Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016SC0028

    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI care însoţeşte documentul Propunere de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind instituirea unui mecanism de schimb de informații cu privire la acordurile interguvernamentale și la instrumentele fără caracter juridic obligatoriu dintre statele membre și țări terțe în domeniul energiei și de abrogare a Deciziei nr. 994/2012/UE

    SWD/2016/028 final - 2016/031 (COD)

    Bruxelles, 16.2.2016

    SWD(2016) 28 final

    DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

    REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

    care însoţeşte documentul

    Propunere de decizie a Parlamentului European și a Consiliului

    privind instituirea unui mecanism de schimb de informații cu privire la acordurile interguvernamentale și la instrumentele fără caracter juridic obligatoriu dintre statele membre și țări terțe în domeniul energiei și de abrogare a Deciziei nr. 994/2012/UE

    {COM(2016) 53 final}
    {SWD(2016) 27 final}


    Fișă rezumat

    Evaluare a impactului privind propunerea de revizuire a Deciziei de instituire a unui mecanism de schimb de informații cu privire la acordurile interguvernamentale (AIG) dintre statele membre și țări terțe în domeniul energiei

    (Decizia AIG 994/2012/UE)

    A. Necesitatea de a acționa

    De ce? Care este problema abordată? Maximum 11 rânduri

    Decizia AIG din 25 octombrie 2012 a instituit un mecanism pentru schimbul de informații între statele membre și Comisie cu privire la acordurile interguvernamentale (AIG) în domeniul energiei. Conform analizei din raportul de evaluare anexat la prezenta evaluare a impactului, experiența demonstrează că actuala Decizie AIG nu îndeplinește unul dintre principalele sale obiective, și anume acela de a asigura conformitatea acordurilor interguvernamentale cu dreptul UE. Mai precis, decizia respectivă s-a dovedit a fi ineficace în ceea ce privește încurajarea procesului de transformare în acorduri conforme cu dreptul UE a acordurilor interguvernamentale despre care se constată ex post că nu sunt conforme. Au fost identificați trei principali factori determinanți în această privință:

    lipsa notificării ex ante a acordurilor interguvernamentale către Comisie, care atrage cu sine riscul de elaborare a unor acorduri interguvernamentale care nu sunt conforme cu dreptul UE;

    lipsa de mecanisme juridice adecvate în unele acorduri interguvernamentale, care să permită modificarea sau rezilierea acestora;

    Lipsa de transparență în cadrul negocierilor în curs de desfășurare cu privire la AIG/efectul de substituție.

    Ce se așteaptă de la această inițiativă? Maximum 8 rânduri

    Revizuirea Deciziei AIG are loc în contextul strategiei privind uniunea energetică, al cărei obiectiv este de a garanta consumatorilor UE — gospodării și întreprinderi — aprovizionarea cu energie în mod sigur, durabil, competitiv și la prețuri accesibile. Revizuirea are două obiective principale:

    creșterea conformității acordurilor interguvernamentale cu dreptul UE, asigurând astfel buna funcționare a pieței interne a energiei și sporirea concurenței.

    Creșterea transparenței acordurilor interguvernamentale cu scopul de a îmbunătăți raportul cost-eficacitate al furnizării de energie în UE și de a spori solidaritatea între statele membre.

    Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE? Maximum 7 rânduri 

    În primul rând, în temeiul legislației UE, statele membre sunt obligate să evite sau să elimine orice incompatibilitate dintre dreptul Uniunii Europene și acordurile interguvernamentale pe care le încheie cu țări terțe. Unul dintre obiectivele UE (în conformitate cu articolul 194 din TUE) este de a asigura buna funcționare a pieței interne a energiei și, în acest sens, este necesar ca importurile de energie în Uniunea Europeană să fie în deplină conformitate cu normele pieței interne a energiei. În al doilea rând, necesitatea coordonării la nivel supranațional este amplificată de integrarea progresivă a infrastructurii și a piețelor energetice la nivelul UE, de dependența față de furnizorii externi, precum și de dorința UE și a statelor sale membre să creeze o uniune energetică.

    B. Soluții

    Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există o opțiune preferată sau nu? De ce? Maximum 14 rânduri 

    Opțiunea 1: Situație de referință: Decizia privind acordurile interguvernamentale rămâne neschimbată, însă politica de sancționare a încălcărilor dreptului UE este consolidată.

    Opțiunea 2: Includerea de clauze standard în acordurile interguvernamentale care nu încalcă dreptul /orientările UE

    Ar putea fi elaborate clauze standard, specificându-se consecințele utilizării lor în acordurile interguvernamentale în cadrul procesului de evaluare de către Comisie.

    Opțiunea 3: evaluarea ex ante a acordurilor interguvernamentale de către Comisie ar putea deveni obligatorie:

    Statele membre ar putea fi obligate să informeze Comisia într-un stadiu timpuriu cu privire la orice negocieri de acord interguvernamental aflate în curs de desfășurare și să înainteze Comisiei proiectele lor de acorduri interguvernamentale pentru efectuarea unei evaluări ex ante.

    Opțiunea 4: Comisia ar putea avea dreptul de a participa în calitate de observator la negocierile AIG:

    În temeiul actualei Decizii AIG, statele membre „pot solicita asistență din partea Comisiei”. Cu toate acestea, statele membre ar putea fi obligate să invite Comisia să participe la negocieri în calitate de observator.

    Opțiunea 5: Comisia ar putea negocia acordurile UE în domeniul energiei:

    Notificarea ex ante obligatorie ar permite să se verifice și să se discute în avans dacă un acord UE (de competență exclusivă sau mixtă) ar reprezenta un mijloc mai adecvat pentru a îndeplini un anumit obiectiv.

    Evaluarea impactului a concluzionat că cea mai eficace, eficientă și proporțională opțiune este opțiunea 3.

    Cine sprijină ce opțiune? Maximum 7 rânduri 

    O consultare publică privind această inițiativă s-a derulat între 28.7.2015 și 22.10.2015, rezultatele principale fiind următoarele:

    Autoritățile publice: șase state membre au considerat că sistemul actual ar trebui să fie consolidat. Cinci state membre au fost de părere că revizuirea sistemului actual nu este necesară;

    Întreprinderile: marea majoritate a răspunsurilor dare de părțile interesate din sectorul întreprinderilor au subliniat importanța păstrării contractelor comerciale în afara domeniului de aplicare al Deciziei AIG.

    Părțile interesate care s-au exprimat în favoarea consolidării Deciziei AIG au considerat, în general, că introducerea unui mecanism de verificare ex ante obligatorie ar trebui să constituie principalul mijloc de realizare a acestei consolidări.

    C. Impactul opțiunii preferate

    Care sunt beneficiile opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, ale opțiunilor principale)? Maximum 12 rânduri 

    Prezenta evaluare a impactului se bazează pe o evaluare calitativă a opțiunilor propuse. Aceasta se datorează faptului că nu este posibil să se cuantifice pe deplin efectele macroeconomice directe și indirecte ale modificărilor aduse Deciziei AIG. Beneficiile economice oferite de opțiunea 3 (verificări ex ante obligatorii ale compatibilității) ar rezulta din creșterea gradului de conformitate a acordurilor interguvernamentale cu dreptul UE și ar fi, în primul rând, legate de:

    sporirea securității juridice, care favorizează investițiile. Acest lucru este valabil în special pentru acordurile interguvernamentale legate de infrastructură, care sunt menite să asigure securitatea juridică pentru proiectele care implică niveluri ridicate de investiții;

    o piață internă a energiei care funcționează corespunzător, nu este segmentată și care asigură o concurență sporită;

    o mai mare transparență în ceea ce privește siguranța aprovizionării în toate statele membre, fapt care, la rândul său, ar putea reduce riscul de suprapunere a investițiilor și/sau de lacune în materie de infrastructură.

    Impactul avut de o Decizie AIG revizuită asupra mediului și în domeniul social ar fi indirect. În măsura în care o astfel de revizuire ar crește gradul de conformitate a acordurilor interguvernamentale cu dreptul UE, creând astfel un mediu de afaceri global mai favorabil, acest impact ar fi pozitiv.

    Care sunt costurile opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, ale opțiunilor principale)? Maximum 12 rânduri

    Opțiunea preferată, opțiunea 3, ar putea atrage cu sine costuri administrative, atât pentru Comisie, cât și pentru statele membre

    La nivelul UE, primul nivel de evaluare ex ante a fiecărui AIG nou sau reînnoit care este transmis Comisiei ar necesita, probabil, două zile întregi de lucru pentru doi funcționari din cadrul DG ENER. Serviciul juridic al Comisiei și alte Direcții Generale relevante ar trebui, de asemenea, să fie consultate și ar trebui să investească resursele necesare, respectiv unul sau doi juriști, pentru un număr estimat de una sau două zile.

    La nivel național, principala evaluare juridică și activitățile de redactare necesare pentru a încheia un acord interguvernamental cu o țară terță ar fi efectuate indiferent dacă ar exista sau nu o dispoziție de notificare ex ante obligatorie. Prin urmare, costurile suplimentare implicate de această opțiune la nivel național ar fi legate de transmiterea documentelor către Comisie pentru evaluarea ex ante. În cazul în care s-ar detecta probleme de neconformitate cu dreptul UE, ar fi necesar să se consulte mai mulți juriști. În funcție de complexitatea AIG, ar putea fi necesare mai multe runde de consultări cu autoritățile naționale, ceea ce ar însemna, de asemenea, că mai mulți funcționari de la niveluri ierarhice diferite din cadrul administrației naționale ar trebui să aloce ore suplimentare pentru această chestiune în cursul etapei premergătoare semnării acordului.

    Care va fi impactul asupra societăților, a IMM-urilor și a microîntreprinderilor? Maximum 8 rânduri

    Întrucât contractele comerciale ar rămâne în afara domeniului de aplicare al Deciziei AIG revizuite, opțiunea 3, care este propusă, nu ar avea niciun impact direct suplimentar asupra întreprinderilor, față de sistemul actual. Cu toate acestea, evaluarea ex ante obligatorie a proiectelor de acorduri interguvernamentale de către Comisie ar putea întârzia semnarea AIG și astfel, ar putea afecta în mod indirect planificarea și deciziile de investiții ale entităților comerciale implicate în aprovizionarea cu energie sau în infrastructura conexă. Cu toate acestea, opțiunea 3 ar îmbunătăți, de asemenea, mediul de afaceri global prin creșterea siguranței juridice și, prin urmare, ar economisi fonduri pentru societățile implicate în investiții și în activitățile de subcontractare conexe, inclusiv pentru IMM-uri.

    Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și administrațiilor naționale? Maximum 4 rânduri

    În afara costurilor administrative menționate mai sus, opțiunea propusă nu ar avea un alt impact asupra bugetelor naționale.

    Vor exista și alte consecințe semnificative? Maximum 6 rânduri

    Efectul introducerii evaluării ex ante obligatorii de către Comisie ar putea fi ca un AIG prevăzut a fi semnat cu o țară terță să nu mai fie semnat sau să fie conceput sau modificat astfel încât să fie conform cu dreptul UE. Pe de altă parte, acest fapt ar putea afecta relația cu țara terță respectivă. O astfel de evaluare ex ante ar oferi, totuși, siguranță juridică și stabilitate în relațiile contractuale dintre statele membre și țările terțe. Posibilitatea ca statele membre ale SEE sau părțile contractuale ale Comunității Energiei să decidă, de asemenea, să aplice Decizia AIG revizuită constituie un aspect aparte.

    D. Măsuri ulterioare

    Când va fi revizuită politica? Maximum 4 rânduri 

    Decizia AIG conține o clauză de revizuire la articolul 8 care prevede obligația Comisiei de a pregăti un raport până la 1 ianuarie 2016 și ulterior o dată la trei ani. Astfel, în plus față de raportul de evaluare din anexa la prezenta evaluare a impactului, propunerea de revizuire a Deciziei AIG va fi însoțită de un prim raport către Parlamentul European și Consiliu. Comisia intenționează să producă un raport ulterior până la data de 1 ianuarie 2020.

    Top