Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015PC0654

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI de încheiere a unui acord sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză în temeiul articolului XXIV alineatul (6) și al articolului XXVIII din Acordul General pentru Tarife și Comerț (GATT) 1994, referitor la modificarea concesiilor din lista de angajamente a Republicii Croația în cadrul procesului său de aderare la Uniunea Europeană

    COM/2015/0654 final - 2015/0298 (NLE)

    Bruxelles, 16.12.2015

    COM(2015) 654 final

    2015/0298(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    de încheiere a unui acord sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză în temeiul articolului XXIV alineatul (6) și al articolului XXVIII din Acordul General pentru Tarife și Comerț (GATT) 1994, referitor la modificarea concesiilor din lista de angajamente a Republicii Croația în cadrul procesului său de aderare la Uniunea Europeană


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Odată cu aderarea Republicii Croația, Uniunea Europeană și-a extins uniunea vamală. Prin urmare, Uniunea Europeană a fost obligată, conform normelor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) [articolul XXIV alineatul (6) din GATT 1994], să deschidă negocieri cu membrii OMC care au drepturi de negociere în ceea ce privește tariful vamal al Croației pentru a ajunge în cele din urmă la un acord referitor la o ajustare compensatorie. O astfel de ajustare este necesară în cazul în care adoptarea regimului tarifar extern al UE duce la creșterea tarifelor peste nivelul pe care țara aflată în curs de aderare s-a angajat să îl respecte în cadrul OMC.

    La 15 iulie 2013, Consiliul a autorizat Comisia să deschidă negocieri în temeiul articolului XXIV alineatul (6) din GATT 1994. Comisia a negociat cu membrii OMC, deținători de drepturi de negociere, cu privire la retragerea unor concesii specifice legate de retragerea listei de angajamente a Republicii Croația în cursul procesului său de aderare la Uniunea Europeană.

    Negocierile cu Republica Populară Chineză au condus la un proiect de acord sub forma unui schimb de scrisori, care a fost parafat la 7 octombrie 2015 la Bruxelles (denumit în continuare „acordul”). În consecință, prezenta propunere solicită Consiliului adoptarea unei decizii de încheiere a acordului sub forma unui schimb de scrisori cu Republica Populară Chineză. În paralel se transmite, de asemenea, o propunere separată privind semnarea acestui acord.

       Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

    Propunerea este în concordanță cu practica urmată în cadrul extinderilor anterioare ale UE.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Propunerea urmează practica UE, care este în concordanță cu acțiunea externă și cu politicile industriale și agricole ale UE.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temei juridic

    Articolul 207 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), coroborat cu articolul 218 alineatul (5) din TFUE pentru semnarea acordurilor internaționale.

    Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă)

    Propunerea este de competența exclusivă a Uniunii, în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (e) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.

    Proporționalitate

    Republica Populară Chineză a fost afectată de retragerea concesiilor Croației. Ajustările compensatorii nu depășesc drepturile Chinei în această privință. Propunerea respectă principiul proporționalității.

    Alegerea instrumentului

    În temeiul articolului 218 alineatul (5) din TFUE, este necesară o decizie a Consiliului de încheiere a acordului.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Consultarea părților interesate

    Consiliul (Comitetul pentru politică comercială) a fost consultat periodic cu privire la conținutul și la progresul negocierilor. Parlamentul European (comisia INTA) a fost informat în acest sens.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    A se vedea fișa financiară.

    5.ALTE ELEMENTE

    Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

    Prezenta propunere solicită Consiliului adoptarea unei decizii de încheiere a acordului sub forma unui schimb de scrisori cu Republica Populară Chineză. În paralel, se transmite Consiliului și o propunere separată privind semnarea acestui acord.

    În cazul produselor industriale, rezultatele acordului vor trebui să fie incluse în anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun, prin intermediul unui regulament de punere în aplicare al Comisiei care să modifice anexa, în temeiul articolului 9 din regulament, pentru a reduce valoarea taxei convenționale stabilite în Tariful vamal comun după cum urmează:

    la linia tarifară 6404 19 90 (încălțăminte cu tălpi exterioare din cauciuc sau material plastic - altele), reducerea actualei taxe consolidate a UE de la 17 % la 16,9 %;

    la linia tarifară 8415 10 90 (mașini și aparate pentru condiționarea aerului, de perete sau de fereastră, de tipul „split-system”), reducerea actualei taxe consolidate a UE de la 2,7 % la 2,5 %.

    În cazul creșterilor contingentelor agricole, Comisia va adopta un regulament de punere în aplicare pentru a deschide și a gestiona următoarele contingente, în temeiul articolului 187 litera (a) din Regulamentul privind organizarea comună unică a piețelor (OCP) [Regulamentul (UE) nr. 1308/2013]:

    la linia tarifară 0703 20 00, se adaugă 2 150 de tone la cantitatea alocată Republicii Populare Chineze în cadrul contingentului tarifar al UE pentru usturoi, menținânduse rata actuală aplicabilă în cadrul contingentului de 9,6 %;

    se adaugă 650 de tone la cantitatea alocată Republicii Populare Chineze în cadrul contingentului tarifar al UE pentru ciuperci din specia Agaricus, preparate, conservate sau conservate provizoriu, menținându-se ratele actuale aplicabile în cadrul contingentului.

    Aceste măsuri de punere în aplicare sunt în curs de pregătire în paralel cu prezenta propunere.

    2015/0298 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    de încheiere a unui acord sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză în temeiul articolului XXIV alineatul (6) și al articolului XXVIII din Acordul General pentru Tarife și Comerț (GATT) 1994, referitor la modificarea concesiilor din lista de angajamente a Republicii Croația în cadrul procesului său de aderare la Uniunea Europeană

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborat cu articolul 218 alineatul (6) litera (a) punctul (v),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    având în vedere aprobarea Parlamentului European 1 ,

    întrucât:

    (1)La 15 iulie 2013, Consiliul a autorizat Comisia să deschidă negocieri cu anumite alte state membre ale Organizației Mondiale a Comerțului în temeiul articolului XXIV alineatul (6) din Acordul General pentru Tarife și Comerț (GATT) 1994, în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Croația.

    (2)Negocierile au fost conduse de Comisie în cadrul directivelor de negociere emise de Consiliu.

    (3)Respectivele negocieri s-au încheiat și, la 7 octombrie 2015, a fost parafat un acord sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză în temeiul articolului XXIV alineatul (6) și al articolului XXVIII din Acordul General pentru Tarife și Comerț (GATT) 1994, referitor la modificarea concesiilor din lista de angajamente a Republicii Croația în cadrul procesului său de aderare la Uniunea Europeană.

    (4)Acordul a fost semnat, în numele Uniunii Europene, la […], sub rezerva încheierii lui la o dată ulterioară, în conformitate cu Decizia […] a Consiliului.

    (5)Acordul ar trebui încheiat,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Se încheie acordul sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză în temeiul articolului XXIV alineatul (6) și al articolului XXVIII din Acordul General pentru Tarife și Comerț (GATT) 1994, referitor la modificarea concesiilor din lista de angajamente a Republicii Croația în cadrul procesului său de aderare la Uniunea Europeană.

    Textul acordului este anexat la prezenta decizie.

    Articolul 2

    Președintele Consiliului desemnează persoana împuternicită să efectueze, în numele Uniunii Europene, notificarea prevăzută în acord, prin care se exprimă consimțământul Uniunii Europene de a-și asuma obligații în temeiul acordului.

    Articolul 3

    Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării sale. Aceasta se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Data intrării în vigoare a acordului se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Adoptat la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    FIȘĂ FINANCIARĂ

    DATA: 16.10.2015

    1.

    LINIE BUGETARĂ:

    Capitolul 12 – Taxe vamale și alte taxe

    2.

    TITLU:

    Propunere de decizie a Consiliului de încheiere a unui acord sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză în temeiul articolului XXIV alineatul (6) și al articolului XXVIII din Acordul General pentru Tarife și Comerț (GATT) 1994, referitor la modificarea concesiilor din lista de angajamente a Republicii Croația în cadrul procesului său de aderare la Uniunea Europeană

    3.

    TEMEI JURIDIC:

    Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolele 207 și 218.

    4.

    OBIECTIVE:

    Încheierea acordului sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză.

    5.

    IMPLICAȚII FINANCIARE

    EXERCIȚIUL FINANCIAR ÎN CURS 2015
    (milioane EUR)

    EXERCIȚIUL FINANCIAR URMĂTOR 2016

    (milioane EUR)

    EXERCIȚIUL FINANCIAR 2017

    (milioane EUR)

    5.0

    CHELTUIELI

    -    DIN BUGETUL UE
    (RESTITUIRI/INTERVENȚII)

    -    DIN BUGETELE NAȚIONALE

    -    ALTELE





    -





    -





    -

    5.1

    VENITURI

    -    RESURSE PROPRII ALE UE
    (REDEVENȚE/TAXE VAMALE)

    -    LA NIVEL NAȚIONAL


    -


    - 2,45

    - 4,9

    5.0.1

    CHELTUIELI ESTIMATE

    5.1.1

    VENITURI ESTIMATE

    -

    -

    -

    5.2

    METODA DE CALCUL: -

    6.0

    POATE FI FINANȚAT PROIECTUL DIN CREDITE ÎNSCRISE ÎN CAPITOLUL CORESPUNZĂTOR DIN BUGETUL ACTUAL?

    NU

    6.1

    POATE FI FINANȚAT PROIECTUL PRIN TRANSFER ÎNTRE CAPITOLELE BUGETULUI ACTUAL?

    NU

    6.2

    VA FI NECESAR UN BUGET SUPLIMENTAR?

    NU

    6.3

    VOR TREBUI INCLUSE CREDITE ÎN BUGETELE VIITOARE?

    NU

    OBSERVAȚII:

    În urma aderării Republicii Croația, Uniunea Europeană și-a extins uniunea vamală. Prin urmare, Uniunea Europeană a fost obligată, conform normelor OMC [articolul XXIV alineatul (6) din GATT 1994], să deschidă negocieri cu membrii OMC care au drepturi de negociere în listele de angajamente ale oricăruia din statele membre aderente pentru a ajunge la un acord privind ajustările compensatorii. Negocierile cu Republica Populară Chineză au condus la prezentul acord, care conține următoarele elemente:


    - o creștere a volumelor contingentelor existente alocate Chinei pentru usturoi și ciuperci;
    - o reducere tarifară de - 0,1 % pentru articolele de încălțăminte clasificate la linia tarifară 6404
    19 90;
    - o reducere tarifară de - 0,2 % pentru mașinile și aparatele pentru condiționarea aerului clasificate la linia tarifară 8415 10 90.

    Se preconizează că aceste măsuri vor intra în vigoare în cea de-a doua jumătate a anului 2016.

    (1) JO C […], […], p. […].
    Top

    Bruxelles, 16.12.2015

    COM(2015) 654 final

    ANEXĂ

    la

    Propunerea de decizie a Consiliului

    de încheiere a unui acord sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză în temeiul articolului XXIV alineatul (6) și al articolului XXVIII din Acordul General pentru Tarife și Comerț (GATT) 1994, referitor la modificarea concesiilor din lista de angajamente a Republicii Croația în cadrul procesului său de aderare la Uniunea Europeană


    ACORD SUB FORMA UNUI SCHIMB DE SCRISORI

    între Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză în temeiul articolului XXIV alineatul (6) și al articolului XXVIII din Acordul General pentru Tarife și Comerț (GATT) 1994, referitor la modificarea concesiilor din lista de angajamente a Republicii Croația în cadrul procesului său de aderare la Uniunea Europeană

    A. Scrisoare din partea Uniunii Europene

    […], […]

    Stimată doamnă/Stimate domn,

    În urma negocierilor purtate în temeiul articolului XXIV alineatul (6) și al articolului XXVIII din Acordul General pentru Tarife și Comerț 1994 (GATT) referitor la modificarea listei de angajamente a Republicii Croația în cadrul procesului său de aderare la Uniunea Europeană, am onoarea să propun următoarele:

    Uniunea Europeană va include în lista sa de angajamente, pentru teritoriul vamal al UE 28, angajamentele cuprinse în lista de angajamente UE 27, cu următoarele modificări:

    la linia tarifară 0703 20 00, se adaugă 2 150 de tone la cantitatea alocată Republicii Populare Chineze în cadrul contingentului tarifar al UE pentru usturoi, menținânduse rata actuală aplicabilă în cadrul contingentului de 9,6 %;

    se adaugă 650 de tone (greutatea netă a produsului scurs) la cantitatea alocată Republicii Populare Chineze în cadrul contingentului tarifar al UE pentru ciuperci din specia Agaricus, preparate, conservate sau conservate provizoriu:

    poziția tarifară 0711 51 00, rată în afara contingentului de 9,6 + 191 EUR/100 kg/net eda, rată aplicabilă în cadrul contingentului de 12 %,

    poziția tarifară 2003 10 20, rată în afara contingentului de 18,4 + 191 EUR/100 kg/net eda, rată aplicabilă în cadrul contingentului de 23 %,

    poziția tarifară 2003 10 30, rată în afara contingentului de 18,4 + 222 EUR/100 kg/net eda, rată aplicabilă în cadrul contingentului de 23 %;

    la linia tarifară 6404 19 90 (încălțăminte cu tălpi exterioare din cauciuc sau material plastic - altele), reducerea actualei taxe consolidate a UE de la 17 % la 16,9 %;

    la linia tarifară 8415 10 90 (mașini și aparate pentru condiționarea aerului, de perete sau de fereastră, de tipul „split-system”), reducerea actualei taxe consolidate a UE de la 2,7 % la 2,5 %.

    Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză își notifică reciproc încheierea procedurilor lor interne în vederea intrării în vigoare a acordului. Prezentul acord intră în vigoare la 14 zile de la data primirii ultimei notificări.

    V-am rămâne îndatorați dacă ați binevoi să ne confirmați acordul guvernului dumneavoastră cu privire la conținutul prezentei scrisori. Dacă este cazul, prezenta scrisoare și confirmarea dumneavoastră vor constitui împreună un acord sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză.

    Vă rugăm să acceptați, stimată doamnă/stimate domn, expresia înaltei noastre considerații.

    Pentru Uniunea Europeană

    B. Scrisoare din partea Republicii Populare Chineze

    […], […]

    Stimată doamnă/Stimate domn,

    Am onoarea de a confirma primirea scrisorii dumneavoastră din […], cu următorul text:

    „În urma negocierilor purtate în temeiul articolului XXIV alineatul (6) și al articolului XXVIII din Acordul General pentru Tarife și Comerț 1994 (GATT) referitor la modificarea listei de angajamente a Republicii Croația în cadrul procesului său de aderare la Uniunea Europeană, am onoarea să propun următoarele:

    Uniunea Europeană va include în lista sa de angajamente, pentru teritoriul vamal al UE 28, angajamentele cuprinse în lista de angajamente UE 27, cu următoarele modificări:

    la linia tarifară 0703 20 00, se adaugă 2 150 de tone la cantitatea alocată Republicii Populare Chineze în cadrul contingentului tarifar al UE pentru usturoi, menținânduse rata actuală aplicabilă în cadrul contingentului de 9,6 %;

    se adaugă 650 de tone (greutatea netă a produsului scurs) la cantitatea alocată Republicii Populare Chineze în cadrul contingentului tarifar al UE pentru ciuperci din specia Agaricus, preparate, conservate sau conservate provizoriu:

    poziția tarifară 0711 51 00, rată în afara contingentului de 9,6 + 191 EUR/100 kg/net eda, rată aplicabilă în cadrul contingentului de 12 %,

    poziția tarifară 2003 10 20, rată în afara contingentului de 18,4 + 191 EUR/100 kg/net eda, rată aplicabilă în cadrul contingentului de 23 %,

    poziția tarifară 2003 10 30, rată în afara contingentului de 18,4 + 222 EUR/100 kg/net eda, rată aplicabilă în cadrul contingentului de 23 %;

    la linia tarifară 6404 19 90 (încălțăminte cu tălpi exterioare din cauciuc sau material plastic - altele), reducerea actualei taxe consolidate a UE de la 17 % la 16,9 %;

    la linia tarifară 8415 10 90 (mașini și aparate pentru condiționarea aerului, de perete sau de fereastră, de tipul „split-system”), reducerea actualei taxe consolidate a UE de la 2,7 % la 2,5 %.

    Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză își notifică reciproc încheierea procedurilor lor interne în vederea intrării în vigoare a acordului. Prezentul acord intră în vigoare la 14 zile de la data primirii ultimei notificări.

    V-am rămâne îndatorați dacă ați binevoi să ne confirmați acordul guvernului dumneavoastră cu privire la conținutul prezentei scrisori. Dacă este cazul, prezenta scrisoare și confirmarea dumneavoastră vor constitui împreună un acord sub forma unui schimb de scrisori între Uniunea Europeană și Republica Populară Chineză.”

    Am onoarea să confirm acordul guvernului meu cu privire la conținutul scrisorii de mai sus.

    Pentru Republica Populară Chineză

    Top