care a fost prezentat înainte de reuniune. În plus, Grupul de experți PIC DNA a fost consultat în scris după reuniunea respectivă. Comisia a adoptat actul delegat la 28 noiembrie 2017 și l-a notificat Parlamentului European și Consiliului. Niciuna dintre instituții nu a obiectat cu privire la actul delegat în termenul de două luni prevăzut la articolul 26 alineatul (5) din Regulamentul PIC. Regulamentul delegat (UE) 2018/172 al Comisiei a fost publicat la 6 februarie 2018 și se aplică începând din 1 aprilie 2018.
2.4 Competențele delegate neutilizate în perioada de raportare
Competențele delegate, conferite de Regulamentul PIC, de a adopta acte delegate, în conformitate cu articolul 23 alineatul (4) litera (c), cu articolul 23 alineatul (4) litera (d) și cu articolul 23 alineatul (4) litera (e) nu au fost exercitate în perioada de raportare, deoarece nu s-au efectuat modificări în dreptul Uniunii sau în temeiul convenției care impune acest lucru. Având în vedere faptul că aceste modificări pot avea loc în orice moment, este importantă împuternicirea Comisiei de a adopta acte delegate care să adapteze Regulamentul PIC în funcție de progresele tehnice, în conformitate cu modificările respective. În acest context, ar trebui remarcat faptul că este în curs de pregătire un alt act delegat, care utilizează, de asemenea, articolele 23 alineatul (4) litera (c) și 23 alineatul (4) litera (d) ca temei juridic.
3. Concluzie
Până în prezent, Comisia a exercitat competențele delegate prevăzute de Regulamentul PIC în trei ocazii și în cadrul celor două temeiuri juridice menționate mai sus. Comisia este de părere că ar trebui prelungite tacit competențele delegate conferite la articolul 23 alineatul (4), inclusiv cele care nu au fost încă exercitate, întrucât necesitatea de a adapta Regulamentul PIC în funcție de progresele tehnice, în conformitate cu articolul 23 alineatul (4) litera (c), cu articolul 23 alineatul (4) litera (d) și cu articolul 23 alineatul (4) litera (e) poate apărea în orice moment. Se înregistrează progrese în punerea în aplicare a Regulamentului PIC și au loc progrese științifice și tehnice. Evoluția legislației Uniunii și în temeiul convenției trebuie să se reflecte în anexele la Regulamentul PIC, care trebuie adaptate. În consecință, Comisia va trebui să adopte noi acte delegate în viitor pentru a menține cadrul juridic actual.
Comisia respectă obligația de raportare în temeiul articolului 26 alineatul (2) din Regulamentul PIC și invită Parlamentul European și Consiliul să ia notă de prezentul raport.