EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0425

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, cu privire la propunerile de standarde de calitate pentru fructe și legume care urmează să fie adoptate în cadrul Grupului de lucru pentru standardele de calitate ale produselor agricole al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU-WP.7)

COM/2017/0425 final - 2017/0191 (NLE)

Bruxelles, 14.8.2017

COM(2017) 425 final

2017/0191(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, cu privire la propunerile de standarde de calitate pentru fructe și legume care urmează să fie adoptate în cadrul Grupului de lucru pentru standardele de calitate ale produselor agricole al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU-WP.7)


EXPUNERE DE MOTIVE

Activitățile de standardizare ale Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) sunt desfășurate de Grupul de lucru pentru standardele de calitate ale produselor agricole (WP.7) în conformitate cu Înțelegerea de la Geneva privind standardele de calitate ale produselor agricole 1 .

WP.7 își desfășoară activitatea în conformitate cu mandatul său 2 și procedurile sale de lucru 3 în vederea adoptării standardelor de calitate ale CEE-ONU pentru produse agricole. Propunerile referitoare la standardele de calitate ale CEE-ONU pentru fructe și legume sunt pregătite de Secțiunea specializată în standardizarea fructelor și legumelor proaspete și, respectiv, de Secțiunea specializată în standardizarea produselor uscate sau deshidratate. Ulterior, propunerile sunt adoptate prin consens de către WP.7 al CEE-ONU sau sunt trimise înapoi pentru a fi discutate în cadrul secțiunilor specializate. Acest exercițiu are loc anual.

Toți membrii Organizației Națiunilor Unite sau ai agențiilor sale specializate pot participa la lucrările CEE-ONU privind standardele de calitate ale produselor agricole; statele membre ale Uniunii Europene participă în mod regulat la această activitate. Uniunea Europeană participă în calitate de observator la lucrările WP.7 al CEE-ONU și la secțiunile acestuia specializate în standardizarea fructelor și legumelor proaspete și a produselor uscate sau deshidratate.

La nivelul Uniunii, în conformitate cu articolul 75 alineatul (1) și articolul 76 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 4 , produsele din sectorul fructelor și legumelor destinate a fi vândute în stare proaspătă consumatorilor pot fi comercializate numai dacă sunt conforme cu standardele de comercializare aplicabile, dacă sunt de calitate bună, corectă și vandabilă și dacă este indicată țara de origine.

În conformitate cu articolul 75 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, Comisia este împuternicită să stabilească standarde de comercializare în sectorul fructelor și legumelor prin intermediul unui act delegat. Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei stabilește standarde de comercializare specifice pentru anumite produse din sectorul fructelor și legumelor 5 . Aceste standarde de comercializare specifice se bazează pe standardele de calitate ale CEE-ONU pentru aceste produse.

Articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei prevede că produsele care nu fac obiectul unui standard de comercializare specific al UE sunt considerate conforme cu standardul de comercializare general atunci când sunt conforme cu oricare dintre standardele aplicabile adoptate de CEE-ONU. Considerentul 6 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei prevede că standardele de comercializare specifice stabilite pentru anumite produse trebuie să corespundă celor adoptate de CEE-ONU.

Standardele CEE-ONU definesc nivelurile minime de calitate care oferă un limbaj comun în vederea facilitării comerțului echitabil, a prevenirii barierelor tehnice din calea comerțului și a creșterii transparenței piețelor. Aceste standarde promovează comercializarea sustenabilă de produse agricole de calitate, nu permit intrarea pe piață a produselor agricole de calitate inferioară și protejează interesele consumatorilor. Ca atare, standardele menționate contribuie la armonizarea la nivel internațional a standardelor pentru fructe și legume și vor constitui un cadru care va garanta concurența loială în comerțul cu fructe și legume. Standardele CEE-ONU sunt dezvoltate pentru a respecta obiectivele Acordului Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind barierele tehnice în calea comerțului 6 .

Înainte de adoptarea lor de către WP.7 al CEE-ONU, propunerile sunt discutate pe larg de experții științifici și tehnici din sectorul fructelor și legumelor în secțiunile specializate în standardizare, la care iau parte experți din statele membre.

Prin urmare, adoptarea lor în cadrul WP.7 al CEE-ONU ar trebui să fie sprijinită, sub rezerva îndeplinirii condițiilor care asigură conformitatea acestora cu dreptul Uniunii și, în special, cu Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și alinierea acestora la obiectivele și interesele Uniunii în domeniul politicii agricole. În plus, în cazul în care Comisia este preocupată de aspecte care nu au fost discutate în cadrul secțiunilor specializate în standardizare sau în cazul în care sunt disponibile noi informații științifice sau tehnice, ar trebui să se asigure faptul că aceste preocupări sunt discutate în mod corespunzător înainte de luarea unei decizii privind propunerea în cadrul WP.7 al CEE-ONU. De asemenea, în cazul în care un număr suficient de state membre se opun propunerii, statele membre participante la WP.7 al CEE-ONU amână decizia și se asigură că propunerea este trimisă înapoi spre dezbatere în cadrul secțiunilor specializate în standardizare sau în cadrul grupurilor de lucru dedicate, forurile în care aceste aspecte ar trebui rezolvate în primul rând.

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Standardele CEE-ONU definesc nivelurile minime de calitate care oferă un limbaj comun în vederea facilitării comerțului echitabil, a prevenirii barierelor tehnice din calea comerțului și a creșterii transparenței piețelor. Aceste standarde promovează comercializarea sustenabilă de produse agricole de calitate, nu permit intrarea pe piață a produselor agricole de calitate inferioară și protejează interesele consumatorilor. Ca atare, standardele menționate contribuie la armonizarea la nivel internațional a standardelor privind fructele și legumele și vor constitui un cadru care va garanta concurența loială în comerțul cu fructe și legume. Standardele CEE-ONU sunt dezvoltate pentru a respecta obiectivele Acordului Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind barierele tehnice în calea comerțului.

Astfel cum s-a explicat mai sus, standardele de calitate ale CEE-ONU pentru fructe și legume afectează dreptul Uniunii. Prin urmare, ar trebui să fie stabilită poziția Uniunii, în conformitate cu articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Prezenta propunere vizează stabilirea unei astfel de poziții a Uniunii, sub rezerva îndeplinirii condițiilor și a procedurilor definite.

Revizuirea și adoptarea standardelor de calitate ale CEE-ONU reprezintă un proces continuu, care asigură faptul că standardele în vigoare sunt actualizate și în conformitate cu informațiile științifice și tehnice actuale. Prin urmare, este necesar să se instituie un proces prin intermediul căruia va fi stabilită poziția Uniunii în acest scop pe o perioadă nedeterminată. Reuniunile de coordonare ar trebui să aibă loc anual, înainte de adoptarea/revizuirea standardelor de calitate de către CEE-ONU.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

Prezenta propunere este în concordanță cu cadrul juridic al Uniunii privind standardele de comercializare pentru fructe și legume prevăzute la articolele 75 și 76 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei. Propunerea asigură faptul că poziția Uniunii referitoare la adoptarea standardelor de calitate ale CEE-ONU menționate în dispozițiile de mai sus este stabilită în mod adecvat.

 Coerența cu alte politici ale Uniunii

Poziția Uniunii este stabilită în același mod pentru mai multe organizații internaționale care stabilesc standarde care afectează dreptul Uniunii, în special în ceea ce privește standardele adoptate în cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Articolul 43 și articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă)

Nu se aplică.

Proporționalitate

Nu se aplică.

Alegerea instrumentului

Niciun alt instrument nu este disponibil pentru această inițiativă.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

Nu se aplică.

Consultările cu părțile interesate

Nu se aplică.

Obținerea și utilizarea expertizei

Nu se aplică.

Evaluarea impactului

Nu se aplică.

Adecvarea și simplificarea reglementărilor

Nu se aplică.

Drepturile fundamentale

Drepturile fundamentale nu sunt afectate de propunere.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Propunerea nu are implicații bugetare.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare

Comisia Europeană va participa la reuniunea de coordonare a grupului de lucru competent al Consiliului, care se va desfășura în funcție de necesități, în fiecare an, înainte de reuniunea WP.7 al CEE-ONU.

Documente explicative (în cazul directivelor)

Nu se aplică.

2017/0191 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii Europene, cu privire la propunerile de standarde de calitate pentru fructe și legume care urmează să fie adoptate în cadrul Grupului de lucru pentru standardele de calitate ale produselor agricole al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU-WP.7)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Grupul de lucru pentru standardele de calitate ale produselor agricole al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU-WP.7) examinează și adoptă propuneri de instituire a unor noi standarde de calitate ale CEE-ONU sau modifică standarde de calitate existente ale CEE-ONU pentru fructe și legume. Propunerile sunt pregătite de secțiunile specializate în standardizare ale CEE-ONU. În cadrul WP.7 al CEE-ONU, membrii participanți adoptă propunerile prin consens.

(2)Standardele de calitate ale CEE-ONU pentru fructe și legume contribuie la armonizarea la nivel internațional a standardelor pentru fructe și legume și constituie un cadru care garantează concurența loială în comerțul cu fructe și legume.

(3)Uniunea participă ca observator la lucrările WP.7 al CEE-ONU și în secțiunea specializată în standardizare. Statele membre sunt membre ale CEE-ONU și participă la lucrările WP.7 al CEE-ONU și în secțiunile specializate în standardizare. Statele membre, în calitate de participanți la WP.7 al CEE-ONU, au dreptul de a participa la procesul decizional aferent adoptării standardelor de calitate ale WP.7 al CEE-ONU pentru produse agricole.

(4)În conformitate cu articolul 75 alineatul (1) și articolul 76 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 7 , produsele din sectorul fructelor și legumelor destinate a fi vândute în stare proaspătă consumatorilor pot fi comercializate numai dacă sunt conforme cu standardele de comercializare aplicabile, dacă sunt de calitate bună, corectă și vandabilă și dacă este indicată țara de origine.

(5)În conformitate cu articolul 75 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, Comisia este împuternicită să stabilească standarde de comercializare în sectorul fructelor și legumelor prin intermediul unui act delegat. Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei stabilește standarde de comercializare specifice pentru anumite produse din sectorul fructelor și legumelor 8 . Aceste standarde de comercializare specifice se bazează pe standardele de calitate ale CEE-ONU pentru aceste produse.

(6)În conformitate cu articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 543/2011, fructele și legumele care nu fac obiectul unui standard de comercializare specific trebuie să se conformeze standardului de comercializare general prevăzut în partea A a anexei I la regulamentul de punere în aplicare respectiv. Produsele conforme cu orice standard de comercializare aplicabil adoptat de CEE-ONU sunt considerate conforme cu standardul de comercializare general menționat.

(7)Întrucât standardele de calitate pentru produse agricole adoptate de CEE-ONU pentru fructe și legume afectează dreptul Uniunii, este necesar să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul WP.7 al CEE-ONU în ceea ce privește aceste standarde de calitate.

(8)Propunerile de standarde de calitate, pregătite de Secțiunea specializată în standardizarea fructelor și legumelor proaspete și de Secțiunea specializată în standardizarea produselor uscate sau deshidratate sunt discutate pe larg de experții științifici și tehnici din sectorul fructelor și legumelor. Aceste propuneri ar trebui, prin urmare, să fie sprijinite în numele Uniunii de către statele membre, cu condiția ca propunerile în cauză să fie în interesul Uniunii, să nu contravină dreptului UE, în special Regulamentului (UE) nr. 1308/2013, și atât timp cât a fost respectată o procedură instituită în acest scop.

(9)În cazul în care Comisia este preocupată de un aspect care nu a fost discutat în secțiunile specializate privind standardizarea sau în cazul în care apar noi informații științifice sau tehnice, înaintea sau în timpul reuniunii WP.7 al CEE-ONU, adoptarea propunerii ar trebui amânată, iar propunerea ar trebui să fie returnată spre a fi discutată în continuare în cadrul secțiunilor specializate în standardizare, până când astfel de aspecte sau noi informații au fost dezbătute în mod adecvat.

(10)În cazul în care un număr de state membre suficient pentru a constitui o minoritate de blocare în temeiul articolului 238 alineatul (3) litera (a) al doilea paragraf din Tratat se opune propunerii, statele membre care participă la reuniunea WP.7 al CEE-ONU ar trebui să amâne decizia și să continue dezbaterile în cadrul sesiunilor specializate sau al grupurilor de lucru.

(11)Pentru a se permite flexibilitatea necesară pe parcursul discuțiilor înaintea și în cadrul reuniunii WP.7 al CEE-ONU, statele membre, după informarea Comisiei, ar trebui să fie autorizate să accepte modificări ale propunerilor, cu condiția ca respectivele modificări să nu afecteze fondul propunerilor,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

În cazul în care i se solicită WP.7 al CEE-ONU să stabilească noi standarde de calitate ale CEE-ONU pentru fructe și legume sau să modifice standarde de calitate existente ale CEE-ONU pentru fructe și legume, statele membre participante la WP.7 al CEE-ONU, acționând împreună în numele Uniunii Europene, sunt împuternicite să aprobe propunerile pregătite de Secțiunea specializată în standardizarea fructelor și legumelor proaspete și de Secțiunea specializată în standardizarea produselor uscate sau deshidratate pentru noi standarde de calitate ale CEE-ONU pentru fructe și legume sau modificări ale standardelor de calitate existente ale CEE-ONU pentru fructe și legume, sub rezerva respectării procedurii prevăzute la articolul 2 și în condițiile următoare:

(a)noile standarde de calitate pentru fructe și legume sau modificările aduse actualelor standarde de calitate existente pentru fructe și legume sunt în interesul Uniunii și contribuie la realizarea obiectivelor urmărite de Uniune în cadrul politicii sale agricole, și

(b)noile standarde de calitate pentru fructe și legume sau modificările aduse standardelor de calitate existente pentru fructe și legume nu sunt în contradicție cu dreptul UE și, în special, cu Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, fără a aduce atingere dreptului Comisiei de a adapta normele Uniunii prin acte delegate, în special în ceea ce privește standardele de comercializare pentru fructe și legume prevăzute la articolul 75 din regulamentul respectiv.

Articolul 2

1.    Pentru a defini poziția UE și modul în care statele membre o pun în aplicare, cu privire la aspectele menționate la articolul 1, va avea loc o reuniune a grupului de lucru competent al Consiliului, cu suficient timp înainte de reuniunea WP.7 al CEE-ONU.

2.    Prin derogare de la articolul 1, în cazul în care Comisia comunică o preocupare legată de o propunere a Secțiunii specializate în standardizarea fructelor și legumelor proaspete sau a Secțiunii specializate în standardizarea produselor uscate sau deshidratate în cadrul reuniunii grupului de lucru competent al Consiliului menționate la alineatul (1) și în cazul în care această preocupare nu a fost discutată în cadrul uneia dintre secțiunile specializate privind standardizarea, statele membre participante trebuie să solicite amânarea deciziei referitoare la această propunere în cadrul WP.7 al CEE-ONU până în momentul în care această preocupare a fost discutată în mod adecvat în cadrul secțiunii specializate privind standardizarea.

3.    Prin derogare de la articolul 1, în cazul în care o propunere a Secțiunii specializate în standardizarea fructelor și legumelor proaspete sau a Secțiunii specializate în standardizarea produselor uscate sau deshidratate este probabil să fie afectată de informații științifice sau tehnice noi, care au apărut după reuniunea menționată la alineatul (1), dar înaintea sau în timpul reuniunii WP.7 al CEE-ONU, statele membre participante la WP.7 al CEE-ONU solicită ca decizia privind această propunere în cadrul WP.7 al CEE-ONU să fie amânată până când această propunere a fost discutată în cadrul secțiunilor specializate privind standardizarea, pe baza acestor noi informații științifice sau tehnice.

4.    Prin derogare de la articolul 1, în cazul în care un număr de state membre echivalent cu o minoritate de blocare stabilită la articolul 238 alineatul (3) litera (a) al doilea paragraf din Tratat se opun, în cadrul reuniunii grupului de lucru competent al Consiliului menționate la alineatul (1), unei propuneri de noi standarde de calitate ale CEE-ONU pentru fructe și legume sau unei modificări a standardelor de calitate ale CEE-ONU existente pentru fructe și legume, statele membre participante la WP.7 al CEE-ONU amână decizia și continuă discuțiile în cadrul Secțiunii specializate privind standardizarea fructelor și legumelor proaspete sau al Secțiunii specializate privind standardizarea produselor uscate sau deshidratate sau în cadrul unui grup de lucru înființat în acest scop.

Articolul 3

Statele membre care participă la WP.7 al CEE-ONU, acționând împreună în numele Uniunii Europene, după informarea Comisiei, pot accepta modificări minore ale propunerilor privind standardele de calitate pentru fructe și legume în cadrul WP.7 al CEE-ONU, care nu afectează fondul acestor propuneri.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1) http://www.unece.org/fileadmin/DAM/trade/agr/AboutUs/GenevaUnderstanding_E.pdf
(2) Mandatul Grupului de lucru al CEE-ONU pentru standardele de calitate ale produselor agricole http://www.unece.org/fileadmin/DAM/trade/agr/AboutUs/ToR_eng.doc
(3) Proceduri de lucru ale Grupului de lucru al CEE-ONU pentru standardele de calitate ale produselor agricole, adoptate de Grupul de lucru în 2010 și modificate în 2012, http://www.unece.org/fileadmin/DAM/trade/agr/AboutUs/WorkingProcedures_2012_e.doc
(4) Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 671).
(5) Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate (JO L 157, 15.6.2011, p. 1).
(6) Acordul privind barierele tehnice în calea comerțului, https://www.wto.org/english/docs_e/legal_e/17-tbt_e.htm
(7) Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 671).
(8) Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate (JO L 157, 15.6.2011, p. 1).
Top