Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018DC0266

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate, conferită Comisiei în temeiul Directivei 2006/66/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind bateriile și acumulatorii și deșeurile de baterii și acumulatori, și de abrogare a Directivei 91/157/CEE

    COM/2018/266 final

    Bruxelles, 14.5.2018

    COM(2018) 266 final

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

    privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate, conferită Comisiei în temeiul Directivei 2006/66/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind bateriile și acumulatorii și deșeurile de baterii și acumulatori, și de abrogare a Directivei 91/157/CEE


    RAPORT AL COMISIEI

    CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL

    privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate, conferită Comisiei în temeiul Directivei 2006/66/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind bateriile și acumulatorii și deșeurile de baterii și acumulatori, și de abrogare a Directivei 91/157/CEE

    1.INTRODUCERE

    Directiva 2006/66/CE privind bateriile și acumulatorii și deșeurile de baterii și acumulatori 1 (Directiva privind bateriile) stabilește norme menite să reducă la minimum impactul negativ al bateriilor și al acumulatorilor și al deșeurilor de baterii și acumulatori 2 asupra mediului, contribuind astfel la protecția, conservarea și îmbunătățirea calității mediului. De asemenea, prevede măsuri de armonizare a cerințelor privind conținutul metalelor grele și etichetarea bateriilor și acumulatorilor, pentru a asigura astfel buna funcționare a pieței interne. Directiva a fost modificată de mai multe ori. 3  

    Directiva conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate, astfel cum se prevede la articolul 23a, în vederea:

    ·stabilirii de criterii pentru evaluarea condițiilor echivalente de reciclare a deșeurilor de baterii în afara UE, astfel cum se prevede la articolul 15 alineatul (3), pentru a suplimenta normele la care face referire articolul 15 alineatul (2),  4

    ·stabilirii de norme detaliate privind indicarea capacității pe etichetele bateriilor și ale acumulatorilor portabili și auto, astfel cum se prevede la articolul 21 alineatul (2).

    ·acordării de derogări de la cerințele de etichetare prevăzute la articolul 21.

    2.TEMEIUL JURIDIC

    Raportul actual este solicitat în temeiul articolului 23a din Directiva privind bateriile, astfel cum a fost modificată. În temeiul articolului menționat, Comisia are competența de a adopta acte delegate pe o perioadă de cinci ani, cu începere de la 30 decembrie 2013. Comisia are obligația de a întocmi un raport privind competențele delegate, cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. În conformitate cu articolul 23a alineatul (2), delegarea de competențe se prelungește tacit pentru perioade cu o durată identică, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

    3.EXERCITAREA DELEGĂRII DE COMPETENȚE

    3.1.Criteriile pentru evaluarea condițiilor echivalente de reciclare a deșeurilor de baterii și acumulatori în afara UE, articolul 15 alineatul (3)

    Conform articolului 15 alineatul (2) din directivă, deșeurile de baterii exportate în afara UE sunt luate în considerare la îndeplinirea obligațiilor și a nivelurilor de eficiență prevăzute în anexa III la directivă numai în cazul în care există dovezi clare că operațiunea de reciclare a avut loc în condiții echivalente cu cerințele directivei. Articolul 15 alineatul (3) împuternicește Comisia să adopte acte delegate de stabilire de norme de aplicare în acest sens, în special de criterii de evaluare a unor asemenea condiții echivalente.

    Trebuie menționat faptul că articolul 10 alineatul (3) din Directiva 2012/19/UE din 4 iulie 2012 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) 5 stabilește o dispoziție similară privind DEEE exportate din UE. Deoarece aspectele de mediu sunt comparabile, obligațiile avute în vedere sunt similare, iar operatorii responsabili pentru activitățile în cauză (colectorii, exportatorii, reciclatorii și autoritățile publice) se suprapun în mare măsură, Comisia consideră că dispozițiile referitoare la astfel de „condiții echivalente” ar trebui să urmeze aceeași abordare pentru ambele domenii.

    Criteriile pentru evaluarea condițiilor echivalente de tratare a DEEE exportate din UE nu au fost încă elaborate 6 . Comisia intenționează să examineze toate criteriile referitoare la aprecierea condițiilor echivalente de reciclare a bateriilor după stabilirea celor privind DEEE. În plus, Directiva privind bateriile face în prezent obiectul unei evaluări, iar informațiile relevante colectate în cadrul acestui proces vor fi, de asemenea, evaluate.

    3.2.Norme detaliate de etichetare privind capacitatea pentru bateriile și acumulatorii portabili secundari (reîncărcabili) și auto, articolul 21 alineatul (2)

    În conformitate cu articolul 21 alineatul (2) din directivă, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate de stabilire a unor norme detaliate pentru completarea cerinței impuse statelor membre de a se asigura cu privire la indicarea capacității tuturor bateriilor și acumulatorilor portabili și auto în mod vizibil, lizibil și de neșters, inclusiv a unor metode armonizate pentru determinarea capacității și a utilizării adecvate.

    În 2010 Comisia a adoptat norme în ceea ce privește etichetarea privind capacitatea pentru bateriile și acumulatorii portabili secundari (reîncărcabili) și auto. 7 Posibilitatea armonizării normelor de etichetare privind capacitatea pentru bateriile portabile primare (nereîncărcabile) a fost, de asemenea, analizată.

    Studiile realizate 8 au concluzionat că nu era încă disponibilă o etichetă unică, simplă și realizabilă privind capacitatea pentru aceste tipuri de baterii. Ulterior, Comisia a mandatat Comitetul European de Standardizare în Electrotehnică (CENELEC) pentru a evalua fezabilitatea stabilirii unei metode standardizate pentru marcarea capacității bateriilor portabile primare. Evaluarea a concluzionat că nu s-a putut identifica nicio metodă adecvată disponibilă pentru a se respecta Directiva privind bateriile. 9

    Situația nu s-a schimbat de atunci, ceea ce determină Comisia să concluzioneze că, în prezent, nu este posibil să se identifice metode armonizate pentru o etichetare care să indice capacitatea pentru bateriile portabile primare.

    Comisia va evalua din nou situația odată ce procesul actual de revizuire a directivei este încheiat.

    3.3.Acordarea de derogări de la cerințele de etichetare stabilite la articolul 21 din directivă, articolul 21 alineatul (7)

    În conformitate cu articolul 21 alineatul (7) din directivă, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate pentru a acorda derogări de la cerințele de etichetare prevăzute la articolul 21. În această privință, Comisia nu a primit nicio cerere privind acordarea de derogări, în perioada acoperită de prezentul raport.

    4.CONCLUZII

    Comisia nu a făcut uz de competențele delegate prevăzute la articolul 23a din Directiva privind bateriile în perioada acoperită de prezentul raport. Comisia poate face acest lucru în viitor, având în vedere motivele prezentate.

    Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să ia act de prezentul raport.

    (1)      JO L 266, 26.9.2006, p. 1–14. 
    (2)      În cele ce urmează, termenii „baterii” și „acumulatori” sunt considerați a fi sinonime și sunt utilizați în mod nedistinctiv.
    (3)      Directiva 2008/12/CE, JO L 76, 19.3.2008, p.39, Directiva 2008/103/CE, p. 7, JO L 327, 5.12.2008, Directiva 2013/56/UE, JO L 329, 10.12.2013, p. 5.
    (4)      Regulamentul (CEE) Nr 259/93, JO L 30, 6.2.93, p. 1, Regulamentul Consiliului (CE) Nr. 1420/1999, JO L 166, 1.7.1999, p. 9, Regulamentul Comisiei (CE) Nr. 1547/1999, JO L 185, 17.7.1999, p. 1.
    (5)      JO L 197, 24.7.2012, p. 38.
    (6)      Astfel cum se explică în detaliu în Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate conferite Comisiei în temeiul Directivei 2012/19/UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, COM(2017) 172 versiunea finală
    (7)      Regulamentul (UE) nr. 1103/2010 al Comisiei, JO L 313, 30.11.2010
    (8)       http://ec.europa.eu/environment/waste/batteries/pdf/battery_report_june2010.pdf , http://ec.europa.eu/environment/waste/batteries/pdf/battery_report_june2010.pdf
    (9)      „Feasibility Study on Labelling and Efficiency of Primary Batteries (2012)” (Studiu de fezabilitate privind etichetarea și eficiența bateriilor primare (2012)) la adresa:     http://ec.europa.eu/environment/waste/batteries/pdf/CENELEC%20feasibility%20study.pdf
    Top