Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0435

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind semnarea, în numele Uniunii, și aplicarea provizorie a Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Uniunea Europeană și Republica Libaneză de stabilire a termenelor și condițiilor privind participarea Republicii Libaneze la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA)

    COM/2017/0435 final - 2017/0201 (NLE)

    Bruxelles, 11.8.2017

    COM(2017) 435 final

    2017/0201(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind semnarea, în numele Uniunii, și aplicarea provizorie a Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Uniunea Europeană și Republica Libaneză de stabilire a termenelor și condițiilor privind participarea Republicii Libaneze la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA)


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    În urma propunerii Comisiei pentru o inițiativă PRIMA în temeiul articolului 185 din TFUE 1 , a fost adoptată Decizia (UE) 2017/1324 a Parlamentului European și a Consiliului 2 privind participarea Uniunii la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (denumit în continuare „PRIMA”) derulat în comun de mai multe state membre.

    PRIMA vizează punerea în aplicare a unui program comun pentru stimularea capacităților de cercetare și inovare, precum și pentru dezvoltarea de cunoștințe și găsirea de soluții inovatoare comune în vederea îmbunătățirii eficienței, siguranței, securității și sustenabilității sistemelor agroalimentare și ale alimentării integrate cu apă și gospodăririi integrate a apelor în zona mediteraneeană. PRIMA va fi derulat în comun de mai multe state membre și țări terțe (denumite în continuare „statele participante la PRIMA”) cu un nivel ridicat de angajament față de integrarea științifică, administrativă și financiară și în aceleași termene și condiții.

    Republica Libaneză (denumită în continuare „Liban”) și-a exprimat dorința de a se alătura inițiativei PRIMA în calitate de stat participant, prin scrisorile din 1 septembrie 2014, 17 februarie 2016 și din 4 aprilie 2017, angajându-se să asigure o contribuție financiară de 7 milioane de euro la această inițiativă.

    Pentru a garanta că Libanul participă la PRIMA pe picior de egalitate cu statele membre și țările terțe asociate la Orizont 2020, este necesar un acord internațional cu Uniunea pentru a extinde domeniul de aplicare al regimului juridic instituit prin Decizia (UE) 2017/1324 astfel încât să includă și Libanul.

    La 30 mai 2017, Consiliul a autorizat Comisia să deschidă negocieri, în numele Uniunii, cu Libanul în ceea ce privește un acord internațional între Uniune și Liban de stabilire a termenelor și condițiilor privind participarea Libanului la PRIMA, sub rezerva adoptării Deciziei (UE) 2017/1324.

    Negocierile au demarat la 26 iunie 2017 și s-au încheiat cu succes la 18 iulie 2017, când negociatorii-șefi ai viitoarelor părți au semnat un proces-verbal care atestă încheierea procesului de negociere. Proiectul de acord anexat la prezenta propunere este în conformitate cu directivele de negociere emise de Consiliu. Acesta prevede în special că termenele și condițiile privind participarea Libanului la PRIMA sunt cele stabilite în Decizia (UE) 2017/1324, făcând trimitere directă la actul legislativ al Uniunii.

    Pentru a asigura protecția intereselor financiare ale Uniunii, în special în ceea ce privește competențele Comisiei, ale Oficiului European de Luptă Antifraudă, ale Curții de Conturi și ale structurii de implementare a PRIMA (PRIMA-IS) de a efectua audituri și investigații în conformitate cu legislația aplicabilă a Uniunii, acordul face referire în mod specific la dispozițiile relevante din Decizia (UE) 2017/1324 și obligă părțile să furnizeze toată asistența necesară pentru a asigura punerea în aplicare a acestora. În plus, viitorul acord prevede că părțile vor conveni asupra modalităților detaliate de asistență, astfel de modalități fiind esențiale pentru cooperarea lor în temeiul prezentului acord. La solicitarea Libanului și astfel cum s-a convenit în cursul negocierilor, a fost introdus un considerent suplimentar în preambulul la acord pentru a reflecta faptul că, pentru punerea în aplicare a viitorului acord, este esențial să existe o deplină cooperare și coordonare între autoritățile competente din cele două viitoare părți.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

    Așa cum a fost prezentat și în raportul de evaluare a impactului pentru PRIMA 3 , deschiderea PRIMA la participarea unor țări terțe, cum este Libanul, este în concordanță cu obiectivele de cooperare internațională în domeniul cercetării și inovării, subliniate în Comunicarea Comisiei din 2012 intitulată „Consolidarea și concentrarea cooperării internaționale a UE în domeniul cercetării și al inovării: O abordare strategică” 4 și în Programul-cadru Orizont 2020, care promovează cooperarea cu țări terțe în domeniul științei, tehnologiei și inovării, pentru a aborda provocările societale globale și a sprijini politicile externe ale Uniunii. Prezentul acord este, de asemenea, compatibil cu Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Libaneză, pe de altă parte 5 , care prevede cooperarea dintre Uniune și Liban în cercetarea și dezvoltarea tehnologică și încurajează activitățile de cercetare și dezvoltare în domeniile de interes comun.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Punerea în aplicare a PRIMA, în strânsă cooperare cu țări terțe precum Libanul, este în concordanță și cu alte politici ale Uniunii și relevante pentru ele, cum ar fi politica privind migrația, politica de dezvoltare și politica de vecinătate.

    2.ELEMENTELE juridice ale propunerii

    Propunerea de decizie a Consiliului se bazează pe articolul 186 și pe articolul 218 alineatul (5) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

    3.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Fișa financiară legislativă care însoțește prezenta decizie prezintă implicațiile bugetare orientative.

    Având în vedere cele de mai sus, Comisia propune Consiliului

    - să decidă cu privire la semnarea și aplicarea cu titlu provizoriu a acordului, în numele Uniunii;

    - să autorizeze negociatorul acordului să semneze, în numele Uniunii, Acordul de cooperare științifică și tehnologică dintre Uniunea Europeană și Republica Libaneză de stabilire a termenelor și condițiilor privind participarea Republicii Libaneze la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA).

    2017/0201 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind semnarea, în numele Uniunii, și aplicarea provizorie a Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Uniunea Europeană și Republica Libaneză de stabilire a termenelor și condițiilor privind participarea Republicii Libaneze la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 186 coroborat cu articolul 218 alineatul (5),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Decizia (UE) 2017/1324 a Parlamentului European și a Consiliului 6 prevede participarea Uniunii la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA) derulat în comun de mai multe state membre.

    (2)PRIMA vizează punerea în aplicare a unui program comun pentru stimularea capacităților de cercetare și inovare, precum și pentru dezvoltarea de cunoștințe și găsirea de soluții inovatoare comune în vederea îmbunătățirii eficienței, siguranței, securității și sustenabilității sistemelor agroalimentare și ale alimentării integrate cu apă și gospodăririi integrate a apelor în zona mediteraneeană.

    (3)PRIMA va fi derulat în comun de mai multe state membre și țări terțe (denumite în continuare „statele participante la PRIMA”) cu un nivel ridicat de angajament față de integrarea științifică, administrativă și financiară și în aceleași termene și condiții.

    (4)Republica Libaneză (denumită în continuare „Liban”) și-a exprimat dorința de a se alătura PRIMA în calitate de stat participant și pe picior de egalitate cu statele membre și cu țările asociate la Orizont 2020 care participă la PRIMA.

    (5)În conformitate cu articolul 1 alineatul (2) din Decizia (UE) 2017/1324, Libanul urmează să devină un stat participant la PRIMA sub rezerva încheierii unui acord internațional de cooperare științifică și tehnologică cu Uniunea de stabilire a termenelor și condițiilor privind participarea Libanului la PRIMA.

    (6)La 30 mai 2017, Consiliul a autorizat Comisia să deschidă negocieri, în numele Uniunii, cu Libanul în ceea ce privește un acord internațional de stabilire a termenelor și condițiilor privind participarea Libanului la PRIMA, sub rezerva adoptării Deciziei (UE) 2017/1324. Negocierile au fost finalizate cu succes.

    (7)Prin urmare, acordul ar trebui semnat în numele Uniunii, sub rezerva încheierii sale la o dată ulterioară.

    (8)Pentru a permite participarea Libanului la PRIMA încă de la început, acordul ar trebui să se aplice cu titlu provizoriu.

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Semnarea Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Uniunea Europeană și Republica Libaneză de stabilire a termenelor și condițiilor privind participarea Republicii Libaneze la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneană (PRIMA) este aprobat în numele Uniunii, sub rezerva încheierii acordului menționat.

    Textul acordului este atașat la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Secretariatul General al Consiliului stabilește instrumentul prin care se acordă puteri depline pentru semnarea acordului, sub rezerva încheierii acestuia, persoanei (persoanelor) indicate de către negociatorul acordului.

    Articolul 3

    Acordul se aplică cu titlu provizoriu, în conformitate cu articolul 4 din acord, cu începere de la data semnării acestuia și până la intrarea sa în vigoare.

    Articolul 4

    Prezenta decizie intră în vigoare [la data adoptării].

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

    1.3.Tipul propunerii/inițiativei

    1.4.Obiectiv(e)

    1.5.Motivul (motivele) propunerii/inițiativei

    1.6.Durata acțiunii și impactul financiar al acesteia

    1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)

    2.MĂSURI DE GESTIUNE

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

    2.2.Sistemul de gestionare și control

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și neregulilor

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

    3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor 

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

    3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

    3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

    3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

    3.2.5.Participarea terților la finanțare

    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

    Propunere de decizie a Consiliului privind semnarea, în numele Uniunii, și aplicarea provizorie a Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Uniunea Europeană și Republica Libaneză de stabilire a termenelor și condițiilor privind participarea Republicii Libaneze la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA)

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB 7  

    Titlul 08 Cercetare și inovare, Programul-cadru Orizont 2020.

    1.3.Tipul propunerii/inițiativei

     Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă 

     Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 8  

     Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente 

     Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă 

    1.4.Obiectiv(e)

    1.4.1.Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

    Obiectivul inițiativei de față este de a permite Libanului să devină stat participant la PRIMA, al cărui obiectiv strategic este de a dezvolta capacități de cercetare și inovare și de a duce la dezvoltarea cunoștințelor și a soluțiilor inovatoare comune pentru sistemele agroalimentare, pentru a le face durabile, și pentru alimentarea integrată cu apă și gospodărirea integrată a apelor în regiunea mediteraneeană, pentru a face sistemele, alimentarea și gospodărirea respective mai rezistente la schimbările climatice, mai eficiente, mai rentabile și mai sustenabile din punct de vedere social și al mediului, contribuind totodată la soluționarea în amonte a problemelor legate de deficitul de apă, de securitatea alimentară, de alimentație, de sănătate, de starea de bine și de migrație.

    1.4.2.Obiectiv(e) specific(e) și activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

    Obiectivul specific nr.

    În vederea realizării obiectivelor sale, PRIMA va fi derulat în comun de mai multe state membre și țări terțe, în aceleași termene și condiții. Pentru a garanta că Libanul participă la PRIMA pe picior de egalitate cu statele membre și țările terțe asociate la Orizont 2020, este necesar un acord internațional cu Uniunea pentru a extinde domeniul de aplicare al regimului juridic instituit prin Decizia (UE) 2017/1324 astfel încât să includă și Libanul.

    1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

    A se preciza efectele pe care propunerea/inițiativa ar trebui să le aibă asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

    Prezenta inițiativă va permite Libanului să devină un stat participant la PRIMA și, prin urmare, să fie implicat pe picior de egalitate cu statele membre și țările terțe asociate la Orizont 2020. În conformitate cu dispozițiile Deciziei (UE) 2017/1324, entitățile juridice libaneze ar fi eligibile automat să solicite finanțare din partea UE pentru proiectele finanțate din bugetul UE.

    1.4.4.Indicatori de rezultat și de impact

    A se preciza indicatorii care permit monitorizarea punerii în aplicare a propunerii/inițiativei.

    Scopul prezentei inițiative este de a permite participarea Libanului la PRIMA. Indicatorii de rezultat și de impact ai prezentei inițiative sunt, prin urmare, strict legați de cei pentru inițiativa PRIMA în ansamblu, astfel cum se specifică în propunerea corespunzătoare a Comisiei 9 .

    1.5.Motivul (motivele) propunerii/inițiativei

    1.5.1.Cerință (cerințe) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

    A se vedea propunerea Comisiei pentru o inițiativă PRIMA în temeiul articolului 185 din TFUE menționată mai sus și raportul de evaluare a impactului pentru PRIMA care însoțește prezenta propunere a Comisiei 10 .

    1.5.2.Valoarea adăugată a implicării UE

    A se vedea propunerea Comisiei pentru o inițiativă PRIMA în temeiul articolului 185 din TFUE menționată mai sus.

    1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

    Nu există un precedent pentru această inițiativă, întrucât PRIMA este prima inițiativă de acest tip care implică participarea unor țări terțe care nu sunt asociate la programul-cadru de cercetare al UE pe picior de egalitate cu statele membre, fiind, așadar, necesară încheierea unor acorduri internaționale cu Uniunea pentru participarea acestora.

    1.5.4.Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente corespunzătoare

    A se vedea propunerea Comisiei pentru o inițiativă PRIMA în temeiul articolului 185 din TFUE menționată mai sus.

    1.6.Durata acțiunii și impactul financiar al acesteia

    ☑Propunere/inițiativă pe durată determinată

       Propunere/inițiativă în vigoare de la data aplicării cu titlu provizoriu a acordului și atât timp cât Decizia (UE) 2017/1324 este în vigoare (31/12/2028).

       Impactul financiar de la data aplicării cu titlu provizoriu a acordului până la 31.12.2020 (în această perioadă va fi stabilită o modalitate de punere în aplicare a acordului. După această perioadă, nu sunt avute în vedere activități suplimentare în cadrul acordului).

     Propunere/inițiativă pe durată nedeterminată

    punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,

    urmată de o perioadă de funcționare în regim de croazieră.

    1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 11  

     Gestiune directă asigurată de către Comisie

    prin intermediul serviciilor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

       prin intermediul agențiilor executive

     Gestiune partajată cu statele membre

     Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

    țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

    organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

    BEI și Fondului european de investiții;

    organismelor menționate la articolele 208 și 209 din Regulamentul financiar;

    organismelor de drept public;

    organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

    organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;

    persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, identificate în actul de bază relevant.

    Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații“.

    Observații

    Va fi creată o nouă entitate juridică – dedicată exclusiv punerii în aplicare a PRIMA. Contribuția financiară a UE la PRIMA va fi furnizată prin această structură.

    2.MĂSURI DE GESTIUNE

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

    A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

    A se vedea propunerea Comisiei pentru o inițiativă PRIMA în temeiul articolului 185 din TFUE menționată în secțiunile anterioare.

    2.2.Sistemul de gestionare și control

    2.2.1.Riscul (riscurile) identificat(e)

    A se vedea propunerea Comisiei pentru o inițiativă PRIMA în temeiul articolului 185 din TFUE menționată în secțiunile anterioare.

    2.2.2.Informații privind sistemul de control intern instituit

    A se vedea propunerea Comisiei pentru o inițiativă PRIMA în temeiul articolului 185 din TFUE menționată în secțiunile anterioare.

    2.2.3.Estimarea costurilor și a beneficiilor controalelor și evaluarea nivelului prevăzut de risc de eroare

    A se vedea propunerea Comisiei pentru o inițiativă PRIMA în temeiul articolului 185 din TFUE menționată în secțiunile anterioare.

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și neregulilor

    A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate.

    Pentru a asigura protecția intereselor financiare ale Uniunii, în special în ceea ce privește competențele Comisiei, ale Oficiului European de Luptă Antifraudă, ale Curții de Conturi și ale structurii de implementare a PRIMA (PRIMA-IS) de a efectua audituri și investigații în conformitate cu legislația aplicabilă a Uniunii, acordul care se va încheia între UE și Liban face referire în mod specific la dispozițiile relevante din Decizia (UE) 2017/1324 și obligă părțile să furnizeze toată asistența necesară pentru a asigura punerea în aplicare a acestora. În plus, viitorul acord prevede că părțile vor conveni asupra modalităților detaliate de asistență, astfel de modalități fiind esențiale pentru cooperarea lor în temeiul prezentului acord.

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

    ·Linii bugetare existente

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul
    cheltuielilor

    Contribuție

    Rubrica 1a – Competitivitate pentru creștere și locuri de muncă

    Dif./Nedif. 12

    Țări AELS 13

    Țări candidate 14

    Țări terțe

    în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    1a

    08.01.05

    Nedif.

    DA

    DA

    NU

    NU

    ·Noile linii bugetare solicitate

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul
    cheltuielilor

    Contribuție

    Număr
    [Rubrica………………………………………]

    Dif./Nedif.

    Țări AELS

    Țări candidate

    Țări terțe

    în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    [XX.YY.YY.YY]

    DA/NU

    DA/NU

    DA/NU

    DA/NU

    3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor

    [Această secțiune ar trebui completată utilizând foaia de calcul cuprinzând datele din buget care au caracter administrativ (al doilea document din anexa la prezenta fișă financiară) și ar trebui încărcată în CISNET pentru consultarea interservicii.]

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

    în EUR

    Rubrica din cadrul financiar
    multianual

    1a

    „Competitivitate pentru creștere și locuri de muncă”

    DG: <RTD>

    Anul
    2018 15

    Anul
    2019

    Anul
    2020

    Anul
    2021-2029

    TOTAL

    • Credite operaționale

    Numărul liniei bugetare

    Angajamente

    (1)

    Plăți

    (2)

    Numărul liniei bugetare

    Angajamente

    (1a)

    Plăți

    (2 a)

    Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe 16  

    Numărul liniei bugetare: 08.010501

    (3)

    23000

    23000

    23000

    69000

    TOTAL credite
    pentru DG RTD

    Angajamente

    =1+1a +3

    23000

    23000

    23000

    69000

    Plăți

    =2+2a

    +3

    23000

    23000

    23000

    69000






    TOTAL credite operaționale

    Angajamente

    (4)

    Plăți

    (5)

    • TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe

    (6)

    23000

    23000

    23000

    69000

    TOTAL credite
    încadrate la RUBRICA <1a>
    din cadrul financiar multianual

    Angajamente

    =4+ 6

    23000

    23000

    23000

    69000

    Plăți

    =5+ 6

    23000

    23000

    23000

    69000

    În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici:

    • TOTAL credite operaționale

    Angajamente

    (4)

    Plăți

    (5)

    • TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe

    (6)

    TOTAL credite
    în cadrul RUBRICILOR 1-4
    din cadrul financiar multianual

    (suma de referință)

    Angajamente

    =4+ 6

    Plăți

    =5+ 6





    Rubrica din cadrul financiar
    multianual

    5

    „Cheltuieli administrative”

    în EUR

    Anul
    2018 17

    Anul
    2019

    Anul
    2020

    Anul
    2021-2029

    TOTAL

    DG: <RTD>

    • Resursele umane

    • Alte cheltuieli administrative

    4600

    4600

    4600

    13800

    TOTAL DG <RTD>

    Credite

    4600

    4600

    4600

    13800

    TOTAL credite
    în cadrul RUBRICII 5
    din cadrul financiar multianual
     

    (Total angajamente = Total plăți)

    4600

    4600

    4600

    13800

    în EUR

    Anul
    2018 18

    Anul
    2019

    Anul
    2020

    Anul
    2021-2029

    TOTAL

    TOTAL credite
    în cadrul RUBRICILOR 1-5
    din cadrul financiar multianual
     

    Angajamente

    27600

    27600

    27600

    82800

    Plăți

    27600

    27600

    27600

    82800

    3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

    Credite de angajament în EUR

    A se indica obiectivele și realizările

    Anul
    N

    Anul
    N+1

    Anul
    N+2

    Anul
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    TOTAL

    REALIZĂRI

    Tip 19

    Costuri medii

    Nr

    Costuri

    Nr

    Costuri

    Nr

    Costuri

    Nr

    Costuri

    Nr

    Costuri

    Nr

    Costuri

    Nr

    Costuri

    Nr. total

    Costul total

    OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1 20 ...

    - Realizare

    - Realizare

    - Realizare

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

    OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 2…

    - Realizare

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2

    COSTURI TOTALE

    3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

    3.2.3.1.Sinteză

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

    în EUR

    Anul
    2018 21

    Anul
    2019

    Anul
    2020

    Anul
    2021-2029

    TOTAL

    ANUL 5
    din cadrul financiar multianual

    Resursele umane

    Alte cheltuieli administrative

    4600

    4600

    4600

    4600

    13800

    Subtotal RUBRICA 5
    din cadrul financiar multianual

    4600

    4600

    4600

    4600

    13800

    În afara RUBRICII 5 22
    din cadrul financiar multianual

    Resursele umane

    23000

    23000

    23000

    69000

    Alte cheltuieli
    cu caracter administrativ

    Subtotal
    în afara RUBRICII 5
    din cadrul financiar multianual

    23000

    23000

    23000

    69000

    TOTAL

    27600

    27600

    27600

    82800

    Necesarul de credite în materie de resurse umane și de alte cheltuieli de natură administrativă va fi acoperit de creditele DG care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

    3.2.3.2.Necesarul de resurse umane estimat

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

    Estimări în echivalent normă întreagă

    Anul
    2018

    Anul
    2019

    Anul 2020

    Anul

    2021-2029

    •Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

    XX 01 01 01 (la sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei)

    XX 01 01 02 (în delegații)

    08 01 05 01 (cercetare indirectă)

    0,2

    0,2

    0,2

    10 01 05 01 (cercetare directă)

    Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 23

    XX 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

    XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JED în delegații)

    XX 01 04 yy  24

    - la sediu

    - în delegații

    XX 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare indirectă)

    10 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare directă)

    Alte linii bugetare (a se preciza)

    TOTAL

    0,2

    0,2

    0,2

    XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

    Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

    Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

    Funcționari și personal temporar

    Pregătirea și încheierea unui acord administrativ cu autoritățile libaneze pentru asistență privind protecția intereselor financiare ale UE, astfel cum se prevede la articolul 2 din acord.

    Personal extern

    3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

       Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual existent.

       Propunerea/inițiativa necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual.

    A se explica reprogramarea necesară, precizând liniile bugetare în cauză și sumele aferente.

       Propunerea/inițiativa necesită recurgerea la instrumentul de flexibilitate sau la revizuirea cadrului financiar multianual.

    A se preciza necesarul, specificând rubricile și liniile bugetare în cauză, precum și sumele aferente.

    3.2.5.Participarea terților la finanțare

    Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților.

    Propunerea/inițiativa prevede cofinanțare, estimată în cele ce urmează:

    Credite în EUR

    Anul
    N

    Anul
    N+1

    Anul
    N+2

    Anul
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    Total

    A se preciza organismul care asigură cofinanțarea 

    TOTAL credite cofinanțate



    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

       Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

       Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

       asupra resurselor proprii

       asupra diverselor venituri

    în EUR

    Linia bugetară pentru venituri:

    Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

    Impactul propunerii/inițiativei 25

    Anul
    N

    Anul
    N+1

    Anul
    N+2

    Anul
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6)

    Articolul ….

    Pentru diversele venituri alocate, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

    A se preciza metoda de calcul a impactului asupra veniturilor.

    (1) COM(2016) 662 final, 18.10.2016.
    (2) Decizia (UE) 2017/1324 a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2017 privind participarea Uniunii la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneaană (PRIMA) derulat în comun de mai multe state membre (JO L 185, 18.7.2017, p. 1).
    (3) SWD(2016)332 final, 18.10.2016.
    (4) COM(2012) 497 final.
    (5) JO L143, 30.5.2006, p. 2.
    (6) Decizia (UE) 2017/1324 a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2017 privind participarea Uniunii la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA) derulat în comun de mai multe state membre (JO L 185, 18.7.2017, p. 1).
    (7) ABM (activity based management): gestionarea pe activități; ABB (activity based budgeting): întocmirea bugetului pe activități.
    (8) Astfel cum sunt menționate la articolul 54 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
    (9) COM(2016) 662 final, 18.10.2016
    (10) SWD(2016)332 final, 18.10.2016
    (11) Explicațiile privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
    (12) Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
    (13) AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
    (14) Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.
    (15) Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
    (16) Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
    (17) Anul 2018 este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei
    (18) Anul 2018 este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
    (19) Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).
    (20) Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”
    (21) Anul 2018 este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
    (22) Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
    (23) AC = agent contractual; AL= agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenții de muncă temporară; JED = expert tânăr în delegații.
    (24) Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
    (25) În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sume brute după deducerea unei cote de 25 % pentru costuri de colectare.
    Top

    Bruxelles, 11.8.2017

    COM(2017) 435 final

    ANEXĂ

    la

    propunerea de DECIZIE A CONSILIULUI

    privind semnarea, în numele Uniunii, și aplicarea provizorie a Acordului de cooperare științifică și tehnologică dintre Uniunea Europeană și Republica Libaneză de stabilire a termenelor și condițiilor privind participarea Republicii Libaneze la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA)


    Acord de cooperare științifică și tehnologică între Uniunea Europeană și Republica Libaneză de stabilire a termenelor și condițiilor privind participarea Republicii Libaneze la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA)

    Uniunea Europeană (denumită în continuare „Uniunea”),

    pe de o parte,

    și

    Republica Libaneză (denumită în continuare „Liban”),

    pe de altă parte,

    (denumite în continuare „părțile”)

    întrucât Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Libaneză, pe de altă parte, care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2006, prevede cooperarea științifică, tehnică și tehnologică;

    întrucât Decizia (UE) 2017/1324 a Parlamentului European și a Consiliului privind participarea Uniunii în cadrul Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA), derulat în comun de mai multe state membre reglementează termenele și condițiile privind participarea statelor membre ale UE și a țărilor asociate la Orizont 2020, care sunt state participante la inițiativă, în special obligațiile lor financiare și participarea în structurile de conducere ale inițiativei;

    întrucât, în conformitate cu dispozițiile Deciziei (UE) 2017/1324, Libanul urmează să devină un stat participant la PRIMA sub rezerva încheierii unui acord internațional de cooperare științifică și tehnologică cu Uniunea care să stabilească termenele și condițiile privind participarea Libanului la PRIMA;

     

    întrucât Libanul și-a exprimat dorința de a se alătura PRIMA în calitate de stat participant și pe picior de egalitate cu statele membre ale UE și cu țările asociate la Orizont 2020 care participă la PRIMA;

    întrucât este necesar un acord internațional între Uniune și Liban pentru a reglementa drepturile și obligațiile Libanului în calitate de stat participant la PRIMA;

    întrucât o cooperare și coordonare depline între autoritățile competente ale celor două părți este esențială pentru punerea în aplicare a prezentului acord,

    CONVIN DUPĂ CUM URMEAZĂ:

    Articolul 1

    Obiectiv

    Obiectivul prezentului acord este de a stabili termenele și condițiile privind participarea Libanului la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA).

    Articolul 2

    Termenele și condițiile privind participarea Libanului la PRIMA

    Termenele și condițiile privind participarea Libanului la PRIMA sunt cele stabilite în Decizia (UE) 2017/1324 a Parlamentului European și a Consiliului privind participarea Uniunii la Parteneriatul în domeniul cercetării și inovării în zona mediteraneeană (PRIMA) derulat în comun de mai multe state membre. Părțile trebuie să respecte obligațiile stabilite prin decizia respectivă și să ia măsurile corespunzătoare, în special furnizând asistența necesară pentru a asigura aplicarea articolului 10 alineatul (2) și a articolului 11 alineatele (3) și (4). Modalitățile detaliate de asistență sunt convenite între părți, ele fiind esențiale pentru cooperarea părților în temeiul prezentului acord.

    Articolul 3

    Aplicare teritorială

    Prezentul acord se aplică, pe de o parte, teritoriilor în care se aplică Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și Tratatul privind Uniunea Europeană și, pe de altă parte, teritoriului Libanului.

    Articolul 4

    Semnarea și aplicarea provizorie

    Prezentul acord se aplică cu titlu provizoriu de la data semnării sale.

    Articolul 5

    Intrare în vigoare și durată

    (1) Prezentul acord este aprobat de către părți în conformitate cu procedurile specifice acestora.

    (2) Prezentul acord intră în vigoare la data la care ambele părți și-au notificat reciproc, prin canale diplomatice, îndeplinirea procedurilor menționate la alineatul (1).

    (3) Prezentul acord rămâne în vigoare atât timp cât Decizia (UE) 2017/1324 este în vigoare, cu excepția cazului în care este denunțat de una dintre părți, în conformitate cu articolul 6.

    Articolul 6

    Denunțare

    (1) Oricare dintre părți poate denunța prezentul acord în orice moment printr-o notificare scrisă adresată celeilalte părți cu privire la intenția sa de a denunța prezentul acord.

    Denunțarea produce efecte la șase luni de la data la care notificarea scrisă este primită de către destinatar.

    (2) Proiectele și activitățile aflate în curs de desfășurare în momentul denunțării prezentului acord continuă până la finalizare, în condițiile prevăzute în prezentul acord.

    (3) Părțile soluționează de comun acord orice alte consecințe ale denunțării.

    Articolul 7

    Soluționarea litigiilor

    Procedura de soluționare a litigiilor prevăzută la articolul 82 din Acordul euro-mediteraneean de instituire a unei asocieri între Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Libaneză, pe de altă parte se aplică în cazul tuturor litigiilor legate de aplicarea sau interpretarea prezentului acord.

    Prezentul acord este redactat în limbile bulgară, cehă, croată, daneză, engleză, estonă, finlandeză, franceză, germană, greacă, italiană, letonă, lituaniană, maghiară, malteză, neerlandeză, polonă, portugheză, română, slovacă, slovenă, spaniolă, suedeză și arabă, aceste texte fiind deopotrivă autentice.

    Top