Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0494

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2271/96 al Consiliului din 22 noiembrie 1996 de protecție împotriva efectelor aplicării extrateritoriale a unei legislații adoptate de către o țară terță, precum și a acțiunilor întemeiate pe aceasta sau care rezultă din aceasta

    COM/2018/494 final

    Bruxelles, 19.6.2018

    COM(2018) 494 final

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

    privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2271/96 al Consiliului din 22 noiembrie 1996 de protecție împotriva efectelor aplicării extrateritoriale a unei legislații adoptate de către o țară terță, precum și a acțiunilor întemeiate pe aceasta sau care rezultă din aceasta


    INTRODUCERE

    Regulamentul (CE) nr. 2271/96 al Consiliului (denumit în continuare „regulamentul”) prevede asigurarea protecției împotriva aplicării extrateritoriale a actelor cu putere de lege citate în anexă, inclusiv norme administrative și alte instrumente legislative, și împotriva acțiunilor bazate pe ele sau care decurg din acestea, precum și contracararea efectelor, atunci când această aplicare afectează interesele persoanelor menționate la articolul 11 din regulament, implicate în comerțul internațional și/sau mișcări de capital și activități comerciale conexe între UE și țări terțe.

    Articolul 1 din regulament împuternicește Comisia să adopte acte delegate pentru a adăuga la anexa la acest regulament acte normative, regulamente sau alte instrumente legislative din țări terțe cu aplicare extrateritorială și care determină efecte adverse asupra intereselor Uniunii și a intereselor persoanelor fizice și juridice care își exercită drepturile în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, precum și pentru a elimina acte normative, regulamente sau alte instrumente legislative atunci când acestea încetează să mai aibă astfel de efecte.

    TEMEIUL JURIDIC

    Obligația de a transmite prezentul raport este prevăzută la articolul 11a din regulament. În temeiul acestei dispoziții, competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei pentru o perioadă de cinci ani începând cu 20 februarie 2014, iar Comisia are obligația de a întocmi un raport cu privire la delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani.

    EXERCITAREA DELEGĂRII DE COMPETENȚE

    De la intrarea în vigoare a regulamentului, Comisia a exercitat o singură dată delegarea sa de competențe. La 8 mai 2018, Statele Unite au anunțat că nu vor mai renunța la măsurile naționale restrictive privind Iranul, în urma retragerii lor din Planul comun de acțiune cuprinzător. Unele dintre aceste măsuri au aplicare extrateritorială și pot afecta interesele Uniunii și ale persoanelor fizice și juridice care exercită drepturi prevăzute de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    Ca răspuns la cele de mai sus, Comisia a adoptat la 6 iunie 2018 un act delegat de modificare a anexei la regulament pentru a include măsurile restrictive ale Statelor Unite care, o dată reinstituite, ar afecta în mod negativ operatorii din UE care exercită activități comerciale legitime cu Iranul. De la această dată, Parlamentul European și Consiliul dispun de un termen de neexprimare de obiecții de două luni.

    Motivele care au determinat colegiuitorii să delege Comisiei competența de a adopta acte delegate rămân valabile și Comisia poate în mod efectiv să recurgă la această competență în viitor.

    CONCLUZIE 

    În cursul ultimilor cinci ani, Comisia a exercitat o singură dată competențele delegate care îi sunt conferite în temeiul regulamentului. Comisia consideră că este necesar să se prelungească delegarea de competențe, având în vedere că motivele care au determinat colegiuitorii să delege Comisiei competența de a adopta acte delegate rămân valabile. Prin prezentul raport, Comisia se conformează obligației de raportare care îi revine în temeiul articolului 11a din regulament și invită Parlamentul European și Consiliul să ia act de acesta.

    Top