COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 6.2.2018
COM(2018) 56 final
RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU
Calitatea benzinei și a motorinei utilizate în transportul rutier în Uniunea Europeană
(Anul de raportare 2016)
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52018DC0056
REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL Quality of petrol and diesel fuel used for road transport in the European Union (Reporting year 2016)
RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Calitatea benzinei și a motorinei utilizate în transportul rutier în Uniunea Europeană (Anul de raportare 2016)
RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Calitatea benzinei și a motorinei utilizate în transportul rutier în Uniunea Europeană (Anul de raportare 2016)
COM/2018/056 final
COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 6.2.2018
COM(2018) 56 final
RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU
Calitatea benzinei și a motorinei utilizate în transportul rutier în Uniunea Europeană
(Anul de raportare 2016)
RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU
Calitatea benzinei și a motorinei utilizate în transportul rutier în Uniunea Europeană
(Anul de raportare 2016)
1. Introducere
În conformitate cu articolul 8 alineatul (3) din Directiva 98/70/CE 1 privind calitatea benzinei și a motorinei (denumită în continuare „Directiva privind calitatea carburanților”), statele membre au obligația de a raporta anual informații privind volumele totale și calitatea benzinei și a motorinei vândute pentru a fi utilizate în transportul rutier.
Prezentul raport se bazează pe datele transmise de statele membre Agenției Europene de Mediu (AEM) pentru anul 2016. Compilarea și analiza datelor raportate de statele membre sunt prezentate în Raportul tehnic nr. 24/2017 al AEM privind „Calitatea carburanților utilizați în UE în 2016”.
Statele membre evaluează calitatea carburanților printr-un sistem de monitorizare a calității carburanților (Fuel Quality Monitoring System – FQMS) 2 . Statele membre trebuie să preleveze probe din carburanți în fiecare an și să analizeze caracteristicile tehnice ale acestora pentru a se asigura că sunt conforme cu cerințele din Directiva privind calitatea carburanților. Valorile-limită stabilite de Directiva privind calitatea carburanților se referă la parametri precum:
•pentru benzină: valoarea de distilare, analiza hidrocarburilor, conținutul de plumb, conținutul de mangan, cifra octanică „motor” (MON), conținutul de oxigen, compușii oxigenați, cifra octanică de cercetare (COR), conținutul de sulf și presiunea vaporilor în perioada verii;
•pentru motorină: cifra cetanică, densitatea la 15 °C, distilarea, conținutul de esteri metilici ai acizilor grași (FAME), conținutul de mangan, conținutul de hidrocarburi aromatice policiclice și conținutul de sulf.
2. Prezentare generală a datelor privind calitatea carburanților din UE în 2016
Toate statele membre ale UE, plus Norvegia și Islanda, au prezentat rapoarte privind calitatea carburanților pentru anul 2016.
Vânzările de carburanți, tipurile și conținutul de biocomponente al acestora
Vânzările de carburanți în UE continuă să fie dominate de motorină: Motorina a reprezentat 71,8 % din vânzări (257 206 milioane de litri), iar benzina 28,2 % (100 838 milioane de litri). Vânzările totale de carburanți au crescut cu 2,7 % față de 2015. În 2016 vânzările de benzină au rămas aproape neschimbate, în timp ce vânzările de motorină au crescut cu 3,8 %.
Ponderea vânzărilor de motorină a crescut de-a lungul anilor, de la 55,6 % în 2001, la 71,8 % în 2016. Aceasta reflectă într-o mare măsură trecerea din ce în ce mai mult la motorină a parcului auto al Europei în această perioadă. Consumul de motorină este semnificativ în majoritatea celor 28 de state membre ale UE (> 60 % din totalul vânzărilor de carburanți), cu excepția Ciprului, Greciei, Maltei și Țărilor de Jos.
Majoritatea vânzărilor de benzină în 2016 au fost vânzări ale sortimentului de benzină 95 COR, care au reprezentat 86,3 % din totalul vânzărilor de benzină; sortimentul 95 < COR < 98 a reprezentat 7,6 % din vânzări, iar sortimentul COR ≥ 98 a reprezentat 5,8 % din vânzări. Procentul din vânzări corespunzător sortimentului COR = 91 a fost nesemnificativ.
Aproape toate tipurile de motorină vândute în UE conțin biomotorină, iar 85 % din benzina vândută conține bioetanol. Din benzina vândută în UE în 2016, 75 % a avut un conținut de etanol de până la 5 % în volum, iar 10 % un conținut de etanol de până la 10 %. Din motorina vândută, 83 % a avut un conținut de esteri metilici ai acizilor grași (FAME) de până la 7 %, iar 17 % un conținut mai mare.
Conformitatea carburantului vândut cu limitele stabilite de Directiva privind calitatea carburanților
Cinci state membre au raportat conformitate deplină pentru benzină (Grecia, Lituania, Țările de Jos, Slovenia și Suedia), iar 9 pentru motorină (Bulgaria, Croația, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Malta, Slovenia și Suedia). Lituania, Slovenia și Suedia au raportat conformitate deplină pentru ambii carburanți. Pe de altă parte, un stat membru (Belgia) a raportat peste 100 de neconformități pentru benzină în 2016.
Statele membre au raportat pentru anul 2016 un număr total de 507 neconformități pentru benzină și 101 pentru motorină. Pentru benzină, parametrii care nu au respectat cel mai des specificațiile au fost presiunea vaporilor în perioada verii (în 14 state membre), COR (în 11 state membre) și MON (în 7 state membre). Un număr de 14 state membre au raportat depășiri ale conținutului de compuși aromatici și de oxigen sau ale parametrilor de distilare. În ceea ce privește motorina, parametrii care nu au respectat cel mai des specificațiile au fost conținutul de sulf (în 7 state membre) și de esteri metilici ai acizilor grași (FAME) (în 7 state membre).
Toate statele membre au descris acțiunile întreprinse atunci când au fost identificate probe neconforme. Acestea au inclus informarea autorităților competente, inițierea de investigații, aplicarea de sancțiuni și amenzi sau prelevarea de noi probe. Într-un număr redus de cazuri, în care s-a constatat că parametrii neconformi erau foarte aproape de limitele de toleranță, nu s-a întreprins nicio acțiune.
Prin urmare, Comisia nu a fost nevoită să lanseze noi investigații în acest domeniu.
Directiva 98/70/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea benzinei și a motorinei și de modificare a Directivei 93/12/CEE a Consiliului, JO L 350, 28.12.1998, p. 58.
Standardul european EN 14274 furnizează informații privind modul de creare a unui FQMS în funcție de dimensiunea țării și de modelul statistic folosit, precum și îndrumări pentru a determina numărul minim de probe care trebuie prelevate.