Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0727

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU ȘI PARLAMENTUL EUROPEAN privind punerea în aplicare a Directivei 2010/75/UE și rapoartele finale referitoare la legislația anterioară (version 22/09/2017)

    COM/2017/0727 final

    Bruxelles, 4.12.2017

    COM(2017) 727 final

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU ȘI PARLAMENTUL EUROPEAN

    privind punerea în aplicare a Directivei 2010/75/UE și rapoartele finale referitoare la legislația anterioară

    (version 22/09/2017)


    1.Introducere

    I.Context

    Directiva privind emisiile industriale 1 (DEI) este principalul instrument juridic al UE de reglementare a emisiilor industriale și are scopul de a realiza beneficii semnificative pentru mediu și sănătatea umană, în special prin aplicarea obligatorie a celor mai bune tehnici disponibile (Best Available Techniques – BAT). Emisiile produse de sectoarele care intră în domeniul de aplicare al Directivei privind emisiile industriale dețin o pondere semnificativă în poluarea totală (emisiile în aer și în apă și generarea de deșeuri) în Europa. Se estimează 2 că aceste emisii reprezintă aproximativ 23 % din masa de emisii în aer. Pentru emisiile în apă, situația este mai puțin clară, dar se estimează că acestea reprezintă 20-40 % din emisiile de metale grele și 30-60 % din poluanți, alții decât substanțele nutritive și carbonul organic.

    Cel de Al 7-lea Program de acțiune pentru mediu 3 preconizează că adoptarea de către industrie a celor mai bune tehnici disponibile în temeiul Directivei privind emisiile industriale va determina îmbunătățirea modelelor de utilizare a resurselor și reducerea emisiilor pentru marile instalații industriale din UE, contribuind astfel în mod semnificativ la stimularea dezvoltării de tehnici inovatoare, la ecologizarea economiei și la reducerea costurilor pentru industrie pe termen lung.

    Directiva privind emisiile industriale este rezultatul eforturilor pentru o mai bună legiferare prin faptul că a fuzionat, a raționalizat și a simplificat mai multe acte legislative. Acesta este un instrument integrat, iar dispozițiile sale de autorizare înlocuiesc vechile sisteme de autorizări multiple. Un capitol se referă la cadrul pentru autorizări și BAT, în timp ce altele conțin norme speciale pentru sectoare-cheie, în special instalațiile de ardere de dimensiuni mari, instalațiile de (co)incinerare a deșeurilor și instalațiile care utilizează solvenți organici.

    Documentele de referință BAT (documentele BREF) sunt pregătite de Biroul European pentru Prevenirea și Controlul Integrat al Poluării (EIPPCB) din cadrul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Acest proces exemplar implică participarea deplină a tuturor părților interesate la un proces bazat pe dovezi, în conformitate cu principiile unei mai bune legiferări. Documentele BREF conțin concluzii privind BAT cărora li se conferă valoare juridică prin adoptarea deciziilor de punere în aplicare ale Comisiei care le conțin. Concluziile privind BAT oferă cadrul BAT pentru fiecare sector, care trebuie să fie luat în considerare de către autoritățile competente atunci când eliberează autorizații.

    Directiva privind emisiile industriale prevede obligația Comisiei de a prezenta Consiliului și Parlamentului un prim raport asupra fazei inițiale a punerii în aplicare, iar ulterior, un raport din trei în trei ani. Acest raport sintetizează rapoartele statelor membre referitoare la faza inițială a punerii în aplicare (2013)și descrie alte activități conexe care au fost efectuate, analizează activitățile aferente desfășurate în prezent de Comisie și se concentrează pe viitor.

    Ca prim raport al Comisiei în temeiul Directivei privind emisiile industriale (DEI), acesta se referă, de asemenea, la rapoartele finale ale statelor membre în temeiul legislației precedente.

    2.Raportarea statelor membre cu privire la legislația precedentă

    Rapoartele prezentate de statele membre cu privire la legislația precedentă au fost evaluate, iar rezumatele acestora au fost publicate pe site-ul CIRCABC 4 .

    I.Directiva privind prevenirea și controlul integrat al poluării (Directiva PCIP)

    Rapoartele finale în temeiul Directivei PCIP 5 au fost prezentate de către statele membre pentru ultima perioadă de raportare care acoperă anii 2012-2013. Toate statele membre au răspuns la cea mai mare parte a chestionarului, oferind suficiente date pentru evaluarea și formularea de observații cu privire la punerea în aplicare a directivei. Statele membre au raportat un număr total de 51 528 de instalații PCIP în exploatare la sfârșitul anului 2013. Activitatea principală raportată a acestora este prezentată în figura de mai jos (aceasta se referă numai la UE-27, întrucât Croația a devenit stat membru al UE la mijlocul anului 2013).

    Majoritatea statelor membre au raportat că nu există modificări majore în punerea în aplicare a Directivei PCIP de la perioada de raportare anterioară. Modificările raportate sunt cel mai adesea legate de transpunerea și punerea în aplicare a Directivei privind emisiile industriale. Unele state membre au semnalat, de asemenea, dificultăți ca urmare a coordonării procedurilor de autorizare în cazul în care procesul de autorizare implica mai multe autorități competente.

    II.Directiva privind instalațiile de ardere de dimensiuni mari (Directiva IADM)

    O parte substanțială din totalul emisiilor de SO2, NOX și pulberi în aer, precum și de alți poluanți precum mercurul provin de la instalațiile de ardere de dimensiuni mari (IADM). Înainte de Directiva privind emisiile industriale, IADM au făcut obiectul unei legislații specifice, și anume Directiva IADM 6 . Directiva privind emisiile industriale a abrogat Directiva IADM și a stabilit valori-limită de emisie mai stricte.

    Directiva IADM a permis Comisiei să solicite anual date privind emisiile IADM. Începând cu exercițiul de raportare 2013, statele membre au transmis date anuale privind emisiile către baza de date gestionată de Agenția Europeană de Mediu 7 . Comisia continuă să caute oportunități de a raționaliza și a simplifica cerințele de raportare. Un exemplu îl reprezintă pre-popularea bazei de date IADM cu identificatori pentru instalațiile utilizate pentru registrul european al emisiilor și transferului de poluanți 8 și corelarea cu datele transmise anterior pentru instalație. Ultimul an de raportare disponibil este 2015. Datele anuale pentru fiecare instalație în parte includ emisiile de SO2, NOX și pulberi, precum și consumul total de energie, raportat la valoarea calorifică netă, defalcată în funcție de tipul de combustibil. Începând cu exercițiul de raportare 2016, raportarea IADM în temeiul Directivei IADM este înlocuită cu raportarea în temeiul Directivei privind emisiile industriale, prin care se solicită informații mai detaliate.

    III.Directiva privind incinerarea deșeurilor (WID)

    Rapoartele finale în temeiul Directivei privind incinerarea deșeurilor 9 au fost prezentate de către statele membre pentru ultima perioadă de raportare care acoperă anii 2012-2013. În general, nu au fost identificate probleme importante în ceea ce privește funcționarea acesteia.

    IV.Directiva privind emisiile de solvenți (DES)

    Rapoartele finale în temeiul Directivei privind emisiile de solvenți 10 au fost prezentate de către statele membre pentru ultima perioadă de raportare care acoperă anii 2012-2013. Sunt vizate aproximativ 50 000 de instalații, deși există un anumit grad de incertitudine în ceea ce privește numărul exact. În general, nu au fost identificate probleme importante în ceea ce privește funcționarea acesteia, deși au fost identificate unele probleme legate de raportarea datelor de monitorizare de la operatori.

    Concluzii cu privire la legislația precedentă

    Nu au apărut probleme de conformitate cu legislația precedentă. Cu toate acestea, unele probleme menționate în legătură cu Directiva PCIP ar putea necesita investigații suplimentare. În pofida unor îmbunătățiri, nivelul informațiilor raportate a rămas incomplet, în special datele numerice legate de numărul de inspecții (de exemplu, numărul total de instalații vizitate, numărul de vizite care includ măsurători ale emisiilor). Acest lucru se datorează, în parte, formulării întrebărilor, care par să fi fost înțelese în mod diferit de către statele membre.

    Mai multe state membre au raportat resurse de personal insuficiente pentru a aborda sarcinile legate de punerea în aplicare a Directivei PCIP, pe lângă constrângerile financiare privind angajarea și formarea membrilor personalului autorității competente. Acest lucru ar putea fi legat de activitatea de tranziție de la Directiva PCIP la Directiva privind emisiile industriale, prin urmare, este posibil ca volumul de muncă pentru autoritățile competente să fie în prezent mai ușor de gestionat.

    Au fost raportate unele dificultăți în legătură cu interpretarea definițiilor, punându-se întrebarea dacă instalațiile nu ar intra în domeniul de aplicare a Directivei PCIP după ce fie au închis o parte a procesului (închiderea parțială a instalației), fie și-au redus în mod permanent capacitatea de producție.

    Un aspect important care necesită o îmbunătățire a fost gradul de adoptare a BAT. Acesta a fost abordat prin introducerea obligației de a actualiza autorizațiile în conformitate cu concluziile privind BAT din Directiva privind emisiile industriale.

    3.Punerea în aplicare a Directivei privind emisiile industriale

    I.Stadiul transpunerii Directivei privind emisiile industriale

    Comisia a primit legislația națională de transpunere din partea tuturor statelor membre și a evaluat caracterul complet al transpunerii.

    Comisia a evaluat, de asemenea, conformitatea cu Directiva privind emisiile industriale a măsurilor de transpunere adoptate de toate statele membre. În cazul în care s-a identificat transpunerea eronată sau echivocă, Comisia a inițiat dialoguri bilaterale cu statele membre în cauză. Până în prezent, au fost lansate douăzeci și unu de astfel de dialoguri.

    II.Rapoartele statelor membre 

    Decizia de punere în aplicare 2012/795/UE a Comisiei 11 („decizia”) stabilește detaliile pe care statele membre sunt obligate să le raporteze Comisiei cu privire la punerea în aplicare a Directivei privind emisiile industriale. Anexa I la decizia respectivă prevede cerințele care trebuie transmise Comisiei până în septembrie 2014, în timp ce anexa II definește informațiile solicitate până în septembrie 2017.

    Decizia stabilește un obiectiv pentru raportarea electronică de către statele membre. Pentru a facilita acest lucru, Comisia a contractat activitatea privind instrumentele de raportare electronică necesare. Având în vedere diferitele provocări întâmpinate, se înregistrează o întârziere în executarea acestor proiecte și, în consecință, raportarea în cadrul modulului 2 din anexa II la decizie se amână cu un an, de la 30 septembrie 2017 la 30 septembrie 2018. Pentru modulele 1, 3 și 4 raportarea se amână până în februarie 2018.

    Statele membre au prezentat informațiile solicitate în anexa I la decizie. Rezultatele respective au fost evaluate și s-a publicat un raport de sinteză 12 . Deși toate statele membre, cu excepția Finlandei, au răspuns, nivelul de detaliere a variat considerabil. Unele răspunsuri au făcut trimitere numai la legislația de transpunere, în timp ce altele au fost detaliate și cuprinzătoare. În ansamblu, s-au furnizat informații utile cu privire la procesele și măsurile luate în vederea punerii efective în aplicare a Directivei privind emisiile industriale. Acestea includ informații privind criteriile utilizate pentru verificarea neconformității, diferitele modalități de asigurare a faptului că la stabilirea condițiilor de autorizare și a detaliilor privind planurile de inspecții de mediu sunt utilizate concluziile privind BAT.

    Se preconizează că în următoarea perioadă de raportare (care acoperă perioada 2014-2016) vor fi colectate informații suplimentare, întrucât concluziile privind BAT sunt adoptate pentru fiecare sector, iar statele membre vor fi în măsură să furnizeze mai multe detalii cu privire la aspectele practice legate de punerea în aplicare.

    În prezent, Comisia a demarat un proces de reflecție cu privire la cerințele de raportare pentru perioada de după 2016. Acesta va lua în considerare trecerea la raportarea electronică și învățămintele desprinse până în prezent. S-a solicitat statelor membre să își prezinte punctele de vedere inițiale cu privire la viitoarele cerințe de raportare, iar Comisia intenționează să propună în cel mai scurt timp o nouă decizie de raportare ținând seama de abordarea prezentată în comunicarea privind verificarea cu privire la adecvarea rapoartelor privind mediul 13 și maximizarea sinergiilor cu Registrul European al Poluanților Emiși și Transferați (EPRTR).

    III.Documentele BREF

    Toate instalațiile care intră sub incidența capitolului II din Directiva privind emisiile industriale sunt obligate prin cerințele acesteia să aplice BAT. Documentele BREF sunt esențiale pentru a garanta faptul că BAT pot fi identificate în mod optim la nivelul UE. Acestea asigură condiții concurențiale echitabile și scutesc statele membre de efectuarea propriilor evaluări ale BAT pentru a-și îndeplini obligațiile care decurg din Directiva privind emisiile industriale. În prezent, există 31 de documente BREF și două documente de referință care acoperă activitățile menționate în anexa I la Directiva privind emisiile industriale. Până în prezent, 13 dintre aceste documente BREF au fost actualizate în temeiul Directivei privind emisiile industriale.

    Formatul documentelor BREF a fost stabilit în Directiva PCIP. Pe lângă o extindere a sectoarelor vizate, principala modificare adusăDirectivei PCIP în comparație cu Directiva privind emisiile industriale a fost o formalizare a schimbului de informații între Comisie și părțile interesate pentru a identifica BAT (denumită, de asemenea, „procesul Sevilla”). Concluziile privind BAT reprezintă elementul-cheie al documentelor BREF, întrucât acestea descriu BAT și conțin niveluri de emisie asociate obligatorii (BAT-AEL) legate de utilizarea sa. Acestea sunt adoptate prin procedura comitetului, după care Comisia le adoptă ca decizii de punere în aplicare. Concluziile privind BAT servesc drept referință pentru autoritățile competente la stabilirea condițiilor de autorizare a instalațiilor reglementate de Directiva privind emisiile industriale. Acestea furnizează informații pentru factorii de decizie cu privire la tehnicile relevante care sunt viabile din punct de vedere economic și disponibile din punct de vedere tehnic pentru industrie în vederea îmbunătățirii performanței de mediu a acestora.

    Graficul de mai jos oferă o imagine de ansamblu a numărului cumulat de concluzii privind BAT adoptate începând cu intrarea în vigoare a Directivei privind emisiile industriale și a numărului cumulat aproximativ de instalații care vor fi afectate de acestea. Concluziile privind BAT adoptate până în prezent vizează mai mult de jumătate din instalațiile DEI.

    Punctele de mai jos oferă o scurtă prezentare a principalelor aspecte legate de documentele BREF.

    Prezentare generală a procesului și participare

    Caracterul obligatoriu al nivelurilor BAT-AEL prevăzute în concluziile privind BAT a însemnat că procesul de schimb de informații pentru a genera documente BREF se axează mai mult pe colectarea și evaluarea informațiilor cu scopul de a stabili nivelurile de performanță de mediu obținute de instalațiile existente. Schimbul de informații tehnice pentru fiecare document BREF se desfășoară în cadrul unui grup de lucru pe teme tehnice (TWG), alcătuit din statele membre, industriile vizate, ONG-uri de mediu și Comisie. Grupul de lucru pe teme tehnice este condus și mediat de EIPPCB. Procedurile care trebuie urmate și alte elemente ale procesului sunt descrise în detaliu în decizia de punere în aplicare a Comisiei 14 adoptată în temeiul Directivei privind emisiile industriale.

    Confidențialitate

    În timpul procesului BREF pot apărea probleme de confidențialitate. În principiu, normele UE privind transparența în probleme de mediu 15 , bazate pe Convenția de la Aarhus 16 , creează un important drept de acces la informațiile privind mediul. Cu toate acestea, informațiile furnizate de industrie în mod voluntar pot fi sensibile din punct de vedere comercial. În conformitate cu obligația de păstrare a secretului profesional, care reiese din articolul 339 TFUE 17 , ar putea fi necesară agregarea sau anonimizarea unor informații, cu condiția ca acestea să nu fie direct legate de emisiile în mediu, caz în care se consideră că există un interes public superior care justifică divulgarea și transparența. Autoritățile competente din statele membre, care sunt obligate să respecte normele privind secretul profesional, ar trebui să aibă acces la astfel de informații în măsura în care acestea se referă la instalații de pe teritoriul lor.

    O mai bună legiferare

    „Procesul Sevilla” care stă la baza elaborării documentelor BREF este un proces tehnic unic, incluziv, bazat pe fapte. Datele sunt colectate prin intermediul unor chestionare ample și ulterior sunt validate și verificate cu toate părțile interesate. Documentele sunt difuzate, comentate și analizate în deplină transparență de către participanții la TWG. Marcările arată când s-au introdus modificări. Concluziile finale sunt aprobate prin consens în cadrul TWG. În cazul în care există păreri divergente, acestea sunt raportate, de asemenea, în documentul BREF final conform criteriilor specificate în orientările privind procesul de schimb de informații. Comisia este de opinie că această abordare bazată pe colaborare, deși nu este fezabilă în toate celelalte domenii, este un exemplu excelent de mai bună legiferare în practică.

    Cele mai importante aspecte de mediu

    Revizuirile documentelor BREF se concentrează pe domeniile în care se va obține cel mai mare beneficiu, așa-numitele „cele mai importante aspecte de mediu” (KEI). Acest lucru asigură cele mai bune efecte asupra mediului pentru eforturile depuse în acest proces. Comisia a propus criterii pentru identificarea celor mai importante aspecte de mediu 18 care au fost avizate de forumul înființat în temeiul articolului 13 din Directiva privind emisiile industriale. Acestea sunt: relevanța ecologică a poluării; importanța activității; potențialul de a identifica noi tehnici pentru a îmbunătăți situația în mod semnificativ; și potențialul de a defini BAT-AEL care îmbunătățesc în mod semnificativ protecția mediului în comparație cu situația actuală.

    EPCIPB a utilizat aceste criterii pentru a pregăti revizuiri ulterioare ale documentelor BREF. Comisia a lansat un contract de servicii, cu scopul de a dezvolta în continuare metodologia și de a o pune în aplicare pentru o serie de revizuiri viitoare ale documentelor BREF. Aceasta va produce documente de referință KEI ca sursă de informații pentru reuniunile inițiale privind revizuirea documentelor BREF și oferă o bază solidă pentru deciziile TWG privind cele mai importante aspecte de mediu.

    Evaluarea procesului de schimb de informații

    Procesul de schimb de informații se află în centrul procesului de producere și revizuire a documentelor BREF. Acesta generează dovezi solide pentru procesul de luare a deciziilor. În cazul celei mai extinse revizuiri a documentelor BREF până în prezent (privind instalațiile de ardere de dimensiuni mari), grupul de lucru a fost format din 289 de membri, au fost completate 580 de chestionare la nivelul fiecărei instalații, s-au efectuat 24 de vizite de la fața locului, au fost analizate 225 de rapoarte și studii de caz și au fost abordate 8 510 observații cu privire la primul proiect.

    Având în vedere dorința de a consolida funcționarea acestuia, Comisia, împreună cu Ministerul Mediului din Germania, a organizat în 2014 la Berlin un atelier al Forumului înființat în temeiul articolului 13 din Directiva privind emisiile industriale, axat pe schimbul de informații referitoare la Directiva privind emisiile industriale. Atelierul s-a bucurat de o largă participare, iar concluziile sale au fost publicate 19 . Atelierul a reafirmat valoarea adăugată europeană ridicată și eficiența Directivei privind emisiile industriale. Aceasta a sugerat, de asemenea, anumite îmbunătățiri practice care sunt puse în aplicare în prezent în revizuirile documentelor BREF, de exemplu o utilizare mai extinsă a seminarelor online pentru a facilita participarea membrilor TWG.

    IV.Promovarea conformității și sprijinirea punerii în aplicare

    Comisia își propune să sprijine statele membre în asigurarea punerii efective în aplicare a Directivei privind emisiile industriale. În vederea realizării acestui lucru, Comisia desfășoară următoarele activități:

    Ateliere de lucru cu statele membre și cu părțile interesate

    Este utilă organizarea de reuniuni cu statele membre și cu alte părți interesate relevante pentru a revizui punerea în aplicare a Directivei privind emisiile industriale, inclusiv elaborarea documentelor BREF și a concluziilor privind BAT. Acestea au meritul de a identifica de timpuriu domeniile în care sunt întâmpinate probleme, precum și de a conveni în legătură cu viitoarele abordări comune.

    Atelierele sunt organizate, după caz, fie numai cu statele membre care se axează pe punerea în aplicare pe plan juridic, fie, de asemenea, cu părțile interesate atunci când sunt discutate chestiuni mai ample. După atelierul de la Berlin cu toți membrii forumului, al doilea atelier de la Copenhaga din 2016 a fost limitat la reprezentanții statelor membre. Comisia intenționează să continue această practică fructuoasă în 2017 cu un atelier al statelor membre în Belgia.

    Principalele mesaje în urma atelierului de la Copenhaga au fost că participanții consideră atelierul o ocazie bună pentru a compara activitățile naționale și invită Comisia să revizuiască experiența existentă în ceea ce privește procedura de derogare în temeiul articolului 15 alineatul (4) din Directiva privind emisiile industriale. S-au publicat prezentările și un rezumat al atelierului 20 .

    În plus, se organizează în mod regulat mai multe ateliere tehnice cu participarea experților din statele membre și a părților interesate pentru a colecta opinii cu privire la proiectele și studiile în curs de desfășurare. De asemenea, în 2017 sunt planificate ateliere specifice privind tehnicile noi (cu Belgia și Suedia) și contribuția BAT la politica în domeniul apei (Germania).

    Întrebări frecvente

    O sarcină importantă pentru Comisie este de a sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare a Directivei privind emisiile industriale. Unul dintre instrumentele care pot fi utilizate în acest scop sunt întrebările frecvente (FAQ), care sunt disponibile pe site-ul internet al Comisiei 21 .

    Comisia face eforturi pentru a le extinde și actualiza, după caz, inclusiv ân ceea ce privește o serie de întrebări frecvente specifice a căror importanță a fost identificată în cadrul atelierului de la Copenhaga. În special, acestea abordează teme precum utilizarea intervalelor BAT-AEL; cazurile în care trebuie să fie respectate concluziile privind BAT; și concluziile privind BAT care declanșează revizuirea autorizărilor.

    Sprijinirea rețelelor de autorități naționale competente

    Principala responsabilitate pentru punerea în aplicare eficace a cerințelor prevăzute în Directiva privind emisiile industriale le revine autorităților naționale competente. Sarcinile acestora includ eliberarea de autorizații, evaluarea valorilor-limită de emisie corespunzătoare și a altor condiții, examinarea cererilor de derogare și, în general, asigurarea faptului că instalațiile sunt exploatate în mod corect. Comisia sprijină aceste autorități, astfel încât să asigure abordări comparabile, armonizate la nivel național în conformitate cu legislația.

    Comisia sprijină activitatea Rețelei Uniunii Europene pentru punerea în aplicare și respectarea legislației din domeniul mediului (IMPEL), care gestionează o serie de proiecte în domeniul emisiilor industriale 22 . În special, acestea privesc: Sprijinirea punerii în aplicare a Directivei privind emisiile industriale, Raportul privind situaţia de referinţă prevăzut în Directiva privind emisiile industriale ; Experiența derogărilor de la BAT-AEL prevăzute în Directiva privind emisiile industriale . Comisia colaborează cu experți din statele membre în cadrul reuniunilor de proiect și valorizează acest schimb de cunoștințe.

    Aplicare

    Abordarea adoptată pentru aplicare legislației în temeiul Directivei privind emisiile industriale este considerată a fi într-un stadiu foarte avansat. Aceasta se datorează faptului că legislația în cauză creează drepturi importante pentru cetățeni de a avea acces la informații pertinente și de a participa la procesul de autorizare. Acest lucru oferă cetățenilor și ONG-urilor ocazia de a se asigura că autorizațiile sunt acordate în mod corespunzător și condițiile acestora sunt respectate. Este clar că, în acest caz, Comisia nu putea verifica în mod activ toate cele 50 000 de autorizații, dar rezidenții locali au un interes legitim în a se asigura că acestea sunt adecvate și aplicate.

    Responsabilitatea principală pentru abordarea încălcărilor le revine autorităților competente. Acestea reprezintă primul nivel de aplicare și autoritatea competentă relevantă este cea pe care un cetățean sau un ONG în cauză ar trebui să o abordeze. Procesul de revizuire a autorizării este, de asemenea, important pentru a oferi periodic oportunități vecinilor sau altor părți implicate de a exprima orice preocupări pe care le-ar putea avea și pentru ca acestea să fie luate în considerare ca parte din reexaminarea autorizării.

    Directiva privind emisiile industriale creează drepturi pentru părțile afectate de a contesta condițiile de autorizare și de a solicita inspecții de mediu inopinate. Această abordare are potențialul de a mobiliza mii de persoane pentru a supraveghea funcționarea legislației. Comisia consideră că organismele naționale administrative sau judiciare sunt principalele responsabile de verificarea situațiilor specifice de neconformitate și dispun de mijloacele adecvate pentru a le soluționa, în cazul în care preocupările exprimate sunt considerate justificate. Comisia ar interveni, în principal, în caz de deficiențe sistemice sau în cazul în care încălcările au un impact foarte semnificativ asupra mediului.

    V.Dispoziții tranzitorii privind IADM

    Directiva privind emisiile industriale a introdus dispozițiile IADM într-un cadru simplificat și coerent. Pentru a facilita tranziția către acestea, Directiva privind emisiile industriale conține două tipuri principale de mecanisme de flexibilitate care se abat de la cerințele generale:

    ·Planuri naționale de tranziție (PNT) – PNT sunt stabilite la nivelul statelor membre. Instalațiile incluse în PNT-ul unui stat membru fac obiectul unui plafon global de emisii (în scădere liniară între 2016 și jumătatea anului 2020). În acest timp, instalațiile afectate trebuie totuși să respecte valorile-limită de emisie prevăzute în Directiva IADM. Acest mecanism de flexibilitate oferă mai mult timp (până la jumătatea anului 2020) pentru ca toate instalațiile afectate să respecte valorile-limită de emisie din Directiva privind emisiile industriale, precum și flexibilitate în ceea ce privește modul în care se fac investițiile necesare pentru modernizare în scopul conformării. Ca urmare, se estimează reducerea costurilor de conformare și a altor provocări. Această opțiune a fost utilizată de 15 state membre.

    ·Derogări pentru durata de viață limitată – Acest mecanism de flexibilitate ține seama de situațiile în care instalațiile se apropie de sfârșitul ciclului lor de viață și, prin urmare, ar fi neeconomic să fie retehnologizate pentru a se conforma cu valorile-limită de emisie prevăzute în Directiva privind emisiile industriale. Aceasta permite unei instalații existente să continue să funcționeze pentru un număr limitat de ore de funcționare (nu mai mult de 17 500 de ore) fără investiții suplimentare până la sfârșitul anului 2023, respectând în același timp valorile-limită de emisie prevăzute în Directiva IADM. Atunci când se încheie derogarea pentru durata de viață limitată, instalația trebuie să fie oprită sau trebuie să fie modernizată pentru a îndeplini condițiile pentru o instalație nouă. Derogările pentru durata de viață limitată sunt utilizate de 24 de state membre. O posibilitate extrem de limitată a permis ca limita să fie de 32 000 de ore în cazul în care o instalație îndeplinește o serie de patru criterii prevăzute în Directiva privind emisiile industriale.

    Începând din 2017, statele membre vor raporta anual datele pentru fiecare instalație care să permită Comisiei să monitorizeze utilizarea corectă a acestor dispoziții. Lista finală a IADM care utilizează diversele mecanisme de flexibilitate este publicată pe site-ul CIRCABC 23 .

    V.Inovare

    Articolul 27 din Directiva privind emisiile industriale solicită statelor membre să încurajeze dezvoltarea și aplicarea tehnicilor emergente, precum și Comisiei să stabilească orientări pentru a sprijini statele membre în acest sens. În acest scop, toate documentele BREF includ o secțiune referitoare la „tehnici emergente”.

    Stabilirea valorilor-limită de emisie pe baza BAT și generalizarea acesteia la nivelul unui întreg sector industrial va însemna crearea unei piețe la scară mai largă pentru BAT relevantă. Acest lucru ar trebui să conducă la reducerea costurilor și să permită obținerea beneficiilor într-un mod mai rentabil.

    De asemenea, apar oportunități de afaceri pentru întreprinderile care furnizează tehnici de reducere a emisiilor, întrucât acestea vor putea vinde pe piețe mai mari dacă tehnicile lor furnizează performanță BAT. Având în vedere că BAT este utilizată din ce în ce mai mult la scară mondială, aceste posibilități există la nivel mondial.

    Pot fi posibile sinergii cu alte programe, cum ar fi proiectele LIFE 24 . Se depun eforturi pentru a se verifica dacă proiectele LIFE relevante promovează tehnici avansate și pentru a se asigura că demonstrațiile reușite se regăsesc în procesul de revizuire a documentelor BREF.

    Comisia este interesată să obțină o înțelegere mai profundă a tuturor acestor efecte și, prin urmare, intenționează să își continue activitatea în acest domeniu, în special prin testarea unui observator al inovării.

    VI.Extinderea bazei de cunoștințe    

    Comisia continuă să își dezvolte cunoștințele privind impactul asupra mediului al sectoarelor industriale reglementate de Directiva privind emisiile industriale. Aceasta contribuie la înțelegerea domeniilor de interes și îmbunătățește evaluarea legislației. În acest scop, Comisia caută o gamă cât mai largă posibil de surse de informații. Informațiile provin, în special, din:

    Rapoartele statelor membre

    O sursă importantă de cunoștințe privind impactul Directivei privind emisiile industriale provine direct de la statele membre, prin intermediul rapoartelor de punere în aplicare prezentate în mod oficial Comisiei. Prezentul raport se bazează pe rapoartele statelor membre prezentate în 2014.

    Analiza justificativă

    Comisia continuă să realizeze evaluări aprofundate ale sectoarelor reglementate de Directiva privind emisiile industriale, precum și ale aplicării și impactului BAT în aceste sectoare. În ultimii ani, Comisia a finalizat o serie de analize pentru îmbunătățirea bazei sale de cunoștințe. Rapoartele respective au fost publicate la rubrica „Studii” de pe site-ul CIRCABC pentru Directiva privind emisiile industriale (DEI) 25 .

    Analiza confirmă cota semnificativă a industriei în numeroase tipuri de emisii de poluanți în aer și în apă. Acest lucru demonstrează, de asemenea, că a existat o evoluție a tehnologiilor de control al emisiilor de-a lungul timpului, iar o serie de tehnici au evoluat de la statutul de „emergente” și s-au dovedit a fi BAT.

    În cadrul activității de pregătire a Comisiei pentru elaborarea Directivei privind plafoanele naționale de emisie, a fost dezvoltată o abordare pe baza emisiilor precursoare ale particulelor în suspensie (PM)2.5 (PM2.5 primare, SO2, NOX, NH3 și COV) pentru a măsura impactul echivalentului PM asupra mortalității premature cauzate de pulberile în suspensie la nivelul UE 26 . Comisia a pregătit o evaluare preliminară a tendințelor în ceea ce privește emisiile industriale, pe baza raportării în temeiul EPRTR și pe baza cifrelor echivalentului PM. Graficul de mai jos prezintă evoluția emisiilor pentru toate instalațiile EPRTR, precum și numai pentru IADM. Deși ia în considerare doar un aspect de mediu (emisii în aer) și numai un subset al impacturilor sale, acesta indică totuși o tendință promițătoare 27 .

    În ceea ce privește evaluarea reducerilor globale ale emisiilor din concluziile privind BAT individuale, s-a dovedit a fi mult mai dificil să se ajungă la concluzii definitive. Comisia continuă să efectueze activități de analiză în acest domeniu, iar în 2016 a avut loc un atelier cu părțile interesate. Cu toate acestea, este clar că evaluările la nivelul UE pot fi mai degrabă generale, în timp ce statele membre pot realiza și efectuează într-adevăr propriile evaluări mai detaliate.

    VII.Aplicarea la nivel internațional a BAT

    În contextul internațional, concluziile referitoare la Directiva privind emisiile industriale, documentele BREF și BAT sunt considerate ca fiind o contribuție a UE la procesul global inițiat la Summitul mondial privind dezvoltarea durabilă din 2002. Acest lucru permite țărilor din afara Europei să beneficieze, de asemenea, de aceste acțiuni ambițioase. De exemplu, unele țări traduc documentele BREF ale UE pentru uz propriu.

    Cu cât conceptele BAT sunt utilizate pe scară mai largă în cadrul controalelor de mediu, cu atât mai mare este baza de resurse și de cunoștințe pentru luarea deciziilor și identificarea BAT, precum și forțele pieței care se vor dezvolta pentru producerea, punerea în aplicare și îmbunătățirea BAT. Asimilarea la nivel internațional pe o scară mai largă a abordărilor similare BAT va conduce la condiții concurențiale mai armonizate. Țările cheltuiesc resurse semnificative pentru punerea în aplicare, revizuirea și actualizarea informațiilor privind practicile industriale și tehnologiile avansate pentru prevenirea și controlul poluării, astfel încât este de dorit să se asigure o îmbogățire reciprocă a cunoștințelor și a practicilor.

    Având în vedere cele de mai sus, o parte din lucrările Comisiei referitoare la Directiva privind emisiile industriale a vizat sprijinirea organizațiilor din alte părți ale lumii care utilizează sau sunt interesate de BAT și schimbul de informații și de experiență cu acestea. Comisia a sprijinit activitățile în curs de desfășurare din Israel, Rusia și Coreea de Sud în măsura în care acestea vizează dezvoltarea unor sisteme de autorizare industrială bazate în mare parte pe abordările UE privind BAT și BREF. Comisia a sprijinit, de asemenea, Comunitatea Energiei 28 în măsurile luate în vederea punerii în aplicare a obiectivelor de mediu ale Directivei privind emisiile industriale pentru instalațiile de ardere de dimensiuni mari.

    În vederea unei informări mai ample, Comisia sprijină, de asemenea, un proiect al OCDE 29 în domeniu și susține utilizarea conceptului de BAT în cadrul acordurilor multilaterale de mediu (de exemplu, Convenția de la Minamata).

    4.Concluzii

    Prezentul raport oferă o primă imagine de ansamblu a Comisiei cu privire la punerea în aplicare a Directivei privind emisiile industriale și la activitățile sale în curs de desfășurare. Comisia formulează o serie de concluzii pe baza informațiilor furnizate:

    ·Directiva privind emisiile industriale este un bun exemplu de mai bună legiferare. Aceasta a contopit și a simplificat 7 acte legislative ale UE și a creat un proces mai degrabă unic, foarte transparent și colaborativ pentru elaborarea documentelor BREF;

    ·deși este prea devreme pentru a vedea rezultatele practice ale trecerii la Directiva privind emisiile industriale, progresele sunt încurajatoare;

    ·tendințele în ceea ce privește emisiile industriale par promițătoare;

    ·în următorii 4 ani, Comisia va pune accentul pe finalizarea concluziilor privind BAT pentru toate sectoarele industriale, monitorizarea utilizării mecanismelor de flexibilitate IADM și sprijinirea proactivă a statelor membre în ceea ce privește punerea în aplicare.

    Pe lângă continuarea activităților descrise în prezentul raport, Comisia consideră că este adecvat să reflecteze asupra modului în care activitatea de punere în aplicare a Directivei privind emisiile industriale ar trebui să evolueze pe termen lung și asupra momentului în care ar fi oportun să se efectueze un bilanț al realizărilor și să se ia în considerare posibilitățile de îmbunătățire. Până în 2020, Comisia va fi primit mai multe rapoarte din partea statelor membre, iar cea mai mare parte a concluziilor privind BAT vor fi fost adoptate. În plus, cea mai mare parte a dispozițiilor tranzitorii privind IADM se vor apropia de termenele lor finale. Acesta ar părea un moment adecvat pentru a lua în considerare lansarea unei evaluări complete a Directivei privind emisiile industriale.

    (1)

    Directiva 2010/75/UE privind emisiile industriale (prevenirea și controlul integrat al poluării); JO L 349, 19.12.2012, p. 57-65.

    (2)

     Contribution of industry to pollutant emissions to air and water („Contribuția industriei la emisiile de substanțe poluante în aer și în apă”); AMEC; septembrie 2014; ISBN 978-92-79-39499-7.

    (3)

    Decizia nr. 1386/2013/UE din 20 noiembrie 2013 privind un Program general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 2020 „O viață bună, în limitele planetei noastre”; JO L 354, 28.12.2013, p. 171-200.

    (4)

    CIRCABC> M ediu>DEI>Documente> Studii > Rapoarte de reexaminare în temeiul articolului 73 >Rapoarte finale

    (5)

    Directiva 2008/1/CE privind prevenirea și controlul integrat al poluării.

    (6)

    Directiva 2001/80/CE privind limitarea emisiilor în atmosferă a anumitor poluanți provenind de la instalații de ardere de dimensiuni mari.

    (7)

    A se vedea: http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/data/lcp

    (8)

    Regulamentul (CE) nr. 166/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 ianuarie 2006 de instituire a unui registru European al emisiilor și transferului de poluanți și de modificare a Directivelor 91/689/CEE și 96/61/CE ale Consiliului.

    (9)

    Directiva 2000/76/CE privind incinerarea deșeurilor.

    (10)

    Directiva 1999/13/CE privind reducerea emisiilor de compuși organici volatili datorate utilizării solvenților organici în anumite activități și instalații.

    (11)

    Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 12 decembrie 2012 de instituire a tipului, formatului și periodicității informațiilor care sunt furnizate de către statele membre în scopul raportării cu privire la punerea în aplicare a Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind emisiile industriale; JO L 349, 19.12.2012 p. 57.

    (12)

    A se vedea nota de subsol 2.

    (13)

    Acțiuni în vederea simplificării elaborării rapoartelor privind mediul; COM(2017) 312.

    (14)

    Decizia de punere în aplicare 2012/119/UE a Comisiei de stabilire a normelor privind orientările referitoare la colectarea datelor, precum și la întocmirea documentelor de referință BAT și la asigurarea calității acestora prevăzute în Directiva 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind emisiile industriale; JO L 63, 2.3.2012, p. 1-39.

    (15)

    Regulamentul (CE) nr. 1367/2006 privind aplicarea, pentru instituțiile și organismele comunitare, a dispozițiilor Convenției de la Aarhus privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiție în domeniul mediului, JO L 264, 25.9.2006, p. 13.

    (16)

    Convenția CEE/ONU privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziei și accesul la justiție în probleme de mediu din 25 iunie 1998 și aprobată de Comunitate la 17 februarie 2005.

    (17)

    Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene; JO C 326, 26.10.2012, p. 47-390.

    (18)

    CIRCABC>Mediu>DEI>Documente>Forumul înființat în temeiul articolului 13 DEI>A 8-a reuniune a forumului din 19 octombrie 2015>Prezentări> 5.1 Key environmental issues.pdf

    (19)

    CIRCABC>Mediu>DEI>Documente> Atelierul din Berlin privind schimbul de informații referitoare la DEI (octombrie 2014)

    (20)

    CIRCABC>Mediu>DEI>Documente> Atelierul de la Copenhaga privind punerea în practică a DEI (13-14 aprilie 2016)

    (21)

    http://ec.europa.eu/environment/industry/stationary/ied/faq.htm

    (22)

    https://www.impel.eu/topics/industry-air/.

    (23)

    EUROPA > Comisia Europeană>CIRCABC> Mediu > DEI > Documente > Listele derogărilor DEI și EUROPA > Comisia Europeană > CIRCABC > Mediu > DEI > Documente > PNT

    (24)

    LIFE este instrumentul financiar al UE de sprijinire a proiectelor din domeniul mediului, al conservării naturii și al politicilor climatice derulate în întreaga UE. http://ec.europa.eu/environment/life/  

    (25)

    EUROPA > Comisia Europeană > CIRCABC > Mediu > DEI >Documente> studii

    (26)

      http://ec.europa.eu/environment/air/pdf/TSAP-15.pdf

    (27)

    Emisiile indicate sunt cifrele totale și nu au fost standardizate pentru a ține cont de modificările aduse producției. Comisia intenționează să desfășoare activități suplimentare pentru a elabora indicatori mai buni ai progreselor în acest domeniu

    (28)

    https://www.energy-community.org/.

    (29)

      http://www.oecd.org/chemicalsafety/risk-management/best-available-techniques.htm  

    Top