EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0457

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului

COM/2017/0457 final - 2017/0211 (NLE)

Bruxelles, 29.8.2017

COM(2017) 457 final

2017/0211(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului


EXPUNERE DE MOTIVE

1.OBIECTUL PROPUNERII

Prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), în legătură cu adoptarea preconizată a deciziei de acordare a unui statut special Uniunii în cadrul OIV.

2. CONTEXTUL PROPUNERII

2.1Acordul privind crearea Organizației Internaționale a Viei și Vinului

Acordul privind crearea Organizației Internaționale a Viei și Vinului, semnat la Paris la 3 aprilie 2001 (denumit în continuare „acordul”) are drept scop crearea OIV, care înlocuiește Oficiul Internațional al Viei și Vinului. Acordul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2004.

Un număr de 20 de state membre sunt părți la acord 1 .

2.2OIV

OIV este o organizație interguvernamentală cu caracter științific și tehnic activă în sectorul viței-de-vie, al vinului și al altor produse derivate din vița-de-vie.

OIV contribuie la armonizarea internațională a practicilor și a standardelor existente referitoare la vin, prin elaborarea de rezoluții în următoarele domenii:

   condițiile de producție viticolă;

   practicile oenologice;

   definirea și/sau descrierea produselor, etichetarea și condițiile de comercializare;

   metodele de analiză și de evaluare a produselor viticole.

2.3Decizia preconizată a OIV

Aceasta nu este o inițiativă în cadrul Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT).

La 20 octombrie 2017, în cadrul celei de a 16-a adunări generale, OIV va trebui să adopte o decizie (denumită în continuare „actul avut în vedere”) cu privire la acordarea unui statut special Uniunii în cadrul OIV.

Uniunea nu are un statut oficial în cadrul OIV. Scopul actului avut în vedere este de a întări și de a oficializa rolul Uniunii în cadrul OIV.

3.POZIȚIA CARE URMEAZĂ SĂ FIE ADOPTATĂ ÎN NUMELE UNIUNII

3.1Motivele și obiectivele poziției

La 1 octombrie 2015, Consiliul a autorizat Comisia să inițieze discuții preliminare cu OIV în vederea obținerii unui statut special pentru Uniune, în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul de procedură al OIV.

Întrucât în prezent Uniunea nu are un statut oficial în cadrul OIV, reprezentanții Comisiei sunt invitați doar în mod informal să participe la reuniunile grupurilor de experți, ale comisiilor și ale subcomisiilor, dar nu sunt autorizați să participe la reuniunile comitetului executiv. Ei sunt, uneori, invitați să asiste (fără a putea interveni) la adunarea generală, în cadrul căreia sunt adoptate rezoluțiile de către membrii OIV. Uniunea nu plătește nicio contribuție la OIV.

Această participare limitată nu permite Comisiei să fie pe deplin informată cu privire la elaborarea noilor rezoluții.

Având în vedere efectele juridice pe care le pot avea unele rezoluții ale OIV și ținând cont de competențele Uniunii în majoritatea domeniilor de care se ocupă OIV, scopul actului avut în vedere este de a întări și de a oficializa rolul Uniunii în cadrul OIV.

Acest statut ar permite Comisiei, în calitatea sa de reprezentant al Uniunii în temeiul articolului 17 din TUE, să fie informată pe deplin cu privire la elaborarea noilor rezoluții, să poată coordona poziția comună a UE față de acestea, să intervină în numele Uniunii, pe o bază formală, la lucrările comisiilor, ale subcomisiilor și ale grupurilor de experți și să participe la reuniunile adunării generale și ale comitetului executiv, garantând astfel unitatea reprezentării UE în cadrul OIV, fără a repune în discuție rolul experților științifici ai statelor membre ale UE în cadrul OIV.

De altfel, acordarea acestui statut ar permite reprezentanților UE să obțină, în aceleași condiții ca și membrii OIV, acces la toate documentele OIV. Acest lucru va facilita pregătirea viitoarelor decizii pe care Consiliul va trebui să le adopte în conformitate cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE, înainte de votarea rezoluțiilor în cadrul adunării generale a OIV.

Având în vedere cele de mai sus, ar trebui să i se propună OIV să-i acorde Uniunii statutul special prevăzut la articolul 4 din Regulamentul de procedură al OIV. Membrul Comisiei responsabil cu agricultura și dezvoltarea rurală va deține competența de a semna schimbul de scrisori în numele Comisiei și sub responsabilitatea acesteia.

3.2Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Deși, ca atare, rezoluțiile OIV nu sunt obligatorii la nivelul UE în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1308/2013, unele dintre rezoluțiile adoptate și publicate de OIV pot avea efecte juridice. În ceea ce privește produsele vitivinicole, legislația UE face trimitere la OIV în următoarele dispoziții:

articolul 80 alineatul (5) din Regulamentul OCP, care prevede că metodele de analiză a vinului se bazează pe metode recomandate și publicate de OIV, cu excepția cazului în care acestea ar fi ineficace sau neadecvate pentru obiectivul urmărit de Uniune;

articolul 9 din Regulamentul (CE) nr. 606/2009 al Comisiei privind practicile oenologice, conform căruia specificațiile privind puritatea și identitatea substanțelor utilizate pentru practicile oenologice sunt cele stabilite și publicate în Codexul oenologic internațional al OIV;

articolul 80 alineatul (3) litera (a) din Regulamentul OCP, care prevede că practicile oenologice adoptate și publicate de OIV trebuie să fie luate în considerare de Comisie atunci când aceasta autorizează astfel de practici;

articolul 90 alineatul (2) din Regulamentul OCP, conform căruia produsele vitivinicole importate trebuie să fie obținute în conformitate cu practicile oenologice autorizate de Uniune sau în conformitate cu practicile oenologice recomandate de OIV; și

articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 2870/2000, care stabilește că, în absența metodelor de analiză stabilite de Uniune pentru detectarea și cuantificarea substanțelor conținute în anumite băuturi spirtoase, pot fi utilizate metodele de analiză recunoscute de OIV.

Având în vedere faptul că rezoluțiile OIV pot avea efecte juridice și că Uniunea are competență exclusivă în aceste domenii, Consiliul trebuie să adopte, în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE, o poziție comună în numele Uniunii, înainte de votarea acestor rezoluții în cadrul OIV. Statutul special al UE în cadrul OIV va facilita pregătirea unei astfel de poziții.

3.3Coerența cu alte politici ale Uniunii

Rezoluțiile OIV pot viza, de asemenea, domenii reglementate de dispoziții orizontale ale UE, precum informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare și utilizarea aditivilor în produsele alimentare.

Este important ca statutul special să fie acordat UE, pentru ca reprezentanții UE să obțină acces la toate documentele OIV și să poată verifica orice incoerență a unei rezoluții a OIV cu legislația UE, precum și eventualele efecte juridice.

4.TEMEIUL JURIDIC

4.1.    Temeiul juridic procedural

4.1.1.    Principii

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede adoptarea deciziilor de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

Articolul 218 alineatul (9) din TFUE se aplică indiferent dacă Uniunea este membru al organismului sau parte la acordul în cauză.

Noțiunea de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Sunt, de asemenea, incluse instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii”.

4.1.2.    Aplicarea la cazul în discuție

OIV este un organism creat printr-un acord, și anume Acordul privind crearea Organizației Internaționale a Viei și Vinului.

Având în vedere faptul că rezoluțiile OIV pot avea efecte juridice și că Uniunea are competență exclusivă în aceste domenii, actul pe care OIV este invitat să îl adopte vizează în mod direct interesele Uniunii.

Actul avut în vedere nu completează și nu modifică cadrul instituțional al acordului.

Temeiul juridic procedural al deciziei propuse este, prin urmare, articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

4.2.    Temeiul juridic material

4.2.1.    Principii

Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

4.2.2.    Aplicarea la cazul în discuție

Obiectivul principal și conținutul actului avut în vedere se referă la politica agricolă comună.

Temeiul juridic material al deciziei propuse este, prin urmare, articolul 43 din TFUE.

4.3.    Concluzie

Temeiul juridic al deciziei propuse ar trebui să fie articolul 43 din TFUE coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

2017/0211 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Acordul privind crearea Organizației Internaționale a Viei și Vinului (denumit în continuare „acordul”) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2004.

(2)În conformitate cu articolul 2 din acord, Organizația Internațională a Viei și Vinului (denumită în continuare „OIV”) poate adopta recomandări referitoare la condițiile producției viticole, la practicile oenologice, la definirea și/sau descrierea produselor, la etichetare și la condițiile de comercializare, precum și la metodele de analiză și de evaluare a produselor viticole.

(3)Legislația Uniunii privind practicile oenologice ține seama de recomandările OIV. Metodele de analiză ale Uniunii se bazează pe recomandările OIV. Specificațiile substanțelor stabilite de OIV sunt integrate în mod direct în legislația Uniunii. Alte chestiuni abordate de OIV intră, de asemenea, în sfera de competență a Uniunii.

(4)Este în interesul reciproc al OIV și al Uniunii ca aceasta din urmă să fie pe deplin informată cu privire la discuțiile referitoare la elaborarea noilor rezoluții ale OIV. O participare mai activă a Uniunii la lucrările OIV ar trebui să faciliteze definirea pozițiilor Uniunii în ceea ce privește proiectele de recomandări ale OIV și elaborarea viitoare a normelor Uniunii în conformitate cu standardele OIV. Domeniul de aplicare și modalitățile de participare ale Uniunii în cadrul OIV ar trebui să fie definite în mod clar.

(5)Uniunea nu are în prezent un statut oficial în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV).

(6)În temeiul articolului 4 din Regulamentul de procedură al OIV, o organizație internațională interguvernamentală poate solicita să îi fie acordat un statut special care să îi permită să intervină în lucrările comisiilor, ale subcomisiilor și ale grupurilor de experți, precum și să asiste la reuniunile adunării generale și ale comitetului executiv. Articolul respectiv prevede că, în urma unei propuneri a comitetului executiv și după obținerea acordului adunării generale, se încheie un dispozitiv special între OIV și organizația în cauză și că acest dispozitiv special definește, în fiecare caz în parte, condițiile specifice de colaborare, inclusiv cuantumul contribuției sale financiare anuale. Punctul A.5 din anexa 3 la respectivul regulament de procedură prevede, de asemenea, că deciziile de acordare a unui astfel de statut sunt adoptate de adunarea generală a OIV și că o astfel de decizie este transmisă de către directorul general al OIV organizației în cauză sub forma unui schimb de scrisori.

(7)La 1 octombrie 2015, Consiliul a autorizat Comisia să inițieze discuții preliminare cu OIV în vederea obținerii unui statut special pentru Uniune, în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul de procedură al OIV 2 . Dispozitivul special care figurează în anexa la prezenta decizie este rezultatul discuțiilor preliminare. Efectele statutului special al Uniunii în cadrul OIV vor fi limitate la condițiile specifice definite în cadrul acestuia.

(8)În pofida faptului că nu există drepturi de vot asociate statutului special, acest statut va permite o mai mare implicare a Uniunii în lucrările OIV, fără a modifica rolul statelor membre care sunt membre ale OIV și care ar trebui să își mențină statutul.

(9)În urma acestor discuții preliminare, Consiliul a autorizat Comisia să transmită OIV, în numele UE, o scrisoare prin care să solicite ca Uniunii să îi fie acordat un statut special în temeiul dispozitivului special care figurează în anexa la prezenta decizie.

(10)După primirea scrisorii, la 20 octombrie 2017, în cadrul celei de a 16-a adunări generale, OIV va trebui să adopte o decizie cu privire la acordarea unui statut special Uniunii în cadrul OIV (denumită în continuare „actul avut în vedere”).

(11)Un număr de 20 de state membre ale UE fac parte din OIV. Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată de aceste state membre, în numele Uniunii, în cadrul adunării generale a OIV, deoarece actul avut în vedere se referă la rolul Uniunii în cadrul OIV și afectează, prin urmare, în mod direct interesele Uniunii.

(12)Statele membre care fac parte din OIV ar trebui să sprijine decizia adunării generale de a acorda Uniunii un astfel de statut special și de a încheia cu Uniunea dispozitivul special care figurează în anexa la prezenta decizie, având în vedere efectele juridice pe care le pot avea anumite rezoluții ale OIV și ținând cont de competențele Uniunii în majoritatea domeniilor de care se ocupă OIV.

(13)Este de la sine înțeles că decizia adunării generale a OIV de acordare a unui astfel de statut va fi transmisă UE de către directorul general al OIV, împreună cu confirmarea datei de la care statutul special al UE în cadrul OIV devine aplicabil,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul celei de a 16-a adunări generale a OIV, în ceea ce privește decizia de acordare a unui statut special Uniunii în temeiul unui dispozitiv special între OIV și Uniune figurează în anexă.

Articolul 2

Poziția menționată la articolul 1 este exprimată de statele membre ale Uniunii care sunt membre ale OIV, acționând împreună.



Articolul 3

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ

Fin Stat/17/MK/aj/

rev13364208

agri.ddg3.g.2(2017)3305536

6.221.2017.1

DATA: 12.6.2017

1.

RUBRICA BUGETARĂ:

Capitolul 05 06 ASPECTE INTERNAȚIONALE ALE DOMENIULUI DE POLITICĂ „AGRICULTURĂ ȘI DEZVOLTARE RURALĂ”

05 06 02 Organizații agricole internaționale

CREDITE:

B2017: 180 000 EUR

2.

TITLUL:
Propunere de decizie a Consiliului privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului

3.

TEMEIUL JURIDIC: Temeiul juridic al prezentei propuneri este articolul 43 coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

4.

OBIECTIVE:

Oficializarea rolului UE în cadrul OIV.

5.

IMPLICAȚII FINANCIARE

PERIOADĂ DE 12 LUNI

(în EUR)

EXERCIȚIUL FINANCIAR ÎN CURS 2017

(în EUR)

EXERCIȚIUL FINANCIAR URMĂTOR 2018 

(în EUR)

5.0

CHELTUIELI

-    DIN BUGETUL UE
(RESTITUIRI/INTERVENȚII)

-    DIN BUGETELE NAȚIONALE

-    ALTELE

140 000

   140 000

5.1

VENITURI

-    RESURSE PROPRII ALE UE
(TAXE/TAXE VAMALE)

-    LA NIVEL NAȚIONAL

5.0.1

CHELTUIELI ESTIMATE

5.1.1

VENITURI ESTIMATE

5.2

METODA DE CALCUL: Este prevăzut un dispozitiv special legat de statutul special al Uniunii Europene în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). OIV ia act de faptul că UE va aduce OIV o contribuție financiară anuală legată de acest statut special.

6.0

PROIECTUL POATE FI FINANȚAT DIN CREDITE ÎNSCRISE ÎN CAPITOLUL CORESPUNZĂTOR DIN BUGETUL ACTUAL?

DA NU

6.1

PROIECTUL POATE FI FINANȚAT PRIN TRANSFER ÎNTRE CAPITOLELE BUGETULUI ACTUAL?

6.2

VA FI NECESAR UN BUGET SUPLIMENTAR?

6.3

VOR TREBUI INCLUSE CREDITE ÎN BUGETELE VIITOARE?

DA NU

Contribuția financiară anuală în cadrul OIV este stabilită în anexa la prezenta decizie.

(1) Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Franța, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Malta, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria.
(2) 12434/15 și 12270/15.
Top

Bruxelles, 29.8.2017

COM(2017) 457 final

ANEXĂ

la

Propunerea de decizie a Consiliului
privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului


ANEXĂ

Statele membre ale UE care sunt membre ale OIV susțin decizia adunării generale a OIV conform căreia Uniunii Europene i se acordă un statut special în conformitate cu termenii următorului dispozitiv special dintre OIV și Uniunea Europeană:

Dispozitiv special legat de statutul special al Uniunii Europene în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului

1. DOMENII DE COOPERARE

Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) și Uniunea Europeană (UE) au obiective comune în ceea ce privește sectorul vitivinicol. Ambele contribuie la armonizarea practicilor și a standardelor, una la nivel internațional, cealaltă la nivelul UE, pentru a facilita producția și comercializarea produselor vitivinicole. În special, OIV adoptă și publică rezoluții referitoare la vița-de-vie și la vin și acordă asistență altor organizații internaționale în activitățile lor de standardizare. Printre activitățile UE în domeniile acoperite de OIV figurează normele referitoare la definirea, producerea și comercializarea vinurilor, a produselor vitivinicole aromatizate, a rachiurilor din vin, a sucurilor de struguri și a strugurilor de masă.

2. CONDIȚII SPECIFICE DE COLABORARE

UE, reprezentată de Comisia Europeană, poate interveni în lucrările comisiilor, ale subcomisiilor și ale grupurilor de experți ale OIV. După caz, în cursul acestor reuniuni, reprezentantul Comisiei Europene va explica legislația UE existentă în domeniul vizat și interesul specific al UE pentru chestiunile examinate.

Reprezentatul Comisiei Europene poate asista la reuniunile adunării generale și ale comitetului executiv. La cerere și în conformitate cu Regulamentul de procedură al OIV, reprezentantul Comisiei Europene poate informa aceste organisme cu privire la pozițiile UE față de subiectele de pe ordinea de zi care prezintă un interes direct pentru UE.

Comisia Europeană va invita cu regularitate OIV pentru a face schimb de informații și a discuta subiecte de interes comun pentru OIV și UE.

OIV va trimite Comisiei Europene (la adresa electronică AGRI-OIV@ec.europa.eu) și, simultan, tuturor membrilor OIV, toate documentele relevante, inclusiv proiectele de rezoluții care ar putea fi supuse votului adunării generale. Pentru ca, atunci când este necesar, pozițiile UE să poată fi stabilite în timp util, OIV va trimite proiectele de rezoluții cât mai curând posibil înainte de adunarea generală în cadrul căreia acestea vor fi supuse votului.

Comisia Europeană va transmite OIV toate documentele relevante privind adoptarea de noi acte juridice ale UE care prezintă un interes direct pentru OIV atunci când documentele sunt făcute publice.

OIV ia act de faptul că UE va aduce o contribuție financiară anuală de 140 000 EUR.

Top