Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0068

    Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a REGULAMENTULUI (UE) nr. 560/2014 AL CONSILIULUI din 6 mai 2014 privind înființarea întreprinderii comune pentru bioindustrii

    COM/2017/068 final - 2017/024 (NLE)

    Bruxelles, 22.2.2017

    COM(2017) 68 final

    2017/0024(NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a REGULAMENTULUI (UE) nr. 560/2014 AL CONSILIULUI din 6 mai 2014 privind înființarea întreprinderii comune pentru bioindustrii

    (Text cu relevanță pentru SEE)


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Întreprinderea comună pentru bioindustrii (denumită în continuare „întreprinderea comună pentru bioindustrii”) este un organism căruia i se încredințează punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat 1 , ai cărui membri sunt, pe de o parte, Uniunea, reprezentată de Comisie, și, pe de altă parte, consorțiul bioindustriilor (denumit în continuare „BIC”) 2 . Întreprinderea comună pentru bioindustrii a fost înființată prin Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului (denumit în continuare „Regulamentul Consiliului”), în vederea punerii în aplicare a inițiativei tehnologice comune pentru bioindustrii (denumită în continuare „inițiativa pentru bioindustrii”), până la 31 decembrie 2024. Statutul întreprinderii comune pentru bioindustrii este anexat la Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului (denumit în continuare „statutul”).

    În conformitate cu articolul 3 din Regulamentul Consiliului, contribuția din partea Uniunii la cheltuielile administrative și de funcționare ale întreprinderii comune pentru bioindustrii ar trebui să fie de până la 975 de milioane EUR. Această contribuție ar urma să fie divizată după cum urmează:

    – cel mult 29,25 milioane EUR, constând în contribuții financiare 3 la cheltuielile administrative ale întreprinderii comune pentru bioindustrii 4 și

    – cel puțin 945,75 milioane EUR, constând în contribuții financiare la cheltuielile de funcționare ale întreprinderii comune pentru bioindustrii4 (denumite în continuare „contribuția din partea Uniunii”).

    În conformitate cu articolul 4 din Regulamentul Consiliului, contribuția din partea BIC sau din partea entităților constitutive ale acestuia la cheltuielile administrative și de funcționare ale întreprinderii comune pentru bioindustrii ar trebui să fie de cel puțin 2 730 milioane EUR. Această contribuție ar urma să fie divizată după cum urmează:

    – cel mult 29,25 milioane EUR, constând în contribuții financiare la cheltuielile administrative ale întreprinderii comune pentru bioindustrii 5 ;

    – cel puțin 182,5 milioane EUR, constând în contribuții financiare la cheltuielile de funcționare ale întreprinderii comune pentru bioindustrii 6 ;

    – o sumă nespecificată 7 , constând în contribuții în natură 8 la punerea în aplicare a acțiunilor indirecte 9 (cunoscute, de asemenea, sub denumirea de „contribuții în natură la cheltuielile de funcționare” și denumite în continuare „CNCF”); și

    – cel puțin 1 755 milioane EUR, constând în contribuții în natură la punerea în aplicare a activităților suplimentare (denumite în continuare „CNAS”) 10 .

    Prezenta propunere de modificare are în vedere particularitățile juridice ale contribuției financiare menționate la articolul 12 alineatul (3) litera (b) și la articolul 12 alineatul (4) din statutul anexat la Regulamentul (UE) nr. 560/2014.

    În conformitate cu articolul 12 alineatul (3) litera (b) și cu articolul 12 alineatul (4) din statut, contribuția financiară la cheltuielile de funcționare de cel puțin 182,5 milioane EUR ar trebui să fie plătită de BIC 11  până la 31 decembrie 2024 12 . În plus, rezultă din articolul 12 alineatul (3) litera (b) și articolul 12 alineatul (5) din statut, interpretate împreună, că această contribuție financiară din partea BIC ar trebui să fie introdusă în bugetul întreprinderii comune pentru bioindustrii (la nivel de program). Într-adevăr, în conformitate cu articolul 12 alineatul (5) din statut, contribuțiile financiare din partea membrilor la cheltuielile de funcționare constituie resurse ale întreprinderii comune pentru bioindustrii care trebuie să fie introduse în bugetul acesteia. De asemenea, în conformitate cu articolul 12 alineatul (3) litera (b) din statut, o parte din cheltuielile de funcționare al întreprinderii comune pentru bioindustrii urmează să fie acoperită din contribuția financiară din partea altor membri decât Uniunea. Această dispoziție din urmă nu se referă la entitățile constitutive ale altor membrii decât Uniunea, care sunt cele care participă la punerea în aplicare a acțiunilor indirecte finanțate de întreprinderea comună pentru bioindustrii și care ar putea plăti contribuții financiare direct către aceste acțiuni indirecte (la nivel de proiect).

    Subpunctul 3.2.5 din Fișa financiară legislativă care a însoțit propunerea de regulament al Consiliului privind întreprinderea comună pentru bioindustrii din 10 iulie 2013 13 indică faptul că legiuitorul se așteaptă ca bugetul întreprinderii comune pentru bioindustrii să beneficieze anual de contribuții financiare în valoare de 17,5 milioane EUR din partea industriei.

    BIC a confirmat obligația sa de a plăti o contribuție financiară de cel puțin 182,5 milioane EUR până la 31 decembrie 2024, dar s-a confruntat cu dificultăți în privința modului de plată 14 . Pentru mulți dintre membrii BIC, asigurarea unei contribuții la nivel de program este neviabilă din punct de vedere comercial, deoarece nu oferă în schimb niciun beneficiu garantat (de exemplu, rezultatele proiectului și drepturile de proprietate intelectuală asociate) și ar putea aduce beneficii concurenților participanți la proiecte finanțate de întreprinderea comună pentru bioindustrii 15 . Prin urmare, BIC a propus un mod alternativ pentru plata contribuției financiare: posibilitatea ca membrii săi să plătească contribuția financiară în mod direct, la nivel de proiect 16 . Acest mod de plată ar încuraja participarea financiară a membrilor BIC, deoarece aceștia ar putea avea acces la rezultatele proiectelor care sunt rezervate exclusiv participanților la proiecte.

    Comisia Europeană a evaluat propunerea înaintată de BIC, verificând dacă (și în ce măsură) interesele Uniunii sunt afectate de dificultățile invocate de BIC în a-și îndeplini obligația de a contribui financiar la întreprinderea comună pentru bioindustrii. Inițial, Comisia Europeană ar fi putut pur și simplu să respingă argumentele BIC, motivând că nu intră în competențele Comisiei sprijinirea intereselor membrului privat al întreprinderii comune, că este obligatorie conformitatea cu cadrul juridic existent și că, în absența acestei conformități, se aplică sancțiunile prevăzute în Regulamentul Consiliului 17 . Totuși, acest lucru ar fi avut un impact negativ asupra obiectivului întreprinderii comune pentru bioindustrii, care este de a desfășura activități în colaborare cu părțile interesate de-a lungul tuturor lanțurilor valorice bioeconomice, inclusiv cu întreprinderi mici și mijlocii, centre de cercetare și tehnologie și universități 18 . Prin urmare, serviciile Comisiei au hotărât să adopte o atitudine proactivă și au efectuat o evaluare aprofundată a acestui aspect, identificând cele mai bune acțiuni subsecvente pe care le-ar putea întreprinde. Această evaluare a constat într-o analiză a potențialelor măsuri cu sau fără caracter legislativ, în urma căreia s-a desprins concluzia necesității unei modificări oficiale a cadrului juridic.

    Pentru a se asigura că această modificare se realizează fără niciun impact asupra obiectivelor inițiale ale Regulamentului Consiliului, serviciile Comisiei Europene au identificat obiectivele care stau la baza obligației de plată a unei contribuții financiare: (1) asigurarea plății unei contribuții financiare private minime la cheltuielile de funcționare ale întreprinderii comune pentru bioindustrii prin intermediul unui angajament al membrului privat al acesteia; (2) asigurarea unui efect de pârghie minim al contribuțiilor din partea Uniunii; și, un aspect deosebit de important, (3) sprijinirea lansării sectorului bioeconomic prin oferirea de finanțare pentru acțiuni de cercetare și inovare (denumite în continuare „ACI”) în acest domeniu. În ceea ce privește primul obiectiv, angajamentul participării financiare a fost exprimat în special de membrii BIC din industria forestieră care, având în vedere modelul lor economic 19 , nu pot genera niciun fel de CNCF și pot participa doar financiar la întreprinderea comună pentru bioindustrii. În ceea ce privește cel de al treilea obiectiv, 150 de milioane EUR (din contribuția financiară de 182,5 milioane EUR așteptată din partea BIC) au fost alocate pentru investiții în ACI 20 (ai căror principali beneficiari sunt mediul academic și întreprinderile mici și mijlocii).

    Luând în considerare motivația care stă la baza obligației de a efectua o contribuție financiară, serviciile Comisiei Europene au depus eforturi pentru a identifica posibile moduri în care ar putea fi efectuată această contribuție financiară. O analiză comparativă a Regulamentului Consiliului cu cadrele juridice stabilite pentru alte întreprinderi comune 21 s-a dovedit constructivă în acest sens. Contribuția financiară din partea altor membri decât Uniunea a fost identificată doar în Regulamentul privind înființarea întreprinderii comune referitoare la inițiativa privind medicamente inovatoare 2 (denumită în continuare „întreprinderea comună IMI2”) 22 . Spre deosebire de întreprinderea comună pentru bioindustrii, Regulamentul privind întreprinderea comună IMI2 nu include o obligație de a contribui financiar. Aceasta este doar o posibilitate pe care o au la dispoziție alți membri decât Uniunea. Această contribuție financiară la întreprinderea comună IMI2 poate fi efectuată atât la nivel de program, cât și la nivel de proiect. În plus, trebuie menționat că, în ceea ce privește întreprinderea IMI2, în practică, la nivel de program contribuția este efectuată de fonduri fiduciare și organizații caritabile care, prin însăși natura lor, operează ca finanțatori publici (de exemplu, Bill & Melinda Gates Foundation, Welcome Trust), în timp ce componenta EFPIA și entitățile sale afiliate (echivalentul membrilor consorțiului BIC în cadrul întreprinderii comune IMI2) plătesc contribuții financiare la nivel de proiect. Prin urmare, concluziile acestei analize comparative sunt următoarele: (1) cerința de a efectua o contribuție financiară exclusiv la nivel de program este unică în cazul întreprinderii comune pentru bioindustrii; (2) modelul actual al întreprinderii comune pentru bioindustrii este adecvat pentru intensificarea colaborării cu fondurile fiduciare și organizațiile caritabile; și, aspectul cel mai relevant, (3) cadrul juridic al întreprinderii comune pentru bioindustrii ar trebui să fie adaptat, astfel încât aceasta să poată colabora și cu societăți comerciale.

    Fiind entitatea responsabilă pentru promovarea interesului general al Uniunii și pentru luarea inițiativelor corespunzătoare în acest scop 23 și luând cunoștință de dificultățile întâmpinate de BIC în a-și aduce contribuția sa financiară în modul prevăzut de Regulamentul Consiliului, Comisia Europeană propune modificarea textului inițial al Regulamentului Consiliului prin introducerea posibilității de a plăti contribuții financiare la nivel de proiect, în plus față de modul existent al plății la nivel de program. Această soluție vizează situația în mod concret și ajută la îndeplinirea obiectivelor inițiale ale Regulamentului Consiliului, permițând membrilor BIC să își respecte angajamentul inițial. Această soluție este similară celei pentru întreprinderea comună IMI2, unde alți membri decât Uniunea pot aduce contribuții financiare fie la nivel de program, contribuții asigurate în general de fonduri fiduciare și organizații caritabile, fie la nivel de proiect, acest mod din urmă fiind cel utilizat de entitățile comerciale.

    Propunerea de modificare nu face parte din programul REFIT.

    Coerența cu dispozițiile politicilor existente în domeniul de politică

    Prezenta propunere urmărește îmbunătățirea dispozițiilor Regulamentului Consiliului și eficientizarea lor pentru atingerea obiectivelor regulamentului. Prin urmare, prezenta propunere este pe deplin coerentă cu obiectivele inițiale ale întreprinderii comune pentru bioindustrii și cu dispozițiile politicilor existente.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Întreprinderea comună pentru bioindustrii dezvoltă „sinergii strânse cu alte programe ale Uniunii în domenii precum educația, mediul, competitivitatea și IMM-urile, cu fondurile pentru politica de coeziune și cu politica de dezvoltare rurală, care pot contribui în mod special la consolidarea pe plan național și regional a capacităților de cercetare și inovare, în contextul strategiilor de specializare inteligentă” 24 .

    Importanța (înființării) unui parteneriat public-privat pentru bioindustrii sub forma unei inițiative tehnologice comune a fost subliniată în mai multe comunicări ale Comisiei, precum „Inovarea în scopul creșterii durabile: O bioeconomie pentru Europa” 25 ,Pentru o renaștere industrială europeană 26 , „Parteneriate public-privat în cadrul Orizont 2020: un instrument puternic pentru a atinge obiectivele în materie de inovare și de creștere economică în Europa 27 , și parteneriatul european pentru inovare „Productivitatea și durabilitatea agriculturii” 28 .

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temeiul juridic

    Temeiul juridic al prezentei propuneri de modificare este reprezentat de articolele 187 și 188 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (denumit în continuare „TFUE”).

    Subsidiaritatea (pentru competența neexclusivă)

    Inițiativa nu se află în niciuna dintre sferele exclusive de competență transferate explicit Uniunii Europene. Cu toate acestea, Uniunea Europeană este singura care poate să modifice cadrul juridic al unei întreprinderi comune stabilit în conformitate cu articolele 187 și 188 din TFUE. Statele membre nu pot acționa individual în vederea modificării cadrului juridic al unui organism al UE.

    Proporționalitatea

    Obiectivul avut în vedere prin prezenta propunere de modificare este adaptarea dispozițiilor regulamentului Consiliului în așa fel încât să li se ofere membrilor BIC posibilitatea practică de a-și îndeplini obligația de a plăti contribuția financiară. Prezenta propunere nu are niciun impact suplimentar în afara celui avut în vedere inițial în Regulamentul Consiliului. Prin urmare, acțiunea propusă nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea în mod satisfăcător a obiectivului, atât cu privire la conținut, cât și cu privire la formă, fiind astfel conformă cu principiul proporționalității.

    Alegerea instrumentului

    A fost efectuată o analiză a măsurilor cu și fără caracter de reglementare care a indicat necesitatea unei modificări oficiale a Regulamentului Consiliului. Astfel, în absența oricărei posibilități de interpretare a Regulamentului Consiliului în așa fel încât să fie posibilă plata contribuției financiare la nivel de proiect, singura opțiune rămasă disponibilă este modificarea Regulamentului Consiliului.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

    Evaluări ex post/verificări privind adecvarea legislației existente

    Regulamentul Consiliului a intrat în vigoare în iunie 2014, iar o evaluare intermediară a întreprinderii comune pentru bioindustrii trebuie să fie efectuată până la 30 iunie 2017. Prin urmare, încă nu s-a efectuat nicio evaluare ex post sau o verificare a adecvării cu privire la Regulamentul Consiliului.

    Consultări cu părțile interesate

    Comisia Europeană desfășoară constant schimburi operaționale cu BIC, cu membrii acestuia și cu Biroul de programe în cadrul înființării întreprinderii comune pentru bioindustrii. Modul de plată a contribuției financiare de către membrii BIC a făcut obiectul mai multor runde de consultări și discuții.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Comisia Europeană nu a recurs la expertiză externă în analiza problemei legate de contribuția financiară din partea membrilor BIC.

    Evaluarea impactului

    Obiectivul avut în vedere prin prezenta propunere de modificare este de a adapta Regulamentul Consiliului, astfel încât acesta să își atingă integral obiectul avut în vedere inițial. Prin urmare, prezenta propunere de modificare nu are niciun impact suplimentar în afara celui așteptat a fi obținut prin Regulamentul inițial al Consiliului.

    În plus, în conformitate cu Better Regulation Toolbox (Instrumente destinate mai bunei reglementări) 29 , o evaluare a impactului nu este necesară atunci când Comisia are la dispoziție opțiuni limitate sau nu are la dispoziție alte opțiuni. Astfel cum s-a explicat mai sus, opțiunile Comisiei Europene în această situație particulară sunt limitate, deoarece aceasta doar modifică „din punct de vedere tehnic” o decizie de politică existentă care a făcut deja obiectului unei evaluări a impactului, prin specificarea detaliilor tehnice, dispunând de o putere de apreciere limitată. Prin urmare, nu este necesară o evaluare a impactului pentru această inițiativă.

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Propunerea de modificare nu face parte din programul REFIT.

    Pentru a evalua impactul asupra sarcinilor administrative și de reglementare, este necesar să se descrie, pe de o parte, cadrul creat de regulamentul inițial al Consiliului și, pe de altă parte, cel avut în vedere prin prezenta propunere.

    Pentru a respecta cerințele stabilite prin Regulamentul Consiliului, membrii BIC trebuie să plătească contribuții financiare către BIC în conformitate cu normele convenite de consorțiu. BIC colectează contribuțiile financiare individuale ale membrilor săi, le introduce în conturile sale și plătește contribuțiile finale 30 către întreprinderea comună pentru bioindustrii. Întreprinderea comună pentru bioindustrii le introduce în bugetul său de funcționare 31 , împreună cu contribuția pe care o primește de la Uniune (constituind contribuția întreprinderii comune pentru bioindustrii la acțiuni indirecte).

    În cadrul activităților sale operaționale zilnice, întreprinderea comună pentru bioindustrii realizează o evaluare a costurilor suportate și raportate de beneficiari în cadrul proiectelor finanțate de întreprinderea comună pentru bioindustrii. După aprobarea costurilor eligibile (în conformitate cu cadrul juridic aplicabil, în special Normele de participare pentru Orizont 2020 32 și acordurile de grant încheiate între întreprinderea comună pentru bioindustrii și beneficiarii proiectelor), întreprinderea comună pentru bioindustrii distribuie contribuția întreprinderii comune pentru bioindustrii către proiecte. Beneficiarii introduc contribuția primită de la întreprinderea comună pentru bioindustrii în conturile lor, în conformitate cu legislația lor națională și practicile lor obișnuite de contabilitate.

    În conformitate cu prezenta propunere, membrii BIC vor avea posibilitatea de a continua să plătească contribuții financiare la nivel de program, astfel cum se descrie mai sus. Pe lângă această modalitate, membrii BIC care participă la un proiect al întreprinderii comune pentru bioindustrii vor avea posibilitatea de a transfera contribuția financiară direct unui alt participant la același proiect, astfel cum este prezentat în descrierea acțiunii, în conformitate cu normele convenite de comun acord de ambele părți (acordul de consorțiu) și în conformitate cu cadrul juridic aplicabil. Participanții introduc contribuțiile financiare în conturile lor în conformitate cu legislația lor națională și cu practicile lor obișnuite de contabilitate.

    Un rezumat comparativ al celor două cadre juridice este prezentat în tabelul de mai jos:

    Cadrul juridic actual

    Alternativa propusă

    transfer financiar de la membrii BIC către BIC

    transferuri financiare de la membrii BIC către beneficiarii proiectelor

    contabilitate de către BIC

    transferuri financiare de la BIC către întreprinderea comună pentru bioindustrii

    contabilitate de către întreprinderea comună pentru bioindustrii

    (după evaluarea costurilor eligibile)

    transferuri financiare de la întreprinderea comună pentru bioindustrii către beneficiarii proiectelor

    contabilitate de către beneficiari, în conformitate cu legislația lor națională și cu practicile lor obișnuite de contabilitate.

    contabilitate de către beneficiari, în conformitate cu legislația lor națională și cu practicile lor obișnuite de contabilitate.

    Prezenta propunere reduce sarcina administrativă pentru BIC și pentru întreprinderea comună pentru bioindustrii în ceea ce privește rolul acestora de intermediari între membrii BIC, care au obligația de a plăti contribuții financiare, și participanții la proiecte. Cu toate acestea, BIC va rămâne responsabil în ultimă instanță pentru raportarea cifrei agregate a contribuțiilor financiare din partea membrilor săi, astfel cum se prevede la articolul 4 alineatul (3) din regulamentul privind înființarea întreprinderii comune pentru bioindustrii.

    Vor fi introduse modificări adecvate în modelul de acord de grant al întreprinderii comune pentru bioindustrii, pe baza unei soluții similare aplicate în acordul de grant al întreprinderii comune IMI2.

    Sistemul avut în vedere a fost utilizat pentru prima dată de întreprinderea comună referitoare la inițiativa privind medicamentele inovatoare 33 și, în prezent, este utilizat, de asemenea, în contextul întreprinderii comune IMI2.

    Drepturile fundamentale

    Prezenta propunere de modificare nu are consecințe în ceea ce privește protecția drepturilor fundamentale.

    4.    IMPLICAȚII BUGETARE

    Prezenta propunere de modificare nu are implicații bugetare.

    Astfel cum s-a explicat mai sus, actualul cadru juridic face foarte dificilă respectarea sa de către membrii BIC și, prin urmare, absența unei propuneri de modificare ar avea implicații bugetare. Mai concret, neconformitatea altor membri decât Uniunea cu cadrul juridic ar determina sancțiuni financiare, astfel cum se prevede la articolul 4 alineatul (5) din Regulamentul Consiliului care se referă, printre altele, la reducerea contribuției financiare din partea Uniunii la inițiativa referitoare la întreprinderea comună pentru bioindustrii. O reducere bugetară ar afecta în principal mediul academic și IMM-urile relevante, deoarece această contribuție financiară este rezervată în primul rând pentru activitățile de cercetare și inovare (în care mediul academic și IMM-urile sunt principalii beneficiari care primesc finanțare 34 ).

    5.ALTE ELEMENTE

    Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

    Nu este necesar un plan specific de punere în aplicare deoarece regulamentul modificat al Consiliului ar urma să fie pus în aplicare – la fel ca cel inițial – prin proiecte selectate de întreprinderea comună pentru bioindustrii după organizarea de cereri de propuneri deschise și competitive. Nici cu ocazia adoptării inițiale a Regulamentului Consiliului nu fusese stabilit un plan de punere în aplicare.

    Documente explicative (pentru directive)

    Prezenta propunere de modificare se referă la un regulament al Consiliului care este obligatoriu în toate elementele sale și este aplicabil direct în fiecare stat membru. Prin urmare, nu este necesar niciun document explicativ.

    Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Prezenta propunere de modificare conține un singur articol de fond care va produce următoarele efecte:

    - va introduce un nou mod de plată a contribuției financiare menționate la articolul 12 alineatul (3) litera (b) din statutul anexat la Regulamentul Consiliului, în plus față de modul de plată existent.

    - plata contribuțiilor financiare va fi posibilă în două moduri: prin transferul acestora de la BIC către întreprinderea comună pentru bioindustrii (la fel ca înainte) și/sau prin transferul acestora direct de la un membru al BIC către un alt beneficiar al unui proiect.

    - va extinde categoria părților care pot plăti contribuția financiară menționată la articolul 12 alineatul (3) litera (b) din statutul anexat la Regulamentul Consiliului. În plus față de „alt membru decât Uniunea” (și anume, BIC acționând individual), „entitățile constitutive ale acestuia” (și anume, membrii BIC) vor putea, de asemenea, să plătească contribuția financiară.

    - va menține angajamentul față de obiectivul financiar global prevăzut la articolul 12 alineatul (4) din statutul anexat la Regulamentul Consiliului.

    - va permite membrilor BIC să raporteze, prin intermediul BIC, contribuțiile financiare plătite de aceștia la nivel de proiect către întreprinderea comună pentru bioindustrii.

    2017/0024 (NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a REGULAMENTULUI (UE) nr. 560/2014 AL CONSILIULUI din 6 mai 2014 privind înființarea întreprinderii comune pentru bioindustrii

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 187 și articolul 188 primul paragraf,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    având în vedere avizul Parlamentului European 35 ,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 36  

    întrucât:

    (1)Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului( 37 ) a înființat întreprinderea comună pentru bioindustrii (denumită în continuare „întreprinderea comună pentru bioindustrii”).

    (2)Articolul 12 alineatul (4) din statutul întreprinderii comune pentru bioindustrii prevăzut la anexa la Regulamentul (UE) nr. 560/2014 (denumit în continuare „statutul”), prevede că contribuția financiară din partea altor membri decât Uniunea ai întreprinderii comune pentru bioindustrii la cheltuielile de funcționare urmează să fie de cel puțin 182 500 000 EUR pentru perioada prevăzută la articolul 1 din Regulamentul (UE) nr. 560/2014, însemnând de la data înființării întreprinderii comune pentru bioindustrii până la 31 decembrie 2024.

    (3)Bio-based Industries Consortium Aisbl (denumit în continuare „BIC”), care este un membru al întreprinderii comune pentru bioindustrii altul decât Uniunea, continuă să fie dispus să contribuie la acoperirea cheltuielilor de funcționare ale întreprinderii comune pentru bioindustrii cu suma stabilită la articolul 12 alineatul (4) din statut. Acesta a propus totuși un mod alternativ de finanțare prin contribuții financiare plătite de către entitățile sale constitutive direct la nivelul acțiunilor indirecte.

    (4)Obiectivul inițiativei pentru bioindustrii, de a desfășura activități prin intermediul unor colaborări între părțile interesate de-a lungul întregului lanț valoric bioeconomic, care includ IMM-uri, centre de cercetare și tehnologie și universități, poate fi realizat doar dacă se oferă posibilitatea consorțiului BIC și entităților sale constitutive să efectueze contribuția financiară nu doar sub forma plăților către întreprinderea comună pentru bioindustrii, ci și sub forma contribuțiilor financiare pentru acțiuni indirecte finanțate de întreprinderea comună pentru bioindustrii.

    (5)Prin urmare, este necesară modificarea statutului, pentru a da posibilitatea BIC și entităților sale constitutive să efectueze contribuția financiară în suma totală prevăzută la articolul 12 alineatul (4) din statut, permițând ca respectivele contribuții să fie efectuate nu doar sub forma plăților către întreprinderea comună pentru bioindustrii, ci și sub forma contribuțiilor financiare la acțiunile indirecte finanțate de întreprinderea comună pentru bioindustrii și care vor fi raportate întreprinderii comune pentru bioindustrii,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Articolul 12 din statutul întreprinderii pentru bioindustrii, astfel cum este prevăzut la anexa la Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului, se modifică după cum urmează:

    la alineatul (3), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b) contribuțiile financiare din partea altor membri decât Uniunea sau din partea entităților constitutive ale acestora;”

    alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

    „4. Contribuțiile financiare din partea altor membri decât Uniunea sau din partea entităților constitutive ale acestora la cheltuielile de funcționare menționate la alineatul (3) libera (b) sunt de cel puțin 182 500 000 EUR pentru perioada prevăzută la articolul 1 din prezentul regulament.

    Aceste contribuții financiare sunt efectuate sub formă de plăți către întreprinderea comună pentru bioindustrii sau sub formă de contribuții financiare la acțiuni indirecte finanțate de întreprinderea comună pentru bioindustrii.”

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1) Articolul 1 din Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului.
    (2) Articolul 2 din statutul anexat la Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului.
    (3) Termenul „financiare” se referă la o contribuție în numerar.
    (4) Articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 560/2014 coroborat cu articolul 12 alineatul (2) din statutul anexat la Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului.
    (5) Articolul 4 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 560/2014, coroborat cu articolul 12 alineatul (2) din statutul anexat la Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului.
    (6) Articolul 4 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 560/2014, coroborat cu articolul 12 alineatul (3) litera (b) și articolul 12 alineatul (4) din statutul anexat la Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului.
    (7) Deși suma nu este specificată în mod explicit, limita minimă necesară a acesteia va fi identificată la încetarea existenței întreprinderii comune pentru bioindustrii, prin deducerea din limita minimă de 2 730 milioane EUR a tuturor celorlalte contribuții plătite.
    (8) Termenul „în natură” se referă la o contribuție plătită în bunuri și/sau servicii, mai degrabă decât în numerar.
    (9) Articolul 4 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului, coroborat cu articolul 12 alineatul (3) litera (c) din statutul anexat la Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului.
    (10) Contribuțiile în natură la activitățile suplimentare sunt definite la articolul 4 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului.
    (11) BIC este singurul „alt membru decât Uniunea”.
    (12) Perioada prevăzută la articolul 1 este „până la 31 decembrie 2024”.
    (13) Propunere de Regulament al Consiliului privind întreprinderea comună pentru bioindustrii [COM(2013) 496]
    (14) În exercițiile financiare 2014, 2015 și 2016, BIC a plătit o sumă de 0,75 milioane EUR la nivel de program.
    (15) Participarea concurenților unui membru al BIC la un proiect finanțat de întreprinderea comună pentru bioindustrii nu poate fi restricționată, deoarece o astfel de măsură ar fi în contradicție cu natura deschisă și transparentă a cererilor de propuneri organizate de întreprinderea comună pentru bioindustrii.
    (16) Scrisoarea din 31 martie 2015 a consiliului director al BIC adresată DG RTD F.2.
    (17) A se vedea articolul 4 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului.
    (18) A se vedea considerentul 14 din Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului.
    (19) În general, membrii industriei forestiere nu dispun de capacități interne de cercetare și, de obicei, recurg la externalizarea activităților lor de cercetare către mediul academic și întreprinderi mici și mijlocii.
    (20) A se vedea pagina 46 din Agenda Strategică de cercetare și inovare din martie 2013 ( SIRA ), unde suma totală alocată prioritar cercetării și dezvoltării (însemnând ACI) este de 600 de milioane EUR (din care 150 de milioane EUR reprezintă contribuția financiară din partea membrilor BIC, 150 de milioane EUR reprezintă contribuția în natură din partea acestora, iar 300 de milioane EUR reprezintă contribuția din partea Uniunii).
    (21) Regulamentul (UE) nr. 559/2014 al Consiliului din 6 mai 2014 privind înființarea întreprinderii comune „Pile de combustie și hidrogen 2” ; Regulamentul (UE) nr. 558/2014 Consiliului din 6 mai 2014 privind înființarea întreprinderii comune Clean Sky 2 ; Regulamentul (UE) nr. 561/2014 din 6 mai 2014 al Consiliului privind înființarea întreprinderii comune ECSEL ; Regulamentul (UE) nr. 642/2014 al Consiliului din 16 iunie 2014 de înființare a întreprinderii comune Shift2Rail .
    (22) Înființată prin Regulamentul (UE) nr. 557/2014 al Consiliului din 6 mai 2014.
    (23) A se vedea articolul 17 din Tratatul privind Uniunea Europeană.
    (24) A se vedea considerentul 17 din Regulamentul (UE) nr. 560/214 al Consiliului.
    (25) Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu COM(2012) 60 final .
    (26) Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu COM(2014) 14 final .
    (27) Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu COM(2013) 494 final .
    (28) Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu COM(2012) 79 final .
    (29) A se vedea pagina 33 din „ Instrumentele destinate mai bunei reglementări.
    (30) În conformitate cu articolul 12 alineatul (3) litera (b), coroborat cu articolul 12 alineatul (4) din statutul anexat la Regulamentul Consiliului.
    (31) În conformitate cu articolul 12 alineatul (5) litera (b), coroborat cu articolul 12 alineatul (3) litera (a) și cu articolul 12 alineatul (3) litera (b) din statutul anexat la Regulamentul Consiliului.
    (32) Regulamentul (UE) nr. 1290/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013, de stabilire a normelor de participare și diseminare pentru Programul-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) – „Orizont 2020”
    (33) Întreprinderea comună IMI a fost inițial înființată prin Regulamentul (CE) nr. 73/2008 al Consiliului din 20 decembrie 2007 privind înființarea întreprinderii comune pentru punerea în aplicare a inițiativei tehnologice comune privind medicamentele inovatoare.
    (34) Regulamentul delegat (UE) nr. 623/2014 al Comisiei din 14 februarie 2014 de stabilire a unei derogări de la Regulamentul (UE) nr. 1290/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor de participare și diseminare pentru Programul-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) - „Orizont 2020” cu privire la întreprinderea comună pentru bioindustrii.
    (35) JO C , , p. .
    (36) OJ C , , p. .
    (37) Regulamentul (UE) nr. 560/2014 al Consiliului din 6 mai 2014 privind înființarea întreprinderii comune pentru bioindustrii (JO L 169, 7.6.2014, p. 130).
    Top