Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016XC1101(05)

    Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    JO C 403, 1.11.2016, p. 14–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    1.11.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 403/14


    Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    (2016/C 403/09)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

    CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI CARE NU ESTE MINORĂ A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE/INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE

    Cerere de aprobare a unei modificări în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

    „PISTACCHIO VERDE DI BRONTE”

    Nr. UE: PDO-IT-02144 — 7.6.2016

    DOP ( X ) IGP ( )

    1.   Grupul solicitant și interesul legitim

    Consorzio Tutela Pistacchio Verde di Bronte DOP

    Adresa

    :

    Piazza Nunzio Azzia 14

    95034 Bronte (CT)

    ITALIA

    E-mail

    :

    presidente@consorziopistacchioverde.it

    Consorzio Tutela Pistacchio Verde di Bronte DOP este împuternicit să solicite modificări în conformitate cu articolul 13 alineatul (1) din Decretul Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere nr. 12511 din 14 octombrie 2013.

    2.   Statul membru sau țara terță

    Italia

    3.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării (modificărilor)

    Denumirea produsului

    Descrierea produsului

    Aria geografică

    Dovada originii

    Metoda de producție

    Legătura

    Etichetarea

    Altele [Actualizări]

    4.   Tipul modificării (modificărilor)

    Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care nu trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

    Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate pentru care nu a fost publicat un document unic (sau un echivalent al acestuia), modificare ce nu trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

    5.   Modificare (modificări)

    Descrierea produsului

    Articolul 6 — Caracteristicile produsului

    1.

    Următoarele puncte de la articolul 6 al caietului de sarcini al produsului:

    „cotiledoane de culoare verde intensă; raport clorofilă a/clorofilă b între 1,3 și 1,5;”;

    „conținut de umiditate între 4 % și 6 %;”;

    „conținut ridicat de grăsimi mononesaturate în fructe (predomină acidul oleic, prezent în proporție de 72 %, urmat de acidul linoleic, 15 %, și acidul palmitic, 10 %).”;

    se modifică după cum urmează:

    „cotiledoane de culoare verde intensă; raport clorofilă a/clorofilă b de minimum 1,3;”;

    „conținut de umiditate de maximum 6 %;”;

    „conținut ridicat de grăsimi mononesaturate în fructe (predomină acidul palmitic, cu o pondere minimă de 10 %, acidul linoleic, cu o pondere minimă de 15 % și acidul oleic, cu o pondere maximă de 72 %).”

    Fisticul „Pistacchio Verde di Bronte” se diferențiază profund de alte tipuri de fistic prin capacitatea sa de a își păstra culoarea verde intensă până la maturarea completă, acest fapt garantând un produs dulce (nu acru sau fenolic). Culoarea verde se datorează nu atât unei concentrații ridicate de clorofile, cât mai ales preponderenței accentuate a clorofilei a în raport cu clorofila b. Cu cât este mai mare raportul dintre clorofila a și clorofila b, cu atât este mai înaltă calitatea fisticului „Pistacchio Verde di Bronte” [(Bellomo, M. G., și B. Fallico. „Anthocyanins, chlorophylls and xanthophylls in pistachio nuts (Pistacia vera) of different geographic origin.”, Journal of Food Composition and Analysis (2007), p. 352-359]. Așadar, pentru a se evita eliminarea nejustificată din punct de vedere calitativ a unor sâmburi de fistic, este necesară creșterea valorii maxime a acestui raport.

    Conținutul de umiditate al fisticului a fost redus în scopul unei mai bune protejări a produsului împotriva mucegaiurilor.

    Procentajul de acizi grași este influențat de diverși parametri care țin de latitudine, de compoziția terenului și de variațiile climatice și deci se consideră necesar, din punct de vedere tehnic, să se exprime în mod diferit procentajele de acid palmitic, acid linoleic și acid oleic. În ceea ce privește acidul palmitic și acidul linoleic, prin modificare se propune indicarea unei valori minime permise (minimum 10 % în cazul acidului palmitic și minimum 15 % în cazul acidului linoleic), iar în ceea ce privește acidul oleic se indică o valoare maximă (acid oleic în proporție de minimum 72 %).

    Metoda de producție

    Articolul 5 — Pregătirea terenurilor

    2.

    Fraza:

    „În cazul noilor plantări, la pregătirea terenului trebuie să se prevadă nivelarea suprafeței pentru a facilita scurgerea apei, lucrările de cultură și fertilizarea de bază.”,

    se modifică după cum urmează:

    „În cazul noilor plantări, atunci când este posibil, la pregătirea terenurilor trebuie să se prevadă nivelarea suprafețelor pentru a se facilita scurgerea apei, lucrările de cultură și fertilizarea de bază.”

    Modificarea ține seama de caracteristicile terenurilor în cazul noilor plantări, efectuarea unei pregătiri a terenurilor nefiind întotdeauna posibilă deoarece terenurile sunt de origine vulcanică sau se află în interiorul parcului muntelui Etna.

    Articolul 5 — Norme privind cultivarea

    3.

    Paragraful:

    „Particularitățile pedoclimatice și tehnica îndepărtării mugurilor, practicată în aria de producție a fisticului «Pistacchio Verde di Bronte» DOP indicată la articolul 3, permit accentuarea alternanței naturale a speciei și crearea unor avantaje în ceea ce privește protecția plantelor.”,

    se modifică după cum urmează:

    „Livezile de arbori de fistic destinate producției de «Pistacchio Verde di Bronte» pot fi gestionate pe baza:

    sistemului convențional, în conformitate cu orientările privind bunele practici agricole ale Regiunii Sicilia și/sau cu indicațiile unor organisme internaționale;

    sistemului de combatere integrată a bolilor și a dăunătorilor, în conformitate cu dispozițiile prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1257/1999, cu modificările și completările ulterioare;

    sistemului de combatere a bolilor și a dăunătorilor prin metode biologice, în conformitate cu dispozițiile prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 834/2007, cu modificările și completările ulterioare.

    Fermierul este obligat să efectueze:

    tunderea anuală;

    combaterea buruienilor;

    îndepărtarea mugurilor în anul fără producție, permițând o accentuare a alternanței speciei și creând avantaje în ceea ce privește protecția plantelor;

    activitățile care permit o gestionare eficace a tuturor adversităților, atât a celor abiotice, cât și a celor biotice.”

    Astfel cum a fost modificat, paragraful de mai sus permite descrierea cu precizie sporită a normelor de cultivare admise în caietul de sarcini al produsului și aplicarea cu mai multă precizie a practicilor pe care fermierul este obligat să le aplice pe teren.

    4.

    Se adaugă următoarea teză:

    „Se prevede o producție unitară bienală maximă admisă de 1 700 kg de sâmburi în coajă la hectar.”

    Introducerea producției maxime de sâmburi în coajă obținute la hectar are un dublu scop. Primul este descurajarea practicilor agricole de tip intensiv care, vizând obținerea unei producții mai mari, pot avea un efect negativ asupra calității produsului. Al doilea este prevederea unui element de control suplimentar în ceea ce privește producția de „Pistacchio Verde di Bronte”, pentru a fi mai bine ținute sub control fenomenele de fraudă.

    Articolul 5 — Recoltare, depozitare și prelucrare

    5.

    Fraza:

    „Recoltarea se efectuează manual, prin scuturarea pe plase sau prin culegerea de pe ramuri cu ajutorul unor coșuri, având grijă ca fructele să nu cadă pe pământ.”,

    se modifică după cum urmează:

    „Recoltarea se efectuează prin scuturarea pe plase sau prin culegerea de pe ramuri cu ajutorul unor coșuri, având grijă ca fructele să nu cadă pe pământ.”

    Modificarea permite recoltarea cu ajutorul unor utilaje mecanice, precum scuturătoarele și vibratoarele cu motor, care ușurează munca operatorilor în etapa recoltării fără a dăuna calității produsului.

    6.

    Fraza:

    „Apoi, după etapa în care se îndepărtează coaja verde, produsul în coajă trebuie imediat uscat la soare sau prin alte sisteme de uscare, menținând temperatura produsului la 40-50 °C, până se ajunge la umiditatea reziduală a seminței de fistic cuprinsă între 4 și 6 %.”,

    se modifică după cum urmează:

    „După etapa în care se îndepărtează coaja verde, produsul în coajă trebuie imediat uscat la soare sau prin alte sisteme de uscare, menținându-se temperatura produsului sub 50 °C, până se ajunge la o umiditate reziduală a sâmburelui de fistic de maximum 6 %.”

    Posibilitatea de a se usca produsul și la temperaturi mai mici de 40 °C permite o mai bună păstrare a culorii fisticului.

    Modificarea valorii referitoare la umiditate permite o mai bună protejare a produsului împotriva mucegaiurilor și, prin urmare, o mai bună conservare a produsului.

    7.

    Fraza:

    „Produsul uscat se pune în containere noi din iută, hârtie sau polietilenă și se păstrează în spații ventilate și uscate adecvate, evitând contactul cu podeaua sau pereții.”,

    se modifică după cum urmează:

    „Produsul uscat trebuie pus în recipiente noi care respectă normele în vigoare și depozitat în spații adecvate, ventilate și uscate, evitându-se contactul cu podeaua sau pereții.”

    Modificarea este necesară pentru a se putea utiliza recipiente din orice material permis de legislația în vigoare.

    8.

    Fraza:

    „În perioada martie-octombrie, în funcție de condițiile climatice, produsul, în diversele sale tipuri (în coajă, decorticat sau curățat de pieliță) trebuie conservat la o temperatură între 13 și 17 °C sau în ambalaje sigilate în vid sau în atmosferă modificată.”,

    se modifică după cum urmează:

    „În perioada martie-octombrie, în funcție de condițiile climatice, produsul, în diversele sale tipuri (în coajă, decorticat sau curățat de pieliță) trebuie conservat la o temperatură de maximum 15 °C sau în ambalaje sigilate în vid sau în atmosferă modificată.”

    Modificarea temperaturii de depozitare ține seama de temperaturile din spațiile de depozitare. În special, prin permiterea depozitării produsului la temperaturi de maximum 15 °C se permite o conservare mai bună și de lungă durată a produsului.

    Etichetarea

    Articolul 8 — Ambalarea și etichetarea

    9.

    Fraza:

    „Pe lângă acestea, eticheta trebuie să conțină toate elementele necesare pentru individualizarea produsului: numele, denumirea comercială și adresa ambalatorului, precum și, eventual, numele exploatațiilor de la care provin fructele, greutatea brută inițială și anul de producție.”,

    se modifică după cum urmează:

    „Pe lângă acestea, eticheta trebuie să conțină toate elementele necesare pentru identificarea produsului: numele, denumirea comercială și adresa ambalatorului, precum și, eventual, numele exploatațiilor de la care provin fructele, greutatea netă inițială și anul de producție.”

    Paragraful în cauză a fost pus în conformitate cu legislația Uniunii referitoare la etichetare, care prevede indicarea cantității nete a alimentelor, nu cea brută.

    Actualizări

    Trimiterile la Regulamentul (CE) nr. 510/2006 au fost înlocuite cu trimiteri la Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

    Autoritatea desemnată să efectueze controale a fost înlocuită cu Istituto Zooprofilattico Sperimentale della Sicilia „A. Mirri”, Via G. Marinuzzi 3, 90129 Palermo, Tel. +39 0916565328, Fax: +39 0916565437, E-mail: servizio certificazioni@izssicilia.it

    DOCUMENT UNIC

    „PISTACCHIO VERDE DI BRONTE”

    Nr. UE: PDO-IT-02144 — 7.6.2016

    DOP ( X ) IGP ( )

    1.   Denumirea

    „Pistacchio Verde di Bronte”

    2.   Statul membru sau țara terță

    Italia

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Tipul de produs

    Clasa 1.6: Fructe, legume și cereale, proaspete sau prelucrate

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    Denumirea de origine protejată „Pistacchio Verde di Bronte” este rezervată produsului în coajă, decorticat sau curățat de pieliță al plantelor din specia Pistacia vera, cultivarul „Napoletana”, cunoscut și sub numele de „Bianca” sau „Nostrale”, altoit pe Pistacia terebinthus. Se admite un procentaj de maximum 5 % de plante din alte soiuri și/sau de portaltoaie altele decât P. terebinthus. Procentajul se raportează la ansamblul plantelor prezente pe plantație. În orice caz, produsele provenind de la plante din alte soiuri, diferite de cultivarul „Napoletana”, sunt excluse de la certificare.

    La punerea în consum, „Pistacchio Verde di Bronte” DOP trebuie nu numai să satisfacă normele de calitate obișnuite, ci și să prezinte următoarele caracteristici fizice și organoleptice: cotiledoane de culoare verde intensă; raport clorofilă a/clorofilă b de minimum 1,3; savoare puternică, aromată, fără iz de mucegai sau gusturi străine; conținut de umiditate de maximum 6 %; conținut ridicat de grăsimi mononesaturate în fructe (predomină acidul palmitic, cu o pondere minimă de 10 %, acidul linoleic, cu o pondere minimă de 15 % și acidul oleic, cu o pondere maximă de 72 %).

    3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

    3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

    Etapele de cultivare, recoltare și prelucrare a fisticului „Pistacchio Verde di Bronte” se desfășoară în aria de producție delimitată la punctul 4.

    3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

    Produsul se comercializează, în maximum doi ani de la recoltare, în ambalaje noi de diferite tipuri, conforme cu legislația în vigoare.

    3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

    La punerea pe piață, pe toate ambalajele de „Pistacchio Verde di Bronte” trebuie să figureze logoul denumirii de origine protejată.

    În plus, trebuie să figureze denumirea „Pistacchio Verde di Bronte”, scrisă cu caractere clare, indelebile și distincte de toate celelalte mențiuni de pe ambalaj.

    Pe lângă acestea, eticheta trebuie să conțină toate elementele necesare pentru identificarea produsului: numele, denumirea comercială și adresa ambalatorului, precum și, eventual, numele exploatațiilor de la care provin fructele, greutatea netă inițială și anul de producție.

    Menționarea săptămânii recoltării fructelor este facultativă. Logoul DOP constă în mențiunea „Denumire de origine protejată DOP”, sub care sunt reprezentați vulcanul Etna și sâmburele de fistic, iar dedesubt apare denumirea „Pistacchio Verde di Bronte”.

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

    Aria de producție a fisticului „Pistacchio Verde di Bronte” este constituită din teritoriile comunelor Bronte, Adrano și Biancavilla din provincia Catania, aflate la o altitudine de 400-900 m deasupra nivelului mării.

    5.   Legătura cu aria geografică

    Aria de producție se caracterizează prin terenuri de origine vulcanică și printr-o climă mediteraneană subtropicală, semiaridă, cu veri lungi și secetoase, cu o concentrare a precipitațiilor în perioada de toamnă-iarnă și cu diferențe considerabile de temperatură între zi și noapte. Acești factori pedoclimatici, împreună cu prezența terebintului (Pistacia terebinthus) cultivat în această arie, conferă produsului caracteristici de calitate deosebite (culoarea verde intensă, specifică fisticului din această zonă, forma alungită, savoarea aromată și conținutul ridicat de acizi grași mononesaturați al fructelor), greu de găsit în alte arii de producție din alte regiuni sau chiar din aceeași zonă a masivului Etna. Această combinație aparte de factori pedologici, climatici și umani contribuie la înzestrarea produsului „Pistacchio Verde di Bronte DOP” cu caracteristicile sale atât de speciale care îl fac unic în felul său.

    În Sicilia, „Pistacchio Verde di Bronte” se cultivă pe arii întinse încă din perioada dominației arabe (secolele VIII și IX d.Hr.). După destrămarea Imperiului roman sub impactul invaziilor barbare, Sicilia a fost cucerită de arabi: berberi din Tunisia, musulmani, negri din Sudan, care au descris Sicilia ca pe „grădina raiului”. Arabii au fost cei care au introdus aici cultivarea fisticului ca și cea a altor plante: lămâi, portocali, trestie de zahăr, bumbac, palmieri, papirus, vinete. Până în ziua de astăzi, „Pistacchio Verde di Bronte” este un ingredient caracteristic, care dă un gust inconfundabil dulciurilor siciliene, în special celor din zona Cataniei.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    [articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

    Administrația actuală a lansat procedura națională de opoziție prin publicarea propunerii de modificare a caietului de sarcini al denumirii de origine protejate „Pistacchio Verde di Bronte” în Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana nr. 56 din 8 martie 2016.

    Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil la adresa: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

    sau

    accesând direct pagina principală a site-ului Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere (www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Prodotti DOP e IGP” (în partea superioară dreaptă a ecranului), apoi pe „Prodotti DOP, IGP e STG” (pe laterala stângă a ecranului) și apoi pe „Disciplinari di produzione all’esame dell’UE”.


    (1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


    Top