EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0630

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind exercitarea delegării conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (UE) nr. 576/2013 privind circulația necomercială a animalelor de companie

COM/2017/0630 final

Bruxelles, 31.10.2017

COM(2017) 630 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind exercitarea delegării conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (UE) nr. 576/2013 privind circulația necomercială a animalelor de companie


RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind exercitarea delegării conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (UE) nr. 576/2013 privind circulația necomercială a animalelor de companie

1.    Introducere și temei juridic

Articolul 39 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 1 (denumit în continuare „regulamentul privind animalele de companie”) prevede obligația Comisiei de a prezenta Parlamentului European și Consiliului un raport privind exercitarea delegării conferite Comisiei prin regulamentul respectiv. Raportul trebuie întocmit cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani a delegării, care a început la 28 iunie 2013. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune unor astfel de prelungiri cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

2.    Exercitarea delegării

Articolul 39 alineatul (2) din regulamentul privind animalele de companie se aplică competenței de a adopta acte delegate conferite Comisiei prin articolul 5 alineatul (5), articolul 17 alineatul (2) al doilea paragraf, articolul 19 alineatul (1) primul paragraf și articolul 38 din respectivul regulament.

Mai exact:

(a)    Articolul 5 alineatul (5) din regulamentul privind animalele de companie abilitează Comisia să elaboreze norme prin care se stabilește numărul maxim de animale de companie din speciile menționate în partea B din anexa I care pot să își însoțească proprietarul sau o persoană autorizată în timpul unei singure deplasări necomerciale în scopul de a se preveni ca circulația comercială a animalelor de companie din speciile respective să fie în mod fraudulos deghizată în circulație necomercială. În acest sens, înainte de a demara pregătirea unui act delegat referitor la numărul de animale de companie din speciile menționate în partea B trebuie acumulată mai multă experiență în ceea ce privește aplicarea în practică a noilor norme.

(b)    Articolul 17 alineatul (2) al doilea paragraf din regulamentul privind animalele de companie abilitează Comisia să stabilească cerințe specifice în funcție de specie pentru marcarea sau descrierea animalelor de companie din speciile menționate în partea B din anexa I, ținând seama de orice cerințe naționale relevante. Deși la momentul actual se consideră că nu există nevoia de a se stabili astfel de cerințe într-un act delegat, Comisia este pregătită să demareze pregătirea unui act delegat privind marcarea sau descrierea animalelor de companie din speciile menționate în partea B în conformitate cu dispoziția respectivă în cazul în care există justificare ca urmare a progresului științific sau tehnic sau a experienței acumulate cu privire la aplicarea în practică a regulamentului privind animalele de companie.

(c)    Articolul 19 alineatul (1) din regulamentul privind animalele de companie abilitează Comisia să adopte măsuri sanitare preventive vizând controlul altor boli sau infecții decât rabia care ar putea fi răspândite ca urmare a circulației animalelor de companie. Pe baza acestei abilitări, Comisia a pregătit un proiect de regulament delegat al Comisiei care completează Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește măsurile sanitare preventive pentru controlul infecției cu Echinococcus multilocularis la câini, și care abrogă Regulamentul delegat (UE) nr. 1152/2011. În vederea adoptării sale de către Comisie și a notificării sale Parlamentului European și Consiliului în conformitate cu articolul 39 alineatul (4) din regulamentul privind animalele de companie, proiectul a fost deschis contribuțiilor între 8 septembrie și 6 octombrie 2017 în secțiunea consultări publice a site-ului de internet al Comisiei 2 .

(d)    Articolul 38 din regulamentul privind animalele de companie abilitează Comisia să modifice anexele II – IV la regulamentul respectiv și, prin urmare, să stabilească detalii suplimentare referitoare la diverse aspecte tehnice cuprinse în anexele respective pentru a lua în considerare progresele tehnice, evoluțiile științifice și protecția sănătății publice sau a sănătății animalelor de companie. Întrucât regulamentul a devenit aplicabil doar începând cu 29 decembrie 2014, înainte de a decide cu privire la utilizarea corespunzătoare a acestei competențe delegate este nevoie să se acumuleze mai multă experiență cu privire la aplicarea în practică a noilor norme.

3.    Concluzie

Regulamentul privind animalele de companie se aplică numai de doi ani și jumătate.

Până în prezent, Comisia a pregătit și a lansat o consultare publică cu privire la un proiect de act delegat vizând măsurile sanitare preventive pentru controlul infecției cu Echinococcus multilocularis la câini pe baza abilitării conferite Comisiei prin articolul 19 alineatul (1) primul paragraf din respectivul regulament.

În prezent, Comisia nu are niciun plan să demareze pregătirea unui act delegat referitor la oricare dintre competențele delegate menționate la articolul 5 alineatul (5), la articolul 17 alineatul (2) al doilea paragraf sau la articolul 38 din regulamentul privind animalele de companie.

Comisia consideră că competențele delegate conferite prin regulamentul privind animalele de companie ar trebui să rămână în vigoare din cauza necesității de a acumula mai multă experiență privind aplicarea în practică a regulamentului, pentru a fi în măsură să răspundă unor amenințări la adresa sănătății noi sau emergente legate de circulația animalelor de companie, precum și pentru a se adapta la progresele tehnice și la evoluțiile științifice.

(1)

   Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind circulația necomercială a animalelor de companie și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 998/2003 (JO L 178, 28.6.2013, p. 1).

(2)

    https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2017-4396495_en#initiative-details  

Top