Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0438

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU ȘI COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN privind aplicarea cadrului juridic pentru preambalare: Directivele 75/107/CEE, 76/211/CEE și 2007/45/CE

COM/2016/0438 final

Bruxelles, 4.7.2016

COM(2016) 438 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU ȘI COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN

privind aplicarea cadrului juridic pentru preambalare: Directivele 75/107/CEE, 76/211/CEE și 2007/45/CE

{SWD(2016) 219 final}


1.INTRODUCERE

Prezentul raport se referă la evaluarea a trei directive care alcătuiesc cadrul juridic pentru preambalare:

Directiva 75/107/CEE 1 privind sticlele utilizate ca recipiente de măsurare, care prevede libera circulație a sticlelor purtând marcajul „3”;

Directiva 76/211/CEE 2 privind confecționarea produselor preambalate în funcție de masă sau volum, care se referă la cantitatea indicată pe produsele preambalate și garantează libera circulație a preambalajelor care poartă marcajul „e” și

Directiva 2007/45/CE 3 privind cantitățile nominale pentru produsele preambalate, care interzice statelor membre să reglementeze dimensiunile ambalajelor/sticlelor până la 10 l sau 10 kg și stabilește dimensiunile obligatorii la nivelul UE pentru vinuri și băuturi spirtoase; aceasta se aplică tuturor produselor preambalate.

Articolul 9 alineatul (1) din Directiva 2007/45/CE stabilește obligația Comisiei de a prezenta un raport către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European privind punerea în aplicare și efectele directivei. Întrucât cele trei directive sunt strâns legate, s-a luat hotărârea de a profita de această ocazie pentru a evalua funcționarea acestora și caracterul lor „adecvat scopului” ca pachet din cadrul Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT) al Comisiei pentru 2014. 4  

Directiva 75/107/CEE nu a fost evaluată niciodată. Directiva 76/211/CEE a fost evaluată în 2005. Directiva 2007/45/CE a fost adoptată în urma evaluării Directivelor 75/106/CEE și 80/232/CEE, pe care le-a abrogat.

2.MĂRIMEA PIEȚEI

Preambalajele reprezintă o cifră de afaceri de aproximativ 170 de miliarde EUR și o valoare adăugată de aproximativ 34 de miliarde EUR în întreaga UE. Aceasta reprezintă 12 % din valoarea adăugată totală în principalele sectoare în care intervin (alimente și băuturi, hrană pentru animale de companie, produse chimice, vopsele și îngrășăminte, detergenți, cosmetice și industria sticlei), echivalentul a 0,3 % din PIB-ul UE. Există aproximativ 300 000 de societăți în aceste sectoare, dintre care cele mai multe sunt întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), cu o medie de 17,7 angajați fiecare. În aceste sectoare, se estimează că 640 000 de persoane sunt angajate cu normă întreagă în preambalare; aceasta reprezintă 0,3 % din numărul de locuri de muncă din UE.

3.DIRECTIVELE EVALUATE

Cele trei directive sunt menite să permită libera circulație a produselor preambalate, contribuind astfel la creșterea pieței și la competitivitatea industriei din UE. Supravegherea coordonată a pieței garantează faptul că cumpărătorii primesc cantitatea indicată pe ambalaj, contribuind astfel la bunăstarea consumatorilor. Dereglementarea dimensiunilor a sporit posibilitățile de alegere ale consumatorilor, în timp ce excepția stabilită pentru dimensiunile fixe la nivelul UE ale ambalajelor pentru vinuri și băuturi spirtoase protejează IMM-urile de cereri excesive de alte dimensiuni de sticle, îmbunătățind astfel concurența.

Directiva 75/107/CEE se referă la sticlele utilizate ca recipiente de măsurare pentru băuturi (alcoolice). Aceasta presupune „armonizarea opțională”, și anume faptul că producătorii pot alege să aplice sau nu acest lucru. Ea prevede că producătorii trebuie să se înregistreze în prealabil pe lângă autorități, stabilește obligații în ceea ce privește precizia și marcarea și oferă autorităților de supraveghere a pieței o procedură statistică pentru testarea capacității sticlelor. Aceasta garantează libera circulație a recipientelor care sunt marcate cu un „epsilon inversat” (semnul „3”) și este utilizată pe scară largă pentru sticle și borcane.

Directiva 76/211/CEE se referă la cantitățile indicate pe produsele preambalate fără ca la momentul respectiv consumatorul să fie prezent. Aceasta implică, de asemenea, o „armonizare opțională”, întrucât operatorul care ambalează/importatorul poate alege să aplice sau nu acest lucru. Ea impune obligații în ceea ce privește precizia și marcarea și oferă autorităților de supraveghere a pieței o procedură statistică pentru testarea capacității preambalajelor. Ea garantează libera circulație a preambalajelor care poartă marcajul „e” și este utilizată pe scară largă pentru ambalajele și sticlele vândute în supermarketuri și magazine de bricolaj.

Directiva 2007/45/CE interzice statelor membre să reglementeze dimensiunile ambalajelor/sticlelor până la 10 l sau 10 kg și stabilește dimensiunile obligatorii la nivelul UE pentru vinuri și băuturi spirtoase. O perioadă de eliminare treptată a dispozițiilor naționale privind dimensiunile ambalajelor/sticlelor pentru anumite produse s-a încheiat în 2013.

4.EVALUAREA

Comisia a mandatat un contractant extern pentru a evalua funcționarea directivelor, care a elaborat un studiu 5 pe baza:

unor interviuri cu o gamă largă de părți interesate (organizații de consumatori, asociații industriale și autorități naționale);

unei consultări publice online;

unei anchete specifice destinate consumatorilor individuali, întreprinderilor și experților, precum și

a cercetării documentare.

Evaluarea a utilizat criteriile de evaluare standard ale Comisiei: eficacitatea, eficiența, coerența, relevanța și valoarea adăugată europeană.

Documentul de lucru însoțitor al serviciilor Comisiei 6 se bazează pe evaluările consultantului și constată că actualul cadru juridic se bucură de un sprijin larg în industrie și în rândul autorităților naționale și este acceptabil pentru consumatori. Directivele sprijină piața internă, deoarece ele stimulează concurența în sectorul preambalării prin furnizarea unui cadru juridic cuprinzător și a unei baze pentru cooperarea administrativă. Acestea au sporit sentimentul de încredere între autoritățile de supraveghere a pieței.

Faptul că utilizarea de recipiente de măsurare (purtând semnul „3”) și preambalaje cu volum fix (purtând semnul „e”) este opțională înseamnă că întreprinderile își pot alege măsurile cele mai adecvate pentru nevoile lor. Multe întreprinderi mici care produc în principal pentru piața lor internă apreciază recunoașterea reciprocă care intervine în cazul în care directivele nu sunt aplicate.

Caracterul obligatoriu al directivei privind dimensiunea ambalajelor garantează libertatea de alegere și a condus la o diversificare a dimensiunile ambalajelor. Pentru vinuri și băuturi spirtoase, dimensiunile fixate de UE au protejat IMM-urile care nu dispun de putere pe piață. Eliminarea treptată a dispozițiilor naționale nu a creat probleme.

Toate statele membre au transpus și au aplicat pe deplin directivele. Diferențele de aplicare la nivel național sunt documentate în mod public; acestea se referă la procesele administrative și de control al producției care nu duc la rezultate diferite în ceea ce privește produsele armonizate introduse pe piață.

Evaluarea a arătat că toate cele trei directive continuă să fie relevante și sunt, în general, considerate eficace și eficiente, cu o importantă valoare adăugată pentru toate grupurile de părți interesate (consumatori, industrie și autorități naționale). Niciuna dintre ele nu presupune costuri de punere în conformitate sau administrative semnificative. Ele sunt percepute ca fiind benefice în măsura în care contribuie la protecția consumatorilor, stimulează competitivitatea și sprijină piața unică. Ele sunt, de asemenea, coerente cu alte legislații ale UE sau naționale, pe care le completează. În consecință, ele se bucură de sprijin larg din partea tuturor grupurilor de părți interesate. Comisia este de acord cu concluzia consultantului, potrivit căreia aceste directive sunt adecvate scopului urmărit și nu necesită o reformă fundamentală.

Pe lângă această evaluare generală favorabilă, au fost ridicate mai multe probleme tehnice specifice sectorului, privind produsele comercializate în funcție de lungime, suprafață sau număr, greutate după scurgere, definiția loturilor mai mari, dispozițiile privind viteza de producție și eșantionarea, produse vâscoase în masă sau în volum și ambalajele primare incluse în preambalaje. Unele dintre acestea se află în afara domeniului de aplicare al directivelor, iar altele rămân nesoluționate la nivel internațional.

5.CONCLUZIE ȘI MONITORIZARE

Evaluarea a demonstrat că cadrul juridic al UE privind preambalarea este adaptat scopului său și că directivele sunt relevante, eficace, eficiente, coerente cu alte politici ale UE și au o valoare adăugată pentru UE. Deși Comisia consideră că nu este necesar să propună modificări, ea va discuta rezultatele evaluării cu părțile interesate și le va monitoriza pentru a îmbunătăți punerea în aplicare a directivelor.

Având în vedere diferențele privind punerea în aplicare la nivel național, Comisia va încerca, de asemenea, să promoveze schimbul de bune practici între părțile interesate și să elaboreze orientări.

În vederea promovării eficacității supravegherii pieței, în special în ceea ce privește importurile, cooperarea administrativă privind directivele va fi consolidată prin sprijinul financiar al UE pentru reuniunile autorităților competente, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008.

Comisia va discuta cu părțile interesate problemele ridicate în ceea ce privește aspectele tehnice și standardele internaționale relevante și va adopta măsurile corespunzătoare, de exemplu prin elaborarea de orientări.

În vederea sensibilizării consumatorilor, Comisia va furniza mai multe informații cu privire la sensul marcajului „3” și al marcajului „e”.

(1)

     Directiva 75/107/CEE a Consiliului din 19 decembrie 1974 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la sticlele utilizate ca recipiente de măsurare.

(2)

     Directiva 76/211/CEE a Consiliului din 20 ianuarie 1976 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la preambalarea, în funcție de masă sau volum, a anumitor produse preambalate.

(3)

     Directiva 2007/45/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a normelor privind cantitățile nominale ale produselor preambalate, de abrogare a Directivelor 75/106/CEE și 80/232/CEE ale Consiliului, și de modificare a Directivei 76/211/CEE a Consiliului.

(4)

     COM(2014) 368 și SWD(2014) 192.

(5)

[ http://ec.europa.eu/growth/single-market/goods/building-blocks/legal-metrology/index_en.htm ]

(6)

     [SWD 2016/219].

Top