Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0268

    Recomandare de RECOMANDARE A CONSILIULUI cu scopul de a corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, constatată în Romania

    COM/2017/0268 final

    Bruxelles, 22.5.2017

    COM(2017) 268 final

    Recomandare de

    RECOMANDARE A CONSILIULUI

    cu scopul de a corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, constatată în Romania

    {SWD(2017) 174 final}


    Recomandare de

    RECOMANDARE A CONSILIULUI

    cu scopul de a corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, constatată în Romania

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 121 alineatul (4),

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1466/97 al Consiliului din 7 iulie 1997 privind consolidarea supravegherii pozițiilor bugetare și supravegherea și coordonarea politicilor economice 1 , în special articolul 10 alineatul (2) al doilea paragraf,

    având în vedere recomandarea Comisiei,

    întrucât:

    (1)În conformitate cu articolul 121 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, statele membre promovează soliditatea pe termen mediu a finanțelor publice, prin coordonarea politicilor economice și prin supraveghere multilaterală, pentru a evita apariția unor deficite publice excesive.

    (2)Pactul de stabilitate și creștere (PSC) are la bază obiectivul unor finanțe publice solide, ca mijloc de consolidare a condițiilor pentru stabilitatea prețurilor și pentru o creștere susținută și durabilă, care să contribuie la crearea de locuri de muncă.

    (3)La 12 iulie 2016, Consiliul a recomandat României să limiteze abaterea de la obiectivul bugetar pe termen mediu în 2016 și să realizeze o ajustare bugetară anuală de 0,5 % din PIB în 2017, cu excepția cazului în care obiectivul bugetar pe termen mediu putea fi respectat cu un efort mai mic 2 .

    (4)În 2016, pe baza previziunilor Comisiei din primăvara anului 2017 și a datelor din 2016 privind execuția bugetară validate de Eurostat, de la poziția de -0,6 % din PIB, cu alte cuvinte deasupra obiectivului bugetar pe termen mediu de -1 % din PIB, soldul structural s-a degradat, atingând -2,6 % din PIB, ceea ce indică o abatere semnificativă de la obiectivul bugetar pe termen mediu (o abatere de 1,6 % din PIB). Creșterea cheltuielilor publice, fără a lua în considerare măsurile discreționare în materie de venituri și măsurile cu caracter excepțional, a depășit cu mult criteriul de referință privind cheltuielile, ceea ce denotă, de asemenea, o abatere semnificativă (o abatere de -2,0 % din PIB). Diferența dintre indicatori se explică, în principal, prin utilizarea unor rate diferite de creștere potențială nominală anuală a PIB-ului la calcularea acestor obiective. Lăsând diferența respectivă la o parte, ambii indicatori confirmă o abatere semnificativă de la cerințele componentei preventive a PSC în 2016.

    (5)La 16 mai 2017, în urma unei evaluări globale, Comisia a considerat că în România se constata existența unei abateri semnificative de la obiectivul bugetar pe termen mediu și a adresat României un avertisment în conformitate cu articolul 121 alineatul (4) din TFUE și cu articolul 10 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1466/97.

    (6)În conformitate cu articolul 10 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1466/97, în termen de o lună de la data adoptării avertismentului, Consiliul ar trebui să adreseze o recomandare statului membru în cauză, invitându-l să ia măsurile de politică necesare. Regulamentul prevede că recomandarea va stabili un termen de maximum cinci luni pentru corectarea abaterii de către statul membru. Pe această bază, este adecvat să se prevadă termenul-limită de 15 octombrie 2017 pentru corectarea abaterii de către România. Până la acest termen, România ar trebui să prezinte un raport referitor la măsurile luate pentru a da curs prezentei recomandări.

    (7)Potrivit estimărilor, în 2016 soldul structural al României s-a abătut cu 1,6 % din PIB de la obiectivul său bugetar pe termen mediu. Pe baza previziunilor Comisiei din primăvara anului 2017 referitoare la deviația PIB, România se află într-o situație economică normală în 2017. Ponderea datoriei publice a României în PIB este sub pragul de 60 %. Efortul minim necesar de ajustare structurală prevăzut de Regulamentul (CE) nr. 1466/97 și de matricea de ajustare, care ține cont de circumstanțele economice predominante și de eventualele probleme de sustenabilitate, este de 0,5 % din PIB. Previziunile Comisiei din primăvara anului 2017 indică o nouă degradare a soldului structural, cu 1,3 % din PIB, în 2017. Prin urmare, o îmbunătățire structurală minimă de 0,5 % din PIB în 2017 impune adoptarea unor măsuri cu un randament total de 1,8 % din PIB față de scenariul de referință actual din previziunile Comisiei din primăvara anului 2017. Având în vedere mărimea semnificativă a efortului de consolidare structurală necesar ce rezultă din ajustarea minimă prevăzută de PSC, nu este oportun să se impună nicio altă ajustare în plus față de cerința minimă de 0,5 % din PIB.

    (8)Îmbunătățirea necesară a soldului structural cu 0,5 % din PIB în 2017 este în concordanță cu o rată de creștere nominală a cheltuielilor publice primare nete de maximum 3,3 % în 2017.

    (9)Previziunile Comisiei din primăvara anului 2017 estimează un deficit public de 3,5 % din PIB în 2017, procent care depășește valoarea de referință de 3 % din PIB prevăzută în tratat. Ajustarea structurală necesară pare a fi oportună și pentru a asigura faptul că România respectă pragul de 3 % din PIB fixat pentru deficitul public în 2017.

    (10)Este oportun ca prezenta recomandare să fie făcută publică.

    (11)În vederea atingerii obiectivelor bugetare recomandate, este esențial ca România să adopte și să pună în aplicare cu strictețe măsurile necesare și să monitorizeze îndeaproape evoluția cheltuielilor curente,

    RECOMANDĂ:

    (1)România ar trebui să ia măsurile necesare pentru a se asigura că rata de creștere nominală a cheltuielilor publice primare nete nu va depăși 3,3 % în 2017, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 0,5 % din PIB, repunând astfel țara pe o traiectorie de ajustare adecvată în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

    (2)România ar trebui să utilizeze orice venit excepțional în vederea reducerii deficitului. Măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătățire durabilă a soldului structural al bugetului general, într-o manieră favorabilă creșterii.

    (3)Până la 15 octombrie 2017, România ar trebui să prezinte Consiliului un raport referitor la măsurile pe care le-a luat pentru a da curs prezentei recomandări.

    Prezenta recomandare se adresează României.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    (1) JO L 209, 2.8.1997, p. 1.
    (2) JO C 299, 18.8.2016, p. 73.
    Top