Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0207

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU cu privire la funcționarea Regulamentului (CE) nr. 1185/2003 al Consiliului privind îndepărtarea înotătoarelor rechinilor la bordul navelor, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 605/2013, și cu privire la evoluțiile internaționale în acest domeniu

    COM/2016/0207 final

    Bruxelles, 15.4.2016

    COM(2016) 207 final

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

    cu privire la funcționarea Regulamentului (CE) nr. 1185/2003 al Consiliului privind îndepărtarea înotătoarelor rechinilor la bordul navelor, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 605/2013, și cu privire la evoluțiile internaționale în acest domeniu


    Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu

    cu privire la funcționarea Regulamentului (CE) nr. 1185/2003 al Consiliului privind îndepărtarea înotătoarelor rechinilor la bordul navelor, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 605/2013, și cu privire la evoluțiile internaționale în acest domeniu

    1.Baza prezentului raport

    Regulamentul (CE) nr. 1185/2003 al Consiliului 1 privind îndepărtarea înotătoarelor rechinilor la bordul navelor prevede o interdicție generală a practicii îndepărtării înotătoarelor rechinilor, care constă în îndepărtarea înotătoarelor rechinilor și aruncarea în mare a restului corpului. În temeiul acestui regulament, statele membre eliberează permise de pescuit speciale pentru prelucrarea rechinilor la bord. Pentru a preveni practica îndepărtării înotătoarelor, regulamentul instituie un (așa-numit) raport bazat pe raportul ponderal între înotătoare și carcasă pentru rechinii prelucrați.

    Acest regulament a fost ulterior modificat prin Regulamentul (UE) nr. 605/2013. 2 La articolul 6 din regulament se stipulează: „În cazul în care navele de pescuit care arborează pavilionul unui stat membru capturează, păstrează la bord, transbordează sau debarcă rechini, statul membru de pavilion trimite anual Comisiei, [...], [...], un raport complet privind punerea în aplicare a prezentului regulament [...]. După ce statele membre înaintează cel de al doilea raport anual [...], Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului, până la 1 ianuarie 2016, un raport cu privire la funcționarea prezentului regulament și la evoluțiile internaționale în acest domeniu.” Prezentul raport îndeplinește cerința de a prezenta un raport.

    2.Rapoartele statelor membre

    Utilizarea permiselor de pescuit speciale până în 2013

    În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1185/2003, statele membre care permit îndepărtarea înotătoarelor rechinilor morți la bordul navelor trebuie să raporteze Comisiei numărul de permise speciale eliberate în acest scop în fiecare an. O prezentare generală a permiselor eliberate de statele membre care s-au folosit de această posibilitate în temeiul vechiului regulament figurează în tabelul 1 și în diagrama 1 din anexă.

    Rapoartele statelor membre pentru 2013 și 2014

    În cazul în care navele de pescuit care arborează pavilionul unui stat membru capturează, păstrează la bord, transbordează sau debarcă rechini, statul membru de pavilion trebuie să prezinte Comisiei în fiecare an un raport privind punerea în aplicare a regulamentului în cursul anului anterior. Aceasta include o descriere a monitorizării și a modalității de asigurare a respectării regulamentului și, în special, informații cu privire la:

    numărul debarcărilor de rechini,

    numărul, data și locul inspecțiilor,

    numărul și natura cazurilor de nerespectare și sancțiunile aplicate,

    precum și totalul debarcărilor pe specii (greutate/număr) și pe porturi.

    Trei state membre de coastă — Croația, Italia și România — nu au prezentat niciun raport pentru 2013 sau 2014 3 ; o serie de alte state membre au furnizat un raport privind punerea în aplicare a regulamentului doar pentru 2013 sau 2014. O imagine de ansamblu a informațiilor raportate de către toate statele membre este prezentată în tabelul 2 din anexă; aceste rapoarte sunt disponibile online, dacă statul membru în cauză nu a exprimat nicio obiecție cu privire la publicare. 4  

    În ceea ce privește volumul, șapte state membre au raportat debarcări de peste 50 de tone în 2013, două state membre remarcându-se în acest sens (Spania, cu peste 60 000 de tone, Franța, cu peste 15 000 de tone). Jumătate dintre statele membre care anterior au eliberat permise de pescuit speciale pentru a autoriza prelucrarea la bord a rechinilor nu au raportat nicio captură de rechini de către flotele lor.

    Spania și Portugalia prezintă cele mai ridicate rate de volume per debarcare (tabelul 3, diagrama 2). În tabelul 4 este prezentată pentru anul 2013 o defalcare a volumelor raportate pe specii și state membre. Pentru cazul specific al rechinului albastru — ale cărui înotătoare fac obiectul unei piețe — flotele spaniole și portugheze au înregistrat cele mai mari cote în volume (diagrama 3).

    În ceea ce privește frecvența inspecțiilor, se poate constata o anumită eterogenitate între statele membre (tabelul 5, diagrama 4). De exemplu, în 2013, Malta a raportat o medie de 84 de inspecții la 100 de debarcări, în timp ce Franța a raportat 0,2. Dintre statele membre care anterior au eliberat permise de pescuit speciale pentru prelucrarea la bord a rechinilor, Lituania și Estonia nu au raportat niciun fel de inspecții ale navelor de pescuit.

    Pentru anul 2013, au fost raportate peste 4 400 de inspecții, în cursul cărora au fost identificate patru cazuri de încălcări: Cipru a raportat cazul unui rechin albastru fără înotătoare găsit la bordul unei nave, Franța un caz de îndepărtare a înotătoarelor de rechin pe o navă din Venezuela, Spania un caz de îndepărtare a înotătoarelor de rechin pe o navă portugheză și Regatul Unit un caz de jupuire a doi rechini pe mare.

    Spania a furnizat informații suplimentare însoțite de o evaluare a incidenței financiare a regulamentului asupra flotei spaniole de nave cu paragate.4 O analiză a segmentelor de flotă relevante, efectuată de către serviciile Comisiei pe baza costurilor raportate de adaptare la cerințele noului regulament, evidențiază faptul că cel mai mare segment de flotă (în materie de număr de nave și de locuri de muncă) își poate continua activitatea obținând marje de profit rezonabile. Pentru segmentele care funcționează deja în mod curent cu pierderi, costurile de adaptare pot exacerba problemele financiare.

    3.Evoluții pe plan internațional

    În scopul ameliorării conservării rechinilor și al promovării unor condiții de concurență echitabile pentru flotele Uniunii, Comisia a promovat și continuă să promoveze politici de debarcare a rechinilor cu înotătoarele „atașate în mod natural” în cadrul organizațiilor și organismelor regionale de pescuit, precum Comisia pentru pescuit în Atlanticul de Nord-Est (NEAFC - North-east Atlantic Fisheries Commission) și în forurile internaționale relevante.

    UE este, de asemenea, un important promotor al Rezoluției Adunării Generale a ONU privind pescuitul durabil, 5 care invită statele să întreprindă imediat acțiuni concertate pentru a îmbunătăți punerea în aplicare și conformitatea cu măsurile ORGP în vigoare care reglementează pescuitul de rechini și capturile accidentale de rechini.

    4.Concluzii

    Prezentarea de către statele membre a rapoartelor anuale prevăzute în regulament a fost incompletă, având în vedere că numai 14 dintre cele 23 de state membre de coastă au prezentat rapoarte complete cu privire la punerea în aplicare a regulamentului, atât în 2013, cât și în 2014, în timp ce trei state membre de coastă nu au înaintat niciun raport, în pofida invitațiilor repetate din partea Comisiei. Cu toate acestea, toate statele membre care în trecut au eliberat permise de pescuit speciale pentru prelucrarea la bord a rechinilor au prezentat cel puțin un raport privind punerea în aplicare a regulamentului. De asemenea, statele membre au raportat datele cu grade de detaliere diferite și în formate diferite.

    Chiar dacă datele sunt incomplete, rapoartele pot fi utile pentru elaborarea unor concluzii parțiale. Rapoartele prezentate sugerează că pescuitul la scară largă al rechinilor se efectuează, în principal, de navele provenind din două state membre. Numărul de încălcări constatate în cursul inspecțiilor efectuate de statele membre care au furnizat datele solicitate de Comisie, care au inclus și cele două principale state membre, pare să fie foarte limitat.

    Comisia cunoaște preocupările menționate în unul din rapoartele statelor membre, care sunt similare celor menționate de unele state membre și părți interesate cu ocazia precedentei consultări publice, 6 conform cărora punerea în aplicare a regulamentului complică manipularea carcaselor și impune costuri suplimentare navelor în cauză 7 . Comisia va continua să monitorizeze situația și consecințele sale economice. Astfel de dificultăți pot fi abordate într-o anumită măsură prin instrumentele existente, inclusiv cele ale FEPAM, 8 pentru a contribui la identificarea unor soluții practice la dificultățile invocate. Comisia consideră, de asemenea, că este important să se continue promovarea activă a politicilor de debarcare a rechinilor cu înotătoarele „atașate în mod natural” la nivel internațional, în conformitate cu solicitarea Consiliului de a întări sprijinul internațional care contribuie la instaurarea de condiții de concurență mai echitabile, chiar dacă propunerile UE nu sunt adoptate.

    (1) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A32003R1185   
    (2) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ro/TXT/?uri=CELEX:32013R0605   
    (3) Cu toate acestea, Italia a menționat în Raportul anual pentru 2013 privind protecția cetaceelor împotriva capturilor accidentale că programul său de monitorizare a inclus și capturile accidentale de rechini, semnalând un „număr mare” de astfel de capturi în centrul și nordul Mării Adriatice.
    (4) http://ec.europa.eu/fisheries/marine_species/wild_species/sharks/member-states-reports/index_en.htm
      
    (5) http://www.un.org/documents/resga.htm Adoptată anual prin consens, începând cu 2007: A/RES/62/177, -63/112, -64/72, -65/38, -66/68, -67/79, -68/71 și -69/109:  
    (6) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX:52011SC1392   
    (7) Conform articolului 3 din regulament „înotătoarele rechinilor pot fi tăiate parțial și îndoite pe lângă carcasă, pentru a facilita depozitarea la bord.”
    (8) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ro/ALL/?uri=CELEX:32014R0508   
    Top

    Bruxelles, 15.4.2016

    COM(2016) 207 final

    ANEXĂ

    la

    RAPORTUL CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

    cu privire la funcționarea Regulamentului (CE) nr. 1185/2003 al Consiliului privind îndepărtarea înotătoarelor rechinilor la bordul navelor, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 605/2013, și cu privire la evoluțiile internaționale în acest domeniu


    Anexă: Tabele și diagrame

    Numărul limitat de rapoarte primite pentru anul 2014 nu permite o prezentare vizuală relevantă a datelor; prin urmare, diagramele ilustrează numai situația din anul 2013.

    Tabelul 1: Permise speciale emise de către statele membre între 2004 și 2012
    în temeiul vechiului Regulament (CE) nr. 1185/2003

     

    2004

    2005

    2006

    2007

    2008

    2009

    2010

    2011

    2012

    2004-12

    State membre de coastă care au emis permise de pescuit speciale (ordonate după numărul total de permise eliberate)

    Spania

    198

    192

    164

    173

    200

    175

    164

    181

    141

    1 588

    Portugalia

    11

    12

    28

    RN

    RN

    49

    45

    47

    46

    238

    Regatul Unit

    20

    16

    18

    15

    15

    0

    0

    RN

    RN

    84

    Germania

    3

    5

    5

    5

    5

    0

    0

    0

    0

    23

    Lituania

    0

    1

    1

    1

    1

    0

    RN

    RN

    RN

    4

    Estonia

    2

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    RN

    RN

    2

    Cipru

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    1

    0

    RN

    1

    Total

    234

    226

    216

    194

    221

    224

    210

    228

    187

    1 940

    Statele membre de coastă care nu au raportat sau emis permise de pescuit speciale (ordonate în ordine alfabetică)

    Belgia

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    RN

    0

    RN

    Bulgaria

    SnM

    SnM

    SnM

    0

    RN

    0

    0

    0

    0

    Croația

    SnM

    SnM

    SnM

    SnM

    SnM

    SnM

    SnM

    SnM

    SnM

    Danemarca

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    RN

    RN

    RN

    Finlanda

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    RN

    RN

    Franța

    0

    0

    0

    RN

    RN

    RN

    RN

    RN

    RN

    Grecia

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    RN

    RN

    Irlanda

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    RN

    0

    RN

    Italia

    0

    0

    0

    0

    0

    RN

    RN

    RN

    RN

    Letonia

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    RN

    RN

    Malta

    0

    0

    0

    RN

    RN

    RN

    RN

    RN

    RN

    Țările de Jos

    0

    0

    0

    0

    0

    RN

    RN

    0

    RN

    Polonia

    0

    0

    0

    0

    0

    RN

    0

    RN

    RN

    România

    SnM

    SnM

    SnM

    0

    0

    0

    0

    RN

    RN

    Slovenia

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    RN

    0

    RN

    Suedia

    0

    0

    RN

    RN

    RN

    RN

    RN

    RN

    RN

    Observații: „RN” = Raport neprezentat Comisiei; „SnM” = Stat care încă nu era membru al UE; Nu au fost întocmite statistici pentru statele membre fără ieșire la mare (Austria, Republica Cehă, Ungaria, Luxemburg, Slovacia).

    Diagrama 1: Permise speciale emise de către statele membre între 2004 și 2012
    în temeiul vechiului Regulament (CE) nr. 1185/2003

    Observații: Pentru datele de bază utilizate la construcția diagramei a se vedea tabelul 1 .

    Tabelul 2: Rapoarte prezentate de statele membre de coastă începând cu 2013
    în temeiul noului Regulament (CE) nr. 605/2013

    2013

    2014

    Debarcări (nr.)

    Debarcări (tone)

    Inspecții (nr.)

    Cazuri (nr.)

    Debarcări (nr.)

    Debarcări (tone)

    Inspecții (nr.)

    Cazuri (nr.)

    State membre de coastă care au emis permise de pescuit speciale (ordonate după numărul total de permise)

    Spania

    26 394

    61 572

    204

    1 b

    32 082

    59 251

    131

    0

    Portugalia

    5 632

    8 218

    676

    0

    niciun raport prezentat c

    Regatul Unit

    8 572

    289

    1 025

    1

    14 313

    1 634

    1 184

    1

    Germania

    10

    0,3

    6

    0

    25

    1,8

    7

    0

    Lituania

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Estonia

    0

    0

    0

    0

    3 e

    246 e

    3

    0

    Cipru

    381

    3,9

    3

    1

    312

    11,2

    0

    0 f

    Statele membre de coastă care nu au raportat sau emis permise de pescuit speciale în trecut (ordonate în ordine alfabetică)

    Belgia

    4 783

    483

    102

    0

    n/a

    527

    83

    0

    Bulgaria

    247

    31

    81

    0

    niciun raport prezentat c

    Croația

    niciun raport prezentat c

    niciun raport prezentat c

    Danemarca

    428

    21

    29

    0

    niciun raport prezentat c

    Finlanda

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Franța

    261 040

    16 085

    480

    1 d

    niciun raport prezentat c

    Grecia

    raport incomplet c

    179

    (3 630) g

    0

    0

    Irlanda

    4 310

    1 367

    1 490

    0

    4 303

    1 437

    1 274

    0

    Italia

    niciun raport prezentat c

    niciun raport prezentat c

    Letonia

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Malta

    345

    20

    291

    0

    niciun raport prezentat c

    Țările de Jos

    n/a

    79 h

    0

    0

    n/a

    77 h

    0

    0

    Polonia

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    România

    niciun raport prezentat c

    niciun raport prezentat c

    Slovenia

    457

    1,7

    27

    0

    444

    1,9

    46

    0

    Suedia

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Total

    312 599

    88 170

    4 414

    4

    51 661

    63 186

    2 728

    1

    Observații: b Încălcare relativă la o navă aflată sub pavilionul unui alt stat membru. c Statele membre care nu au prezentat rapoarte sau care au prezentat rapoarte incomplete au fost invitate de Comisie să furnizeze informațiile lipsă, însă nu au făcut-o înainte de finalizarea prezentului raport. b Caz relativ la o navă aflată sub pavilionul unei țări terțe. e În raportul său pentru 2014, Estonia a inclus, de asemenea, două debarcări efectuate în 2015, care nu au fost luate în considerare în prezentul raport. Estonia a raportat și confirmat debarcarea a 231 de tone de pisici de mare de către una din navele sale într-o singură zi. f Cipru a raportat trei cazuri, însă acestea erau în legătură cu debarcarea de specii protejate, nu cu îndepărtarea înotătoarelor rechinilor. g Grecia a raportat un număr de rechini debarcați, nu însă și greutatea acestora; datele lor, prin urmare, nu au fost luate în considerare pentru celelalte tabele și diagrame. h Țările de Jos nu au raportat numărul debarcărilor; datele lor, prin urmare, nu au fost luate în considerare pentru celelalte tabele și diagrame.

    Tabelul 3: Debarcări de rechini și volume raportate de statele membre în 2013 și 2014

     

    2013

    2014

     

    Debarcări (nr.)

    Debarcări (tone)

    Kg per debarcare

    Debarcări (nr.)

    Debarcări (tone)

    Kg per debarcare

    Spania

    26 394

    61 572

    2 333

    32 082

    59 251

    1 847

    Portugalia

    5 632

    8 218

    1 459

    n/a

    n/a

    n/a

    Irlanda

    4 310

    1 367

    317

    4 303

    1 437

    334

    Bulgaria

    247

    31

    125

    n/a

    n/a

    n/a

    Belgia

    4 783

    483

    101

    n/a

    527

    n/a

    Franța

    261 040

    16 085

    62

    n/a

    n/a

    n/a

    Malta

    345

    20

    57

    n/a

    n/a

    n/a

    Danemarca

    428

    21

    49

    n/a

    n/a

    n/a

    Regatul Unit

    8 572

    289

    34

    14 313

    1 634

    114

    Germania

    10

    0,3

    31

    25

    1,8

    71

    Cipru

    381

    3,9

    10

    312

    11,2

    36

    Slovenia

    457

    1,7

    4

    444

    1,9

    4

    Estonia

    0

    0

    0

    3

    246

    81 999

    Total

    312 599

    88 170

    282

    51 482

    62 582

    1 222

    Observații: Pe baza tabelului 2

    Diagrama 2: Debarcări de rechini și volume raportate de statele membre în 2013

    Observații: Pentru datele de bază utilizate (la construcția diagramei) a se vedea tabelul 3.

    Tabelul 4: Volumele debarcărilor (în tone) raportate în anul 2013 pe specii selectate

    BE

    BG

    CY

    DE

    DK

    ES

    FR

    IE

    MT

    NL

    PT

    UK

    Total

    ALV

    39,8

    40

    BSH

    255

    14 962

    223

    1,9

    2,6

    6 420

    199

    22 064

    CMO

    266

    266

    CWZ

    19,0

    19

    DGH

    0,3

    14,4

    0,1

    30,9

    46

    DGS

    31,0

    0,2

    20,2

    0,3

    0,4

    1,9

    3,5

    57

    DGX

    254

    0,1

    9,6

    6,4

    270

    DGZ

    33,0

    1,1

    0,8

    35

    GAG

    1,0

    21,2

    321

    8,8

    0,00

    352

    GAU

    10,6

    0,01

    11

    GUP

    6,0

    2,2

    0,1

    8

    GUZ

    45,1

    45

    HYD

    97,3

    97

    JRS

    7,1

    7

    LMA

    96,7

    2,8

    100

    MAK

    0,3

    13,4

    14

    MSK

    62,4

    62

    QUB

    51,0

    10,4

    61

    RAJ

    2.245

    449

    2.694

    RJC

    1 579

    1 579

    RJE

    66,1

    66

    RJF

    159

    159

    RJH

    415

    415

    RJI

    61,4

    61

    RJM

    1.190

    1.190

    RJN

    2 222

    2 222

    RJO

    29,3

    29

    SCL

    453

    35,9

    214

    1,2

    704

    SDV

    0,9

    3 071

    24,7

    3 096

    SHO

    17,5

    17

    SKH

    9,0

    0,04

    0,01

    0,3

    5,9

    15

    SKX

    10,0

    0,02

    10

    SMA

    2 439

    5,0

    0,03

    1 159

    46,0

    3 649

    SMD

    1,6

    1,5

    2,6

    6

    SRX

    975

    28,0

    1 002

    SYC

    452

    5 321

    0,1

    39,1

    3,2

    5 816

    SYT

    21,4

    0,1

    226

    248

    SYX

    196

    16,3

    1,0

    213

    TIG

    5,7

    0,3

    6

    TOE

    7,0

    7

    TRK

    10,0

    0,8

    11

    TTR

    24,2

    24

    Observații: Au fost incluse numai speciile pentru care a fost raportat un total al debarcărilor de peste 5 tone; pentru datele de bază a se vedea rapoartele individuale statelor membre disponibile online (nota de subsol 4 în textul principal). Speciile sunt identificate prin codul alpha-3 din lista ASFIS a FAO; a se vedea http://www.fao.org/fishery/collection/asfis/en . Pentru codurile de țară, a se vedea http://publications.europa.eu/code/pdf/370000en.htm .

    Diagrama 3: Debarcările de rechin albastru (în tone) raportate de statele membre în 2013

    Observații: Pentru datele de bază utilizate (la construcția diagramei) a se vedea tabelul 4.

    Tabelul 5: Debarcări de rechini și inspecții raportate de către statele membre în 2013 și 2014

     

    2013

    2014

     

    Debarcări (nr.)

    Inspecții (nr.)

    Inspecții per 100 de debarcări.

    Debarcări (nr.)

    Inspecții (nr.)

    Inspecții per 100 de debarcări.

    Malta

    345

    291

    84,3

    n/a

    n/a

    n/a

    Germania

    10

    6

    60,0

    25

    7

    28,0

    Irlanda

    4 310

    1 490

    34,6

    4 303

    1 274

    29,6

    Bulgaria

    247

    81

    32,8

    n/a

    n/a

    n/a

    Portugalia

    5 632

    676

    12,0

    n/a

    n/a

    n/a

    Regatul Unit

    8 572

    1 025

    12,0

    14 313

    1 184

    8,3

    Danemarca

    428

    29

    6,8

    n/a

    n/a

    n/a

    Slovenia

    457

    27

    5,9

    444

    46

    10,4

    Belgia

    4.783

    102

    2,1

    n/a

    (83)

    n/a

    Cipru

    381

    3

    0,8

    312

    0

    0

    Spania

    26 394

    204

    0,8

    32 082

    131

    0,4

    Franța

    261 040

    480

    0,2

    n/a

    n/a

    n/a

    Estonia

    0

    0

    0

    3

    3

    100

    Total

    312 599

    4 414

    1,4

    51 482

    2 725

    5,3

    Observații: Pe baza tabelului 2 .

    Diagrama 4: Debarcări de rechini și inspecții raportate de către statele membre în 2013

    Observații: Pentru datele de bază utilizate (la construcția diagramei) a se vedea tabelul 5.

    Top