Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0561

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU privind aplicarea Regulamentului (UE) nr. 479/2013 din 13 mai 2013 privind derogarea de la obligativitatea prezentării declarațiilor sumare de intrare și de ieșire pentru mărfurile din Uniune care sunt transportate prin coridorul Neum

COM/2015/0561 final

Bruxelles, 11.11.2015

COM(2015) 561 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU

privind aplicarea Regulamentului (UE) nr. 479/2013 din 13 mai 2013 privind derogarea de la obligativitatea prezentării declarațiilor sumare de intrare și de ieșire pentru mărfurile din Uniune care sunt transportate prin coridorul Neum


RAPORT AL COMISIEI CĂTRE CONSILIU

privind aplicarea Regulamentului (UE) nr. 479/2013 din 13 mai 2013 privind derogarea de la obligativitatea prezentării declarațiilor sumare de intrare și de ieșire pentru mărfurile din Uniune care sunt transportate prin coridorul Neum

1.Introducere

Regulamentul (UE) nr. 479/2013 al Consiliului din 13 mai 2013 (regulamentul Neum) a fost adoptat pe baza articolului 43 din Actul de aderare a Republicii Croația la Uniunea Europeană. El prevede un regim special privind obligația de a prezenta declarații sumare de intrare și de ieșire pentru mărfurile care traversează coridorul Neum, prin derogare de la anumite dispoziții din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar 1 (CVC) și din Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei de stabilire a unor dispoziții de aplicare a Codului Vamal Comunitar (DACV) 2 .

În conformitate cu articolul 6 din regulamentul Neum, Republica Croația s-a angajat să monitorizeze în mod riguros aplicarea regulamentului și să informeze Comisia Europeană, până în martie 2014, cu privire la neregulile constatate și la măsurile luate pentru a le remedia. În conformitate cu articolul 7, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a regulamentului, Comisia urma să prezinte Consiliului un raport de evaluare a aplicării regulamentului.

Prezentul raport conține această evaluare. El oferă o imagine de ansamblu a contextului economic și geografic și stabilește cadrul juridic. În continuare, raportul prezintă o evaluare generală a punerii în aplicare a regulamentului, o evaluare a aplicării unor dispoziții specifice și o evaluare a adecvării resurselor și a capacităților necesare și puse la dispoziție.

Prezentul raport se bazează pe informațiile furnizate periodic de către administrația vamală croată, pe o vizită specială de monitorizare efectuată în data de 28 noiembrie 2014 și pe dialogul ulterior cu autoritățile vamale croate la finalizarea raportului de misiune.

2.Contextul geografic și economic

2.1.Contextul geografic

Coridorul Neum este o parte a teritoriului Bosniei și Herțegovinei care se întinde până la Marea Adriatică, împărțind în două partea continentală a Croației. El are o lungime de aproximativ 9 km. Pe drumul care trece prin coridorul Neum există două puncte de trecere a frontierei: Klek (Neum I) în partea de nord și Zaton Doli (Neum II) în partea de sud. Având în vedere situația particulară a acestei zone, există un regim special pentru trecerea transporturilor de produse de origine animală prin coridorul Neum, care permite trecerea acestor mărfuri dacă vehiculul este sigilat.

Ținând cont de poziția sa geografică și de lungimea limitată a drumului care trece prin coridorul Neum, aplicarea deplină a legislației UE care prevede prezentarea unor declarații sumare de intrare și de ieșire pentru transporturile care traversează acest coridor nu numai că ar fi fost dificil de realizat din punct de vedere tehnic, dar ar fi generat, după toate probabilitățile, perturbări grave ale traficului comercial și de pasageri din zonă.

2.2.Contextul economic

Drumul principal care traversează coridorul Neum este singura conexiune posibilă de transport rutier și are o capacitate limitată. Mărfurile naționale transportate prin coridor sunt în principal livrări pentru zona Dubrovnik. Ele satisfac necesitățile zilnice ale populației locale și ale economiei locale, în care turismul joacă un rol major. Deși livrările respective provin de la întreprinderi mari, mărfurile transportate de operatori economici mici și mijlocii, cum ar fi meșteșugari, pescari și agricultori, reprezintă o parte substanțială a traficului care tranzitează coridorul.

Aplicarea cerinței generale de a prezenta declarații sumare de intrare și ieșire ar duce la întârzieri, ar îngreuna considerabil livrarea mărfurilor, ar crește costurile de transport și, în ultimă instanță, ar duce la creșterea prețurilor/costurilor acestor mărfuri pe piața locală. Autoritățile vamale croate au furnizat Comisiei o analiză și explicații detaliate cu privire la această situație particulară. Aceste condiții au fost evaluate de Comisie și discutate la nivelul Consiliului înainte de adoptarea regulamentului Neum 3 .

3.Condiții juridice aplicabile în temeiul regulamentului Neum

Regulamentul Neum a intrat în vigoare la 1 iulie 2013. Articolul 36a alineatul (1) din Codul Vamal Comunitar (CVC) 4 prevede că mărfurile introduse pe teritoriul vamal al Uniunii trebuie să facă obiectul unei declarații sumare de intrare (ENS), sub rezerva anumitor scutiri sau derogări prevăzute la articolul 181c din dispozițiile de punere în aplicare (DACV) 5 .

În conformitate cu articolul 182a alineatul (1) din CVC, sub rezerva scutirilor sau a derogărilor aplicabile în conformitate cu articolul 842a al treilea și al patrulea paragraf din DACV, mărfurile care părăsesc teritoriul vamal al Uniunii trebuie să facă obiectul unei declarații sumare de ieșire (EXS), cu excepția cazului în care este necesară o declarație vamală, cum este cazul pentru mărfurile care părăsesc temporar teritoriul vamal al UE fără a fi exportate, reexportate sau plasate sub un regim de tranzit.

Conform articolului 36b alineatul (2) și articolului 182d alineatul (2) din CVC, pentru depunerea declarațiilor sumare se folosește un procedeu informatic, pentru a permite schimbul electronic de date între autoritățile vamale, astfel încât controalele vamale să fie bazate pe analize de risc prin folosirea unor procedee informatice, așa cum se prevede la articolul 13 din CVC.

Ținând cont de natura economiei locale și a mărfurilor, a fost acordată o derogare de la cerințele aplicabile în temeiul acestor dispoziții pentru mărfurile UE transportate prin coridorul Neum. Turismul este principala activitate economică din zona orașului Dubrovnik. În acest sector își desfășoară activitatea în principal întreprinderi mici și mijlocii, care depind de livrările de mărfuri de pe teritoriul principal al Republicii Croația, livrări a căror valoare nu depășește de obicei 10 000 EUR.

Așa cum o confirmă cele mai recente statistici furnizate de administrația vamală croată, 89% din mărfurile transportate prin coridorul Neum au statutul de mărfuri unionale. Acestea traversează coridorul însoțite de documente comerciale care atestă statutul comunitar, în conformitate cu articolul 317 din DACV.

Croația și-a luat angajamentul de a asigura instituirea unor proceduri și controale adecvate până la data aderării sale la UE la ambele puncte de trecere a frontierei, pentru a gestiona în mod eficace regimul special instituit prin regulamentul Neum. Ambele puncte de trecere a frontierei trebuiau să fie echipate și dotate cu personal în mod corespunzător pentru a pune în aplicare cerințele pertinente.

În conformitate cu articolul 4 din regulamentul Neum, derogarea de la obligația de a prezenta ENS și EXS se aplică dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

- mărfurile sunt însoțite de documente comerciale (facturi sau documente de transport) care ar trebui să conțină cel puțin datele prevăzute la articolul 317 alineatul (2) din DACV, precum și valoarea totală a mărfurilor,

- valoarea totală a mărfurilor în cauză nu trebuie să depășească 10 000 EUR,

- documentele de însoțire în cauză sunt vizate la ieșire de autoritățile vamale croate cu marcaje oficiale (semnătură, ștampile),

- în cazul în care consideră necesar acest lucru, autoritățile vamale sigilează loturile sau mijloacele de transport la ieșire,

- în momentul reintrării, autoritățile vamale verifică documentele, timpul petrecut pentru traversarea coridorului, sigiliile (dacă există) și mărfurile, dacă este cazul.

În plus, aplicarea acestor derogări nu trebuie să aducă atingere efectuării analizei de risc asociate controalelor vamale aplicate mărfurilor unionale care traversează coridorul Neum, conform dispozițiilor de la articolul 5 din regulamentul Neum.

4.Evaluare

Datele furnizate de administrația vamală croată au confirmat că, pe tot parcursul anului, traficul cu mărfuri având o valoare de maximum 10 000 EUR depășește în mod semnificativ traficul cu mărfuri având o valoare superioară acestei limite. Acest fapt are repercusiuni semnificative în perioada iunie - august, când traficul prin coridor crește considerabil.

Echipa de monitorizare a identificat o serie de bune practici.

Punctele de trecere a frontierei dispun de o tehnologie a informației adecvată și de alte echipamente necesare. Infrastructura a fost dezvoltată în mod substanțial pentru a asigura efectuarea unor controale și verificări rapide, eficiente și conforme cu normele, care reflectă bunele practici stabilite în UE. Numărul funcționarilor vamali este suficient, iar aceștia sunt bine organizați. Există o bună coordonare și o legătură directă între administrația centrală și birourile din Neum.

Din punct de vedere logistic, există spații speciale pe drumuri pentru inspecția vehiculelor cu mijloace tehnice corespunzătoare pentru a permite efectuarea unor controale vamale eficiente, cu o perturbare minimă a traficului. În plus, punctele de trecere a frontierei sunt organizate în așa fel încât autoritățile polițienești și cele vamale să poată coopera îndeaproape, printr-o fereastră care leagă cele două birouri. Acest lucru permite compararea adecvată și rapidă a datelor și coordonarea controalelor și a verificărilor.

Atunci când mărfurile părăsesc temporar teritoriul vamal, autoritățile vamale croate asigură aplicarea următoarei proceduri:

-biroul vamal de ieșire primește documentele comerciale sau de transport care însoțesc mărfurile și introduce în sistemul informatic datele referitoare la persoana care transportă mărfurile, la proprietarul mărfurilor (dacă aceste date sunt disponibile) și la expeditorul mărfurilor, precum și descrierea mărfurilor, valoarea acestora, numărul/cantitatea coletelor și greutatea brută,

-se realizează o analiză proporțională a riscurilor și se fac controale vamale, dacă se consideră că este necesar,

-atunci când constată că sunt îndeplinite condițiile, biroul vamal ștampilează documentele pertinente care însoțesc mărfurile, notează informațiile pe sigiliile vamale aplicate (dacă este cazul) și precizează ora exactă la care mărfurile părăsesc teritoriul vamal (ora și minutul). Timpul mediu alocat pentru traversarea coridorului este de aproximativ 20 de minute. Această durată este rezonabilă, dat fiind faptul că vehiculele trec prin patru puncte de control la frontieră la Neum - inclusiv cele stabilite de autoritățile din Bosnia și Herțegovina.

La locul de reintrare:

-mărfurile și documentele ștampilate care le însoțesc sunt prezentate funcționarului vamal, care verifică documentele și compară informațiile incluse în acestea cu cele introduse de către biroul de ieșire în sistemul informatic. Sunt verificate sigiliile vamale (dacă există). Timpul petrecut pentru traversarea coridorului Neum este de asemenea verificat,

-în cazul în care sunt constatate nereguli (de exemplu, sigilii vamale deteriorate, depășirea timpului necesar pentru traversarea coridorului), se efectuează o examinare detaliată a vehiculului, a mărfurilor și a documentelor însoțitoare. În funcție de rezultatele acestor măsuri speciale, se întreprind acțiunile adecvate și se iau măsuri eficiente și specifice.

Misiunea de monitorizare a stabilit că inspecțiile fizice și documentare sunt efectuate corect și controalele aleatorii sunt rezonabile. Documentele sunt corect ștampilate la ieșire și timpul necesar pentru traversarea coridorului este corect verificat în momentul reintrării.

În cursul misiunii de monitorizare, Comisia a constatat că personalul operațional este bine pregătit și are o foarte bună înțelegere a legislației și a procedurilor vamale pertinente ale UE, iar funcționarii vamali beneficiază de formare specifică și continuă adecvată, care ia în calcul atât normele general aplicabile, cât și circumstanțe locale specifice. Operatorilor comerciali le sunt oferite cursuri de formare la nivel regional, care le permit să pună întrebări și să se adapteze mai bine la situația specifică.

S-a constatat că organizarea controalelor documentare și fizice la punctele de trecere a frontierei este eficientă și se desfășoară fără probleme, iar infrastructura de transport este adecvată, cu benzi speciale pentru a se evita perturbarea inutilă a traficului.

Există echipamente informatice adecvate conectate la administrația centrală, precum și o cooperare strânsă între autoritățile vamale și polițienești.

5.Resurse și capacități

Administrația vamală croată face totodată eforturi speciale pentru a da dovadă de transparență și a facilita și mai mult circulația prin coridor, punând la dispoziția publicului informații specifice cu privire la regimul special aplicabil coridorului Neum.

Alocarea resurselor la punctele de trecere a frontierei este adecvată. Fiecare punct de trecere a frontierei are 2-3 funcționari. Numărul total al funcționarilor la fiecare post de inspecție la frontieră este 26, respectiv 28. Volumul de lucru este rezonabil în comparație cu rata medie la nivelul UE. Fiecare funcționar vamal tratează aproximativ 24 de declarații sumare pe zi, iar numărul declarațiilor tratate zilnic variază între 17,5 și 31,5. Există o foarte bună coordonare între punctele de trecere a frontierei, biroul regional din Split și administrația centrală. Volumul de lucru este repartizat în mod rezonabil. Organizarea este eficientă și permite efectuarea unor controale și verificări vamale eficiente, fără întârzieri nejustificate.

Echipa de monitorizare este satisfăcută de organizarea punerii în aplicare a regulamentului Neum de către administrația vamală croată și consideră că alocarea resurselor este adecvată și suficientă.

6.Formare și logistică

6.1.Formare

Funcționarii vamali beneficiază atât de formare generală privind legislația și procedurile vamale, cât și de formare specifică privind aspecte legate de punerea în aplicare a regulamentului Neum, de exemplu:

- utilizarea sistemului de control al importurilor (ICS), a sistemului de control al exporturilor (ECS) și a noului sistem computerizat de tranzit (NCTS),

- natura, utilizarea și verificarea valabilității T2L 6 și a altor mijloace de probă care atestă statutul unional;

- gestionarea riscurilor.

La toate birourile vamale regionale croate se oferă de asemenea cu regularitate cursuri de formare pentru întreprinderi.

6.2.Logistică

Imediat înainte de aderarea sa la UE, în conformitate cu obligațiile sale, stabilite parțial în regulamentul Neum, Croația a construit și dotat complet noi puncte de trecere a frontierei la Klek și la Zaton Doli. Noua infrastructură logistică oferă spațiul necesar pentru agenții de frontieră, locuri pentru inspecția detaliată a vehiculelor, treceri echipate cu cântare rutiere pentru o greutate maximă de 50 de tone și un spațiu pentru activitatea transportatorilor.

6.3.Infrastructura informatică

Aranjamentele logistice care permit verificarea rapidă a vehiculelor pot fi considerată o bună practică. Infrastructura informatică este adecvată și poate beneficia de actualizări periodice în conformitate cu evoluțiile de la nivel central.

Toate posturile de lucru sunt dotate cu echipament informatic standard conectat la rețeaua vamală. Accesul la aplicațiile informatice și la site-ul internet al administrației vamale este asigurat. Există o conexiune informatică între birourile de frontieră de la Klek și Zaton Doli.

Formarea este organizată de departamentul de resurse umane din cadrul Direcției Generale a Vămilor. Ea este oferită de experți din cadrul diverselor departamente ale Direcției Generale a Vămilor și are loc, de regulă, la sediul acesteia din urmă, însă, pentru a evita deplasarea inutilă a personalului, există centre de formare și în alte părți ale țării.

Formarea generală în materie vamală este asigurată la birourile regionale de experți din cadrul administrației centrale. Acest lucru încurajează aplicarea uniformă a normelor vamale, luând în considerare circumstanțele locale. A fost organizată, de asemenea, o formare specifică privind punerea în aplicare a regulamentului Neum. Comisia a recomandat anumite îmbunătățiri, în special instrucțiuni specifice cu privire la utilizarea, la cerințele și la verificarea autenticității documentelor T2L. Nivelul formării rămâne totuși suficient pentru pregătirea funcționarilor în vederea unei aplicări eficiente și eficace a regulamentului Neum. Comisia sprijină și încurajează organizarea de cursuri de formare în serviciile regionale de către experți din cadrul administrației centrale și formarea specifică privind aplicarea regulamentului. 

Întreprinderile ar avea de câștigat dacă ar include în programul de formare și o formare adecvată privind aplicarea regulamentului Neum.

7.Respectarea condițiilor prevăzute de regulament

7.1.Legislație

Administrația vamală croată a adoptat Instrucțiunea nr. 25/2013 privind punerea în aplicare a unor măsuri de control vamal pentru mărfurile care circulă prin coridorul Neum. Formarea de specialitate a funcționarilor vamali a continuat în cursul anului 2014.

7.2.Nereguli

Rareori au fost constatate nereguli. Au fost identificate foarte puține documente neconforme, iar neregulile se datorează, în esență, necunoașterii procedurii.

7.3.Articolul 4 din regulamentul Neum

În cazul în care se constată că timpul acordat pentru traversarea coridorului a fost depășit, lotul este supus unor verificări suplimentare cu privire la:

- autenticitatea documentului T2L sau conținutul acestuia, pe baza unei analize a documentelor electronice din locul pe unde mărfurile părăsesc Uniunea,

- integritatea sigiliilor vamale (dacă au fost aplicate),

- alte caracteristici ale construcției vehiculelor, pentru a verifica dacă a fost posibil accesul la mărfuri fără a deteriora sigiliile vamale și dacă mărfurile sunt identice și cantitatea acestora corespunde cu cea declarată la ieșire.

7.4.Articolul 5 din regulamentul Neum

Controalele vamale sunt bazate pe riscuri și efectuate de la caz la caz. Instrucțiunea nr. 25/2013 a administrației vamale croate descrie modul de desfășurare a controalelor la nivel local. Ea prevede, de asemenea, instrucțiuni pentru analiza neautomatizată a riscurilor de siguranță și securitate. Există o cerință specifică privind tipul și nivelul controlului, care ar trebui să le permită funcționarilor vamali să ia o decizie finală de a aproba sau de a refuza intrarea sau ieșirea mărfurilor.

Funcționarii vamali de la punctele de trecere a frontierei de la Klek și Zaton Doli beneficiază în permanență de sprijin din partea responsabililor de analiza riscurilor. Biroul central, sectorul de control (responsabil de analiza riscurilor), a furnizat orientări în materie de securitate și siguranță. Există schimburi regulate la Biroul vamal regional din Split în cadrul Serviciului de control, Departamentul investigații și gestionarea riscurilor.

Biroul vamal de ieșire autorizează ieșirea mărfurilor numai după efectuarea activităților prescrise.

7.5. Sancțiuni

Dacă valoarea mărfurilor depășește 10 000 EUR, transportatorul trebuie să depună o ENS/EXS completă. De asemenea, sunt aplicate sancțiuni în caz de nereguli.

Comisia concluzionează că aceste condiții sunt aplicate în mod corect. Documentele au fost verificate corect, controalele au fost efectuate cu regularitate și administrația centrală a instituit proceduri pentru aplicarea uniformă a legislației Uniunii.

8.Concluzii

Pe baza evaluării prezentate în acest raport, Comisia concluzionează că nivelul de aplicare a regulamentului Neum este satisfăcător și nu există niciun motiv pentru suspendarea sau abrogarea acestuia.

(1)

 JO L 302, 19.10.1992, p. 1

(2)

 JO L 253, 11.10.1993, p. 1

(3)

COM(2013) 1 final, poziția comună a Grupului de lucru pentru extindere și țări aflate în proces de negociere a aderării la UE, 24 iunie 2011

(4)

Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992

(5)

Regulamentul (CEE) nr. 2454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993.

(6)

T2L este un document vamal utilizat în Uniunea Europeană pentru atestarea statutului comunitar al exporturilor/importurilor. Pentru eliberarea acestuia, este necesar ca importatorul, exportatorul, țara în care sunt încărcate mărfurile și țara în care sunt livrate să aparțină statelor membre ale UE. Documentul T2L este certificat de autoritățile vamale ale țării în care sunt încărcate mărfurile și importatorul trebuie să-l primească pentru a demara procedura de import.

Top