COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 2.9.2015
COM(2015) 413 final
2015/0184(NLE)
Propunere de
REGULAMENT AL CONSILIULUI
de stabilire, pentru 2016, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupe de stocuri de pește, aplicabile în Marea Baltică
EXPUNERE DE MOTIVE
1.CONTEXTUL PROPUNERII
•Motivele și obiectivele propunerii
În conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, exploatarea resurselor biologice marine vii trebuie să ducă la refacerea și menținerea populațiilor de specii recoltate peste nivelurile care permit obținerea producției maxime durabile. Un instrument important în acest sens îl constituie stabilirea anuală a posibilităților de pescuit sub forma capturilor totale admisibile (TAC) și a cotelor.
Obiectivul prezentei propuneri este de a stabili, pentru 2016, posibilitățile de pescuit ale statelor membre pentru stocurile de pește cele mai importante din punct de vedere comercial din Marea Baltică. Pentru a simplifica și a clarifica deciziile anuale privind TAC și cotele, începând cu 2006 posibilitățile de pescuit în Marea Baltică sunt stabilite printr-un regulament separat.
•Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică
Propunerea stabilește cote la niveluri compatibile cu obiectivele Regulamentului (UE) nr. 1380/2013 din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului. Propunerea ține seama de recentele modificări introduse de Regulamentul (UE) 2015/812, care a eliminat sistemul efortului de pescuit pentru stocurile de cod din Marea Baltică [articolul 4 alineatul (4) litera (c)].
•Coerența cu celelalte politici ale Uniunii
Măsurile propuse sunt conforme cu obiectivele și normele politicii comune în domeniul pescuitului și cu politica de dezvoltare durabilă a Uniunii.
2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE
•Temei juridic
Articolul 43 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).
•Subsidiaritate (pentru competență neexclusivă)
Propunerea intră în competența exclusivă a Uniunii, în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (d) din TFUE. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.
•Proporționalitatea
Propunerea respectă principiul proporționalității din următoarele motive.
Politica comună în domeniul pescuitului este o politică comună. În conformitate cu articolul 43 alineatul (3) din TFUE, Consiliului îi revine obligația de a adopta măsuri privind stabilirea și repartizarea posibilităților de pescuit.
Regulamentul în cauză al Consiliului alocă posibilități de pescuit statelor membre. Având în vedere articolul 16 alineatele (6) și (7) și articolul 17 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, statele membre au libertatea de a repartiza aceste posibilități între regiuni sau operatori, conform criteriilor stabilite la articolele menționate. Prin urmare, statele membre au o libertate mare de manevră în luarea deciziilor legate de modelul socioeconomic pe care îl aleg pentru exploatarea posibilităților de pescuit care le sunt alocate.
Propunerea nu are implicații financiare noi pentru statele membre. Acest regulament este adoptat anual de Consiliu, iar mijloacele publice și private necesare pentru punerea sa în aplicare există deja.
•Alegerea instrumentului
Instrument propus: regulament.
Prezentul document este o propunere privind gestionarea pescuitului în temeiul articolului 43 alineatul (3) din TFUE.
3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI
•Consultări cu părțile interesate
Consiliul consultativ pentru Marea Baltică (CCMB) a fost consultat în cadrul întrunirii Grupului comun de lucru pentru resurse demersale/pelagice din iunie 2015 pe baza comunicării Comisiei intitulată „Consultare privind posibilitățile de pescuit pentru 2016 în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului” [COM(2015) 239 final]. Fundamentul științific al propunerii a fost furnizat de ICES. Opiniile preliminare exprimate cu privire la toate stocurile de pește vizate au fost analizate și luate în considerare la elaborarea propunerii, în măsura în care acest lucru a fost posibil fără a contraveni politicilor existente în domeniu și fără provoca deteriorarea situației resurselor vulnerabile.
Avizul științific privind limitările capturilor a fost, de asemenea, discutat cu statele membre în cadrul forumului BALTFISH din iunie 2015.
•Obținerea și utilizarea expertizei
Organizația științifică consultată a fost Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES).
În fiecare an, Uniunea solicită avize științifice din partea ICES în legătură cu situația stocurilor de pește importante. Avizele primite acoperă toate stocurile de pește din Marea Baltică pentru care sunt propuse TAC.
•Evaluarea impactului
Volumul total al posibilităților de pescuit în Marea Baltică propus pentru 2016, exprimat în tone, va scădea cu 15 % în comparație cu 2015 și va fi stabilit la nivelul de aproximativ 570 de mii de tone. Aceste posibilități de pescuit exprimate în număr de pești vor crește cu 6 %, atingând cifra de 115 874 de bucăți.
Atunci când calculul se face pe baza stocurilor, se observă o creștere a cotelor pentru două stocuri de hering nordic – în medie cu 10 % și pentru stocurile de somon din bazinul principal – 10 % și de cambulă de Baltica – 18 %, precum și reduceri în ceea ce privește stocurile de hering nordic din Golful Botnic și Golful Riga – cu 28 % în medie, de somon din Golful Finlandei – cu 24 %, de cod estic – cu 20 % și de șprot – cu 14 %).
Pe baza prețurilor medii ale peștelui debarcat observate în 2013 în opt țări de la Marea Baltică, valoarea posibilităților de pescuit pentru 2016 se va ridica la aproximativ 256 de milioane EUR, ceea ce reprezintă o scădere de 19 %. Cea mai mare scădere se observă în cazul TAC pentru heringul nordic din Golful Botnic, și anume de la 62 de milioane EUR în 2015 la 38 de milioane EUR în 2016. Cu toate acestea, având în vedere că, în 2014, cota de hering nordic nu a fost utilizată în întregime și presupunând că rata de captură va rămâne aceeași în 2016, scăderea valorii cotei va fi mai puțin semnificativă. Deși cota de șprot urmează să scadă cu 14 %, valoarea cotei va crește cu aproximativ 100 de mii EUR. Acest lucru se datorează creșterii cu 17 % a prețului, care era de 289 EUR/tonă în 2013.
Propunerea nu reflectă numai preocupări pe termen scurt, ci se înscrie într-o abordare pe termen mai lung, care urmărește reducerea treptată a activităților de pescuit și menținerea lor la niveluri sustenabile pe termen lung. Prin urmare, abordarea adoptată în conformitate cu propunerea va determina pe termen mediu și lung un efort de pescuit stabil și cote mai ridicate. Pe termen lung, această abordare ar urma să determine o creștere a sustenabilității activităților de pescuit și a cantităților debarcate.
•Adecvarea reglementărilor și simplificarea
Propunerea prevede în continuare simplificarea procedurilor administrative pentru autoritățile publice (ale UE sau naționale), deoarece cuprinde dispoziții similare cu cele din regulamentul din 2015 privind posibilitățile de pescuit în Marea Baltică.
Prezentul regulament simplifică gestionarea pescuitului întrucât nu mai limitează pescuitul prin stabilirea unui număr fix de zile pe mare pe care navele de pescuit le pot consacra activităților de pescuit, ca în anii trecuți. Acest lucru va reduce sarcina administrativă care le revine statelor membre. Potrivit concluziilor specialiștilor, absența limitării efortului de pescuit nu va periclita situația stocurilor, deoarece monitorizarea eficientă a utilizării cotelor este suficientă pentru a controla presiunea activităților de pescuit asupra stocurilor.
Întrucât propunerea se referă la un regulament anual pentru anul 2016, aceasta nu conține o clauză de revizuire.
4.IMPLICAȚIILE BUGETARE
Propunerea nu are implicații pentru bugetul UE.
5.ALTE ELEMENTE
•Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare
Monitorizarea utilizării posibilităților de pescuit sub formă de TAC și de cote a fost stabilită prin Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului.
•Descrierea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii
Propunerea stabilește posibilitățile de pescuit ale statelor membre pentru anumite stocuri de pește sau grupe de stocuri de pește din Marea Baltică pentru 2016.
Obligația de debarcare pentru stocurile capturate în anumite zone de pescuit a început să devină aplicabilă de la 1 ianuarie 2015. În Marea Baltică, aceste zone de pescuit acoperă stocurile pentru care sunt prevăzute TAC și cote în prezentul regulament, și anume: pescuitul de specii pelagice mici (stocurile de hering nordic și de șprot), pescuitul de somon (stocurile de somon) și pescuitul de cod (stocurile de cod), specia fiind cea care determină zona de pescuit. Capturile de specii care nu definesc zonele de pescuit, dar pentru care sunt prevăzute TAC, și anume cambula de Baltica, vor face obiectul obligației de debarcare în Marea Baltică începând cu 1 ianuarie 2017, după cum se prevede în Regulamentul delegat (UE) nr. 1396/2014 al Comisiei.
Odată cu introducerea obligației de debarcare, în conformitate cu articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, posibilitățile de pescuit propuse reflectă trecerea de la cantitatea debarcată la cantitatea capturată. Această modificare a fost utilizată în cazul reglementărilor privind posibilitățile de pescuit pentru 2015 și nu mai este aplicabilă stocurilor menționate anterior.
Posibilitățile de pescuit ar trebui stabilite totodată în conformitate cu articolul 16 alineatele (1) (referitor la principiul stabilității relative) și (4) (referitor la obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului și la regulile prevăzute în planurile multianuale).
Cifrele propuse reflectă avizele științifice actuale și rezultatul consultării cu CCMB. Acolo unde este cazul, pentru a stabili cotele UE pentru stocurile gestionate în comun cu Federația Rusă, cantitățile respective din aceste stocuri au fost deduse din TAC recomandate de ICES.
Având în vedere intenția Comisiei de a asigura utilizarea sustenabilă a resurselor halieutice în conformitate cu politica Uniunii și cu angajamentele internaționale, menținând totodată posibilitățile de pescuit la niveluri stabile, variațiile anuale ale TAC sunt limitate, pe cât posibil, ținând cont de situația fiecărui stoc.
TAC și cotele alocate statelor membre sunt indicate în anexa la regulament.
Toate cele cinci stocuri pelagice (patru stocuri de hering nordic și un stoc de șprot) și stocurile cambulă de Baltica și de somon din bazinul principal din Marea Baltică trebuie pescuite la nivelurile MSY în 2016, prin urmare TAC propuse corespund mortalității prin pescuit la nivelul MSY. TAC pentru somonul din Golful Finlandei și pentru codul estic corespund abordării dezvoltate de ICES, care se aplică stocurilor cu date limitate. ICES mai trebuie să clarifice avizele și TAC pentru stocul de cod vestic.
Date fiind schimbările intervenite în biologia stocului de cod estic, ICES nu a oferit puncte de referință biologice pentru acest stoc, mai exact mortalitatea reală prin pescuit. Planul a fost elaborat plecând de la premisa unei creșteri stabile a stocului de cod, premisă care nu mai este valabilă. În ultimii ani, după cum a recunoscut ICES, ritmul de creștere a stocului de cod estic s-a redus puternic și punctele de referință biologice nu mai pot fi stabilite. Prin urmare, potrivit ICES, planul multianual pentru stocurile de cod din Marea Baltică nu poate fi utilizat ca bază a unui aviz pentru stocul de cod estic și, în schimb, ICES a recomandat TAC urmând abordarea bazată pe date limitate. Ca urmare a acestui fapt, articolele 6, 7 și 8 din planul multianual nu pot fi aplicate pentru stocul de cod estic în 2016, deoarece regulile de stabilire a TAC cuprinse în plan se bazează pe aceste puncte de referință. Prin urmare, în așteptarea unei propuneri privind un nou plan multianual pentru Marea Baltică și pentru a se evita supraexploatarea stocului de cod estic din cauza absenței TAC aferente, este oportun ca posibilitățile de pescuit să fie stabilite pe baza abordării dezvoltate de ICES, în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din plan și cu articolul 43 alineatul (3) din tratat.
Regulamentul (CE) nr. 847/96 al Consiliului a introdus condiții suplimentare pentru gestionarea interanuală a capturilor totale admisibile, inclusiv dispoziții privind flexibilitatea prevăzute la articolele 3 și 4 pentru stocurile cu TAC de precauție, respectiv pentru cele cu TAC analitice. În temeiul articolului 2 din regulamentul respectiv, atunci când stabilește TAC, Consiliul decide cu privire la stocurile pentru care nu se aplică articolele 3 și 4, în special în funcție de starea biologică a stocurilor. Mai recent, mecanismul de flexibilitate a fost introdus pentru toate stocurile care fac obiectul obligației de debarcare, prin articolul 15 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013. Prin urmare, pentru a se evita o flexibilitate excesivă care ar submina principiul exploatării raționale și responsabile a resurselor biologice marine vii și ar împiedica realizarea obiectivelor politicii comune în domeniul pescuitului, ar trebui clarificat faptul că articolele 3 și 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 se aplică numai atunci când statele membre nu utilizează flexibilitatea de la an la an prevăzută la articolul 15 alineatul (9) din Regulamentul 1380/2013.
2015/0184 (NLE)
Propunere de
REGULAMENT AL CONSILIULUI
de stabilire, pentru 2016, a posibilităților de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupe de stocuri de pește, aplicabile în Marea Baltică
CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (3),
având în vedere propunerea Comisiei Europene,
întrucât:
(1)În conformitate cu articolul 43 alineatul (3) din Consiliul, la propunerea Comisiei, adoptă măsurile privind stabilirea și repartizarea posibilităților de pescuit.
(2)Articolul 6 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului prevede că măsurile privind conservarea și exploatarea sustenabilă a resurselor biologice marine trebuie adoptate ținând seama de avizele științifice, tehnice și economice disponibile, inclusiv, atunci când este cazul, de rapoartele elaborate de Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP) și de alte organisme consultative, precum și de avizele primite din partea consiliilor consultative înființate pentru zonele geografice sau sferele de competență pertinente.
(3)Consiliului îi revine obligația de a adopta măsuri privind stabilirea și alocarea posibilităților de pescuit, inclusiv anumite condiții legate funcțional de acestea, după caz. În conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, posibilitățile de pescuit ar trebui alocate statelor membre într-un mod care să asigure fiecărui stat membru o relativă stabilitate a activităților de pescuit pentru fiecare stoc de pește sau activitate de pescuit și ținând seama în mod adecvat de obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului (PCP) stabilite în regulamentul respectiv.
(4)Prin urmare, capturile totale admisibile (TAC) ar trebui să fie stabilite, în concordanță cu Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, pe baza avizelor științifice disponibile, ținându-se seama de aspectele biologice și socioeconomice și asigurându-se totodată un tratament echitabil pentru toate sectoarele de pescuit, precum și pe baza opiniilor exprimate cu ocazia consultării părților interesate.
(5)Posibilitățile de pescuit pentru stocurile care fac obiectul unor planuri multianuale ar trebui stabilite în conformitate cu regulile prevăzute în planurile respective. Prin urmare, limitele de captură pentru stocurile de cod din Marea Baltică ar trebui stabilite în conformitate cu normele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1098/2007 al Consiliului.
(6)Din cauza modificărilor intervenite în biologia stocului de cod estic, Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime („ICES”) nu a putut stabili puncte de referință biologice pentru stocurile de cod din subdiviziunile ICES 25-32 și, în schimb, a recomandat ca TAC pentru acest stoc de cod să se stabilească conform abordării bazate pe date limitate. Absența unor puncte de referință biologice a făcut imposibilă respectarea regulilor de stabilire și de alocare a posibilităților de pescuit pentru stocurile de cod din respectivele subdiviziuni stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1098/2007. Întrucât, în absența stabilirii și alocării posibilităților de pescuit, sustenabilitatea stocului de cod ar putea fi grav amenințată, este oportun ca TAC să fie stabilite conform abordării bazate pe date limitate, la un nivel corespunzător abordării dezvoltate și recomandate de ICES.
(7)Utilizarea posibilităților de pescuit prevăzute în prezentul regulament este reglementată de Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 al Consiliului, în special de articolele 33 și 34, în ceea ce privește înregistrarea capturilor și a efortului de pescuit și transmiterea către Comisie a datelor privind epuizarea posibilităților de pescuit. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să specifice codurile legate de debarcarea capturilor care fac obiectul prezentului regulament, pe care statele membre trebuie să le utilizeze atunci când transmit date Comisiei.
(8)Regulamentul (CE) nr. 847/96 al Consiliului a introdus condiții suplimentare pentru gestionarea interanuală a TAC, inclusiv, la articolele 3 și 4, dispoziții privind flexibilitatea pentru TAC de precauție și analitice. În temeiul articolului 2 din regulamentul respectiv, la stabilirea TAC, Consiliul trebuie să decidă cu privire la stocurile pentru care nu se aplică articolul 3 sau 4, în special în funcție de starea biologică a stocurilor. Mai recent, articolul 15 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 a introdus un mecanism de flexibilitate de la an la an pentru toate stocurile care fac obiectul obligației de debarcare. Pentru a se evita o flexibilitate excesivă care ar submina principiul exploatării raționale și responsabile a resurselor biologice marine vii, ar împiedica realizarea obiectivelor PCP și ar deteriora starea biologică a stocurilor, ar trebui să se prevadă că articolele 3 și 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 se aplică TAC analitice numai atunci când flexibilitatea de la an la an prevăzută la articolul 15 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 nu este utilizată.
(9)Pentru a se evita întreruperea activităților de pescuit și pentru a li se asigura pescarilor din Uniune mijloace suficiente de subzistență, prezentul regulament ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2016. Din motive de urgență, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare imediat după publicarea sa,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Capitolul I
Dispoziții generale
Articolul 1
Obiect
Prezentul regulament stabilește, pentru 2016, posibilitățile de pescuit pentru anumite stocuri de pește și grupe de stocuri de pește din Marea Baltică.
Articolul 2
Domeniu de aplicare
Prezentul regulament se aplică navelor de pescuit ale Uniunii care își desfășoară activitatea în Marea Baltică.
Articolul 3
Definiții
În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:
(1)
„ICES” înseamnă Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime;
(2)„Marea Baltică” înseamnă zonele ICES IIIb, IIIc și IIId;
(3)„subdiviziune” înseamnă o subdiviziune ICES din Marea Baltică, astfel cum este definită în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2187/2005 al Consiliului;
(4)„navă de pescuit” înseamnă orice navă echipată pentru exploatarea comercială a resurselor biologice marine;
(5)„navă de pescuit a Uniunii” înseamnă o navă de pescuit care arborează pavilionul unui stat membru și care este înmatriculată în Uniune;
(6)„stoc” înseamnă o resursă biologică marină existentă într-o anumită zonă de gestionare;
(7)„captură totală admisibilă” (TAC) înseamnă cantitatea din fiecare stoc care poate fi:
(i)capturată pe durata unui an, în cazul zonelor de pescuit care fac obiectul unei obligații de debarcare în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013; sau
(ii)debarcată pe durata unui an, în cazul zonelor de pescuit care nu fac obiectul unei obligații de debarcare în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013;
(8)„cotă” înseamnă o proporție din TAC alocată Uniunii, unui stat membru sau unei țări terțe.
Capitolul II
Posibilități de pescuit
Articolul 4
TAC și alocări
TAC, cotele și, dacă este cazul, condițiile legate funcțional de acestea sunt stabilite în anexă.
Articolul 5
Dispoziții speciale privind alocările
Alocarea posibilităților de pescuit între statele membre conform prezentului regulament nu aduce atingere:
(a)schimburilor efectuate în temeiul articolului 16 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013;
(b)deducerilor și realocărilor efectuate în temeiul articolului 37 din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009;
(c)debarcărilor suplimentare autorizate în temeiul articolului 3 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 sau al articolului 15 alineatul (9) din Regulamentul 1380/2013;
(d)cantităților reținute în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 sau transferate în temeiul articolului 15 alineatul (9) din Regulamentul 1380/2013;
(e)deducerilor efectuate în temeiul articolelor 105, 106 și 107 din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009.
Articolul 6
Condiții pentru debarcarea capturilor și a capturilor accidentale care nu fac obiectul obligației de debarcare
Capturile și capturile accidentale de cambulă de Baltica sunt reținute la bord sau debarcate numai dacă au fost efectuate de nave ale Uniunii care arborează pavilionul unui stat membru care dispune de o cotă și cu condiția ca această cotă să nu fie epuizată.
Capitolul III
Dispoziții finale
Articolul 7
Transmiterea datelor
Atunci când, în conformitate cu articolele 33 și 34 din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009, statele membre transmit Comisiei date privind cantitățile capturate sau debarcate din stocuri, ele utilizează codurile stocurilor prevăzute în anexa la prezentul regulament.
Articolul 8
Flexibilitate
1.Cu excepția cazului în care anexa la prezentul regulament conține dispoziții contrare, articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 se aplică stocurilor care fac obiectul unor TAC de precauție, iar articolul 3 alineatele (2) și (3) și articolul 4 din regulamentul respectiv se aplică stocurilor care fac obiectul unor TAC analitice.
2.Cu toate acestea, articolul 3 alineatele (2) și (3) și articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 847/96 nu se aplică în cazul în care un stat membru utilizează flexibilitatea de la an la an prevăzută la articolul 15 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013.
Articolul 9
Intrarea în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament se aplică de la 1 ianuarie 2016.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles,
Pentru Consiliu
Președintele