Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0692

    Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1370/2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole, în ceea ce privește limita cantitativă în cazul achizițiilor de lapte praf degresat

    COM/2017/0692 final - 2017/0310 (NLE)

    Bruxelles, 24.11.2017

    COM(2017) 692 final

    2017/0310(NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1370/2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole, în ceea ce privește limita cantitativă în cazul achizițiilor de lapte praf degresat


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Aproape 400 000 de tone de lapte praf degresat (LPD) se află în prezent în stocuri publice. Acest volum este echivalent cu o treime din comerțul total cu LPD la nivel mondial din prima jumătate a anului 2017. Simpla existență a acestor stocuri afectează piața,

    iar diferența de preț între grăsimi și proteine este mai mare decât oricând, după cum a raportat Consiliul economic al Observatorului pieței laptelui. Raportul de preț între unt și LPD a oscilat timp de zece ani în jurul unei medii de 1,4 (minimum 0,8 și maximum 1,7) și, din mai 2016, a crescut, atingând nivelurile actuale de aproape 4/1. Pe fondul acestei deconectări fără precedent între prețurile la unt și la LPD, ofertele de intervenție publică tind să se producă într-o situație în care nu există o justificare de piață pentru mobilizarea instrumentelor de tip „dispozitiv de siguranță”.

    Conform Regulamentului privind organizarea comună a piețelor, achiziția la preț fix în cadrul intervenției publice se va relua din martie 2018 și va continua până în septembrie 2018, până la o limită cantitativă de 109 000 de tone pe an.

    În timp ce experții în domeniul pieței consideră că cererea crescută de grăsime din lapte este un fenomen structural, LPD va continua să fie, în fapt, un produs secundar cu o valorificare mai redusă dacă nu apar noi debușee. În acest scenariu, riscul necesității de a se achiziționa LPD prin intervenție publică începând din luna martie a anului următor este unul real. Într-o astfel de situație, prețurile laptelui la producător fiind la niveluri satisfăcătoare, intervenția publică s-ar abate în mod clar de la obiectivul său de a asigura un nivel de trai just pentru comunitatea agricolă.

    Prin urmare, este necesară o soluție pentru a preveni achiziția LPD la preț fix în 2018 dacă piața nu justifică acest demers. În acest sens, limita la care are loc achiziția la preț fix în cadrul intervenției publice în 2018 ar trebui stabilită la zero. Acest lucru ar duce la deschiderea unei proceduri de licitație de la 1 martie 2018, dată la care începe perioada de intervenție publică, în cadrul căreia Comisia, cu un vot în cadrul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole, ar decide, de la caz la caz, ce volume ar trebui achiziționate și la ce preț de achiziție.

    Pentru a se asigura faptul că măsura prevăzută în prezentul regulament are un impact imediat asupra pieței și pentru a permite ca operatorii de pe piață să fie informați în timp util înainte de începutul următoarei campanii de intervenție, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării sale.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Prezenta propunere este în concordanță cu spiritul organizării comune a piețelor produselor agricole, care vizează stabilizarea piețelor și asigurarea unui nivel de trai just pentru comunitatea agricolă.

    Propunerea este în concordanță cu articolul 43 alineatul (3) din TFUE, prin care Consiliul, la propunerea Comisiei, adoptă măsuri privind stabilirea prețurilor, a taxelor, a ajutoarelor și a contingentelor, precum și privind stabilirea și repartizarea posibilităților de pescuit.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    nu se aplică

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temeiul juridic

    Articolul 43 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    •Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă)

    Propunerea intră în domeniul comun de competență al UE și al statelor membre și respectă principiul subsidiarității.

    Proporționalitate

    Propunerea respectă principiul proporționalității.

    Alegerea instrumentului

    N/A

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

    N/A

    Consultări cu părțile interesate

    N/A

    Obținerea și utilizarea expertizei

    N/A

    Evaluarea impactului

    N/A

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    N/A

    Drepturi fundamentale

    N/A

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Impactul financiar depinde de cantitățile/prețurile laptelui praf degresat (LPD) oferite și de cantitățile/prețurile acceptate în perioada martie-septembrie 2018, care depind de evoluția pieței LPD.

     



    5.    ALTE ELEMENTE

    Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare

    N/A

    Documente explicative (în cazul directivelor)

    N/A

    Explicații detaliate cu privire la prevederile specifice ale propunerii

    N/A

    2017/0310 (NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1370/2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole, în ceea ce privește limita cantitativă în cazul achizițiilor de lapte praf degresat

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (3),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)La finalul lunii iulie 2017, s-a raportat că stocurile de intervenție publică de LPD se situau la 357 359 de tone. Un supliment de 22 710 de tone a fost oferit pentru achiziție la preț fix până la 30 septembrie 2017, când s-a încheiat perioada de intervenție.

    (2)Sectorul laptelui și al produselor lactate traversează o deconectare fără precedent între prețurile la grăsimi și prețurile la proteine, ca urmare a unei cereri de unt deosebit de mari.

    (3)Se prevede o creștere a livrărilor de lapte în Uniune în 2018, ceea ce va duce la o producție mai mare de unt și de lapte praf degresat.

    (4)Este probabil ca, în 2018, prețurile pentru laptele crud plătite producătorilor să rămână la un nivel la care creșterea animalelor de lapte să fie profitabilă datorită actualei cereri puternice de unt și de brânză, în pofida prețurilor relativ scăzute la proteina lactată.

    (5)Aceste elemente ale pieței creează o situație excepțională pentru anul 2018, care trebuie să fie luată în considerare în mod special în ceea ce privește modul de funcționare a mecanismului de intervenție publică pentru produsele lactate.

    (6)Articolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 1370/2013 1 stabilește o limită cantitativă aplicabilă achizițiilor de lapte praf degresat la prețul fix menționat la articolul 2 din regulamentul respectiv. Odată ce această limită este atinsă, achizițiile se fac prin intermediul unei proceduri de licitație pentru a se stabili prețul maxim de achiziție.

    (7)Pentru a evita ca laptele praf degresat să fie achiziționat la preț fix într-o situație în care acest fapt nu ar fi în conformitate cu obiectivele dispozitivului de siguranță, toate intervențiile publice în cazul laptelui praf degresat ar trebui operate în cadrul unei proceduri de licitație. În acest sens, limita cantitativă pentru achizițiile de lapte praf degresat la preț fix ar trebui să fie stabilită la zero pentru anul 2018.

    (8)Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1370/2013 ar trebui modificat în consecință.

    (9)Pentru a se asigura că măsura temporară prevăzută în prezentul regulament are un impact imediat asupra pieței și pentru a permite ca operatorii de pe piață să fie informați în timp util înainte de începutul următoarei campanii de intervenție, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării sale,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    La articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1370/2013, se adaugă al treilea paragraf cu următorul conținut:

    „Prin derogare de la primul paragraf, în anul 2018, limita cantitativă pentru achiziționarea de lapte praf degresat la preț fix este de 0 tone.”.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

       Pentru Consiliu,

       Președintele

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    FIȘĂ FINANCIARĂ

    FS/17/MvD/aj Ares (2017) 5672905

    6.142.2017.1

    agri.ddg3.g.3(2017)5670846

    DATA: 13.10.2017

    1.

    RUBRICA BUGETARĂ:

    A se vedea previziunile bugetare de mai jos.

    05 02 12 02 (Măsuri de depozitare a laptelui praf degresat)

    CREDITE:

    Bugetul 2017: 19 milioane EUR

    Proiectul de buget 2018: 12 milioane EUR

    2.

    TITLUL:

    REGULAMENTUL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1370/2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole, în ceea ce privește limita cantitativă în cazul achizițiilor de lapte praf degresat

    3.

    TEMEIUL JURIDIC:

    Articolul 43 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

    4.

    OBIECTIVE:

    de a evita ca laptele praf degresat să fie achiziționat la preț fix într-o situație în care acest fapt nu ar fi necesar pentru a îndeplini obiectivele dispozitivului de siguranță din cauza nivelului ridicat al prețurilor la alte produse lactate. Intervenția publică în cazul laptelui praf degresat ar trebui operată în cadrul unei proceduri de licitație.

    5.

    IMPLICAȚII FINANCIARE

    PERIOADĂ DE 12 LUNI

    (milioane EUR)

    EXERCIȚIUL FINANCIAR

    2018

    (milioane EUR)

    EXERCIȚIUL FINANCIAR

    2019

    (milioane EUR)

    5.0

    CHELTUIELI

    -    DIN BUGETUL UE
    (RESTITUIRI/INTERVENȚII)

    -    AUTORITĂȚI NAȚIONALE

    -    ALTELE

    p.m.

    p.m.

    p.m.

    5.2

    METODA DE CALCUL:

    A se vedea observațiile

    6.0

    PROIECTUL POATE FI FINANȚAT DIN CREDITE ÎNSCRISE ÎN CAPITOLUL CORESPUNZĂTOR DIN BUGETUL ACTUAL?

    nu se aplică

    6.1

    PROIECTUL POATE FI FINANȚAT PRIN TRANSFER ÎNTRE CAPITOLELE BUGETULUI ACTUAL?

    Nu

    6.2

    VA FI NECESAR UN BUGET SUPLIMENTAR?

    Nu

    6.3

    VOR TREBUI INCLUSE CREDITE ÎN BUGETELE VIITOARE?

    A se vedea observația

    OBSERVAȚII:

    Impactul financiar depinde de cantitățile/prețurile laptelui praf degresat (LPD) oferite și de cantitățile/prețurile acceptate în perioada martie-septembrie 2018, care depind de evoluția pieței LPD.

    (1)    Regulamentul (UE) nr. 1370/2013 al Consiliului din 16 decembrie 2013 privind măsuri pentru stabilirea anumitor ajutoare și restituții în legătură cu organizarea comună a piețelor produselor agricole (JO L 346, 20.12.2013, p. 12).
    Top