Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0060

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind exercitarea delegării conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn (Regulamentul UE privind lemnul)

COM/2016/060 final

Bruxelles, 18.2.2016

COM(2016) 60 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind exercitarea delegării conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn (Regulamentul UE privind lemnul)


RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI

CONSILIU

privind exercitarea delegării conferite Comisiei în temeiul Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn (Regulamentul UE privind lemnul)

1. Introducere

Regulamentul (UE) nr. 995/2010 1 (denumit în continuare „regulamentul UE privind lemnul” sau „regulamentul”) contracarează introducerea pe piața internă a lemnului recoltat ilegal sau a produselor din lemn derivate din acesta. Acesta face parte din planul de acțiune pentru aplicarea reglementărilor forestiere, guvernare și schimburi comerciale (FLEGT), care este instrumentul de politică a Uniunii de combatere a exploatării forestiere ilegale și a comerțului asociat acesteia. Regulamentul contribuie de asemenea la reducerea emisiilor cauzate de despăduriri și de degradarea pădurilor precum și la rolul de protejare a pădurilor, gestionarea durabilă a pădurilor și sporirea stocurilor de carbon din păduri în țările în curs de dezvoltare care se bazează pe Cadrul General de la Varșovia pentru REDD+.

Regulamentul UE privind lemnul introduce trei obligații. În primul rând, interzice introducerea pe piață a lemnului recoltat în mod ilegal sau a produselor din lemn derivate din acesta. În al doilea rând, acesta cere operatorilor, definiți ca participanții de pe piață care introduc produse de lemn pe piața UE pentru prima dată, să acționeze cu prudență („due diligence”) pentru a asigura legalitatea recoltării lemnului conținut în produsele acestora. În al treilea rând, pentru a facilita trasabilitatea produselor din lemn introduse pe piață, comercianții din lanțul de aprovizionare au obligația de a ține evidența furnizorului și consumatorului lor. Regulamentul acoperă o gamă largă de produse din lemn prevăzute în anexa la acesta, utilizând codurile de Nomenclatură combinată a UE. Regulamentul prevede recunoașterea de către Comisie a organizațiilor de monitorizare, al căror rol este acela de a sprijini operatorii în îndeplinirea obligațiilor lor.

Regulamentul UE privind lemnul a fost adoptat în luna decembrie 2010 și a intrat în vigoare la 3 martie 2013. În această perioadă, Comisia a adoptat două acte fără caracter legislativ. Primul este Regulamentul de punere în aplicare 2 (UE) nr. 607/2012 din 6 iulie 2012 privind normele detaliate referitoare la sistemul due diligence și la frecvența și natura controalelor privind organizațiile de monitorizare, care a fost adoptat în temeiul articolului 18 alineatul (2) din Regulamentul UE privind lemnul și al articolelor 5 și 7 ale Deciziei 1999/468/CE de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei. Al doilea este Regulamentul delegat (UE) nr. 363/2012 al Comisiei din 23 februarie 2012 privind normele de procedură pentru recunoașterea și retragerea recunoașterii organizațiilor de monitorizare, prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 995/2010. 3 Regulamentul UE privind lemnul cere (Articolul 15 alineatul (1)) Comisiei să emită un raport cu privire la puterile delegate; prin urmare, prezentul raport se concentrează în special pe Regulamentul delegat (UE) nr. 363/2012.

2. Temeiul juridic

Prezentul raport este necesar, după cum s-a menționat anterior, conform Articolului 15 alineatul (1) din Regulamentul UE privind lemnul. În conformitate cu această prevedere, delegarea de competențe este conferită Comisiei pentru o perioadă de 7 ani începând cu data de 2 decembrie 2010, iar Comisia trebuie să emită un raport cu privire la puterile delegate, nu mai târziu de 3 luni înainte de încheierea unei perioade de trei ani de la data punerii în aplicare a regulamentului, care este decembrie 2015, întrucât regulamentul a intrat în vigoare la data de 3 martie 2013.

3. Exercitarea delegării de competențe

În conformitate cu Regulamentul UE privind lemnul, Comisia poate adopta acte delegate în ceea ce privește noi criterii relevante de evaluare a riscului care pot fi necesare pentru completarea celor deja prevăzute în regulament [articolul 6 alineatul (3)], cu privire la procedura de recunoaștere și retragerea recunoașterii organizațiilor de monitorizare și, dacă este necesar ca urmare a experienței, pentru a le modifica [articolul 8 alineatul (7)], și cu privire la lista de lemn și produse din lemn pentru care se aplică Regulamentul UE privind lemnul (articolul 14).

Comisia a adoptat un act delegat, Regulamentul delegat Nr. 363/2012 al Comisiei din 23 februarie 2012 privind normele de procedură pentru recunoașterea și retragerea recunoașterii organizațiilor de monitorizare  4 . Exercitarea acestei împuterniciri răspunde necesității de a completa cerințele și normele de procedură privitoare la recunoașterea și retragerea recunoașterii organizațiilor de monitorizare.

3. Act delegat adițional la Regulamentul (UE) nr. 995/2010

În conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul UE privind lemnul, o organizație de monitorizare are dreptul de a menține și evalua un sistem „due diligence”, de a acorda operatorilor dreptul de utilizare a acestuia, de a verifica utilizarea corespunzătoare a sistemului „due diligence” și de a lua măsuri adecvate în cazul unei utilizări necorespunzătoare a acestuia de către un operator. Articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul UE privind lemnul stabilește în plus cerințele pe care un solicitant trebuie să le îndeplinească pentru a cere recunoașterea ca organizație de monitorizare. În conformitate cu această prevedere, dacă solicitantul îndeplinește cerințele legale, Comisia, după consultarea statului membru în cauză, acordă solicitantului recunoașterea ca organizație de monitorizare.

În conformitate cu articolul 8 alineatul (4), autoritățile competente efectuează controale asupra organizațiilor de monitorizare din jurisdicția lor pentru a verifica dacă acestea îndeplinesc funcțiile și respectă cerințele prevăzute la articolul 8 alineatele (1) și (2) din Regulamentul UE privind lemnul și informează Comisia în cazul în care o organizație de monitorizare nu mai îndeplinește funcțiile și nu mai respectă cerințele [articolul 8 alineatul (5)]. Comisia retrage recunoașterea unei organizații de monitorizare, în special pe baza informațiilor furnizate în conformitate cu articolul 8 alineatul (5) din regulament, în cazul în care organizația de monitorizare în cauză nu mai îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 8 alineatele (1) și (2).

În conformitate cu articolul 8 alineatul (7) din Regulamentul UE privind lemnul, Comisia este împuternicită ca, prin intermediul unor acte delegate, să adopte reguli procedurale în completarea Regulamentului (UE) nr. 995/2010 pentru recunoașterea și retragerea recunoașterii organizațiilor de monitorizare, asigurând, în același timp, că recunoașterea și retragerea recunoașterii decurg într-o manieră corectă și transparentă.

Grupul de experți pentru lemn și produse din lemn a fost consultat cu privire la proiectul regulamentului delegat în cadrul întâlnirilor acestuia din 18 mai 2011 și 7 iulie 2011. Actul delegat a fost adoptat la 23 februarie 2012 și notificat Parlamentului European și Consiliului. Nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au emis nicio obiecție cu privire la actul delegat în perioada de 2 luni așa cum este prevăzut în Articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul UE privind lemnul. Niciuna dintre instituții nu a inițiat nicio prelungire a perioadei de 2 luni cu alte două luni suplimentare în conformitate cu aceeași dispoziție.

La expirarea perioadei de 2 luni, actul delegat a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și a intrat în vigoare la 17 mai 2012.

Comisia nu a adoptat încă acte delegate cu privire la criterii suplimentare de evaluare a riscului care ar putea fi necesare pentru completarea celor deja prevăzute în regulament [articolul 6 alineatul (3)], și cu privire la lista de lemn și produse din lemn la care se aplică Regulamentul UE privind lemnul (articolul 14), deoarece este necesară mai multă experiență în aplicarea regulamentului, pentru a se evalua necesitatea unor astfel de modificări.

4. Concluzie

Comisia și-a exercitat în mod corespunzător competențele delegate și invită Parlamentul European și Consiliul să ia cunoștință de prezentul raport.

Comisia consideră în continuare necesare competențele delegate în conformitate cu articolul 6 alineatul (3) și articolul 14 din Regulamentul UE privind lemnul, în special în scopul de modificare și/sau completare a listei de lemn și produse din lemn prevăzute în anexă. În scopul modificării anexei și, astfel, al revizuirii gamei de produse din domeniul de aplicare al regulamentului, Comisia va lua în considerare rezultatele revizuirii regulamentului așa cum sunt prezentate în documentul de lucru al serviciilor și în raport, prevăzute de articolul 20 alineatul (3) din Regulamentul UE privind lemnul.

(1)

 Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor care revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn Text cu relevanță pentru SEE (JO L 295, 12.11.2010, p. 23).

(2)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 607/2012 al Comisiei, JO L 177, 7.7.2012, p. 16-18.

(3)

Regulamentul delegat (UE) nr. 363/2012 al Comisiei, JO L 115, 27.4.2012, p. 12-16.

(4)

JO L 115, 27.4.2012, p. 12-16.

Top